Aanbiedingsbrochure Brandt voorjaar 2021

Page 1

BRANDT BERT VISSCHER LORENZ WAGNER HANS VAN DER BEEK PAUL VAN HOOFF SIMONE DAVIES JUNNIFA UZODIKE

VOORJAAR 2021


HOE EEN BEFAAMD HERSENONDERZOEKER EN ZIJN ZOON ONZE KIJK OP AUTISME VOORGOED VERANDERDEN


‘Een meeslepend verhaal over een van de briljantste onderzoekers ter wereld, die het autisme van zijn zoon probeert te begrijpen. Een geweldig optimistisch boek.’ – david sinclair, hoogleraar genetica harvard university.

‘Een bijzonder verhaal over een beroemd neurowetenschapper die de wereld beziet door de ogen van zijn autistische zoon en die vervolgens de omgang met autisme over de hele wereld verandert. Een verhaal over liefde, vastberadenheid en baanbrekend onderzoek.’ – ron suskind, journalist voor new york times magazine en auteur van life, animated.

‘Wagner slaagt erin complexe neurowetenschappelijke materie toegankelijk te brengen en met een levensverhaal te vervlechten. Onmisbaar voor ouders, opvoeders, artsen en therapeuten die met kinderen werken.’ – library journal


LORENZ WAGNER

DE JONGEN DIE TE VEEL VOELDE HOE EEN BEFAAMD HERSENONDERZOEKER EN ZIJN ZOON ONZE KIJK OP AUTISME VOORGOED VERANDERDEN 50.000 EXEMPLAREN VERKOCHT IN DUITSLAND HENRY MARKRAM is een van de bekendste hersenonderzoekers ter wereld, en wordt wel ‘de Elon Musk van de neurowetenschap’ genoemd. Als hij vader wordt van zijn zoon Kai, blijkt al snel dat de jongen anders is: hij is autistisch. Henry wordt zich er pijnlijk van bewust hoe weinig zijn bejubelde wetenschappelijke kennis zijn zoon kan helpen. Dus stort hij zich op de vraag wat autisme nu eigenlijk is. Hij doet er jarenlang onderzoek naar, in de beste onderzoeksinstituten ter wereld. Maar pas als zijn wetenschappelijke blik samenvalt met die van de vader, als leven en onderzoek elkaar aanvullen, komt hij tot een doorbraak en introduceert hij een nieuwe kijk op autisme. Journalist Lorenz Wagner trok maandenlang met de familie Markram op en vertelt in De

jongen die te veel voelde een ontroerend vader-zoonverhaal. Tegelijkertijd duikt hij in het onderzoek van Henry Markram, diens baanbrekende inzichten over autisme en de tot dusver onbekende zijden van de menselijke hersenen. Een fascinerend boek dat ons met andere ogen naar autisten laat kijken.

LORENZ WAGNER (1970) is een vooraanstaand journalist in Duitsland. Hij studeerde literatuurwetenschap en economie en werkt voor de Süddeutsche Zeitung. Voor zijn reportages ontving hij onder meer de Theodor Wolff Prize, de Herbert Quandt Media Prize en de Prix Franco-Allemand du Journalisme.

VERTALING Irene Dirkes en Ralph Aarnout | OMSLAGFOTO Henry Markram FORMAAT 13,5 x 21,5 cm | UITVOERING paperback | OMVANG 224 blz. | PRIJS j 22,50 VERSCHIJNT februari 2021 | NUR 400 | ISBN 978 94 93095 51 9


‘Autisten hebben geen empathie, zeggen ze. Maar wíj zijn het, die geen empathie hebben – voor de autisten.’


PAUL VAN HOOFF maakte als schrijver en avonturier naam met de door lezers en media bejubelde reisboeken Man in het zadel en Van hier tot Tokio. De coureur is zijn eerste roman.


Foto Wikipedia

...EN HAAR VERWANTSCHAP MET PEARL S. BUCK


PAUL VAN HOOFF

DE COUREUR Roman

Het hele bestaan van motorcoureur Vik Hofstede is gericht op snelle rondetijden. Tot zijn professionele carrière hard en onvoorzien ten einde komt. Zoekend naar een nieuw evenwicht krijgt Vik nog een klap te verwerken: zijn vader heeft niet lang meer te leven. Als laatste wens zou hij graag de uiterst zeldzame Vincent Black Shadow in handen krijgen, tot 1969 in bezit van dichter en motorfanaat Jan Hanlo. Natuurlijk begeert hij dit object niet zonder reden… Samen met zijn nieuwe liefde en een boezemvriend onderneemt Vik de zoektocht voor zijn vader, die hen onder meer naar Limburg, Friesland en Argentinië brengt.

PAUL VAN HOOFF schreef de zeer succesvolle boeken Man in het zadel en Van hier tot Tokio. De coureur is zijn eerste roman. Hij woont in Sucre (Bolivia) met zijn tweeling Santiago en Sebastian.

Lukt het hem om de Black Shadow te bemachtigen voordat zijn vader overlijdt? En wat is diens verhaal bij deze legendarische motor? Opnieuw is de coureur verwikkeld in een onverbiddelijke strijd tegen de klok, maar deze keer terug in de tijd.

OMSLAG Studio Jan de Boer | OMSLAGFOTO Troy Critchlow | FORMAAT 13,5 x 21,5 cm UITVOERING paperback | OMVANG 256 blz. | PRIJS j 20,00 | VERSCHIJNT mei 2021 NUR 301 | ISBN 978 94 93095 57 1


‘Veel spanning en emotie, ook voor de echte motorsportliefhebber.’ – WIL HARTOG, WINNAAR TT ASSEN


HET EERSTE BOEK VAN BERT VISSCHER, OVER ZIJN BEGINJAREN OP HET PODIUM


‘Bert is de enige collega die mij in het theater de slappe lach kan bezorgen. Hij is met stip de leukste mafketel van Nederland.’ – Jochem Myjer

© foto jeffrey tomberg


BERT VISSCHER

DAT WORDT NOOIT WAT MIJN STUITERENDE BEGINJAREN OP HET PODIUM

ALS PUBER al speelde hij het vuur uit z’n sloffen tijdens cabaretavonden op school. Totale gekte zonder enige structuur in een onnavolgbaar tempo: zo kennen we cabaretier Bert Visscher. En vanaf het begin liepen de zalen zeker vanzelf lekker vol?

Om daarna tijdens de terugreis diep in de nacht in een truckerscafé boven een gehaktstaaf te hangen met maar één gedachte: dat wordt nooit wat. In dit boek beschrijft Bert op zijn eigen onnavolgbare manier welke fratsen hij heeft moeten uithalen om nu te verzuchten: toch nog iets geworden…

BERT VISSCHER (1960) is cabaretier. Na vier programma’s met cabaretgroep Filter en dertien soloprogramma’s toert Visscher nog steeds met vol plezier langs de theaters. Met iets meer structuur en balans maar energiek als altijd.

OMSLAG Moker Ontwerp | OMSLAGFOTO Bert Visscher | FORMAAT 13,5 x 21,5 cm UITVOERING paperback met flappen | OMVANG 160 blz., geïllustreerd | PRIJS j 15,00 VERSCHIJNT februari 2021 | NUR 301 | ISBN 978 94 93095 55 7

© foto maarten van der wal

Welnee, zeg. Vallen en opstaan. Zinloze ritten naar zaaltjes diep in de klei voor vier man, of voorstellingen waarbij het publiek zich nu nog afvraagt wat die man daar op het podium stond te doen.


€ 15,-Dit is Martijn van Rheenen, serieondernemer met

succesvolle start-ups en honderden miljoenen aan

waarde. Geslaagd dus voor de buitenwereld, maar onzichtbaar is de beschadigde jongen in hem die worstelt met zijn verleden.

Toch hebben juist die littekens uit zijn jeugd hem ook veel gebracht. Trauma is prima brandstof. Ambitie wordt bewijsdrang, motivatie wordt

obsessie. Altijd drie, vier stappen verder vooruit-

kijken dan mensen die nooit angst hebben gekend. Geen vrees voor projecten waar anderen liever

van weglopen. Een jacht naar erkenning die nooit

voldoende is. Want die komt nooit van zijn ouders. ‘Dit is een gevaarlijk boek. Omdat ik open ben

over mijn verleden en omdat het prijsgeeft wat mij beweegt. Toen ik mijn jeugd te boven kwam, heb

ik daar mijn verdienmodel van gemaakt. Iets wat

onmogelijk lijkt, mogelijk maken. Eigenlijk ben ik een serie-uitslover. Als je mij nodig hebt, ben ik tenslotte niet alleen.’


POSTTRAUMATISCH STRESS-SUCCES DE LITTEKENS VAN MARTIJN VAN RHEENEN Opgetekend door Hans van der Beek

‘Trauma is ook prima brandstof’

SUCCES VINDT HIJ EEN LASTIG WOORD, want Martijn van Rheenen is nooit vergeten waar hij vandaan komt, de pijn is er altijd. Daarom ook: stresssucces. Het leven heeft er stevig bij hem in gehakt, als kleine jongen al. Toen hij twee was, verliet zijn vader het gezin voor een sekte in Zuid-Amerika, en groeide hij op in een huis vol drank, drugs en geweld. Als zestienjarige, kort na de traumatische zelfmoord van zijn verslaafde moeder, doolde hij thuisloos rond in Amsterdam, overgeleverd aan anderen. Hij zag veel goedheid, maar ook hoe meedogenloos en slecht mensen kunnen zijn. Het levenspad voor het joch van toen leek duidelijk: drugs, criminaliteit, gevangenis en een vroege dood. Het liep anders, helemaal anders.

MARTIJN VAN RHEENEN (Harlingen, 1977) is serie-ondernemer. Hij is oprichter van Momentum Capital en themaparken in Polen, en investeerder in led-technologie, alternatieve warmteproductie en de opwaardering van groenafval. Met zijn inspiratieplatform SemiFest helpt hij jonge ondernemers en in april 2020 startte hij DoneerEenDorp, dat huisvesting organiseert voor dak- en thuislozen. HANS VAN DER BEEK (Sittard, 1966) is historicus en journalist bij Het Parool. Hij schreef De Neus, het macabere vak van Harry Jongen en de romans Mijn vrouw heet Petra en Wees gegroet. Met Kluun schreef hij het kroegenboek Aan de Amsterdamse nachten en met Ralph Moorman het dieetboek-light Hans halveert.

OMSLAG Wouter Eertink | OMSLAGFOTO Jasper Zwartjes | FORMAAT 13,5 x 21,5 cm UITVOERING paperback | OMVANG 256 blz., geïllustreerd | PRIJS j 20,00 VERSCHIJNT mei 2021 | NUR 320 | ISBN 978 94 93095 56 4


‘De scheidslijn tussen falen en succes is flinterdun. Als je faalt, ben je een fantast, een oplichter. Heb je succes, ben je een visionair’.


132

133

They will be more relaxed, cry less, and start to look beyond us. Then we know that they are ready to spend more time on their movement mat.

G R A S P I N G A N D D EV E LO P M E NT O F M OV E M E NT

Tip: We can use a topponcino when transitioning baby from arms to a mat or bed. This allows the temperature, feel, and smell to remain relatively consistent so the baby is not disoriented or startled. Always lower the baby slowly and tell them what is happening.

0 TO 3 M O N T H S

Reflex grasp

Observe hands

Grasp

Movement mat By the second month, the baby could be spending a significant portion of their awake time on their movement mat. They can be placed on their back on a blanket and given the freedom to move. If we haven’t already done so, read about the movement area and how to set it up (see page 57). Many of the following activities can be presented or made available in the movement area.

3 TO 6 M O N T H S

Intentional grasp

Manipulation

Clap hands

Floor bed

6 TO 9 M O N T H S

Hand to hand

Release

Finger grasp

A floor bed can support the baby’s development of gross-motor skills because it allows and even encourages the baby to move. The floor bed is a Montessori alternative to a crib. It is very close to the ground and allows the baby to have a clear view of their surroundings. It can be used from birth, or the baby can be transitioned to the floor bed at around 3 months. Even families who co-sleep can use floor beds for naps and for part of the sleep cycle. Junnifa co-slept with her three babies but would put them on their floor beds at 7 p.m. and then bring them into bed with her when they woke up to feed at night. If we observe our newborn on their floor bed, we will notice that they move unconsciously. Often, we might find them in a different position from where we left them, but strangely enough, they don’t fall off the floor bed. They move very slowly and seem to be aware of reaching the edge, and they will change direction or just stop themselves.

Grasping rattles 9 TO 1 2 M O N T H S

Refined movement

Pincer grasp

In the first 2 months, the baby has the grasping reflex that makes them wrap their fingers around anything that touches their palm. While breastfeeding or at other times, we can put our finger gently on their palm and they will wrap their fingers around it. We can also put in their palm a small, light rattle or a narrow silk tube with batting inside. Remember that primitive reflexes become integrated with use, so this activity encourages use of this reflex while also bringing the baby’s attention to their hand.

Montessori Baby 06_3P bp GS.indd 132-133

9/21/20 2:41 PM

252

253

SPAIN (LIVING IN USA)

NIGERIA

Neus, John, and Julia Montessorian By Heart

Junnifa, Uzo, Solu, Metu, Biendu Nduoma Montessori and Fruitful Orchard Montessori School

“I observed the magic of Montessori for babies, and it keeps amazing me every day. The freedom of movement helped my daughter love to play and explore independently. She is a baby eager to engage with the world by moving, batting, rolling, grasping, and using all her senses. The Montessori-prepared environment for feeding, changing, and sleeping also helped her feel calm and safe and look forward to new and exciting adventures.”

“Montessori helps me to notice the effort my children have made, no matter how small. I celebrate them. Not in an external way, but I notice it, I allow it, I give time and space for it, and that is a celebration—it gives me joy, and adds joy to my parenting.”

“A quiet, calm, and safe home environment is key to help a baby settle and start engaging with the world around them. We set up designated spaces for sleep, eating, and play, and that helped her anticipate these routines and give her a sense of security.” “I stressed too much in following the presentation timeline of Montessori materials instead of focusing more on my own daughter and her own development. That hit me when I was setting up the Gobbi mobile, and I observed in her facial expression that it was not what she was interested in at that moment. This observation allowed me to pause my mom self and go back to my Montessori self and follow her lead.”

Montessori Baby 11 BM_2P bp.indd 252-253

“One of my favorite stages was when they’d wake up, not waking up crying but they crawl over to my room, pull up, and there’s a hand on my face or a baby staring at me. And three of them had that. [It was] a gift every time it happened.” “Having a baby with older siblings comes with its own challenges but is also beautiful to watch. You get to put all that work into the first one, and it’s a gift because it flows over to the other ones. It’s so beautiful to watch them together. It’s such a gift to have them in their environment, each can find their own place, we can set it up in such a way that they can do things together, each at their own level. It’s beautiful to watch.”

10/1/20 1:34 PM


Na het succesvolle Montessori voor thuis (270.000 exemplaren verkocht, in 28 landen!), over peuters, heeft Simone Davies een nieuw boek geschreven vol waardevolle en creatieve tips en adviezen over baby’s, deze keer samen met Junnifa Uzodike. In De Montessori-baby kunnen jonge ouders de hulp en rust vinden waar zij zo’n behoefte aan hebben.

152

153

F I N E - M OTO R D E V E LO P M E NT

putting them into a position they are not yet ready for. This is similar to a ballet dancer who goes into pointe shoes too early and hurts their feet. Be patient. They will walk when their body has developed and is ready.

0 TO 3 M O N T H S

On the back

Head up

Chest up

Fine-motor development The baby’s grasp is becoming more refined. The thumb is working in opposition to the fingers, and the baby begins to be able to voluntarily release and to coordinate eye and hand movements. They have also acquired object permanence, which is the knowledge that an object still exists even when it is out of sight, and they are starting to explore cause and effect.

3 TO 6 M O N T H S

Roll over

Sit

Slither

6 TO 9 M O N T H S

Crawl

Pull up

Stand

Children at this stage enjoy materials like the object permanence box, where they can put objects, perhaps a ball, through a hole and wait for it to roll out. They could also put pegs in holes or straws in bottles. Initially, the holes are big, but they can gradually become smaller as the baby’s coordination and fine-motor skills improve. Older babies are able to manipulate a poker chip–sized coin to fit into a narrow slot. We can continue providing different kinds (size, texture, material, etc.) of balls, rattles, spoons, and other objects, which allow the baby to explore the capacities of their hands. At this stage, we can also introduce play dough, tissue paper to tear, squeezable bath toys, and other pliable materials that encourage the use of the thumb. We are building strength in their hands that they will later be using to cut things with scissors and hold a pencil. If the baby is more interested in eating the play dough, then we can say, “Look!” and show them how we flatten it on the table with our hands or squeeze it in our fists. If the baby continues to eat it, we can try again in a few weeks. We continue to provide activities that allow the baby to use their hands in different ways, build their hand-eye coordination, and build cognition and problem-solving skills. As the baby’s grip evolves, they will enjoy:

9 TO 1 2 M O N T H S

Cruising

Walking

• Activities where an object fits in a precise space; some examples include a wooden egg or peg in a matching cup. Nesting toys also provide this opportunity to put things in a precise space and invite the use of the baby’s developing grip and grasps. • Putting things onto a holder, like threading a ring onto a horizontal or serpentine dowel. This can even be done with bracelets and a mug hanger. We can offer smaller rings as the baby becomes more proficient. A stacker with rings will also be fun for them to explore, first taking off the rings, then putting them back on—we can adjust the number of rings and add more as they become more proficient.

Montessori Baby 06_3P bp GS.indd 152-153

9/21/20 2:41 PM


SIMONE DAVIES & JUNNIFA UZODIKE

DE MONTESSORI-BABY

HOE JE JE BABY OMRINGT MET LIEFDE, RESPECT EN BEGRIP

LIEFDE, RESPECT, BEGRIP en een verrassende rust bij de verzorging van een baby staan centraal in dit boek. In het Montessorisysteem zorgt de ouder voor activiteiten die de ontwikkeling van het kind stimuleren. Voor een baby betekent dat: less is more. Er zijn minder spullen, maar er is ook minder haast. Doe het wat rustiger aan en voorkom dat je gehaast moet voeden of een luier verschonen. Daardoor creëer je een ‘ja’-ruimte waarin de baby de wereld veilig kan ontdekken. Daarna doe je als ouder een stap terug. Jij maakt de ‘ja’-ruimte gereed, maar gaat de baby niet bezighouden. In De Montessori-baby staan tips hoe je duidelijk en vriendelijk grenzen kunt stellen en voor een veilige hechting kunt zorgen. Je leest hoe je het beste met je baby kunt praten, en welk speelgoed en interieur de voorkeur hebben. Een onmisbaar boek voor het eerste levensjaar van je geliefde kind.

SIMONE DAVIES is de oprichter van de Jacaranda Tree Montessori, een speelgroep voor jonge kinderen en hun ouders in Amsterdam. Op haar blog, The Montessori Notebook, geeft ze adviezen over Montessori in de praktijk. JUNNIFA UZODIKE richtte, onder andere, een Montessori-school op in Nigeria. Ook startte zij de website Nduoma.com, met tips over een solide basis voor een goed leven.

VERTALING Janet Limonard | FORMAAT 16,8 x 23,8 cm | ILLUSTRATIES Sanny van Loon OMVANG 272 blz. fullcolour geïllustreerd | PRIJS j 25,00 | UITVOERING integraalband VERSCHIJNT maart 2021 | NUR 854 | ISBN 978 94 93095 58 8


• Praktisch, inspirerend en mooi uitgevoerd opvoedboek • Voor vaders en moeders die aandachtige, respectvolle ouders willen zijn • Met achtergrondinformatie, tips en activiteiten voor kinderen van 0 tot 1 jaar • Verschijnt in achtentwintig landen (!) • Montessori-onderwijs blijft onverminderd populair


DAG LIEF FIJN EILAND 23 SCHRIJVERS OVER TEXEL

met bijdragen van onder anderen Karina Wolkers, Frits van Exter, John Jansen van Galen, Nico Dros, Maarten van Rossem, Tessa de Loo, Imme Dros, Threes Anna, Mathijs Deen, Michael Pye en Onno Blom

‘Actuele, ironische en nostalgische odes aan

Texel, een appetizer voor wie er nog nooit was.’ – TROUW

‘Zelden las ik zo’n goed gelukte verzameling. Daar kan geen Texelse reisgids of roman tegenop!’ – REIZEN MAGAZINE

‘Even lezen in Dag lief fijn eiland en je wilt meteen de veerboot pakken.’ – MARGRIET

FORMAAT 12,5 x 20 cm | OMSLAG Studio Jan de Boer | FOTO COVER Ruth de Ruwe OMVANG 232 blz. | PRIJS j 12,50 | UITVOERING paperback | VERSCHIJNT april NUR 301/320 | ISBN 978 94 93095 59 5


Nu derde druk als midprice-editie

â‚Ź 12,50


L E V E R BA R E T I T E L S Mike Boddé

ichaël Habakuk Hadrianus Constantin Fredericka Michelangelo Messi Ronaldo Boddé werd op 14 januari 1968 aan de schoot van zijn tettermoes onttrokken.

ij waste op als een fikse basserool, en bekwaamde zich in de edele consten van het fortepianeren, de schertsmatige jool, het boogschieten, de behendigheid in het minnespel en alles wat een kadee tot een pronte broger maakt. Na een tijdspanne van zeeven lange jaren onderhevig geweest te zijn aan de gruwel en horreur van de endogene melancholie, richtte hij zich op teneinde het leven wederom recht in de ogen te kijken. Al spoedzaam was furore en aanhoudende zegepraal zijn deel, middels televisiefabricaten als Kopspijckersch en de Micke en Thomasch Schow. ij werd lijfsgewijs omvangrijk, huwde een rondborstige joopdraagster, plantte zich genoegzaamlijk voort, en tekende een kroniek op met betrekking tot zijn zwartgalligheid: Pil. Dit foliant ging vijftigduizend malen over de kooptoog.Zupheul, Febbo en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan is het tweede gewrocht van zijn hand.

H

9 789492 037206

Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan

M

H

Deze Flaptekst wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Flapteksten. En is vervaardigd uit 100% flappende tekst. Wanneer mag u deze flaptekst niet lezen? Indien u overgevoelig bent voor flapte en/of in het verleden allergische reacties hebt opgelopen bij het flappen, wordt u ten strengste afgeraden deze flaptekst tot u te nemen. Mocht u onverhoopt de tekst toch gelezen hebben, lees dan onmiddellijk zes flinke alinea’s van Harry Mulisch om de schade te beperken. Indien u besluit deze flaptekst in te nemen, besef dan evenwel ook dat het gewenste effect van de flaptekst niet bereikt wordt indien u halverwege stopt met lezen. En dat u derhalve de gehele tekst dient uit te lezen om het gewenste resultaat te bereiken. Anders mist u namelijk de volgende belangrijke zin:

mike b oddé

Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan

‘In Zupheul, Febbo en kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan wordt maar één ding gezegd.’

geen roman uitgeverij brandt

BODDE_Zupheul_WT_def.indd 1

Caroline Bernard Frida Kahlo

21-04-15 14:08

Mike Boddé Tril, een audiografie

Mike Boddé Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf

www.uitgeverijbrandt.nl

Met bijdragen van Hans Anker, Matthijs van den Beukel, Jan Andries de Boer, Désanne van Brederode, Erik van Bruggen, Tsead Bruinja, Bart Chabot, Ellen Deckwitz, Paul Depla, Eddy Determeyer, Wierd Duk, Tom Engelshoven, Marcel Harteveld, Thomas Heerma van Voss, Ingmar Heytze, Jim Jansen, Olaf Koens, Jan van Mersbergen, Wilbert Mutsaers, Chris van Nijnatten, Lilianne Ploumen, Marco Roelofs, Art Rooijakkers, Gert-Jan Segers, Marcel van der Steen, Christophe Vekeman, Jaap Visser, Martin Visser, Willem Vissers, Lucretia van der Vloot, Nyk de Vries, Jeroen Vullings, Pieter-Bas van Wiechen, Ruud de Wild, Manoushka Zeegelaar Breeveld

ONDER EEN BLOEDRODE HEMEL

In dit boek komen al die geluiden samen. In openhartige verhalen vertellen de auteurs hoe de muziek van U2 hen, voor even of voor altijd, heeft aangeraakt.

40 JAAR U2 DOOR NEDERLANDSE OGEN

Onder redactie van Erik van Bruggen

‘We’re an Irish band, we come from Dublin City, Ireland, like all cities it has its good and it has its bad; this is a song called Bad.’ Dit nummer, gezongen tijdens Live Aid op 13 juli 1985, werd uitgezonden over de hele wereld. Het betekende de definitieve doorbraak van de rockband die toen al bijna tien jaar bijeen was, en naderhand altijd ongewijzigd bijeen zou blijven: U2, met zanger Bono (Paul David Hewson), gitarist The Edge (David Howell Evans), bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen jr., bestaat in september 2016 veertig jaar. Hoewel U2 zich in de loop der jaren steeds opnieuw heeft laten beïnvloeden door andere muziekstijlen, is er een zeer herkenbare U2-sound ontstaan, vooral door de markante stem van Bono en het virtuoze gitaarspel van The Edge. Naast het wereldwijde succes als rockband manifesteert U2, en vooral Bono, zich intensief voor de mensenrechten. Desondanks is hun imago in bepaalde perioden ook onderhevig geweest aan fikse kritiek: ook zij blijken hun goede en slechte kanten te hebben.

Isabel Boerdam De hippe vegetariër

Wanda Bommer De Ark

ONDER EEN BLOEDRODE HEMEL 40 JAAR U2 DOOR NEDERLANDSE OGEN Onder redactie van Erik van Bruggen

UITGEVERIJ BRANDT

Hesron Bon Ik kan er een boek over schrijven.

Arnold en Erik van Bruggen (red.) Dag lief fijn eiland

Erik van Bruggen (red.) U2 – Onder een bloedrode hemel

Jules Coenegracht Engelen van Maastricht

Simone Davies Montessori voor thuis

Micky Dirkzwager Dat is dan jouw probleem (graphic novel)

Romano van der Dussen Twaalf jaar onschuldig in de cel

Jan Eilander Cruijffie

Johan Faber Het werkt!

Alfred Fidjestol Bijna menselijk. Biografie van Julius

Mo Gawdat De logica van geluk

Laura de Grave en Hans de Kort Amsterdam Kookboek

Laura de Grave en Hans de Kort Amsterdam Cookbook

Laura de Grave en Hans de Kort Nederland Kookboek

Laura de Grave en Hans de Kort Dutch Cookbook

Erin Groot Makkelijk Midden- Oosters

Maarten van Heems Hallo mijn slaaf, alles goed?

Stéphane Hénaut en Jeni Mitchell, Een hapklare historie

Suzette Hermsen, Lianne Marije Sanders en Anouk Kemper, Zeik niet zo

Paul van Hooff Man in het zadel


L E V E R BA R E T I T E L S

Paul van Hooff Van hier tot Tokio

Annabel Jonk Desalnietbemind

Rob Kamphues Hoor je me

Rob Kamphues De walvishoeder

Anouk Kemper Aankutten

Rutger Koopmans Eigen baas

Rutger Koopmans Your life, your rules

Martin Kruithof De varende chef

Wendy Leigh Bowie

Jonathan Lehmann Dagboek van een gelukstoerist

Anke Manschot De sprong op Normandië

Michelle Marly De Diva

Michelle Marly Mademoiselle C0c0

Anabella Meijer Eerste hulp bij klimaatverandering

Issa Niemeijer-Brown Een boek over brood micHael Part micHael Part Het geweldige verHaal van

voor voetbalfans van 9 tot 99 jaar Het geweldige verhaal van Messi beschrijft de jonge jaren van ‘Leo’, van het eerste partijtje in zijn Argentijnse geboortestad Rosario tot zijn eerste doelpunt voor FC Barcelona. Een jongen geboren om te voetballen, met de droom om de beste speler van de wereld te worden.

www.uitgeverijbrandt.nl

Corine Nijenhuis De Gekroonde Suikerbiet

Corine Nijenhuis Een vrouw van staal

Corine Nijenhuis Waddenwolf

9 789492 037077

O’Brien, Colin Giro d’Italia

Michael Part Het geweldige verhaal van Messi 09-09-14 14:44

Je meisje is zichzelf niet, maar een hormonale toverbal die telkens van kleur verschiet – en geen idee wanneer in welke kleur precies. Maandag de stralend zwangere, donderdag het chagrijn op oorlogspad.

Menno Pot 101 dingen die je weten moet over Ajax

Wyke Potjer en Asceline Groot Hetkanwel.

Uitgeverij Brandt

Rodney Rijsdijk en Robbert Tilli, En Johan zag dat het goed was

TUURLIJK SCHATJE

Dit boek geeft jou als aanstaande vader de nodige houvast. Jij weet straks precies wanneer je beter kunt duiken, en wanneer je even extra lief moet zijn. Welke weken het zwaarst zijn, en wanneer ze je ineens zal bespringen. En wanneer het gevolg (het kind) groter is dan de oorzaak (je lid). Pak je ook nog wat kennis mee. Meisje ook blij.

Jasper Rombout

De zwangerschap: 294 totaal bizarre dagen. Ga er maar aan staan, als man dan.

Michael Part Het geweldige verhaal van Ronaldo

uitgeverij brandt

PART_Messi_WT_03.indd 1

JASPER ROMBOUT (1980) is man. Daarnaast is hij oud-Parooljournalist, debatleider, copywriter en marketingstrateeg. Ook is hij stiefvader van Jade (’04) en ex-stiefvader van Sarah (’96) en Olivier (’99). Toen zijn vrouw Jon zwanger was van hun dochter Moos, hield Jasper 9 maanden een dagboek bij. Dat leidde tot de geboorte van zijn debuut Tuurlijk Schatje.

Het geweldige verHaal van

ND BE KE VA N DE AP P

Jasper Rombout

TUURLIJK SCHATJE

Hoe mannen vader worden in 9 maanden UITGEVERIJ BRANDT

Jasper Rombout Tuurlijk schatje


L E V E R BA R E T I T E L S

Art Rooijakkers (red.) Elvis en ik

Diederik Samwel Tropenvader

 � � � � � �� �

BEFORE THEY PASS AWAY

 Â? Â? €

Â?Â? Â? ­Â? Â? ­ Â? Â? ‰ Â? ‚ Â? Â? Â? Â? ƒ € Â? Â? Â?ƒ Â? €Â? Â? ‚ ‡ Â? Â?Â?  Â? Â?  Â? ƒ  Â‡ € €

� � � � ‚

ÂŽ —˜˜  „ ™š› ™œ ™ž˜Â&#x;š ™š › †Ž„  „‘  ’ Ž “  ” „ • –  “ †Ž„   “

  Â‡ €Â? € ‚

Leonie ter Veld (26) is foodblogger van Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl. Daarvoor was ze werkzaam als online marketeer van het DeLaMar Theater en hoofdredacteur van Vrouwen.nl. Naast het bloggen was ze Chef Food van Viva en schrijft ze kookboeken.

K#

www.uitgeverijbrandt.nl

Lief van je is een ontluisterende en actuele roman, over kameraadschap, eenzaamheid en angst voor het onbekende, gebaseerd op waargebeurde verhalen van militairen.

uitgeverij brandt

itgeverijbrandt.nl

Waar houdt verantwoordelijkheid op en begint schuld? Het was lief van haar geweest – zeiden haar ouders – haar broertje een keer mee uit te nemen, maar zij wisten niet wie ze werkelijk was. Het enige wat ze nu nog kon doen, was de strijd afmaken die hij wilde beginnen in SyriÍ. Langzaam en onafwendbaar voltrekt het noodlot zich.

Ik kan er nĂŠt niet bij

ook hoopvol

er Verheijen is hoofdredacteur ezerscommunity an en daarnaast ver en grafisch gever. Onder doniem Jens Vern ft hij thrillers. er nĂŠt niet bij is oed ontvangen ut.

‘Ongeveer een halfuur nadat mijn broertje zijn eerste zoen kreeg, is hij onder de Van Marelbrug op het wateroppervlak te pletter geslagen.’

Roanne van Voorst (1983) is antropoloog en schrijver van fictie en non-fictie. Met haar korte verhalen won ze eerder de Indische Bladzijde-verhalenwedstrijd en de NPO- schrijfwedstrijd. Lief van je is haar tweede roman.

Ik kan er nĂŠt niet bij Sander Verheijen www.uitgeverijbrandt.nl

Sander Verheijen Ik kan er nĂŠt niet bij

ROANNE VAN VOORST

kkingstocht naar effen, maar ook bereikt, over hoe ed erin houden.

26-01-17 09:33

Leonie ter Veld Gewoon wat een studentje nog meer eet

Hannelore Vandenbussche Before they pass away

‘ Een meeslepend verhaal over hoe het leven nooit gaat zoals je verwacht. Over vallen, opstaan en de kracht van acceptatie en liefde. Het heeft me echt geraakt.’ – Rik van de Westelaken

Sander Verheijen

cht iefde

Leon Verdonschot (red.) Bruce en ik – 29 odes aan Springsteen

BOE

95.80NU AL 2 6 LI KES !

Cover plano tweede druk.indd 1

Eveline Stoel De affichekoning

its blijkt de een g, de ander heeft ander het aan­ ndere zonen.

Leonie ter Veld Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet

Ook in dit boek schrijf ik vol enthousiasme over makkelijke recepten die je in no time zelf klaarmaakt. Ik ben dan misschien geen topkok, maar ik ben wĂŠl creatief in de keuken. Dus laat mij die recepten maar bedenken, dan kun jij ze op je dooie gemak in tien minuten op tafel toveren. Wees welkom in mijn wondere wereld waarin frikadellen superfood zijn en chiazaadjes gewoon aan de vogels gevoerd worden. Zoals het hoort ;-).

… � � � Œ � �

 Â? ƒ Â?€

ƒ Â? Â? Â? ­ Â? Â? Â? Â? ­ ‚

‡ � � €

Š ‹   € ƒ

Â? Â?  ­ Â?€ Â?Â?  Â? Â? Â? ‚

Â? ‡   Â? Â?  Â? Â

 � � � � �

Â? Â? Â? Â? € €€ Â? ­  Â? Â? Â?  Â? Â? ˆ Â? Â?

 Â

� � ­

Â

„ … †

Â? Â… € Â? ­Â‡ ­Â‡   Âˆ

� �� � � �ƒ  �  ‡ ‰  ‚

Mart Smeets For the record

OOK GEEN ZIN OM TE KOKEN, MAAR WEL ZIN OM LEKKER TE ETEN? Jeej: wij worden vrienden. Al vijf jaar schrijf ik op Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl over lekkere avondmaaltjes die iedere idioot kan klaarmaken met ingrediĂŤnten uit de supermarkt. Ik word niet per se blij van langer dan tien minuten in de keuken staan, maar ik wil wel iedere avond lekker eten. En jij ook, toch? Wat blijkt? Er zijn veel meer mensen die er ook zo over denken! Mijn eerste boek ging als warme broodjes over de toonbank en dat smaakt naar meer. Met 10.000 boeken verkocht en 95.806 fans op Facebook is het hoogste tijd voor boek #2.

Â? Â? ­ ­ Â? Â?‡  Â? Â? Â?  ­ ‚ ‰

Risto Siilasmaa De veerkracht van Nokia

BEFORE THEY PASS AWAY

EEN BEELD ZEGT MEER DAN DUIZEND WOORDEN, MAAR VERTELT NIET ALTIJD ALLES...

Â

‡ � � ��

Â? Â? Â? ‚  Â

Marlies Slegers Het is maar een scheiding

Roanne van Voorst Alles onder controle

Roanne van Voorst De beste plek ter wereld

Roman | Uitgeverij Brandt

Roanne van Voorst Lief van je

Bettine Vriesekoop Het China gevoel

Edwin Winkels Johan Cruijff in Barcelona

Edwin Winkels En ze deed het

Het Hetisis44december december1958. 1958.Boven Bovende debergketen bergketenmet metde debijnaam bijnaam De DeDode DodeVrouw Vrouwbij bijMadrid Madridverdwijnt verdwijnteen eenvliegtuig. vliegtuig.Familieleden Familieledenvan van de devijf vijfbemanningsleden bemanningsledenen enzestien zestienpassagiers passagierswachten wachtendagenlang dagenlang op opnieuws. nieuws.Hun Hunleven levenzal zalvoorgoed voorgoedveranderen. veranderen.

Edwin Edwin Winkels Winkels woont woont en en werkt werkt sinds sinds 1988 1988 in in Barcelona. Barcelona.Na Nadertig dertigjaar jaarjournalistiek journalistieklegt legthij hijzich zich momenteel momenteel toe toe op op het het schrijven schrijven van van romans. romans. Winkels Winkelsdebuteerde debuteerdeinin2013 2013met met Welkom Welkom Th Thuis, uis, waarover waarover Matthijs Matthijs van van Nieuwkerk Nieuwkerk zei: zei: ‘Wat ‘Wat een een boek! boek!Het Hetlef lefdat datook ookTommy TommyWieringa Wieringaheeft heeft. .Een Een modern, modern,zwart zwartsprookje sprookjeinineen eenklip-en-klare klip-en-klarestijl. stijl.’ ’

EDWIN WINKELS HAAR LAATSTE VLUCHT

Haar Haarlaatste laatstevlucht vluchtisishet hetaangrijpende, aangrijpende,waargebeurde waargebeurdeverhaal verhaalvan vangezinnen gezinnen die diedoor dooreen eentragedie tragedieworden wordengetroffen. getroffen.Centrale Centralefiguur figuurisisde de18-jarige 18-jarige Maribel MaribelSastre Sastreuit uitBarcelona, Barcelona,die diehaar haardroom droomheeft heeftverwezenlijkt verwezenlijktom omstestewardess wardessteteworden. worden.Hoog Hoogininde delucht luchtkan kanzij zijontsnappen ontsnappenaan aaneen eendonker donker Spanje Spanjedat datonderdrukt onderdruktwordt wordtdoor dooreen eendictator. dictator. Aan Aande dehand handvan vanhistorische historischedocumenten documentenen enmet metmedewerking medewerkingvan vanfamilie familie reconstrueert reconstrueert en en romantiseert romantiseert Edwin Edwin Winkels Winkels de de gebeurtenissen gebeurtenissen inin die die koude, koude,stormachtige stormachtigedagen dageninin1958, 1958,en enhet hetleven levendat datdaarop daaropvolgt. volgt.Een Eenlang lang leven levenvol volliefdevolle liefdevolleherinneringen herinneringenen enmet metde desterke sterkewil wilde deramp rampteteaccepaccepteren, teren,maar maarnooit nooittetevergeten. vergeten.

99 789492 789492 037046 037046

EDWIN WINKELS

HAAR LAATSTE VLUCHT ROMAN ROMAN

NAAR NAAREEN EENWAARGEBEURD WAARGEBEURD VERHAAL VERHAAL uitgeverij uitgeverij brandt brandt

www.uitgeverijbrandt.nl www.uitgeverijbrandt.nl

WINKELS_Vlucht_WT.indd 1

09-09-14 10:13

WINKELS_Vlucht_WT.indd WINKELS_Vlucht_WT.indd WINKELS_Vlucht_WT.indd 111

www.uitgeverijbrandt.nl 9 789492 037046

Edwin Winkels Het oog van de orkaan

modern, zwart sprookje in een klip-en-klare stijl.’ boek! Het lef dat ook Tommy Wieringa heeft. Een waarover Matthijs van Nieuwkerk zei: ‘Wat een Winkels debuteerde in 2013 met Welkom Thuis, momenteel toe op het schrijven van romans. Barcelona. Na dertig jaar journalistiek legt hij zich Edwin Winkels woont en werkt sinds 1988 in

teren, maar nooit te vergeten. leven vol liefdevolle herinneringen en met de sterke wil de ramp te accepkoude, stormachtige dagen in 1958, en het leven dat daarop volgt. Een lang reconstrueert en romantiseert Edwin Winkels de gebeurtenissen in die Aan de hand van historische documenten en met medewerking van familie Spanje dat onderdrukt wordt door een dictator. wardess te worden. Hoog in de lucht kan zij ontsnappen aan een donker Maribel Sastre uit Barcelona, die haar droom heeft verwezenlijkt om stedie door een tragedie worden getroffen. Centrale figuur is de 18-jarige Haar laatste vlucht is het aangrijpende, waargebeurde verhaal van gezinnen

09-09-14 09-09-14 09-09-14 10:13 10:13 10:13

Edwin Winkels VLUCHT Haar laatste vlucht LAATSTE VERHAAL NAAR EEN WAARGEBEURD

T H C UL V E TS TA A L R A A H S L E K N I W N I WD E

Bettine Vriesekoop Dochters van Mulan

uitgeverij brandt

ROMAN

HAAR

WINKELS EDWIN

op nieuws. Hun leven zal voorgoed veranderen. de vijf bemanningsleden en zestien passagiers wachten dagenlang De Dode Vrouw bij Madrid verdwijnt een vliegtuig. Familieleden van Het is 4 december 1958. Boven de bergketen met de bijnaam

Edwin Winkels La Vuelta

Edwin Winkels Van Johan tot Frenkie

Richard Witschge met Mike van Damme Lefgozer


UITGELICHT ‘Een geweldig boek… het ziet er ook onwijs mooi uit, prachtig.’ – Jellie Brouwer in Mangiare, NPO Radio 1 ‘Lees, leer & bak brood als de beste.’ – delicious. ‘Prachtig door zijn eenvoud. De liefde voor het ambacht spat hier aan alle kanten vanaf.’… ‘Dit boek vertelt een puur en eerlijk verhaal achter écht lekker, goed gebakken brood.’ – Jolande Verplanke, Boekhandel Van der Velde in Friesch Dagblad ‘Dat Issa zijn receptuur voor ons heeft opgeschreven is het grootste feest van het jaar! HOERA!’ – Yvette van Boven

‘De Ark is de zesde roman van Bommer en zeker haar meest gedurfde en geestige. Ze overtreft zichzelf in het interview met God, dat de hoofdverhaallijn steeds onderbreekt. De passages zijn een vondst, en goed doordacht.’ - NRC Handelsblad


Uitgeverij Brandt BV Postbus 14858 1001 lj Amsterdam welkom@uitgeverijbrandt.nl www.uitgeverijbrandt.nl

B E ST E L I N F O R M AT I E VERKOOP NEDERLAND

VERKOOP VLAANDEREN

Manager Verkoop Michiel Boek michiel@bureauboek.nl

Elkedag Boeken Jodenstraat 16 2000 Antwerpen +32(0) 3 345 60 40 info@elkedagboeken.be

bureauredactie Annemieke Heinen annemiek@uitgeverijbrandt.nl Publiciteit Erica van ’t Leven erica@lopendezaken.nl Sylvie Steffers sylvie@lopendezaken.nl Saskia Hausel saskia@uitgeverijbrandt.nl uitgever/publisher Paul Brandt paul@uitgeverijbrandt.nl

verkoop buitendienst Pieter Boschmans pieter@elkedagboeken.be Suzy Mertens suzy@elkedagboeken.be Pers en promotie Sophie Verbist sophie@elkedagboeken.be Marcia van der Zwan marcia@elkedagboeken.be De in deze catalogus vermelde specificaties, zoals verkoopprijzen, aantal pagina’s en verschijningsmaanden, zijn onder voorbehoud.

VERSCHIJNING NOVEMBER 2020 Jasper Rombout, Tuurlijk schatje JANUARI 2021 Bettine Vriesekoop, Het China-gevoel

MAART 2021 Simone Davies en Junnifa Uzodike, De Montessori-baby Arnold en Erik van Bruggen (red.), Dag lief fijn eiland APRIL 2021 Corine Nijenhuis, De gekroonde suikerbiet MEI 2021 Hans van der Beek, De littekens van Martijn van Rheenen Paul van Hooff, De coureur

© foto voorzijde maarten van der wal

FEBRUARI 2021 Bert Visscher, Dat wordt nooit wat! Lorenz Wagner, de jongen die te veel voelde