Page 13

ONS WEEKBLAD - VRIJDAG 16 MAART 2012

PAGINA 13

Heemkundekring Amalia van Solms

weekaanBiedingen ComBi-voordeel:

Vroege vogels, Heemreis Brugge en Brabantse heemdagen

De grutto, één van de vogels die we wellicht zullen zien en horen op de vroege vogeltocht. Vroege vogeltocht

We merken dat het voorjaar in aantocht is: de dagen zijn aan het lengen, het wordt al warmer en de vogels geven ‘s morgens alweer fluitconcerten. Dus hoog tijd voor de vroege vogeltocht. Zondag 25 maart is het zover. We trekken er opuit om te gaan genieten van de ontluikende natuur en speciaal van de vroege vogels. Graag geen al te opzichtige kleding, stevige schoenen, want het kan hier en daar nog behoorlijk modderig zijn en wellicht een verrekijker meenemen. We verzamelen om 7.45 uur bij het Heemhuis, zodat we om 8.00 uur kunnen vertrekken. Omstreeks 11.00 uur zullen we weer terug bij het Heemhuis zijn. De tocht wordt geleid door Antoon van Tuijl.

Zoals bekend gemaakt aan onze leden, vindt op zaterdag 23 juni 2012 de heemreis naar Ertvelde en Brugge plaats. Inmiddels zijn er al zoveel inschrijvingen binnen, dat we besloten hebben deze reis te herhalen op zaterdag 30 juni 2012. We vertrekken beide dagen om 7.30 uur vanaf de Loswal. We rijden naar Ertvelde, waar we na een kopje koffie met gebak een bezoek brengen aan motte (kasteelberg) De Hoge Wal. Vroeger stonden zowel in Baarle op Loveren (Kasteel Bruheze) en in Zondereigen nabij Ginhoven (De Vossenberg) een dergelijke kasteelberg. Vervolgens rijden we naar Brugge, waar we een stadswandeling maken en gaan genieten van een heerlijke maaltijd. Na de middag zetten we de stadswandeling voort. Daarna brengen we een bezoek aan het Groeningenmuseum met als thema: “Petrus Christus uit Baarle en andere Vlaamse Primitieven”. Daarna is er tijd om nog een terrasje te pikken. Omstreeks 19.30 uur zijn we weer terug in Baarle. Voor de reis op 30 juni 2012 is nog plaats. U kunt zich hiervoor inschrijven per mail: johan.cornelissen@planet.nl . U betaalt € 35,- per persoon. Dat kan contant of via de bank. Vermeld dan a.u.b. “Heemreis Brugge”. Uw betaling maakt de reis definitief. Inschrijven kan tot uiterlijk 31 maart 2012.

Het prachtige Brugge.

• Gebraden gehakt 150 gram -naar keuze

+ Boterhamworst 150 gram - uit eigen keuken

+ Gebraden fricandeau 150 gram samen voor e

Runderschnitzels

De oude haven van Willemstad. Brabantse Heemdagen

Op donderdag 9 en vrijdag 10 augustus 2012 vinden de 64ste Brabantse Heemdagen plaats in Klundert en Willemstad. Het motto is: “Tussen fort en vesting”. In de 16de eeuw tijdens de tachtigjarige oorlog werd Klundert van een fortificatie voorzien en werd Ruigenhil (later Willemstad) een vesting om Holland te verdedigen tegen de Spanjaarden. Ook later in de Franse tijd werden de verdedigingswerken gebruik tegen de opmars van de Fransen. Kortom een interessante geschiedenis, waar volop aandacht aan wordt besteed tijdens de Heemdagen. Donderdag 9 augustus worden de deelnemers welkom geheten in het Arsenaal in Willemstad gevolgd door een inleiding over de stadsgeschiedenis en een rondwandeling met een bezoek aan de Koepelkerk, het Mauritshuis en de vestigingswerken. De lunch vindt plaats in Fort Sabina gevolgd door een korte rondleiding. Daarna volgt een bezoek aan de uitkijktoren, het sluizencomplex en het Maritiem Gebouw met vuurtoren. ‘s Avonds wordt er gedineerd in het Arsenaal. Op 10 augustus wordt er gefietst in

verleden tot heden” en een film over Riel- Alphen. Overzicht van film over Alphen 1968:

Oud Gemeentehuis, Oosterwijksestraat, De Hoevens, Ploegwedstrijden, Boslust, Loonbedrijf v. Eijck, Baarleseweg, Sparwinkel, Jongensschool, Kleuterschool, Café Welkom, Café Schuttershof, Molenstraat, Huishoudschool, Meisjesschool, Café Den Brouwer, Slagerij P.v.d. Broek, Trommelen, Postkantoor, Rabobank, Barbarakapel, Museum, Nieuwstraat, Jonge Boerenstand, Duivenbond, Marjoretten + Harmonie, Scouting en Rijvereniging.

Landstorm 1925 in Riel

De Heemkundekring “Carel de Roy” Alphen en Riel. De filmavond is gratis toegankelijk voor de leden. Niet-leden betalen 2 Euro. Filmavond

Op deze avond worden er films vertoond uit de oude doos, zoals een vijftig minuten durende film over Alphen van 1968 en een film over het Riel die ook 50 minuten gaat duren. Verder is er een diaserie te zien over Riel “Van

5.00 5.00

4 stuks voor e Aanbiedingen geldig t/m woensdag 21 maart 2012.

Filmavond over de dorpen Alphen en Riel

Het bestuur van de Heemkundekring “Carel de Roy” Alphen en Riel nodigt haar leden uit voor een filmavond over de dorpen Alphen en Riel. Wegens enorm succes en op verzoek van vele Rielenaren wordt de filmavond over de dorpen Riel en Alphen nogmaals gehouden op woensdag 21 maart 2012 in het gemeenschapshuis “De Leybron” aan de het Dorpsplein in Riel. Aanvang is 19.30 uur. Deze filmavond wordt georganiseerd door

5.00

samen voor maar e vleeswaren-Trio:

Heemreis naar Ertvelde en Brugge

Klundert met een bezoek aan het stadhuis, het nationaal Vlasserij-Suikermuseum, het heemhuis van Heemkundekring Die Overdraghe. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan een watersnoodwoning en het herdenkingsmonument in Heijiningen, onderdelen van de vesting Klundert en de Molenstomp in Stanbdaardbuiten met gierzwaluwkolonie. De afsluiting vindt plaats met een buffet in de Nievaert. Voor deelname dient men zich in te schrijven vóór 31 mei 2012. De deelname prijs van € 85,per persoon dient voor 15 juni te zijn overgemaakt. Het volledige programma en de inschrijfformulieren liggen in het Heemhuis, Kerkstraat 4, 2387 Baarle-Hertog.

PARKETVLOER Opnieuw schuren en behandelen vanaf €17,50/m2. Tel. 06-53138151 www.mooievloeren.info

Donders Parket Onderhoud

4KVN

Op zondag 25 maart gaan we weer op zoek naar de vroege vogels. De heemreis naar Brugge op 23 juni is al volgeboekt, maar de reis wordt herhaald op 30 juni 2012. Verder treft u informatie aan over de Brabantse heemdagen in Willemstad en Klundert.

• 3 Hamburgers + 3 Varkensoesters

Werkloosheids­ cijfers gemeente Baarle-Hertog De VDAB publiceerde onlangs de werkloosheidscijfers van februari 2012. De gemeente Baarle-Hertog telde in totaal 70 werklozen: 35 mannen en 35 vrouwen. Een jaar eerder waren die cijfers als volgt: 61 in totaal waarvan 23 mannen en 38 vrouwen. In procenten uitgedrukt geeft dat aan dat de werkeloosheid in vergelijking met een jaar terug 14,8% gestegen is in de gemeente Baarle-Hertog. Van deze werkelozen komen er 5 uit niet EU-landen, een jaar eerder was dat aantal 3. F.T.

Diaserie Riel “Van verleden tot heden” bevat foto’s van:

Voetbalclub Riel van begin 1900, Landstorm Riel 1925, Schoolreisjes, Melkfabriek, Rielse kerk enz. Film over Riel in woord en beeld:

Vanaf de kerktoren (overzicht Riel) Café De Vriendschap, Rielslaag, Oude Tilburgsebaan, ‘t Hoefke, Akkerweg, Looienhoek, Brakel, Vijfhuizenbaan, Goorweg, Zandeind, Station Riel en Belslijntje, Tilburgseweg, Dorpstraat, Goirleseweg, Kerkstraat, Kerk, Kerkhof en Parochiekoor, Voetbalvereniging Riel, Jaarmarkt, Kermis, Sint Hubertusjacht, Sinterklaasintocht, Scouting, Carnaval, Brandweer, Harmonie, en Avondvierdaagse.

Boerderij Bekkers Oisterwijksestraat in Alphen Oosterwijk

mermans telefoon 013- 5081991. Namens het bestuur Heemkundekring, “Carel de Roy”, Alphen en Riel, Wim Reijnders.

ADVERTEREN? www.uitgeverijemdejong.nl

Chaamseweg 13, 2387 Baarle-Hertog Tel.: 014 69 04 60 www.slagerijernstjansen.com

KBO afd Ulicoten – Onze jaarvergadering houden we op vrijdag 30 maart waarvoor u volgende week de uitnodiging/ agenda samen met “ONS” in de brievenbus krijgt. Noteer deze datum of geeft u nu op bij een van de bestuursleden, ook in het dorpshuis is een lijst om u op te geven. Het wordt een interessante bijeenkomst, na de boeteviering en de officiële vergadering zal een psycholoog ons informeren over dementie en Rien Vermaire neem ons mee terug in de tijd. We zijn alweer een paar maanden in 2012 en hopen dat de winter zowat voorbij is en het voorjaar zijn intrede kan doen. We gaan dan denken aan onze buiten activiteiten: – Om de twee weken gaan we samen fietsen. Heb je zin om te rijden voor meer beweging, voor ontspanning of gewoon voor de gezelligheid. Als het weer het toelaat beginnen we op woensdagmiddag 18 april. We vertrekken bij de kerk om 13.30 uur. Ook niet leden mogen mee fietsen. We nemen om ± 15.00 uur even pauze en proberen om 17.00 uur weer thuis te zijn. – We gaan jeu de boelen vanaf maandag 2 april en donderdag 5 april. – Deze zomer, en wel op 1 juni, gaan we op reis naar Giethoorn en Staphorst. Meer informatie hierover met de jaarvergadering. Een bericht van de Toneelvereniging Ulicoten: In april gaat Toneelvereniging Ulicoten weer een stuk spelen. Het stuk leent zich dit jaar prima om een oude traditie van stal te halen. Het uitnodigen van de Bond van Ouderen bij onze generale repetitie. We spelen dit jaar “Ratjetoe”, een verzameling van leuke afwisselende korte scène’s. Er zit weinig verband in vandaar ook de titel “Ratjetoe”. Het stuk duur ongeveer 1,5 uur zonder pauze. Dus bij deze nodigen wij alle leden van de KBO uit om naar onze generale repetitie te komen kijken. Datum: donderdag 19 april 2012. Aanvang: 20.30 u. (zaal open 20.00 u.). Plaats: Dorpshuis Ulicoten. We willen hiervoor geen entree vragen. In het verleden ging er altijd wel iemand van het bestuur van de BVO na afloop met de pet rond (mooi gebaar dat zeker op prijs wordt gesteld) Bestuur KBO.

Overzicht BVN-film, zomer 2006 Riel – Alphen en BaarleNassau:

Voetbalclub Riel 1925

Grafheuvels, ‘t Hoefke, Vogelkijkhut ‘Tapmoer’, Wevershuisje, Zandeind, Martinuskapel, Oosterwijksestraat 12, Bijenhouder, De Hoevens, St. Willibrorduskerk, Molenstraat 8, Oudheidkundig Streekmuseum, Belhamel, Café ‘het Raedhuis’ (bruin café) en Looierij Goedentijd. Een avond waarop u met en nostalgisch gevoel weer huiswaarts zult gaan. Voor meer informatie over de filmavond kunt u terecht bij: Rinus Tim-

De Dieze 73, Postbus 135, 5050 AC Goirle Tel. 013-5083111, Fax: 013-5083167 E-mail: info@dircken.nl VErzEkErinGEn, hyPoThEkEn, PEnsioEnEn, sPArEn, bElEGGEn

Ons Weekblad 16-03-2012  

Nieuws en advertentieblad voor Baarle-Nassau, Baarle-Hertog, Alphen, Chaam, Riel en Ulicoten