Page 6

NIEUWSKLOK - WOENSDAG 4 SEPTEMBER 2019

PAGINA 6

Gemeentenieuws

Dit is een publicatie van het gemeentebestuur van Oisterwijk

Contact

Gemeente Oisterwijk De Lind 44 5061 HX Oisterwijk Telefoon: (013) 529 13 11 E-mail: gemeente@oisterwijk.nl Website: www.oisterwijk.nl AFSPRAAK De gemeente Oisterwijk werkt op afspraak. Een afspraak maakt u via de website of telefonisch. Maandag t/m woensdag: 8.30 uur - 17.00 uur Donderdag: 8.30 uur - 19.00 uur Vrijdag 8.30 uur - 13.00 uur

Financieel tekort gemeente: praat mee op maandag 16 september

Stichting Leergeld geeft Oisterwijkse kinderen duwtje in de rug

De komende jaren heeft de gemeente Oisterwijk een verwachte financiële uitdaging van €3 miljoen als gevolg van tekorten op jeugdhulp en Wmo.

Kinderen van gezinnen in onze gemeente met weinig geld kunnen een steuntje in de rug krijgen van de Stichting Leergeld.

De raad van de gemeente Oisterwijk nodigt je uit om op maandag 16 september vanaf 19.00 uur in het raadhuis mee te praten over noodzakelijke ombuigingen in het financieel beleid. Wensen, bedenkingen en gevolgen De raad wil met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden in gesprek over mogelijke financiële maatregelen en hoort graag vanuit de samenleving wensen, bedenkingen en gevolgen van mogelijke maatregelen. Wil je meer weten over de opzet van de avond? Hou dan volgende week de Nieuwsklok of onze Social Media in de gaten.

Toelichting Wil je vooraf meer weten over de financiële situatie en de mogelijke ombuigingskeuzes? Dan ben je welkom op 5 september om 21.00 uur in het raadhuis. Dan presenteert het college de resultaten van de analyse van de financiële situatie en de mogelijke keuzes die aan de raad worden voorgelegd. Raads- en commissieleden kunnen aansluitend vragen hierover stellen. De bijeenkomst is openbaar en door publiek bij te wonen. De gemeenteraad besluit op 7 november over het totaal van ombuigingsmaatregelen.

MILIEUSTRAAT Hier kunt u afval inleveren dat door omvang of gewicht niet in de minicontainer past. Sommige afvalsoorten kunt u gratis inleveren, voor andere soorten moet u betalen. Openingstijden: Woensdag en vrijdag 13.30 uur tot 16.30 uur Zaterdag 10.00 uur tot 16.00 uur Adres: Veldweg 8, Oisterwijk Telefoon: (0900) 821 22 48 De gemeentepagina is een wekelijkse uitgave van de gemeente Oisterwijk

De Stichting Leergeld Oisterwijk krijgt subsidie van de gemeente Oisterwijk.

Een ‘pareltje’ tijdens de Open Monumentendag 2019

Plekken van plezier: dat is het thema van de nieuwe editie van de Open monumentendag op 15 september. Plekken waar mensen naartoe gaan om te recreëren. Reden om dit jaar monumentale vijver op de kop van De Lind in de schijnwerpers te zetten.

TEAM INKOMEN (PW) Dagelijks telefonisch spreekuur van 9.00 - 10.00 uur en van 15.00 - 16.00 uur behalve op vrijdagmiddag Telefoon: (013) 529 13 11

MELD EN HERSTEL Zwerfvuil? Verstopte riolering? Losse tegels? Illegale storting? Een gevaarlijke tak in een boom? Kapotte speeltoestellen? Maak een melding via www.oisterwijk.nl!

Het allerbelangrijkste voor de stichting Leergeld is dat kinderen in Oisterwijk niet in een isolement raken. Dat ze de kans krijgen om mee te doen aan activiteiten op het gebied van onderwijs, welzijn, sport en cultuur. Voor de meeste leeftijdsgenootjes is dat heel normaal, maar voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben is het vaak onmogelijk om zo’n extraatje te bekostigen. Gewoon meedoen betekent voor kinderen dat ze meer eigenwaarde krijgen, dat ze kennis en vaardigheden kunnen opdoen.

vangnet werken. Dat gebeurt op een heel laagdrempelige manier. Via de site www. leergeldoisterwijk.nl kan iemand rechtstreeks een aanvraag doen. Tijdens een huisbezoek wordt samen bekeken wat de mogelijkheden zijn. Een fiets, een computer of het betalen van zwem- of muziekles: Er kan veel.

De stichting Leergeld heeft in heel Nederland afdelingen die als financieel

WMO-CONSULENT Dagelijks telefonisch spreekuur van 9.00 - 12.00 uur Telefoon: (013) 529 13 11

SPREEKUUR COLLEGE Wilt u één van de collegeleden spreken en heeft u niet veel tijd nodig? Maak dan een afspraak voor het spreekuur op het gemeentekantoor, De Lind 44 in Oisterwijk. Het spreekuur is bedoeld voor gesprekken van maximaal 15 minuten. U kunt een afspraak maken via tel. (013) 529 13 11. Geef duidelijk door dat het gaat om een afspraak voor het spreekuur en wat het onderwerp van gesprek is.

Als het een gezin niet lukt om geld bij elkaar te krijgen voor een schoolreisje, voor de contributie van de voetbalclub of voor spullen die nodig zijn op school betaalt Leergeld de rekening.

Joannes Lenartzstraat fase 2

We liggen goed op schema met de werkzaamheden aan de Joannes Lenartzstraat. Vanaf maandag 9 september gaat fase 2 van start. Dit betekent dat de aansluitingen met de Boxtelsebaan en Oude Haarenseweg dicht gaan voor al het verkeer behalve voetgangers. Wel proberen we de aansluiting met De Lind (Noord) nog een paar weken open te houden voor het verkeer.

Precies een jaar geleden is de vijver volledig gerestaureerd. Maar wat nog miste was de beplanting. Na het herstel van de vijver is onze medewerker Vincent Dankers van de buitendienst aan de slag gegaan met een zogenoemd beplantingsplan. Hij heeft daarvoor onderzoek gedaan naar het verleden van de vijver. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het oorspronkelijke ontwerp van de vijver en de aanleg van het bijbehorende groen is gedaan door John Bergmans (18921980). Bergmans was een Oisterwijkse tuinarchitect, die ook betrokken is geweest bij het natuurtheater, Staalbergven en verschillende villatuinen in ons dorp. Allemaal plekken van plezier. “Via een zoektocht in oude boekjes en oude Latijnse plantenlijsten kwam ik erachter dat John Bergmans de ontwerper van de vijver was”, vertelt Vincent. “Vervolgens heb ik historische plantenlijsten vertaald naar de nieuwe plantennamen. Met de informatie van die oude ontwerpen als uitgangspunt, heb ik het huidige plan ingericht. Daarbij heb ik ook hulp gehad van de Tuinenstichting om herkenbare structuren terug aan te brengen en ook voor de koude maanden groenblijvende heesters toe te voegen.” Lezing Over Bergmans is een boek geschreven door architectuurhistoricus Johanna G. Karssen-Schüürmann en tuinarchitect Marianne van Lidth de Jeude. KarssenSchüürmann geeft tijdens de Open Mo-

numentendag 2 keer een openbare lezing in de raadzaal van het raadhuis aan De Lind. De eerste lezing is om 13.30 uur, de 2e om 15.30 uur.

Dankzij de inzet van medewerker van de gemeente Vincent Dankers, staan nu rondom en in de gerenoveerde vijver planten en bloemen helemaal in de stijl van Bergmans. Neergezet in de originele plantenvakken. Het gaat om ‘vergeten’ soorten zoals de Spierstruik, Kamperfoelie, Bruidsbloem, Dwergmispel en de Voorjaarszonnebloem. Dat maakt dat de vijver er nu weer uitziet, zoals deze oorspronkelijk was bedoeld. Echt een plek van plezier!

Profile for Uitgeverij Em de Jong

Nieuwsklok 04-09-2019  

Het nieuwsblad van Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren

Nieuwsklok 04-09-2019  

Het nieuwsblad van Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren