Page 1

*Gel

WIJKAGENT LAAT VAN ZICH SPREKEN... ää Pagina 8

gratis een nieuw boeket. Kijk voor de spelregels op jumbo.com/7zekerheden.

OISTERWIJKSE MOLENAAR NAAR SEOUL

NIEUWSKLOK START TWEEDE EEUWGANG

Denissen

Nieuwsklok & ää Pagina 15

Jaargang 101 - Week 48 donderdag 30 november 2017

NOUD VRIENS 60 JAAR BIJ HET KERKKOOR ää Pagina 26

Moergestel, Rootven 38 Berkel-Enschot, Eikenbosch 17 Oisterwijk, Fabriekspad 1

Het nieuwsblad voor Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren

Nummer 1 van eeuw 2

Is het deze week de laatste, dan starten we volgende week de eerste van een tweede eeuwgang. 2 December 1917 werd het eerste Kerkklokje gedrukt, 100 jaargangen volgden, en het is daarmee een feit: deze week maken we de laatste van deze eeuwgang compleet.

Oisterwijkers doen mee met inzamelactie Voedselbank

Nog even en dan is het weer koud en donker. Dat betekent warme chocolademelk, goed gemutste goedheiligmannen én natuurlijk inzamelen voor het goede doel. In december zetten enkele inwoners uit de wijk Pannenschuur in Oisterwijk zich weer in voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met de actie ‘Samen voor de Voedselbank’ zamelen ze houdbare producten in voor de Voedselbank. En ze we hebben alle mogelijke hulp nodig.

””

Wij hopen dat ook u meehelpt met inzamelen!

INZAMELPUNT Om deze mensen, ook die in Oisterwijk, te voorzien roept Omroep Brabant samen met de lokale media van Oisterwijk op om tussen 4 en 14 december houdbaar voedsel in te zamelen. Dit kan worden ingeleverd bij het inzamelpunt aan de Dieze 70 in Oisterwijk, dagelijks van 16.0018.30 uur. Vorig jaar was de actie een succes en dat succes willen we zeker ook dit jaar evenaren.

ss De vrijwilligers van het verzamelpunt in de Pannenschuur brachten vorig jaar auto’s vol naar de Voedselbank (Foto: Joris van der Pijll).

ss Waar het ooit allemaal mee begon... door Joris van der Pijll Met trots kondigen wij de komst aan van een tweede eeuwgang; volgende week verschijnt Nieuwsklok nummer 1 in eeuw 2. Het waren de gebroeders Van den Boogaard die op eigen initiatief en risico het weekblad op zondag 2 december 1917 zijn gestart, in die tijd verkrijgbaar voor 3 guldencent. Vandaag de dag brengen wij het u gratis huis-aan-huis; het zijn de ondernemers die het blad steunen en zorgen dat uw dorps- en verenigingsnieuws in de bus valt. Daar mogen we hen dankbaar voor zijn. En niet te vergeten; ook zijn we dankbaar voor het enthousiasme waarmee Joep de Jong en zijn uitgeverij in Baarle Nassau, met een fijn team van krantenmakers, in 2015 ‘Ons Klökske’ nieuw leven heeft ingeblazen. IVOOR Het oorspronkelijke Kerkklokje, met tegenwoordig veel teksten en foto’s van lokale enthousiastelingen en hobbyisten, verschijnt al ruim 20 jaar onder de naam Nieuwsklok. Een krant die zich al honderd jaar wekelijks laat zien, en alleen oorlogsgeweld kon dit tegen houden. Overigens vanaf dag één voor het ‘Groot Oisterwijk’, ook Moergestel, Haaren en later Heukelom pronken al die tijd al op de voorpagina! Veel verenigingen, bevriende relaties, markante Oisterwijkers, collega’s en voormalig medewerkers hebben hun blik op ‘Ons Klökske’ en de afgelopen 100 jaar gegeven. Hun verhalen zijn ter gelegenheid van dit ivoren jubileum door de huidige uitgeverij omvat in een glossy. Geen gouden letters zoals in 1967, niet zoals toen voorbehouden aan de

””

Het is onze redactie gegund, we zijn er enorm trots op, en het is zelfs een eer!

‘notabelen’, maar een glanzende fullcolour verschijnt er volgende week in uw brievenbus. Maar liefst honderd pagina’s met ‘een heldere kijk op Oisterwijk’. GEGUND Het is onze redactie gegund, en we zijn er enorm trots op, en het is zelfs een eer dat wij deze honderd jaar met u vol hebben mogen maken. Hoewel niet te verwachten is dat wij dat zelf kunnen meemaken, hopen wij dat het ‘ons’ ook gegund is om de volgende eeuw vol te maken. Nummer 1 in eeuw 2 is feitelijk een ‘gewone’ krant, zoals ook deze laatste van eeuw 1 u het reguliere wekelijkse nieuws toont, en net zo gewoon als de eerste in 1917. Toch, een speciaal tintje hebben beide edities zeker, en het magazine dat volgende week volgt, zal u vast en zeker doen beseffen dat we echt iets heel bijzonders te vieren hebben! DE TOEKOMST? Uiteraard mag een 100-jarige terugkijken naar het verleden, maar zeker ook nadenken over de toekomst. Wat biedt de samenleving en het huidige medialandschap ons voor kansen, of juist niet? Hoe denken collega’s en lokaal betrokkenen daarover? Dit en meer leest u volgende week in het magazine: ‘100 JAAR NIEUWSKLOK, EEN HELDERE KIJK OP OISTERWIJK’.

NIEUW UITGIFTEPUNT Mede naar aanleiding van de eerdere inzamelacties en signalen uit de Oisterwijkse samenleving, werd recent een dependance/ uitgiftepunt gerealiseerd bij Wijkcentrum Pannenschuur. Inwoners die van de in Tilburg

gevestigde Voedselbank gebruik mogen maken, kunnen op vaste tijden in de Pannenschuur hun voedselpakket ophalen. Met een gekoelde transportbus worden de producten daar uitgegeven. Hoewel de economie weer als

vanouds groeit, leeft één op de negen kinderen in de provincie nog onder de armoedegrens. Voor een deel van deze gezinnen is de Voedselbank cruciaal om dagelijks te kunnen eten. In welvaartsgemeente Oisterwijk is dat niet anders!

PRODUCTEN De producten die ingezameld worden zijn: Thee, in alle soorten en maten. Liefst in doosjes vanwege het stapelen. Koffie voor filtermachines, geen pads of cups. Rijst, liefst in standaardpak. Mag wit of bruin. Pasta, liefst in pak vanwege stapelen. Pastasaus in pak, niet in pot. Soep in blik, liefst niet in slappe pakken. Zoet beleg, hagelslag is fijn want dat zit in een pak maar jam of pindakaas of chocopasta mag ook. Lang houdbare melk, liefst in pak, geen fles.

Sint en Pieten in theater Tiliander Zaterdag 2 en zondag 3 december is het weer groot feest in theater Tiliander. De Sint en zijn Pieten zetten de boel weer op zijn kop. Al 75 jaar weet Stichting Sint Nicolaas Oisterwijk het voor elkaar te krijgen dat dit mogelijk is. Als het goed is heeft iedereen de kaartjes al in zijn bezit, als dit niet zo is neem dan even contact op met Rob Schilders via robschilders@hotmail.com Theater Tiliander is op de dagen van de voorstellingen alleen toegangkelijk via de ingang aan het Lindeplein of via de lift vanuit de parkeerkelder. Het verlaten van theater Tiliander na de voorstellingen is via de uitgang aan de Spoorlaan. In Tiliander geldt een rookverbod; geen jassen, bagage, serviesgoed, eten en drinken in de theaterzaal; en het is verboden op de trappen te zitten. NAAM EN FOTO Wat zou het leuk zijn als de Sint en zijn Pieten de kinderen bij hun naam aan kunnen spreken. Hun naam op een mutsje of speldje doet wonderen, het zal uw kind verrassen en het geloof in de Sint versterken. Ook een foto maken behoort tot de mogelijkheid, maar dan wel graag het toestel tijdig gereed hebben om Sint en Pieten niet in tijdnood te brengen. OP TV Vanaf zondagavond 3 december wordt de voorstelling uitge-

ss Sinterklaas ontvangt alle kinderen in Tiliander (Foto: Joris van der Pijll). zonden op Lovo, met komende week nog enkele herhalingen en ook vast en zeker te zien op internet. Net zoals het Sinterklaasjournaal en de videoclip van ‘Stap maar op’, het Oisterwijkse Sinterklaaslied van 2017. BOEK Het nieuwe boek over de al weer 75 jarige ontvangst van Sinterklaas door het sinterklaascommité is voor- tijdens- en na de voorstellingen verkrijgbaar in Tiliander, tevens bij lokale boekhandel en via www.kwartier­ vanoisterwijk.nl.

Geen fineer maar finesse. Een échte Bourgonje.

bourgonjekeukens.nl

Nieuwsklok 30-11-2017  

Het nieuwsblad van Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren