__MAIN_TEXT__

Page 6

NIEUWSKLOK - WOENSDAG 28 OKTOBER 2020

PAGINA 6

Gemeentenieuws

Dit is een publicatie van het gemeentebestuur van Oisterwijk

Contact

Gemeenteraadsverkiezingen: elke stem telt Bij de gemeenteraadsverkiezingen telt elke stem. Soms kan 1 stem al een zetel meer of minder opleveren.

Gemeente Oisterwijk De Lind 44, 5061 HX Oisterwijk Telefoon: (013) 529 13 11 E-mail: gemeente@oisterwijk.nl Website: www.oisterwijk.nl AFSPRAAK De gemeente Oisterwijk werkt op afspraak. Een afspraak maakt u via de website of telefonisch. Maandag t/m woensdag: 8.30 uur - 17.00 uur Donderdag: 8.30 uur - 19.00 uur Vrijdag 8.30 uur - 13.00 uur LOKET WEGWIJS Telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en op woensdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Telefoon: (013) 30 30 440 Inloopspreekuur: Donderdagochtend van 09.00 tot 10.30 uur in Cultuurcentrum Tiliander.

De verdeling van de zetels gaat via de zogenaamde ‘Kiesdeler’: het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal te verdelen zetels. In Oisterwijk zijn dat 23 zetels. Maar op wie kun je stemmen tijdens de verkiezingen? Kandidatenlijst Je stemt niet alleen op een partij, maar ook op een kandidaat op de lijst. Rond 9 november ontvang je de kandidatenlijst in de brievenbus. Hierop staan de politieke partijen én de kandidaten waarop je kunt stemmen. KiesKompas Weet je niet op welke partij en kandidaat je wilt stemmen? Op de websites van de partijen vind je meer informatie over de partijen en hun plannen. Ook hebben we de stemhulp Kieskompas gelanceerd. Die kan je helpen bij het kiezen op welke partij je stemt. Vul de stemhulp in via www. oisterwijk.nl/verkiezingen. Verkiezingsdebat MoergestelTV MoergestelTV organiseert op maandag 16 november een debat tussen de lijsttrekkers van de 7 deelnemende partijen. Het debat is live te volgen via kanaal 43 (Ziggo) en www.moergesteltv.nl/live.

Op donderdag 12 november kunnen de kijkers al kennismaken met de verschillende partijen tijdens ‘De Voorronde’. Beide uitzendingen zijn ook te volgen via de LoHa (Lokale Omroep Haaren). Haarenaren stemmen hiervoor af op kanaal 48 (Ziggo). Meer informatie Lees alles over de verkiezingen op www.oisterwijk.nl/verkiezingen. Kun je zelf niet stemmen op 18 november? Machtig iemand anders Kun je op 18 november niet zelf stemmen? Geen probleem. Je vraagt iemand anders om voor jou te stemmen. Dit heet ‘machtigen’. Je kunt iemand machtigen door de achterzijde van jouw stempas in te vullen en beiden je handtekening te plaatsen. De 'gevolmachtigde' brengt jouw stem tegelijkertijd uit met zijn of haar eigen stem. Naast jouw stempas neemt de gevolmachtigde een kopie van jouw legitimatiebewijs mee. Schriftelijk machtigen voor de verkiezingen kan ook. Lees meer over hoe je iemand machtigt, via www.oisterwijk. nl/verkiezingen.

De lijsttrekkers van de deelnemende politieke partijen (bron: Foto Vlaminckx)

De afvalhelden van Oisterwijk

MILIEUSTRAAT Hier kunt u afval inleveren dat door omvang of gewicht niet in de minicontainer past. Sommige afvalsoorten kunt u gratis inleveren, voor andere soorten moet u betalen. Openingstijden: Woensdag en vrijdag 10.00 uur tot 16.30 uur Zaterdag 10.00 uur tot 16.00 uur Adres: Veldweg 8, Oisterwijk Telefoon: (0900) 821 22 48

DE GEMEENTEPAGINA IS EEN WEKELIJKSE UITGAVE VAN DE GEMEENTE OISTERWIJK

Kijk voor de programma’s en tijden op de website oisterwijk.raadsinformatie.nl. Neem voor meer informatie contact op met de griffie via het mailadres griffie@ oisterwijk.nl of bel (013) 529 13 11 en vraag naar een medewerker van de griffie.

Ambtsketen bijna klaar voor de komst van Haaren

Over iets meer dan 2 maanden is het zover: Haaren komt bij Oisterwijk. Wist je dat de ambtsketen van de burgemeester op dit moment 3 bladeren bevat? Elk blad staat voor 1 van de kernen in onze mooie gemeente. Kunstenaar en edelsmid Kees Ketelaars uit Moergestel heeft de ambtsketen gemaakt na de vorige herindeling. Terwijl wij ons voorbereiden op de samenvoeging van het dorp Haaren bij Oisterwijk per 1 januari 2021, zorgt Kees Ketelaars voor de nodige aanpassingen aan de ambtsketen. Zo is de ambtsketen op 1 januari helemaal up-to-date en staat hij symbool voor Oisterwijk, Moergestel, Heukelom én Haaren.

TEAM INKOMEN (PW) Dagelijks telefonisch spreekuur van 9.00 - 10.00 uur en van 15.00 - 16.00 uur behalve op vrijdagmiddag Telefoon: (013) 529 13 11 MELD EN HERSTEL Zwerfvuil? Verstopte riolering? Losse tegels? Illegale storting? Een gevaarlijke tak in een boom? Kapotte speeltoestellen? Maak een melding via www. oisterwijk.nl!

Wijzigingen bijeenkomsten raad in november • De raadsvergadering van 29 oktober is verzet naar donderdag 5 november • Extra raadsontmoeting op 2 november

Met de jeugd in Oisterwijk zit het wel goed! Wat is er hard gewerkt door de kinderen van BSO Het Pannenschuurtje, BSO Dribbel, BSO Kompas, BSO De Vlinder, BSO Flapuit, BSO Tierelier en BSO Buitenkans. Op maandag 19 en dinsdag 20 oktober trokken zij eropuit om Oisterwijk weer een beetje schoner te maken. Ze gingen, samen met een ZAP’er, op pad met hesjes, handschoenen, knijpers en zakken en ruimden heel veel zwerfafval op. Ook zamelden ze de afgelopen weken plastic doppen in. De opbrengst daarvan komt ten goede aan KNGF Geleidehond voor de opleiding van hun honden. BSO De Vlinder en BSO Buitenkans zamelden de meeste doppen in en wonnen deze afvalbattle. We zijn trots op alle kleine helden die zo hard hebben gewerkt!

Brabant geeft energie aan nieuwe projecten De subsidieregeling ‘Brabant geeft Energie’ is geopend! De provincie Noord-Brabant zoekt projecten ‘van onderop’ die de energietransitie in Brabant aantoonbaar versnellen. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie is de provincie op zoek naar projecten die vernieuwend, uit te breiden, makkelijk te delen en enthousiasmerend voor Brabanders zijn. Bovendien willen ze dat er samenwerkingsverbanden ontstaan, die samen een project uitvoeren. De ‘gewone’ verduurzamingsmaatregelen zoals, dak-, vloer-, gevel- en spouwmuurisolatie en zonnepanelen komen niet in aanmerking voor deze subsidieregeling. Openstelling subsidieregeling De nieuwe subsidieregeling loopt van 15 oktober 2020 tot en met 1 december 2021. De provincie draagt maximaal 50% van de kosten van een project, met een maximum bijdrage van € 24.999. De subsidie krijg je alleen als het project nog niet eerder aanspraak maakte op een provinciale subsidie. Zowel particulieren, bedrijven en overheden mogen een aanvraag doe bij het subsidiebureau van de provincie. Het totaal beschikbare bedrag voor deze subsidie is € 500.000. Eerdere subsidierondes In de periode oktober 2018 tot en met september 2019 zijn er 3 subsidieron-

des geweest. In totaal hebben 22 toen samenwerkingsverbanden subsidie voor hun projecten gekregen. De projecten hadden verschillende onderwerpen. Van het collectief opwekken van duurzame energie bij industrieterreinen, specifieke solaroplossingen voor daken en gevels, het professionaliseren van nieuwe en bestaande lokale zoncoöperaties tot het op een vernieuwende manier verbinden en in beweging brengen van initiatieven rond het opwekken van eigen betaalbare, duurzame energie voor inwoners. Aanvragen Voor je de aanvraag doet, neem je contact op met de stichting Brabant geeft Energie voor een inschatting van de kansen en risico’s van het project en het maken van het projectplan. De Stichting denkt graag mee en verwerkt kansen en risico’s in een formulier. Meer informatie en een aanvraagformulier staat op www.brabantgeeftenergie.nl.

Profile for Uitgeverij Em de Jong

Nieuwsklok 28-10-2020