Page 15

DE LANGSTRAAT - DONDERDAG 24 JANUARI 2013

“WMO-praat” Het is zaterdagmorgen, negen uur. Ik zit aan het ontbijt. De telefoon gaat, maar na twee keer rinkelen stopt het apparaat er mee. Dat betekent goed én slecht nieuws. Het 'goede' nieuws is dat ik niet voor niets naar mijn nicht in Dordrecht hoef te rijden. Het 'slechte' nieuws is dat zij, vanwege een migraineaanval, alweer een 'zwarte' dag heeft. Wij hebben de afspraak dat, wanneer zij zodanig ziek is vanwege die migraine dat ze de gehele dag in het donker ligt, ze toch de moeite neemt bij mij thuis even de telefoon te laten rinkelen. Vandaar. Ze woont nu ongeveer twee jaar in het verzorgingshuis, met ZZP1. Ondanks dat ze mentaal prima in orde is merk je dat de wereld om haar heen steeds kleiner wordt. Komend vanuit een toch respectabel beroep -predikant- gaan de gesprekken steeds vaker over het -of niet- reilen en zeilen in het huis. Ik probeer tijdens mijn bezoekjes de buitenwereld wel naar binnen te halen; ze is, evenals ik, een fervent tv-kijker dus is er altijd wel gespreksstof, ook over actuele onderwerpen. Ook is ze één van de weinige bewoners met een huisdier, een kat, genaamd Jack. De Technische dienst heeft een kattenluik in de -begane grondbalkondeur gezaagd zodat Jack zelf naar buiten en binnen kan wanneer die dat wil. Het winkeltje in het huis is op de hoogte van soort en hoeveelheid kattenvoer die nodig is. Ook is mijn nicht gebombardeerd tot lid van de Cliëntenraad van het huis. Medebewoners zien dan ook hun kans schoon om, meestal tijdens

de koffiedrinksessies, mogelijke misstanden in hun omgeving op eigen wijze, via haar, aan de kaak te stellen. Op dit moment is “de verhuizing” een actueel onderwerp. Op een steenworp afstand van het huidige complex wordt een nieuw (bijna gereed) verzorgingshuis gebouwd. Bewoners konden kiezen of ze wel of niet willen verhuizen (het oude complex blijft voorlopig staan). Mijn nicht wil heel graag verhuizen. Wat wil je: van een douche/ toiletruimte van amper 3m² naar een badkamer van zo'n 10m². De bewoners worden regelmatig geïnformeerd. In het nieuwe huis komen ook een gemeenschappelijke ruimte en een restaurant. In deze ruimten verblijven straks niet alleen bewoners van het nieuwe verzorgingshuis, maar ook omwonenden kunnen van deze faciliteiten gebruik maken. Daarom is er, om een voor mij nog duistere reden, een “slabbetjesbeleid” ontwikkeld. Bewoners die gewend zijn een slabbetje (het schijnt geen servet

PAGINA 15 te heten) te dragen tijdens de maaltijd, worden nu getraind om met een door het huis aangereikt 'servet' te eten. Een ander onderwerp wat ook grote impact heeft op de verhuizenden: Domotica. Ja, Domotica, een -Latijns- verzamelwoord voor een aantal voorzieningen in huis dat je leven makkelijker maakt. De Domotica in dit geval beperkt zich tot het kunnen doen van een (nood) oproep en het bedienen van de buitendeur, waarbij je ook kunt zien wie er aanbelt. Een aantal pictogrammen op het schermpje dat in de huiskamer komt te hangen geeft aan welke functies er beschikbaar zijn. Een pikant detail: links onder op het scherm staat een pictogram, voorstellende een poetsdoek. Wanneer je dat aanraakt krijg je precies 10 seconden om het scherm schoon te poetsen, zonder daarbij functies onbedoeld aan te sturen. Er wordt -herhaling is de beste repetitie- regelmatig geoefend met de bewoners. De interesse varieert sterk. Zo zijn er bewoners die, bijna zichtbaar, denken 't zal mijn tijd wel duren', maar er zijn er ook die vragen of je er mee kunt “Skypen”. Ik ben benieuwd. Over een paar weken gaan we de resultaten van al die inspanningen zien. Dan wordt er verhuisd en gaan de bewoners verder in een nieuwe, moderne, omgeving. Zondagmorgen, half zes. Ik schrik wakker, de telefoon gaat. Twee keer. Ik draai me nog maar eens om.

Belle Perez afsluiter van een mooi evenement

Programmering Bergs Zomer-Carnaval zondag 9 juni bekend Nu de feestdagen weer achter ons liggen en de wintercarnaval aanstaande is, is het ons gelukt. Stichting Vessmah heeft de programmering van het 8e Bergs Zomer-Carnaval rond. We zijn trots op deze programmering en het belooft dan ook een groot feest te worden op zondag 9 juni 2013. We presenteren deze dag de volgende artiesten: The Young Stage Band: Deze 18 koppige band behoeft weinig introductie meer ze hebben alle jaren Bergs Zomer-Carnaval op ons podium gestaan en ook deze laatste keer zullen ze dit weer betreden en hun repertoire aanpassen aan ons thema! Het is een band met veelzijdigheid aan muziek, van Pop tot Rock en van Disco tot het Nederlandstalige levenslied, alles komt voorbij tijdens hun optreden. We zijn trots, dat ze al die jaren onze “huisband” zijn.

Helemaal Hollands: “WAAR IS HET FEESTJE, HIER IS HET FEESTJE!” Deze kreet past helemaal bij de mannen van Helemaal Hollands. Bekend van hun gekleurde jasjes en hun wer-

velende optredens, ze maken er altijd één groot feest van. Op de bühne presenteren ze stampende medleys met de hits van vroeger en nu, afgewisseld met hun eigen repertoire zoals: De ober, De arme muzikant, Omdat ie zo mooi is en natuurlijk: Waar is dat feestje, hier is dat feestje!

De Fik Erin: Overal waar deze enthousiaste mannen het podium op gaan, is het feest! Deze 5-koppige band zet vele zalen en evenementen op z'n kop met hun muziek, ze touren door heel Nederland. Ze spelen o.a. nummers van Rowwen Heze, Band zonder Banaan, Pater Moeskroen, Guus Meeuwis, Doe Maar enz. Kortom: De Fik Erin...100% feest!

Belle Perez: Toen we ooit begonnen met het Bergs Zomer-Carnaval, associ-

eerden we zomercarnaval toch echt met Belle Perez, maar dit was toen echt TE hoog gegrepen. Maar nu zijn we supertrots dat we als afsluiter van ons mooie evenement haar hebben kunnen boeken! Ze zet iedereen aan het dansen met haar heerlijke swingende Latin en Gipsy klanken, dit zorgt voor een unieke Spaanse “Shake” die voor iedereen zal smaken.

Scouting Raamsdonksveer

Scouts trotseren de kou

De grootste beverband van Nederland

Waar veel sportvelden bedekt zijn met een laagje sneeuw en wedstrijden worden afgelast, trotseerden de jongens en meiden van Scouting Raamsdonksveer de winter voor een paar gave activiteiten afgelopen weekend. Sneeuwballengevecht Omdat het door de week altijd erg rustig is het Scoutinggebouw, lag er zaterdag nog een mooi vers pak sneeuw. Ideaal om alle leiding en anderen flink te bekogelen met een paar sneeuwballen. Dat bewijst maar weer dat scouts wel van wat uitdaging houden: of het nou sneeuwt, regent, snikheet is of noem maar op.. we zorgen er zelf wel voor dat we plezier hebben!

Beverband De jongste speltak van Scouting Raamsdonksveer bleef zaterdag lekker binnen. Samen met tien-

Winterse veelzijdigheid De enorme veelzijdigheid van Scouting was met enorm veel verschillende en uitdagende

winterse activiteiten de laatste dagen goed zichtbaar. Er waren niet alleen sportieve activiteiten in de sneeuw en op het ijs,

Een kampvuur hield de scouts warm tijdens de winterbarbecue

Barre tochten De scouts bleken de grootste bikkels van allemaal. Ondanks kou, sneeuw en ijs hebben ze de tocht van een paar uur helemaal uitgelopen. Voor een enkeling werd het na een ongelukkige valpartij zelfs een waar heldenverhaal.

Nieuwe welpen en leiding Vandaag hebben we Maureen als

Het thema dit jaar is: Terug in de tijd van 800 jaar stad De parade en het evenemententerrein zullen dan ook in dit thema staan. Zoals Vessmah eerder bekend gemaakt heeft, zal de 8e editie dit jaar gelijk de laatste zijn. We maken ons dan ook op om alles uit de kast te halen, dit om er een mooi eindfeest van te maken. Zodoende willen we jullie vragen om deze datum vrij te houden in jullie agenda's. Voor verdere info. Houdt de kranten in de gaten, wordt onze “facebook vriend”, of kijk op www.vessmah.nl

Sneeuwballen gooien met de welpen

Scouts trotseren winter voor leuke en uitdagende activiteiten HANK - Waar veel sportvelden bedekt waren met een laagje sneeuw en wedstrijden werden afgelast, trotseerden de ruim 100.000 scouts in Nederland de winter en zagen vol enthousiasme een weekend met winterse activiteiten tegemoet!

tallen andere groepen waren ze in Oosterhout om samen in de grootste beverband van Nederland te spelen, met aan het eind een geweldig live-optreden.

welp geïnstalleerd en Mitchel als welpenleiding. Na het officiële gedeelte werd door Bart nog uitgelegd waarom we bij Scouting elkaar de linkerhand geven (omdat de linkerhand dichter bij het hart zit, en bovendien omdat wapens, zwaarden e.d. met de rechterhand worden vastgehouden, red.). We zijn erg blij om twee nieuwe welpen te mogen verwelkomen! Gelukkig kon iedereen aan het eind van de opkomst nog even opwarmen met de appelflappen die de explo's verkochten om geld te verdienen voor hun zomerkamp. Ook niet bang van de kou? Voor kinderen vanaf 7 jaar hebben we nog enkele plaatsen vrij! Check www.scoutingrveer.nl/laatjeuitdagen!

sommige (wat oudere) scouts grepen de vrieskou aan om op wintertocht te gaan. De Orka's van Scouting Hank hadden deze tocht zelf uitgezet, een mooie tocht en dit jaar in een prachtig winters decor. Daarnaast hadden zo'n 20 dolfijntjes het grootste plezier met het verdedigen van

hun sneeuwkasteel tijdens een mega sneeuwballengevecht. Natuurlijk bleven ook de bevertjes en de waterscouts niet binnen en was er voor de loodsen een ware sneeuw-BBQ bij een heerlijk warm vuur.

Al vanaf 4 jaar! Laat je uitdagen en ontdek Scouting! Al vanaf 4 jaar is er bij Scouting het hele jaar door heel veel te beleven. Het maakt niet uit of het heerlijk warm is, of ijzig koud, of het juist heel hard stormt of dat het gewoon lekker weer is. Er zijn 1.100 Scoutinggroepen waar je wekelijks heel verschillende activiteiten doet. Sportief, uitdagend, buiten en samen met leeftijdsgenoten. Hoe ouder je bent, hoe groter en uitdagender het avontuur! Ben je 21 jaar of ouder en vind je het te gek om kinderen en jongeren een uitdagend spelprogramma te bieden en toffe kampen te organiseren? Ook dan is Scouting écht wat voor jou! Kijk op www.scoutinghank.nl en kom al dit winterweekend meebeleven hoe tof Scouting is!

De Langstraat Weekblad

Wist u dat ..... verenigingen, die ons regelmatig van nieuws voorzien,

GRATIS AffIcheS

kunnen aanvragen voor het aankondigen van hun activiteiten? Voor informatie kunt u contact opnemen met Uitgeverij Em. de Jong te Baarle-Nassau 013-507 5534 of Elma de Wild: 06-23215982

De Langstraat 24-01-2013  

Gratis nieuws en advertentieblad voor Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Raamsdonk, Waspik, Hank en Dussen

De Langstraat 24-01-2013  

Gratis nieuws en advertentieblad voor Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Raamsdonk, Waspik, Hank en Dussen