Page 12

DE HILVERBODE - DONDERDAG 18 MEI 2017

Eten

Wist u dat… Rogge sinds de Middeleeuwen een belangrijke grondstof is voor ons dagelijks brood. Het graan wist zich een plek in Europa te verwerven doordat het vanwege zijn robuustheid prima kan groeien waar andere granen niet groeien. Rogge wordt sinds ongeveer 4000 voor Christus geteeld. Eerst in de regio van de Zwarte Zee, later ook in het Westen van Europa TEELT Rogge is geen veeleisend gewas, want het groeit gemakkelijk op zanderige, droge en voedingsarme bodems. Rogge kan goed tegen weinig warmte en is tot een temperatuur van -25°C wintervast. Winterrogge speelt in ons land de belangrijkste rol. Deze wordt in de vroege herfst gezaaid en in het voorjaar geoogst. UITERLIJK Rogge behoort net als andere graansoorten tot de grassenfamilie. Het groeit in aren tot een hoogte van anderhalf of twee meter en is een eenjarige plant. Het kaf is lang en de bladeren en aartjes zijn blauwgroen.

&D PAGINA 12

VOEDINGSWAARDE Rogge staat bekend om zijn hoge -vezelgehalte. Met 15% is het vezel-gehalte zo’n 3% hoger dan in tarwe. Vezelrijke voeding is goed voor onze darmwerking. In vergelijking met andere granen bevat rogge minder koolhydraten (54% in plaats van 60 à 70%). Rogge is bovendien een bron van B-vitaminen en mineralen. MOLEN DE DOORNBOOM… Ondanks dat roggebrood een traditioneel product is wordt het nog slechts door enkele bakkers in de eigen keuken gemaakt. Roggemeel wordt speciaal voor ons gemalen door de Hilvarenbeekse molen de Doornboom. In de loop van de jaren hebben wij naast het traditionele roggebrood verschillende varianten ontwikkeld zoals de rogge-rozijnen en de muesli-rogge. Ook verwerken wij rogge in ons zogenaamde Molenbrood. Door de rogge is dit brood wat vaster van structuur en bevat het meer vezels. Deze maand Mei krijgt u 25% kORTING op het hele assortiment roggebrood wij zijn benieuwd wat u er van vindt. Ambachtelijke groet, Willem Willemse

Diessenseweg 22 - Hilvarenbeek Tel.: 013-505 1264 www.bakkerwillemse.nl

ZOMERKONINKJES IN AANTOCHT Gezond eten en zomers vermaak Vers geplukt, donkerrood, zoet en sappig. De Hollandse aardbei behoort tot de populairste vruchten. Daarbij scoort dit zomerkoninkje niet alleen hoog op smaak, maar ook op voedingswaarde. Daarnaast brengt deze rode vrucht ook vermaak voor jong en oud. Door: Margreet Kwaks Nog even wachten en dan geeft moeder aarde ons ook weer de lekkerste aardbeien. Van juni tot en met september liggen de aardbeien die buiten groeien in Nederland of in Spanje in de winkels. De aardbeien die van maart tot en met mei en van oktober tot en met december verkrijgbaar zijn, komen uit de kas. De fijnproever proeft naadloos het verschil. Het is dan ook kristalhelder dat er maar een vrucht is die de naam ‘zomerkoninkje’ verdient. Koop ze lekker gezellig op de zomerse markt of bij de boer, vers van het land. Houd er wel rekening mee dat aardbeien snel bederven, daarom kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Daar blijven ze een tot drie dagen goed. In de vriezer bewaar je aardbeien acht maanden tot een jaar.

VERMAAK Aardbeien bevatten een grote hoeveelheid vitamine C. Daarnaast leveren ze ook foliumzuur. Ondanks de zoete smaak bevatten ze nauwelijks calorieën. Een echte zomerse traktatie dus. En dat niet alleen, aardbeien bieden ook vermaak aan jong en oud. Wie wordt er niet vrolijk van de mooie rode kleur die onder de groene bladeren van de aardbeienplant uitstraalt? Die wil toch iedereen plukken! In Nederland zijn drie kleine attractieparken met als thema de aardbei. Een in Limburg, twee in Noord-Brabant waaronder Het Aardbeienterras in Rijsbergen. Een stukje educatie, veel (binnen-) en buitenspeelmogelijkheden voor de kinderen, een terras voor de begeleiders en het zelf plukken én eten van aardbeien is wat deze parken bieden.

Aardbeien en wijn Napoleon wist het al, toe zijn opperkamerheer Cussy hem aardbeien gedrenkt in Champagne met room serveerde: Aardbeien en wijn zijn een perfecte combinatie! Het is altijd een klassiek nagerecht gebleven, de keizerlijke “Fraises a la Cussy”. Door: Wijnkoperij Van Lieverlee Vandaag de dag kunnen we ook nog volop genieten van de aardbei, het zomerfruit bij uitstek. De geur van aardbeien associëren we met zomer. Zo hebben veel zomerse rosé-wijnen duidelijk de geur van aardbeien en framboosjes in zich, en in veel lichte rode wijnen herken je smaken van rood fruit. Er zijn verrassend veel mooie combinaties te maken met de fris-zoete aardbei en verschillende wijnen. Champagne spreekt natuurlijk tot onze verbeelding, en een bubbeltje bij aardbeien is altijd een succes. Maar

denk ook gerust aan een dessertwijn, gemaakt van de muskaatdruif, bijvoorbeeld een Muscat de Rivesaltes. Het elegant zoete van de wijn complimenteert de smaak van de aardbeien. Eet je je aardbeien graag met ijs, op een taart of met een toefje slagroom, dan is een Moscato d’Asti een prima keuze. Deze Italiaanse wijn heeft de geur van bloesem en sprankelend zoetzuur fruit in zich, kenmerkend voor muskaatdruif. Een lichte elegante mousse en een bescheiden alcoholpercentage van 5% maakt Moscato d’Asti tot een feestelijke begeleider van al je aardbei-gerechtjes. Combineer je aardbeien met chocolade en/of ander rood fruit, probeer dan eens een Brachetto, het rode ‘broertje’van de Moscato d’Asti. Onze Fossa della Rosa is - gemaakt van 100% brachetto-druiven – een lichtroze, friszoete en stuivende wijn met een zachte bubbel en uitgesproken fruitig en bloemige aroma’s van aardbeien, frambozen, rozenblaadjes en geranium. Gekoeld gedronken perfect op een warme zomerdag. Mogelijkheden genoeg dus, om te genieten van aardbeien, wijn en de zomer!

De Hilverbode 18-05-2017  

Het nieuwsblad van de Gemeente Hilvarenbeek, Hooge Mierde, Lage Mierde, Hulsel, Oost-, West-, en Middelbeers

De Hilverbode 18-05-2017  

Het nieuwsblad van de Gemeente Hilvarenbeek, Hooge Mierde, Lage Mierde, Hulsel, Oost-, West-, en Middelbeers