Weekblad Gilze en Rijen 16-10-2019

Page 1

euwde praktijk 2019 Week 42 Woensdag 16 oktober

94 e jaargang TROTSE FYSIOTHERAPEUT BAYRAM ÇIFTCI OPENT ZIJN TOTAAL VERNIEUWDE PRAKTIJK

RIJENSE HELICOPTERPILOTE DOMINIQUE LEEST VOOR

KLIMAATFESTIVAL VOOR GROEPEN 7 EN 8 IN DE MOLENWIEK

NIEUWS VAN YANNICK ’KIKADOPPEN’ VAN MIDDELKOOP

7

9

17

23

HEEMKRING PRESENTEERT INTEGRAAL TIJDSDOCUMENT OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG

Overleven in de schaduw van het vliegveld “Dat er belangstelling zou zijn voor onze documentaire hadden we verwacht. Dat het zo storm zou lopen niet.” Bert Wagemakers staat voor een volle zaal in De Boodschap. “We dachten hooguit twintig minuten vol te maken en eindigden met drie uur aan materiaal. Er is veel gebeurd in de gemeente Gilze en Rijen en dat wilden we vastleggen voor nu en voor de generaties na ons. Ik denk dat we erin geslaagd zijn en ik hoop dat u dat straks ook vindt.” DOOR: WERNER VAN LOOY Burgemeester Boelhouwer Burgemeester Boelhouwer woonde de première bij: “75 jaar vrijheid hebben we niet voor niks. Dat is ook de reden dat we hier een luchtmachtbasis hebben. We hebben er weleens overlast van, maar het is ook het geluid van de vrede. Daar op de basis wordt geoefend zodat wij kunnen blijven

leven in de vrijheid die ons zo lief is.” De burgemeester maakte ook reclame voor het boek met ervaringsverhalen over de oorlog met de titel: “Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten”. Dit 240 pagina’s tellende boek ging tijdens de filmavond in de verkoop.

en welkom op de Molenheide en Nerhoven De documentaire opent met de geschiedenis van ons vliegveld,

het eerste van Nederland dat in 1910 werd opgeleverd. In 1937 werd ten oosten van de Molenheide een nieuw civiel vliegveld aangelegd: Nerhoven. Maar door oorlogsdreiging werd ook dit vliegveld militair. Toen op 10 mei 1940 de Duitse aanval op Nederland begon, bombardeerden zeven vliegtuigen vliegveld Molenheide gedurende een half uur. Van hogerhand kwam het bevel tot ontruiming. Vliegtuigen en personeel trokken zich terug naar Zeeland. Huub Weterings uit Rijen: “Heel de buurt stond op straat. We zagen een hele stroom van vliegtuigen richting Breda gaan.” Fliegerhorst Nel Goos-Brouwers uit Gilze beschrijft de binnenkomst van de Duitsers. “Dag en nacht ging het door. Hele rijen soldaten, tanks en vrachtwagens.” De soldaten zongen, gingen winkels binnen om boodschappen te doen en raakten in gesprek met inwoners. De bezetters voegden Molenheide en Nerhoven samen tot een Fliegerhorst. Daarvoor werden zevenendertig huizen gesloopt. De eigenaren kregen een paar dagen de tijd om huis en grond te verlaten. In Alphen werd een nep vliegveld aangelegd met landingslichten en vliegtuigen van hout. Een afleidingsmanoeuvre die werkte: de geallieerden lieten regelmatig hun bommen daar al vallen.

EN DAG

ndag 20 oktober Een muistille zaal luistert met volle aandacht naar de verhalen van ooggetuigen. (Foto; Cor de Kok)

Bij de première in de Boodschap overhandigde Bert Wagemakers, voorzitter van Heemkring Molenheide, het boek ’Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ aan Burgemeester Jan Boelhouwer en aan Commdant van de vliegbasis Commodore Robert Adang.

Neerstortende vliegtuigen Tijdens de oorlog was de oorlogsdreiging voor onze gemeen-

te vanwege het vliegveld altijd dichtbij. De Duitsers stegen hier op voor aanvallen op Engeland.

Een vliegtuig stortte vlak na opstijgen neer in het ouderlijk huis van Wim van Wezel: “Mijn vader

We hebben weleens overlast van het vliegveld, maar het is ook het geluid van de vrede. Daar op de basis wordt geoefend zodat wij kunnen blijven leven in de vrijheid die ons zo lief is. Burgemeester Jan Boelhouwer

WETHOUDERS STEKEN OOK DE HANDEN UIT DE MOUWEN

Gemeente weer schoon na opruimactie Cleanup De Week van de Duurzaamheid, dit jaar van 6 tot en met 13 oktober, stond bol van activiteiten. Een van de initiatieven was de Cleanup, een opruimactie die plaats vond op dinsdag 8 oktober. De drie vrouwelijke wethouders – Ariane Zwarts, Sandra Diepstraten en Aletta van der Veen – gaven het goede voorbeeld. Ook veel medewerkers van de gemeente ruimden onder lunchtijd afval op. Aan het einde van de lunchpauze was Rijen – en hopelijk ook Gilze – een stukje opgeruimder dan voorheen. Nu maar hopen dat dat zo blijft! DOOR BRIGITTE LAURIJSEN Een beter milieu begint bij jezelf. Het is een oude slogan die nog steeds een kern van waarheid bevat. Wanneer niemand afval in de natuur of op straat achter laat, blijven die natuur en die straten netjes. Een mooie gedachte die helaas nog niet door iedereen in praktijk wordt gebracht. Reden om in de Week van de Duurzaamheid een ‘Cleanup’ te organiseren. Een opruimactie dus.

meentehuis staat de ‘Hou het schoon!’-bakfiets al klaar. Drie dames van het CDA – Janet, Lenie en Connie – arriveren als eersten en hebben er duidelijk zin in. Nog even op de foto en dan op weg met een afvalzak en een grijper.

Wachten tot het officiële starttijdstip van de Cleanup – 12.30 uur – doen ze niet. Ze willen meteen aan de slag en hadden aan het einde van hun opruimronde drie zakken gevuld.

Wethouders en medewerkers Een kwartiertje later, om 12.30 uur, komen de drie vrouwelijke wethouders tevoorschijn. Waar burgemeester Boelhouwer en wethouder David Vermorken zijn? Die wilden wel mee doen, maar waren verhinderd. Gelukkig stonden de aanwezige wethouders –

Ariane, Aletta en Sandra – er niet alleen voor. Maar liefst dertig medewerkers van de gemeente trokken de straten in om zwerfafval op te ruimen. Heel veel blikjes Wat voor zwerfafval er was? Van alles, maar vooral heel veel blikjes. Ook flesjes, snoeppapiertjes, aluminiumfolie, piepschuim en… broden. Die broden werden aangetroffen door de dames van het CDA. Ze waren er verbaasd over, dat iemand broden achter laat op straat. Wat de blikjes betreft: die worden niet zo maar achteloos

20% 20% KORTING

leid door de praktijk en we hebben mooie luiten van een fitness abonnement krijg je een pie. En bij een abonnement op hydrotherapie rnaast reken we geen inschrijfgeld.”

KORTING

oor een feestelijk en welkom 0 uurAantot 16.00 uur. de slag Dinsdag 8 oktober, 12.15 uur. Voor de draaideur van het ge-

probeer het zelf eens!

Verderop in deze uitgave leest u meer over de week van de duurzaamheid zoals het klimaatfestival, dat voor scholieren van groep 7 en 8 in de Molenwiek werd georganiseerd..

15% korting *

op Rolgordijnen, Duette® Shades en Houten jaloezieën van Luxaflex®

Bayram Fysiotherapie de opening tijk met een open dag. Uitnodiging De organisatie had in eerste instantie bedrijven uitgenodigd om tijdens de lunchpauze zwerfafval op te ruimen, maar aan die uitnodiging werd jammer genoeg door niet veel bedrijven gehoor gegeven. ,,Wel hebben zich heel veel particulieren gemeld’’, vertelt wethouder Ariane Zwarts enthousiast. Volgens haar komt het met die bedrijven ook wel goed. ,,Het is pas de eerste keer dat we zo’n Cleanup houden’’, legt ze uit.

op de grond gegooid, maar ook nog eens op bijna onbereikbare plaatsen ‘verstopt’. Plaatsen waar de wethouders die zichzelf op deze dag ‘de drie musketiers’ noemden’ niet of bijna niet bij konden. Mocht iemand op het Raadhuisplein nog een blikje zien:

20% 20% KORTING

OP ZONNESCHERMEN KORTING

Vraag naar de voorwaarden in onze winkel

*

OP ZONNESCHERMEN VROMANS

Stadionstraat 13A1 Raadhuisplein 32, 5121 JZ Rijen, 0161 224 187 www.decokayvromans.nl (onder NAC P5) Wethouders en gemeentewerkers aan de start. (foto: Cor de Kok)

Raadhuisplein 32, 5121 JZ Rijen, 0161 224 187 www.decokayvromans.nl