Weekblad Gilze en Rijen 24-04-2019

Page 1

2019 Week 17 Woensdag 24 april

94 e jaargang HET WORDT WARM, MAAK JE EIGEN IJS MET IJS & CO VAN ANIEK KEIJSERS

GEZOCHT: VERLOSSER MET PASSIE

STAND VAN ZAKEN CENTRUMPLAN GILZE

ORANJEBOEL

3

5

9

10&11

FEESTELIJKE EDITIE MET BIJZONDERE ACTIVITEITEN

Repair Café viert eerste lustrum Het Repair Café bestaat vijf jaar en viert dit eerste lustrum op een bijzondere manier. Mensen kunnen op vrijdag 26 april uiteraard apparaten, kleding en andere goederen ter reparatie aanbieden, maar ze kunnen ook van andere diensten gebruik maken. Te gast is onder meer een poppendokter, die knuffels en poppen in een nieuw ‘jasje’ steekt. Om het Repair Café op deze dag een extra feestelijk tintje te geven, worden bezoekers getrakteerd op een kopje koffie of thee. Met een gebakje erbij, voorzien van een toepasselijk logo. DOOR BRIGITTE LAURIJSEN Repair-Café-coördinator Wim Helmer en projectondersteuner Maud Bakx van Stichting VIPvoorelkaar vertellen graag wat er op de ‘feestdag’ op het programma staat, maar kijken ook met plezier terug in de tijd. Daarvoor moeten ze echter wel even in het archief duiken. Wim is namelijk pas vanaf november 2016 coördinator, sinds het Repair Café onder VIPvoorelkaar valt. Het ontstaan De eerste editie van het Repair Café vond plaats op 25 april 2014 en werd officieel geopend door wethouder Rolph Dols. Het initiatief is ontstaan vanuit Cultureel Centrum de Boodschap. Waarom? Om verschillende redenen. Om te beginnen: iets dergelijks bestond nog niet. Wim en Maud vertellen: ,,De mogelijkheid om een product te repareren komt bij veel mensen niet meer op. Ze weten ook niet meer hoe dat

Geconcentreerd aan het werk!

moet. Kennis op dit gebied verdwijnt. Mensen die deze eenvoudige praktische kennis nog wel bezitten, kunnen bijdragen aan het duurzamer maken van de samenleving’’. Contact Duurzaamheid is overigens niet de enige reden. Wim legt uit:

,,Het Repair Café is ook bedoeld om dorpsbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt. Repareren bespaart ook geld en kostbare grondstoffen en draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. We willen met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel eenvoudig’’. Bijzonder Gevraagd naar wat het meest ter reparatie wordt aangeboden, antwoordt Maud: ,,Kleine elektrische apparaten zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, naaimachines, broodroosters en dergelijke’’. Een andere vraag: wat was het meest bijzondere apparaat of voorwerp dat werd meegebracht? Dat blijkt een pop van ongeveer 100 jaar oud te zijn. ,,Maar eigenlijk is alles bijzonder’’, benadrukt Wim. ,,Want het zijn allemaal spullen waar mensen gehecht aan zijn of die ze hard nodig hebben en die ze niet altijd zomaar kunnen vervangen.’’ Vrijwilligers Het Repair Café telt op dit moment twaalf vrijwilligers, ieder met zijn of haar eigen expertise.

Gezellig samen repareren: er mag gelachen worden.

Persoonlijke kwaliteiten dus. Er zijn vrijwilligers die apparaten repareren, maar er zijn er ook die achter een naaimachine plaats nemen om kleding te repareren. Coupeuses dus. Fietsen maken en messen slijpen behoren ook tot de mogelijkheden. IT’ers en ICT’ers zijn er ook. Het gaat te ver om de namen en foto’s van alle twaalf vrijwilligers in het weekblad te vermelden. Wie wil weten welke gezichten er horen bij de mensen die regelmatig de handen uit de mouwen steken, kan op 26 april kennismaken met de vrijwilligers van het Repair Café.

75 JAAR VRIJHEID GILZE EN RIJEN

Burgemeester Boelhouwer opent fietsherinneringsroute Burgemeester Jan Boelhouwer heeft op dinsdagmiddag de fietsherinneringsroute in Molenschot geopend. De fietsherinneringsroute bestaat uit vierentwintig bordjes, op een 31 kilometer tellende route, met de verhalen van 75 jaar geleden; over de bevrijding van Gilze en Rijen. Verhalen die niet verloren mogen gaan. Blijvende herinnering De eerste vier bordjes werden in 2014 geplaatst. In 2019 volgden de laatste vier bordjes. Deze herinneringsbordjes, drie Liberation-zuilen en twee dankkapellen vormen samen de verbindingspunten voor de fietsherinneringsroute. Hij loopt door de vier kernen van de gemeente Gilze en Rijen. De herinneringsbordjes op de route ontwikkelde de Heemkring Molenheide samen met de gemeente als blijvende herinnering

aan de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. Schat zoeken op de fietsroute De fietsroute staat op de app IZI Travel, onder ‘Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog’. Fietsers kunnen er zelfs een schat zoeken met hun gps-ontvanger. Op de fietsroute liggen caches verborgen met vragen en opdrachten. Uiteraard allemaal met een verbinding naar de bevrijding van 75 jaar geleden.

Een foto van de op 1 juni 1944 neergestorte Hudson Bommenwerper aan de Warande in Gilze. ( Bron: Heemkring Molenheide)

Verhalen Op de bordjes staan afbeeldingen en een korte beschrijving van aangrijpende gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog. Hierop staat tevens een qr-code die, wanneer je deze scant met een qr code scanner, naar het volledige verhaal op de website van de Heemkundering leidt. De herinneringen waar men op deze route langs fietst zijn de on-

Feestelijke activiteiten Duurzaamheid. Dat was vijf jaar geleden een van de redenen om het café op te zetten. Die duurzaamheid is ook op 26 april duidelijk zichtbaar. Energie Gilze Rijen verstrekt informatie vanuit een stand, evenals Tools2Work, Leystromen en de Wegwijzer. La Poubelle geeft een workshop. Mensen kunnen daarbij kunst maken met oud hout. Ook worden er Shiatsu stoelmassages gegeven aan bezoekers die zich willen laten verwennen. De aanwezige poppendokter maakt poppen en knuffels beter. Een veelzijdig programma dus.

andere ruimte dan gewoonlijk. Iedereen is tussen 9.30 uur en 12.00 uur van harte welkom in ruimte 6. Hoewel er veel andere activiteiten op het programma staan, kunnen mensen gewoon apparaten en andere te repareren voorwerpen mee brengen. Dat doen de vrijwilligers met alle liefde en plezier tussen de koffie, thee en gebakjes door!

Waar en wanneer De feestelijke lustrumviering vindt op 26 april plaats in de Boodschap, voor deze speciale editie in een

Vraag ‘t gratis aan de notaris Iedere donderdag van 16.00 tot 17.00 uur 1e & 3e donderdag in De Schakel Gilze 2e & 4e donderdag op ons kantoor te Rijen Mary Zeldenrustlaan 30 Rijen VOOR ALLE SPREEKUREN VAN ONZE KANTOREN:

www.dktnotarissen.nl

TILBURG | RIJEN | REESHOF | UDENHOUT

Praxis Rijen is open! Eén van de bordjes in Rijen, die herinnert het uitbranden van de Leerfabriek in Rijen in 1944. (Bron: Heemkring Molenheide)

derstaande. De locaties van de bordjes zijn eveneens te vinden op www.gilzerijenopdekaart.nl

1944: Kerk Hulten en omgeving zwaar gebombardeerd 1945 – V1 in de Lange Wagenstraat in Gilze gevallen 1940: 1944 Zwaar luchtafweergeschut geplaatst in Molenschot 1943: Munitietrein bij de Vijf Eiken in Rijen geëxplodeerd 1944: Verhoven gebombardeerd 1944: Kerktoren Gilze verwoest 1941: Kamp Prinsenbosch aangelegd 1941: Siedlung gebouwd 1945: V2 inslagen in de Ridderstraat in Gilze 1944 – Hudson-bommenwerper neergestort aan de Warande in Gilze 1943: 1944: Gevangenen gehuisvest in bosgebied Het Blok in Hulten 1944: Grote reparatiehal in Molenschot 1944: Dodelijk slachtoffer bij bevrijding Molenschot 1943: Klokken uit Rijense kerktoren gehaald 1940: Bommenwerper bij De De Kronen in Gilze neergestort 1944: Gilze zwaar getroffen op 5 juli 1943: Triest misverstand kostte 23 mensen in Het Broek het leven 1942: Kerktoren in Molenschot ingekort 1944: Lederfabriek Noord-Brabant uitgebrand 1944: Marechausseekazerne in Rijen vernield 1942: Munitietrein in Rijen geëxplodeerd 1944: Duitse bommenwerper type Do 217 stort neer in Molenschot 1944: Nieuwe raadhuis in Gilze vernield Ben je nieuwsgierig geworden naar de geschiedenis en de verhalen en wil je ze zelf ervaren? Stap dan op de fiets en rijdt de herinneringsroute.

Kijk verder en ontdek jouw voordeel

Praxis Rijen

Mary Zeldenrustlaan 20 praxis.nl/rijen

Nieuwsbrief

Spoorzone Rijen Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen Nieuwsbrief rondom het spoor in Rijen? U leest het in Weekblad Gilze en Rijen. Samen met omwonenden verzorgt de gemeente vanaf deze editie regelmatig een nieuwspagina.

20% 20% KORTING KORTING

OP ZONNESCHERMEN Raadhuisplein 32, 5121 JZ Rijen, 0161 224 187 www.decokayvromans.nl