Page 1

academia press

na jaar 2019


Beste lezer, Academia Press is jarig! We vieren 30 jaar vol schitterende samenwerkingen met professoren, ­docenten, auteurs, boekhandels en onderwijsinstellingen in Vlaanderen en Nederland. 30 jaar waardevolle publicaties. 30 jaar ervaring. Met beide voeten in het verleden, en met open vizier de toekomst tegemoet. Die toekomst start, wat ons betreft, dit najaar, met boeiend leesvoer. Een greep uit het aanbod. We lanceren met trots de nieuwe reeks Vizier. Vakspecialisten gunnen ons een blik in hun onderzoeksveld en prikkelen de nieuwsgierige lezer met de meest actuele kennis. Brandend relevante thema’s als klimaat, democratie en artificial intelligence. Enkele nieuwe pareltjes in de categorie Psychologie en Pedagogie. Welke digitale toepassingen helpen ons Êcht om gezond te blijven? Wat is het geheim van de Brugse methode van oplossingsgerichte psychotherapie, en hoe kunnen we gestructureerd en doelgericht outside the box leren denken? Tom Van Daele, Luc Isebaert en de auteurs van Creativiteit vertellen het u. Uiteraard kunnen ook de Karakters niet ontbreken, deze keer met niemand minder dan Caroline Pauwels als curator. Luc Gulinck loodst muzikanten en artiesten doorheen de juridische kanten van de muziekindustrie en we krijgen een unieke inkijk in het bijzonder rijke leven van Marie-Elisabeth Belpaire. Als uitsmijter een buitenbeentje: FUNdamental Mathematics neemt u mee op een waanzinnige reis door de wondere (en verrassend hilarische) wereld van de wiskunde. Daarnaast stellen we u graag ook onze nieuwe handboeken voor. Ontdek het allemaal in deze najaarsbrochure.

Veel leesplezier! Lies Poignie Uitgever Academia Press


30 jaar Academia Press 1989

Oprichting van Academia Press als werkmaatschappij van Weten­ schappelijke Boekhandel J. Story-Scientia in Gent, door Johan Story. Uitgever Peter Laroy leidde Academia Press tot aan de overname in 2015. Aan de basis lag een samenwerkingsverband met de Rijksuniversiteit Gent (later Universiteit Gent) en met de toenmalige HIBO-hogeschool (later Egon Hogeschool en Arteveldehogeschool).

1991

Allereerste editie van het handboek Economie Vandaag van Ivan De Cnuydt en Sonia De Velder, een handboek dat nog steeds elk jaar geactualiseerd wordt.

Jaren ’90

Uitgroei tot een volwaardige academische uitgeverij, voornamelijk in menswetenschappelijke vakgebieden (geschiedenis, taal- en letterkunde, politieke en sociale wetenschappen).

2000

Eerste druk van het handboek Sociale Psychologie, een handboek dat nog steeds geactualiseerd en gebruikt wordt.

2005

Vanaf 2005 verschijnen een aantal publicaties van Academia Press onder de Ginkgo-imprint. Academia Press ontwikkelde dit label, dat staat voor hoogstaande wetenschappelijke kwaliteit en een uitgebreide peerreviewprocedure. Intussen wordt er gewerkt met het GPRC-kwaliteitslogo.


30 jaar Academia Press eindwerk cover

07-07-2010

09:34

Pagina 1

Een eindwerk is de bekroning en het sluitstuk van studies in het hoger onderwijs. De kwaliteit ervan wordt bepaald door de inhoud en de opmaak die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Academia Press wordt de eerste officiële Belgische partner van OAPEN, een platform voor Open Access beschikbaar­ stelling van wetenschappelijke boeken. Schrijven van Leen Pollefliet wint de prijs voor het Best Vormgegeven Boek in de categorie schoolboeken.

Deze handleiding is opgevat als een praktisch naslagwerk dat kan worden gebruikt om een groot verslag, een masterproef of een afstudeerwerk te schrijven. Dit handboek behandelt volgende onderwerpen: • Hoe begin je te schrijven? • Wat zijn de verplichte onderdelen? • Hoe breng je structuur aan in je ideeën? • Wat zijn de juiste stijl en toon? • Hoe refereer je aan elektronische en niet-elektronische werken? • Welke vormgeving is verplicht? • Welke opmaak is gewenst? Een bijlage met uitleg over vaak voorkomende spellingsproblemen ondersteunt ook studenten die in hun opleiding geen of weinig taalonderwijs meer krijgen. Herr Seele illustreerde en zorgde voor de cover. Leen Pollefliet, licentiate Germaanse Filologie Duits-Engels, is reeds meer dan twintig jaar verbonden aan de Hogeschool Gent. Ze doceert er Communicatie aan studenten van Toegepaste Ingenieurswetenschappen en Biowetenschappen en Landschapsarchitectuur. Ze geeft workshops over schrijven en presentatietechnieken aan andere hogescholen.

“Dit boek is niet alleen voor studenten een handige leidraad. Het is tevens een zegen voor de lesgevers in het hoger onderwijs die schriftelijke werkstukken begeleiden!” Eva Brems – Universiteit Gent “Opmerkingen over proefschriften, eindwerken, verhandelingen en thesissen kunnen kwaad bloed zetten. Het is dus belangrijk over dit heikele onderwerp de juiste dingen te schrijven. En dat doet Leen Pollefliet. Ze is praktisch, niet belerend. Ze schrijft kernachtig, niet oppervlakkig. Ze doet suggesties, legt niets op. Ik zou dus zeggen: lees het boek. Het laat zich lezen. Dat kan niet van elk eindwerk worden gezegd. Maar wel van uw eindwerk, als u luistert naar mevrouw Pollefliet. Dat verdient ze.” Rik Torfs – Katholieke Universiteit Leuven

Schrijven: van verslag tot eindwerk • do’s & don’ts • Leen Pollefliet

2011

Derde herwerkte druk

2015

Overname door Uitgeverij Lannoo. Het logo wordt hertekend.

2018

Lancering eCampusLearn www.ecampuslearn.be in samenwerking met LannooCampus.

2018

Academia Press verhuist van het legendarische Van Duyseplein naar Ampla House aan de Gentse Coupure.

2019

Van links naar rechts: Mieke Dhulst, Isaac Demey, Leen Baetens, Lies Poignie, Freya Maenhout

j a a r

j a a r


W E T E N S C H A P I N Z A K F O R M A AT

Een nieuwe reeks die lezers informeert, inspireert en prikkelt om zelf verder na te denken. Scherpzinnige teksten van kritische geesten.


Vizier

Waarom democratie ingewikkelder is dan we denken De inzichten van Carl Devos, autoriteit in de politicologie Overzichtelijke blik op verschillende vormen van democratie Noodzakelijke aandacht voor een kwetsbare bestuursvorm Democratie is een bestuursvorm waarbij het volk de macht heeft. Maar wat wil dat zeggen? En hoe werkt democratie precies? Welke soorten bestaan er? Belangrijke vragen, omdat er vandaag veel onduidelijkheid is over de precieze invulling van ‘democratie’. Volgens sommigen is de democratie zelfs in een diepe crisis.

9 789401 463898

Carl Devos werpt een inzichtelijke blik op de ­paradoxale bestuursvorm die Winston Churchill ooit omschreef als ‘de slechtste regeringsvorm, met uitzondering van alle andere die van tijd tot tijd zijn uitgeprobeerd’. Hij toont aan dat democratie zich niet gemakkelijk laat vatten in een eenvoudige definitie en voortdurend evolueert.

Carl Devos is hoogleraar in de politieke wetenschappen aan de UGent en politiek commentator. Dankzij zijn scherpe analyses verheldert hij de politiek voor zijn lezers en toehoorders. 6

Carl Devos Democratie. De macht van de massa? € 10 | september 2019 | paperback 120 x 180 mm | ca. 96 pp. | nur 740 isbn 978 94 014 6389 8 a-TITEL


Vizier

Hoe onze hersenen werken in de ruimte Angelique Van Ombergen, veelbelovende jonge wetenschapper bij ESA Eigen onderzoek naar het brein in de ruimte Voor iedereen die benieuwd is naar de toekomst van bemande ruimtereizen De volgende decennia breekt een nieuw tijdperk aan voor de bemande ruimtevaart, voorspellen onderzoekers. Volgens ondernemer Elon Musk zou de eerste bemande vlucht naar Mars zelfs nog voor 2030 een feit zijn.

463904

Maar is ons lichaam wel in staat om zich aan te passen aan zulke extreme omstandigheden? Angelique Van Ombergen deed aan de Universiteit Antwerpen onderzoek naar het effect van de ruimte op onze hersenen. Ze licht haar bevindingen op een toegankelijke manier toe en legt uit wat de uitdagingen zijn voor de toekomst.

9

789401

Angelique Van Ombergen is wetenschapscoördinator van de afdeling Human Research van de Europese Ruimtevaart­ organisatie (ESA). In 2019 staat ze op de prestigieuze '30 Under 30'-lijst van Forbes voor veelbelovende wetenschappers. Voor Lannoo schreef ze de kinderboeken Reis naar de sterren en In mijn hoofd. 7

Angelique Van Ombergen Ruimtereizen. Ons brein in de kosmos € 10 | oktober 2019 | paperback 120 x 180 mm | ca. 96 pp. | nur 740 isbn 978 94 014 6390 4 a-TITEL


Vizier

Klimaatverandering: feiten, mythes en mistgordijnen Brandend actueel Gebaseerd op feiten en vaststellingen Heldere uiteenzetting van moeilijke materie Tien jaar na An inconvenient Truth blijven de opinie en attitude van het publiek tegenover klimaatverandering onzeker. De vaak tegenstrijdige informatie die circuleert in de media helpt alvast niet om een persoonlijk standpunt te vormen.

9 789401 463850

Klimaatwetenschapper Dirk Verschuren verduidelijkt de wetenschap achter het broeikaseffect, vertelt over de geschiedenis van de klimaatveranderingen en bespreekt klimaatprognoses. Hij biedt je voldoende inzicht om klimaatverandering in de juiste context te plaatsen.

Dirk Verschuren is professor paleo-ecologie en klimaatverandering aan de Universiteit Gent en geeft geregeld lezingen over de mythes rond klimaatverandering. 8

Dirk Verschuren Klimaatverandering Hardnekkige mythes ontkracht â‚Ź 10 | september 2019 | paperback 120 x 180 mm | ca. 96 pp. | nur 740 isbn 978 94 014 6385 0 a-TITEL


Vizier

Verklein als consument je ecologische voetafdruk Biedt inzicht in het eigen consumptiegedrag Legt de link tussen circulaire economie en klimaatverandering Vol tips om als consument het heft in handen te nemen Klimaatverandering ligt op ieders lippen. De aandacht gaat vooral naar het uitstippelen van een degelijk klimaatbeleid vanuit de overheid en bedrijven, om bijvoorbeeld oude diesels uit steden en plastic zakjes uit supermarkten te weren. Maar ook de rol van de individuele consument is niet te onderschatten. Daarbij gaat het niet alleen over de uitlaatgassen van ons vervoer, maar ook over de manier waarop we producten kopen en ermee omgaan. Welke verpakkingen gebruiken we? Is vleesarm eten de oplossing? En hoe gaan we om met technologie? Karine Van Doorsselaer laat zien welke acties je als individu kunt nemen om zo je steentje bij te dragen.

van dezelfde auteur Ecodesign € 29,99 | isbn 978 94 014 4592 4

marketing www.youtube.com/watch?v=YSK6-MF47E8 Karine gaf een lezing aan de Universiteit van Vlaanderen over welk soort fles de beste is: plastic of glas?

9 789401 461467

Karine Van Doorsselaer is docente Materialenleer en Ecodesign aan de opleiding Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen, waarbij ze de toekomstige ontwerpers wegwijs maakt in de wereld van de materialen en hoe ze producten op een milieuverantwoorde manier kunnen ontwerpen. Ze geeft geregeld lezingen over bewust duurzaam consumeren. 9

Karine Van Doorsselaer Klimaatbewust consumeren Maak zelf het verschil € 10 | september 2019 | paperback 120 x 180 mm | ca. 96 pp. | nur 740 isbn 978 94 014 6146 7 a-TITEL


Vizier

Kunnen we robots echt intelligent maken? De blik van een internationale autoriteit op gebied van AI Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek met robots Fascinerende inzichten in de leerprocessen van de mens Artificiële intelligentie en robots worden niet enkel meer gemaakt om auto-onderdelen aan elkaar te lassen. Ze kunnen tussen honderden talen vertalen, ze schaken en gamen beter dan wij en ze kunnen er zo uitzien dat ze bijna niet te onderscheiden zijn van mensen.

9 789401 461474

Maar begrijpen robots wat er gezegd wordt? Kunnen ze leren net zoals wij? Voelen ze emoties en snappen ze wat pijn is? Kunnen we alles wat ons menselijk maakt nabootsen op een machine? Dit boek laat zien waar we staan op vlak van robotica en AI, en onderzoekt wat er nog nodig is om een artificiële mens te bouwen.

Tony Belpaeme is hoofddocent Robotica aan de Universiteit Gent en professor Cognitive Systems and Robotics aan de Universiteit van Plymouth (VK). 10

Tony Belpaeme Artificial Intelligence Op weg naar de artificiële mens? € 10 | september 2019 | paperback 120 x 180 mm | ca. 96 pp. | nur 740 isbn 978 94 014 6147 4 a-TITEL


Science comedy

Unieke trip door de wondere wereld van de wiskunde Zeldzame combinatie van wiskunde én humor Intrigerende verkenning van het wiskundige begrip ‘ruimte’ Aantrekkelijke schrijfstijl Wiskunde hoeft niet saai te zijn. Meer nog: wiskunde kan bijzonder grappig zijn. In dit boek levert David Eelbode daar een sterk bewijs van. Hij neemt je mee op een fascinerende trip door het wiskundige concept ‘ruimte’ via persoonlijke anekdotes, scherpe observaties en absurde redeneringen. Om de moeilijkere delen beter verteerbaar te maken, overgiet hij het boek met de beste saus: humor.

9 789401 462617

Wie dit boek leest, leert niet alleen iets bij over de wiskunde, maar ook over de enigmatische wereld van de mensen die dit bouwwerk al eeuwen in elkaar timmeren. David Eelbode kleurt zijn verhaal bovendien in met originele metaforen die je aandacht grijpen en ze niet meer loslaten.

David Eelbode is professor in de wiskunde aan de Universiteit Antwerpen, waar hij verschillende prijzen won als beste prof in de faculteit Wetenschappen. Hij is daarnaast actief in de science comedy. 11

David Eelbode Fundamental mathematics. A voyage into the quirky universe of maths & jokes (EN) € 24,99 | september 2019 | paperback 140 x 215 mm | ca. 280 pp. | nur 921 isbn 978 94 014 6261 7 w-TITEL


psychologie en pedagogie


Psychologie & Pedagogie

Digitale technologie bij psychische begeleiding: vloek of zegen? Intrigerende verhalen over wetenschappelijk onderzoek Toegankelijk geschreven Do’s en don’ts voor de professional De drempel om psychische begeleiding te zoeken kan net iets te hoog zijn voor veel mensen die lijden aan angst, depressie of stress. Gelukkig voor hen biedt de technologie van vandaag alternatieven voor therapie: websites, apps, wearables, Serious Games en Virtual en Augmented Reality helpen je omgaan met je paniekaanvallen, agressie, spinnenfobie, ... Maar werken die zelfhulptoepassingen, en zijn ze wel zo onschuldig?

9 789401 458436

Psycholoog Tom Van Daele geeft je niet alleen heel wat achtergrond, maar ook richtlijnen mee om op een goede manier met online middelen om te gaan. Want deze vormen van online begeleiding kunnen waardevol zijn om de cliënt in zijn of haar therapie te ondersteunen.

Tom Van Daele is psycholoog en onderzoeksleider van de Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving. Daarnaast is hij research fellow aan de onderzoekseenheid Gezondheidspsychologie van de KU Leuven. Hij doet voornamelijk onderzoek naar de toegevoegde waarde van technologie voor de geestelijke gezondheidszorg. 14

Tom Van Daele ePsychologie Technologie in de geestelijke gezondheidszorg € 29,99 | december 2019 | paperback 170 x 240 mm | ca. 240 pp. | nur 770 isbn 978 94 014 5843 6 W-TITEL


Psychologie & Pedagogie

Oplossingsgerichte psychotherapie van A tot Z Houvast voor therapeuten en hulpverleners Evidence-based en outcome-informed Gebundeld door de bezieler van het Brugse model De therapeutische alliantie licht de meest efficiënte methodes toe om met cliënten samen te werken en zo snel een duurzaam resultaat te bereiken. Deze oplossingsgerichte psychotherapie focust op de cliënten en hoe ze in zichzelf en bij de mensen rondom hen de kracht kunnen vinden om in vrijheid te kiezen voor zichzelf en voor wat zij willen. Enkele van de grootste autoriteiten in de oplossingsgerichte therapeutische wereld brengen in dit boek hun kennis en hun praktijk samen voor therapeuten en hulpverleners.

marketing

9 789401 461658

www.korzybski.be

Luc Isebaert heeft het Brugs model ontwikkeld van oplossingsgerichte cognitieve en systemische therapie en is de inspirator van de Korzybski Instituten van Brugge, Parijs, Duitsland en Nederland. Geert Lefevere is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam in het AZ Sint-Jan in Brugge en vast staflid van het Korzybski Instituut. 15

Luc Isebaert & Geert Lefevere (red.) De therapeutische alliantie Oplossingsgerichte therapie en begeleiding € 60 | september 2019 | paperback 170 x 240 mm | ca. 600 pp. | nur 777 isbn 978 94 014 6165 8 w-TITEL


Psychologie & Pedagogie

Frisse blik op een verhitte discussie over het Engels Hoeveel terrein verliest het Nederlands nu echt aan het Engels? Wetenschappelijke feiten over Engels in het hoger onderwijs Nuttige aanbevelingen voor de toekomst Vaak wordt er met ongerustheid of zelfs paniek gereageerd op de opmars van het Engels in het Vlaamse en Nederlandse hoger onderwijs. Een belangrijke vraag ontbreekt vaak in de verhitte discussie: onthouden studenten de leerstof minder goed als ze een tweede taal gebruiken?

9 789401 463867

Robert Hartsuiker zet de argumenten op een rij, inclusief de resultaten van recent cognitief-psychologisch onderzoek dat deze hamvraag wél stelde. Hij komt tot een genuanceerd beeld: het Engels hoeft niet uit de aula verbannen te worden, maar het is wel essentieel een weloverwogen beslissing te nemen over de onderwijstaal, op maat van elke opleiding en elke cursus.

Robert Hartsuiker is als professor verbonden aan de vakgroep Experimentele Psychologie van de UGent. Hij voert onder meer onderzoek uit naar tweedetaalverwerving en psycholinguïstiek. 16

Robert Hartsuiker Engels in het hoger onderwijs Een must of not done? € 32,50 | september 2019 | paperback 170 x 240 mm | ca. 200 pp. | nur 842 isbn 978 94 014 6386 7 w-TITEL


Psychologie & Pedagogie

Boost je creativiteit met de denkmethoden van uitvinders Bruikbare strategieën voor creatief denken Innovatie voor elke sector Vol voorbeelden en opdrachten Je hoeft geen Nikola Tesla of Leonardo Da Vinci te zijn om creatief te kunnen denken! Dit boek reikt je een systematische manier aan om problemen op te lossen: de TRIZ-methode. Aan de hand van een aantal principes versnel je het denkproces en leer je ‘outside the box’ te denken. De TRIZ-uitvindingsprincipes zijn makkelijk, snel en breed toepasbaar op tal van problemen: niet alleen op technische, maar ook bijvoorbeeld op sociale, maatschappelijke, politieke, organisatorische, management- en alledaagse problemen. De vele voorbeelden en opdrachten helpen je om de methode onder de knie te krijgen en zelf aan de slag te gaan.

9 789401 462457

Hans Baaijens is natuurkundige en innovator met heel wat ervaring in de internationale R&D-afdeling van Philips Lighting. Naast zijn functie van technisch schrijver traint hij professionals en studenten in het probleemoplossen en innoveren. Christoph Dobrusskin is consultant op vlak van innovatie en officieel trainer in de TRIZ-methode. Hij heeft al honderden professionals opgeleid en spreekt geregeld over TRIZ en andere aspecten van systematische innovatie op internationale congressen. 17

Hans Baaijens & Christoph Dobrusskin Creativiteit. Probleemoplossend denken met de TRIZ-methode € 24,99 | september 2019 | paperback 170 x 240 mm | ca. 160 pp. | nur 765 isbn 978 94 014 6245 7 s-TITEL


Psychologie & Pedagogie

Een andere kijk op radicalisering Denkkader rond transitie, kwetsbaarheid en veerkracht Jongeren met een migratie-achtergrond in het middelpunt Kritische blik op het dominante maatschappelijke en wetenschappelijke vertoog

Radicalisering is vandaag een bijzonder gevoelig maatschappelijk thema, dat in één adem genoemd wordt met terreurgeweld, islam of jongeren met een migratie-achtergrond. Die jongeren voelen zich daardoor geviseerd en gestigmatiseerd. Bovendien ontbreekt hun stem vaak in het discours. Radicalisering legt de focus niet op het verklaren van (zelf)destructief gedrag bij jongeren en het opsporen van radicalisering. Het gaat daarentegen over het samen betekenis geven aan de leefwereld van jongeren in transitie en het benoemen van maatschappelijke kwetsbaarheid en de diepe levenskwetsuren die daaruit voortvloeien: afwijzing, verlatenheid, vernedering, verraad en onrechtvaardigheid. Het onderzoek, waarvan dit boek een neerslag is, kwam tot stand met Brusselse jongeren zelf.

9 789401 462082

Erik Claes is senior-onderzoeker binnen de opleiding Sociaal Werk aan de Odisee Hogeschool. Mattias De Backer is criminoloog, stadsgeograaf en postdoctoraal onderzoeker aan de universiteiten van Leuven en Luik. Ali Moustatine en Tom Flachet zijn jeugdwerkers bij de Brusselse jeugdorganisatie D’broej; daarnaast zijn ze werkzaam in respectievelijk de Vereniging voor Marokkaanse jongeren en de Brussels Boxing Academy. 18

Erik Claes, Ali Moustatine, Tom Flachet, Mattias De Backer Radicalisering. Donkere spiegel van een kwetsbare samenleving € 27,50 | september 2019 | hardcover vierkleurendruk | 195 x 130 mm | ca. 144 pp. nur 740 | isbn 978 94 014 6208 2 s-TITEL


humane wetenschappen


Humane wetenschappen

Vooruit zoekt nieuwe koers Hind Fraihi trapt reeks ‘Vooruitopia’ af Inspirerende essays voor een nieuwe samenleving Schrijvers en artiesten over de toekomst van de Vooruit

Kunstencentrum Vooruit wil de vinger aan de pols houden van een veranderende samenleving en zichzelf blijven heruitvinden. De instelling wil vanzelfsprekend vooruit, maar welke koers moet ze dan precies varen? Hoe moet ze omgaan met een wereld die steeds diverser en kleurrijker wordt? Om een antwoord te vinden op die vragen, krijgen verschillende artiesten en schrijvers de opdracht om gedurende een jaar mee na te denken over de toekomst en verantwoordelijkheid van Vooruit. Het resultaat pennen ze neer in een inspirerend essay onder de noemer ‘Vooruitopia’.

9 789401 463911

Journaliste Hind Fraihi is de eerste auteur in de reeks Vooruitopia. Ze schreef een knetterende tekst die de zinnen prikkelt, je moreel besef een oplawaai geeft en aanspoort om zelf na te denken.

Hind Fraihi is onderzoeksjournaliste, columniste en auteur. Ze verwierf internationale bekendheid met haar undercoverreeks over salafisme in Molenbeek. 20

Hind Fraihi Verbinding in verwarring € 10 | september 2019 | paperback 120 x 180 mm | ca. 96 pp. | nur 740 isbn 978 94 014 6391 1 a-TITEL


Humane wetenschappen

Ode aan de verwondering Nieuwe reeks ‘Karakters’ in teken van verwondering Krachtig pleidooi voor wetenschap én kunst Verschillende invalshoeken vanuit de artistieke en wetenschappelijke wereld

‘Er zijn slechts twee manieren om je leven te leven: doen alsof niets een wonder is, en doen alsof alles een wonder is.’ Aan het woord: Albert Einstein. Hoewel hij als fysicus een exacte wetenschap uitoefende, had hij een bijzondere fascinatie voor kunstenaars die de wereld bekeken met de nieuwsgierige blik van een kind. Volgens Caroline Pauwels is die fascinatie van Einstein niet toevallig: verwondering ligt aan de basis van wetenschap. In haar essay voor de reeks ‘Karakters’ onderzoekt ze de verhouding tussen kunst en wetenschap. Vroeger waren de twee onlosmakelijk verbonden: voor Griekse filosofen begon kennis bij verwondering, en zonder kennis van de wiskunde, de optica en het perspectief was bijvoorbeeld de middeleeuwse schilderkunst niet mogelijk. Op overtuigende wijze brengt Caroline Pauwels die vergeten link opnieuw in herinnering.

463874

Ook Caroline Strubbe is begaan met het thema. Zij schrijft een ontroerend verhaal over kunst en verwondering als antwoord op de aftakeling van het lichaam en de vergankelijkheid.

9 789401 463881

9

789401

‘Karakters’ is een initiatief van Studium Generale, ­HoGent, Academia Press, KAAP en Theater aan Zee.

Caroline Pauwels Ode aan de verwondering € 7,99 | september 2019 | paperback 120 x 180 mm | ca. 96 pp. | nur 740 isbn 978 94 014 6387 4 a-TITEL

Caroline Pauwels is hoogleraar communicatiewetenschappen en is sinds 2016 rector aan de VUB. Caroline Strubbe is regisseur en scenarioschrijfster. Ze won verschillende prijzen op internationale filmfestivals. 21

Caroline Strubbe Polaroids € 7,99 | november 2019 | paperback 120 x 180 mm | ca. 96 pp. | nur 740 isbn 978 94 014 6388 1 a-TITEL


‘Ik wou dat ik dit boek aan het begin van mijn carrière had gehad …’ – Frank Duchêne producer, ex-lid Hooverphonic, docent productieanalyse PXL-Music

‘Informatief, vlot leesbaar en alomvattend. Het enige negatieve dat we erover kunnen zeggen, is dat het vanaf nu enkel en alleen onze eigen schuld is als we businessgewijs nog eens fouten maken.’ – Uberdope – ondernemers in hiphop, bonzen van Fake Records

‘Ik ken Luc Gulinck als een beslagen juridisch vakman met een groot engagement en een al even groot – en cassant! – gevoel voor humor. Al die trekken komen mooi naar voren in “Hier tekenen!'”. In het Engelse taalgebied bestond reeds een aantal omvattende werken over de muziek­ industrie, maar ik (en met mij ongetwijfeld vele anderen) heb lang gewacht op een evenwaardig werk in het Nederlands waarin vanuit inlands perspectief een professionele inkijk in de muzieksector wordt geboden.’ – Frederik Tampere – lid van The Van Jets


Humane wetenschappen

Over de biz in de music business Blik achter de schermen van het muziekbedrijf Het eerste werk in ons taalgebied dat zo veel nuttige ervaring en knowhow uit de sector bundelt Praktisch toepasbare inzichten

De juridische en zakelijke kant van de muziekindustrie schrikt doorgaans iedereen af. Contracten, auteursrecht, licenties, de kleine lettertjes‌ Meer dan ooit is de iconische music biz complex en ondoorgrondelijk. Maar dat hoeft het niet te zijn. Hier tekenen! koppelt de activiteiten van het maken, spelen en opnemen van muziek op een begrijpelijke manier aan relevante regelgeving en contractuele sjablonen. Luc Gulinck biedt artiesten een set reflexen die hen bewuster met de bedrijfsmatige aspecten van hun kunst leert omgaan. Daarnaast geeft de auteur een aantal uitdagende aanzetten tot nieuwe digitale zakenmodellen, maar ook een cultuurpolitieke visie voor de toekomst van de muzieksector in Vlaanderen, Brussel en daarbuiten.

9 789401 462785

Luc Gulinck is jurist gespecialiseerd in auteursrecht, mediarecht en aanverwante domeinen. Hij kent de muziekindustrie door en door vanuit verschillende functies die hij er bekleedde, van journalist tot algemeen directeur. Op dit moment is hij zelfstandig juridisch en zakelijk adviseur, voorzitter van de beheersvennootschap voor artiesten PlayRight, en gastprofessor aan de School of Arts van de Hogeschool Gent. 23

Luc Gulinck Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes) Wegwijs in het juridische en zakelijke labyrint van de muziekwereld â‚Ź 49,99 | september 2019 | paperback incl. e-book vierkleurendruk | 170 x 240 mm | ca. 500 pp. nur 820 | isbn 978 94 014 6278 5 s-TITEL


Humane Wetenschappen

Invloedrijke vrouw in de Vlaamse beweging Vergeten Vlaamse literaire geschiedenis in de kijker Intrigerende en machtige vrouw in de culturele wereld Verzorgde uitgave met twaalf bijdragen

Marie-Elisabeth Belpaire (1853-1948) was een van de invloedrijkste vrouwen in Vlaanderen in het laatste kwart van de negentiende en het eerste kwart van de twintigste eeuw. Mede geĂŻnspireerd door haar tante, Constance Teichmann, 'de engel van Antwerpen', en met de hulp van een onmetelijk familiefortuin, verdiend met de productie van buskruit, bracht zij een reeks sociale, artistieke en educatieve initiatieven tot stand. Zo richtte ze scholen op en instituten voor voortgezet onderwijs, speciaal voor meisjes, en stichtte ze het literaire tijdschrift Dietsche Warande en Belfort.

9 789401 462624

Dit boek bevat een dozijn opstellen die de vele facetten van haar boeiende persoonlijkheid en haar inzet belichten. De onmiddellijke aanleiding tot de publicatie ervan is de honderdste verjaardag van de stichting van de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen aan de Jozef De Bomstraat in Antwerpen, die door haar werd geconcipieerd en gefinancierd.

Kunsthistoricus Karl Scheerlinck, historica Helga Van Beeck en germaniste Rita Vanderheyden delen een liefde voor het onderwijs en voor Marie-Elisabeth Belpaire. 24

Karl Scheerlinck, Helga Van Beeck & Rita Vanderheyden (red.) Marie-Elisabeth Belpaire Een vrouw met impact â‚Ź 29,99 | september 2019 | paperback vierkleurendruk | 200 x 240 mm | ca. 300 pp. nur 620 | isbn 978 94 014 6262 4 w-TITEL


Humane Wetenschappen

Literaire reeksen in de kijker Bijdragen van (internationale) academische specialisten Publicaties onderworpen aan peer review Nieuwe inzichten uit de taal- en letterkunde

9 789401 463959

9 789401 463942

9 789401 462440

Binnen deze literaire reeksen verschijnen monografieën en thematische bundels die het resultaat zijn van zowel individuele studies als van samenwerkingen tussen wetenschappers die werkzaam zijn in de taalen letterkunde.

De auteurs zijn verbonden aan de Freie Universität Berlin en de Universiteit Gent. 25

Truus De Wilde Over taalbewustzijn en taalvariatie Taalideologie bij docenten Nederlands aan Europese universiteiten € 29,99 | september 2019 | paperback 170 x 240 mm | ca. 192 pp. | nur 620 isbn 978 94 014 6244 0 w-TITEL Lars Bernaerts & Siebe Bluijs Luisterrijk der letteren. Hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen € 34,99 | september 2019 | paperback 160 x 240 mm | ca. 268 pp. | nur 622 isbn 978 94 014 6394 2 w-TITEL

Sophie Wennerscheid Against nature? € 29,99 | november 2019 | paperback 160 x 240 mm | ca. 125 pp. | nur 622 isbn 978 94 014 6395 9 w-TITEL


exacte wetenschappen


Exacte wetenschappen

Waarom alle dieren moeten doodgaan Ervaren bioloog ontwikkelde statistische theorie over groei en veroudering Wiskundige formule die voor alle dieren opgaat Herontdekking van het werk van Adolphe Quetelet

Of je nu een mens, een kip of een regenworm bent: na verloop van tijd stopt ons lichaam met groeien en takelt het genadeloos af, met de dood als gevolg. Maar waarom hoeft dat zo te zijn? Waarom stoppen we met groeien en kunnen we niet eeuwig blijven leven?

9 789401 462143

Etienne Geraert brak zijn hoofd over het probleem en vond aanwijzingen in oude teksten van de Gentse statisticus Adolphe Quetelet, de man die wereldberoemd werd door de introductie van de body-mass index (BMI). Quetelet publiceerde onder meer interessante studies over menselijke groei, die het vertrekpunt vormen van Geraerts eigenzinnige theorie. Zo ontdekte hij een wiskundige formule die de groei en het verval van alle dieren voorspelt.

Etienne Geraert is emeritus professor aan de Universiteit Gent. Als bioloog publiceerde hij verschillende boeken over morfologie en nematoden. 28

Etienne Geraert Why we stop growing â‚Ź 24,99 | verschenen | hardcover 130 x 210 mm | 96 pp. | nur 922 isbn 978 94 014 6214 3 w-TITEL


Exacte wetenschappen

Overzichtelijk naslagwerk over anesthesie voor zorgverleners Nieuwe, geüpdatete editie Handig standaardwerk van experts Laatste wetenschappelijke inzichten in het vakgebied Dit praktisch naslagwerk richt zich op alle zorgverleners die werken met medicatie voor anesthesie, procedurele sedatie, noodgevallen en intensieve zorgen. Het is een rijke bron van informatie over zogenaamde target-controlled infusion (TCI) en total intravenous anesthesia (TIVA). De fundamentele principes ervan worden uitgelegd zonder dat de lezer nood heeft aan wiskundige voorkennis. Het boek biedt voldoende afwisseling tussen theoretische en praktische kennis.

9 789401 462839

Na het succes van de eerste twee edities hebben de auteurs An Overview of TCI and TIVA grondig geüpdatet op basis van de laatste inzichten.

Anthony Absalom is professor anesthesiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Michel Struys is professor aan de vakgroep Anesthesie van de Universiteit Gent. 29

Anthony Absalom en Michel Struys An Overview of TCI & TIVA € 19,99 | oktober 2019 | softcover 160 x 240 mm | ca. 112 pp. | nur 876 isbn 978 94 014 6283 9 w-TITEL


Handboeken (september 2019)

Au secours Elke Weylandt & Nele Noë isbn 978 94 014 6135 1 | € 24,99

Beter communiceren André Mottart, Dieter Verstraete & Carl Boel isbn 978 94 014 5841 2 | € 22,50

Boekhouden Crescentia Bonne & Karel Saenen isbn 978 94 014 6008 8 | € 24,99

Economie als menswetenschap Christophe Timbremont isbn 978 94 014 6136 8 | € 32,50

Krachtige leeromgevingen Martin Valcke isbn 978 94 014 6126 9 | € 39,99

Een plattegrond van de macht Carl Devos (red.) isbn 978 94 014 6166 5 | € 45,00

30


Handboeken (september 2019)

Financieel management Harald De Muynck isbn 978 94 014 6127 6 | € 29,99

Financiële wiskunde Christa Sys & Karine Van Biesen isbn 978 94 014 6129 0 | € 34,99

Fiscaliteit anders bekeken Internationaal fiscaal recht Thierry Lauwers isbn 978 94 014 6133 7 | € 48,00

Fiscaliteit anders bekeken Lokale belastingen Thierry Lauwers isbn 978 94 014 6132 0 | € 48,00

Fiscaliteit anders bekeken Regionale belastingen Thierry Lauwers isbn 978 94 014 6131 3 | € 48,00

Van Wilhelm II tot Gandhi en Mao Martine Smets & Aurèle Looman isbn 978 94 014 6124 5 | € 34,99

31


Handboeken (september 2019)

Economie Vandaag 2019 Ivan De Cnuydt & Sonia De Velder isbn 978 94 014 6117 7 | € 32,50

Multivariate analyse voor de sociale wetenschappen – Logistische regressie Ronan Van Rossem isbn 978 94 014 6122 1 | € 24,99

Personeel in goede handen Pascal Roskam isbn 978 94 014 6031 6 | € 29,99

Typologie en heuristiek Jelle Haemers e.a. isbn 978 94 014 6128 3 | € 22,50

Het sociaal, economisch en fiscaal recht in België Dirk Heirbaut isbn 978 94 014 5483 4 | € 14,99

Verzekeringen: wetgeving en conventies Ann Deferme isbn 978 94 014 6118 4 | € 24,99

32


Onderwijsbrochure

Interesse in alle handboeken die uitgeverij Academia Press samen met LannooCampus in haar aanbod heeft? Stuur een mailtje naar info@academiapress.be en we sturen u meteen onze uitgebreide handboekencatalogus toe.


Verschijningslijst Vizier Titel

Auteur

Verschijning PG

Democratie.......................................................................................... Carl Devos..........................................................................................september...................6 Ruimtereizen....................................................................................... Angelique Van Ombergen............................................................september...................7 Klimaatverandering.......................................................................... Dirk Verschuren................................................................................september...................8 Klimaatbewust consumeren.......................................................... Karine Van Doorsselaer..................................................................september...................9 Artificial Intelligence......................................................................... Tony Belpaeme.................................................................................september................. 10 Fundamental mathematics............................................................. David Eelbode...................................................................................september.................. 11

Psychologie en pedagogie Titel

Auteur

Verschijning PG

ePsychologie...................................................................................... Tom Van Daele..................................................................................december.................. 14 De therapeutische alliantie............................................................ Luc Isebaert & Geert Lefevere (red.)..........................................september................. 15 Engels in het hoger onderwijs...................................................... Robert Hartsuiker.............................................................................september................. 16 Creativiteit............................................................................................ Hans Baaijens & Christoph Dobrusskin....................................september..................17 Radicalisering..................................................................................... E. Claes, A. Moustatine, T. Flachet & M. De Backer...............september................. 18

Humane wetenschappen Titel

Auteur

Verschijning PG

Verbinding in verwarring................................................................ Hind Fraihi...........................................................................................september................20 Ode aan de verwondering............................................................. Caroline Pauwels..............................................................................september................. 21 Polaroids.............................................................................................. Caroline Strubbe...............................................................................november.................. 21 Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes)................... Luc Gulinck.........................................................................................september................22 Marie-Elisabeth Belpaire................................................................. K. Scheerlinck, H. Van Beeck & R. Vanderheyden................september................ 24 LLS 12 Over taalbewustzijn en taalvariatie............................... Truus De Wilde..................................................................................september................25 SEL 13 Luisterrijk der letteren........................................................ Lars Bernaerts & Siebe Bluijs.......................................................september................25 CLW 11 Against nature?.................................................................... Sophie Wennerscheid....................................................................november.................25

Exacte wetenschappen Titel

Auteur

Verschijning PG

Why We Stop Growing.................................................................... Etienne Geraert.................................................................................verschenen..............28 An Overview of TCI & TIVA............................................................ Anthony Absalom & Michel Struys..............................................oktober......................29

34


ACADEMIA PRESS Ampla House Coupure Rechts 88 9000 Gent info@academiapress.be T +32 (0)9 233 80 88  academiapress  @AcademiaPress

Uitgever-directeur Lieven Sercu lieven.sercu@lannoo.be Uitgever Lies Poignie lies.poignie@academiapress.be GSM +32 (0)486 75 05 83 Redacteurs Isaac Demey isaac.demey@academiapress.be Freya Maenhout freya.maenhout@academiapress.be

VERKOOP & DISTRIBUTIE BELGIË

VERKOOP, DISTRIBUTIE & MARKETING NEDERLAND

Commercieel directeur Katrien Beeusaert katrien.beeusaert@lannoo.be

Uitgeverij TerraLannoo Papiermolen 14-24 3994 DK Houten Postbus 97 – 3990 DB Houten

Verkoop binnendienst T +32 (0)51 42 42 72 bestellingen@lannoo.be Verantwoordelijke retours Ann Torck retours@lannoo.be

UITGEVERIJ LANNOO Kasteelstraat 97 8700 Tielt T +32 (0)51 42 42 11 info@lannoo.be www.lannoo.com  Uitgeverij Lannoo  @Lannoo

Productiecoördinator Mieke Dhulst mieke.dhulst@academiapress.be Office Manager / Marketing en communicatie Leen Baetens leen.baetens@academiapress.be Vertegenwoordiger LannooCampus & Academia Press Leen Wouters leen.wouters@academiapress.be GSM +32 (0)474 07 48 79

De samenstelling van deze catalogus werd afgesloten op 23 mei 2019. Prijzen, omvang en verschijningsdata worden onder voorbehoud meegedeeld. Artikelnummer catalogus: 03949

T +31 (0)30 300 04 00 info@terralannoo.nl www.terralannoo.nl  terralannoo  @TerraLannoo Verkoop binnendienst Jasper Kelderman verkoop@terralannoo.nl T +31 (0)30 300 04 40 Sales- en Marketing Manager Jenneke van Mourik jenneke.vanmourik@terralannoo.nl T +31 (0)6 54 36 89 42 Pers en promotie Geraldine de Keizer geraldine.dekeizer@lannoocampus.nl Verkoop Hoger Onderwijs Miranda Bolten miranda.bolten@lannoocampus.nl


5

410574 909862

Profile for Uitgeverij Lannoo

Academia Press - Najaar 2019  

Academia Press - Najaar 2019