Page 1

! T R A T S E R , T READY, SE E T C E R R O C EN E R O O V N A L P N E P P A T S UR U T A R A P P A W U N A V T OPSTAR


Beste ondernemer, De dag van de heropening van de horeca komt steeds dichterbij. Net zoals vorig jaar, kunt u als ondernemer de nodige voorbereidingen treffen om uw onderneming gereed te maken voor de heropening. Denk daarbij ook aan uw espressomachine, koffiemolens en Lattiz. Uw apparatuur heeft even stilgestaan en moeten met gepaste zorg behandeld worden om zeker te zijn van een probleemloze opstart. Zorg ervoor dat u ruim vóór de opening alle apparatuur test om eventuele defecten op tijd kunt signaleren en (laten) verhelpen!

Wij wensen u veel succes! Team Lavazza-Nederland


Servicepartners FKS 085 902 16 00 Franke / Wega / Fiorenzato / Faema Lavazza Blue Professional / Lattiz Bravilor Bonamat BV 072 575 17 51 Bravilor Dutch Refurbish Centre (DRC) 0345 58 08 28 Animo / Theavendors / Saeco


De correcte opstart van uw machines Stappenplan om straks uw gasten weer heerlijke koffie van hoge kwaliteit te kunnen aanbieden. Hiervoor maken wij onderscheid tussen espressomachines, koffiemolens en Lattiz machines.

01. Espressomachine Door de verplichte sluiting van uw horecaonderneming heeft uw espressomachine even stilgestaan. Om zeker te zijn van een probleemloze opstart

van

uw

machine,

raden wij aan om de volgende stappen te doorlopen. De stappen kunnen per machine variëren. Allereerst: • Sluit de watertoevoer aan en controleer de aansluiting op lekkage. • Sluit de stroomtoevoer aan. Alle machines waarbij een Brita waterfilter is aangesloten, is het belangrijk dat het waterfilter goed wordt doorgespoeld. Dat doet u als volgt: • Draai de kraan open. • Zet een emmer onder de Flush Valve (zie afbeelding voor Flush Valve). • Schuif de Flush Valve naar achteren. • Tap een paar liter water af. • Zet de machine op stand 2. • Warm de machine op zoals gebruikelijk. • Reinig de machine conform de gebruikelijke reinigingsprocedure met reinigingstabletten (bij alle groepen)

Vervolgstappen bij Wega Polaris, Wega Orion en de gehele Wega LB4700-serie (LB4700 /LB4703/LB4722/LB4724): • Zet de machine op stand 2. • Warm de machine op zoals gebruikelijk. • Reinig de machine conform de gebruikelijke reinigingsprocedure met reinigingstabletten (bij alle groepen). • Spoel elke groep goed door met water. Vervolgstappen bij Wega Greenline, Wega LB4801 en Wega Urban: • Zet de machine aan. • Warm de machine op zoals gebruikelijk. • Reinig de machine conform de gebruikelijke reinigingsprocedure met reinigingstabletten (bij alle groepen). • Spoel elke groep goed door met water. Vervolgenstappen bij Franke volautomaten: • Zet de machine aan. • Reinigen de machine conform de gebruikelijke reinigingsprocedure. Voor vragen of problemen aan de hand van de bovenstaande procedures, kunt u contact opnemen met de servicepartner.


02. Koffiemolens Koffiebonen die voor langere tijd in de koffiemolens zitten, missen smaak en vormen geen mooie cremalaag. Dit komt omdat de koffiebonen zijn blootgesteld aan licht, zuurstof en vocht. Hierdoor verliezen zij aroma’s, oliën en daarmee hun versheid.

Losstaande molens Handleiding voor een juiste opstart van losstaande koffiemolens na de gesloten periode. Doorloop de onderstaande stappen. 1. O  ude bonen uit de stolp(en) verwijderen en weggooien. 2. M  olen(s) helemaal leegmalen (er blijft na het leeghalen van de stolpen namelijk altijd een restant bonen over). 3. Z  org er ook voor dat hals volledig vrij is van gemalen koffie.

Molens volautomaten (zoals Franke koffiemachines) Handleiding van

voor

een

koffiemolens

van

juiste

opstart

volautomaten

na de gesloten periode. Doorloop de onderstaande stappen. 1. O  ude bonen uit de stolpen verwijderen en weggooien. 2. M  et de stofzuiger het restant bonen uit de stolpen verwijderen.


03. Lattiz machine Als de machine niet conform de richtlijnen is uitgeschakeld of niet minimaal 2x per week is gespoeld tijdens de gesloten periode, kan dit de kwaliteit van het melkschuim beïnvloeden. De waterhuishouding kan dan deels geblokkeerd zijn.

Lattiz-servicepartner FKS vraagt u daarom om

• Kwaliteit en/of volume slecht. U kunt in dit

de Lattiz machine zo snel mogelijk weer op te

geval ook niet door bij te tappen een goede

starten en te testen op een juiste werking. Zo kan

cappuccino serveren. Bel dan met de servicedesk

FKS voordat u weer open mag, inventariseren of u

van FKS voor telefonische ondersteuning en het

wel of geen hulp nodig heeft bij het opstarten van

eventueel maken van een afspraak.

uw Lattiz machine.

• De machine functioneert helemaal niet. Bel dan direct met servicedesk voor het maken van een

Om de machine te controleren op juiste werking

afspraak.

heeft u een Bag In Box Lattiz (BIB) nodig. Deze BIB mag niet de uiterste houdbaarheidsdatum overschreden hebben. Heeft u de machine in de gesloten periode wekelijks gebruikt of gespoeld, dan kunt u de machine gewoon aanzetten, spoelen en testen op een juiste werking. Heeft u de machine in de gesloten periode niet gebruikt, adviseert FKS om voor het aanzetten en het testen van de machine, het waterfilter door te spoelen met minimaal 30 liter water. Hierna moet de machine zelf minimaal 3x doorgespoeld worden. Bij het testen van de machine kunt u het volgende constateren:

Nu naar verwachting de horeca binnenkort op

• Kwaliteit en volume zijn goed, geen actie nodig.

mag starten is de kans groot dat er tijdelijk een

• Kwaliteit en/of volume matig. U kunt de machine

veel hogere servicevraag is dan normaal. Zorg er

gewoon gebruiken, bij een te laag volume kunt

daarom voor dat u tijdig test.

u eventueel wat product bij tappen door de “+ toets” te gebruiken (indrukken om te starten

Contactgegevens FKS

en weer te stoppen). Om de servicedienst te

e. tdnl@fksbenelux.com

ontlasten willen we u vragen hier per e-mail een

t. 085 - 902 16 00

melding van te maken.


Hygiënisch werken Een goede hygiëne werkt het beste tegen de verspreiding van o.a. het coronavirus. Bovenop het gebruikelijke hygiënisch werken volgens de HACCP-handboek, geven wij 4 preventieve tips rondom het bereiden en serveren van koffie.

Tip 1: Handen wassen en drogen Was de handen met zeep voor 30 sec. Minstens zo belangrijk is het goed drogen van de handen. Zorg ervoor dat uw handen gedesinfecteerd zijn wanneer u het servies vasthoudt.

Tip 2: Houd een flesje alcoholgel bij de hand Om drukte bij de wasbak te voorkomen, biedt een flesje alcoholgel de mogelijkheid om uw handen schoon te houden.

Tip 3: Extra aandacht voor contactvlakken De contactvlakken zijn de kritische plekken waar de overdracht van ziekteverwekkers het vaakst plaatsvindt. Gebruik met latex of nitril handschoenen wanneer u werkt met de koffiemachine. Desinfecteer het handvat van de portafilter, de deksel, drukknoppen en tamper na elk gebruik.

Tip 4: Gebruik to-go bekers

Een stok achter de deur om besmetting via servies te voorkomen. Kiest u toch voor het gebruikelijke servies? Zorg er dan voor dat u al het servies zorgvuldig afwast met zeep en naspoelt met heet water.

Achterin deze brochure treft u een compleet assortiment aan producten t.b.v. het hygiënisch werken.


Uw account manager staat voor u klaar Om een optimale service te kunnen bieden, zijn Nederland en België opgedeeld in diverse servicegebieden. Voor elk servicegebied is een accountmanager aangesteld. Hij of zij staat u bij in vraagstukken rondom de koffiebeleving in ‘de 1,5 meter horeca’ of helpt u bij een correcte opstart van uw koffiemachines. Bekijk de kaart voor een overzicht van de meest actuele verdeling van de servicegebieden per accountmanager.

Lavazza Training Center Nieuwe medewerkers? Lavazza staat voor u klaar om trainingen te verzorgen in Oostzaan, Oosterwolde en Breda. Vraag een training aan door een mail te sturen naar info@lavazza-nederland.nl.


Nederland Michiel Dijkstra m.dijkstra@lavazza-nederland.nl 06 41 19 37 08 Berry Vink b.vink@lavazza-nederland.nl 06 11 08 78 05 Raymond Donker r.donker@lavazza-nederland.nl 06 21 60 71 17 André Visser a.visser@lavazza-nederland.nl 06 15 14 03 81

Groningen

Rob Altorffer r.altorffer@lavazza-nederland.nl 06 13 25 20 67

Friesland

Harry Visser h.visser@@lavazza-nederland.nl 06 52 00 28 69 Sander Arnoldussen s.arnoldussen@lavazza-nederland.nl 06 21 59 38 78

Drenthe Flevoland

Noord-Holland

Glenn van IJzendoorn g.ijzendoorn@lavazza-nederland.nl 06 11 47 68 94

België Kurt Wynant

Overijssel

k.wynant@lavazza-belgie.be +31 (0)4 70 47 4417 Maarten Verschelden m.verschelden@lavazza-belgie.be +32 (0)4 70 478 009

Gelderland

Björn Meeuwsse b.meeuwsse@lavazza-belgie.be +32 (0)4 97 541 313

Zuid-Holland

Noord-Brabant

Zeeland

Mechelen

Gent Aalst Kortrijk

Limburg

Antwerpen

Brugge

Leuven Brussel

Hasselt


Onze accountmanagers geven u de juiste ondersteuning en een advies op maat. Neem contact op met uw accountmanager of bel naar 075 – 65 55 797.

Lavazza Nederland (Hoofdkantoor) Bluespresso BV T. +31 75 65 55 797 www.lavazza-nederland.nl info@lavazza-nederland.nl Lavazza België (Saleskantoor) Bluespresso België BV T. +32 380 83 276 www.lavazza-belgie.be info@lavazza-belgie.be Hoofdkantoor Ambacht 3 1511 JZ Oostzaan The Netherlands

Profile for Afdeling Marketing

Inspiratiegids Lavazza-Nederland 2021  

Inspiratiegids Lavazza-Nederland 2021  

Profile for uitgaven

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded