Ervaar de Zaanstreek 2021

Page 25

SLOEPENNETWERK De langste aaneenschakeling vaarroutes in Noord– en Zuid–Holland

Het bekende en succesvolle fietsknooppunten­netwerk is de inspiratiebron voor het huidige Sloepennetwerk: een handig systeem waarmee je met behulp van vaar­knooppunten heel gemakkelijk zelf een mooie vaarroute uitstippelt of een bestaande route kiest. Online en in de gratis Sloepennetwerk app vind je maar liefst 1.300 kilometer ononderbroken vaar­knooppunten langs de mooiste plekjes in Noord- en Zuid-Holland. Bij het invoeren van de knooppunten zie je direct de lengte en duur van je gekozen vaarroute. Er wordt rekening gehouden met waterdieptes en ook doorvaarthoogtes worden vermeld. Dit voorkomt oponthoud of lange wachttijden bij een te lage brug die open moet. Overal is aan gedacht om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Tijdens je vaartocht kom je vanzelf langs knooppunt­ borden, routeborden en informatie­panelen.

KNOOPPUNTEN IN DE ZAANSTREEK

Ook in de Zaanstreek kun je mooie tochten maken door de bijzondere veenweidegebieden, talloze wateren en natuurlijk rivier de Zaan. Er is zelfs een speciale Zaanse sloepenroute vanaf het Uitgeestermeer naar de Zaanse Schans en weer terug. Deze route duurt ongeveer vier uur. Wil je een keer een ander vaargebied ontdekken vanuit de Zaanstreek? Ook dat kan, want dankzij het uitgebreide knooppuntennetwerk is er vanuit Zaanstreek-Waterland een goede aansluiting met de regio. De vaarknooppunten van de Zaanstreek staan vermeld op de vaarroute­kaart in het hart van dit magazine.

PLAN JE VAARROUTE

De vaarknooppunten worden voortdurend geüpdate en ieder jaar wordt het Sloepennetwerk uitgebreid met nieuwe knooppunten. Zo kun je steeds weer een nieuwe route plannen. Ook worden bezienswaardigheden vermeld die je onderweg kunt bezoeken. En om een dagje op het water nog verder te veraangenamen zijn de routes voorzien van verschillende horeca- en overnachtingsmogelijkheden. Je kunt dus naast dagtochten ook meerdaagse vaartripjes plannen met een overnachting in een leuke B&B. Op het Sloepennetwerk vind je verhuurbedrijven met boten in alle soorten en maten.

ZORGELOOS VAREN NAAR DE MOOISTE LOCATIES!

Het Sloepennetwerk is een initiatief en doorlopende samenwerking van de provincies, gemeentes, recreatie- en waterschappen in Noord- en Zuid-Holland. Met de gratis app kun je ook onderweg je vaarroute bepalen of tussentijds aanpassen. De Sloepennetwerk app is beschikbaar voor IOS en Android. Er wordt continu geïnvesteerd in het toegankelijk maken van nieuwe gebieden door onder andere het op diepte brengen van vaarwegen, het verhogen van bruggen of het verwijderen van dammen. Op de vaarroutes is het knooppuntensysteem met duidelijke bewegwijzering te volgen, ondersteund met de (digitale) routekaarten.

Info Sloepennetwerk life-ring www.sloepennetwerk.nl life-ring www.twiske-waterland.nl life-ring www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

25