Ervaar de Zaanstreek 2021

Page 15

Al varend door de met riet omzoomde slootjes en langs de uitgestrekte graslanden word je vriendelijk begroet door nieuwsgierige koeien, schapen en paarden.

OOSTZANERVELD

O

ostzaan, één van de drie oudste dorpen in de Zaanstreek, wordt omringd door de prachtige natuur van recreatiegebied Het Twiske en natuurgebied het Oostzanerveld. Dit bestaat uit honderden langgerekte (w)eilanden en ontelbare slootjes, een uniek veenweidegebied.

Dit unieke landschap kun je het beste vanaf het water verkennen met een klein (fluister)bootje of kano. Een absolute aanrader is de Twiskeroute! Deze afwisselende kanoroute van 16 kilometer neemt je mee door Het Twiske en Oostzanerveld en is te herkennen aan de rode houten palen aan de waterkant. Al varend door de met riet omzoomde slootjes en langs de uitgestrekte graslanden word je vriendelijk begroet door nieuwsgierige koeien, schapen en paarden, die maar al te graag een kijkje komen nemen aan de waterkant. Niet alleen het vee is dol op het veenweidegebied, ook diverse (weide) vogels hebben hun weg naar het Oostzanerveld gevonden. Denk bijvoorbeeld aan weidevogels als de grutto en kievit die maar al te graag in de zachte bodem wroeten op zoek naar een lekkere maaltijd. En oh, kijk vooral eens omhoog! Misschien zie je wel een buizerd of bruine kiekendief rondcirkelen boven de weilanden op zoek naar hun prooi.

THEETUIN DE VAARBOERDERIJ

De theetuin van de familie Koeman aan de Haal 59 in Oostzaan is een fijne plek voor een pauze tijdens je fiets, wandel- of vaartocht. De theetuin ligt vlakbij fietsknooppunt 12 en aan het Trekvogelpad, met 400 km één van de langste natuurpaden van Nederland. Op het terras van de theetuin serveert gastvrouw Joke Koeman koffie of thee met een koekje, fris of een ijsje. Er zijn tosti’s en op verzoek is het voor groepen mogelijk om te lunchen. Er is ook vlees van eigen koeien te koop. Theetuin de Vaarboerderij is bij mooi weer dagelijks geopend van 09.30 tot 17.00 uur. Theetuin De Vaarboerderij, De Haal 59, Oostzaan fam.koeman@kpnmail.nl

Vanaf het water word je getrakteerd op adembenemende vergezichten, hier en daar onderbroken door kleine weidemolentjes. Het is een typisch Hollands gezicht, maar heb je ooit geweten waarvoor deze weidemolens dienen? Zonder deze weidemolens zouden de velden een stuk natter zijn… Op een eilandje middenin het Oostzanerveld vind je een heel ander type molen: zaagmolen De Windjager. Deze molen is alleen per (fluister)bootje of kano te bereiken, dus vaar zeker even langs om de molen op de foto te zetten. Maar let op, ondanks dat je hier lekker omheen kunt varen is het zeker niet de bedoeling om de eilandjes te betreden! Krijg je maar geen genoeg van molens? Leg dan onderweg op de daarvoor geschikte plaatsen even aan en breng een bezoek aan Biksteenmolen de Vlijt of de Twiskemolen. Tip: dit jaar brengt Nederland een ode aan het landschap en vertelt ‘Het Geheim Genootschap van fluisterende molens’ middels een podcast, waaronder bij de Twiskemolen, het verhaal van het Noord-Hollandse landschap. Luister maar snel naar het verhaal van de Twiskemolen. Dit en meer informatie over Oostzaan vind je op www.inoostzaan.nl ERVAAR DE ZAANSTREEK

15


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.