Ervaar de Zaanstreek 2021

Page 14

HET TWISKE

Vakantie dicht bij huis

T

en noorden van Amsterdam-Noord, in de Zaanstreek tussen de dorpen Oostzaan, Landsmeer en Den Ilp vind je een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en (water)sporters: Het Twiske. Het is naast Natura 2000-gebied ook een prachtig recreatiegebied waar je 365 dagen per jaar kunt genieten van het goede buitenleven. Dankzij het vele water, de uitgestrekte wandel- en fietspaden, het haventje en de groenstrandjes is het er altijd vakantie! In Het Twiske is altijd van alles te doen. Het is de perfecte plek voor sportievelingen om te hardlopen, mountainbiken, paardrijden, skaten, skeeleren, fietsen en wandelen. Omdat Het Twiske voor een groot deel uit water bestaat, is het een eldorado voor waterratten. Zwemmen in het natuurwater, zeilen, surfen, varen met een roei- of fluisterbootje en kanoën. Het kan allemaal! Er is een onderwaterduikpark en voor de ware durfallen is er een klimpark: een parcours met hindernissen hoog in de bomen.

VOOR RUST- EN RELAXZOEKERS

Doe je het liever rustig aan? In Het Twiske kun je kiezen uit zes afwisselende wandelroutes door de natuur. Wandel langs de monumentale Twiskemolen. Deze poldermolen is gebouwd in 1572 in Barsingerhorn en is in 1974 verplaatst naar Het Twiske. De Twiskemolen is één van de weinige poldermolens in Nederland die nog in werking is. Of spot Schotse Hooglanders Hooglanders in de stillere gebieden De Blokken en Roemersveld. Neem vooral je verrekijker mee om de talloze bijzondere bos- en watervogels goed te bekijken. Gooi een hengeltje uit in het heldere viswater van de Stootersplas. Hier heb je wel een VISpas voor nodig. En wil je écht helemaal niets doen? Op een warme zomerdag luier je hier heerlijk in de zon op één van de vele groenstrandjes of speelweiden aan het water.

KINDERPARADIJS

Een dagje naar Het Twiske met kinderen is één groot spetter- en ravot feest. In de Spartelvijver kunnen (jonge) kinderen urenlang lekker plonsen en spelen op de grote speelweide. De dag sluit je af bij het naastgelegen pannenkoekenrestaurant De Appel met een overheerlijke pannenkoek. Eet je liever iets anders? Het pannenkoekenhuis heeft een uitgebreide (biologische) menukaart. Voor de kleine avonturiers is er de Avonturenspeelplaats: in deze grote avontuurlijke outdoor speeltuin met klimtorens, glijbanen, buizenfort, een superleuke piratenboot, een prachtig speelkasteel en kabelbaan kun je het hele jaar door spelen. Bij de Speelsloot vind je een heus indianendorp met twee kleurrijke wigwams en een echte totempaal. Ook hier kunnen kinderen heerlijk spelen in en om het water. Na een dagje Twiske zullen ze slapen als een roos!

HET GOEDE (BUITEN)LEVEN

Midden in de natuur vind je ook Paviljoen Twiske en het Twiske Haven restaurant. Gezellige plekken waar je het goede (buiten)leven kunt vieren met lekker eten en drinken op een terras aan het water. Bij mooi weer kun je ijs, patat en ander lekkers kopen bij kiosk De Indiaan naast de Avonturenspeelplaats en bij Kiosk Puur Twiske bij het Doesstrand. Smullen maar! Twiske Haven verhuurt ook boten, zoals kano’s en fluisterboten. Meer info life-ring www.twiske-waterland.nl life-ring www.twiskehaven.nl life-ring www.zwemwater.nl life-ring www.pannenkoekdeappel.nl life-ring www.paviljoentwiske.nl life-ring www.twiskemolen.nl life-ring www.welcometothefuture.nl


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.