Ervaar de Zaanstreek 2021

Page 13

OPTIMIST ON TOUR Vier dagen waterpret op de Zaanse Schans

V

an woensdag 23 t/m zaterdag 26 juni 2021 wordt voor de vijfde keer Optimist on Tour georganiseerd. Vier dagen lang kunnen Zaanse kinderen het water op en gratis kennismaken met zeilen, windsurfen, suppen en kanovaren. En dat alles met op de achtergrond de draaiende molens van de wereldberoemde Zaanse Schans! Optimist on Tour is een landelijk initiatief van het Watersportverbond in samenwerking met Stad aan de Zaan, Zeilvereniging de Onderlinge in Zaandam en verschillende lokale partijen en ondernemers. De Optimist is een kleine eenpersoons jeugdzeilboot en ideaal voor beginners om de eerste basisvaardigheden van het zeilen te leren. Tijdens Optimist on Tour maken de kinderen onder begeleiding van professionele instructeurs kennis met de verschillende onderdelen van de boot en het belang van veiligheid op het water. Uiteindelijk gaan alle kinderen zelf het water op. Er is niks leuker dan zelf te sturen en koers te houden!

PLEZIER OP HET WATER

Optimist on Tour richt zich op kinderen in groep 5 en 6 van de basisschool. Zaanse basisscholen kunnen zich aanmelden om tijdens schooltijd aan het evenement mee te doen. Buiten schooltijd kunnen kinderen tussen de 8 en 12 jaar zich aanmelden voor de vrije inschrijving. Meedoen met de vrije inschrijving kan op woensdag, donderdag en vrijdag in de namiddag en zaterdag de hele dag. Om mee te doen, heb je minimaal zwemdiploma A nodig.

Op woensdag 23 juni is een deel van de middag vrij gemaakt voor speciale doelgroepen zoals mindervalide kinderen en kinderen uit het speciaal onderwijs.

HET WATERLAB

Dit jaar is ook het Waterlab weer onderdeel van Optimist on Tour. Want over de kracht van water en wind is veel te vertellen. In het Waterlab doen kinderen proefjes, zodat ze zich spelenderwijs bewust worden van wind- en waterenergie. Hoe ontstaat een draaikolk of wat blijft er drijven in zout of zoet water? Er is ook aandacht voor de problemen rond het milieu: hoelang duurt het bijvoorbeeld voor plastic afval is verteerd? Ook gaan de jonge 'professoren' aan de slag met een project waarbij het thema duurzaamheid en varen samenkomen. Met de eindresultaten kan gevaren worden en gaan ze daadwerkelijk het water op, individueel, als groep of als klas.

DE SMAAK TE PAKKEN?

Het leuke is dat veel kinderen na deelname aan het Optimist on Tour enthousiast zijn geworden en de stap maken naar een lokale watersportvereniging of vaarschool. Hiervoor heb je geen eigen boot nodig, want bij watersportverenigingen kun je altijd een boot lenen. Alle kinderen die na het meedoen aan Optimist on Tour graag nog een keer kennis willen maken met watersport, krijgen gratis een vervolgles bij een lokale watersportvereniging.

Info Optimist on Tour life-ring optimistontour.nl life-ring watersportverbond.nl Info vervolgcursus life-ring www.zvdeonderlinge.nl life-ring www.zvv-watersport.nl life-ring www.watersportverenigingwormer.nl life-ring www.zeilschooluitgeest.nl life-ring www.zwvu.nl ERVAAR DE ZAANSTREEK

13