Ervaar de Zaanstreek 2021

Page 12

Natura 2000 natuurgebied

WORMER- EN JISPERVELD In het noorden van de Zaanstreek ligt het Wormer- en Jisper­veld. En dat is misschien wel het mooiste stukje natuur van Noord-Holland. De EU heeft dit gebied aangewezen als Natura 2000 gebied. In Natura 2000-gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving­beschermd om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. Door de moerassige grond en de koeien die er nog steeds grazen, is de bodem zo verarmd dat bloemen zoals orchideeën, heide, zonnedauw en koekoeksbloemen er graag groeien. Grutto’s, kievieten en tureluurs zoeken er graag een plekje in het drassige veld of tussen het riet. Ook vogels die helaas op de rode lijst staan, vinden hier de rust om te broeden, zoals de kemphaan en roerdomp.

Of je nu over het water, met de fiets of wandelend door het Wormer- en Jisperveld gaat, er is altijd wel wat nieuws te ontdekken in dit unieke natuurgebied. Over de meren en sloten in het Wormer- en Jisperveld zijn goed aangegeven kanoroutes uitgezet met onderweg picknickplaatsen. Met de geringe diepgang van een kano kun je geweldige zwerftochten maken en is het oppassen dat je niet verdwaalt in het doolhof van slootjes met hoge rietkragen. Voor de dieper stekende sloepen is het raadzaam om op de aangegeven route te blijven. Maar deze route van het sloepennetwerk (zie uitklapkaart en pagina 25/26) gaat wel langs de mooiste stukken en brengen je van de Poelsuis naar de Jispersluis of visa versa.

Een kano, kajak of SUP board huren Bij Kanocentrum Arjan Bloem kun je diverse types kajaks, kano’s, SUP boards en waterfietsen huren. Vooral de Pelican Fazer (foto) is erg in trek. Dit is een zeer handzaam model, kort en licht in gewicht, sterk qua materiaal en met zijn ruime instap erg prettig voor de beginner of 'mooi weer peddelaar'. De Fazer heeft een dekluikje (niet waterdicht) waarin eenvoudig een waterdichte tas als bagage (picknick!) meegenomen kan worden. Kanoverhuur ma t/m vrij: 10.00 – 18.00 uur, € 5,00 p.p. onbeperkt. za t/m zo: 10.00 – 17.00 uur, € 3,00 p.p. per uur. Kaart met kanoroutes is aanwezig. Reserveren is mogelijk (in het weekend alleen bij vertrek tussen 10.00 - 12.00 uur). Poelweg 1B, Wormer - info@kajak.nl

12

ERVAAR DE ZAANSTREEK

KUNST VAN DRIJFHOUT Bij Atelier ‘Pressie from Nature’ kun je prachtige kunstwerken van drijfhout bezichtigen. Het drijfhout ‘jut’ Simone op de Noord-Hollandse kust en wordt door haar in onaangepaste vorm verwerkt. Het krijgt een tweede leven in de vorm van vogels, krokodillen of vlinders… Elk kunstwerk is uniek en duurzaam. Leg aan bij Simone aan de Jispersluis voor kunst van de kust!