Page 35

Zaan Spots

HEMBRUG H

et Hembrugterrein in Zaandam is misschien wel het best bewaarde geheim van Zaanstad. Het gebied is het hart van de Stelling van Amsterdam en voormalig defensieterrein, waar decennia lang wapens en munitie werden geproduceerd. Na jaren in de vergetelheid te zijn geraakt, bloeit het Hembrug nu op tot een aantrekkelijke hotspot boordevol culturele en creatieve initiatieven. Het enorme terrein van bijna 43 hectare was na de sluiting in 2003 jarenlang ontoegankelijk voor het publiek. In 2012 kwam hier verandering in toen het Rijksvastgoedbedrijf het terrein onder zijn hoede nam. Stukje bij beetje werden vervallen gebouwen in ere hersteld die betrokken werden door creatieve pioniers.

HISTORISCHE VERLEIDING Steeds meer – veelal artistieke – bedrijven vielen voor de historische verleiding van het terrein en vestigden zich in een van de inspirerende gebouwen. Bezoekers kunnen onder meer terecht bij Flinders voor interieurdesign, kunst kijken, huren en kopen bij Artzaanstad en een bezoek brengen aan het bijzondere fotomuseum Streets of the World en – vanaf half mei – het nieuwe Hembrug Museum, waar de geschiedenis van het terrein weer tot leven komt. Lekker genieten van een hapje en drankje kan onder andere bij restaurant LAB-44 met prachtig terras aan de Zaan, de gezellige foodmarket YadaYada Market en (culturele) ontmoetingsplaats Bij Bind. Tijd voor een dagje Hembrug!

Historie met een bruisende toekomst

BELEVENIS OP ZICH Het terrein is daarnaast ook regelmatig het decor van diverse evenementen. Jaarlijks terugkerend zijn inmiddels de kunstbeurs Artzaanstad Event, HembrugHappening, het LINDA.Festival, een buitenbios en nog veel meer! Het Hembrug is een belevenis op zich die de komende jaren nog volop in ontwikkeling zal zijn met als resultaat een uniek woon-, werk- en leefgebied die je nergens anders zult vinden. Vanaf het water is het gebied eenvoudig te bereiken via de aanlegsteiger bij Restaurant LAB-44 aan de oostzijde van het terrein. Daarnaast is er een halte van de veerdienst Zaanferry, die de hele zomer tussen Amsterdam Centraal en de Zaanse Schans vaart. Ontdek en beleef zelf de verborgen schatten van het Hembrug!

AUTHENTIEK KARAKTER

life-ring www.ophethembrug.nl life-ring www.hembrugterrein.com life-ring www.hembrugontwikkelt.nl life-ring www.zaanferry.com

Sinds begin van dit jaar is het terrein handen van de gerenommeerde projectontwikkelaar ABC Ontwikkeling. Zij nemen het stokje over van het Rijksvastgoedbedrijf en samen met de reeds gevestigde ondernemers, bewoners en gemeentelijke en provinciale partijen zullen zij de komende jaren werken aan een transformatie van het terrein op het gebied van woningbouw, restauratie en gebiedsontwikkeling met behoud van het authentieke karakter die het gebied zo aantrekkelijk maakt.

ERVAAR DE ZAANSTREEK

35

Profile for UITdeZaanstreek

Ervaar de Zaanstreek 2018  

Ervaar de Zaanstreek 2018

Ervaar de Zaanstreek 2018  

Ervaar de Zaanstreek 2018