Page 16

Zaan Spots

STADSHART ZAANDAM N

ergens anders in Nederland heeft stadsver­ nieuwing zo verrassend en spraakmakend uitgepakt als in het centrum van Zaandam. Het hele winkelgebied is volledig getransformeerd tot een prachtig geheel met overal de typische Zaanse kenmerken en in ere herstelde gebouwen. Het Stadshart Zaandam is een belevenis op zich; dat moet je gezien hebben. Tussen de Zaanse geveltjes, langs de gezellige gracht, vind je een keur aan bekende en onbekende winkels waar je eindeloos kunt shoppen. Bekijk meteen het wereldberoemde ‘geveltjeshotel’ Inntel en de bijzondere architectuur van het stadhuis. Aan het einde van de dag plof je neer op een van de gezellige terrassen op de Dam waar het in het weekend bruist van het nachtleven.

Waar Zaanse historie en modern stadsleven samenkomen

AANTREKKINGSKRACHT Dat Zaandam eeuwen geleden ook al een grote aantrekkingskracht had, blijkt uit de bezoeken van onder anderen de Russische tsaar Peter de Grote en schilder Claude Monet. Zij kwamen naar de stad vanwege de bloeiende industrie en vooruitstreven­de technieken en de inspirerende landschappen en specifieke houtbouw. Kijk terug in het verleden en ervaar de stad zoals deze was tijdens hun bezoeken.

OP BEZOEK BIJ TSAAR PETER DE GROTE Vlakbij de Dam vind je het Czaar Peterhuisje, een van de oudste houten huizen van Nederland. In dit inmiddels wereldberoemde huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote in 1697. Hij kwam naar Zaandam om het vak van scheepstimmerman te leren. Het Czaar Peterhuisje ligt in het centrum van Zaandam en is een monument in een monument, klein van stuk maar van groot historisch belang. Alle dagen geopend van 10-17 uur (gesloten op 25 december en 1 januari). De entree is gratis.

IN DE VOETSPOREN VAN MONET Direct aan de Zaan gelegen, een beetje verstopt bij de sluis, vind je het MonetAtelier. In het atelier zijn replica’s te zien van de 25 Zaanse schilderijen van de wereldberoemde schilder Claude Monet (‘de Franse Rembrandt’). De verzameling schilderijen biedt een unieke blik op het werk van Monet en tegelijkertijd een impressie van Zaandam in 1871. Die zijn ook verwerkt in twee animatiefilms die in het atelier getoond worden. Het atelier is in het zomerseizoen geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Elke zondag vertrekt om 15.30 een Monetwandeling die leidt langs de plaatsen waar Monet in Zaandam zijn schilderijen maakte.

life-ring www.zaanstreek.nl life-ring www.stadshartzaandam.nl life-ring www.czaarpeterhuisje.nl life-ring www.monetinzaandam.nl

16

ERVAAR DE ZAANSTREEK

Profile for UITdeZaanstreek

Ervaar de Zaanstreek 2018  

Ervaar de Zaanstreek 2018

Ervaar de Zaanstreek 2018  

Ervaar de Zaanstreek 2018

Advertisement