Page 1

GRATIS

NUMMER 10 NOVEMBER 2011

RONDLEIDINGEN EXPOSITIES FILMS MUZIEK THEATER IN DEZE

:

-- global culture festival -- opera in maastricht -- SINTERKLAAS BLIJFT LOGEREN -- HEEL VEEL TONEEL


in deze

:

COLUMN Een huwelijk

26

kijken Filmagenda Lumière

28

kijken Filmagenda Pathé

“Hij wil niet, hij komt niet, tis te druk hier”, sist de jonge vrouw, die met wat ooit een muis was, naar een valk staat te zwaaien. Dertig meter verderop, staat een man met een “wilde” valk op zijn arm. Het beest zou, “dat zit nu eenmaal in zijn genen” probeert de jonge vrouw met in haar hand dat wat vanmiddag nog een muis was, moeten reageren op dit rauwe vlees. Het beest zou op moeten vliegen en neerdalen op de handschoen om de hand van de wethouder. Maar hier, midden op de tribune van MVV, de Maatschappelijke Voetval Vereniging, hier omringt door de Ultra’s, terwijl het stadion volloopt, de speaker van dienst alvast aankondigt dat MVV vanavond gaat winnen van FC Eindhoven, de lichten op sterk staan, het “gogo gogogo” langs alle kanten klinkt, hier wil de valk niet. Hij blijft rustig zitten. Muis of geen muis. Of toch? Ineens stuift hij op en duikt na een brede zwaai neer op de resten van een muis en de hand van een giechelende wethouder. Aan zijn poten bungelt een sleutel. Daarmee opent de wethouder een kunstproject. De Ultra’s hebben samen met een Amerikaanse graffitikunstenaar een wand beschilderd in het voetbalstadion. “Us em vee veeke”. Een huwelijk tussen kunst en voetbal, hadden ze bij het bestuur bedacht. En bij een huwelijk horen duiven, had het bestuur als openingsact bedacht. Maar dat was voor de Ultra’s te soft. Dus stond op een vrijdagavond voor aanvang van de wedstrijd de wethouder met een handschoen aan te wachten op een valk die gretig zou toehappen op wat de resten waren van wat vanmiddag nog een muis was. “Gogo gogogo”. De bass and drums toeterden uit de speakers. Het handgeklap van de Ultra’s zwol tot stadionsterkte en we keken elkaar allemaal vol verbazing aan. Oprechte verbazing. Twee werelden die, echt, zoveel is tijdens de vergaderingen van de afgelopen maanden wel gebleken, twee werelden die zich tot elkaar bekeerd hebben maar mekaar met verbazing aan blijven staren. Een soort Romeo en Julia scène. Tegen het geluidsdecor van stampende beats. Gogo gogogo. Kunst en voetbal. MVV won die avond met 1-0.

30

zoeken Adressen vermeld in

Guido Wevers - artistiek directeur via2018

18 > heel veel toneel

24 > global culture festival en verder:

04 Opera in Maastricht 06

lopen Rondleidingenagenda

07

beelden Museumagenda

10 World Press Photo 11

agenda

12 Keizerlijk LSO 14 Sinterklaas blijft logeren 16 Internationaal Capoeira festival

www.maastrichtsuitburo.nl

De wethouder strekte zijn rechterarm. Een ruim uitgevallen leren handschoen om zijn hand. Geen loze bescherming, zo zal later blijken. Daarop een gevilde muis.

3


november 2011

Opera in Maastricht

4

Maastricht mag zich gelukkig prijzen met maar liefst twee operalocaties binnen de stadsmuren. Opera Zuid is één van de drie professionele operagezelschappen in Nederland en maakt operatheater van hoge kwaliteit met jonge operazangers. In november gaat de opera ‘Katja Kabanova’ van Leoš Janácek bij hen in première. Deze maand is ook het wereldberoemde New Yorkse operahuis de Metropolitan Opera weer te gast in Maastricht. Pathé Cinema presenteert de live-registratie van deel drie van Wagners ‘Ring der Nibelungen: Siegfried’.

Opera Zuid De Tsjechische opera ‘Katja Kabanova’ van Leoš Janácek speelt zich af in het oude Rusland. In dit psychologisch portret raakt Katja verstikt in het milieu waarin ze leeft en probeert ze te ontsnappen in de liefde voor een andere man. Door haar diep religieuze moraal raakt ze echter volledig verscheurd. De

scène aan de Wolga, waarin Katja in al haar wanhoop besluit in het water te springen, is één van de treurigste scènes uit de operageschiedenis. Janácek heeft zich voor Katja Kabanova laten inspireren door het toneelstuk ‘De storm’ van de Russische schrijver Ostrovski. Katja Kabanova wordt geregisseerd door de wereldberoemde regisseur Harry Kupfer. Aan deze productie werkt, zoals Opera Zuid zich ten doel stelt, nieuw jong Nederlands operatalent mee. Daarnaast staan er in deze productie ook ‘oude’ bekenden als Miranda van Kralingen, Johanni van Oostrum en Karin Strobos op de bühne. Vrijdag 18 november om 20.00 uur en zondag 20 november om 14.00 uur, Theater aan het Vrijthof / Inleidingen door Len van Schaik om 19.00 uur en 13.00 uur.


UIT in Maastricht vroeg operakenner Len van Schaik naar haar ervaringen met live en livegeregistreerde opera n.a.v. haar inleidingen in Foroxity Filmarena Sittard-Geleen:

Pathé opera ‘Siegfried’ is de derde van vier opera’s van Richard Wagner (1813-1883), die tezamen de cyclus ‘Der Ring des Nibelungen’ vormen. Deze cyclus van vier lange opera’s vol dramatiek, gebaseerd op een middeleeuwse volksvertelling, maakte Wagner wereldberoemd. ‘Der Ring’ is een parabel over macht en beschrijft de vergeefse pogingen van oppergod Wotan om de macht over de wereld voor zich te herwinnen, pogingen die door de dwerg Alberich (de Nibelung) worden gedwarsboomd. Siegfried is de zoon van Siegmund en Sieglinde. In dit derde deel herstelt Siegfried het zwaard Notung van zijn vader Siegmund en gaat op weg om de draak, die de Ring bewaakt, te doden. Als Siegfried in het bezit van de ring is, begint zijn zoektocht naar Brünnhilde. Wotan probeert hem te stoppen. Siegfried breekt Wotans speer, waarmee een eind komt aan Wotans goddelijke krachten.

‘Opera heeft mijn hart gestolen. Én ik ben een theaterdier. Toch heb ik geen voorkeur voor opera in het theater of door middel van live registratie in de bioscoop. Dat antwoord zou je van mij misschien niet verwachten. Maar de live registraties van de Metropolitan Opera zijn een goeie aanvulling op het bestaande opera aanbod. Allereerst is het natuurlijk opera van wereldformaat. Daarbij is de beleving heel intens. Geluid en beeld zijn zo goed, dat je het gevoel hebt dat het live is. Door de close-up beelden ben je heel nauw betrokken bij wat er op het podium gebeurt. Daarvoor moet je in het theater echt op de eerste rijen zitten. De camera geeft ook een kijkje in de orkestbak en backstage. Hoe een zanger puffend en zwetend van de bühne komt. En zelfs het publiek in New York komt in beeld. Geweldig. Je krijgt details te zien die anders aan je voorbij zouden gaan. Nadeel is dat dat natuurlijk ook confronterend kan zijn. Je ziet echt alles. Tot iemands vullingen in zijn mond toe. Ik zie een groeiende belangstelling voor de opera’s op het witte doek. Dat heeft behalve met de kwaliteit, vast ook met de prijs te maken.

Als Siegfried door de muur van vuur heen is, ontdekt hij Brünnhilde. Siegfried wil haar kussen, maar Brünnhilde is op haar hoede. Uiteindelijk valt ze in zijn armen. James Levine dirigeert een sterrencast: Gary Lehman zingt de titelrol en Deborah Voigts Brünnhilde is zijn prijs. Bryn Terfel speelt de rol van Wanderer. Zaterdag 5 november om 17.00 uur, Pathé bioscoop

www.maastrichtsuitburo.nl

fotografie: rob Nijpels

5


LOPEN

rondleidingen agenda

november 2011

Wandelingen Maastricht met een VVV-gids Laat je betoveren door de verborgen plekjes in de binnenstad en de Maastrichtse monumenten. Elke zaterdag en 11 november om 14.30u Maastricht Underground Beleef de stilte, de duisternis en de geschiedenis van de mergelgrotten. Grotten Noord Woensdag en vrijdag om 14.00u en ieder weekend om 12.30u en 14.00u.

Grotten Zonneberg (Buitengoed Slavante) t/m 6 november dagelijks om 12.50, 13.50 en 14.50 uur, hierna op dezelfde tijden alleen in het weekend. Kazematten Neem een kijkje in dit 14-kilometer lang gangenstelsel uit de 18e eeuw en kom meer te weten over ondergrondse oorlogsvoering. In het weekend om 14.30u Maastricht Molenstad Na ontvangst met koffie en vlaai bij de Bisschopsmolen volgt een prachtige wandeling aan de hand

6 FOTOGRAFIE: PHILIP DRIESSEN

van tekst- en beeldmateriaal door de oude Maastrichtse binnenstad (op eigen gelegenheid). Dagelijks t/m 14.00u. Te koop aan de balie van VVV Maastricht of via www.vvvmaastricht.eu Linie van Dumoulin Maak kennis met dit indrukwekkende verdedigingssysteem vol valkuilen, schietgaten en grachten, ontworpen door ing. Dumoulin. Iedere zondag om 15.00u. Marres: Centre for Contemporary Culture De laatste zondag van de maand kun je een rondleiding volgen door de lopende tentoonstelling (zie UITbeelden). Vertrek om 14.00u.

Bonnefantenmuseum (gratis met toegangsbewijs), max. 20 personen Ieder zaterdag en zondag om 11.30u zijn er rondleidingen door de lopende tentoonstellingen. Op de laatste zondag van de maand om 15.00u kun je op stap met Alexander van Grevenstein, de directeur van het Bonnefantenmuseum. Gouvernement (Provinciehuis) Je wandelt met een gids door de belangrijkste ruimtes in het gebouw, waar bijvoorbeeld het Verdrag van Maastricht werd getekend. Elke woensdag om 14.00u (gratis). Bezoekers en groepen tot 15 personen dienen zich v贸贸r 13.00u aan te melden via tel. 043-389 89 89.


Diverse rondvaarten op de Maas Maak een korte of langere rondvaart op de Maas. Ook te combineren met een bezoek aan Grotten Zonneberg. Vertrek elk weekend en doordeweeks, vanaf Rederij Stiphout. Zie ook www.stiphout.nl City-tours met een oldtimerbus Diverse rondritten door Maastricht eventueel in combinatie met een bezoek aan Grotten Zonneberg en een boottocht. Zaterdag om 11.00u, 13.00u en 15.00. Vertrek vanaf het Vrijthof.

Timmerfabriek Als je in bezit van een entreebewijs bent, dan kun je een gratis kris kras rondleiding door de expositie Out of Storage volgen. Iedere laatste zondag om 14.00u. Zie ook UITbeelden. Rondleiding Ronald Mc Donald kindervallei Rondleiding door het gebouw van Hundertwasser, informatie over de architectuur en huidige functie van het gebouw. Elke dinsdag t/m donderdag om 14.00u, zaterdag om 13.00u. Reserveren via VVV Maastricht of via www. vvvmaastricht.eu. Wijnhuis Thiessen Volg een rondleiding door het oudste wijnhuis van Nederland, waarbij je kennismaakt met de wijnkelders, bottelarij en stadswijngaard. Aan het einde van de rondleiding is er een proeverij van 6 wijnen. Iedere zaterdag om 15.30u. Reserveren via VVV Maastricht per telefoon of via www.vvvmaastricht.eu.

FOTOGRAFIE: PAUL MELLAART

Contactgegevens Kijk voor contactgegevens van de bovengenoemde instellingen onder UITzoeken, helemaal achterin deze UIT.

BEELDEN

museum / expoagenda

musea

Bonnefantenmuseum De vaste collectie omvat o.m. een belangrijke verzameling middeleeuwse religieuze voorwerpen uit West Europa, en Zuid-Nederlandse schilderkunst uit de periode 1475-1625. Augenspiel Een combinatie van oude, moderne en hedendaagse kunst. Oud en nieuw lopen door elkaar heen waarbij iedereen wordt uitgenodigd zijn eigen blik te vormen. Extended drawings focust op een specifiek facet van het werk van de Amerikaanse kunstenaars Sol LeWitt, Robert Mangold, Bruce Nauman en Richard Serra. Getoond worden die werken waarin lijn en tekening over hun oorspronkelijke grenzen worden getild. De verzameling Van Herck De meer dan 50 beelden waren onderdeel van de indrukwekkende verzameling van de Antwerpse kunstkenner en verzamelaar Charles Van Herck (1884 – 1955). Geopend: dinsdag t/m zondag 11.00u -17.00u, zie ook UITlopen. Centre Céramique Verhaal van hoop en volharding Zonder politiek stelling te nemen, geeft expo@2 een beeld van Tibets grote rijkdom. T/m 14 november Anders nog iets voor u? Over Romeinse slagers

uit Heerlen, middeleeuwse pottenbakkers uit Brunssum en 19de en 20ste eeuwse kledingmakers en handelaren als Schunck en Hertzdahl, die klein in één stad begonnen, en later filialen kregen in heel Limburg. World Press Photo Deze reizende, internationaal bekende expositie, uniek in zijn soort, is het resultaat van de jaarlijkse wereldwijde wedstrijd voor persfotografie. Vanaf 4 november Geopend: dinsdag en donderdag 10.30u t/m 19.00u, woensdag en vrijdag 10.30u t/m 17.00u, zaterdag 10.00u t/m 15.00u Marres/Centrum voor Contemporaine Cultuur Specters of the Nineties blikt terug op het laatste decennium van de 20ste eeuw door een filter van kunstwerken die gemaakt zijn tussen 1989 en 2000. Er wordt een selectie kunstwerken en praktijken gepresenteerd, die als innovatief gezien kunnen worden en soms zelfs al anticipeerden op de nieuwe sociale verhoudingen, en op de positie die kunst vandaag de dag daarbinnen inneemt. T/m 20 november. Geopend: woensdag t/m zondag 12.00u -17.00u. Zie ook Uitlopen. Lees verder op pagina 8

www.maastrichtsuitburo.nl

Bierbrouwerij de Keyzer N.A. Bosch Dit bijzonder industrieel monument is nagenoeg volledig intact gebleven nadat hier in 1970 de laatste bieren werden gebrouwen. Een gids toont onder meer de brouwinstallatie en het mouthuis. Aan het einde van het bezoek kun je twee heerlijke bieren proeven. Elke zaterdag om 14.00u, vertrek vanaf het Dinghuis.

7


Panta Rhei Het Bonnefantenmuseum is voor de tweede keer op bezoek in Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen (B). De tentoonstelling ‘Het verborgen leven van de dingen- Panta Rhei’ nodigt de bezoeker uit op een andere manier naar de voorwerpen die ons omringen te kijken. Het oude gezegde ‘Panta Rhei’ of ‘alles stroomt’ wordt toegeschreven aan de Griekse filosoof Heraclitus (zesde – vijfde eeuw v.Chr.) en is gebaseerd op de symbolische gedachte dat je niet tweemaal in dezelfde rivier kunt stappen. Met andere woorden, ‘alles beweegt en niets blijft’. Met sculpturen en installaties van veertien (inter)nationale kunstenaars.

november 2011

T/m 4 december, Alden Biesen

8

ELLE magazine talk & live recording Gasten met een verschillende professionele achtergrond dragen bij aan een publiek debat rondom een tafel met alle internationale edities van het september 2011 nummer van het tijdschrift ELLE (28 edities). Onderwerpen waarover gediscussieerd wordt: de huidige status van tijdschriften, mode en globalisering, het redactionele concept als cultureel product, de representatie van vrouwen, het ‘event’ als kunstvorm en kunst als proces. Parallelprogramma bij tentoonstelling ‘Specters of the nineties’ met o.a. Valerie Smith en Leontine Coelewij. Zaterdag 12 november 15.00 uur, Marres

Trapjournaal Thea Schulz en Kees van Cappellen maken samen de tentoonstelling ‘Trapjournaal’, een installatie met 15 trappen. Beide kunstenaars werken met materialen van de straat. Ook de onderwerpen komen uit het leven van alledag; mensen en hun geschiedenis, hun dromen, emoties en verlangen. Een trap als kapstok, onderdak, steun en toeverlaat voor objecten van de kunstenaars. Gelaagde beelden die behalve ontroering en verdriet, ook de schoonheid en kwetsbaarheid van het leven laten zien. Telkens gerelativeerd door ironie. T/m eind november, Rijkswaterstaat, Avenue Céramique 125

Vervolg van pagina 7 Museum de Historische Drukkerij Vaste collectie een overzicht van de geschiedenis van druk- en prentkunst. De drukkerij van 1900 laat een glimp van het Maastrichtse drukkersverleden zien. Volg daarbij de nieuwe audiotour in 4 talen en bekijk een sfeervolle film over de geschiedenis van druken prentkunst. De wereld van René Glaser een veelzijdige collectie grafiek, tekeningen en objecten met als thema “De Gedachtenmechanica”, die de werking tussen ideeën en krachten uitbeeldt. De Regout Drukwerkplaats bij een originele drukpers voor de kopergravure uit 1860 wordt het specifieke drukprocédé van decoratie op aardewerk serviezen getoond. Geopend: zaterdag van 13.00-17.00 uur, doordeweeks op afspraak ook groepsbezoek (vanaf 6 personen) NAiM/Bureau Europa Re-Action! presenteert verschillende best practices van duurzame architecture uit binnen en buitenland en spiegelt die aan acht projecten uit Maastricht en omgeving. Geopend: dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 Timmerfabriek Out of storage Honderden topkunstwerken van het Franse FRAC Nord-Pas de Calais collectie verhuizen tijdelijk naar Maastricht. Geopend: wo t/m zo 11.0017.00u

Natuurhistorisch Museum De collectie dekt de geologie en biologie van Limburg en wijde omgeving. In het museum vind je heemtuin “De Wever” met Limburgse planten, of je kunt een reis maken door de tijd: van het steenkolentijdperk en de Krijtzee met de Mosasaurus tot het aquarium met vissen, die vandaag in de Limburgse beken leven. Trilobieten Het Natuurhistorisch Museum zet de minimonsters van de oerzee vól in de schijnwerpers. Geopend: dinsdag t/m vrijdag van 11.00u -17.00u, zaterdag en zondag van 13.00u -17.00u Museumkelder Derlon Je kunt gratis diverse Romeinse ruïnes uit de 2e, 3e en 4e eeuw bezoeken. In vitrines worden Romeinse vondsten tentoongesteld en panelen geven aanvullende informatie over de resultaten van het archeologisch onderzoek op deze plaats. Geopend: elke zondag van 12.00u -16.00u overige exposities

Art2c Sieraden en designproducten van nationale en internationale kunstenaars en ontwerpers. De wisselende collectie bestaat overwegend uit creaties die vervaardigd zijn uit natuurlijke materialen. Geopend: woensdag t/m zaterdag van 10.00u tot 18.00u Overige tijden op afspraak.


Vervolg van pagina 15 Vervolg van pagina 15

MUSIC FOR THE PASSION MUSIC FOR THE PASSION

Vervolg van pagina 15

The ingredients of this concert are The ingredients of this concert areand Italian pathos, German virtuosity Italian pathos, German virtuosity and French elegance, showing the various French elegance, showing the The ingredients this 17th concert are musical ways in of which andvarious 18th musical ways inGerman which 17th and Italian pathos, virtuosity and century composers managed to 18th reprecentury composers managed repreFrench showing theto various sent theelegance, Passion. The repertoire inclusent the ways Passion. The repertoire inclumusical in which 17th and 18th des works by Giovanni Felice Sances, des works by Giovanni Felice Sances, century composers managed to repreHeinrich Ignace Franz von Biber and Heinrich Ignace Franz von Biber and sent the Passion. The repertoire incluMarc-Antoine Charpentier. Marc-Antoine Charpentier. des works14byMARCH, Giovanni Felice Sances, SUNDAY 3.30 P.M., SUNDAY 14 KERK MARCH, Heinrich Ignace Franz3.30 von P.M., Biber and LUTHERSE LUTHERSE KERK Marc-Antoine Charpentier. SUNDAY 14 MARCH, 3.30 P.M., LUTHERSE KERK

DANS DANS

NANINE LINNING NANINE LINNING

DANS De choreografieën van Nanine Linning brengen dans, muziek en De choreografi eën van Nanine Linning brengen dans, muziek en vormgeving samen en gaan over herkenbare emoties. ‘Endless vormgeving samen en gaan over herkenbare Song of Silence’ is een nieuwe bewerking vanemoties. een duet‘Endless dat zij in Song of Silence’ is een nieuwe bewerking van een duetmuziek dat zij in De choreografi van Nanine van Linning brengen dans, en 2005 maakte bijeën haar afscheid Scapino Ballet Rotterdam. 2005 maakte bij haar vanherkenbare Scapino Rotterdam. vormgeving samen enafscheid gaan over emoties. ‘Endless Centraal in deze intieme choreografi e staatBallet de vondst van een Centraal in loopband, deze is intieme choreografi e staat deeen vondst een Song of Silence’ eenwaarop nieuwe bewerking van duetvan dat zij in verscholen de dansers zich letterlijk staande verscholen loopband, waarop de dansers zich letterlijk staande 2005 maakte bij haar afscheid van Scapino Ballet Rotterdam. moeten houden. Linning gebruikt deze lopende band als metamoeten Linning gebruikt deze lopende bandmuze als Centraal in intieme van choreografi e staat de vanmetaeen foor voorhouden. hetdeze verstrijken de tijd. Linning en vondst haar Danilo foor voordansen hetloopband, verstrijken van de tijd. Linning en haarSymfonie muze Danilo verscholen waarop de dansers zich letterlijk staande Colonna dit werk op de aangrijpende Derde van Colonna dansen dit werk opprojecties de aangrijpende van moeten houden. Linning gebruikt dezevan lopende bandSymfonie als metaGorecki, ondersteund door filmDerde close-ups. Gorecki, door van film foor voorondersteund het verstrijken vanprojecties de tijd. Linning enclose-ups. haar muze Danilo Colonna dansen dit werk op de aangrijpende Derde Symfonie van VRIJDAG 12 MAART, AINSI VRIJDAG 12 MAART, AINSI Gorecki, ondersteund door projecties van film close-ups.

MAART MAART MAART 20102010 2010

NANINE LINNING

16 16 16

Interieur ontwerp

SCHUBERT À QUATRE MAINS SCHUBERT À QUATRE MAINS

In this new concert, Jos van Immerseel In this new concert, van Immerseel will perform with hisJos permanent soloist will perform with his permanent soloist and piano partner Claire Chevallier. The and piano Claire Chevallier. The In this newpartner concert, Josdedicated van Immerseel programme is entirely to Schuprogramme iswith entirely dedicated to Schuwill perform his permanent soloist bert’s piano duets: original material, in bert’s piano duets:chamber original material, in and piano partner Claire Chevallier. The which this skilled music comwhich this skilled chamber musicto comprogramme ishis entirely dedicated Schuposer shows most expressive side. poser hisMARCH, most expressive bert’s shows piano 20 duets: original material, in SATURDAY 8.15 P.M.,side. SATURDAY 20 MARCH, 8.15 P.M.,comwhich this skilled chamber music MUZIEKSCHOOL KUMULUS MUZIEKSCHOOL KUMULUS poser shows his en most expressive side. NAiM/Bureau Europa Marres hebben de Design SATURDAY 20 MARCH, 8.15 P.M., Academy Eindhoven gevraagd visies te ontwikkelen MUZIEKSCHOOL KUMULUS voor het Landschapsproject: een meerjarig onder-

SCHUBERT À QUATRE MAINS

Landschap in perspectief

The Great Indoors Award is een tweejaarlijkse VRIJDAG 12 MAART, AINSIevenement op het gebied van internationaal design MODERNE KLASSIEKE MUZIEK interieur ontwerp. Naast een workshop- en lezinMODERNE KLASSIEKE MUZIEK Thede choreographic works ofhet Nanine Lingenprogramma gericht op interieurontwerp, kent zoek naar Euregio Maas-Rijn, gebied waar The choreographic works of Nanine Lin- De Gedurende de hele muziekgeschiedenis komt het voor: dirigenten ning are a perfect combination of dance, een internationale vakjury vier prijzen met een Nederland, België en Duitsland samenkomen. MODERNE KLASSIEKE MUZIEK Gedurende decomponisten hele muziekgeschiedenis het voor: dirigenten ning are ade perfect combination of dance, componeren, dirigeren. Dekomt jonge componist, dirigent music and style, dealing with familiar totale waarde van 20.000 euro toe. Uit 260 inzenvoorstellen die studenten hebben ontwikkeld, zijn componeren, componisten dirigeren. De jonge componist, dirigent music and style, dealing with familiar The choreographic works of Nanine en violist Marijn Simons heeft zich bij het samenstellen van dit emotions. Endless Song of Silence isLina dingen, uit 37 landen zijn 20 ontwerpen genomiin een tentoonstelling te zien. en violist Marijn Simons heeft zichop bij 4het samenstellen vanonder dit emotions. Endless Song of Silence is a Gedurende de hele muziekgeschiedenis komt het voor: dirigenten ning are a perfect combination of dance, programma hierdoor laten inspireren. Uitgevoerd worden brand-new revision of a duet that she neerd. De winnaars worden november bekend programma hierdoor laten dirigeren. inspireren.De Uitgevoerd worden onder brand-new revision ofshe a duet that she componeren, componisten jonge componist, dirigent music and style, dealing with familiar andere werken van dirigent/componisten als Leonard Bernstein, created in 2005 when left Scapino gemaakt. Kijk voor meer info op www.marres.org. T/m 25 november, Gouvernement, andere werken van dirigent/componisten als Leonard created in Endless 2005 when sheofleft Scapino en violist Marijn Simons heeft zich bijMet het zijn samenstellen van dit emotions. Song Silence is a Pierre Boulez en Marijn Simons zelf. ensembleBernstein, wil Simons Ballet Rotterdam. Limburglaan 10 Pierre Boulez en Marijn Simons zelf. Met zijn ensemble wil Simons Ballet Rotterdam. programma hierdoor laten inspireren. Uitgevoerd worden onder brand-new revision of a duet that she FRIDAY 12 MARCH, 8.30 P.M., AINSI de kloof tussen de hedendaagse muziek en het publiek dichten. Van 3 t/m 5 november, FRIDAY MARCH, 8.30 AINSI de kloofwerken tussen van de hedendaagse muziek en het publiekBernstein, dichten. andere dirigent/componisten als Leonard created 12 in 2005 when sheP.M., left Scapino Timmerfabriek en andere locaties Pierre Boulez MarijnTHEATER Simons zelf. zijn ensemble wil Simons Ballet Rotterdam. ZATERDAG 13 en MAART, AANMet HET VRIJTHOF ZATERDAG 13 MAART, THEATERmuziek AAN HET FRIDAY 12 MARCH, 8.30 P.M., AINSI de kloof tussen de hedendaagse en VRIJTHOF het publiek dichten.

HET SIMONS ENSEMBLE HET SIMONS ENSEMBLE

ENDLESS SONG OF SILENCE ENDLESS SONG OF SILENCE ENDLESS SONG OF SILENCE

HET SIMONS ENSEMBLE

Goed om te weten Galerie Huub Hannen TONEEL ZATERDAG 13 MAART, THEATER AAN HET VRIJTHOF Adressen en teleEen solo met Martijn LuTONEEL foonnummers vind je cas van Erp, “sentimental Ivo van Hove regisseert het voltallige ensemble van Toneelgroep TONEEL in de ‘Zomertrilogie’. adressenlijst Journey”, schilderijen. Ivo van Hove regisseert het voltallige van Toneelgroep Amsterdam in de lichtvoetige komedieensemble De rijke achter in deze UIT! t/m 20 november Amsterdam in de lichtvoetige komedie ‘Zomertrilogie’. rijke Filippo en zijn dochter Giacinta bereiden zich voor op deDe vakantie, Voor een compleet Geopend: t/m voltallige Filippo zijnDonderdag dochter Giacinta bereiden zich voor opToneelgroep deZij vakantie, Ivo van en Hove regisseert het ensemble van evenals haar verloofde Leonardo en diens zus Vittoria. hebben overzicht tenzondag van 13.00 uurLeonardo tot evenals haar verloofde en diens zusvan Vittoria. Zij hebben Amsterdam in deFilippo, lichtvoetige ‘Zomertrilogie’. Dede rijke minder geld dan maarkomedie draaien op krediet mee in malletoonstellingen kijk 17.00van uur en opFilippo, afspraak. minder geld dan draaien opzich krediet mee invakantie, de malleFilippo en zijn dochter Giacinta bereiden voor op de molen consumptie enmaar decadentie. Wanneer Giacinta’s aanbidje op www.maasmolen van consumptie en decadentie. Wanneer Giacinta’s aanbidevenals haar verloofde Leonardo eneen diens zuskomische Vittoria. Zij hebben der Guglielmo zich meldt, ontstaat reeks situaties. trichtsuitburo.nl Henn Artmet derGalerie Guglielmo zich meldt, ontstaat een reeks komische minder geld gesproken dan Filippo, maar draaien op krediet mee insituaties. de malleNederlands Franse boventitels. Nederlands gesproken met Franse boventitels. molen van consumptie en decadentie. Wanneer Giacinta’s aanbidKo Sarneel Schilderijen deren Guglielmo meldt, een reeks komische situaties. tekeningen van de ontstaat DINSDAG 9 EN zich WOENSDAG 10 MAART, DINSDAG 9AAN EN WOENSDAG MAART, Nederlands gesproken met Franse boventitels. beeldend kunstenaar en10 THEATER HET VRIJTHOF THEATER AAN HET VRIJTHOF voormalig directeur van DINSDAG ENEyck WOENSDAG de Jan 9van Akade- 10 MAART, THEATER AAN HET VRIJTHOF mie. t/m 20 november

TONEELGROEP AMSTERDAM SPEELT ‘ZOMERTRILOGIE’ TONEELGROEP AMSTERDAM SPEELT ‘ZOMERTRILOGIE’ TONEELGROEP AMSTERDAM SPEELT ‘ZOMERTRILOGIE’

Geopend: Vrijdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak.

Voor bijzondere Ve yo eo wr ebai rj zcoonldl ee cr et i e s eyewear collecties Voor bijzondere eyewear collecties

Bredestraat 9a bij O.L.Vrouweplein Bredestraat 9a 6211 HA Maastricht bij O.L.Vrouweplein Tel.: 043 326 11 08 6211 HA Maastricht Bredestraat 9a 11 08 Tel.: 043 - 326 bij O.L.Vrouweplein 6211 HA Maastricht Tel.: 043 - 326 11 08

www.maastrichtsuitburo.nl

MUSIC FOR THE PASSION

9


november 2011

10

World Press Photo fotografie: Jodi Bieber, South Africa, Institute for Artist Management/Goodman Gallery for Time magazine Ongeveer 160 persfoto’s in verschillende categorieën geven niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het jaar, maar vormen tegelijkertijd een historisch document. Een portret van het verminkte 18-jarige Afghaanse meisje Bibi Aisha van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Jodi Bieber is de winnende foto. In een rondleiding op 4 november vertelt een medewerker van World Press Photo er meer over. Voertaal is Engels. Tijdens World Press Photo is er ook een tentoonstelling van persfotograaf Harry Heuts, o.a. werkzaam bij Dagblad de Limburger en gespecialiseerd in popfotografie. Met zijn foto van Iggy Pop tijdens Pink Pop won hij de Zilveren Camera. Op zaterdag 19 november spreekt Heuts over zijn werk en laat hij foto’s zien die hij gemaakt heeft op festivals en concerten, in kleedkamers, kroegen en hotels. Aanmelden via e-mail: klantenservice@sbm.nl 4 t/m 27 november, Centre Céramique


agenda

Leegstand is van alle tijden, maar neemt de laatste jaren exponentieel toe. De Biënnale heeft als doel betrokkenen te prikkelen nieuwe analyses te maken en nieuwe oplossingen te bedenken om de leegstand aan te pakken met nieuwe herbestemmingen. De Amerikaanse hoogleraar Richard Florida is een van de sprekers tijdens de conferentie. Florida heeft wereldfaam verworven met zijn bestsellers ‘The Rise of the Creative Class’ (2002). In zijn nieuwste boek geeft hij aan dat de economische wereldcrisis ook kansen biedt om met een nieuwe ‘spatial fix’ - een nieuwe stedelijkheid ‘ tot hernieuwde economische, sociale en culturele groei te komen. Meer informatie is te vinden op de website www.biennaleherbestemming.nl. 29 oktober t/m 5 november, diverse locaties Maastricht

november dinsdag 1 november Stadswandeling/Rondvaart Rondleiding door de Onze Lieve Vrouwebasiliek 13:30, Onze Lieve Vrouwebasiliek In de Onze Lieve Vrouwebasiliek worden rondleidingen gegeven door de eigen gidsen van de kerk. Deze hebben daartoe een speciale opleiding gehad en leiden je langs de oostcrypte en romaanse kapitelen van de kooromgang. Dans Ziel 20:00, Theater aan het Vrijthof Een drieluik choreografieën omtrent het fenomeen ‘ziel’. Cabaret Kladderadatsch! Max van den Burg 20:30, Theater aan het Vrijthof Zet je schrap want Max, winnaar Publieksprijs Cameretten 2008, geeft je in zijn eerste avondvullende dollemansrit Kladderadatsch! nieuwe positieve energie. Een show waarin de lach je bevrijdt. Zodat je er weer tegen kan, al is het maar voor even?

Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s 20:30, Intro in situ Elke dinsdag is er iets te beleven in de werkplaats van Intro in situ! Een lezing, een film, een interview, een performance?kom langs en laat je verrassen!! Overigen Media are the message Centre Céramique De maand november stelt Centre Céramique mediaopvoeding centraal met o.m. een mediatafel en activiteiten voor jong en oud. woensdag 2 november Literaire voordracht Voorleesuurtje 14:30, Bibliotheek Heer Kom naar het voorleesuurtje met al je vriendjes of vriendinnetjes, lekker luisteren en meedoen! Bij bibliotheek Heer en Malpertuis aanmelden. Cabaret-theatervorm Hans Liberg - Ick Hans Liberg 20:00, Theater aan het Vrijthof Liberg licht een tipje van de sluier over zijn privéleven. Toneel Intensive care 3 a.m. 20:30, Derlon Theater

Jubileum GeNeCo 100 jaar geleden kwamen Jan van Gilse en zeven andere componisten bij elkaar in het Amsterdamse Hotel American om een beroepsvereniging op te zetten die op zou komen voor de juridische, culturele en maatschappelijke positie van de Nederlandse componist. Het Genootschap van Nederlandse Componisten stond aan de wieg van o.a. Buma/Stemra, de Nederlandse organisatie voor auteursrecht. Het GeNeCo viert zijn jubileum op grootse wijze om zo de Nederlandse muziek weer op de kaart te zetten. Op het programma staan o.a. ‘Three Pieces’ van Christiaan Janssen, uitgevoerd door het Munsterkwartet. Avi Schönfeld : 3 stukken voor piano, gespeeld door pianist Jing Ling. En ‘Einstein’s jaarringen, een duo compositie’ van Hans Kockelmans en Arno Dieteren, naar een beeld van Willem Fermont. Een ontmoeting tussen wetenschap en kunst. Vrijdag 4 november, Sint Janskerk

Een voorstelling op de grens van theater, film, reality tv en filosofie. donderdag 3 november Literaire voordracht Letters bij de lunch i.s.m. V.L.A.M. 12:30, Centre Céramique Neerlandicus en hispanist Peter van Beek belicht aan de hand van de werken van Mario Vargas Llosa de literaire technieken van deze spectaculaire schrijver. Gesproken woord En dan is er koffie... 18:15, Centre Céramique Gezellige rondleiding door de tentoonstelling ‘Anders nog iets voor u?’ en een bezoek aan de koffiebranderij van Blanche Dael, een eeuwenoude Maastrichtse zaak die anno 2011 haar eigen karakter ijzersterk heeft weten te bewaren. Toneel Intensive care 3 a.m. 20:30, Derlon Theater Zie 2 november vrijdag 4 november Overigen Ladies Night in Café Rosé 20:00, Cafe Rosé (COC Limburg)

Dit is dé plek voor lesbische en biseksuele vrouwen en meiden om elkaar te ontmoeten! Mannen zijn overigens ook gewoon welkom op deze avond. Circus/variété Soap 20:00, Theater aan het Vrijthof De show bestaat uit een unieke combinatie van zes badkuipen, acht acrobaten en dansers, water, variété en komedie. Klassieke muziek 100-jarig bestaan GeNeCo 20:30, Sint Janskerk 100 jaar geleden kwamen Jan van Gilse en zeven andere componisten bij elkaar om een beroepsvereniging op te zetten die op zou komen voor de juridische, culturele en maatschappelijke positie van de Nederlandse componist. Toneel Intensive care 3 a.m. 20:30, Derlon Theater Zie 2 november Tentoonstelling World Press Photo 2011 Centre Céramique Deze reizende, internationaal bekende expositie, uniek in zijn soort, is het resultaat van de jaarlijkse wereldwijde wedstrijd voor persfotografie.

www.maastrichtsuitburo.nl

Internationale Biënnale Herbestemming & Leegstand

11

11


agenda zaterdag 5 november Open dag Dag van de Kunstuitleen 11:00, Bonnefantenmuseum Plant een lidmaatschap en kiem uw eigen kunst! Word abonnee tijdens de dag van de Kunstuitleen en ontvang als welkomstgeschenk een van deze bijzondere keramische zaaddozen van kunstenaar Lucie Berben. Klassieke muziek LSO: Keizerlijk 20:00, Theater aan het Vrijthof Een imposante bekroning van het tijdperk van het klassieke pianoconcert.

november 2011

Toneel Intensive care 3 a.m. 20:30, Derlon Theater Zie 2 november

12

Theater Onze Paus 20:30, AINSI Onze paus is in februari 2007 geschreven door Arnon Grunberg in opdracht van het Poolse Współczesny Teatr. De tekst werd echter geweigerd en is nooit opgevoerd. Wunderbaum brengt de wereldpremière van deze tekst. Evenementen CoMA Maastricht: All comers event Kumulus Muziekschool Het allcomers event omvat een aantal bijeenkomsten, waarop alle deelnemende (amateur)musici en zangers gezamenlijk een muziekwerk gaan instuderen. Inschrijven kan via www.comamaastricht.nl. zondag 6 november Debat CoMA Maastricht: Debat 11:00, Conservatorium Maastricht-Hoofdgebouw Het debat vindt plaats rondom het thema hedendaagse muziek voor amateurs. Het heeft als doel een dialoog op gang te brengen tussen in hedendaagse muziek geïnteresseerde amateurs en professionals. Lezing Fotolezing: Verhaal van hoop en volharding 14:30, Centre Céramique Een dia-show van honderden foto’s van o.a. Marilyn Sil-

verstone, van het beroemde foto-agentschap Magnum, toont een Verhaal van Hoop en Volharding. Literaire voordracht Voorleesuurtje 14:30, Centre Céramique Zie 2 november Wereldmuziek CoMA Maastricht: Slotconcert 15:00, Sint Janskerk Op het programma staan verschillende uitvoeringen, met als slotstuk het indrukwekkende Dark Sun - August 1945 van Stephen Montague. Toneel Onder het melkwoud 15:00, Pesthuys Podium Het hoorspel ‘Onder het Melkwoud’ van Dylan Thomas zou oorspronkelijk ‘De dolle stad’ heten. En inderdaad, deze stad is dol van de lente die haar gedurende de korte tijd van het spel, een dag en een nacht, overvalt.

Letters bij de lunch Aan de Peruaanse schrijver Vargas Llosa werd in 2010 de Nobelprijs voor literatuur toegekend. De actuele of historische werkelijkheid die Vargas Llosa in zijn romanwereld weergeeft, grijpt de lezer niet zelden bij de keel. Hij houdt zijn lezers een spiegel voor waarin het menselijk tekort hen toegrijnst. Maar niet minder belangrijk is de literaire verbeelding waarmee hij dat doet. Die doet de weergegeven werkelijkheid weliswaar geweld aan, maar hoe vernuftiger de leugen van de verbeelding vorm krijgt, hoe indringender die de waarheid in het licht stelt. Neerlandicus en hispanist Peter van Beek belicht aan de hand van zijn werken de literaire technieken van deze spectaculaire schrijver. Donderdag 3 november, Centre Céramique

Toneel Intensive care 3 a.m. 16:00, Derlon Theater Zie 2 november Klassieke muziek Gil Sharon, 55 jaar podiumervaring 20:15, Conservatorium Maastricht-Hoofdgebouw In het kader van zijn 55-jarig jubileum nodigt Gil Sharon oude en nieuwe vrienden uit verschillende landen uit om met hem feest te vieren. Evenementen CoMA Maastricht: All comers event Kumulus Muziekschool Het allcomers event omvat een aantal bijeenkomsten, waarop alle deelnemende (amateur)musici en zangers gezamenlijk een muziekwerk gaan instuderen. Inschrijven kan via www.comamaastricht.nl. maandag 7 november Lezing Lecture: The Social Situation in the Cities of Brazil 20:00, Aula Minderbroedersberg Luiz Eduardo Soares is an anthropologist and a writer. The fight against violence and criminality in urban areas is his specialty.

Keizerlijk LSO Onder de indruk van zijn Eerste Symfonie haalt Sjostakovitsj de van oorsprong Poolse componist Mieczyslaw Weinberg in 1943 vanuit Tasjkent naar Moskou. Er ontstaat een hechte band tussen hen en Sjostakovitsj behoedt Weinberg geregeld voor de tentakels van het Sovjet-regime. Hij blijft de rest van zijn leven in Moskou en schrijft onder meer 26 symfonieën, in een stijl die verwantschap vertoont met die van Sjostakovitsj. Ronald Brautigam is solist in het Beethovens Vijfde Pianoconcert, door de componist betiteld als ‘Grosses Konzert’. Een imposante bekroning van het tijdperk van het klassieke pianoconcert. Zaterdag 5 november, Theater aan het Vrijthof


agenda

Op een of andere manier houden veel mensen zich wel bezig met hedendaagse literatuur, toneel en beeldende kunst, maar niet met hedendaagse muziek. CoMAMaastricht (Contemporaine Muziek voor Amateurs) wil deze achterstand in halen. En hoe kun je dat beter doen dan door amateurmusici tijdens een samenspeelweekend te laten ervaren hoe spannend en leuk het spelen van hedendaagse muziek is. Er zijn workshops, repetities, concerten en debatten. Voor dit weekend is eerder een Compositiewedstrijd uitgeschreven. De genomineerde composities worden op zondag 6 november om 15.30 uur in de Sint Janskerk uitgevoerd door vier amateurensembles. Kijk voor het volledige programma op www.comamaastricht.nl Vrijdag 4 t/m zondag 6 november, Muziekschool Kumulus en andere locaties

dinsdag 8 november Film Studium Generale: Tropa de Elite 2 19:30, Lumière Cinema Maastricht De in Brazilië zeer controversiële film over een politie-eenheid die zich in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, keihard en meedogenloos opstelt in de strijd met de drugsmaffia en de politie. Debat ‘So you think you can help’ 20:00, Mondiaal Centrum Wat zou je met ? 1.000 doen als je die zou willen ‘weggeven’ aan een of andere vorm van hulp? Met Mirjam Vossen auteur van ‘Eerste hulp bij ontwikkelingswerk’. Toneel De kersentuin 20:30, AINSI Een clash tussen oud geld en nieuwe tijden. Cabaret Don’t shoot the messenger 20:30, Het Huis van Bourgondië In Don’t shoot the messenger probeert Vincent van der Valk de waarheid te vangen, zonder dat de sociale conventies, relationele nuan-

ceringen of behoefte aan bevestiging van de buitenwereld hem in de weg staan. Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s 20:30, Intro in situ Zie 1 november Theater Verkeerde benen 20:30, Theater aan het Vrijthof Ronald Snijders neemt zijn toehoorders mee op een krankzinnige trip door zijn hoofd: een van de hak op de tak springende ervaring, waarbij de meest bizarre beelden in moordend tempo voorbij trekken. woensdag 9 november Theater Ernst, Bobbie en de rest - Paniek op het politiebureau 14:00, MECC Maastricht In deze Ernst en Bobbie Show staat de opening van het geheel verbouwde politiebureau centraal. Literaire voordracht Voorleesuurtje 14:30, Centre Céramique Zie 2 november Gesproken woord Het leven is vurrukkelluk 19:30, Centre Céramique

Lezing Dialoog tussen westerse en niet-westerse filosofieën 20:00, Aula Minderbroedersberg Jan Bor is schrijver van o.a. De verbeelding van het denken, 25 eeuwen oosterse filosofie, Een (nieuwe) geschiedenis van de filosofie. Cabaret Don’t shoot the messenger 20:30, Het Huis van Bourgondië Zie 8 november Popmuziek GEM 21:00, Muziekgieterij Just having released their new album Hunters Go Hungry, the band around singersongwriter Maurits Westerik is going to prove that they are worth it. donderdag 10 november Muziek varia Noten bij de Lunch 12:30, Centre Céramique Studenten van het Conservatorium verzorgen een lunchconcert. Van klassiek tot jazz en van koor tot solist; alle genres komen aan bod tijdens deze maandelijkse muzikale lunchbijeenkomsten. Lezing De visie van Eckhart Tolle 19:30, Selexyz Dominicanen Evert van de Ven houdt een lezing over zijn boek Het kompas, dat op inzichtelijke wijze een individuele ontwikkelingsweg schetst, daarbij geïnspireerd door het werk Eckhart Tolle. Reserveren is aanbevolen. Lezing Tans Lecture: Maastricht Reflections on Innovation 20:00, Aula Tongersestraat 53 The question which will be central in this Tans lecture: could it be that innovation is not always good for you?

Moderne dans Chrono 20:30, AINSI Met veel aandacht voor muziek, kostuums en licht duikt Dubbe samen met lichtontwerper Tom Visser in de relatie tussen de mens en technologie. Cabaret Don’t shoot the messenger 20:30, Het Huis van Bourgondië Zie 8 november vrijdag 11 november Evenementen De 11e van de 11e 11:11, Vrijthof De officiële opening van het Limburgse carnavalsseizoen met een non-stop openlucht artiestenparade en optredens van alle Limburgse carnavaltoppers, met een geweldige sfeer en ambiance. Cabaret Don’t shoot the messenger 20:30, Het Huis van Bourgondië Zie 8 november Evenementen Internationaal Capoeira Festival Sporthal de Geusselt Capoeira is een gevecht, dans, spel met een Afro-Braziliaanse geschiedenis. Het wordt gespeeld volgens haar eigen regels en rituelen zaterdag 12 november Evenementen Intocht Sinterklaas 11:00, Maastricht, diverse locaties Sinterklaas komt aan bij Rederij Stiphout aan de Kesselskade, waar hij word ontvangen door burgermeester Onno Hoes. Hierop aansluitend is een rijtoer door het stadsdeel Wyck en het centrum. Muziektheater Papa was a rolling... Nobody 20:00, Pesthuys Podium Een dochter rekent op feestelijke wijze af met het verlies van haar vader. Cabaret Don’t shoot the messenger 20:30, Het Huis van Bourgondië Zie 8 november

www.maastrichtsuitburo.nl

Hedendaagse Muziek voor Amateurs

Praat mee over dit romandebuut van Remco Campert uit 1961 over twee vrienden die verliefd worden en belanden in een wereld van vrije liefde en marihuana.

13 13


november 2011

Sinterklaas blijft logeren

14 Dit jaar komt Sinterklaas niet alleen met zijn boot aan in Maastricht, hij blijft ook nog eens drie-en-een-halve week in de stad logeren. De boot ‘Spanje vallei’ aan de aanlegsteiger van Rederij Stiphout is zijn thuishaven. Iedereen is welkom om er een kijkje te komen nemen. De stapels brieven en het dikke Sinterklaasboek liggen op het grote bureau in zijn werkkamer. Als Sint klaar is met alles wat hij moet doen, luiert en leest hij in een zachte, rode stoel in zijn woonkamer. En in de pakjeskamer kom je misschien wel een kadootje tegen met jouw naam erop. Tijdens het verblijf van Sinterklaas en zijn Pieten in Maastricht is er van alles te beleven op de ‘Spanje vallei’ en in de stad. Dus ga mee op Pietentocht en Sinterklaasavontuur. Op deze pagina en op www.sinterklaasaandemaas.nl lees je er meer over.

Waar zie je Sint en zijn pieten op zaterdag 12 november 11.00 uur Aankomst van de boot van Sinterklaas bij Rederij Stiphout aan de Kesselkade, aansluitend een rijtoer door het

Housewarming Na de intocht van Sinterklaas in Maastricht is iedereen van harte welkom op het housewarmingfeest van Sinterklaas. De goedheiligman is zelf natuurlijk ook aanwezig. De muzikale (peper) noten van Limburgs bekendste kinderband ‘De Droomband’ en surpriseoptredens geven Sinterklaas een heus thuisgevoel. Na het Sinterklaasfeest neemt de goedheiligman zijn intrek op de boot ‘Spanje vallei’. Zaterdag 12 november vanaf circa 15.00 uur, Centre Céramique

stadsdeel Wyck en het centrum. 12.45 -13.30 uur Audiëntie in de hal van het stadhuis op de Markt. Vanaf 14.30 uur Audiëntie in het Winkelcentrum Brusselse Poort (+/- 1 uur).


Wil je ook zo graag een ritje door de stad maken met die leuke stadstram? Zolang Sinterklaas in Maastricht woont (12 november t/m 4 december) mogen kinderen t/m 10 jaar gratis mee. Neem je hele familie mee en bekijk Maastricht eens vanuit de tram. Kijk voor meer informatie op www.touristram.nl Elke zaterdag en zondag van 12.00 uur t/m 16.00 uur

Bijenkorf

Help de pepernoten zijn op! Sinterklaas heeft te weinig pepernoten en vraagt kinderen en bakkers om hem te helpen. Assisteer de bakker bij het voorbereiden, kneden en vormen van het deeg. Terwijl jij een rondleiding door de bakkerij en molen krijgt, bakt de bakker de pepernoten. En na afloop krijg je natuurlijk een zak pepernoten en oorkonde mee naar huis. De workshop duurt circa 1,5 uur. Kijk voor meer informatie en groepsreserveringen op www.sinterklaasaandemaas.nl 25 november 15.30 uur en 2 december 15.30 uur, Bisschopsmolen

Sint en de Pieten zijn dol op de Bijenkorf en komen er elk jaar graag op bezoek. Op zaterdag 3 en zondag 4 december kun je Sint een handje geven, pepernoten eten en grapjes uithalen met de Pieten. Sinterklaas is eregast bij de kindermodeshow op zondag 4 december.

Sint in zijn jonge jaren Onder de noemer ‘Van Sint tot Santa’ laten authentieke foto’s met als thema ‘De laatste kalenderdagen van het jaar’ zien hoe het Sinterklaas- en Kerstfeest vroeger gevierd werden. Herbeleef de Sinterklaasbezoeken bij het voormalige Maastrichtse warenhuis Maussen Wyck of Grand Bazar, de intocht van Sinterklaas in de jaren ’30 of de volkskerstzang in het Stadhuis in de jaren ’50. De foto’s worden geëxposeerd bij Mosae Forum, Entre Deux, de Bijenkorf en Centre Céramique. Vanaf zaterdag 12 november

Neem je knuffel mee Sinterklaas aan de Maas steunt Stichting de Knoevel. Deze stichting organiseert verwendagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Bezoekers van de ‘Spanje vallei’ mogen een mooie knuffel meenemen voor Sinterklaas. Alle ingeleverde ‘knoevels’ komen ten goede aan zieke kinderen.

Op bezoek bij Sint & Piet! Van maandag t/m vrijdag kun je tijdens speciale openingstijden (zie www.sinterklaasaandemaas.nl) op bezoek bij Sinterklaas op de boot. Kosten: € 2,- p.p. (incl. consumptie), kinderen tot 2 jaar gratis. Op zaterdag- en zondagmiddag om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur is het tevens mogelijk met Sinterklaas en zijn Pieten een boottocht te maken op de Maas. Volwassenen betalen € 7,50 p.p, kinderen € 4,50 p.p. Tickets zijn verkrijgbaar bij het ticketoffice van Rederij Stiphout.

De burgemeester leest voor

Wil ook leren dansen, muziek maken of knutselen als een échte Zwarte Piet! Schrijf je dan in voor de workshop op de Spanjevallei via info@sinterklaasaandemaas.nl

Elke zondagochtend van 10.00-12.00 uur is er een Sinterklaasvoorleesuurtje op de boot van Sinterklaas. En niemand minder dan burgemeester Onno Hoes, artistiek directeur Via 2018 Guido Wevers, zangeres Beppie Kraft en MVV-trainer René Trost lezen voor. Maar wees er snel bij, want maximaal 75 personen kunnen hieraan deelnemen. Inschrijven via info@sinterklaasaandemaas.nl

Woensdagen 16, 23 en 30 november vanaf 13.30 uur, Spanje vallei, rederij Stiphout

Zondagen 13, 20 en 27 november en 4 december van 10.00-12.00, Spanje vallei, rederij Stiphout

De Pietenschool

www.maastrichtsuitburo.nl

Roeje Sinjeur

15


agenda Evenementen Internationaal Capoeira Festival Sporthal de Geusselt Zie 11 november Evenementen Sinterklaasfeest 2011 Centre Céramique Na de intocht van Sinterklaas in Maastricht vindt er ‘s middags o.l.v. Patrick van de Weijer een groots ‘Housewarming’ Sinterklaasfeest plaats met natuurlijk Sinterklaas als eregast.

november 2011

zondag 13 november

16

Gesproken woord Cultuurfrühshoppen 11:00, Centre Céramique Guido Wevers, artistiek directeur van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 neemt u mee door de wondere wereld van het project. Reserveren via Klantenservice tel. 0433505600 of mail@sbm.nl. Open dag Open dag Bonnefantenmuseum 11:00, Bonnefantenmuseum Op initiatief van de Gemeente Maastricht organiseert het museum voor de zesde maal een Open Dag voor oude en nieuwe bewoners en bezoekers van deze stad Lezing Burger uit een buisje? 14:30, Natuurhistorisch Museum Maastricht Wie wil de eerste proefbuishamburger achter de kiezen steken? Daar zijn Nederlandse wetenschappers naar op zoek. Evenementen Internationaal Capoeira Festival Sporthal de Geusselt Zie 11 november maandag 14 november Popmuziek Vonder & Bloom - Theaterconcert 20:30, Theater aan het Vrijthof Mooie ingetogen liedjes: romantisch maar met beide benen op de grond, puur maar niet onschuldig. Recht uit het hart en er ook recht weer in. dinsdag 15 november Klassieke muziek Middagconcert: Leos Janácek 12:30, Theater aan het Vrijthof

Geniale muziek, die tot op heden nog vaak van een andere planeet lijkt te komen. Debat Science cafe: Arab Spring and the EU Policy 20:00, Selexyz Dominicanen The café provides an opportunity for anyone and everyone to debate with scientists in an informal atmosphere. Scientists talk about their passions and their work. Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s 20:30, Intro in situ Zie 1 november woensdag 16 november Literaire voordracht Voorleesuurtje 14:30, Bibliotheek Malpertuis Zie 1 november

Internationaal Capoeira festival Capoeira is een Afro-Braziliaans gevecht, dans, spel afkomstig van de slaven uit Afrika. Sinds een jaar of 20 wordt het in alle uithoeken van de wereld en ook in Nederland beoefend. Een cultureel fenomeen met eigen regels en rituelen. Drie dagen lang komen ‘capoeiristas’ bij elkaar om gezamenlijk lessen van Capoeira Mestres uit Europa en Brazilië te volgen. In dit weekend vinden ook de zogenaamde ‘batizado’ en ‘troca de cordas’ plaats: de initiatie en graduatie. Het Braziliaans feest in Café D’N Hiemel op zaterdagavond is ook toegankelijk voor niet ingewijden. Braziliaanse ritmes en cocktails zorgen voor tropische sferen en gezelligheid. Vrijdag 11 t/m zondag 13 november, Sporthal De Geusselt

Theater De Verleiding 20:30, Het Huis van Bourgondië Maarten Westra Hoekzema geeft u een voorproefje op zijn vrolijke workshop ‘De Verleiding’. Cabaret-theatervorm Jeffrey Spalburg - Spiekerboks 20:30, Theater aan het Vrijthof Iedereen wil graag aandacht. Maar Jeffrey wil gewoon rust. Klassieke muziek Schütz, vader van de nieuwe muziek 20:30, Onze Lieve Vrouwebasiliek De Psalmen Davids en de Symphoniae Sacrae van Schütz kunnen we rekenen tot de belang­r ijkste muzikale werken van de zeventiende eeuw. donderdag 17 november Muziek varia Noten bij de Lunch 12:30, Centre Céramique Zie 9 november Lezing Keerpunten 20:00, Aula Minderbroedersberg Prof. dr. S. Bais geeft een samenhangend beeld van de lezingencyclus als geheel. Wetenschap is een soort weg van collectieve nieuwsgierigheid naar robuuste inzichten.

Ben Howard Een jonge akoestische troubadour die traditionele, authentieke gitaarliedjes een jonge, frisse twist geeft. De Britse songwriter is een natural, die zijn gitaar afwisselend gebruikt voor fingerpicking, om te tokkelen en als percussie-instrument. In de herfst komt zijn debuutalbum ‘Every Kingdom’ uit. Hij omschrijft zichzelf als de jongste telg in het erfgoed van folkrock-acts. De pers ziet hem als een ‘singer-songwriter met gitaar en gouden keel, klaar voor een groot publiek.’ Zaterdag 19 november, Muziekgieterij


agenda

vrijdag 18 november Toneel Sex en eten 20:00, Pesthuys Podium In 9 scenes, afwisselend gespeeld door 8 spelers, worstelen de man en de vrouw met de vraag hoe verder na heftige sex. Hoe definieer je een relatie als je geestelijk niet intiem bent? Hoe lief te hebben? Een gespannen zoektocht. Theater De Verleiding 20:30, Het Huis van Bourgondië Zie 16 november Opera Katja Kabanova Opera Zuid 20:30, Theater aan het Vrijthof Opera Zuid brengt een serie opera’s over heroïsche en hartstochtelijke vrouwen. Het seizoen wordt geopend met ‘Katja Kabanova’ van Leos Janácek (1854-1928) over een vrouw die verscheurd wordt door haar liefde voor twee mannen. zaterdag 19 november Toneel Sex en eten 20:00, Pesthuys Podium Zie 18 november Theater De Verleiding 20:30, Het Huis van Bourgondië Zie 16 november Dans Rocco 20:30, AINSI Twee dansers stappen in een boksring en als broers dagen ze elkaar uit. Spanning bouwt op na meerdere rondes van hevige strijd tot op het punt waar de een woest wordt en de ander terugslaat. Popmuziek Shiva Knows 20:30, Theater aan het Vrijthof Shiva Knows is een groep die verrassende arrangementen combineert met fluwelen stemmen, met als resultaat sprankelende muziek. zondag 20 november Gesproken woord Rondleiding World Press Photo 13:00, Centre Céramique

Een rondleiding door de World Press Photo tentoonstelling gegeven door een van de tentoonstellingsmedewerkers van Centre Céramique. Graag aanmelden via e-mail: klantenservice@ sbm.nl Opera Katja Kabanova Opera Zuid 14:00, Theater aan het Vrijthof Zie 18 november Lezing Bevers in Nederland 14:30, Natuurhistorisch Museum Maastricht Een lezing en een documentaire met een compleet verhaal over het leven van de bever. Cabaret Cabaret: Het leven is vurrukkelluk 15:00, Centre Céramique Als vrolijke afsluiting van de actie Nederland Leest staat de roman ‘’Het leven is verrukkulluk’ van Remco Campert centraal in een voorstelling van cabaretier Rop Janze.

‘Hete vrede’ was dé hit van het afgelopen seizoen. “Een fantastisch geslaagd cabaretprogramma”. Lezing Het heelal en onze plaats daarin 20:00, Aula Minderbroedersberg Wat gebeurde er bij het begin van de Oerknal? Zou dat weer kunnen gebeuren? Is leven zeldzaam in het heelal, of wemelt het van de planeten met leven? Op deze vragen hebben we nog geen antwoord, maar van erover nadenken kunnen we al veel leren. Toneel Bobby Baxter - the complete collection 20:30, Het Huis van Bourgondië Bobby Baxter is terug, dit najaar in de najaarscollectie donderdag 24 november Muziek varia Noten bij de Lunch 12:30, Centre Céramique Zie 10 november

Muziektheater De Witte Reus 15:00, AINSI Muzikale komedie vol absurdistische fantasieën van een klein jongetje.

Toneel Bobby Baxter - the complete collection 20:30, Het Huis van Bourgondië Zie 23 november

Toneel Sex en eten 20:00, Pesthuys Podium Zie 18 november

Wereldmuziek Global Culture Festival: Blind Note 20:30, AINSI De concerten van Blind Note beginnen in het volledige duister. Dan, beetje bij beetje worden, terwijl de muziek tot leven komt, instrumenten en muzikanten belicht.

dinsdag 22 november Toneel De bittere tranen van Petra van Kant 20:00, Theater aan het Vrijthof Een van de geliefdste en indringendste werken van de Duitse theatermaker en filmregisseur Rainer Werner Fassbinder. Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s 20:30, Intro in situ Zie 1 november woensdag 23 november Literaire voordracht Voorleesuurtje 14:30, Centre Céramique Zie 2 november Cabaret-theatervorm Claudia de Breij - Hete Vrede 20:00, Theater aan het Vrijthof

vrijdag 25 november Jeugd Pepernoten bakken 15:30, Bisschopsmolen Sinterklaas heeft te weinig pepernoten en vraagt kinderen en bakkers om mee te helpen bakken. De kinderen gaan samen met een bakker aan de slag om zo veel mogelijk pepernoten te bakken. Inschrijven kan via VVV Maastricht. Wereldmuziek Global Culture Festival: Muntagna Nera 20:00, Theater aan het Vrijthof Deze fameuze Italo-Belgische muziekclub bracht

een uniek repertoire dat varieerde van traditionele tammuriata’s - ritmische tamboerijnmuziek uit de streek rond Napels - tot café-chantant. Dans Flames of the dance 20:15, MECC Maastricht Verschillende vormen van Ierse dans door topsolisten. Dance Lavelöss 22:00, Café Ipanema Elke 4e vrijdag van de maand organiseert Stichting Lavelöss een feest voor holebijongeren (18 jaar en ouder) in Café Ipanema in Maastricht. Wereldmuziek Global Culture Festival: Quentin Dujardin 23:00, Theater aan het Vrijthof Respect en liefde voor vele culturen staan bij Quentin Dujardin voorop: de sensuele ritmes van de Arabische muziek, de passie van de flamenco, het vuur van de zigeunermuziek. zaterdag 26 november Markt Mega Vlooienmarkt 09:00, MECC Maastricht De grote rommelmarkt met vele honderden stands die met regelmaat wordt georganiseerd. Stadswandeling/Rondvaart Maastricht Molenstad 09:30, Bisschopsmolen Na ontvangst met koffie en vlaai bij de Bisschopsmolen volgt een prachtige wandeling aan de hand van teksten beeldmateriaal door de oude Maastrichtse binnenstad. Je kunt dagelijks tot en met 14:00u starten met de excursie. Dans Flames of the dance 14:00, MECC Maastricht Zie 25 november Dans Global Culture Festival: Matadouro 14:00, AINSI In de dansvoorstelling Matadouro vindt een stil gevecht plaats, begeleid door de muziek van Schubert. Acht lichamen gaan op zoek naar hun identiteit en verbeelden hierbij emoties als verbittering en gekweldheid.

www.maastrichtsuitburo.nl

Theater De Verleiding 20:30, Het Huis van Bourgondië Zie 16 november

17 17


Heel veel toneel

november 2011

FOTOGRAFIE: BEN VAN DUIN

18 De maand november barst van de goeie toneelvoorstellingen. Van een ziekenhuis-set bij Toneelgroep Maastricht en een workshop verleiden in het Huis van Bourgondië tot een poëtische vertelling over de pianist der oceanen in een voormalige kerk. Laat je verleiden tot een intens avondje uit en reserveer. Kijk voor meer informatie op www.maastrichtsuitburo.nl Tekst: Manon Berns

Toneelgroep Maastricht In de voorstelling ‘Intensive care 3 a.m.’ van Carina Molier is de theaterzaal van Toneelgroep Maastricht omgebouwd tot een ziekenhuis-set waar het publiek omheen kan wandelen. In deze set creëert Carina Molier met 17 acteurs, videokunstenaars en een geluidsontwerper een voorstelling over de medische wereld en de vraag in hoeverre wij controle over het leven en de dood hebben. UIT in Maastricht vroeg acteurs Majd Mardo en Tarikh Janssen wat deze voorstelling zo bijzonder maakt. T/m 6 november, Derlon Theater

‘Het summum van bekeken worden.’ Majd Mardo: 3e leerjaar Toneelacademie Maastricht, acteursopleiding. Speelt Butros, een Syrische jongen, die zijn moeder en de weg kwijt is. ‘Als kijker wandel je door een afdeling van een ziekenhuis en kijkt naar mensen met verschillende achtergronden en verhalen. Je mag zo dichtbij komen als je zelf wilt. Dat het publiek zelf bepaalt waar het naar kijkt, vind ik een heel tof gegeven. Als acteur ben je wel gewend dat er naar je gekeken wordt als je speelt. Maar dat het van alle kanten gebeurt, is het summum van bekeken worden. Soms wil ik terug kijken, maar dat kan natuurlijk niet want het publiek bestaat niet. Dat is wel een gek gevoel. Als acteur ben je constant je personage. Ook als de focus niet op jou ligt. Er is geen op en af, er staat de hele tijd publiek vanuit alle hoeken naar je te kijken. Je kan niet even stoppen met spelen. Je bent een moment iemand anders en dat maakt het heel bijzonder en leerzaam. Ik denk dat


www.maastrichtsuitburo.nl

19

NTGent en Het Nationale Toneel mensen gaan genieten van de kleine dingen die een mens doet als hij bijvoorbeeld gewoon zit te wachten. En van de mooie stiltes waarbij er veel aan de hand is, maar niemand iets zegt. Dat raakt.’

‘Volgens mij gaat dit een hit worden.’ Tarikh Janssen: 3e leerjaar Toneelacademie Maastricht, acteursopleiding. Speelt uroloog, gespecialiseerd in nanotechnologie. ‘Zie de voorstelling als een film met verschillende verhaallijnen. Een cameraploeg die opnames maakt voor een documentaire, is de rode draad. Op vier grote schermen boven het ziekenhuis kun je volgen wat zij filmen. Daarnaast heb je genoeg ruimte om zelf in elke kamer de kleinere situaties te bekijken. Waardoor, als je vijf keer naar deze voorstelling zou gaan, elke avond een ander belevenis is. Normaal moet een acteur zichzelf verstaanbaar en zichtbaar maken tot op de achterste rij. Nu spelen we zo minimaal mogelijk, hyper

Rainer Werner Fassbinder schreef ‘Die bitteren Tränen der Petra von Kant’ in 1971. Het werd één van Fassbinders meest gespeelde theaterstukken en één van zijn meest succesvolle filmproducties. Petra von Kant is een gevierde modeontwerpster, arrogant, sarcastisch en zelfvoldaan. Ze manipuleert graag de mensen rondom haar, maar raakt vaak ook verward in een web van leugens om haar complexe en fantasievolle leven richting te geven. De jonge, beloftevolle regisseur Susanne Kennedy gaat aan de slag met een ijzersterke cast: Els Dottermans, Wine Dierckx, Lien Wildemeersch, Betty Schuurman, Nettie Blanken en Cigdem Teke. Dinsdag 22 november, Theater aan het Vrijthof

realistisch. Talloze camera’s staan op je gericht. Het is alsof je een T.V. serie aan het maken bent, alleen dan met live publiek. Dat kan de acteurs echt zien en ruiken. Het vraagt om een enorme concentratie. Je kan niet schmieren. Ik ben vooral benieuwd wat het jonge publiek ervan gaat vinden. Misschien is dit wel het juiste medium om hen naar het theater te krijgen. Volgens mij gaat dit een hit worden.’

Lees verder op pagina 20


november 2011

Vervolg van pagina 19

Novecento

20 Toneelgroep Amsterdam speelt ‘De vrek’ Molière’s klassieke komedie uit 1668 wordt in de handen van regisseur Ivo van Hove het grimmige portret van een familie waarin alle relaties worden bepaald en geperverteerd door geld. Een vlijmscherpe analyse van een op geld gebaseerde samenleving waarin de mechanismen van de bedrijfswereld binnensijpelen in de meest intieme levenssfeer. De scrupuleuze vader Harpagon (Hans Kesting) regeert zijn familie met ijzeren hand. Zijn levensdevies is er één uit de bedrijfswereld: winnen en het vrijwaren van het familiekapitaal. Geld is het enige wat Harpagon bindt met zijn zoon Cléante (Eelco Smits) en dochter Elise (Hélène Devos). Wanneer Harpagon de huwelijkskandidate van zijn eigen zoon wil huwen uit louter materiële overwegingen, ontstaat er een koningsdrama waarin vader en zoon als rivalen tegenover elkaar komen te staan. Woensdag 30 november en donderdag 1 december, Theater aan het Vrijthof

Porgy Franssen speelt in deze monoloog de rol van trompettist Tim Tooney die het verhaal vertelt van het jongetje Novecento. Vlak na de eeuwwisseling vindt de matroos Danny Boodmann een baby in een kistje op een piano op het schip Virginian. Hij besluit het jongetje onder zijn hoede te nemen en doopt hem Novecento (negentienhonderd). Zijn ‘vader’ sterft en het jongetje blijft achter op het schip. Hij groeit uit tot de beste pianist ter wereld, waarnaar iedereen komt luisteren. Echter het schip durft hij zijn leven lang niet te verlaten. Muziek speelt in deze voorstelling een grote rol. Variërend van dansmuziek van de scheepsband, de jazz van Jelly Roll Morton tot de nooit gehoorde muziek van de hoofdpersoon Novecento. ‘De acteur van Orkater kan gerust zijn. Met de toneelmonoloog ‘Novecento‘ pianist der oceanen’ heeft hij iets moois in handen: een poëtische vertelling over een virtuoos op het klavier, die enkel speelde met de zee onder zijn kont.’ (De Telegraaf) Reserveren en informatie: info@sterreplein1.nl Zaterdag 19 november 20.00 uur en zondagmiddag 20 november 15.00 uur, voormalige kerk aan het Sterreplein


agenda

Dans Jip en Janneke de mjoeziekul 16:00, Theater aan het Vrijthof Zie 14:00 uur Popmuziek ‘T tikke vaan de klok 20:00, Pesthuys Podium Natuurlijk zingt deze prijs winnende troubadour zijn bekende nummers, tevens brengt hij een ode aan zijn muzikale helden. Overigen T&T avond 20:00, Cafe Rosé (COC Limburg) Transgender Kontakt Limburg organiseert in samenwerking met COC Limburg een T&T avond voor gemengd publiek. Dans Flames of the dance 20:15, MECC Maastricht Zie 25 november Wereldmuziek Global Culture Festival: Fatoumata Diawara en Staff des Leaders 20:30, AINSI Fatoumata Diawara is een beroemdheid in Mali. Staff des Leaders speelt een energieke en vrolijke mix van soukous, rumba en Afrobeat . zondag 27 november Markt Mega Vlooienmarkt 09:00, MECC Maastricht Zie 26 november Dans Flames of the dance 14:00, MECC Maastricht Zie 25 november Wereldmuziek Global Culture Festival: Fabio Zanon and Friends 14:00, AINSI Vijf van de beste gitaarspelers spelen composities die verschillende Braziliaanse muziekstijlen met elkaar verbinden.

Conservatoria Symfonieorkest De conservatoria van Maastricht, Gent en Tilburg brengen éénmaal per jaar hun strijkers en blazers samen in één groot symfonieorkest. Dit jaar speelt het Conservatoria Symfonieorkest ‘Maurische Trauermusik’ van W.A. Mozart én ‘Threnody for the Victims of Hiroshima’ van Krzysztof Penderecki als herdenking aan 9/11 in New York. In het Concert voor hoorn en orkest nr 1 van Strauss neemt Gabriel Betancur (hoorn), toptalent van Conservatorium Maastricht, de solistenrol op zich. Met het slotstuk Symfonie nr.7 in d van Antonin Dvo’ák sluit het Conservatoria Symfonieorkest aan bij het ruime aanbod van Tsjechische muziek dit jaar in Theater aan het Vrijthof. Zondag 27 november, Theater aan het Vrijthof Lezing Orchideeën en hun bestuivers 14:30, Natuurhistorisch Museum Maastricht Jean Claessens en Jacques Kleynen willen u meenemen in een microwereld van list en bedrog, waarin geen middel geschuwd wordt om tot een succesvolle bestuiving te komen. Overigen 40+ middag in Café Rosé 15:00, Cafe Rosé (COC Limburg) Gezellige middag voor 40-plussers met een klein borrelhapje en rustige muziek. Klassieke muziek Symfonieorkest Conservatoria Maastricht, Gent, Tilburg 15:30, Theater aan het Vrijthof Een samenwerkingsproject tussen de conservatoria van Maastricht, Gent en Tilburg. Eénmaal per jaar brengen zij hun strijkers en blazers samen in één groot symfonieorkest. Wereldmuziek Global Culture Festival: No Blues 16:30, AINSI NO Blues brengt een combinatie van traditionele Arabische muziek en Amerikaanse folk & blues.

Dans Flames of the dance 19:00, MECC Maastricht Zie 25 november Popmuziek ‘T tikke vaan de klok 20:00, Pesthuys Podium Zie 26 november Wereldmuziek Global Culture Festival: Kel Assouf 20:30, AINSI De groep Kel Assouf vormt een mooie afspiegeling van onze grote Europese steden: multicultureel en vol nieuwe muzikale cross-overs. Wereldmuziek Magic Song Matinee Maastricht ‘t Magisch Theatertje Deze eerste Magic Music Matinee zal de Ierse zanger Declan de Barra te gast zijn. Als support act zullen Jimmy Dee & Friends optreden. maandag 28 november Lezing Beyond the 1001 Truths of the Middle East 20:00, Aula Minderbroedersberg Lecture from Petra Stienen, the author of Dreaming of an Arab Spring (2008). Film Upload Cinema: Taking Web Films to the Big Screen 21:00, Lumière Cinema Maastricht The jungle of YouTube films

is increasing by the day, making it more and more difficult to find your way through this maze. Scared of getting lost? Know no fear; the trail of bread crumbs is waiting for you! dinsdag 29 november Moderne dans Cacti 20:00, Theater aan het Vrijthof De jonge garde van Nederlands Dans Theater 2 toont u een gevarieerd drieluik met livemuziek van Holland Symfonia. Debat Science cafe: Waarom democratie de geestesweteschappen nodig heeft 20:00, Selexyz Dominicanen Een aantal wetenschappers van de UM buigen zich over een aantal themata uit het nieuwe boek van de Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum ‘Niet voor de winst. Waarom democratie de geesteswetenschappen nodig heeft’. Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s 20:30, Intro in situ Zie 1 november woensdag 30 november Popmuziek Club Nightscapes 20:00, Theater Kumulus Enter the night with several intimate concerts of renowned singer-songwriters.

www.maastrichtsuitburo.nl

Dans Jip en Janneke de mjoeziekul 14:00, Theater aan het Vrijthof Jip en Janneke klimmen uit de beroemde kinderboekjes van vroeger om samen te spelen in deze feestelijke musical voor de hele familie.

21 21


De Verleiding

november 2011

Tekst: Manon Berns FOTOGRAFIE: CATHERINE DE SAEGHER

22


Strak in pak, zonder das uiteraard, stapt cultureel ondernemer Hoekzema zelfverzekerd het podium op. Verleiding is de sleutel tot succes. Het belangrijkste product dat je verkoopt ben jezelf. Maak je zelf tot trofee. Na het zien van de trailer op YouTube verwacht ik een goeroe à la Ratelband te ontmoeten. Natuurlijk is de werkelijkheid anders. Voor me zit een innemende en bescheiden acteur.

Wie ben jij op dat podium? ‘Maarten Westra Hoekzema, verkoper van de illusie dat alles mogelijk is. Visualiseer het en je bereikt het. Vroeger overleefden we door het voeren van oorlogen, nu verleiden we onze prooi. Politiek, reclame, internet, overal word je verleid. Op dit mechanisme is onze Westerse wereld gebouwd. Iedereen gebruikt die retorische constructie, van Ghandi tot onze eigen politici. Het mechanisme is niet goed of fout. Het hangt er van af wat je er mee doet.’

Dus je bent niet anti-verleiden?

Het decor schept verwarring bij het publiek. Kijk ik naar een voorstelling of luister ik naar een lezing? Bij de voorstelling ‘Tussen hond en wolf’ rijdt het publiek 6 kilometer lang langzaam achteruit door de straten van Antwerpen, terwijl de set er al spelend achteraan loopt. Alsof het publiek de camera bedient in een film. Door die rol merk je dat de kijker helemaal op gaat in het liefdesverhaal. Zo oprecht zelfs, dat mensen achteraf boze brieven sturen omdat ik me als geliefde misdragen had. Nu kies ik voor een workshop, omdat ik mensen daarin heel direct kan aanspreken op hun eigen leven. De vorm dwingt het publiek om stelling te nemen. Te reageren op een acteur die zich ontpopt als verkoper van succesvol leven.’

De acteur als verleider? ‘Ja, als verleider tot anders denken.’

Waarom kies je voor een workshop?

Tenslotte maar eens in het woordenboek kijken wat ‘verleiden’ eigenlijk betekent: 1) Aanlokken 2) Begoochelen 3) Bekoren 4) Iemand sterk aantrekken 5) Lokazen 6) Lokken 7) Medeslepen 8) Meelokken 9) Op het slechte pad brengen 10) Overhalen 11) Uitlokken 12) Uitnodigen 13) Verlokken. Hoekzema zal je in ‘De verleiding’ zeker bekoren, je meeslepen in zijn verhaal en je misschien zelfs overhalen ook een verleider te worden. Met dat verschil dat zijn verleiding waarschijnlijk uitnodigt tot het stellen van vragen. Kunst verleidt, maar plakt geen pleisters. Nee, als het goed is krabt ze de wond lekker open. Ik ga kijken en me laten verleiden.

‘Ik wil dat het publiek de voorstelling optimaal beleeft. Er in meegaat. Daarvoor zoek ik naar een vorm die aansluit bij de inhoud. Mijn vorige voorstelling ‘De openbaring’ speelde zich af in een bibliotheek.

Woensdag 16 t/m zaterdag 19 november, Het Huis van Bourgondië

‘Ik veroordeel het niet. Voor een verlegen jongen als ik, is het best handig te weten hoe je moet verleiden. Toen ik een aantal jaren geleden vrijgezel was, adviseerde een vriend me een aantal verleiding trucs uit te proberen. ‘Geef een vrouw een dubbelzinnig compliment waar ze onzeker van wordt. Daardoor stijg jij en daalt zij in marktwaarde.’ Het werkte gewoon. Ik versierde niet alleen iemand, er ontstond zelfs een echte relatie. Dat fascineerde me en zo ontstond mijn belangstelling voor het mechanisme ‘verleiding’.

www.maastrichtsuitburo.nl

Worden we niet allemaal elke dag, bewust of onbewust, verleid? Door de verkoper die zegt dat de broek voor jouw lichaam gemaakt lijkt te zijn. Door die man aan de bar die nog nooit zulke mooie bruine ogen heeft gezien. En nu ook door dit artikel, waarin verteld wordt dat je zeker de voorstelling ‘De verleiding’ van theatermaker en acteur Maarten Westra Hoekzema moet gaan zien. Ons moderne bestaan is doordrenkt van verleidingen. Zo erg zelfs dat we het niet eens meer doorhebben. Een leven zonder verleiding is haast ondenkbaar. Tijd voor bijscholing dus. Maarten Westra Hoekzema vertelt in zijn workshop exact hoe je moet verleiden, zodat je krijgt wat je hebben wilt.

23


FOTOGRAFIE: MIRJAM DE VRIENDT

november 2011

Global Culture Festival

24 Van 24 tot en met 27 november organiseert het Studium Generale samen met Theater aan het Vrijthof het 8ste Global Culture Festival. Ga op reis en ontmoet andere culturen. Maak kennis met tradities, geuren, kleuren, muziek en achtergronden uit andere delen van de wereld. En dat binnen het tijdsbestek van vier dagen. Kijk voor het volledige programma op www.maastrichtuniversity.nl/studiumgenerale Donderdag 24 t/m zondag 27 november, Theater aan het Vrijthof en AINSI

Blind Note De concerten van Blind Note beginnen in het volledige duister. Dan, beetje bij beetje worden instrumenten en muzikanten belicht, komt de muziek tot leven en ontdekt het publiek de groep. Een symbolisch schouwspel dat de toeschouwer meeneemt op een auditieve en visuele reis. Donderdag 24 november, 20.30 uur, AINSI

Muntagna Nera Tussen 1978 en 1983 kwamen de beste en meest authentieke stemmen uit de Italiaanse gemeenschap van Belgisch-Limburg samen in het legendarische collectief Muntagna Nera. Deze fameuze ItaloBelgische muziekclub bracht een uniek repertoire. De groep schopte het tot in West-Europa’s meest gerenommeerde zalen. Nu, vele jaren later, herrijst de groep. De migrantenzonen en -dochters brengen opnieuw hun meest pakkende en hartverscheurende levensliederen. Vrijdag 25 november, 20.00 uur, Theater aan het Vrijthof

Quentin Dujardin De sensuele ritmes van de Arabische muziek, de passie van de flamenco, het vuur van de zigeunermuziek. Al deze invloeden verbindt Quentin Dujardin moeiteloos met de subtiliteit en finesse van de jazz. Vrijdag 25 november, 23.00 uur, Theater aan het Vrijthof


In het kader van het Global Culture Festival staat voorafgaand aan het festival een filmprogramma gepland. Dit programma is in samenwerking met filmtheater Lumière samengesteld. Vents de sable. Femmes de roc Dinsdag 15 november, 19.30 uur, Filmtheater Lumière Maria Bethania - Música é Perfume Zaterdag 19 november, 21.30 uur, Filmtheater Lumière Salaam Bombay Dinsdag 22 november, 19.30 uur, Filmtheater Lumière Meer informatie op: www.lumiere.nl

Matadouro: Marcelo Evelin Demolition inc & Nucleo Do Dirceu Dansvoorstelling

Fábio Zanon and Friends Vijf van de beste gitaarspelers uit Brazilië spelen composities die verschillende Braziliaanse muziekstijlen met elkaar verbinden. De virtuoze vertolker van VillaLobos, Fábio Zanon, is één van de grootste gitaristen van vandaag. In 1997 was hij de eerste instrumentalist van Brazilië die de prestigieuze prijs Santista ontving. Zondag 27 november, 14.00 uur, AINSI

NO Blues Een combinatie van traditionele Arabische muziek en Amerikaanse folk en blues. Deze muziek, die al snel Arabicana werd genoemd, groeide uit tot een succesvol genre. ‘Sommige nummers klinken alsof ze zijn ontsproten aan de bodem van een nieuwe wereld, compleet met fiddle, slide-guitar en gruizige zang. Maar bijna ongemerkt sluipen er oosterse elementen binnen.’ (NRC) Zondag 27 november, 16.30 uur, AINSI

Kel Assouf

Zaterdag 26 november, 14.00 uur, AINSI

De groep Kel Assouf vormt een mooie afspiegeling van onze grote Europese steden: multicultureel en vol nieuwe muzikale cross-overs. De Nigeriaanse zanger/gitarist Aboubacar Harouna brengt met zijn band traditionele Touareg-muziek met elementen uit de reggae, de blues en zelfs een beetje de salsa.

African Night

Zondag 27 november, 20.30 uur, AINSI

In de dansvoorstelling Matadouro vindt een stil gevecht plaats, begeleid door de muziek van Schubert. Acht lichamen gaan op zoek naar hun identiteit en verbeelden hierbij emoties als verbittering en gekweldheid.

Fatoumata Diawara is een beroemdheid in Mali. Aanvankelijk als actrice, later ook als zangeres. Haar indringende, enthousiaste performance maakt meteen indruk. Volgens de Volkskrant is zij “een zang-genie”. Na het concert van Diawara brengt Staff des Leaders een energieke en vrolijke mix van soukous, rumba en Afrobeat. Enthousiasme en plezier verzekerd!

Meer informatie Kaarten reserveren kun je via de UITbalie (043) 350 55 55 of www.theateraanhetvrijthof.nl. De films reserveren bij filmtheater Lumière: (043) 321 40 80 of www.lumiere.nl

Zaterdag 26 november, 20.30 uur, AINSI

Fototentoonstelling Egypte en de revolutie Drie fotografen presenteren een portret van de revolutie begin dit jaar. Woensdag 9 tot woensdag 30 november, Theater aan het Vrijthof

www.maastrichtuniversity.nl/studiumgenerale

www.maastrichtsuitburo.nl

Filmprogramma

25


KIJKEN

november 2011

hors satan

26 pianomania

margin call

code blue

filmtheater lumiÈre

Selectie van de nieuwe films in november: Hors Satan vanaf 3 november Regisseur Bruno Dumont (Hadewijch) introduceert een man zonder naam die als een vagebond op het strand leeft. Hij trekt op met een boerenmeisje. Als zij vertelt last te hebben van iemand, schiet de man deze persoon resoluut dood. Er zijn daarna nog enkele sterfgevallen en er gebeuren wonderlijke dingen. Is de man een moderne Jezus? Veel vragen, maar nergens antwoorden. Een film om te ondergaan als een hypnose. Pianomania vanaf 3 november Documentaire. Het bijzondere portret van de pianostemmer Stefan Knüpfer. Stefan is verantwoordelijk voor de vleugels van het Wener Concertgebouw. In zijn werk moet hij het ‘de groten der aarde’ van de klassieke muziek naar hun zin maken. En dat is niet eenvoudig. Margin call vanaf 10 november Thriller die de kille financiële wereld laat zien, maar focust op de morele dilemma’s waar de bankiers mee kampen. J.C. Chandor wist voor zijn speelfilmdebuut een sterrencast aan te trekken en is erin geslaagd een spannend werk af te leveren over het ontstaan van de kredietcrisis.

Code blue vanaf 10 november Een verpleegkundige voert als een Engel des Doods buiten de bureaucratie om euthanasie uit. Heel anders van sfeer dan het lieflijke en mooie van de eerste bioscoopfilm van de in Polen geboren Nederlandse regisseuse Urszula Antoniak, het met prijzen overladen ‘Nothing personal’. La piel que habito vanaf 17 november Science-fiction meets horror meets kitsch. Het is het allemaal, prachtig vormgegeven dankzij Pedro Almodóvars (Volver) grote vakmanschap. Plastisch chirurg Robert Ledgard is geobsedeerd door een ongeval in zijn verleden. Had een nieuwe huid zijn vrouw kunnen redden, toen ze ten gevolge van een auto-ongeluk aan brandwonden overleed? Hasta la vista vanaf 24 november Er waren eens een blinde, een zieke en een lamme die seks wilden. Nee, geen belegen mop, maar de nieuwste film van Geoffrey Enthoven (Happy together). Het gevaar van platvloersheid en leedvermaak lag op de loer, maar Enthoven laveert vakkundig tussen de lach en de traan.


Edward Yang - retrospectief Volgens Martin Scorsese behoort het werk van de Taiwanese regisseur Edward Yang tot de absolute hoogtepunten van de wereldcinema. Toch is hij in Nederland nauwelijks bekend. Enkel zijn laatste film (Yi yi) wist ooit de Nederlandse bioscopen te bereiken. In november haalt Lumière de schade in met een retrospectief van Yangs werk. Yang’s films portretteren een Taiwanese maatschappij die volop bezig is zichzelf te herdefiniëren en zoekt naar een balans tussen Oud en Nieuw. Het persoonlijke en het politieke komen in zijn films op meesterlijke wijze samen.

hasta la vista

Taipei story - vr 18 nov, 19.30 uur (1985, 110 min. Engels ondertiteld) Een van de vroege films van Yang, waarin de geest van zijn grote voorbeeld – de Italiaanse filmmaker Michelangelo Antonioni – nadrukkelijk rondwaart. The terrorizers - za 19 nov, 19.30 uur (1986, 109 min, Engels ondertiteld) Edward Yang laat in zijn 3e speelfilm zien wat de gevolgen van fysieke en emotionele terreur zijn. Geweld dat verborgen zit in de stilte van de menselijke emotie.

the artist The artist vanaf 24 november Met ‘The artist’ maakt Michel Hazanavicius een prachtige hommage aan de gouden tijd van de zwijgende film. De begintitels brengen je terug in de tijd en al in de eerste minuten van de film heeft de glamour en de romantiek je te pakken.

Nog steeds te zien: Midnight in Paris Jane Eyre Habemus Papam

Yi yi - vr 25 nov, 19.30 uur (2000, 173 min, Nederlands ondertiteld) Het onbetwiste meesterwerk van Edward Yang is een ensemblefilm van bijna 3 uur over een jaar uit het leven van een familie uit de Taiwanese middenklasse. That day, on the beach - za 26 nov, 19.30 uur (1983, 166 min, Engels ondertiteld) Debuutfilm van Edward Yang. Twee van elkaar vervreemd geraakte vriendinnen worden met elkaar herenigd.

www.maastrichtsuitburo.nl

la piel que habito

27


november 2011

KIJKEN

in time

filmtheater pathÉ

In time vanaf 3 november Welkom in een wereld waar tijd het ultieme betaalmiddel is geworden. De mens is genetisch gemanipuleerd en wordt slechts 25 jaar, tenzij hij zijn naderende dood kan afkopen. De rijken worden zo onsterfelijk. Wanneer een jonge man (Timberlake) in het bezit komt van een fortuin aan tijd, wordt hij valselijk beschuldigd van moord. Hij wordt gedwongen op de vlucht te slaan met een mooie gijzelaar (Seyfried). De liefde van het duo, dat van minuut tot minuut leeft, wordt een sterk wapen in hun oorlog tegen het systeem. Real steal vanaf 3 november

28

real steal

In het jaar 2020 is robotboksen een populaire sport is. Promotor (Hugh Jackman) heeft moeite om zijn hoofd boven water te houden. Als hij een afgeschreven robot vindt, denkt hij er een kampioen van te kunnen maken. Terwijl hij samen met de robot furore maakt, komt hij erachter dat hij een zoontje van elf jaar oud heeft. The whistleblower vanaf 10 november

the whistleblower

De agente Kathryn Bolkovac krijgt de zware taak om de politiemacht in het door oorlog verscheurde Bosnië weer op orde te krijgen. Ze stuit op een ondergrondse industrie, waarin niet alleen cri-

minelen, maar ook de Verenigde Naties een rol spelen. Is één vrouw sterk genoeg om tegen de VN en hun samenzweerders in te gaan? Immortals vanaf 11 november De jonge krijger Theseus wil zich bij koning Hyperions strijd tegen de demonen van Oud Griekenland aan sluiten, dit tegen zijn moeders wil in. Gedurende zijn reis komt hij niet alleen tot de ontdekking dat hij wellicht koning Hyperions zoon kan zijn, maar ook dat hij mogelijk de enige hoop van het land is om de oorlog tegen de Titanen te winnen. Twilight saga, Breaking dawn deel 1 vanaf 16 november Na de bruiloft gaan Bella en Edward op huwelijksreis naar Rio de Janeiro, waar Bella tot haar schrik ontdekt zwanger te zijn. De familie van Edward is in shock door de situatie, die de fragiele band tussen de vampieren en weerwolven nog meer spanning bezorgt. Niemand weet wat te verwachten van deze onwaarschijnlijke zwangerschap. Ondertussen blijft ook de dreiging van de Volturi bestaan. Nova Zembla vanaf 24 november Het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint), destijds opgetekend door het jonge bemanningslid


Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Heemskerck (Victor Reinier) om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.

twilight saga, breaking dawn deel 1

Twee maal Pathé Opera

immortals

De visueel extravagante productie ‘Satyagraha’ van de Metropolitan Opera wordt herhaald. Richard Croft is wederom Gandhi in de onvergetelijke opera van Philip Glass. De Washington Post omschreef de uitvoering als ‘een diepzinnig en prachtig theaterstuk’(zaterdag 19 november 19.00 uur). ‘Siegfried’ is de derde van vier opera’s van Richard Wagner, die tezamen de cyclus ‘Der Ring des Nibelungen’ vormen. James Levine dirigeert een sterrencast: Gary Lehman zingt de titelrol en Deborah Voigts Brünnhilde is zijn prijs (zaterdag 5 november 17.00 uur). Kijk voor meer informatie over Pathé opera op pagina 5 in de UIT in Maastricht.

Pathé Ballet: Sleeping Beauty Tijdens de doop van prinses Aurora vervloekt de boze fee Carabosse het meisje. Ze voorspelt dat ze zich zal prikken aan een spinnewiel en op haar zestiende verjaardag zal sterven….Wie is er niet opgegroeid met Doornroosje? Het ballet ‘Sleeping beauty’ werd gecreëerd voor het Mariinsky Theater in St. Petersburg. Marius Petipa creëerde briljante pasjes voor de choreografie van de solisten die tot de hoogtepunten behoren van het klassieke repertoire. Het ballet werd wereldwijd al snel een groot succes en wordt tegenwoordig gezien als zijn meesterwerk. Deze nieuwe choreografische versie van Yuri Grigorovich stamt uit 1973 en is live vanuit Bolshoi Theater in Moskou te zien bij Pathé. nova zembla

www.maastrichtsuitburo.nl

Gerrit de Veer (Robert de Hoog). In het 16e-eeuwse Amsterdam is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes).

29


november 2011

Deel III Magic Music Nights

30

De Ierse zanger Declan de Barra wordt in één adem genoemd met grote namen als Jeff Buckley, Anthony & the Johnsons, Tim Buckley en Nick Cave. En dat is verre van overdreven. Hij heeft onlangs zijn derde CD afgerond. Evenals de voorgangers een parel van een plaat. Na omzwervingen door Australië, woont hij momenteel in Los Angelos waardoor hij niet meer veel in de buurt op treedt. Vier jaar geleden trad hij op in een uitverkocht Café Thembi. En dan nu eindelijk terug in Maastricht. Als support act treden Jimmy Dee & Friends op. Zondag 27 november, Magische Theatertje, Molenweg 4 in Amby

Wilt u ook adverteren in ? informeer naar de mogelijkheden

neem contact op met Laura Damoiseaux laura.damoiseaux@vvvmaastricht.nl of 043-328 08 35


AINSI Lage Kanaaldijk 115 043-3505555 Art2c Frankenstraat 130 06-28643867 Aula Minderbroedersberg Minderbroedersberg 4-6 Aula Tongersestraat 53 Tongersestraat 53 Bibliotheek Heer Concordiastraat 1 043-3505608 www.centreceramique.nl Bibliotheek Malpertuis Sproetepad 20 043-3505609 www.centreceramique.nl

Gouvernement aan de Maas Limburglaan 10 043-3897069 www.limburg.nl Henn Art Sint Nicolaasstraat 26c 06-33884308 Het Huis van Bourgondië Hoog Frankrijk 27 043-3219960 www.huisvanbourgondie.nl Huub Hannen Galerie Boschstraat 50 043-3255552 www.huubhannen.nl Intro in situ Capucijnengang 12 043-3250511 www.introinsitu.nl

NAiM / Bureau Europa Avenue Céramique 226 043-3503020 www.bureau-europa.nl Natuurhistorisch Museum Maastricht De Bosquetplein 6-7 043-3505490 www.nhmmaastricht.nl Oldtimer Bus Vrijthof 043-3515300 www.stiphout.nl Pathé Maastricht Wilhelminasingel 39 043-3258461 www.pathe.nl/bioscoop/ maastricht Pesthuys Podium Vijf Koppen 1 043-3252912 www.pesthuyspodium.nl

Bisschopsmolen Stenenbrug 1-3 043-3270613 www.bisschopsmolen.nl

Kazematten Waldeckbastion Waldeckpark nabij Tongerseplein 043-3252121 www.vvvmaastricht.nl

Ronald MC Donald Kindervalei Onderstestraat (Valkenburg a/d Geul) 35 043-6049250 www.ronaldmcdonaldkindervallei.nl

Bonnefantenmuseum Avenue Céramique 250 043-3290190 www.bonnefanten.nl

Kumulus Muziekschool St. Maartenspoort 2 043-3505669 www.kumulus.nl

Selexyz Dominicanen Dominikanerkerkstraat 1 043-3210825 www.selexyz.nl

Buitengoed Slavante Maastricht Slavante 1 043-3500309 / 043-3252121 www.maastrichtunderground.nl

Linie van Du Moulin Cabergerweg (naast Meubelboulevard) www.vvvmaastricht.nl

Sint Janskerk Vrijthof 24 www.sintjanmaastricht.nl

Café Ipanema Avenue Ceramique 250 043-3290157 www.ipanema.nl

Lumière Cinema Maastricht Bogaardenstraat 40b 043-3214080 www.lumiere.nl

Sporthal de Geusselt Olympiaweg 81 ‘t Magisch Theatertje Molenweg 4 043-3630826 www.magisch-theatertje.nl

Marres/ Centrum voor Contemporaine Cultuur Capucijnenstraat 98 043-3270207 www.marres.org

Theater aan het Vrijthof Vrijthof 47 www.theateraanhetvrijthof.nl

MECC Maastricht Forum 100 043-3838383 www.mecc.nl

Theater Kumulus Herbenusstraat 89 043-3505656 www.kumulus.nl

Chalet Bergrust Luikerweg 71 043 3255421 www.bergrust.com

Mondiaal Centrum Cortenstraat 4 043-3260881 www.mondiaalcentrum.nl

Thiessen Wijnkopers Grote Gracht 18 043-3252121 www.thiessen.nl

Conservatorium Maastricht-Hoofdgebouw Bonnefantenstraat 15 www.conservatoriummaastricht.nl

Museum de Historische drukkerij Jodenstraat 22 043-3216376 www.drukmuseum.nl

Derlon Theater Plein 1992 15 043-3503040 www.toneelgroepmaastricht.nl

Museumkelder Derlon Plankstraat 21 043-3252121 www.vvvmaastricht.eu

Cafe Rosé (COC Limburg) Bogaardenstraat 43 043-3218337 www.coclimburg.nl Centre Céramique Avenue Céramique 50 043-3505600 www.centreceramique.nl

Timmerfabriek Boschstraat 5-9 043-3270207 VVV Maastricht Het Dinghuis Kleine Staat 1 043-3252121 www.vvvmaastricht.eu

COLOFON

november 2011, Jaargang 6 nummer 10

UIT culturele maandagenda Maastricht UIT geeft informatie over voorstellingen, tentoonstellingen, festivals en andere evenementen in Maastricht. UIT verschijnt 11 keer per jaar (juli/augustus één nummer). Maastrichts Uitburo (onderdeel van VVV Maastricht) Kleine Staat 1, 6211 ED Maastricht T: 043-3280865 F: 043-3213746 E: redactie@maastrichtsuitburo.nl I: www.maastrichtsuitburo.nl www.twitter.com/mtrichtsuitburo Redactie Ewout van den Engel Manon Berns Sabine Freens Losse Nummers UIT is gratis verkrijgbaar bij VVV Maastricht, diverse theaters en podia, horecabedrijven, musea, galerieën en overige instellingen in Maastricht en omgeving. Postabonnement Jaarabonnement: € 18,- aanmelden bij Maastrichts UITburo: info@maastrichtsuitburo.nl. Abonnementen worden jaarlijks stilzwijgend verlengd, tenzij 1 maand van tevoren schriftelijk opgezegd. advertenties Laura Damoiseaux laura.damoiseaux@vvvmaastricht.nl of tel.: 043-328 08 35 Vormgeving BigBase Design & Multimedia Roel Timmermans info@bigbase.nl of tel.: 046-4263116 www.bigbase.nl Druk Wegener Nieuwsdruk info@wegenernieuwsdruk.nl of tel.: 055-5388820 www.wegenernieuwsdruk.nl BEZORGING Heb je vragen, opmerkingen en/of klachten of de bezorging en/of distributie van de UIT, neem dan contact met ons op via secretariaat@vvvmaastricht.nl. Verantwoording Alle gegevens voor deze agenda zijn door het Maastrichts UITburo met uiterste zorg bijeengebracht. Voor eventuele onjuistheden kan het Maastrichts UITburo noch de uitgever aansprakelijk worden gesteld. © 2011 Maastrichts UITburo. Overname uitsluitend na overleg en met toestemming van het Maastrichts UITburo. Bij de naamvermelding van de fotograaf hebben wij de grootste nauwkeurigheid betracht. Indien u uw foto herkent, gelieve contact op te nemen met Maastrichts UITburo.

www.maastrichtsuitburo.nl

ZOEKEN

adressenlijst november

Muziekgieterij Bankastraat 3 043-3066532 www.muziekgieterij.nl

31


Wensen gaan in vervulling 2 dec 2011 t/m 8 jan 2012 www.magischmaastricht.nl

UIT! november 2011  

Culturele maandagenda Maastricht met o.a. Global Culture Festival, Opera in Maastricht, Sinterklaas aan de Maas en heel veel toneel.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you