Page 1

El dia a dia de la comunitat universitària de la Facultat d’Educació

comentari del degà

novembre del 2010

Miquel Àngel Comas

Creativitat i imaginació

Aquest mes de novembre el volem dedicar a la creativitat. Ens volem preparar per al Nadal: temps de màgia, imaginació i creativitat. És el mateix la creativitat i la imaginació? No, no són la mateixa cosa, encara que una –la creativitat– necessita l’altra –la imaginació. La imaginació és totalment interior (et pots passar tot el dia jugant amb la imaginació sense que ningú se n’adoni). Però per ser creatiu has de produir alguna cosa. No podem dir que una persona és creativa si no fa res. El creatiu treballa amb la imaginació per realitzar coses noves, per aconseguir noves solucions a vells problemes, per plantejar nous problemes, per plantejar vells problemes de forma nova… En definitiva, la creativitat és la imaginació aplicada. La creativitat és el millor exemple de la naturalesa dinàmica de la intel·ligència, ja que sovint requereix totes les àrees de la nostra ment, del nostre ésser. El treball creatiu també implica connectar amb diverses habilitats per poder fer alguna cosa original. Ser creatiu consisteix a fer noves connexions, de manera que puguem veure les coses des de nous punts de vista i des de diferents perspectives.

Es troba a la petita i encantadora població d’Amiens (França), en la pau dels canals i del refugi de la fantàstica Catedral Notre-Dame, per realitzar durant tres mesos (per invitació del senyor Gérard-Michel Cochard) l’Stage Doctorat Européen a la Université Picardie Jules Verne.

Núria Subirana Alumna de la promoció del 2010, treballa de mestra de castellà a Fargo, Dakota del Nord (Estats Units), en una escola d’educació infantil i primària. A més a més, viu amb una família del país, capbussada en un intercanvi cultural d’allò més intens. La seva aventura americana va començar l’any passat, quan va rebre un correu informatiu del Servei d’Estudiants de la UIC, en el qual s’oferia la possibilitat de participar en un programa anomenat Amity Teacher Program. De vegades, llegir els correus electrònics fins al final i prémer el botó de “respon” et pot catapultar a una aventura increïble! T’enviem molts records, Núria!

Finalitzem amb un pensament cabdal per nosaltres, els mestres. Les persones que utilitzen la creativitat a la feina tenen alguna cosa en comú: estimen el mitjà en el qual treballen. Albert Arbós

La Núria ha sabut trobar el seu lloc en una família americana que funciona sobre rodes. araxara_1


incideixen

a quatre ulls

Col·laboració amb la Universitat de Lille

Per educar sense angoixa

Arran de la visita de treball de cinc professors de la Universitat de Lille a la nostra facultat, i gràcies a la seva proposta, la Facultat d’Educació s’ha integrat a una xarxa observatori internacional de la qual formen part quaranta universitats estrangeres, liderades per la universitat canadenca de Sherbrooke (Quebec). Aquesta xarxa té, entre d’altres, l’objectiu de liderar la recerca i la transferència vers els mitjans professionals de l’educació d’adults. Esperem que sigui un impuls a l’objectiu de la nostra facultat d’innovar en l’àmbit de la formació continuada.

Entrevista al degà La revista DIM-UAB número 18 entrevista Albert Arbós sobre formació del nou professorat. Cliqueu aquí per accedir-hi.

Un article de Salvador Vidal La revista Vivat Academia, de la Universitat Complutense de Madrid, ha publicat en el núm. 112, de setembre del 2010, un article de Salvador Vidal titulat “La comunicación en la didáctica de las matemáticas”.

Aquest mes, Xavier Ureta i Tomás Melendo fill sumen els ulls per recomanar Todos educamos mal, pero unos peor que otros, de Tomás Melendo pare, publicat per EIUNSA. Es tracta d’un llibre balsàmic, que parla de l’educació dels fills amb grans dosis de sentit comú i bon humor, perquè els pares que ho volen fer sempre tot bé abandonin les pors i els neguits. Xavier Ureta: “És un llibre que calma els pares que viuen amb l’angoixa que no estan educant els fills correctament, i ho fa a través d’una profunda fonamentació filosòfica i pedagògica, explicada de manera amena. Com que situa l’amor al centre de qualsevol mena d’educació, es tracta d’un assaig altament interessant per als professionals de l’educació”. Tomás Melendo: “Mi experiencia me enseña que mis padres fueron de los malos pero no de los peores gracias a que tenían muy claro que los auténticos protagonistas de la educación éramos nosotros y no ellos”.

Educació i gènere La Facultat d’Educació llança un Màster en Educació i Gènere adreçat a professorat en actiu que vulgui formar-se en aquest àmbit i alhora construir un projecte aplicable en el seu context professional. Més informació

a + a més

La Facultat a Els Matins de TV3

Educació Ambiental a Facebook

El 19 d’octubre passat Ignasi de Bofarull va participar en una tertúlia del programa Els Matins de TV3 titulada “Els joves s’ofeguen en un got d’aigua?” La tertúlia va debatre la situació dels ni-ni, els joves que ni estudien ni treballen. Podeu accedir a aquesta emissió a través del servei de TV3 a la carta.

Els alumnes de l’assignatura Educació Ambiental han creat un lloc a Facebook anomenat: UIC+ Sostenible per crear un espai per compartir recursos didàctics i idees per un món més sostenible, que és en definitiva un món més just. araxara_2


obres mestres

Capacitats per a l’empatia

La nostra experiència a l’Institut Guttmann ha estat molt gratificant. A través de l’esport lúdic hem pogut viure el dia a dia dels pacients amb les seves necessitats específiques. Els hem vist gaudir al mateix temps que nosaltres ho fèiem, i hem après nous recursos d’inclusió amb vista a la nostra futura tasca com a mestres. Estem molt agraïts que ens hagueu obert les portes a una realitat desconeguda per nosaltres, malgrat ser tan propera. Aquesta experiència ens ha ajudat, no només com a futurs professionals en l’àmbit educatiu, sinó per créixer com a persones i sensibilitzar-nos davant la societat.

El 5 d’octubre passat, diversos alumnes i professors de la Facultat van participar en la sisena edició dels Jocs Esportius Guttmann, organitzats per l’Institut Guttmann de Barcelona. L’esdeveniment va ser coordinat pels mestres d’Educació Física del Departament de Rehabilitació Funcional del mateix Institut. L’objectiu de la Jornada era involucrar pacients i estudiants en activitats conjuntes per tal de donar a conèixer els reptes que han d’afrontar les persones en situació de discapacitació. La trobada va permetre a les nostres futures mestres de prendre consciència i sensibilitzar-se sobre una situació que, a través de l’empatia, van poder comprendre de ben a prop. Unes alumnes de la Facultat ens han fet arribar per escrit les seves impressions i vivències.

Ens agradaria destacar l’aportació d’un dels pacients del centre, que resumeix molt bé l’essència de l’Institut Guttmann: ‘esto es un pequeño rinconcito de felicidad para aquellos que navegamos en aguas turbias’. Però creiem que el centre no seria el que és sense la implicació i motivació del seu personal i de les instal·lacions”. Maria Jesús Pérez Martínez, Marta Sánchez Ribas, Míriam Estévez Álvarez, Tània Ramos Bretcha, Anna Vila Cima, Mar Betorz i Laura Planchería.

araxara_3


ens han visitat

Professors de la Universitat de Lille Del 13 al 15 de novembre, un grup de professors de la Universitat de Lille va visitar la Facultat d’Educació per intercanviar experiències sobre la formació d’adults mitjançant la metodologia de l’educació en l’alternança.

Lisa Newbould Lisa Newbould és sotsdirectora d’Oliver House, una escola de primària amb la qual la Facultat d’Educació té obert un conveni de pràctiques des de fa un parell d’anys. Lisa ens ha explicat l’innovador procés d’ensenyamentaprenentatge en una escola que ha après a personalitzar l’educació en tots els seus àmbits.

no t’ho perdis! Taller Transversal per a la Sostenibilitat per un Consum Responsable Dimarts 1 de febrer del 2011, de 10 a 18 h Passeig de la Fontana (Campus Barcelona) Presentació de treballs i tallers relacionats amb el consum responsable. Es poden enviar les propostes a: sostenible@uic.es. En breu s’enviarà el programa d’actes.

Esmolem la creativitat La Facultat d’Educació dedicarà aquest mes de novembre a reflexionar sobre la creativitat, a través de xerrades i activitats pràctiques. La creativitat es produeix quan ajuntem el talent –tots en tenim!– i la passió –tots en podem tenir!

Xavier Melgarejo El dilluns 25 d’octubre i el dimarts 2 de novembre, el professor Xavier Melgarejo va fer una conferència a l’alumnat de primer de Grau en Educació. Melgarejo, llicenciat en Psicologia i doctor en Pedagogia, és director de l’escola Claret de Barcelona, i expert del programa PISA.

singulars Lleure de punteria

Sabeu per què Jaume Camps és tan precís en les seves explicacions i es mostra impertorbable davant les contrarietats? Us heu preguntat mai com aconsegueix de fer diana amb tots els objectius? La resposta es troba en la seva afició secreta. Des de fa un temps, Jaume Camps dedica una part del seu temps lliure a la pràctica del tir. Aquesta afició, segons Camps, “és absolutament balsàmica; serveix per aturar la vida de cada dia per una estona i refrescar la ment”.

mestres de vida Mireia Tintoré ens revela un dels docents que més li van ensenyar a viure La meva mestra de vida va ser la Pilar Álvarez, professora del col·legi Canigó. Va ser la primera persona amb qui van parlar els meus pares quan van demanar plaça al col·legi i sempre han dit que es van quedar impressionats de tot el que els va explicar. Per a mi va ser sempre un referent; encara que mestra de primària, em va impartir classes quan jo ja era una mica gran i encara recordo la seva il·lusió i com estimava els alumnes. Anys més tard, vam ser col·legues i amigues. Puc dir que és una de les persones de les quals més he après. araxara_4

ara x ara  
ara x ara  

Nou butlletí de la Facultat d'Educació de la UIC / Nuevo boletín de la Facultad de Educación de la UIC

Advertisement