Page 1

GLASILO UDRUGE GLUHIH I NAGLUHIH ISTARSKE ŽUPANIJE Godina IV, broj 14 - siječanj - travanj 2013.

ISSN 1846 - 1735


GLAS Glasilo Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije - Pula Godina IV, broj 14 Siječanj - travanj 2013. ISSN 1846 - 1735

RIJEČ GLAVNE UREDNICE

Poštovani čitatelji u Vašim rukama je novi broj našeg «Glasa». Nakon pauze

SADRŽAJ: str. 2: Uvodna riječ glavne urednice str. 3: Posjet gosp. A. Haleca str. 4-5: Tečajevi znakovitog jezika str. 6-7: Kreativne radionice str. 8: Izleti str. 9: Dan žena - 8. mart str. 10-11: Radovi naših članica str. 12-13: Međunarodni tjedan gluhih str. 14: Redovna skupština u Zagrebu str. 15: Negativna strana života Prijateljstvo str. 16: Odgajateljica u vrtiću str. 17: Vicevi i zabava str. 18-19: Recept str. 20: Sjećanje str. 21: Projekt Istarske županije str. 22-23: Sport UREDNIŠTVO: Svetlana Cukerić, glavna i odgovorna urednica Radić Marija Peša Dragica Laginja Irene Radić Zdravko Vesna Kordić-Popovski Adresa: 52100 Pula Anticova 5 Tel/fax. 052/210-752 e-mail: udruga.gluhih.i.nagluhih@pu.t-com.hr Naklada 170 Tisak Colgraph print d.o.o.

od jedne godine zbog nedostatka financiranja lista, sretni smo što je Istarska Županija prepoznala vrijednost i potrebu tiskanja ovog lista s ciljem širenja informacija gluhim i nagluhim osobama u drugim udrugama. Naš «Glas» čitaju svi koji se žele upoznati sa radom udruge, te se nadamo da će se uskoro moći opet naći na web stanici Udruge. O tome ćemo već izvjestiti u slijedećim brojevima. U ovom broju htjeli smo pokazati malo što se sve događalo cijele godine pa smo odlučili pisati o najvažnijim temama uz poneku zanimljivost i malo zabave. Naravno i sportskih novosti ima napretek. Nadam se da ćete i u ovom broju uživati kao i uvijek te do slijedećeg broja srdačni pozdrav.

Vaša Urednica Ovaj projekt financiran je iz Proračuna Istarske Županije.

2


POSJET GOSP. A. HALECA NAŠOJ UDRUZI Dana 23. 03. 2013. našu udrugu je posjetio gosp. A. Halec, predsjednik Hrvatskog Saveza gluhih i nagluhih iz Zagreba, Tajana Biškupić-Ambovšek tajnica te Zdravka Baštijan zaposlenica Saveza. Tema radnog sastanka je bila projekt koji bi omogućio našim članovima osposobljavanje za rad na kompjuteru kroz tečaj koji bi bio besplatan. Ovaj projekt je namjenjen prvenstveno mladim i nezaposlenim osobama već je uspješno realiziran u 8 Udruga gluhih i nagluhih te je sada na red došla naša udruga. Projekt se vodi u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Međutim kako kod nas nema puno nezaposlenih pokušati ćemo organizirati kratki tečaj informatike koji bi trajao 50 sati jer ima zainteresiranih ali se ne upisuje u radnu knjižicu. Tečaj bi vodila škola «Algebra». Nakon radnog sastanka održan je i masovni sastanak s članovima te je gosp. Halec iznio i niz korisnih informacija te obrazloženja.

Gosp. A. Halec predsjednik HSGN, Tajana Biškupić-Ambovšek tajnica Zdravka Baštijan zaposlenica Saveza te naš tumač znakovnog jezika David Laginja 3


TEČAJ ZNAKOVNOG JEZIKA U 2012. godini održana su dva tečaja znakovnog jezika za II. I III. grupu polaznika. Tečajevi su nastavak projekta koji je odobren od strane Ministarstva još u 2011. godine. Tečaj su vodili tumači David Laginja i Lorena Benčić. Dana 21. 05. 2012. završio je tečaj za II. grupu te su dobili potvrdnice, a isti dan bio je prvi sat za III. grupu polaznika. Ispitivanje je vodila gđa. prof. def. Mirjana Juriša iz Zagreba te je odmah dala i uvodnu riječ na prvom satu treće grupe. Zbog velikog interesa za tečaj nadamo se da ćemo i u buduće moći organizirati nove tečajeve.

2. grupa polaznika sa gosp. Mirjanom Juriša

David Laginja i Lorena Benčić tumači

4


Polaznici 3. gupe izveli su pjesmu ”Opća Opasnost” dana 09. 08. 2012 na znakovnom jeziku.

polaznici 2. grupe izveli su pjesmu «Grad bez ljubavi» od Severine na znakovnom jeziku 5


KREATIVNE RADIONICE Kreativne radionice pod nazivom «Kreativnost na djelu» održana je po prvi put 20. 11. 2012. te još dva puta 6. 12. 2012., zatim 18. 02. 2013. godine. radionice je vodila Mara Babić, stručna osoba koje ovakve slične radionice vodi i u drugim udrugama, organizacijama i školama. Radionice su puni pogodak jer smo naučili nešto novo, lijepo se družili i dobro zabavili. Od jednostavnog materijala poput novinskog papira izrađivali smo ukrasne predmete ovisno koji je blagdan. Na slijedećim slikama pogledajte naše radove:

6


7


IZLET NA MALI LOŠINJ Dana 30. 06. 2012. organizirali smo jednodnevni izlet na Mali Lošinj brodom «Biševo». Karte za brod smo dobili s popustom te iskoristili pravo gluhih osoba na povlaštenu vožnju brodom. Put do Malog Lošinja trajao je dva sata, po dolasku otišli smo razgledati «Miomirisni otočki vrt» koji je u privatnom vlasništvu i nije veliki ali je jako zanimljiv i ima predivan pogled kao sa vidikovca. Uživali smo u mirisu lavande te mirisima otočkog bilja. Imaju i zanimljivu ponudu suvenira te prodaju razne likere vlastite proizvodnje od raznog bilja koji se mogu i besplatno kušati. Kušali smo ohlađeni liker od mirte koji je veoma je osvježavajući. Nakon toga razgledavali smo grad te se kupali na divnoj plaži jer je dan bio jako sparan. Vrijeme nam je jako brzo prošlo te smo se svi zadovoljno vratili svojim kućama.

IZLET NA FRATARSKI OTOK Povodom blagdana Velike Gospe 15. 08. 2012. članovi su odlučili zajednički se družiti uz roštilj i kupanje malim izletom na Fratarski otok. Fratrski otok nalazi se 10 min vožnje brodom od Verudele i odmaralište je radnika «Uljanika». I ovaj put iako je cijena karte mala dobili smo popust kao grupa. Najvažnije je da smo ugodno proveli dan te se nadamo da će ovakvih izleta biti i ubuduće. 8


Dan žena - 8. mart Već tradicionalno i ove godine proslavili smo 8. mart - Međunarodni dan žena. Ove godine organizacija je bila odlična te nas je dvadesetak otišle smo u restoran "Franko" na Kaštanjeru. Ručak u restoranu bio je za sve članice besplatan, a druženje i dobro raspoloženje nastavilo se i poslije ručka u prostorijama udruge uz kavu i kolače. Dan žena slavi se u cijelom svijetu kao uspomena na žene radnice koje su prije više od sto godina prve organizirale masovni štrajk žena i pobunile se protiv teških uvjeta rada i borile se za svoja prava. Ni u današnje vrijeme položaj žena nije lak, vlada velika nezaposlenost, besparica i svugdje se osjeća kriza. Žene koje su zaposlene često imaju manju plaću za isti posao od svojih muških kolega. One su te koje obavljaju najveći dio posla u kući - kuhanje, čišćenje, djeca i brojne druge obaveze. I zato je veoma lijepa gesta darovati cvijet ili neku sitnicu voljenoj osobi, majci, baki.. Ne zaboravimo ni ostale dane u godini iskazati pažnju voljenim osobama barem poljupcem i zagrljajem koji ništa ne koštaju, a nekoga mogu jako usrećiti i razveseliti.... Irene Laginja

9


RADOVI NAŠIH ČLANICA I ove godine imali smo štand na gradskoj tržnici na kojem smo prezentirali rukotvorine naših članica. Aktivnost se održala tri puta povodom uskršnjih i božićnih blagdana te povodom Međunarodnog tjedna gluhih i nagluhih osoba koji se uvijek slavi zadnji tjedan u rujnu. Naš cilj je prvenstveno da pokažemo javnosti da udruga jest aktivna te senzibiliziranje šire javnosti o problemima gluhih i nagluhih osoba. U razdoblju od 22. 03. do 30. 03. 2013. štand su posjetile mnoge važne osobe: gosp. Erik Lukšić pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Pule, gosp. Vinko Knez zamjenik pročelnika, gosp. Tihomir Jakovina ministar poljoprivrede, gosp. Damir Kajin (IDS) i gosp. Silvano Hrelja (sindikat umirovljenika) saborski zastupnici, gđa. Sonja Grozić-Živolić Pročelnica upravnog odjela Istarske županije sa dvije suradnice, te dr. Boris Grdinić med. spec. ORL - Opća bolnica Pula.

10


11


MEÐUNARODNI TJEDAN GLUHIH OSOBA Ove godine proslava je bila skomnija. Najvažnija proslava bila je 29. 09. 2012. u prostorijama Udruge. Organizirali smo druženje uz ćevape i tortu ipak najvažnije je malo se opustiti i zabaviti. Proslava je bila posebna jer smo se oprostili od našeg tajnika Zorana Orbovića. U znak zahvalnosti za višegodišnji rad darivali smo umjetničku sliku. Također SDG Pula je zahvalio bivšem tajniku na radu te mu za uspomenu darivao zidni sat u obliku Istre. Umjesto Zorana Orbovića zaposlena je nova tajnica Vesna Kordić-Popovski te je ovo bila prilika da je članovi i upoznaju. Zahvaljujemo gradu Puli što je organizirao primanje u gradskoj palači i tom prilikom je bila i tiskovna konferencija kako bi širu javnost upoznali s problemima gluhih osoba i potrebom financiranja tumača u osnovnim školama. Tiskovnoj konferenciji su prisustvovali gosp. Vinko Knez zamjenik pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Svetlana Cukerić predsjednica udruge te tumači HZJ Vedrana Radić i David Laginja. Dana 01. 10. 2012. televizija Nova Pula pozvala nas je na snimanje uživo u emisiju “Zapadna strana” sa voditeljem Zoranom Oljača tema je bila Međunarodni tjedan gluhih te problemi s financiranjem tumača. Prisustvovali su Svetlana Cukerić predsjednica, Aleks Tanković predsjednik Udruge djece i mladih oštećena sluha te Vedrana Radić tumač HZJ.

preneseno s službenih stranica grada Pule Pula obilježava Međunarodni tjedan gluhih osoba 28/09/12 Podizanje kvalitete života gluhih osoba tema je ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna gluhih osoba, koji se svake godine diljem svijeta obilježava u posljednjem tjednu mjeseca rujna. Tim je povodom danas u prostorijama pulske Komunalne palače održana konferencija za novinare na kojoj je, među ostalim, predstavljen rad Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, a do subote 29. rujna na posebnom štandu na pulskoj tržnici svi zainteresiranu mogu pronaći informacije o Udruzi i njihovim aktivnostima. Na konferenciji za novinare istaknuto je kako je zahvaljujući Ministarstvu mladih i socijalne politike u osnovnim školama Monte Zaro, Loborika i „Vladimir Nazor“ u Pazinu zaposleno troje tumača za gluhu djecu, uz čiju su pomoć gluha i nagluha djeca iznimno napredovala u radu. Osim toga, desetak članova Udruge zaposleno je i u drugim udrugama i tvrtkama poput „Tekop-Nove“ i brodogradilišta „Uljanik“. 12


Predsjednica Udruge Svetlana Cukerić i članovi David Laginja i Vedrana Radić istaknuli su kako se Međunarodni tjedan gluhih obilježava od davne 1958. godine, a cilj mu je kroz razne aktivnosti i kampanje skrenuti pozornost javnosti na probleme i poteškoće gluhih osoba Pomoćnik pročelnika društvenih djelatnosti i koordinator projekata Grada Pule Vinko Knez izrazio je punu podrušku radu Udruge te naglasio važnost socijalizacije i zajedničkog druženja, poželjevši im još mnogo uspješnih proslava. Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, koja broji 140 članova, osnovana je 5. prosinca 1948. godine, a okuplja osobe oštećenog sluha radi ostvarivanja i promicanja kvalitetnijeg života u zaštiti pojedinačnih i zajedničkih interesa te neprestano radi na prevladavanju komunikacijskih barijera u svakodnevnom životu.

Kad u pedesetima postanete tehnološki višak-život ne staje. Samo kreće u smjeru koji sam izabereš. Ja sam izabrala pomagati ljudima. Završila tečaj HZJ i evo me na mjestu tajnice UGINIŽ . Prvi mi je zadatak bio priskrbiti sredstva za opstanak i djelovanje što sam uspjela, zahvaljujući razumijevanju lokalne i šire zajednice. Drugi jednako važan cilj je privući što veći broj članova kroz razne aktivnosti. Žalosti me što nemam više vremena za druženje no nadam se da će se većim angažmanom svih i to promijeniti. Vesna Kordić- Popovski, tajnica 13


REDOVNA SKUPŠTINA U ZAGREBU Dana 29. 10. 2012. održana je skupština HSNG u Zagrebu u hotelu “Palace” kojoj su prisustvovale Svetlana Cukerić predsjednica, Milka Paus član Upravnog odbora i Vesna Kordić-Popovski tajnica. U popodnevnim satima održano je predavanje o primjeni SOKNA u praksi koje je vodio stručni suradnik Milan Ristić. Predavanju su prisustvovali skoro svi predsjednici i tajnici Udruga te naglašena je važnost primjene ovog sistema u budućnosti jer nam osigurava bolje planiranje i redovita sredstva. SOKNO je sistem pomnog planiranja aktivnosti koje se mora do detalja razraditi i provoditi te služi kao dokaz o radu. Ovaj sistem ima i ISSO certifikat kao prepoznavanje kvalitete i navedeno je da baš to koriste i mnoge udruge i organizacije kod nas. Postoje i slični sistemi planiranja. Upravni odbor je prihvatio provođenje SOKNA te svaka ideja i aktivnost je dobrodošla.

14


NEGATIVNA ŽIVOTNA ISKUSTVA Ljudi koji se spremaju ući u bračnu zajednicu moraju biti ozdravljeni od svoje prošlosti. Oni moraju ozdraviti da bi živjeli boljim bračnim životom. Neke se bračne zajednice raspadaju jer partneri ne teže za iskrenom i pravom ljubavi koja je potrebna. Mladić koji nije primio ljubav od svoje majke ili sestre biti će razočaran ako tu ljubav ne primi ni od vlastite žene. Jedan čovjek srednjih godina požalio mi se da ga njegova majka koja je bila udovica veoma mrzi. To mi je bilo jako čudno jer joj je to bio jedini sin.Srela sam je i upitala koji je razlog mržnje prema vlastitom sinu koji ju je ljubio i činio za nju sve i u materijalnom smislu. Rekla mi je da on izgleda kao njegov otac…… Uz smješak sam joj rekla da bude sretna što joj sin izgleda poput oca. Tad mi je u suzama počela pričati o svim patnjama koje je sa njim prošla od samog dana njihova vjenčanja, pa ju je vlastiti sin na sve to podsjećao tako da ga nije mogla voljeti. Savjetovali su je da otiđe na seminar ozdravljenja. Nikada se više nije svađala sa sinom. Bila je najsretnija majka kada joj se sin oženio. Dalji život proveli su sretno sa mnogo ljubavi, uživali su u svakom trenutku zajedničkog života. Nakon dugo vremena majka je mirno umla u sinovljevom naručju. Marija Radić

PRIJATELJSTVO Za prijateljstvo je potrebno istine i sreće pravi prijatelj iznevjeriti te neće. Nikada, pa ni tada niti kad te najveća tuga savlada. Bit će s tobom u dobru i u zlu. Dati najveću podršku. Ići će s tobom kroz puteve života tvoga i neće te smatrati kao bilo koga. Prijateljstvo je dobro koje svatko želi. Prijateljstvo i ljubav svakog razveseli.

Marija Radić 15


ODGAJATELJICA U VRTIĆU Kada se radi o zapošljavanju gluhih i nagluhih osoba onda je teško jer mnogi su na Zavodu za zapošljavanje ili rade na poslu za koji se nisu školovali. Ne želim reći da nema zaposlenih gluhih. Ima, naravno i gluhim osobama je potreban posao i sredstva za normalan život. Nažalost još uvijek se smatra da su gluhe i nagluhe osobe manje sposobne te da ne mogu obavljati sve poslove kao zdravi ljudi. Gluhe osobe mogu sve jedino ne mogu čuti i teže komuniciraju, ali to ne bi smjela prepreka zapošljavanju. Upravo zbog toga želim vam pokazati uspjeh gluhe osobe te svako napredovanje je za pohvalu. Povijest nam je pokazala mnogo poznatih slavnih osoba koje su bile gluhe a zadužile su svijet od muzičara, astrologa, fizičara , liječnika i izumitelja itd… Sva zanimanja bi trebala biti dostupna tako i posao odgajateljice u vrtiću. Monika Žgomba je mlada majka koja je završila Stručni studij predškolskog odgoja te se nedavno zaposlila u vrtiću “Kuća od licitara”. Iako je gluha djeca su je jako zavoljela i prihvatila, jako su je lijepo primili. Pričaju i uče pjesmice na znakovnom jeziku sa Monikom. Kolegice su je prihvatile bez problema, a i roditelji. Monika radi kao treći odgajatelj u srednjoj smjeni, pa nema puno kontakata s roditeljima. Važno je napomenut da su svi odgajatelji dječjeg vtića “Kućica od licitara” prošli tečaj Hrvatskog znakovitog jezika, te tako premostili barijeru u komunikaciji. Na kraju poželimo Moniki puno uspjeha u radu, te neka i drugi slijede njezin primjer jer samo upornošću se ostvaruju želje.

Monika Žgomba s djecom u vrtiću

David Laginja 16


VICEVI I ZABAVA BIZNIS Prolaznik će prijekorno prosjaku: - “Kako Vas nije stid! Jučer ste bili gluhonijemi, danas ste slijepi, sutra………… - “Što se to Vas tiče? Ja samo širim posao!”- odbrusi prosjak. Marija Radić Jeste li ikada htjeli reći onu riječ na p……. Ali nemojte psovati radije pročitajte priču te drugi put kad poželite reći psovku sjetitie se ovoga………. Prošlog petka primim poziv prijatelja, priprema party, Povedi partnericu poručuje. Prihvaćam poziv, prirodno. Petak, pet popodne, party. Predjelo, panceta, pršut, paški, pašticada, pa pečeno. Prepuno poslastica, primamljivo, priznajem pravi pir. Prije papanja popijem par pelinkovaca. Poštovana partnerica pije pepsi. Poslije pršuta puknem po pivu. Preferiram "Pan" pet puta. Poslije pečenog pijem plavac. Primjećujem promjene ponašanja prouzrokovane pićem. Pretjeruješ, previše piješ! Prigovara partnerica. Poslije ponoći polazak. Pođite pješke, prošetajte, predlažu prijatelji. Ponosno, poput pauna, prilazim peglici. Pokret! podviknem. Putem problemi, peh, prometna policija. Policajac pozdravi pa pristojno pita prometnu. Primjećuje pripitost. Predlaže puhanje. Pušem, pušem, pa popušim! Podosta promila preko propisanog. Prekršaj plaćam papreno. Parkiram peglicu pokraj puta pa polako pješke. Posrćem pijano, par puta povratim. Ponižen, posramljen, praznog portafoja, primam premilu partnericu pod pazuh. Pred posteljom promucam, ponovno postimo! Pretpostavljam privremeno.

17


RECEPT PINCA mjera – čaša od jogurta 1 čaša mlijeka 1 žlica šećera malo brašna kocka kvasca to se pripremi za dignuti kvasac. Ostalo: 3 jaja 1 vanilin šećer 1 čaša šećera korica limuna i naranče 1 kg brašna 1 prašak za pecivo Sve smiksati , dodati dignuti kvasac plus 1 čaša toplog mlijeka da tijesto bude mekano. Ugrijati pećnicu na 50 stupnjeva pa ugasiti je i staviti pokriveno s čistom kuhinjskom krpom tijesto unutra da se diže. Kad se diglo pobacati 1 čašu suhih grožđica te premjesiti i razrezati tijesto te pokriti ponovo sa najlonom i krpom te neka se diže još najmanje pola sata. Peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta pa smanjiti na 160 stupnjeva još 20 min. Zatim pincu izvaditi premazati sirupom te posipati šećerom. Sirup se napravi od 1 dcl vode sa 3 žlice šećera. Vratiti u pećnicu na 180 stupnjeva da se ispeče do kraja. Kada je pečeno opet se pokrije s najlonom i krpom kako bi se polako ohladila te ostala mekana. Irene Laginja

18


KOLAČ OD SIRA BISKVIT: 300gr brašna ½ margarina (ili 10 dkg masti) ½ praška za pecivo 3 žutanjka od jajeta malo mlijeka za umijesiti FIL: 500gr svježeg sira 3 bjelanjka 5 dkg griza ½ l mlijeka 10 do 15 dkg šećera (po ukusu) sok i korica limuna 1 vanilin šećer Prvo se skuha griz na mlijeku i pusti ohladiti. Zatim se margarin izmrvi rukama u brašno, doda se ostalo i umijesi tijesto. Podijeliti tijesto za dvije kore. Tepsija se dobro namaže i pobrašni. Razvaljati jednu koru po veličini tepsije. Od bjelanjaka utući čvrsti snijeg, dodati lagano u sir, te dodati šećera, vanillin šećer, limun i griz. Na fil se stavi druga kora te se malo nabode vilicom i peći na 180 stunjeva oko 40 minuta.

Svetlana Cukerić 19


SJEĆANJE…… FERIDA OMANOVIĆ ( 26. 08. 1953. – 18. 11. 2011.) Rođen je u Orahovi kraj Bosanskog Broda. Sluh je izgubio zbog bolesti u ranom djetinjstvu. Pohađao te osnovnu školu u Banja Luci, a zatim je završio srednju školu za gluhe osobe te se osposobio za autolakirera. Nakon završetka škole živio je i radio neko vrijeme u Rijeci, a zatim se preselio u Pulu. U Puli se zaposlio u više firmi, radio je u firmi "IKUS",zatim u tvornici stakla a najduže je radio u "Uljanik- Strojogradnja". Radio je teški posao kojim pomoću kiseline čiste metalni dijelovi motora. Njegov šef Ervino Štifanić kao i njegove kolege s posla uvijek su imali samo lijepe riječi pohvale za njega kao odgovornog i vrijednog radnika.Takav je bio i u Udruzi uvijek dobar prijatelj. Aktivno se bavio sportom - kuglanje i nogomet. Kuglanjem se bavio do zadnjih dana života. Kao sportaš bio je u generacij igrača od 1980. do 2000. god. koji su Pulu držali na vrhuncu slave osvajajući brojne pehare na državnim ali i međunarodnim natjecanjima. Sudjelovao je i na natjecanju u Općinskoj ali i Istarskoj ligi. Njegov gubitak se dosta odrazio na sadašnju kvalitetu ekipe. Bio je u braku s Ajšom te imaju sina Elvisa. Zbogom prijatelju dragi,prerano si otišao na put bez povratka, ali te nećemo zaboraviti!

20


PROJEKT ISTARSKE ŽUPANIJE

Dana 10.12. 2013. predsjednica Udruge gluhih i nagluhih IŽ Svetlana Cukerić, prisustvovala je potpisivanju ugovora sa Istarskom Županijom. Potpisan je projekt pod nazivom "Podizanje kvalitete života gluhih osoba" u vrijednosti 10.000,00 kn čime je omogućen nastavak tiskanja našeg lista "GLAS". Zahvaljujemo Istarskoj županiji što je podržala ovaj vrijedan projekt koji je od važnosti za sve gluhe osobe u Hrvatskoj ali i druge osobe koje žele saznati više o radu i problematici gluhih osoba.

21


SPORT

SPORT

SPORT

Evo nas opet u našem «Glasu“. Uvijek su iste ekipe i takmičenja, ali druga mjesta i rezultati. Potrebno je istaći na izvrstan rad HŠSG na čelu s MARIOM LUŠIĆEM jer se borio za boljitak i prava gluhih sportaša. Tako je uspio izboriti da vlada RH proslijedi saboru da donosi odluke o naknadama za izvrsnost na međunarodnim i olimpijskim sportovima. Tako su gluhi osvojili na olimpijskim igrama 28 zlatnih, 1 srebrnu i 9 brončanih, te na SP 19 zlatnih, 13 srebrnih i 38 brončanih medalja. Prije toga je bio hod po mukama. Od kako je bio izabran za predsjednika HŠSG, bio je vizionar za dobrobit gluhih tako da je uspio da se osiguraju potrebna sredstva za kvalitetan rad iz državnog proračuna, te je podigao kvalitetu rada sportskih saveza, udruga i klubova, zatim je uspio štititi gluhe od diskriminacije i degradacije od drugih zdravih i invalidnih sportaša da ne izgubimo ili umanjujemo materijalna prava. To je prava politika i pravi čovjek na pravom mjestu. Sigurno bi se trebao podignuti spomenik za borbu i prava gluhih. Naši su kuglači izborili ulazak u 1. ligu, a kuglačice osvojile 2. i 3. mjesto. Možemo slobodno biti ponosni da imamo predstavnike na međunarodnim takmičenjima, te sudjelovali u Celju (Slovenija). Pa idemo redom. U Sl. Brodu dana 02. 06. 2012. kuglači su u 2.ligi osvojili 1. mjesto. Sa kuglačima iz Karlovca smo ušli u 1. ligu i ponovo smo među jakim klubovima iz Varaždina, Bjelvara, Zagreba i Rijeke. Sl. Br. muški ekipno 1. Pula 3021 čunj 37 bodova 2. Karlovac 2946 čunjeva 31 bod 3. Sisak 2849 čunjeva 28 bodova 4. Slavonski Brod. 2791 čunj 22 boda 5. Požega 2700 čunjeva 18 bodova 6. Zadar 2657 čunjeva 17 bodova 7. Nova Gradiška 2499 čunjeva 15 bodova U Požegi 17. 11. 2012. na pojedinačnom prvenstvu u kuglanju sudjelovalo je 24 igrača iz Požege, Zagreba, Rijeke, Varaždina, Splita, Bjelovara, Siska, Karlovca, Osijeka, Slavonskog Broda i Pule. Naši su se plasirali sa 2 kuglača i osvojili: 15. Radić Zdravko 486 čunjeva i 19. Franko Škorić 469 čunjeva. U Čakovcu je održano prvenstvo u streljaštvu standard puškom 28. 01., 21. 04. i 16. 06. 2012. Među 7 izabarnih ZDRAVKO RADIĆ je 6. sa 371 krugom. Problem je u tome što je gađao serijskom puškom umjesto standardnom puškom što je razlika. Državno prvenstvo u streljaštvu serijskom puškom u Osijeku 12. 05. 2012. ekipno i pojedinačno, muški, sudjelovalo je 24 strijelaca i 6 ekipa iz Varaždina, Zagreba, Osijeka, Karlovca, Bjelovara i Slavonskog Broda. Gađale su i žene te su bila 22 strijelca i 7 ekipa. Zdravko Radić je bio 7. po redu sa 258 krugova, a na vrhu su bili svjetski strijelci i to: 1. Lugarić Milan (Vž)319 krugova, 2. Bakić Darko (Zg)318 krugova, 3.Šimegi Mario(Vž)308 krugova.

Žene su također sudjelovale na prvenstvu gluhih u kuglanju ekipno u Varaždinu 05. 05. 2012. g. te su osvojile 2. i 3. mjesto, a 1. mjesto je osvojila ekipa Split 1., 22


Puljankama su pripali isti broj bodova, ali je Pula 1 bila bolja u čišćenju. Evo redoslijeda: 1. SPLIT 1 1455 čunjeva, 22 boda 5. SPLIT 2 1334 čunjeva, 14 boda 2. PULA1 1367 „ 16 „ 6. ZAGREB 228 „ 9 „ 3. PULA 2 1388 „ 16 „ 7. KARLOVAC 1246 „ 8 „ 4. SISAK 1226 „ 15 „ 8. SL. BROD 1170 „ 8 „ U Puli je 27. 10. 2012.g. u domu sportova „Mate Parlov“ održano pojedinačno prvenstvo u kuglanju - žene. Sudjelovalo je 20 natjecateljica iz Pule, Zagreba, Karlovca, Splita i Sl. Broda. 1. Matea Šipić 543 čunjeva (Split – 1) 2. Marija Radić 485 čunjeva (Pula – 1) 3. Dragana Benčić 480 čunjeva (Pula - 2) 4. 6. Zdenka Filipović 447 čunjeva (Pula – 1) 5. 7. Suzana Čekić 437 čunjeva (Pula – 1) 6. 9. Carmela Svetić 411 čunjeva (Pula – 2) Dok naša Slavica Anđić nije mogla sudjelovati zbog bolesti. Zadovoljni smo da se naše igračice nalaze na gornjoj polovici ljestvice redosljeda među 20 izabranih. Tada je bio ozganiziran i oproštaj sa dugogodišnjim kuglačem RADOVIĆ MILAN. koji je zadnji put bacio kugle. Za uspomenu su uručeni sat da bi i dalje gledao kad treba dolaziti na treninge i tenisice da se dalje bavi rekreacijom. I na kraju da spomenemo što je najvažnije da smo imali predstavnike u kuglanju za reprezentaciju i to: SUZANA ČEKIĆ, MARIJA RADIĆ I ZDRAVKO RADIĆ. Europsko prvenstvo se održalo u Celju (Slovenija) 22. – 23. 06. 2012.g. Redoslijed muške ekipe je: 1. Njemačka 2, 2. Njemačka 1, 3. Austrija 1, 4. Hrvatska, 5. Slovenija, 6. Austrija 2, dok na pojedinačnom naš Zdravko Radić je zauzeo 11. mjesto od 28 kuglača sa 529čunjeva. A redoslijed ženske ekipe je: 1. Njemačka 1, 2. Hrvatska, 3. Njemačka 2, a naše kulglačice su osvojile ovim redom: 2. Matea Šipić sa 544, 7. Marija Šerić sa 505, 9. Marija Radić sa 488, 10. Suzana Čekić sa 483 čunjeva.

23


UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH ISTARSKE ŽUPANIJE – PULA

52100 PULA, Anticova 5 tel/fax: (052) 210 752 e-mail: udruga.gluhih.i.nagluhih@pu.t-com.hr

Radno vrijeme tajništva: ponedjeljak / četvrtak: petak:

17,00 - 21,00 08,00 - 12,00

Radno vrijeme Udruge: ponedjeljak / četvrtak:

18,00 - 22,00

Glas 2013  

Časopis Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you