Page 1

Inicijativa mladih TI & JA, 2010. ZORA, za nenasilje i ljudska prava


ZORA JE... ZORA je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava manjina kao i na edukaciji te podizanju svijesti o problemima od općeg društvenog interesa, nenasilju, zdravlju i cjeloživotnoj i neinstitucionalnoj edukaciji. Ciljevi i svrha osnivanja Udruge su: * zaštita ljudskih prava i razvoj ljudskih sloboda, odbacivanje nasilja i razvijanje nenasilnih metoda; * promicanje rodne ravnopravnosti i prava manjina; * podizanje svijesti o problemima od općeg društvenog interesa, a posebice o nenasilju i spolno reproduktivnom zdravlju; * promicanje volontiranja i građanskog aktivizma na lokalnom nivou; * poticanje kreativne razmjene teorijskih i praktičnih pristupa u neformalnoj edukaciji kroz radionice, seminare i treninge; * promicanje i potpora cjeloživotnog učenja i neinstitucionalnog obrazovanja; * promicanje aktivnog sudjelovanja mladih u društvu; * humanitarno djelovanje (osiguranje i poboljšanje kvalitete življenja, poboljšanje uvjeta školovanja).

ZORA, za nenasilje i ljudska prava A. Schulteissa 19, ured br. 68, 40000 Čakovec • Tel/fax: (040) 395 344 www.udrugazora.hr • zora@udrugazora.hr ŽR: 2392007-1100002196 (Međimurska banka) • MB 1766350


INICIJATIVA MLADIH “Ti & ja” Cilj inicijative “Ti & ja” bio je informirati mlade o mitovima vezanima uz spolno reproduktivno zdravlje i dati im točne informacije, kako bi se mogli odgovorno ponašati prema sebi i ljudima koje vole. Progovaranje o spolno prenosivim infekcijama i problemima vezanima uz njih jedan su od načina na koje se borimo protiv stigme, diskriminacije i tabua.

trajanje 01.06.2010. - 30.09.2010. donator Europska unija, program Mladi na djelu - Inicijative mladih iznos

39859,72 kn

TI & JA

educirajmo se zajedno!


ŠTO SMO RADILI U SKLOPU INICIJATIVE? Kao prvo, došli smo na ideju da informiramo mlade i javnost te da pokrenemo pozitivne promjene našoj lokalnoj zajednici. Smatramo da su posljedice rizičnog spolnog ponašanja naš ZAJEDNIČKI problem koji se neće riješiti sami od sebe - moramo ga riješavati svi zajedno. Osmislili smo aktivnosti koje bismo željeli provoditi kako bi i druge mlade potaknuli da budu aktivni, da ih na zabavan i pristupačan način educiramo i informiramo o njihovom spolno reproduktivnom zdravlju i važnosti prevencije, te da ih potaknemo na smanjenje predrasuda prema onima koji pate/boluju od spolno prenosivih infekcija/bolesti. Tu ideju prijavili smo na natječaj Europske unije - Mladi na djelu (www.mobilnost.hr)


PROGRAM MLADI NA DIJELU Program Mladi na djelu jedan je od programa Europske komisije (EC) namijenjen mladima, organizacijama mladih te svima uključenim u rad s mladima. Program Mladi na djelu nudi brojne mogućnosti mobilnosti i neformalnog učenja, promiče međukulturalni dijalog i otvoren je za sve mlade ljude, neovisno o njihovom obrazovanju ili društvenoj i kulturalnoj pripadnosti. Pružajući financijsku potporu, program Mladi na djelu omogućava projekte poput razmjene mladih, volonterske službe, edukacija i umrežavanja u području rada s mladima kao i razvijanje novih partnerstva u Europi. Ukoliko i vi želite sa svojim prijateljima provoditi inicijative, pratite natječaje na www.mobilnost.hr


TI & JA

educirajmo se zajedno!

Ljudi koji imaju neku od spolno prenosivih infekcija zabrinuti su, preplašeni, ne znaju kome bi se obratili, strah ih je nekome reći da ih prijatelji ne bi odbacili... Zar ne bi bilo bolje da sve to možemo izbjeći? Istraživanja pokazuju da je stupanje u spolne odnose kod mladih sve više pravilo umjesto iznimka. Roditelji i zajednica često im ne daju dovoljno informacija ili pak im daju krive informacije jer se teme vezane uz spolnost kod nas još uvijek smatraju tabuom. Zbog toga se mladi često upuštaju u rizična spolna ponašanja, a da često to uopće niti ne znaju, niti pak su svjesni da bi takvim ponašanjem mogli dobiti neku spolno prenosivu infekciju. Nama mladima informacije vezane uz spolno reproduktivno zdravlje su jako važne. Kako bi se mogli ponašati odgovorno, moramo imati točne informacije, a ne da vjerujemo u mitove i dezinformacije.


Snimanje filma “Ti & ja - educirajmo se zajedno” Udruga Zora je početkom 2010. godine provela istraživanje “RIZIČNA SPOLNA PONAŠANJA I ZNANJE O SPOLNOM I REPRODUKTIVNOM ZDRAVLJU SREDNJOŠKOLACA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE” U rezultatima istraživanja primijetili smo da su neka ponašanja mladih iz Međimurske županije jako rizična i više nego alarmantna: • Za 37,26% spolno aktivnih srednjoškolaca/ki prvo iskustvo spolnog odnosa bila je veza na jednu noć ; • 37,74% ih je prije prvog spolnog odnosa konzumiralo alkohol ili drogu; • 59,91% ih je imalo više od 1 seksualnog partnera; • 55,19% ne koristi zaštitu svaki put tijekom spolnog odnosa; • Čak 40,14% (skoro svaki drugi srednjoškolac/ka) ne bi reklo svom partneru da ima spolno prenosivu infekciju/bolest; • Čak 68,42% spolno aktivnih srednjoškolki nikad nije bilo na ginekološkom pregledu; • 92,7 % srednjoškolaca/ki nikad se nije testiralo ni na jednu od spolno prenosivih infekcija/bolesti. Primijetili smo i da mladi vjeruju u razne mitove o seksualnosti i spolno prenosivim infekcijama. Stoga smo odlučili napraviti film koji će obrađivati nekoliko tih mitova koji su nam se činili naj štetniji, a da kroz film mladi dobiju točnu odnosno istinitu informaciju.


ŠTO JE MIT, A ŠTO SU CINJENICE? Ne riskiraj, nego se informiraj!!!

ČINJENICA: Ova izjava je netočna! SPI mogu MIT: Organizmi koji uzrokuju spolno prenosive infekcije

(SPI) mogu ući u tijelo samo kroz vaginu ili penis.

ući u tvoje tijelo na različite načine - preko sluznice vagine, penisa, anusa, ustiju, a u nekim slučajevima čak i očiju, odnosno krvlju. Spolno prenosive infekcije (SPI) uzrokuju bakterije, virusi ili paraziti koji se prenose s jedne osobe na drugu uglavnom razmjenom tjelesnih tekućina (sjemenom, vaginalnom tekućinom i krvlju).

ČINJENICA: Ova izjava je netočna! Oralni seks MIT: Oralni seks je sigurna seksualna aktivnost u

kojoj je nemoguće dobiti bilo kakvu spolno prenosivu infekciju.

definitivno nije sigurna seksualna aktivnost. Ukoliko ti je partner/ica inficiran/a, može ti prenijeti neku SPI i nezaštićenim oralnim seksom. Zato bi bilo poželjno koristiti kondome ili dentalne maramice i tijekom oralnog seksa.

ČINJENICA: Ova izjava je netočna! HIV se MIT: Moguće se inficirati HIV-om ako ste pili iz iste čaše

iz koje je pila osoba inficirana HIV-om.

prenosi preko tjelesnih tekućina koje su inficirane krv, sperma, vaginalni sekret i majčino mlijeko. HIV se ne prenosi poljupcem, kupanjem u istom bazenu, rukovanjem, uporabom javnih zahoda, grljenjem ili kuhanjem sa HIV pozitivnom osobom, korištenjem istog pribora za jelo, preko domaćih životinja, ubodom komaraca kao ni njegom HIV pozitivne osobe.

ČINJENICA: Ova izjava je netočna! Možeš biti MIT: Imaš li neku spolno prenosivu infekciju, primijetiti ćeš po slijedećim simptomima: smrdljivi iscjedak, ranice i sl.

inficiran nekom od SPI, a uopće ne imati nikakve vidljive simptome. Npr. virus HPV visokog rizika može se vidjeti tek na testu za HPV ili pak u rezultatima Papa testa. Klamidija primjerice, posebice u adolescenata, isto može postojati u organizmu bez vidljivih simptoma, a ne liječenje uzrokuje neplodnost.


MIT: Osim apstinencije, jedino kontracepcijske pilule te štite istovremeno od neželjene trudnoće i spolno prenosivih infekcija/bolesti.

ČINJENICA: Ova izjava je netočna! Osim

apstinencije što te istovremeno može zaštititi od trudnoće i spolno prenosivih infekcija je KONDOM, ali samo ako ga koristiš svaki put i pravilno.

ČINJENICA: Ova izjava je netočna! Djevojka MIT: Ako djevojka ima spolne odnose za vrijeme menstruacije, ne može ostati trudna.

može ostati trudna i za vrijeme menstruacije. Neoplođena jajna stanica može živjeti 24 sata, a spermiji u spolnim organima žene mogu preživjeti nekoliko dana, otprilike tri do pet dana. Djevojka će najvjerojatnije ostati trudna ako je seksualni odnos bio neposredno prije ili poslije ovulacije. Tipično se ovaj proces događa 14 dana prije početka slijedeće menstruacije, međutim to može varirati iz mjeseca u mjesec (posebice u adolescentica sa neregularnim ciklusima). Tako da sperma odložena za odnosa prije nekoliko dana može ostati vitalna u tijelu dok se ne stvore uvjeti za oplodnju.

ČINJENICA: Ova izjava je netočna! U pre-ejakuMIT: Ako prilikom spolnog odnosa dečko prije ejakulacije izvuče penis iz vagine, trudnoća nije moguća.

lacijskoj tekućini uvijek može biti nešto aktivnih spermija koji mogu oploditi jajašce u vrijeme ovulacije, tako da je trudnoća moguća. Također vam se može dogoditi da dečko u uzbuđenju ne stigne izvaditi penis iz vagine. Ova metoda vas neće zaštititi od trudnoće i/ili spolno prenosivih infekcija.

ČINJENICA: Ova izjava je netočna! Moguće je da

MIT: Osobe koje imaju neku spolno prenosivu infekciju/ bolest izgledaju bolesno.

uopće nemaju nikakve vidljive simptome i izgledaju zdravo, iako su prijenosnici infekcije. Moguće je da se nisu ni ponašali nepromišljeno, no njihov bivši/ sadašnji partner/ica jest. Moguće je da su smatrali da se oko toga ne trebaju brinuti jer su u ozbiljnoj vezi. Moguće je da nisu koristili zaštitu jer su vjerovali svom partneru... Na tisuće je razloga zbog čega mladi ne razmišljaju o spolno prenosivim infekcijama i bolestima tako dugo dok se ne dogode njima i/ili nekom od njihovih bližnjih. Kako možeš biti siguran/na da ti ili tvoj partner/ica nemate neku SPI ako se nikad niste ni testirali? Ne zaboravi, dovoljan je samo jedan nezaštićeni spolni odnos, uključujući nezaštićeni oralni seks.


Snima se... U srpnju smo snimili materijale za film, a sudjelovali su slijedeći glumci i glumice: Karolina Kolarić Neven Vlahović Krešimir Kelin Monika Novak Nikolina Horvat Matija Bogdan

U filmu su sudjelovale i doktorice Savjetovalište školske medicine za zaštitu reproduktivnog zdravlja Mr.sc. Narcisa Slugan, dr.med., specijalist školske medicine i Diana Uvodić-Đurić, dr.med., specijalist školske medicine. Zajedničkim naporima pokušavamo pružiti mladima podršku koju trebaju, očekuju i zaslužuju.


“Ti & ja – educirajmo se zajedno” edukativni je film Udruge Zora za mlade koji progovara o mitovima o spolno reproduktivnom zdravlju u koje mladi vjeruju i zbog koji se, ni ne znajući, dovode u opasne situacije. Na zabavan, a istovremeno i poučan način mladima pomaže da razumiju zbog čega je važno da ozbiljno shvaćaju svoje zdravlje, ali i zdravlje onih koje vole. Ukoliko želite prikazivati ovaj edukativni film u srednjim ili osnovnim školama, klubovima mladih ili na sličnim mjestima, možete naručiti primjerak na: zora@udrugazora.hr Isto tako, film možete pogledati na http://vimeo.com/15187933

? ? ?

?


ŠARENA SUBOTA - IGROM DO ZNANJA U subote, 4. rujna od 10 do 16 sati na Trgu Republike Čakovec Udruga Zora održala je zabavno-edukativnu akciju "Šarena subota - igrom do znanja".

Dio ekipe priprema se za igru...

U sklopu akcije igrali smo igru u prirodnoj veličini - “Čovječe nauči se” u kojoj su mladi sudjelovali i odgovarali na pitanja o spolno reproduktivnom zdravlju. Odigrane su dvije partije igre, a najbolji su dobili vrijedne nagrade - knjige. U tijeku igre, zahvaljujući mikrofonu i razglasu, pitanja i odgovori mogli su se čuti diljem cijelog Trga Republike. Bilo je zanimljivo čuti kako se prirodno i jako glasno progovara o stvarima koji su za našu zajednicu još uvijek tabu, a što je pomoglo da se o tome informiraju ne samo oni koji su u samoj akciji sudjelovali, već i svi koji su se u to vrijeme našli na trgu ili pak na terasama ispijajući kave.


Za to vrijeme, volonteri/ke su vrijedno dijelili edukativne letke prolaznicima.

Održana su također i natjecanja u napuhivanju kondoma u kojem su, moramo priznati, nadmoćno pobijedili dečki.

Prezentacija načina prenosa spolno prenosivih infekcija.


U sklopu akcije mladi čakovečki fotograf Mario Jakšić fotografirao je zainteresirane prolaznike sa edukativnim porukama poput “Širim znanje, a ne spolno prenosive infekcije!”, “Aktivizam je zakon!”, “Odbacujem diskriminaciju”...


“BESPLATNO FOTKANJE” by Mario Jakšić


Promocija edukativnog filma “Ti & ja” Citylight plakati koji su pozivali na premijeru filma bili su postavljeni u samom centru pješačke zone grada Čakovca, ispred galerije Scheier i ispred zgrade Grada Čakovca. Besplatno postavljanje omogućio nam je Centar za kulturu Čakovec.

Citylight plakati postavljeni u ulici Matice Hrvatske i ulici kralja Tomislava u Čakovcu


Billboard plakati bili su postavljeni na izlasku i ulasku u Čakovec kako bi vozače i prolaznike pozivali na premijeru filma, ali i na oprez u očuvanju svog zdravlja.

Billboard plakati na najprometnijim ulazima u grad Čakovec


Premijera edukativnog filma “Ti & ja -educirajmo se zajedno” Premijera filma održana je 17.09.2010. u dvorani Scheier u Čakovcu. Volonteri/ke su svim posjetiteljima podijelili edukativne materijale, te je prije premijere u dvorani upriličeni domjenak s kokicama u kojima su također mogli uživati i tijekom trajanja filma. Film smo distribuirali svim osnovnim i srednjim školama, u kojima će se također organizirano provoditi prikazivanje filma. Napravili smo odličan edukativni film pomoću kojeg će mladi napokon moći saznati što učiniti ukoliko imaju problem i kome se javiti u Međimurskoj županiji. A što je najvažnije, saznati će i što su činjenice, a što mitovi vezano uz spolno reproduktivno zdravlje. Ne zaboravite i vi pogledati film “Ti & ja – educirajmo se zajedno”.


Pripremamo dvoranu za premijeru...

Na info štandu postavljenom u dvorani...


Kome se obratiti u Međimurskoj županiji? Savjetovalište školske medicine za zaštitu reproduktivnog zdravlja Djelatnost školske medicine Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije I.G. Kovačića 1 e Čakovec (Paviljon br. 4) Mr.sc. Narcisa Slugan, dr.med., specijalist školske medicine Tel.: 098 206 521 e-mail: narcisa.slugan@zzjz-ck.hr Diana Uvodić-Đurić, dr.med., specijalist školske medicine Tel.: 098 206 523 e-mail: diana.djuric-uvodic@zzjz-ck.hr Zrinka Zvornik Legen, dr.med., specijalist školske medicine Tel.: 098 206 524 e-mail: zrinka.zvornik-legen@zzjz-ck.hr Marija Ivanović, dr.med., specijalist školske medicine Tel.: 098 909 5951 e-mail: marija.ivanovic@zzjz-ck.hr


UKLJUČI SE U RAD UDRUGE ZORA VOLONTERSKI RAD podrazumijeva dobrovoljno ulaganje osobnoga vremena, truda, znanja i vještina radi dobrobiti svojih bližnjih, zajednice ili cijelog društva. VOLONTERIZAM omogućava ljudima da rade za zajednicu istovremeno razvijajući svoje vještine i učeći nove, primjenljive u tržišnom sustavu. Možete volontirati i darovati nam vaša znanja i vještine u dogovorenom vremenu, a moguće je volontiranje i od kuće Bez obzira da li ste već volontirali ili niste, koliko imate godina i/ili radnog iskustva ili pak upravo suprotno želite steći radno iskustvo kako bi u budućnosti lakše dobili posao - javite nam se jer upravo vas trebamo! Udruga Zora treba volontere/ke koji su voljni pomoći nam svojim vremenom, znanjem i idejama. Bez obzira na kojem Zorim radnom mjestu odlučite volontirati, osiguravamo vam ugodno radno okruženje i timski rad, te mogućnost za osobno i profesionalno usavršavanje. Možete postati redovnim ili nominalnim članom/icom udruge, te podržavati rad udruge ili aktivno sudjelovati u aktivnostima. Redovni članovi/ice plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 50 kuna. Redovni član/ica je aktivni član/ica s punim opsegom Statutom predviđenih obveza i prava. Nominalni članovi/ice plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 30 kuna.Nominalni član/ica je osoba bez ili s ograničenom poslovnom sposobnošću te ima sva prava i obveze redovnog člana/ice, osim što nema pravo sudjelovanja u radu tijela Udruge. Nudimo vam... • sudjelovanje na radionicama udruge Zora te na radionicama i seminarima ljudsko pravaške tematike diljem Hrvatske kao predstavnik/ca Zore • stjecanje novih znanja i vještina • posuđivanje knjiga iz biblioteke ljudsko pravaške tematika u sklopu ureda (ljudska prava, kršenje istih, ženska prava, dječja prava, medijacija, nenasilna komunikacija, korupcija isl.) • mogućnost za profesionalno i osobno usavršavanje, edukaciju i timski rad! Možete donirati i na taj način podržati i omogućiti naše aktivnosti. Zora je neprofitna organizacija koja se financira uglavnom od sponzora i donatora putem objavljenih natječaja. U financiranju rada Zore sudjeluju u manjoj mjeri i pojedinci/ke koji žele potpomoći naš rad. Ukoliko želite novčano potpomoći rad Zore svoje uplate možete obaviti na žiro račun 2392007-1100002196 (Međimurska banka)


EDUKACIJSKI ALATI UDRUGE ZORA Udruga ZORA objavila je “Priručnik za vršnjačke edukatore/ice” koji je nastao kao rezultat intenzivnog rada u sklopu projekta “Moj izbor je prevencija”. Na 196 stranica priručnika u detalje je opisana metodologija, radionice, opće informacije o temama te rječnik, a obrađene su sljedeće teme: suradnja i timski rad, nenasilna komunikacija i aktivno slušanje, spol/rod, nasilje u obitelji/vezama, spolno prenosive infekcije, kontracepcija, vršnjački pritisak i ToT. Priručnik je prvenstveno namijenjen za vršnjačke edukatore/ice koji će nastaviti provoditi edukacijske aktivnosti u svojim srednjim školama. Projekt “Moj izbor je prevencija” provodi udruga ZORA u partnerstvu s Međimurskom županijom, u sklopu Phare programa 2006 Europske unije. Ako želite naručiti svoj primjerak priručnika, javite nam se na Glavni cilj projekta je unaprjeđenje seksualnozora@udrugazora.hr ili na reproduktivnog zdravlja te prevencija nasilja u www.udrugazora.hr mladenačkim vezama kroz sustavnu interakPriručnik je dostupan i u PDF formatu, a možete ga preuzeti na: tivnu edukaciju učenika 1. i 2. razreda srednjih http://www.archive.org/details/PrirunikZaVrnškola Međimurske županije. jakeEdukatore/prirucnik.pdf


Multimedijalni CD “Virtualna škola prevencije” nastao je u sklopu projekta “Moj izbor je prevencija”. Pomoću ovog edukacijskog alata mladi će moći učiti o njima relevantnim temama (suradnja i timski rad, nenasilna komunikacija, ne/nasilje, spol/rod, kontracepcija, spolno prenosive infekcije), moći će testirati svoje znanje na kvizovima, ali i naučiti kako organizirati svoju radionicu pomoću Priručnika za vršnjačke edukatore/ice koji se također nalazi na CD-u. U sklopu “Virtualne škole prevencije” nalazi se i film za mlade “Mladi edukatori u akciji” . Edukativni film “Mladi edukatori u akciji” U filmu za mlade “Mladi edukatori u akciji” na zanimljiv način prikazuju se aktivnosti koje su vršnjački edukatori udruge Zora provodili u svojoj lokalnoj zajednici. Mladi edukatori i edukatorice sami govore koliko su znali o temama te koji su im bili strahovi, dok se kroz cijeli film isprepliću igrane scene te edukativne izjave o raznim temama kao što su vršnjački pritisak i spolno i reproduktivno zdravlje. Znaju li mladi zaista više o svijetu celebrity-a nego o stvarima s kojima se svakodnevno susreću, te zašto namjerno i bespotrebno tabuiziramo mnoge teme, saznajte u filmu.

PREVENTION 4 LIFE


odimo tematske ja i timski rad, radionice: suradn acija, upravljanje nenasilna komunik lji/veza/rod, nasilje u obite ija, volonterima, spol fekcije, kontracepc in e iv os en pr no ma, spol akcije * ganiziramo javne or * k sa iti pr i čk ja vršn cijele RH ugim udrugama iz dr s o m je u đ o ra su materijale * snimam ne iv at uk ed o m * štampa ike * e * pišemo priručn ov m fil ne iv at uk ed avanja i tribine * organiziramo pred

Educiramo * prov

Kreiramo svijet u

kojem živimo.

Ovaj izvještaj štampan je uz financijsku pomoć Europske Unije. Sadržaj ovog izvještaja isključiva je odgovornost Udruge Zora i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Europske Unije.

ZORA, za nenasilje i ljudska prava A. Schultessa 19, ured br. 68, 40000 Čakovec • Tel/fax: (040) 395 344 www.udrugazora.hr • zora@udrugazora.hr ŽR: 2392007-1100002196 (Međimurska banka) • MB 1766350

Ti & ja -educirajmo se zajedno  

Ti & ja - izvjestaj inicijative mladih provedene od udruge Zora iz Cakovca. www.udrugazora.hr

Advertisement