Issuu on Google+

[practice]

[ Issue

« work »

Date] « °01°≤ø12 »[ portfolio]


« Urban Density LAB» Battin

beer Garden barricks row - capital hill Architect: Matthew Battin/Urban Density Lab Civil: Capital Development Design, INC. Structural: FMC & Associates, LLC. MEP: FMC & Associates, LLC. Kitchen Consultant: Savoy Brown

The 8th Street Beer Garden is located south of the 295 overpass, adjacent to the historic Car Barn and Navy Yard in SE Capital Hill. The area has seen little private investment compared with the thriving Barracks Row stretch of 8th street. This project seeks to reconnect the south end of 8th Street with that north of the overpass by activating the street with outdoor seating, creating a visual presence on the street, as well as affording a unique destination for both neighborhood residents, as well as those visiting Barracks Row, the Navy Yard, and National Stadium, or coming from else ware in the District, as well as outside visitors to the region.

••gardenbar**


ª «∑∞≥°∏∂±°∞¥≤≥»••

phone:

8th Street Barracks Row

••site: « Urbandensitylab.org» ••email: « mattbattin@gmail.com » ••

STADIUM

NAVY YARD

Activating the Street Located in a low traffic area, it became necessary to visually connect to the Barracks Row stretch of 8th Street. This was accomplished by including café seating outside, as well as large windows, that allow by-passers to view the activity inside. Additionally the garden has trellis benches, hat open up the fenced garden to allow views into the garden. Creating a strong corner that acts as a visual landmark while still respecting the historic context, and neighboring buildings. Large windows open on to the street revealing the undulating ceiling, pulling guest from the entryway through the dining room.


••gardenbar**

« Urban Density LAB» Battin


••site: « Urbandensitylab.org» ••email: « mattbattin@gmail.com » •• Phasing The clients recognizing the inevitable development of this area, but having a limited budget proposed a temporary structure that would act as an initial incubator but be torn down in 5 - 10 years. Concerned with the precedent this would set for future development in the neighborhood, as well as the environmental stewardship issues with this approach, the design team suggested a phased approach, to allow for simple cost effective initial structures that could grow over time.

ª «∑∞≥°∏∂±°∞¥≤≥»••

phone:


« Urban Density LAB» Battin

Sustainable With a large portion of the site garden area, that is rain pervious, and rainwater collection for watering the garden area, the project seeks simple solutions to traditional problems. Additional strategies include the use of wood sourced from urban tree removal for the rain screen areas, as well as the interior furnishings and wall finishes.

••gardenbar**


••site: « Urbandensitylab.org» ••email: « mattbattin@gmail.com » ••

Prototyping Because fixtures and finished elements will be built by the design team and client, an ongoing process of prototyping has occurred to develop systems for the final design. Below, shelves that will be used behind the bar, and in other free standing locations.

ª «∑∞≥°∏∂±°∞¥≤≥»••

phone:


« fab» Battin

[Stack ] Cabinet This cabinet was conceived with two modern day inevitable circumstances in mind, changing storage requirements and configuration due to relocation and re-configuration of spaces. Material selection considered economy and durability necessary in a modern [semi] nomadic lifestyle. Designed as two units, the cabinet is able to be used both stacked or as a pair, and placed on the floor side by side or in separate locations. Creating two separate cabinets also allows them to be packed with belongings during a move. The exterior is free of hardware to prevent damage during moves, as well as to maintain a minimalist aesthetic.

••Stackcab**


••email: « mattbattin@gmail.com » ••

ª «∑∞≥°∏∂±°∞¥≤≥»••

phone:


Faceted pieces vary due to radius and require custom hand fitting.

The initial concept proposal utilized orthogonal mill-work constructed with faceted pieces. This approach would not allow the cabinets to be mobile, and exceeded the budget allocated for the mill-work.

EXT

END S S PIR

Cab i

AL GEO M

ETR Y

Spir al ge ometr nets y conc radi ept ate t oward entry ele

y tr En

f

Faceted pieces vary due to radius and require custom hand fitting.

ment

ele ment

FI NI SH

F oy

OR

mM ain

FL O

er

Acrylic Panels provide acoustic and spatial transition from main foyer

ro

rd e

ntr y

FLOOR FINISH MARKS THRESHOLD TO NEW SPACE AND ENFORCES SPIRAL GEOMETRY

Oxford Public Library TeEN/Technology Area Renovation Principle: Seth Penchansky

Cabinet & soffit curve and slope radiating from the central geometry

soffit geometry is the reversed slope of cabinet, with same spiral geometry Curved cabinet units allow individual cabinets to be mobile

Design Development: Matt Battin & Seth Penchansky Oxford Public Library – Youth Department Expansion, Oxford, MI 2,500 sf, Construction & Furnishings Cost $255,000 Dec 2005 A renovation to an existing library, this project challenges traditional form making strategies. Utilizing digital design and intuitive digital strategies for fabrication to reduce cost, enhance design intent and accomplish the clients programmatic needs. Collaboration with the fabricator to optimize design/ fabrication strategies was accomplish with computational modeling and CNC fabrication tools.

••YouthArea**

to wa

« Penchansky» Work

Faceted mill work pieces fitted by hand

cabinets

iat rad

e

Faceted mill work uses a single box size for efficiency

Spiral geometry INITIAL concept


••email: « mattbattin@gmail.com » ••

ª «∑∞≥°∏∂±°∞¥≤≥»••

phone:

Fabrication Driven Strategy Cabinets are designed as curved units, and CNC cut from digital model. The design now includes increased complexity not possible previously mobile units on castors, and the cabinets create a tapered spiral design.

Cabinet & soffit curve and slope radiating from the central geometry

soffit geometry is the reversed slope of cabinet, with same spiral geometry Curved cabinet units allow individual cabinets to be mobile

Design Concept The final design concept was to use a series of spirals originating from the transitional zone of the main foyer to activate the space of the new Teen and Technology Area. The curving geometry would be expressed through a series of elements, including the entry vestibule, carpet patterns and shelving.


« Penchansky» Work

Y 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1

Type 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Height -A 60" 58.5 57 55.5 54 52.5 51 49.5 48 46.5 45 43.5 42 40.5 39 48 48 48 48 48

Base - B 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2"

Top Width- C Front - D 1'-2 1/8" 36" 1'-2 5/16" 36" 1'-2 1/2" 36" 1'-2 11/16" 36" 1'-2 7/8" 36" 1'-3 1/16" 36" 1'-3 1/4" 36" 1'-3 7/16" 36" 1'-3 5/8" 36" 1'-3 3/4" 36" 1'-3 15/16" 36" 36" 1'-4 1/8" 1'-4 5/16" 36" 1'-4 1/2" 36" 1'-4 11/16" 36" 1'-3 5/8" 72" 1'-3 5/8" 36" 1'-3 5/8" 36" 1'-3 5/8" 57.25" 1'-3 5/8" 54.0625"

Shelf # 4 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

Movable w/ castors QNTY Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 NO 1 NO 2 NO 2 NO 2 NO 1 NO 1

••YouthArea**


••email: « mattbattin@gmail.com » ••

MAIN LOBBY AREA

ª «∑∞≥°∏∂±°∞¥≤≥»••

phone:


66" 66" 48"

N w/ k ey board s helf N

1 1 1

« Penchansky» Work

2 3 4

Type 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

••YouthArea**

Height -A 60" 58.5 57 55.5 54 52.5 51 49.5 48 46.5 45 43.5 42 40.5 39 48 48 48 48 48

Base - B 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2" 1'-9 1/2"

End panel Schedule Type Height -A 1 54" 2 66" 3 66" Top Width- C Front 4 - D 48" 1'-2 1/8" 36" 1'-2 5/16" 36" 1'-2 1/2" 36" 1'-2 11/16" 36" 1'-2 7/8" 36" 1'-3 1/16" 36" 1'-3 1/4" 36" 1'-3 7/16" 36" 1'-3 5/8" 36" 1'-3 3/4" 36" 1'-3 15/16" 36" 36" 1'-4 1/8" 1'-4 5/16" 36" 1'-4 1/2" 36" 1'-4 11/16" 36" 1'-3 5/8" 72" 1'-3 5/8" 36" 1'-3 5/8" 36" 1'-3 5/8" 57.25" 1'-3 5/8" 54.0625"

Base - B

Top Widt

Shelf # 4 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3


••email: « mattbattin@gmail.com » ••

th- C Front - D

Shelf #

N N w/ k ey board s helf Movable w/ castors NQNTY Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 Yes 1 NO 1 NO 2 NO 2 NO 2 NO 1 NO 1

Movable w/ castors QNTY 2 1 1 1

ª «∑∞≥°∏∂±°∞¥≤≥»••

phone:


12 17

« Penchansky» Work

19

15

13

Penchansky-Bates Residence

14

6

Principle: Seth Penchansky

16

18

16

Design Development: Matt Battin & Seth Penchansky Site: Brevard, NC Ground Floor Plan

7

9

2

18

••pierHouse**

3

12

19


••email: « mattbattin@gmail.com » ••

ª «∑∞≥°∏∂±°∞¥≤≥»••

phone:


••pierHouse**

« Penchansky» Work


••email: « mattbattin@gmail.com » ••

ª «∑∞≥°∏∂±°∞¥≤≥»••

phone:

3

1

10

6

6

11 15

12

18

19

13

14

11

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Entry Kitchen Living Dining Master Bedroom Bath Porch Screened Porch Breakfast Area Office Fireplace Stair Family Room Laundry Lift Bedroom Workshop Garage Mech

1

10

6

12 15

3 2 4

5 9

7

First Floor Plan

8

7



20 Page Portfolio