Page 46

VISUELT

ANNE METTE HARTELIUS | BIO Grafisk designer, MSc. MDd og BA i Visuel Kommunikation, lektor ved professionsbacheloruddannelsen i Grafisk Design på Danmarks Medieog Journalisthøjskole, København.

DISRUPTION FRA ØST

Efter en uge i 'Det vilde Østen' med alle sanser indstillet på østerlandsk æstetik kan man godt få den tanke, at vi har brug for designdisruption herhjemme i vores postmodernistiske vestlige del af verden. Af: Anne Mette Hartelius udkom@grakom.dk

eg har lige tilbragt en uge i Bangkok for at studere landets tilgang til moderne grafisk design, som er et relativt lille, men utroligt inspirerende felt set med vestlige øjne. Vestlig designæstetik virker desværre efterhånden lidt indavlet og lukket om sig selv, hvilket blandt andet kommer til udtryk gennem den stigende triste konformitet, hvor alle store globale brands har samme neutrale Helvetica-agtige udtryk. Selv om det stramme minimalistiske udtryk 'sælger godt' i Asien, fordi det skiller sig markant ud i landskabet af bølgende siamesiske penselstrøg, er det formentlig ikke en blivende stil. For thailænderne har travlt, og de har momentum. Vesterlandsk design trænger til disruption for fortsat at kunne appellere til det globale marked. På grund af massiv investering i teknologi og produktion forventes Bangkok (ifølge Mastercard's Global Destination Cities Index, 2016) at blive det næste store epicenter for nye bevægelser inden for forbrug, business og dermed også visuelle identiteter, kommunikationsmateriale, emballage, indretnings- og produktdesign. Men man oplever ikke Bangkok som en designby. De fleste thailændere er mere optaget af basal overlevelse end af design. Indtil nu har Østen haft mest brug for Vesten, men det har formentlig ændret sig om en til to generationer. Det moderne design, der findes, er præget af en befriende lethed, og antiautoritet over for Vestens ufravigelige designregel nr. et: Klar form! Østen

J

ANBEFALER bogen Asian Graphics Now, Taschen 2009. Om østlig æstetik inden for grafisk design af visuel brand identitet, emballage, kampagner og plakater. Mest fra Japan, men også eksempler fra blandt andre Kina, Indien og Thailand.

har sprunget Bauhaus og avantgardebevægelserne over og er de sidste 10-20 år hoppet direkte på netværkssamfundet takket være computere og internet. Før det var de risbønder og håndværkere, og deres æstetik udspringer derfor af religion, mønstre i kunsthåndværk, arkitektur og naturen. På arkitektskolen lærer de stadig at designe traditionelle templer opbygget af håndtegnede, detaljerede udskæringer. Indflydelsen fra naturen er også tydelig. I troperne gælder det om at komme af med varmen, derfor har planterne store bølgede overflader. Alt er rundt og blødt i Thailand, fra sproget, formerne på bogstaverne til måden de afvikler trafikken på. Jeg mødte en Business Development Manager hos TCDC (Thailand Creative and Design Center), svarende til Dansk Design Center. Hun fortalte, om en stigende bevidsthed om bæredygtighed og kvaliteten ved deres kulturelle arv, som de nu erkender, at de i mange år har solgt alt for billigt til turisme. Derudover har de behov for at finde en måde at skille sig ud fra Kinas masseproduktion. Via støtteprogrammet OVOP (One Village One Product) værnes der om lokale kunsthåndværkere i en ny designer-maker trend, der tager udgangspunkt i traditionelle materialer som bambus, ler og silke. Se eksempler på thaiæstetik på næste side. Hvis man alligevel er på de kanter til vinter, kan det anbefales at besøge en uges festival for Thailands kreative industri BKKDW2018 (Bangkok Design Week2018), 27. januar til 4. februar 2018.

Uheldige piktogramhybrider Nogle gange duer det ikke med hybrider af vestlig minimalisme og østlig naturalisme. Det er piktogrammerne i togene et eksempel på. Munkens dragt har en farve og mange folder, den gravide kvinde har 'stråler' ud fra maven, og barnet har en lille bamse. Sådanne detaljer er voldsomt forstyrrende for den 'klare form', som er formålet med den internationale isotypiske figur.

| s. 46

www.grakom.dk

Branchemagasinet UDKOM 06 | 2017  

I audiens hos New York Citys dronning af grafisk design, Paula Scher: "Design får magt, når det flytter noget".

Branchemagasinet UDKOM 06 | 2017  

I audiens hos New York Citys dronning af grafisk design, Paula Scher: "Design får magt, når det flytter noget".