Page 43

SÅDAN BRUGER DU QR-KODEN: 1. Opret Det er gratis, og der er rigeligt med websider, hvor du kan lave en personlig kode. En side som QRCode Monkey holder det simpelt. 2. Gør den personlig Vælg den webadresse, du vil linke din kunde over til. Husk at inkludere ”https://” i starten. Uden det virker den ikke. Personliggør med firmaets signaturfarver og indsæt logo. 3. Download Hent koden ned på din computer, og indsæt den udvalgte steder på print og online. 4. Tydeliggør Husk, at gøre det tydeligt, hvad det er, din kunde skal scanne for at se. 5. Skab merværdi Hvis folk skal gøre en ekstra indsats for at scanne sig frem til dit budskab, så er der især to ting, der virker: - Giv folk en nemmere måde at lave et køb på. - Eller giv dem noget, der gør, at de føler sig involveret. 6. Eksperimentér Måder, du kan bruge din QR-kode på, kan være: - At lede dine kunder hen til et køb på en hjemmeside. - I forbindelse med rabatkuponer og tilbud. - Kunder, der står med et printet eller fysisk produkt, kan ledes direkte hen til online-kundeservice. - Giv adgang til særligt indhold og tilbud, der kun kan opnås ved at scanne koden. - Følg folk ind på virksomhedens sociale medier eller jeres app.

Det er endnu uvist, i hvor høj grad den nye funktion kommer til at booste brugen af QR-koder, men da Danmark er et af de mest Apple-begejstrede lande, er det formentlig værd at holde øje med. Især for virksomheder, der arbejder med print. »Det er en kæmpe styrke for trykte medier, hvis QR-koden slår igennem for alvor. Netop fordi annoncer på tryksager, fødevareemballage og outdoor kan få et digitalt liv. En ny undersøgelse fra Gallup viser faktisk, at outdoor er den mest effektive måde at reklamere på. Og det vil jo styrke den platform endnu mere, hvis de begynder at indeholde QR-koder, der kan få brugeren fra inspiration til handling med det samme.« Kikset at komme fem år for sent til festen? Det store spørgsmål, som mange sidder tilbage med, er: Hvorfor nu? Genoplivningsforsøget fra Apples side kommer så sent, at de risikerer at fremstå som gået gevaldigt bag om dansen. »Vi har vores smartphones på os hele tiden og vi tager billeder som aldrig før, så mit bud er, at Apple helt vil leve op til den digitale adfærd og forventninger, vi har som mennesker: Vi vil have det hele nemt og hurtigt. Har Apple virkelig så meget indflydelse, at de egenhændigt kan gennemføre en genoplivningsmission? »Nej. De har gjort det nemmere, men den dårlige brugeroplevelse er jo ikke løst, og det vægter stadig højest. Hvis QR-koden skal genopstå, skal der stadig uddannelse til. Brugerne skal gennem den næste tid guides til, hvordan koden skal scannes. Men vigtigst af alt, så skal det indhold, QR-koden leder ind til, være både mobiloptimeret og relevant – ellers er vi sat tilbage til nul.« De unge har magten Rikke Høyer Schrøder vurderer, at QR-kodens comeback og dens muligheder for at styrke print i fremtiden særligt afhænger af de unge. Men det er heller ikke så usandsynligt, at de unge tager den prikmønstrede firkant til sig. »QR-koden matcher ret godt med adfærden hos de ”digitale indfødte.” De kræver omgående feedback: Hvis de har et behov, så forventer de resultater med det samme. Og det kan QR-koden levere.« »Desuden er der den lille fordel, at de helt unge aldrig har haft den dårlige oplevelse med QR-koderne, dengang de kom frem. De ved faktisk ikke, at de er lidt ”uncool”.«

DE DÅRLIGE OG DE GODE EKSEMPLER:

Et britisk telefonselskab lancerede i 2013 en storstilet kampagne, hvor der blev placeret QR-koder rundt omkring på de britiske metrostationer – der vel at mærke var placeret under jorden, hvor der ikke var internetforbindelse … Da QR-koderne blev lanceret, var begejstringen så stor, at de ofte dukkede op på internetsider og i e-mailsignaturer. Det virkede en smule fjollet, da det i de tilfælde trods alt var nemmere bare at klikke på et link. Mange benytter koderne på outdoorreklamer, hvilket ifølge eksperterne også er oplagt. På et banner ved motorvejen, hvor folk passerer med 110 km i timen, er det dog mindre gennemtænkt.

Koderne bliver den dag i dag stadig brugt på museer, der bruger dem til at give en ekstra dimension til udstillingerne: ”scan her, for at se hvordan værket blev lavet. Enkelte steder bliver de også brugt på gravsten, hvor man kan scanne og se slægtshistorien, mindeord, billeder og på den måde give eftermælet liv. Nogle hoteller bruger dem som en nemmere måde at koble på deres wi-fi. Politiet har brugt dem på visitkort, som de uddeler til dem, der får bøder for at købe hash på Christiania. De har forklaret, at det var svært at argumentere med dem, der lige har fået en bøde. Ved at få en lille QR-kode i hånden, kan de så scanne sig ind til en forklaring på bødetakster, straffe for at køre i narkopåvirket tilstand samt hjælp til at komme ud af hashmisbruget eller bandemiljøet.

7. Gør dem nysgerrige Hvis koden er printet på eksempelvis en madvare, så kan man lokke med en tekst såsom: Scan QR-koden for en fantastisk opskrift på banankage. 8. Tag højde for ændringer Hvis du skal putte koden på eksempelvis print, kan det være en fordel at bruge de såkaldte ”dynamiske” QR-koder. De giver nemlig muligheden for at udskifte webadressen -– selv efter at koden og produktet er gået i tryk. Kilder: qrd.by // Forbes

UDKOM december 2017

1994 – QR-koden bliver opfundet af en japansk bilproducent, så robotter kan genkende de forskellige komponenter.

2008 – QR-koder bliver så småt introduceret i Danmark.

2011 – Hypen er på sit højeste i Danmark, og en undersøgelse fra YouGov viser, at 45 pct. af danskerne har scannet en QR-kode en eller flere gange.

2017 – Apple lancerer QR-funktion i deres kamera-app.

2013 – Man ser sjældent en QR-kode i markedsføringen herhjemme, men de stortrives i Asien og Indien, hvor det især vinder indpas som betaling.

| s. 43

Branchemagasinet UDKOM 06 | 2017  

I audiens hos New York Citys dronning af grafisk design, Paula Scher: "Design får magt, når det flytter noget".

Branchemagasinet UDKOM 06 | 2017  

I audiens hos New York Citys dronning af grafisk design, Paula Scher: "Design får magt, når det flytter noget".