Page 19

Valgforskerne

Materialet har fået et kvalitetsløft Ny teknik og lavere priser har betydet, at kandidater og partier har skruet op for både kvalitet og kvantitet af kampagnematerialer. »Det trykte materiale har virkelig fået et kvalitetsløft. Før var løbesedler tit noget, der var trykt på A4-papir i en kopimaskine. Nu er det meget mere professionelt – både i indhold, form og trykkvalitet. Det ser ud til, at både kandidater og trykkerier eksperimenterer farvemæssigt, med kraftigere papir og med formen, så brochurerne skiller sig ud,« siger Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, til Udkom. Nye tekniske muligheder – og lavere priser – præger også plakaterne, som i dag stort set kun trykkes på plast-/flamingoplader, som kan bindes direkte fast i lygtepæle og træer. I årtier var valgplakater lig med store papirark, som først skulle klistres fast på masonitplader. »Der er flere valgplakater, end vi nogensinde har set. Det gælder såvel antallet som andelen af opstillede, der har fået lavet plakater. Før var plakater begrænset til få kandidater, men partierne har fordel af at kunne vise mangfoldighed, for hver kandidat skaffer lidt ekstra stemmer,« siger Møller Hansen, som i 2009 kortlagde, at der er en mærkbar gevinst ved at hænge i lygtepælene. Han er ved at igangsætte en ny undersøgelse – flere tusinde kandidater modtager snart et spørgeskema, og et stykke ind i 2018 er resultaterne klar. Allerede nu tør professoren dog godt udpege flere tendenser: »Ved kommunalvalget i 2009 brugte cirka halvdelen af kandidaterne Facebook, og det var steget til to ud af tre i 2013. I år er det nok steget yderligere til tre ud af fire.« Kasper Møller Hansen finder det logisk, at lokalaviserne stadig bliver brugt til annoncer og debatindlæg: »Det er fortsat det vigtigste medie for borgerne til at indsamle information op til valgene.« På Syddansk Universitet har lektor Morten Skovsgaard registreret, at kampagnerne stadigvæk omfatter en bred vifte af virkemidler:

UDKOM december 2017

»Partier og kandidater bruger tryksager, plakater, sociale medier, valgmøder – alle kanaler bliver brugt, og tryksagerne er stadig vigtige.« SDU-lektoren i statskundskab er ikke overrasket over, at Socialdemokratiet har brugt en del penge på det meget medieomtalte brev fra partileder Mette Frederiksen til omkring 600.000 husstande. Modtagerne fik en personlig opfordring til at stemme på lokale, velfærdsvogtende socialdemokrater. »Et valgbrev har et mere unikt præg. Ved at sende et brev i en rigtig kuvert får man fat i flere vælgere end via sociale medier, og det skiller sig mere ud fra mængden og kan derfor måske have en stærkere effekt.« Morten Skovsgaard påpeger, at langt fra alle lokale partiforeninger har ressourcer til at udsende personlige valgbreve. De bliver dog brugt en del steder, ofte er afsenderen den lokale borgmester og måske oppositionens borgmesterkandidat.

kunnet mærke valget siden starten af oktober,« siger Anders Grønborg. I en anden del af Aarhus har også WERKs Grafiske Hus været præget af valgtravlhed med leverancer til mange kandidater i lokalområdet og fra Fyn. »Vi har leveret rollups til stort set alle kandidater, og vi har prøvet at arbejde med anderledes layout og udformning af brochurer. Vi har også oplevet, at kandidater får lavet flere brochurer, fx både til landområder og by eller til særlige formål. Til weekenden før valget leverede vi fx brochurer, som skulle deles ud ved en AGFkamp med budskabet om, at byen trænger til et nyt stadion,« beretter Allan Werk. Hans virksomhed har desuden hjulpet kandidater med at opsætte Facebook-sider. »Der har været flere opgaver med det, end jeg havde troet. Nogle kandidater er også begyndt at bruge Instagram, men det lader til, at trafikken på Facebook falder drastisk gennem valgkampen. Vælgerne kører flade. En del kandidater har stadig hjemmesider, men har kun få faste tekster stående og bruger så deres Facebook-side som nyheds-feed.«

De grafiske virksomheder

Travlhed og fremgang To grafiske virksomheder har haft travlt med leverancer og rådgivning under valgkampen. »Vi har trykt mange flere plakater end forventet. Ved seneste kommunalvalg blev det til 65.000 stykker, og vi havde håbet på 100.000 denne gang, men endte på cirka 140.000. Plakater er slet ikke på vej ud, de er blevet billigere at producere, nemmere at håndtere, og så ved man, at de rent faktisk virker.« Sådan fortæller Anders Grønborg, administrerende direktør og medejer af LaserTryk.dk med hovedafdeling i Aarhus. Virksomheden har denne gang lagt kræfter i at få ordrer fra partier og de flere tusinde kandidater – blandt andet ved at oprette en kommunalvalg-underside på sin hjemmeside. LaserTryk.dk har markedsført et særligt telefonnummer til valgopgaver – opkald hertil blev besvaret af en salgsmedarbejder dedikeret de mange kandidater og med titel af valgekspert. »Vi har også leveret et hav af brochurer, rollups, postkort og visitkort – helt op til weekenden før valget. Mængden af tryksager i valgkampen har været stigende ligesom plakaterne. Vi har bestemt godt

Tendenser fra valgkampen 2017 • Øget forbrug af foldere, løbesedler og andre tryksager. • Tryksager i højere kvalitet, nye formater og pænere tryk. • Flere tryksager til særlige formål/aktioner • Markant flere plakater. • Personlige plakater til flere kandidater (ikke kun spidskandidater). • Brug af ”personlige” valgbreve fra borgmestre/spidskandidater og partiformænd. • Stadig mange annoncer og debatindlæg i gratis ugeaviser og lokale/regionale dagblade. • Flere bruger Facebook – både kandidater og lokale partiforeninger. • Færre kandidater bruger hjemmeside. • Hjemmesider har kun få faste tekster – løbende nyheder kommer via Facebook. • Flere professionelle videoer – også for andre end spidskandidater. Kilder: Sammenskrevet pba. vurderinger fra valgforskere, de to største kommunalpartier og grafiske virksomheder samt redaktionens overvågning af valgkamp og mediedækning.

| s. 19

Branchemagasinet UDKOM 06 | 2017  

I audiens hos New York Citys dronning af grafisk design, Paula Scher: "Design får magt, når det flytter noget".

Branchemagasinet UDKOM 06 | 2017  

I audiens hos New York Citys dronning af grafisk design, Paula Scher: "Design får magt, når det flytter noget".