Page 11

fin med mig, blot der er klarhed over, hvor man skal hen. Simpelt design er godt. Kompliceret er også godt. Men alt det, der er midt i, er som regel noget lort. De stærkeste visioner findes altid i ekstremerne. Derfor volder middelvejen altid problemer,« siger hun. Det er ikke kunst Som vi sidder her i Pentagrams lokaler, hvor vægudsmykningen vidner om de utallige aftryk, Paula Scher har sat på verdens visuelle tilstand, skurrer det en smule, når hun gentagne gange konkluderer: »Det er ikke kunst!« Men hun mener det. For Paula Scher er kunst noget, hun praktiserer i weekenderne, når hun trækker sig tilbage i galleriet i sit hus nord for New York City. Dét, hun laver til hverdag, er et håndværk. »Om man er kunstner eller ej, er defineret af ens økonomiske forhold til det, man laver. Kunstnere arbejder alene og udfører deres egne ideer. Måske sælger de værket, måske ikke. Hovedformålet er selve værket, og de eneste forvetninger, der skal tilfredsstilles, er kunstnerens egne. En designer arbejder med kunder. Selv om kunden siger: Gør, hvad du vil! — så er der altid nogle parametre, der skal opfyldes. De, der prøver at være kunstnere, brænder altid ud. De designere, jeg kender, der har haft lange og frugtbare karrierer, har aldrig foregivet at være kunstnere. De har haft gode samarbejdsevner, har lært fra sig og har taget lederskab.« Selv har hun i en årrække både ledet og undervist utallige yngre designere. »Jeg er efterhånden altid ældre end alle andre. Men jeg tror altid, jeg er på deres alder, indtil jeg kigger mig i spejlet,« smiler hun. Hun forklarer, at netop samarbejdet med næste generation og tilkomsten af nye kolleger er med til at holde hende skarp og kreativ. »Jeg kan godt lide, når der kommer nye til. Det får mig ofte til at ændre synsvinkel. Når jeg lærer fra mig og forklarer nogen, hvordan noget kan blive bedre, taler vi om deres version af bedre - ikke min. Jeg låner deres øjne, forklarer hun og tilføjer, at det er med kreativitet som med motion.« »Kreativiteten er en muskel, der bliver slap og doven, hvis den ikke udfordres og holdes ved lige.«

Pentagram og Paula Scher skabte den visuelle identitet til organisationen ”Period Equity”. Navnet henviser til uretfærdigheden i, at menstruationsprodukter er pålagt afgift i de fleste amerikanske stater, mens kondomer og andre personlige fornødenheder er fritaget for afgift. Ud over designet står bureauet også bag organisationens navn. Lykkes missionen med at fritage menstruationsprodukterne for afgift i hele USA, vil organisationen bytte rundt på ordene i sit navn til ”Equity Period” (Lighed, Punktum).

Glem pengene som ung Paula Schers kreativitetsmuskel får ikke lov at sygne hen lige med det samme. Der er ingen planer om pension foreløbig, om nogensinde. Tværtimod vil hun de kommende år bruge sin erfaring på at hjælpe virksomheder med at udnytte de kreative kræfter bedre - og hun vil fortsat være lærer og mentor for fremtidens designere, både på Pentagram og USA's designskoler. »Mit bedste råd er, at du som ung skal finde et sted at arbejde, hvor du kan lære noget. Hvis du tager et job, kun fordi det giver mere i løn, er du allerede i gang med at ødelægge din egen udvikling,« advarer hun. Hun opfordrer ungdommen til at lege lidt med tilværelsen og blive så dygtige, de overhovedet kan, inden de får for mange forpligtelser. »Når du lige kommer ud af skolen, har du alligevel ikke brug for så meget. Du behøver ikke en god seng. Den kan du købe, når du kommer i 40’erne. Til den tid kan du til gengæld være sikker på, at du har brug for den.« Audiensen hos New Yorks designdronning er slut. Arbejdet venter derude.

UDKOM december 2017

| s. 11

Branchemagasinet UDKOM 06 | 2017  

I audiens hos New York Citys dronning af grafisk design, Paula Scher: "Design får magt, når det flytter noget".

Branchemagasinet UDKOM 06 | 2017  

I audiens hos New York Citys dronning af grafisk design, Paula Scher: "Design får magt, når det flytter noget".