Page 1

”De Gale” af Kim Fupz Aakeson Lav følgende opgaver i et word-dokument og aflever din besvarelse på computeren fredag den 21. juni 2013. DU SKAL AFLEVERE I ELEVINTRA- (se vejledningen under opgaverne.) Du har dansktimerne tirsdag, onsdag og torsdag i denne uge. Jeg forventer, at du også skal bruge noget tid derhjemme som lektie. Du får en kort skriftlig kommentar på Elevintra retur. 1. Lav en liste over de vigtigste begivenheder, hovedpersonen kommer ud for. 2. Lav en personbeskrivelse af Steff. 3. Lav en personbeskrivelse af Topper. 4. Lav en personbeskrivelse af Popsy. 5. Kan du finde nogle af stederne på ruten og indtegne ruten på Danmarkskortet på side 3? 6. Beskriv de vigtigste temaer i romanen. Bl.a. skal du kunne redegøre for, hvordan bogens titel kan forklares. 7. Kom med et forslag til, hvad der skal stå på Toppers gravsten. 8. Tror du Kim Fupz Aakeson har et budskab med sin roman - hvis ja hvilket? 9. Vælg mellem følgende kreative opgaver: A: Skriv Toppers nekrolog til Avisen I Helsingør (find selv ud af, hvad en nekrolog er) eller B: Tegn en situation fra ”De Gale” - evt. lille tegneserie på max 6 billeder eller C: Skriv en Science Fiction historie, der foregår i år 2099 GUIDE TIL AT LÆGGE IND PÅ ELEVINTRA: 1. 2. 3. 4. 5.

Gem dit arbejde og kald det noget med dit navn Vælg ”Klassen” Vælg ”Samlemapper” Vælg ”Afleveringsmapper” Vælg ”Dansk”

6. Vælg fanebladet ”De Gale” Tryk på det ikon oppe i højre hjørne, der ser sådan ud hent så dit dokument God arbejdslyst Gitte

1

og


”De Gale” af Kim Fupz Aakeson

Om Science-fiction Science-fiction består, som man kan se, af to ord: science = videnskab og fiction = opdigtning (det samme ord som fiktion). Handlingen finder for det meste sted i en mere eller mindre fjern fremtid. I science fiction er der altid en fremskrivning af moderne teknologi, men der behøver ikke være strålepistoler og andet af den slags hårdt isenkram. Der er nogle motiver og teknikker, som vi møder igen og igen: Jordens undergang, kunstig intelligens, robotter, væsner fra andre kloder, højteknologiske samfund, rumrejser og tidsmaskiner. Genren findes både inden for litteratur og visuelle medier: tv, film og tegneserier. De fleste kan nævne eksempler på science fiction. Det kunne være serierne ”The Matrix” (1999), ”Star Wars” (1977 og senere genoptaget), tegneserierne ”Linda og Valentin” (1967) og ”Jens Lyn” (1934) eller romanerne ”1984” af George Orwell og ”Rejsen til Maanen” (1865) af Jules Verne. Mary Shelleys roman Frankenstein fra 1818 regnes for en af forløberne for science-fictiongenren. Men det er i løbet af 1900-tallet, at genren får sit gennembrud. Værker af H.G. Wells, Jules Verne, George Orwell, A. Huxley, Kurt Vonnegut og Doris Lessing er eksempler på science-fiction. Science-fiction-film handler oftest om begivenheder, der foregår engang ude i fremtiden. Men det opfattes også som science-fiction, hvis filmen foregår i en fjern fortid, eller hvis den foregår i nutiden, hvor opdigtede opfindelser, fx en tidsmaskine, kan føre mennesker frem eller tilbage i tiden. Science-fiction handler bag om al teknikken om fantasi og fremtidsdrømme. Der er gode drømme, og der er mareridt. I de gode drømmehistorier bliver teknikken sluppet løs på problemer, som findes i vores liv, fx sygdom og krig. Forbryderne får en omgang med strålepistolen, og det trivielle arbejde udføres af robotter. I mareridtene er teknikken allerede sluppet løs og sluppet ud af kontrol, og derfor trues samfundet af noget af det, som menneskene selv har skabt, fx løbske robotter. Den slags mareridt kalder man for en dystopi, en negativ fremtidsvision i modsætning til utopi, som er forestillingen om et ideelt samfund.

2


”De Gale” af Kim Fupz Aakeson

3

7 b de gale juni 2012  

opgaver til De gale af Kim Fupz

Advertisement