Page 1

BE.DENTAL

Driemaandelijks informatieblad van de Unie van Dentaaltechnische Bedrijven Jaargang 30 | 2018-3 | P509203 Afgiftekantoor: 2160 Wommelgem 1 Afzendadres: UDB, Middelmolenlaan 20, 2100 Deurne

T E C H N O L O G Y

Dentex 2018

4-5-6 oktober de ontmoetingsplaats voor de dentale sector

Tanden uit vertrouwde handen

Met ons werk, sta je sterk!


Arseus Lab Academy

ARSEUS L AB AC A D E MY V I TA VM LC VO O R G E VO R D E R D E N

Z I R KO N I U M OX I D E O F L I T H I U M D I S I L I C A AT ? S TA N DA A R D K L E U R O F I N D I V I D UA L I S E R I N G?

JĂźrgen Freitag

Na een inleiding tot het verblendcomposiet VITA VMÂ LC en het nieuwe laagvisceuze VITA VM LC flow stelt u uw geval voor. Samen met de andere deelnemers werkt u voor ieder geval een oplossing uit, die u vervolgens in de praktijk omzet. Daarbij wordt u individueel begeleid door de cursusgever. 11 & 12 oktober 2018 09u00 - 17u00 Duits / Engels Mannebeekstraat 33 8790 Waregem Prijs op aanvraag

August Bruguera

Het doel van deze cursus is een analyse te geven van het meest geschikte materiaal voor de onderstructuur in functie van de klinische indicatie. Zirkoniumoxide en lithiumdisilicaat zijn immers niet voor elke klinische case even geschikt. Elk materiaal heeft zijn specifieke mechanische eigenschappen en de keuze moet worden gemaakt op basis van de indicatie. 20 & 21 september 2018 08u30 - 17u00 Engels Mannebeekstraat 33 8790 Waregem 1000 EUR per persoon (2 dagen, inclusief lunch)

BE-NL | ARSEUS LAB NV Mannebeekstraat 33 B-8790 Waregem Tel. 0800 30 500 | sales@arseus-lab.be | www.arseus-lab.eu


Inhoud Inhoud 1 Edito 3 Dentex, de ontmoetingsplaats voor de dentale sector

7

Efficiënte, uitneembare implantaatgedragen prothesen met de “copy-denture”-techniek

8

Tijdelijke restauraties met GC Gradia®Plus

14

Straumann Group presenteert zich op Dentex

23

Ledenkatern 25 Adhesief bevestigen van zirkoniumoxide 27 Eerste Europese dag van de dentaaltechniek!

31

Cursussen kalender

33

Cursussen Academie Dentaaltechniek 2018 35 Esthetiek in metaalkeramiek

37

“Die Zirkonzahn Schule” helden van de dentale technologie

39

Ivoclar Vivadent op Dentex 2018

41

LS 3 Scanner. De schakel naar de toekomst

43

Kies CEKA Multi O Composite voor een duurzame en zekere bevestiging van al uw indirecte restauraties

45

Wat zijn de voordelen als UDB-lid?

47

Wij danken! & Colofon

49

Aansluitingsverklaring UDB

51

UDB-informatiefiche 52

UDB DENTAALTECHNIEK 1


Cavex ImpreSafe Desinfecteersysteem voor alginaat-, siliconen- en polyetherafdrukken Veilig, snel, effectief & economisch

Cavex ImpreSafe Star terkit

• 1 liter Cavex ImpreSafe, goed voor 33 liter kanten-klare desinfecterende vloeistof

• 1 Desinfecteercontainer met uitlektray • 1 Cavex timer

• 50 beschrijfbare gripzakjes voor verzending

CAVEXYOUR IMPRESSION IS OUR CONCERN

www.cavex.nl


EDITO

Beste collega’s, Zomer 2018, de zon heeft ons wel erg intens verwend, een zomer die we niet snel zullen vergeten en die ons bovendien ook nog buitengewone opwindende momenten heeft bezorgd met onze Rode Duivels in de Wereldbeker en het rijke palmares aan medailles van onze Nationale Atletiekploeg op het Europees kampioenschap ! Deze resultaten zijn er niet zomaar “per toeval” gekomen, deze prestaties zijn de vrucht van een onverdroten inzet, gedragen door tucht en discipline, en geleverd door de intrinsieke kwaliteit van de verschillende deelnemers. De opwinding en het enthousiasme waarmee wij dit momentum hebben mogen beleven, doet ons de quote “summer is a state of mind” in gedachten houden om dit najaar gedreven en scherp uit de startblokken te kunnen schieten. Het UDB-team is dan ook al volop bezig met het voorbereiden van de activiteiten van het najaar 2018 en het nieuwe jaar 2019! Het eerste halfjaar 2018 is voor onze sector een periode van significante veranderingen geweest. “Be.Transparent”, en “GDPR” zijn nog maar net ingevoerd maar nog levendig aanwezig, of het KB van 7 december 2017 rond notificatie/registratie bij het FAGG eist nu nog volop onze aandacht en actie op! Net zoals in andere vakgebieden ondergaat de dentaaltechnische sector grondige evoluties. Door de snelle hoogtechnologische vooruitgang en de veranderingen op het vlak van de regelgeving en regulering is er een nieuwe episode aangebroken die zeer zichtbaar en voelbaar onze wereld is binnengedrongen, en die een scharniermoment in de geschiedenis van ons beroep is. Deze trend zal zich spijtig genoeg onverdroten blijven doorzetten want verandering, evolutie en de snelheid waarmee dit alles gepaard gaat is voelbaar aanwezig in alle sectoren.

25 september: UDB MEETS CEO’s (ex-Sponsorvergadering). Persoonlijke contacten bevorderen de samenwerking tussen de industrie en UDB en daarom is een jaarlijkse bijeenkomst tussen de betrokken actoren absoluut noodzakelijk. Partner/sponsors zijn onmisbaar bij de realisaties van onze plannen want dankzij hun steun en medewerking kunnen we onze leden meer activiteiten aanbieden, en hiervoor hebben wij hen op 25 september, naar jaarlijkse gewoonte, ontvangen in het Hotel Serwir te Sint-Niklaas. Dit jaar was het hoofddoel vooral de CEO’s zelf te mogen verwelkomen om ook hen kennis te laten maken met de uitdagingen waar de gehele dentale sector samen met UDB voor staat. Ook voor hen evolueert de wereld zeer snel en UDB heeft dan ook deze namiddag gericht gevuld met twee gastsprekers van het FAGG die de zeer specifieke materies “vigilantie” en “inspectie” op zeer professionele wijze hebben toegelicht. Via deze weg willen wij het FAGG en de verschillende gesprekspartners hartelijk danken voor hun zeer gewaardeerde inbreng.

Dentex 4-5 en 6 oktober 2018 UDB zal aanwezig zijn met een prachtige stand waar tussen pot en pint gezellig gebabbeld kan worden tussen tandartsen en dentaaltechnici. Nieuw op de beurs is de Nocturne op vrijdagavond waar u tot 22uur kunt netwerken terwijl u van een hapje en een drankje kan genieten. Heeft u vragen of suggesties… spreek er een bestuurslid over aan en we helpen u graag verder. Tot dan!

3


Uw tijd is kostbaar

NobelProcera® Design Service voor abutments Bespaar tijd door het ontwerpen van uw originele Nobel Biocare Titanium en Zirconium abutments uit te besteden. Verzend het fysieke model of upload uw scanfile, creëer uw casus online en doe beroep op ons ervaren team van CAD ontwerpers. Binnen 24 uur wordt het ontwerp ter goedkeuring opgestuurd. Alle NobelProcera abutments zijn te verkrijgen, inclusief de ASC (Angulated Screw Channel) optie op de conische connectie. De Design Service is beschikbaar voor zowel NobelProcera 1G als 2G, de ondersteunde scanners van 3Shape®, iTero® en 3M™ True Definition.

li jk Makke o nl i n e en b e s te l l

Originele producten van de hoogste kwaliteit voor uw klanten. Meer info via 02/467.41.90 of op nobelbiocare.com/nobelproceraservices GMT 51535 © Nobel Biocare Benelux, 2018. All rights reserved. Nobel Biocare, the Nobel Biocare logotype and all other trademarks are, if nothing else is stated or is evident from the context in a certain case, trademarks of Nobel Biocare. Disclaimer: Some products may not be regulatory cleared/released for sale in all markets. Please contact the local Nobel Biocare sales office for current product assortment and availability.


EDITO

Algemene Statutaire Ledenvergadering 2019 In 2019 willen we u een mooie locatie aanbieden voor onze jaarlijkse bijeenkomst, we zijn nog volop op verkenning. Hou alvast vrijdag 8 en zaterdag 9 februari 2019 vrij. We bekijken beide data verder om de organisatie van de Algemene Statutaire Ledenvergadering rond te krijgen. Alle informatie hierover ontvangt u op een later tijdstip. We hopen u te mogen ontvangen op dit jaarlijks evenement.

Om af te sluiten wil ik nog benadrukken dat UDB als beroepsvereniging en serviceorganisatie de laatste jaren enorm gegroeid is in het aanbieden van voordelen verbonden aan het lidmaatschap. Wij reiken het u aan maar het is aan u om hieraan te participeren zodat u verder kan groeien als dentaaltechnisch bedrijf, en wij herinneren er u ook aan dat wij steeds paraat staan om antwoord te bieden op alle mogelijke vragen waarmee u als lid kunt worden geconfronteerd. Aarzel niet ons te contacteren!

In de hoop dat u allen zo massaal mogelijk aanwezig zult zijn op de geplande activiteiten van onze beroepsvereniging wens ik u veel leesgenot met ons vernieuwd tijdschrift.

RenĂŠ Van Reeth Voorzitter

5


Prothese kunststof opnieuw gedefinieerd!

Lucitone HIPA is de eerste high impact gietkunststof. Voor een verbeterde duurzaamheid. Deze koud polymeriserende prothesekunststof is ontwikkeld voor het vervaardigen, rebasen & relinen van volledige en deelprothesen, inclusief overkappingsprothesen en overige gebitshulpmiddelen.

Prosthetics

Voor meer informatie neemt u contact op met uw area manager of Customer Services via +31 88 024 52 00 (kies 2 voor Prosthetics)

www.dentsplysirona.com


INFORMATIE

Dentex, de ontmoetingsplaats voor de dentale sector Op 4, 5 & 6 oktober 2018 opent Dentex opnieuw haar deuren. Dit is een onmisbaar event voor iedereen die actief is binnen de dentale sector. Dentex is de belangrijkste samenkomst van deze sector in België. Dit is een uniek platform waarbij 6.500 professionals zich verenigen om de laatste nieuwe producten en diensten binnen de sector te ontdekken.

U kunt UDB een bezoekje brengen aan stand 5758 (tegenover de seminarie ruimte) Onze gezellige lounge stand is dé ontmoetingsplaats om met uw klanten bij te praten of het UDB bestuur te spreken. Heeft u vragen of opmerkingen aarzel niet en spreek met iemand van onze beheerraad die ter plaatse aanwezig is. U kunt op onze stand genieten van een streekbier en een hapje.

IEDEREEN WELKOM!

NIEUW: Dentex Nocturne Op vrijdag 5 oktober blijft Dentex (en dus ook de standen) open tot 22u00. Zo krijgen de bezoekers de kans om na hun werkuren de beurs en uw stand te bezoeken. De avond start om 18u00 met een conferentie van Michiel Wouters rond de integratie van Digitale technieken en biologisch restaureren op implantaten. Een interessant thema voor iedere bezoeker. Op de beursvloer kunnen de bezoekers van 18u00 tot 22u00 genieten van een sfeervolle (netwerk)avond. Dit met live muziek en eet- en drankgelegenheden. Je kan door middel van vouchers ter plaatse een drankje of een hapje nuttigen. De vouchers zijn ter plaatse aan te kopen. Kortom, Dentex wordt tijdens deze feestelijke nocturne the place to be voor de dentale sector! Registreer u via UDB en kom gratis naar de beurs – meer info: secretariaat@udb.be

7


INFORMATIE

Efficiënte, uitneembare implantaatgedragen prothesen met de “copy denture”-techniek Vooral oudere patiënten die niet meer zo mobiel zijn, zouden graag snel geholpen willen worden zonder vaak naar de tandartspraktijk te moeten. Vanwege lichamelijke beperkingen is het moeizaam om naar de praktijk te gaan. Vaak moeten deze patiënten door andere personen worden begeleid, wat het maken van een afspraak moeilijker maakt. Met de “copy denture”-techniek voor compleet nieuw vervaardigde prothesen zijn aanzienlijk minder afspraken in de tandartspraktijk nodig waardoor sneller geleverd kan worden. De oude uitneembare prothese voor de bovenkaak wordt gedoubleerd en gebruikt als basis voor een nieuwe totale prothese. Tandtechnicus Darius Northey (Buderim, Australië) laat in de onderstaande casestudy zien hoe hij de “copy denture”-techniek met succes kon toepassen bij een implantaatgedragen rehabilitatie. 1. Klinische uitgangssituatie Een 78-jarige patiënte was ontevreden met de stabiliteit waarmee de prothese in haar onderkaak lag. De kunststoftanden waren sterk versleten, verkleurd en zeer mat. Na advies koos de patiënte voor twee implantaten in de onderkaak voor meer stabiliteit en werd zij doorverwezen naar een oraalchirurg. Na een ingroeiperiode van drie maanden waren de implantaten in de incisale regio van de onderkaak osseogeïntegreerd. In het begin wenste de patiënte geen totale prothese in de bovenkaak, hoewel de middellijn extreem naar rechts verschoven was en functionele nadelen te verwachten waren op grond van de versleten en irreguliere occlusie. Ze was bang dat haar gewende optiek door een nieuwe prothese zou veranderen. Na uitgebreid advies koos ze tenslotte toch voor een nieuwe prothese.

8

2. Eerste stappen naar de rehabilitatie De rehabilitatie in de onderkaak begon met een anatomische alginaatafdruk. Om zich in de zin van de “copy denture”-techniek te kunnen oriënteren aan de oude bovenkaakprothese, werd deze gedoubleerd met kneedsilicone en gereproduceerd met een koudpolymerisaat voor prothesebasissen. Voor de onderkaak werd een individuele afdruklepel vervaardigd, een mucodynamische afdruk in meerde stappen uitgevoerd en werden daarmee de afdrukkapjes gefixeerd. Aan de hand van het model werd een eenvoudige stegconstructie vervaardigd en met kunststof aan de attachments gefixeerd. Een wassen wal werd over de steg in de onderkaak gecreëerd en platen voor de face-bowregistratie werden hierop en op de bovenkaak gepositioneerd. Laterotrusie,


INFORMATIE

protrusie en centriek werden geregistreerd en gefixeerd. Het duplicaat werd bij dezelfde procedure geleidelijk in de esthetische zone bewerkt zodat daar de VITAPAN EXCELL in wax kon worden aangebracht. De geconfectioneerde voortanden verhouden zich zoals de natuurlijke “gulden snede” en konden zodoende intuïtief in wederzijds overleg met de patiënt worden gepositioneerd. Na de articulatie volgens de bepaling van de kaakrelatie zijn ook de zijtanden achtereenvolgens vervangen door de VITAPAN LINGOFORM in linguale occlusie.

3. Vervaardiging van de prothese en afwerking Na een complete functionele en esthetische proefplaatsing werd in de bovenkaak een mucodynamische afdruk met wasopstelling op gedoubleerde basis gemaakt. De beet werd geregistreerd met silicone. In de bovenkaak werd een definitief model vervaardigd en gearticuleerd overeenkomstig de verticale dimensie. De bovenkaak- en onderkaakopstelling werden in cuvetten gebed, uitgekookt en met heetpolymerisaat in verschillende gingivakleuren geperst. Na de polymerisatie werden beide werken gerearticuleerd en werd een occlusiecontrole uitgevoerd. De prothesen werden met fijne hardmetaalfrezen en rubberen polijststiften uitgewerkt. De uiteindelijke polijstbewerking werd uitgevoerd met puimsteen, polijstpasta en polijstschijven. De patiënte was erg tevreden met het functionele en hoog esthetische resultaat.

Afb. 1: UITGANGSSITUATIE: De oude insufficiënte rehabilitatie vertoonde een verschuiving van de middellijn naar rechts en functionele disharmonieën. De tanden waren volledig versleten, verkleurd en mat.

Afb. 3: Met een individueel vervaardigde lepel werd een mucodynamische afdruk gemaakt.

Source: ZWL Zahntechnik Wirtschaft Labor 2/2018, OEMUS MEDIA AG, Germany

Afb. 1: UITGANGSSITUATIE: De oude insufficiënte rehabilitatie vertoonde een verschuiving van de middellijn naar rechts en functionele disharmonieën. De tanden waren volledig versleten, verkleurd en mat.

9


INFORMATIE

10

Afb. 4: Een eenvoudige stegconstructie werd gegoten en met kunststof aan de abutments bevestigd.

Afb. 7: De finale wasopstelling in de articulator, met gemodelleerde gingivale anatomie vóór het passen.

Afb. 5: De centriek en de kaakscharnierbewegingen werden geregistreerd met de face-bow.

Afb. 8: Na de proefplaatsing werd een mucodynamische afdruk gemaakt van de bovenkaak met de tandopstelling.

Afb. 6: Eerst werd de esthetische zone van het bovenkaak-duplicaat gereduceerd, door VITAPAN EXCELL vervangen en proefsgewijs geplaatst.

Afb. 9: De finale op de occlusie afgestemde, mucodynamische afdruk in de gekopieerde prothesebasis.


INFORMATIE

Copy-denture techniek

Afb. 10: Aan de hand van het beetregistraat kon de bovenkaak exact worden gerearticuleerd.

Afb. 13: Met de polymerisatie van de kunststofbasis werden de steg en de attachment geïntegreerd.

Afb. 11: VITAPAN EXCELL en LINGOFORM werden geconditioneerd met VITACOLL om een goede hechting met de basis te waarborgen.

Afb. 14: De hoog esthetische rehabilitaties na uitwerken en polijsten in statische occlusie.

Afb. 12: Het vestibulaire schild werd geïndividualiseerd met meerdere kunststoflagen in verschillende gingivakleuren.

Afb. 15: RESULTAAT: De patiënte was zeer blij over de natuurlijkheid van de nieuwe prothese.

11


Digital performance voor dentale efficiëntie Ons team staat u met de digitalisering van uw laboratorium met raad en daad bij, niet alleen op het gebied van hard- en software, maar ook voor training, service en support. U wilt in de dagelijkse samenwerking met uw tandartsen immers een maximale ‘performance’ neerzetten.

Cedric Coppens Account Manager

Julien Delhiere Field Trainer

Met Straumann® CARES® Digital Solutions geeft u een flow aan de digitalisatie. Met onze geavanceerde digitale technologieën, open en gevalideerde workflow profiteert u van efficiënte, geoptimaliseerde digitale oplossingen. Wilt u een passende oplossing voor uw laboratorium bespreken? Neemt u zeker contact op via +32 (0)2 790 10 00.

Youri Van Miegroet

Field Trainer | 1st Level Support

Koen van Roij 1st Level Support

Elvedin Lonic

ND OP BEZOEK ONZE STA

DENTEX

1st Level Support

5153 Thalco van der Linden Product Manager

Playing together seamlessly. Graag stemmen wij met u af over de digital performance van uw laboratorium.

Daan van Dun

Manager Digital Solutions


INFORMATIE

Copy-denture techniek

Tandtechnicus Darius Northey, Buderim, Australië

VITA® and other VITA products mentioned are registered trademarks of VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH & Co. KG, Bad Säckingen, Germany. VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH & Co. KG VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH & Co. KG is a family-run company that spans four generations. We have spent more than 92 years developing, manufacturing and selling innovative and high-quality products for dental technology and dental care. We employ 770 people from 20 countries at our headquarters in Bad Säckingen, Germany. Today, VITA’s areas of expertise include ceramic implants, denture teeth and veneering materials, CAD/CAM blanks and press ceramics, furnaces and dental materials – all VITA product solutions are developed to be part of a complete system that offers efficient overall processes.

Your PR contact persons Björn Kersten Head of Corporate Communications and Public Relations Telephone + 49 (0) 7761 562 584 Mobile +49 (0) 151-6240 5674 Email: b.kersten@vita-zahnfabrik.com Website: www.vita-zahnfabrik.com Rebecca Linge PR Coordinator Telephone + 49 (0) 7761 562 210 Fax + 49 (0) 7761 562 233 Email: r.linge@vita-zahnfabrik.com

In dentistry, VITA remains the pioneer in tooth shade determination. Worldwide, four out of five shade values are determined with the VITA shade standard. VITA tools for analog and digital shade determination, communication and checking (e.g. VITA Easyshade V) ensure perfect shade matching. Laboratories and dental practices in over 125 countries receive additional practical support and advice for their daily work through VITA’s international course program.

13


INFORMATIE

Tijdelijke restauraties met GC Gradia®Plus Er wordt vaak te weinig een beroep gedaan op tijdelijke restauraties door de hoge kosten en tijdsinspanningen, maar ik geloof dat er een methode is voor elk budget en elk tijdschema als je werkt met een volledig systeem zoals GC GRADIA® PLUS. Wanneer ik tijdelijke restauraties uitvoer, beoordeel ik de behoeftes en het beschikbare budget om te bepalen welke methode ik zal gebruiken om restauraties van prototypes te produceren. Wat wordt er verwacht van de levensduur? Worden de restauraties voor of na de preparaties uitgevoerd? Komt er een digitale oplossing in aanmerking? Is er een versterkende substructuur vereist? Zodra deze vragen zijn beantwoord, beslis ik welke methode ik zal gebruiken. De methodes verdeel ik in 5 groepen, namelijk de eenvoudige techniek, de complexe techniek, de gecombineerde techniek, de eenvoudige digitale techniek en de complexe digitale techniek.

Opake substructuur.

Diep dentine.

De complexe techniek Deze techniek is eigenlijk de traditionele manier om een kroon in composiet op te bouwen, en maakt gebruik van de Heavy Body-pasta van GC GRADIA® PLUS in combinatie met de Lustre Paint Set. Zelf gebruik ik deze methode voornamelijk voor langdurige tijdelijke restauraties waarbij een substructuur vereist is.

Verschillende dentines.

Lustre Paint.

Metaal behandeld met METAL PRIMER Z.

14


INFORMATIE

Light Body CLF.

Na het polijsten.

Glazuur

De eenvoudige techniek Voor tijdelijke schelprestauraties en erg kortdurige voorzieningen is deze techniek ideaal. Dankzij GC GRADIAÂŽ PLUS Light Body is de techniek eenvoudiger en minder delicaat dan wanneer je gebruikmaakt van acryl. Volgens mij compenseert dit voordeel ruim de hogere kostprijs van het materiaal. De esthetiek wordt aanzienlijk verbeterd wanneer je ook nog Lustre Paint gebruikt. 2. Klaarmaken voor injectie van Light Body. Ik gebruik het opzetstuk als mal.

1. Correctie van huidige situatie.

3. Een vacuĂźm gevormde mal om druk uit te oefenen op de injecteerbare silicone.

15


W���H ��E N����E 10 YEARS PRETTAU ® ZIRCONIA! CELEBRATE WITH US, TAKE PART IN OUR PRETTAU ® BRIDGE PHOTO CONTEST ON FACEBOOK: POST YOUR BEST PRETTAU ® BRIDGE AND WIN AMAZING PRIZES OR JUST VOTE FOR YOUR FAVOURITE CASES!

APEX – T +32 (0)2 376 71 26 – F +32(0)2 376 71 62 – apex@apexdental.be – www.apexdental.be Zirkonzahn Worldwide – T +39 0474 066 680 – info@zirkonzahn.com – www.zirkonzahn.com


INFORMATIE

Tijdelijke restauraties

4. EXACLEAR geĂŻnjecteerd op het oppervlak en samengeperst door de mal.

7. Na injectie wordt het composiet hersteld met behulp van het bijzonder heldere EXACLEAR.

5. Model voorbereid en gecoat met een silicone tussenstuk over de preparaties.

8. Na verwijdering van de silicone en dichting van de openingen.

6. Light Body injecteren.

9. Tijdelijke schelpen afgewerkt met Lustre Paint.

17


INFORMATIE

De gecombineerde techniek Deze methode wordt toegepast wanneer injectie nodig is, maar wanneer ook een esthetisch resultaat belangrijk is. Deze methode gebruik ik meestal voor tijdelijke restauraties voor middellange termijn en ik maak daarbij gebruik van Light Body, Heavy Body en Lustre Paint.

4. Versterkt met GC Stick, Light Body geïnjecteerd in sulcus en hersteld.

1. Wax-up gemaakt met behulp van dezelfde techniek als die van de eenvoudige techniek.

5. Geïnjecteerd en hersteld met Light Body.

2. Gezandstraalde tijdelijke abutments, en gecoat met METAL PRIMER Z.

6. Reinigen, bijsnijden, licht zandstralen en dan behandelen met CERAMIC PRIMER II.

3. Opaak gemaakt met GC GRADIA® PLUS Opaque.

18


INFORMATIE

Tijdelijke restauraties

De eenvoudige digitale techniek Zowel de eenvoudige als gecombineerde technieken kunnen met behulp van digitale methodes worden uitgevoerd. Hiervoor kan zowel acryl of composiet worden gefreesd en gemodificeerd met GC GRADIA® PLUS. Een gefreesde acryl structuur moet worden gezandstraald en behandeld met acryl primer voordat het composiet wordt toegevoegd. Voor gefreesde blokken zoals CERASMART™, moet CERAMIC PRIMER II worden toegevoegd na het zandstralen.

7. Modificatie van oppervlak met Lustre Paint. Afdeklaag met Heavy Body Enamel HB-E.

1. Wax-up maken om te kopiëren.

8. Finale contouring wordt uitgevoerd.

2. De gekopieerde, gefreesde, hybride keramische structuur.

9. Finale huls wordt verglaasd met Lustre Paint CLF en gepolijst.

3. Bijgesneden en gescheiden in de gewenste eenheden.

19


INFORMATIE

Tijdelijke restauraties

De gecombineerde digitale techniek Deze methodes worden regelmatig toegepast in mijn laboratorium. GC GRADIA ® PLUS heeft acryl volledig vervangen voor tijdelijke restauraties. Ik geloof dat ik om die reden mijn doorlooptijden kon verlagen, een voordeel dat voor mij veel zwaarder doorweegt dan het prijsverschil van de materialen. Bovendien genieten mijn klanten, en belangrijker nog, hun patiënten, niet alleen tijdelijke restauraties die zolang meegaan als nodig, maar die ook niet zo snel vlekken krijgen als tijdelijke acryl restauraties. Patiënten hoeven dus niet langer curry, thee en rode wijn uit de weg te gaan uit angst om verkleurde tanden te krijgen. Restauraties van prototypes maken met GC GRADIA®PLUS biedt zeker en vast eengrote meerwaarde.

4. Heavy Body-glazuur wordt gebruikt om de vorm van de kronen af te werken.

5. Vormgeven met behulp van diamanten en silicone wielen.

1. Gefreesde substructuur in Cerasmart met CERASMART ™ (GC Tech Milling Centre - Leuven).

6. Glans wordt verkregen door te polijsten of met Lustre Paint CLF, of een combinatie van beiden.

2. Kronen worden bijgesneden door middel van zandstralen en gecoat met CERAMIC PRIMER II.

Door Stephen Lusty, VK Na zijn afstuderen en hoger diploma in 1997 won hij de award ‘Student van het Jaar’. Stephen heeft zich tijdens zijn carrière verdiept in alle aspecten van tandheelkundige technologie en staat aan het roer van zijn eigen laboratorium. Het lab is gespecialiseerd in esthetische tandheelkunde. Zijn passie voor ‘de kunst van de tandheelkunde’ drijft hem in zijn zoektocht naar perfectie. Dagelijks werkt Stephen met patiënten om de juiste tint en afwerking te bepalen. Stephen deelt graag zijn kennis via de opleidingen die hij geeft en geeft cursussen op maat van specifieke doelgroepen.

3. Lustre Paint wordt gebruikt om de kronen intern te modificeren.

21


DENTEX 2018

25% PAKKETVOORDEEL • BIJ AANKOOP VAN 4 GELIJKE PRODUCTEN • GELDIG VOOR HET GEHELE ASSORTIMENT* • UITSLUITEND GELDIG OP 4 T/M 6 OKTOBER 2018 • INCLUSIEF IVOCLAR DIGITAL PORTFOLIO

Hal 5, Stand # 5630 *MET UITZONDERING VAN LEGERINGEN & 3SHAPE PRODUCTEN

Volg ons via

Facebook www.ivoclarvivadent.com

www.ivoclarvivadent.nl

Benderstrasse 2 | 9494 Schaan Liechtenstein Tel. : +423 235 35 35 | Fax : +423 235 33 60

De Fruittuinen 32 | 2132 NZ Hoofddorp The Netherlands Tel. : +31 23 529 37 91 | Fax : +31 23 555 45 04

Manufacturer, Sales & Distribution Ivoclar Vivadent AG

Representative Office Benelux Ivoclar Vivadent B.V.


PRODUCTINFO

STRAUMANN

Straumann Group presenteert zich op Dentex Met het motto ‘United for global excellence in dentistry’ presenteert Straumann Group zich met de merken Straumann, Neodent en Medentika op Dentex. De introductie van de Grand Morse-implantaatlijn van Neodent in België krijgt op de stand een interactief vervolg. Met de prothetische mogelijkheden van Medentika zijn meer dan 70 connecties te maken. Daarnaast kunt u uitgebreid kennismaken met Straumanns nieuwste digitale technologieën en premium materialen. ‘De digitale ontwikkelingen gaan ontzettend snel’, aldus Daan van Dun, manager Digital Solutions Benelux. Straumann speelt hierop in met CARES Digital Solutions; een pakket met hoogwaardige hard- en software dat speciaal is ontworpen om aan alle uitdagingen van de digitale tandheelkunde tegemoet te komen.’ Op de stand (5153) beantwoorden de Account Managers, Field Trainers en de Product Manager graag uw vragen over scanning, designing, milling en 3D printing. U kunt zelf ervaren welke digitale oplossingen voor uw laboratorium een toegevoegde waarde kunnen zijn.

• Straumann CARES 7 Series scanner De 7Series scanner biedt een unieke combinatie van zeer accurate scantechnologie gecombineerd met een uitgebreide CAD-software. • Straumann CARES M en D series freesmachine De M series biedt laboratoria de mogelijkheid om zelf restauraties te frezen waarbij nat en droog frezen in één machine is gecombineerd. De D series freest uitsluitend droog. • Straumann CARES P Series De printers stellen laboratoria in staat om snel en efficiënt tijdelijke restauraties, modellen en boorsjablonen met gecertificeerde precisie voor guided surgery te produceren.

Meer informatie: www.straumann.be

23


Sociaal Fonds voor de Dentaaltechniek


Ledenkatern

Ledenkatern Ledenkatern Ledenkatern Ledenkatern Ledenkatern Ledenkatern

25


Inhoudstafel

Ledenkatern

Inhoud Regering sluit jobsdeal 1 Welke wijzigingen staan u dit najaar te wachten

2

Bestuursraad - 17 april 2018 3

GRIPZAKKEN MET UDB BANNER U kunt de plastiek werkzakjes bestellen bij het secretariaat.

Bedoeling is het Belgisch werk te promoten met onze banner ‘Tanden uit vertrouwde handen, met ons werk sta je sterk!’ Prijs: 96,30 € (excl. BTW en verzendkosten) voor 1000 stuks U kan de zakjes komen afhalen in Deurne of we zenden ze u per post. Neem gerust contact op met ons secretariaat 03 354 58 76 of secretariaat@udb.be voor verdere informatie of om uw bestelling door te geven.

26


INFORMATIE

Adhesief bevestigen van zirkoniumoxide Tijdens een in 2017 gehouden congres over de mogelijkheden met monolitisch zirkonium sprak Peter Schouten, Technical Manager bij Kuraray Europe Benelux over adhesief bevestigen van zirkoniumoxidewerkstukken. De vraag naar de adhesieve mogelijkheden is door de groeiende belangstelling voor monolithisch zirkonium zeer actueel. aan dat Kuraray meer dan vijfendertig jaar geleden het MDP-monomeer ontwikkeld heeft en dat dit nog steeds state-of-the-art is binnen de adhesieve tandheelkunde. Omdat patenten verlopen, hebben inmiddels meerdere fabrikanten producten met MDP op de markt gebracht. Maar, zegt Schouten: “Geen enkele andere fabrikant is momenteel in staat een MDP te produceren met de zuiverheid van Kuraray’s MDP. Het originele MDP levert de beste prestaties op het gebied van de etsende eigenschap op hydroxyapatiet, de intensiteit van de nanolagen, de structuur van de hybridelaag en bovenal op de onmiddellijke hechtsterkte.” Kumiko Yoshihara heeft op dit vlak belangrijk onderzoek verricht1. Alle adhesieve producten van Kuraray Noritake bevatten als enige het originele MDP.

Niet etsbaar, wel hechtbaar Om een antwoord te kunnen geven, ging Schouten eerst terug naar de basis: retentie. Schouten zette het verschil uiteen tussen mechanische retentie, waarbij de verbinding verkregen wordt door interlocking, en chemische activiteit, waarbij een verbinding op molecuulniveau tot stand komt. Om chemisch aan zirkoniumoxide te hechten is een gefosfateerd functioneel monomeer nodig. Bij voorkeur het originele methacryloyloxydecyldiwaterstoffosfaat (MDP), een betrouwbaar hechtmonomeer. Dit leidde tot de vraag uit het publiek of er verschil is tussen de MDP’s van verschillende fabrikanten van adhesieve materialen. Schouten gaf

Schouten vervolgde zijn presentatie door in te gaan op de onderverdeling van keramiek in twee soorten: glashoudende keramieken en metaaloxidekeramieken. Zirkoniumoxide is een metaaloxide dat weliswaar niet of nauwelijks etsbaar is, maar wel degelijk hechtbaar. De goede hechtingsmogelijkheden aan zirkoniumoxide zijn al langere tijd bekend. Al in 19982 toonde Prof. Kern aan dat betrouwbaar hechten aan zirkoniumoxide alleen mogelijk was met een composietcement met een speciaal adhesief monomeer. MDP dus; toen nog in PANAVIA™ 21. Inmiddels hebben vele onderzoeken betrouwbaar hechten aan zirkoniumoxide aangetoond. >>

1. Yoshihara K. et al. Functional monomer impurity affects adhesive performance. Dent.Mater 31 (2015) 1493-1501 2. M.Kern et al. Bonding to zirconia ceramic; adhesion methods and their durability. Dent. Mater 14: 64-71, January 1998

27


Zirkoniumoxide met intrinsieke fluorescentie

3M™ Lava™ Esthetic zirkoniumoxide kroon

Natuurlijke tand

Natuurlijke esthetiek. Afglanzen en klaar!

U hoeft niet langer te kiezen tussen een duurzame kroon of een esthetische kroon, want de nieuwe 3M™ Lava™ Esthetic zirkoniumoxide biedt u beiden in één. Dit is het eerste zirkoniumoxide materiaal met intrinsieke fluorescentie en een geïntegreerde kleurengradiënt. Het resultaat: een voorspelbaar en gestroomlijnd lab proces en een prachtige restauratie die perfect matcht met de VITA® Classic kleuren.

3M.nl/LavaEsthetic


INFORMATIE

Hechten aan zirkoniumoxide Hoe werkt het hechten aan zirkoniumoxide nu in de praktijk? Er is ook hier sprake van een combinatie van mechanische en chemische hechting, gaf Schouten aan. Het werkstuk dient na het sinteren onder lage druk (0,5-2.5 bar) gezandstraald te worden om vervolgens met een adhesief cement met MDP aan het tandweefsel gehecht te worden. Schouten: “Tegenwoordig wordt vaak PANAVIA™ V5 gebruikt, vanwege zowel de betrouwbaarheid als de eenvoud in de procedure. De hechtkracht aan dentine is zelfs bij zelfuitharding van PANAVIA™ V5 vergelijkbaar met de hechtkracht van de gouden standaard, onder de zelfetsbondings, CLEARFIL™ SE Bond.”

De voordelen van adhesief versus conventioneel cementeren zijn volgens Schouten legio. “Door adhesief te cementeren wordt het tand-restauratiecomplex versterkt, wordt de kans op fracturen verkleind en wordt gemakkelijk een optimale randaansluiting verkregen.” Er zijn verschillende mogelijkheden om adhesief te cementeren. De tandarts kan kiezen voor een zelfhechtend cement, zoals bijvoorbeeld PANAVIA™ SA Cement Plus, waar de MDP al verwerkt is in de pasta en waar geen voorbehandeling van de tand en zirkoniumrestauratie nodig is. Of de tandarts kiest voor een meerstaps oplossing, met bijvoorbeeld PANAVIA™ V5, wanneer de hoogste eisen aan hechtkracht en/of esthetiek gesteld worden.

Er zijn drie soorten wetten: goddelijke wetten, menselijke wetten en ondernemingswetten. Paul Lafitte – Frans bankier, schrijver en redacteur 1864-1949

En de ondernemingswetten mochten er zijn de voorbije maanden…. UDB heeft –als service organisatie- haar leden bijgestaan door te informeren, stappenplannen te maken en telefonische bijstand te geven. We zetten alles nog even op een rijtje: 1. Be Transparent: Om onze leden bij te staan in de procedure van de melding in het kader van de Sunshine Act, hebben we voor hen een info sessie georganiseerd en nadien alle stappen die ze moeten uitvoeren op een rijtje gezet. 2. GDPR: Deze wetgeving ging in voege vanaf 25 mei 2018. Er moesten dus een aantal aanpassingen gebeuren om in orde te zijn met deze wet. UDB organiseerde een info avond met een advocaat als spreker en werkte nadien een stappenplan uit en een verwerkersovereenkomst tandarts/labo. 3. FAGG: Op 07 december 2017 werd het nieuwe Koninklijk Besluit betreffende de “notificatie van een contactpunt materiovigilantie en de registratie van de distributeurs en uitvoerders van medische hulpmiddelen” gepubliceerd. Dit wil zeggen dat ALLE dentaaltechnische laboratoria zich moeten aanmelden op het digitale platform van het FAGG. Ook hiervoor hebben we voor onze leden een stappenplan uitgewerkt zodat ze probleemloos de registratie konden uitvoeren.

UDB, voor alle facetten in de dentaaltechniek! 29


Innovatie ontmoet indicatie GRADIAŽ Plus van GC Modulair composietsysteem voor indirecte restauraties Nieuwste op gebied van keramischepolymeer technologie Rode & witte esthethiek in perfecte harmonie Indicatie-gerelateerde consistentie van pasta’s

GRATIS TESTSET OP AANVRAAG

TRADE IN MOGELIJK

Neem voor meer info contact op met GC Benelux, mail info.benelux@gc.dental


INFORMATIE

Eerste Europese dag van de dentaaltechniek! Op vrijdag 1 juni 2018 had voor de eerste keer de European Dental Technicians Day plaats. Een uitzonderlijke gelegenheid om de dentaaltechniek in de kijker te zetten. Vandaag heeft ons beroep een fase bereikt waarop, indien het niet in vergetelheid wil belanden, de “patiënt-consument” moet weten wat het inhoud, en door wie en met welke grondstoffen en producten zijn tandprothese werd vervaardigd. Hij moet er tevens worden van overtuigd dat enkel een goed opgeleide en gekwalificeerde professional, die meedraait in een goed geraderd dentaal mondzorgteam onder leiding van een tandheelkundige ,gepaste op maat gemaakte medische hulpmiddelen voor specifieke personen kan vervaardigen. De Fédération Européenne et Internationale des Patrons Prothésistes Dentaires (FEPPD), lanceerde deze eerste dag van de dentaaltechniek, en UDB nam hierbij het voortouw door haar leden op te roepen om op 1 juni een “open-labo-dag” te houden. Vijf van onze leden hebben aan deze oproep gehoor gegeven, en hun deuren opengezet voor het publiek.

Elk nieuw initiatief moet groeien en daarom is er, voor de toekomst, een nieuwe werkgroep “Dag van de dentaaltechniek 2019” opgericht. U zal hierover tijdig worden geïnformeerd en indien u dit initiatief een warm hart toedraagt, hopen we op uw medewerking voor volgend jaar! Passie voor ondernemerschap in de dentaaltechniek is wat UDB drijft, en vanuit die passie zal zij haar leden blijven ondersteunen op hun weg naar groei. Ieder van ons zal hierbij een belangrijke stap kunnen zetten om de toekomst van ons beroep veilig te stellen! We danken “ Antwerps Dentaal Bedrijf”, “Labo De Witte”, “Intradent”, “Massa Labo” en “MDL Euregio”voor hun medewerking.

Hierbij een kleine foto impressie…

31


DENTAL DENTALPRODUCTS PRODUCTS

www.improdent.be www.improdent.be

Beselarestraat Beselarestraat273A, 273A,BE-8980 BE-8980Zonnebeke Zonnebeke T. T.057 057464695951414• info@improdent.be • info@improdent.be

Waarom Waarom kiezen kiezen voor voor Optiloc? Optiloc? 99Zonder torque-holte: het abutment kan dus Zonder torque-holte: het abutment kan dus probleemloos probleemloos rein rein worden worden gehouden gehouden 99Bolvormig hierdorr Bolvormig design: design: werkt werkt zelfrichtend, zelfrichtend, hierdorr klikt zijn plaats plaats kliktde de prothese prothese automatisch automatisch op op zijn

1.1.Ideale Idealeafmetingen afmetingen

99Uiterst maar Uiterst kleine kleine matrix: matrix: diameter diameter van van maar 4.2mm, prothese 4.2mm, zorgt zorgt voor voor plaatswinst plaatswinst in in de de prothese

Slanker Slankerdan danandere anderedrukknop drukknopabutments abutments enenmeer retentie dan bolattachementen. meer retentie dan bolattachementen. Door Doordedeideale idealeafmetingen afmetingenkan kande dematrix matrix ook bij beperkte plaatsruimte worden ook bij beperkte plaatsruimte worden aangebracht. aangebracht.

9911schroevendraaier: van het het schroevendraaier: onafhankelijk onafhankelijk van implantaat, implantaat, steeds steeds dezelfde dezelfde schroevendraaier schroevendraaier

2.2.Ultieme Ultiemecombinatie combinatievan vandrukknop drukknop abutment abutment&&bolattachement bolattachement ®-matrix ®-matrix DeDe Optiloc laat geringe Optiloc laat geringebewegingen bewegingenvan vande deprothese prothese toetoe zonder deze loslos tete maken. zonder deze maken.InIntegenstelling tegenstellingtot totbolsystemen bolsystemen ® gelijkmatig ® gelijkmatig gaat Optiloc terug gaat Optiloc terugnaar naardedebasispositie. basispositie.

Uiterstflexibel flexibel 3.3.Uiterst retentie-inserts(300 (300ggtot tot2.550 2.550g), g),divergenties divergenties tot tot 20 20 graden graden 6 6retentie-inserts ®® per implantaat. De unieke vormgeving van het Optiloc per implantaat. De unieke vormgeving van het Optiloc abutmentmet metzelfrichtende zelfrichtendefunctie functievereenvoudigt vereenvoudigt de de dagelijkse dagelijkse abutment plaatsing van de prothese en voorkomt plaatsing van de prothese en voorkomt overmatigebelasting belastingvan vande deretentieretentieMicrohardness overmatige Microhardness inserts. De inserts worden in slechts55 inserts. De inserts worden in slechts secondenvervangen. vervangen. seconden

C C w w

0

5000 5000

0

4000 4000

0 3000 3000

0 2000 2000

Microhardness

Microhardness De oppervlaktekwaliteit van de Optiloc®-abutments De oppervlaktekwaliteit van de Optiloc®-abutments vormt een nieuwe maatstaf. De optimale hardheid en vormt een nieuwe maatstaf. De optimale hardheid en wrijvingseigenschappen verminderen slijtage van het wrijvingseigenschappen verminderen slijtage van het abutment en de retentie-insert. abutment en de retentie-insert. Net hierdoor is er 10 jaar garantie op de ‘diamond coating’ Net hierdoor is er 10 jaar garantie op de ‘diamond coating’ van het abutment. van het abutment. Verkrijgbaar in verschillende hoogtes en compatibel met Verkrijgbaar in verschillende hoogtes en compatibel met een breed scala van implantaatsystemen. een breed scala van implantaatsystemen.

TiN TiN

ZrN ZrN

TiCN TiCN

ADLC: HV 3000 - 5000 ADLC: HV 3000 - 5000

TiCN: HV 3000 +-500 TiCN: HV 3000 +-500

0.00 0.00

0 ZrN:ZrN: HV 2800 +-300 HV 2800 +-300

Hetperfecte perfecteoppervlak oppervlak 4.4.Het

1000 1000

TiN: HV 2300 +-300 TiN: HV 2300 +-300

JAAR 1010JAAR GARANTIE GARANTIE

Optiloc ® ADLC surface Optiloc ® ADLC surface

Coefficient of friction compared Coefficient with steel of friction compared with 0.6 steel

5000

0.6

5000

0.5

4000

0.5

4000

0.4

0.4

3000

3000

0.3

0.3

2000

0.2

TiCN

Optiloc ® ADLC surface

Contacteer ons voor meer informatie & prijzen Contacteer ons voor meer informatie & prijzen of bestel online op www.improdent.be of bestel online op www.improdent.be

0.0

0.0

ZrN

TiCN

Optiloc® ADLC surface

TiN

ZrN

TiCN

Optiloc® ADLC surface

TiN

ADLC: ADLC: < 0.1 < 0.1

Optiloc ® ADLC surface

TiCN: 0.3 TiCN: 0.3

ADLC: HV 3000 - 5000 ADLC: HV 3000 - 5000

TiCN

0.1

0.1

ZrN: 0.5 ZrN: 0.5

ZrN

TiCN: HV 3000 +-500 TiCN: HV 3000 +-500

ZrN: HV 2800 +-300

ZrN

0.2

TiN: H0.6 TiN: H0.6

TiN

TiN

ZrN: HV 2800 +-300

0.00

0.00

TiN: HV 2300 +-300

1000

1000

TiN: HV 2300 +-300

2000

0

0


CURSUSSEN

Kalender Arseus Lab

Inschrijven op het nummer 0800 30 500 of via mail naar sales@arseus-lab.be.

Zirkoniumoxide of lithiumdisicilaat? Standaardkleur of individualisering? DOOR AUGUST BRUGUERA Plaats en data 20 & 21 september 2018 | van 8.30 tot 17 uur | Engels Mannebeekstraat 33, 8790 Waregem Prijs € 1.000 per persoon (2 dagen, inclusief lunch)

Esthetics & Ceramics DOOR PIETER GHYSENS Plaats en data Module 1: 6 september 2018 Module 2: 16 november 2018 Module 3: 7 februari 2019 Module 4: 25 & 26 april 2019 (met Dieter Grübel) van 8.30 tot 17.30 uur | Nederlands Mannebeekstraat 33, 8790 Waregem Prijs € 1.950 per persoon (traject van 5 dagen, inclusief lunch)

Coefficient of friction compared Coefficient of friction compared with steel with steel

0.6 0.6

0.5 0.5

VITA VM LC voor gevorderden

0.4 0.4

DOOR JÜRGEN FREITAG

0.3 0.3

Plaats en data 11 & 12 oktober 2018 | van 9 tot 17 uur | Duits-Engels Mannebeekstraat 33, 8790 Waregem Prijs op aanvraag

TiN TiN

ZrN ZrN

TiCN TiCN

ADLC: < 0.1 ADLC: < 0.1

TiCN: 0.3 TiCN: 0.3

0.0 0.0

ZrN: 0.5 ZrN: 0.5

0.1 0.1

TiN: H0.6 TiN: H0.6

0.2 0.2

Optiloc® ADLC surface Optiloc® ADLC surface

GC Benelux

Hands-on trainingen: 2-daagse

Leer probleemloos persen met eenvoudige verwijdering van de reactielaag Tijdens deze 2-daagse training gaat u kronen zelf inbedden en persen. Gedurende de wachttijden gaat u aan de slag met een polychromatische opbouw van een reeds geperste kap. De geperste kronen worden geslepen en afgewerkt. Deze kronen bestaan uit één volanatomische kroon, die wordt ingekleurd met Lustre Paste, en één kroon die door middel van een cut- back-techniek deels wordt opgebakken.

Modulair composietsysteem voor indirecte restauraties De training bestaat uit het one body concept en het inkleuren met Lustre Paint. Naast een presentatie gaat u in de hands-on sessie zelf aan de slag. Hierin staat de one body & painting technique, polychromatical buildup en gingiva karakterisatie centraal. Data: Lithiumdisilicaat glaskeramiek 8 en 9 november 2018 Hybrid ceramic 22 en 23 november 2018 Sprekers: Bob Elst en Dirk Galle Locatie: GC Europe Campus, het ultramo- derne opleidingscentrum van GC in Leuven, Interleuvenlaan 33. Kosten: Training € 250,-* incl. lunches Opties: diner € 39,-*, hotelovernachting € 119,-* * Alle prijzen zijn excl. BTW. Inschrijven: Stuur een mail naar education.benelux@gc.dental

Nobel Biocare Roadmap to predictability Den Haag - 30/11/2018 E. Groenendijk, T.A. Staas Info: 02/467 41 90 – nobelbiocare.com/courses

33


De enige echte 3D porseleinpasta‘s. ceraMotion® One Touch producten zijn 2D en 3D pasta‘s die speciaal ontwikkeld werden voor de esthetische afwerking en karakterisering van monolithische restauraties uit zowel lithium disilicaat als zirkonium.

v Meer informatie

Dentaurum Benelux bvba I Britselei 31 I B-2000 Antwerpen I België I Tel. + 32 (0) 3 707 23 20 info@dentaurum.be I www.dentaurum.be I shop.dentaurum.be


CURSUSSEN

Cursussen Academie Dentaaltechniek 2018 Vrijdag 19 oktober of vrijdag 23 november:

Cursus Bredent: CAD 2-in-1 met Exocad Software PEEK BioHPP implantaat gedragen onderstructuur met composiet HIPC verblending. Occlusaal verchroefd. Referent: Frank Kรถpp Inschrijven/info: karl.vanharck@bredent.com

Vrijdag 9 november 2018

Masterclass Stain & Touch-up layering technique U krijgt een uitgebreide instructie en inleidende demonstratie van trainer Thomas Telfer. Hij toont u door middel van een indrukwekkend werkstuk de mogelijkheden van de Stain & Touch-up layering technique. Daarna kunt u onder zijn begeleiding de door hem geprepareerde onderstructuren zelf individualiseren en het geleerde daarmee direct in de praktijk brengen. Ervaar daarbij hoe u zelfs met alleen stains & glaze simpel, snel en effectief een maximaal esthetisch resultaat kunt bereiken. Inschrijven/info: benelux-marketing@dentsplysirona.com.

35


PERSBERICHT

IVOCLAR VIVADENT

Esthetiek in metaalkeramiek Als gebruiker van metaalkeramiek, vertrouwt u op een langdurig klinisch bewezen klassiek metaalkeramiek. Door nieuwe ontwikkelingen blijft Ivoclar Vivadent zich innoveren. In de wereld van de tandtechniek hebben leuciet- en fluorapatietkristallen zich een stevige plaats weten te veroveren, onder andere door toepassing in producten zoals IPS InLine en IPS d.SIGN van Ivoclar Vivadent. Make it YOUR STYLE! In combinatie met oxyapatietkristallen is IPS Style een noviteit! Deze oxyapatiet kristallen, weerspiegelen een grote hoeveelheid invallend licht en geven de restauraties een natuurlijk ogende diepte. In combinatie met het aanwezige leuciet en gecoördineerde glasdeeltjes beschikt dit laagsmeltende keramiek over unieke toepassings- en optische eigenschappen. De materialen zijn allemaal afgestemd op de ‘’stains and glaze’’ van het veelzijdige IPS Ivocolor assortiment Het gepatenteerde metaalkeramiek biedt tandtechnische laboratoria meer optimale efficiëntie en levensechte esthetiek en is onmisbaar in uw laboratorium. VOORDELEN • Door optimale krimp, een hoge stabiliteit tijdens het opbakken van de materialen • Veelzijdig modelleringseigenschappen en individuele behandeling van de gelaagdheid van materialen • Oxyapatiet kristallen voor levensechte translucentie en diepte-effect INDICATIE(S) • Conventionele, enkelvoudige en meervoudige opbouw van keramiek op de meest populaire legeringen (waaronder galvaniseren) in het CTE bereik van 13,8-15,2 x 10-6 / K (25-500 ° C) • Veneers op vuurvast gekleurd materiaal

Cususaanbod : Estethiek in metaalkeramiek met Dieter Grubel Op 18, 19 , 20 en 21 september organiseert Ivoclar Vivadent in samenwerking met Dental Union 4x een ééndaagse workshop met de nieuwe IPS Style materialen, in combinatie met IPS Ivocolor en de Programat Ovens. Deze wordt verzorgd door Dieter Grübel, tandtechnicus en ICDE Trainer Ivoclar Vivadent. De cursus duurt van 9:00 tot 17:00 uur en wordt gegeven bij Dental Union in Nieuwegein. Voor meer informatie, cursusaanbod op locatie en inschrijving neem contact op met het hoofdkantoor: +31 23 5293791.

Inruilacties – 50% korting Bij inruil van dezelfde hoeveelheid IPS d.SIGN of concurrerend metaalkeramiek, ontvangt u nu -50% korting op de aankoop van IPS Style Ceram Kits & Refills. Neem contact met Ivoclar Vivadent op of met uw dentale depot /dealer.

CNS (Cementation Navigation System) IPS Style restauraties kunnen door samenwerkende tandarts het beste worden gecementeerd met het zelfadhesieve SpeedCEM® Plus. Het esthetische Variolink® Esthetic, wordt aanbevolen voor het plaatsen van IPS Style veneers. Voor het adviseren van de juiste cementkeuze : www.cementationnavigation.com

Meer informatie: Ivoclar Vivadent BV – Representative Office Tel: +31-235 29 37 91 - www.ivoclarvivadent.nl

37


VITAPAN EXCELL – Een nieuwe maatstaf! ®

Briljante levendigheid qua vorm, kleur en lichtspel!

Be s

tel

nu #

vo rm

pe r fe ct

#VORMPERFECTIE 3553NL/1

"Wat ik zo bijzonder mooi vind aan VITAPAN EXCELL, is dat de tand er zo reëel en levendig uitziet", zegt DT Benjamin Strasser

www.vita-zahnfabrik.com

facebook.com/vita.zahnfabrik

ie!


PRODUCTINFO

ZIRKONZAHN

“Die Zirkonzahn Schule” helden van de dentale technologie “Die Zirkonzahn Schule” (de Zirkonzahn-school) is een vormingsprogramma dat een degelijke dentaaltechnische opleiding met vorming inzake leven en cultuur combineert. De vormingen die deel uitmaken van het programma zijn bedoeld voor zowel jonge tandtechniekers als voor experts. Ze zijn ontsproten aan het creatieve brein van Enrico Steger, MDT, pionier in tandtechnologie en stichter van het internationale, tandtechnische bedrijf Zirkonzahn (Zuid-Tirol, Italië). De vormingen zijn gebaseerd op Stegers principe “leren betekent herhalen”: excellentie is het gevolg van een blijvend en door intrinsieke motivatie gedreven streven naar verbetering en voortdurende oefening. Ondersteund door deskundige tandtechniekers die bij Zirkonzahn opgeleid werden en via doorgedreven en complete vorming, bereiken deelnemers aan de school zelfbeheersing, trainen ze hun perceptie en verdiepen ze zowel hun manuele vaardigheden als hun kennis van digitale technologie.

De faciliteiten van de school zijn gevestigd in het pittoreske landschap van Zuid-Tirol, omgeven door de prachtige Alpen. De verschillende programma’s komen tegemoet aan ieders individuele noden en kennisniveau. Verrijkt met adembenemende avonturen, zijn de Ranger School en de Military School specifiek ontworpen voor jonge tandtechniekers die zich willen voorbereiden op hun professionele toekomst. De Safari School, de Forest School en de Heldencampus richten zich dan weer op reeds ervaren tandtechniekers met honger naar méér kennis. De lesinhouden worden constant geüpdate en uitgebreid na uitvindingen van het onderzoeksteam binnen Zirkonzahns tandtechnisch labo. Elke nieuwe oplossing wordt geïmplementeerd in de vormingsprogramma’s via intensieve sessies waarin experten en deelnemers ideeën uitwisselen en samen in een collegiale atmosfeer bijleren. Neem deel aan Zirkonzahn-opleidingen in België!

Meer informatie: APEX: +32 (0)2 376 71 26 of apex@apexdental.be

39


CEK A VIERT ZIJN 60E V E R JA A R DAG! DE OORSPRONG VAN

Van vernieuwer tot marktleider

HET CEKA-ATTACHEMENT Precies 60 jaar geleden – in 1958 – deponeerde Karel Cluytens, een tandtechnicus uit het Antwerpse, een patent voor een veerkrachtige drukknop die in een conisch gevormde matrix klikt. Hiermee bood hij een goed alternatief voor de weinig esthetische klem, omdat beide onzichtbaar in de prothese konden worden ingebouwd. In 1964 verkocht de heer Cluytens zijn patenten aan Arthur Bax, zelf tandtechnicus en eigenaar van een middelgroot laboratorium in Antwerpen. Hij richtte de firma CEKA op, waarbij de naam verwijst naar de initialen van de oorspronkelijke uitvinder, Cluytens Karel.

De eerste uitschroefbare en extra-coronaire CEKAattachementen werden ontwikkeld in 1969. De uitschroefbare drukknop 694 C groeide uit tot een begrip en lag aan de basis van talrijke ontwikkelingen en hulpdelen met als doel een goede communicatie te verkrijgen tussen tandarts en tandtechnicus. CEKA NV was tevens de eerste firma die een volledig handboek over de verwerking van haar attachementen uitbracht. In 1984 werden er een aantal nieuwigheden aangebracht in het CEKA-Attachement-Systeem. Daarbij werd de baanbrekende rol van CEKA NV op het vlak van attachementen nogmaals duidelijk. Naast de parodontiumvriendelijke vormgeving die met CEKA REVAX voor het eerst op de markt gebracht werd, werden ook een aantal nieuwe principes geïntroduceerd. Het inkleven of verblokken met composiet van precisieonderdelen is daarbij wellicht het meest bekend.

694 C

verwerkingshandboek

CEKA steunt op een traditie van vele decennia, waarbij patiënten over de hele wereld de lange levensduur van het CEKA-attachement en vooral de geruststellende klik waarderen die ze voelen bij het plaatsen van de prothese.


PRODUCTINFO

IVOCLAR VIVADENT

Ivoclar Vivadent

Dentex2018 Ivoclar Vivadent op Dentex 2018

Graag ontmoeten wij u als ondernemer natuurlijk weer tijdens de Dentex 2018! Omdat uw tijd schaars is, informeren wij u van te voren, wat u zoal kunt verwachten en Graag ontmoeten wij ukunt als ondernemer natuurlijk weer Dentex nog belangrijker waar u ons vinden! Bezoek ons intijdens Hal 5,de Stand # 2018! 5630 en maak Omdat uw tijd schaars is, informeren wij u van te voren, wat u zoal kunt verwachten kennis metenIvoclar Digitalwaar én profi deBezoek 25% DEALS op5,alle producten* nog belangrijker u onsteer kunt van vinden! ons in Hal Stand # 5630 en

ex2018

maak kennis met Ivoclar Digital én profi teer van de 25% van DEALS op alle producten * (met uitzondering legeringen & 3Shape producten, via onze officiële dealers) (met uitzondering van legeringen & 3Shape producten, via onze officiële dealers)

ondernemer natuurlijk weer tijdens de Dentex 2018! Livedemonstraties op de stand met o.a. ervaringsdeskundige Pieter Ghysens Nieuwe innovatieve producten Livedemonstraties op de stand met formeren wij u van te voren, wat Speciaal voor u u, zoal verzorgtkunt Pieter verwachten Ghysens (eigenaar en van Dentaal Labo Ghysens BVBA en tandtechnicus) live tandheelkunde & tandtechniek o.a. ervaringsdeskundige Pieter Ghysens productdemonstraties op onze stand in de middag op 5 en 6 oktober a.s. Hij introduceert de nieuwste s kunt vinden! Bezoek ons in Hal 5, Stand # 5630 en maak Voor zowel de tandarts, mondhygiënist, tandtechieSpeciaal voor u, verzorgt Pieter Ghysens CAD/CAM-technologieën in combinatie met keramische materialen: IPS e.max Ceram, IPS e.max Ceram Selection, ker als de tandprotheticus biedt Ivoclar Vivadent (eigenaar van Dentaal LaboPower Ghysens BVBA en IPS e.maxop Ceram Power; Dentin en Power incisal, toegepast op volkeramische en zirkonium restauraties. n profiteer van de 25% tandtechnicus) DEALS alle producten* een uitgebreid assortiment aan producten en systelive productdemonstraties op

8

Mis deze kans niet en ervaar de veelzijdigheid van het IPS e.max systeem!

mendealers) voor een complete workfl ow. Het assortiment onze stand in de middag op 5producten, en 6 oktober a.s. officiële * (met uitzondering van legeringen & 3Shape via onze Hij introduceert de nieuwste

stelt u in staat om op een effi ciënte wijze, hoogwaardige esthetische resultaten te behalen.

and met o.a. ervaringsdeskundige Pieter Ghysens CAD/CAM-technologieën in combinatie met keraKinderkankerfonds vzw Veiling tenmische behoeve van doel: Bent u ook benieuwd naar de materialen: IPShet e.maxgoede Ceram, IPS e.max Ce-

zorgt de Pieter Ghysens jdens Dentex 2018! (eigenaar van Dentaal Labo Ghysens BVBA en tandtechnicus) live Biedt actief meeram op Selection, de Bluephase BlackCeram Editie Power; Polymersiatielamp, de gehele opbrengst ten goede mogelijkheden van Ivoclar Digital? IPS e.max Power Den- waarvan ies op onze stand in aan de middag op 5 en 6 oktober a.s. Hij introduceert de nieuwste wat u zoal kunt verwachten en Kinderkankerfonds. komt het Bluephase is een designlamp met matzwarte afwerking. Dan een nodigen wij u graag uit op de stand voor een tin en Power incisal,De toegepast opStyle volkeramische en ogieën in combinatie met keramische materialen: IPS e.max IPS e.max Ceram Selection, Hal 5, Stand # 5630 en maak De uithardingslamp, beproefd en getest, nuCeram, verkrijgbaar in ervaar een gelimiteerde oplage van 999 stuks. kennismaking en demonstratie met onze produczirkonium restauraties. Misis deze kans niet en Power Dentin en Power incisal, toegepast en zirkonium restauraties. Sower; op alle producten* Mis deze kans niet, plaats uw bodopopvolkeramische de stand! ten en freesmachines op het gebied van Digital

de veelzijdigheid van het IPS e.max systeem!

en ervaar de veelzijdigheid van het IPS e.max systeem!

n legeringen & 3Shape producten, via onze officiële dealers)

Denture en CAD/CAM chairside. Ivoclar Digital is het merk van Ivoclar Vivadent en omvat een uitgebreid portfolio van CAD/CAM producten o.a.: PrograMill doel: Kinderkankerfonds vzw abo Ghysens BVBA en tandtechnicus) live ACTIEVOORWAARDEN: tober a.s. Hij introduceert de nieuwste freesmachines PM1 en PM7, materialen en onderBiedt actief mee op de Bluephase Black Kinderkankerfonds • e.max CeramBij aankoop van 4 gelijke producten vzw IPS e.max Ceram, IPS Selection, tastlen:opgoede doel: steunende diensten voor zowel tandtechnische Editie Polymersiatielamp, waarvan de volkeramische en zirkonium restauraties. • Geldig voor het gehele assortiment (met uitzondering van legeringen & 3Shape producten) systeem! laboratoria als tandartspraktijken. Met de ontwikkegehele opbrengst ten goede komt aan het Editie Polymersiatielamp, waarvangeldig de gehele opbrengst ten 2018 goede • Uitsluitend op 4 t/m 6 oktober ling van propriëtaire esthetische materialen, digitale Kinderkankerfonds. De Bluephase Style is een phase Style is een designlamp met een matzwarte afwerking. • Inclusief Ivoclar Digital Portfolio nu verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 999 stuks. processen en de nauwe samenwerking met scanner designlamp met een matzwarte afwerking. vzw kerfonds • De beursaanbieding kan niet worden gecombineerd met andere aanbiedingen tand! en/of software partners, verzekert Ivoclar Vivadent De uithardingslamp, beproefd en getest, is nu le opbrengst ten goede warte afwerking. u verbeterde connectiviteit, verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van Nieuwe innovatieve producten tandheelkunde & tandtechniek gemak, productiviteit, an 999 stuks. kwaliteit en esthetische resultaten voor al uw CAD/ 999 stuks. Mis deze kans niet, plaats uw bod eals! Voor zowel de tandarts, mondhygiënist, tandtechieker als de tandprotheticus biedt Ivoclar Vivadent een uitgebreid assortiment aan vervaardigde restauraties. op de stand! producten en systemen voor een complete workflow. Het assortiment steltCAM u in staat om op een efficiënte wijze, hoogwaardige esthetische

Beursaanbiedingen 25% Deals!van het goede Veiling ten behoeve dige Pieter Ghysens

resultaten te behalen. ten Beursaanbiedingen 25% Deals! producten) nt (met uitzondering van legeringen & 3Shape producten) Ivoclar Digital ober 2018

ACTIEVOORWAARDEN:

Meer informatie: www.ivoclarvivadent.nl | Representative Office Benelux Ivoclar Vivadent B.V. | De Fruittuinen 32 | 2132 NZ Hoofddorp The Netherlands | Tel. : +31 23 529 37 91 | Fax : +31 23 555 45 04

Bent u ook benieuwd naar de van Ivoclar Digital? • aanbiedingen Bij aankoop vanmogelijkheden 4 gelijke producten chniek den gecombineerd met andere Dan nodigen wij u graag uit op de stand voor een kennismaking en demonstratie met onze producten en freesmachines op het gebied van Vivadent een uitgebreid assortiment aan • Geldig voor het gehele assortiment (met uitzonwww.ivoclarvivadent.com | Manufacturer, Sales & Distribution op een efficiënte wijze, hoogwaardige esthetische en CAD/CAM chairside. Ivoclar Digital is het merk van Ivoclar Vivadent en omvat een uitgebreid portfolio van CAD/CAM Digital Denture Ivoclar Vivadent AG | Benderstrasse 2 | 9494 Schaan dering van legeringen & 3Shape producten) ten tandheelkunde & tandtechniek producten o.a.: PrograMill freesmachines PM1 en PM7, materialen en ondersteunende diensten voor zowel als Liechtenstein | Tel. : +423 235 35tandtechnische 35 | Fax : +423 235laboratoria 33 60 • Uitsluitend geldig op 4 t/m 6 oktober 2018 ndtechieker als de tandprotheticus biedt Ivoclar Vivadentvan eenpropriëtaire uitgebreid assortiment tandartspraktijken. Met de ontwikkeling esthetische aan materialen, digitale processen en de nauwe samenwerking met scanner • Inclusief Ivoclar Digital Portfolio workfl ow. Het assortiment u in staat om op een efficiënte wijze, hoogwaardige esthetische en/ofop software verzekert Ivoclar Vivadent u verbeterde connectiviteit, gemak, productiviteit, kwaliteit en esthetische resultaten voor al ze producten en freesmachines het gebiedstelt vanpartners, • De beursaanbieding kan niet worden gecombiomvat een uitgebreid portfolio van CAD/CAM uw CAD/CAM vervaardigde restauraties. ensten voor zowel tandtechnische laboratoria als

processen en de nauwe samenwerking met scanner oductiviteit, kwaliteit en esthetische resultaten voor al

neerd met andere aanbiedingen

heden van Ivoclar Digital?Volg ons via oor een kennismaking en demonstratie met onze producten en freesmachines op het gebied van Facebook clar Digital is het merk van Ivoclar Vivadent en omvat een uitgebreid portfolio van CAD/CAM

41


kulzer.nl

Live dem o’s tijde ns de Dentex 2018, Br ussels E (Stand 5 xpo! 4 50 - 55 50, Pale is 5 )

cara Print 4.0

Dé 3D printer van Kulzer. » » » »

De snelste 3D-printer in zijn klasse. De meeste werkstukken binnen 30 minuten geprint. Overstijgt alle nauwkeurigheidseisen. Zeer scherp geprijsd.

Giving a hand to oral health. 42

© 2018 Kulzer GmbH. All Rights Reserved.


PRODUCTINFO

Geniet de voorkeur van uw klanten Verhoog uw kansen door open STL cases van intra-orale en desktop scanners te ontvangen.

Snelh Flexib eleme en mo

NOBEL BIOCARE

Meer informatie via onze klantendienst: 02/467 41 90

LS 3 Scanner De schakel naar de toekomst Product Info - LS 3 Scanner with DTX Closed - A5 - BENL.indd 1

Scan Ontwerp LS 3 Scanner LS 3 Scanner Scanner De schakel naar de toekomst De schakel naar de toekomst

akel naar de toekomst In geen tijd kwalitatieve scans

Produceer

Gemoedsrust met ‘precision Produceer fit‘ restauraties Produ Maak gebruik van het NobelProceProduceer In geen tijd kwalitatieve scans In 4 geen tijd kwalitatieve tot µm met een scanMaak vanscans een productiecentrum enGemoedsrust ontvang geeft Gemoedsrust met ‘precision fit‘ deel uit van hetextra teammogelijkheden met ‘precis Maak deel uit van het team ra De LS 3 scanner is gemaakt voor De LS 3 scanner is gemaakt voor De collaboratieve workflow met restauraties De kortere collaboratieve workflow met 5restauraties volledige kaak in minder dan 60 jaar garan-tie op NobelProcera voor een time-to-teeth. tijd kwalitatieve scans Gemoedsrust met ‘precision fit‘het NobelProcera Maak uit van het team snelheid en precisie. De Accuraat tot snelheid en4deel precisie. Accuraat tottoekomst 4 software NobelClinician schakel naar de Maak gebruik van NobelClinician geeft Maak gebruik van het Nobel software geeft scanner is µm gemaakt voor U ontvangt op Nobelmet een scan van seconden. een restauraties producten. De een collaboratieve workflow met µm volledige met scan van een volledige productiecentrum en ontvang 5 jaar garan- en ontvan extra mogelijkheden voor een Produceer productiecentrum extra mogelijkheden voor een Ontwerp en precisie. Accuraat tot 4 kaak in minder dan 60 seconden. Maak gebruik van software Biocare implantaten entie standaard kaak NobelClinician in minder dan 60 seconden. tiehet opNobelProcera NobelProcera producten. U ontvangt product korteregeeft time-to-teeth. kortere time-to-teeth. op NobelProcera een scan van een volledige productiecentrum enNobelBiocare ontvanglevenslange 5 jaar garan-garantie. extra mogelijkheden voor een Prod Scan Ontwerp abutments op implantaten en standaard implantate op NobelBiocare minder dan 60 seconden. tie op NobelProcera producten. U ontvangt kortere time-to-teeth. d kwalitatieve scans abutments levenslange garantie. Makkelijk restaureren fit‘ Maak deel uit van het team abutments levenslange gara Makkelijk restaureren Gemoedsrust met ‘precision NobelBiocare implantaten en standaard nner is gemaakt voor Gebruik krachtige met intuïtieveop In geen tijd kwalitatieve scans Gebruik CAD-tools met intuïtieve De collaboratieve workflow metCAD-tools Gemoedsrust met ‘prec Maakkrachtige deel uitabutments van hetrestauraties team levenslange garantie. Makkelijk restaureren workflows. De interface workflows. zorgt voor een precisie. Accuraat tot 4 De LS 3 scanner is gemaakt voor De interface zorgt voor een Maak gebruik van het NobelProcera NobelClinician software geeft restauraties Derestaureren collaboratieve workflow met Gebruik CAD-tools met intuïtieve Makkelijk process. Met DTX snelheid enkrachtige precisie.vereenvoudigd Accuraat tot 4 ontwerp n scan van een volledige vereenvoudigd ontwerp process. Met DTX Maak gebruik van het No NobelClinician softwareproductiecentrum geeft en ontvang 5 jaar garanextra mogelijkheden voor een workflows. De interface zorgt voor een Studio kunt u gemakkelijk restauraties maken Gebruik krachtige µm met een scan van een volledige Studio kunt uCAD-tools gemakkelijk restauraties maken der dan 60 seconden. en ontv mogelijkheden voor tieeen op NobelProcera producten.productiecentrum U ontvangt kortere time-to-teeth. vereenvoudigd ontwerp process. Met DTXals extra voor zowel eenvoudige uitdagende cases. kaak in minder dan 60 seconden. voor zowel eenvoudige met intuïtieve workflows. De als in- uitdagende cases. op NobelProcera prod Studio kunt u gemakkelijk restauraties makenkortere time-to-teeth. op NobelBiocare implantaten entiestandaard terface zorgt voor een vereen- abutments levenslange garantie.op NobelBiocare implanta voor zowel eenvoudige als uitdagende cases. Makkelijk restaureren abutments levenslange ga Makkelijk restaureren voudigd ontwerp process. Met Gebruik krachtige CAD-tools met intuïtieve Gebruik krachtige CAD-tools met intuïtieve kunt u gemakkelijk workflows. De interface zorgtDTX voorStudio eenworkflows. De interface zorgt voor een restauraties maken voorontwerp zowel process. Met DTX vereenvoudigd ontwerp process. Met vereenvoudigd DTX Studio kunt u gemakkelijk restauraties maken Studio kunt u gemakkelijk restauraties maken Snelheid en eenvoudige als uitdagende Geniet de voorkeur van Snelheid en flexibiliteit zowel eenvoudige als uitdagende cases. Snelheid en flexibiliteit Geniet de voorkeur vaneenvoudige als uitdagende voor zowel cases. cases. voor uw klanten Flexibiliteit om snel restauraties op natuurlijke flexibiliteit

Scan Scanner

Maak deel uit van het team

De LS 3 scanner is gemaakt voorOntwerp De collaboratieveOntwerp workflow Scan snelheid en precisie. Accuraat met NobelClinician software Ontwerp

el naar de toekomst LS 3 Scanner

Flexibiliteit om snel restauraties op nat uw klanten elementen, voorlopige restauraties, templates Verhoog Snelheid en flexibiliteit orkeur van uw kansen door Flexibiliteit om Verhoog uw kansen door elementen, voorlopige restauraties, tem open STL cases van en restauraties modellen in op hetnatuurlijke lab te produceren. Flexibiliteit om snel open STL cases van en modellen in het lab te produceren. snel restauraties en desktop elementen, voorlopige restauraties, templates ansenintra-orale door intra-orale en desktop op natuurlijke en modellen in het lab te produceren. es vanscanners te ontvangen. Geniet de voorkeur scanners te ontvangen. elementen, voordesktop van uw klanten tvangen. lopige restauraties, Verhoog uw kansen Snelheid en flexibiliteit Geniet de voorkeur van templates Flexibiliteiten om snel restauraties op n uw klanten door open STL cases eur van Snelheid en flexibiliteit in voorlopige het lab restauraties, elementen, Verhoog uw kansen Flexibiliteit om snel restauratiesmodellen op natuurlijke van intra-orale endoor modellen in het lab te producere open STL cases van02/467 41 90 teenproduceren. Meer informatie via onze klantendienst: en door elementen, voorlopige restauraties, templates desktop scanners intra-orale en desktop Meer informatie via onze klantendienst: 02/467 41 90 en modellen in het lab te produceren. an te ontvangen. scanners te ontvangen.

atie ktopvia onze klantendienst: 02/467 41 90 ngen. Product Info - LS 3 Scanner with DTX Closed - A5 - BENL.indd 1

04-05-18 12:08:26

Product Info - LS 3 Scanner with DTX Closed - A5 - BENL.indd 1

with DTX Closed - A5 - BENL.indd 1

04-05-18 12:08:26

Meer informatie via onze klantendienst: 02/467 41 90

e via onze klantendienst: 02/467 41 90 Product Info - LS 3 Scanner with DTX Closed - A5 - BENL.indd 1

DTX Closed - A5 - BENL.indd 1

Meer informatie:

via onze klantendienst: 02/467 41 90 04-05-18 12:08:26

43


bredent group - Team Benelux

Uw wens, onze opdracht. Vos souhaits sont notre mission. Willem de Ceuster willem.deceuster@bredent.com mobile +32 (0) 47 38 43 09 7 Verantwoordelijk voor Benelux Responsable Benelux

Karl van Harck karl.vanharck@bredent.com mobile +32 (0) 49 93 71 13 2

Kristian Nünning kristian.nuenning@bredent.com mobile +31 (0) 63 49 03 44 8

Rafael Wygaerts rafael.wygaerts@bredent.com mobile +31 (0) 47 65 02 34 1

Marine Arakelian marine.arakelian@bredent.com mobile +32 (0) 47 22 64 90 2 bredent medcial

Belgique: Tél. 089/46 88 80 · Fax 089/46 88 14 · e-mail: belgien@bredent.com Germany: bredent GmbH & Co.KG · Weissenhorner Str. 2 · 89250 Senden Tel. (+49) 0 73 09 / 8 72-4 51 · Fax (+49) 0 73 09 / 8 72-4 44 www.bredent.com · e-mail info@bredent.com

Bestellingen / Commandes B e N e L u x

T

+32 (0) 89 46 88 81

F

+32 (0) 89 46 88 14

@

belgien@bredent.com


PRODUCTINFO

ARSEUS LAB

Kies CEKA Multi O Composite voor een duurzame en zekere bevestiging van al uw indirecte restauraties De verwerking van deze opake composiet met ideale consistentie is eenvoudig, snel en voorspelbaar: niet etsen, enkel zandstralen van zirkoniumoxide, porselein of dentaallegering. Breng eerst CEKA Multi Primer (# 6702) aan en daarna CEKA Multi O Composite (# 6711), en breng de componenten samen. De uitstekende uithardingseigenschappen zorgen voor een makkelijke verwerking en reiniging. De kleeftechnologie garandeert extreem en permanent hoge kleefverbindingen met diverse dentaalmaterialen. Ideaal voor het cementeren van volkeramische kronen op metalen abutments. De grijze kleur wordt perfect afgedekt voor esthetische resultaten in de frontregio.

Technische specificaties • • • •

Hechting op zirkoniumoxide: 25,5 N/mm2 (extreem hoge waarde) Hechting op titanium: 21,4 N/mm2 Hechting op goud: 21,7 N/mm2 Hechting op Cr-Co: 37,7 N/mm2 (extreem hoge waarde)

Meer informatie: BE-NL | ARSEUS LAB NV Mannebeekstraat 33 B-8790 Waregem Tel. 0800 30 500 | sales@arseus-lab.be www.arseus-lab.eu

45


UDB-LIDMAATSCHAP

Wat zijn de voordelen als UDB-lid? Het aanleveren van goede, correcte en betrouwbare informatie naar onze leden toe is een van onze hoofdtaken. Daarvoor hebben we ons ‘UDBNieuws’ met extra ledenkatern, onze website en geregeld ook onze digitale ‘Nieuwsflash’ waarmee we snel belangrijk nieuws kunnen verspreiden (bijvoorbeeld over veranderingen in het wetgevend kader waarbinnen we werken). UDB zet ook sterk in op het bevorderen van de onderlinge samenwerking tussen haar leden, uiteraard steeds met de UDB-kernwaarden collegialiteit, vertrouwen, openheid en betrokkenheid in het achterhoofd. Kleinere dentaallabo’s hebben meestal de middelen niet om in alle deeltechnieken van ons vak te investeren en specialiseren zich dan ook vaak. Toch hebben ook zij een plaats in onze sector en kunnen zij, door intensief te communiceren en samen te werken met collega’s, zichzelf en hun zakenpartners tot een hoger niveau optillen. UDB is de enige wettelijk erkende beroepsvereniging van zelfstandige dentaaltechnici in Vlaanderen die uitsluitend in rechtstreekse relatie met practici in de tandheelkunde werken. UDB verdedigt uw beroepsbelangen bij: • Delaco, de nationale beroepsvereniging • FEPPD, de Europese beroepsvereniging van dentaaltechnici • de Hoge Raad voor Zelfstandigen en de KMO • het Paritair Comité 330 voor de gezondheidsdiensten en de tandprothese • de onderwijsinstanties en opleidingscentra • de ministeriële instanties en consumentenorganisaties

Voordelen van een UDB lidmaatschap:

Gratis

• Kunststof uithangbord “ UDB Erkend Lid 2018Tanden uit vertrouwde handen, met ons werk sta je sterk”. • Kunststof uithangbord “Dringende Levering” • Informatie over beroepsgebonden problemen. • Waarschuwing tegen malafide toeleveringsbedrijven. • Informatieverstrekking aangaande wetgeving dentaaltechnische sector. • Algemene leveringsvoorwaarden. • Vermelding in de officiële Dentex-catalogus. • 4 maal per jaar het UDB-Nieuws. • Kleine aankondigingen in het UDB-Nieuws. • Nieuwjaarsreceptie. • Nieuwsflash via e-mail • GDPR wetgeving • Be Transparent/Sunshine Act • FAGG registratie • Kortingen bij studiedagen en cursussen: - ID DAG: 28% korting - Cursussen in opleidingslokaal AD: 25% op ALLE cursussen - Cursus kostprijsberekening: uitsluitend voor leden met gebruik gratis online software programma

UDB lidgeld is 100% fiscaal aftrekbaar! U kunt vandaag nog aansluiten en lid worden voor 2017 van de enige Vlaamse beroepsvereniging voor dentaaltechnici. Mail naar secretariaat@udb.be of bel naar 03 354 58 76

47


/ faciliterende partner tussen het labo en de tandarts in de Belgische markt /

Ontdek het volledige gamma

PROGRAMILL FREESUNITS

van Ivoclar Vivadent bÄł L A B O R O R INFO@LABOROR.BE W W W. L A B O R O R . B E


SPONSORS

Wij danken! Volgende bedrijven geven door hun steun blijk van hun wil om mee te werken aan de toekomst van ons beroep. Schenk hen uw vertrouwen!

Colofon

3M ESPE ARSEUS LAB BREDENT CAVEX COLTENE WHALEDENT DENTAURUM DENTSPLY SIRONA G.C. BENELUX IMPRODENT IVOCLAR VIVADENT

Een uitgave van Unie van Dentaal Technische Bedrijven Wettelijk erkende beroepsvereniging Maatschappelijke zetel: Middelmolenlaan 20 te 2100 Deurne Info: http//www.udb.be E-mail: secretariaat@udb.be UDB Dentaaltechniek Administratief secretariaat: Myriam Jacobs Middelmolenlaan 20 2100 Deurne • maandag, woensdag en vrijdag: van 9u00 tot 12u00 • dinsdag en donderdag: van 13u00 tot 17u00 Telefoon: 03 354 58 76 Fax: 03 354 58 77 E-mail: secretariaat@udb.be UDB Boekhouding: Kortrijksepoortstraat 235 9000 Gent Rekening BE36 7370 0472 7781 BE 0476 079 265

KERCKAERT-LABOROR KULZER KURARAY MIS IMPLANTS NOBEL BIOCARE SOCIAAL FONDS DENTAALTECHNIEK STRAUMANN VITA ZHERMACK ZIRKONZAHN

Samenstelling: L. Van den Berghe M. Jacobs A. Van Rossem R. Van Reeth Verantwoordelijke uitgever: Marc Vosters Middelmolenlaan 20 2100 Deurne Eindredactie: L. Van den Berghe Adreswijzigingen: Stuur ons uw adreswijziging. Wij zorgen dat u het UDB-Nieuws blijft ontvangen. Suggesties, opmerkingen en artikels worden door de redactie met dank aanvaard. Alle artikels worden gepubliceerd onder de verantwoordelijkheid van de auteur(s). De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van de advertenties. Foto cover: ZTM Haristos Girinis voor Dentaurum.

49


© MIS Corporation. All rights Reserved. © MIS Corporation. All rights Reserved.

GLOBAL GLOBAL2016 CONFERENCE CONFERENCE May 26-29, Barcelona 2016 May 26-29, Barcelona

BARCELONADREAM DREAMTEAM TEAM BARCELONA MAKEITITSIMPLE SIMPLE MAKE MIS is proud to introduce the Global Conference Speakers Team: Alexander Declerck • Anas Aloum • MIS is proudPilloni to introduce Global ConferenceAronsson Speakers •Team: Alexander Declerck Aloum • Andrea • Arndtthe • Björn-Owe • CarloAnas Happe Carles Martí-pagés P. Marinello • Andrea • Arndt •Happe • Björn-Owe Aronsson • Carles Martí-pagés • Carlo Pilloni Marinello • Christian • Eli Machtei • EricP.Van Coachman David García Baeza • Eduard Ferrés-padró Dooren • Christian • David García • Eduard • Eric •Van Dooren Coachman Baeza Ferrés-padró Machtei • Federico • France Hernández Alfaro • Florian Schober Lambert• •EliGabi Chaushu Galip Gürel • Federico • France Lambert• • Gabi Chaushu • Galip Gürel Hernández Alfaro •J.Florian Schober • Giulio Rasperini • Guillermo • • Pradíes Ramiro Gustavo Giordani Hilal Kuday Ignacio Sanz Martin • Giulio • Guillermo J. Pradíes • Hilal • Ignacio• Sanz Martin Rasperini Ramiro Giordani KudayDemirel • José • Korkud E. Maté-sánchez De Val • José Nart •• Gustavo Juan Arias Romero Lior Shapira • José • José Nart •• Juan Arias Romero • Korkud Demirel • Lior E. Maté-sánchez De Val Shapira • Marco • Esposito Mariano Sanz Alonzo Miguel Troiano • Mirela Feraru-Bichacho • Mithridade • Marco • • • • Esposito Mariano Sanz Alonzo Miguel Troiano Mirela Feraru-Bichacho • • • • • Davarpanah Moshe Goldstein Nardi Casap Nelson Carranza Nitzan Bichacho NunoMithridade Sousa Dias • Moshe Goldstein • Nardi • Nuno Davarpanah Casap • Nelson Carranza Nitzan Bichacho SousaClavijo Dias • Pablo Galindo-Moreno • Stavros • Stefen • Victor Pelekanos Koubi • •Tommie Van de Velde • Pablo • Stavros Pelekanos • Stefen Koubi • Tommie Van de Velde • Victor Clavijo Galindo-Moreno • Vincent Fehmer • Yuval Jacoby. To learn more about the conference visit: www.mis-implants.com/barcelona • Vincent Fehmer • Yuval Jacoby. To learn more about the conference visit: www.mis-implants.com/barcelona

® ®


ADMINISTRATIE

Aansluitingsverklaring UDB Volgens de statuten van de Wettelijke Erkende Beroepsvereniging is het noodzakelijk dat er voor elk lid een aansluitingsverklaring is. Stuur dit formulier onmiddellijk terug naar UDB, Middelmolenlaan 20, 2100 Deurne, fax 03 354 58 77. Dank U.

Ondergetekende Privaatadres

Bedrijfsleider van (Stempel):

wens lid te worden van de beroepsvereniging UDB

wenst opnieuw lid te worden van de beroepsvereniging UDB

en betaalt vóór 15 januari van het lopend jaar, op rek.nr. 737-0047277-81 van UDB p.a. Middelmolenlaan 20 2100 Deurne, het toepasselijk bedrag

Enkel voor nieuwe leden en bedrijven die nog geen UDB-lid waren: Omdat wij graag over exacte gegevens beschikken vragen wij dat u ons met deze aansluitingsaanvraag een kopie van de inschrijving in het handelsregister, een attest inzake tewerkstelling van uw sociaal secretariaat en uw registratienummer bij de Algemene Farmaceutische Inspectie zou sturen. Bijgevoegd: Attest soc. secretariaat, Copie van inschrijving in het handelsregister en Registratienr. Uw aanvraag tot lidmaatschap kan enkel worden behandeld nadat u de administratieve bijdrage van 12 Euro overgeschreven heeft. Ter verduidelijking: • Het lidgeld is elk jaar te betalen als bijdrage in de werkingskosten van UDB • De administratieve bijdrage voor de (her)opening van uw dossier moet slechts eenmaal betaald worden zolang u onafgebroken lid blijft van UDB. • de aansluitingsvergoeding is een solidariteitsbijdrage in de kosten die in het verleden gemaakt werden voor de instandhouding van de vereniging en voor verwezelijkingen van algemeen nut. Uw collega’s die de vorige jaren lid waren hebben hieraan bijgedragen, bedrijven die nu pas aansluiten of opnieuw aansluiten niet. Bedrijven die pas vorig jaar opgestart zijn moeten geen aansluitingsvergoeding betalen.

Datum & Handtekening.

51


ADMINISTRATIE

UDB informatiefiche Strikt vertrouwelijk Aankruisen wat van toepassing is. Dank u voor uw medewerking. INVULLEN WAT GEWIJZIGD IS VOLSTAAT. Aard van de werkzaamheden van het bedrijf Voert dit werk uit.

in eigen bedrijf

ook voor collegaâ&#x20AC;&#x2122;s

uitvoering bij collega

Kroon- en brugwerk Skeletframes Freeswerk Combinatiewerk Suprastr. op implant. Orthodontie Andere Werkverdeling: hoeveel personen werken in het bedrijf (uzelf indbegrepen): Verdeling volgens looncategorie

aantal voltijds

aantal deeltijds

totaal

man

man

man

vrouw

vrouw

vrouw

Bedrijfsleider Meewerkende echtgen. Vennoten Arbeiders Bedienden Techn. kaderleden Leerlingen Stagiairs Totaal

52

Categorie

aantal werknemers

man

1

2

3

4

5

6

7

8

vrouw totaal


Ervaar de waarde van opleiding!

Met de steun van

ARSEUS LAB NV Mannebeekstraat 33, 8790 Waregem Tel. 0800 30 500 | sales@arseus-lab.be www.arseus-lab.eu

DIAMOND D HC

Ultra resistente prothesekunststof Kenmerken

Voordelen

Met de ultra resistente prothesekunststof Middelmolenlaan 20 Diamond D® kan de tandtechnicus dunnere, lichtere en 2100 met Deurne minder storende protheses een betere pasvorm maken dan met welke andere prothesekunststof dan ook. Telefoon: 03 354 58 76

• Uitstekende transluciditeit • Uitzonderlijke buigsterkte • Hoogste totale ‘work of fracture’ • Natuurlijke kleurnuances

Fax: 03 354 58 77

Verkrijgbaar in vijf courante kleuren: Original, Light Fiber, Light Reddish Pink,E-mail: Dark Veined,secretariaat@udb.be Chroma Essence


Restauraties die het verschil maken NobelProcera® Brugwerk in HT ML Zr Het nieuwe NobelProcera brugwerk combineert meerlagig translucent zirconium (HT ML) met de ASC optie voor Conische Connectie implantaten, voor een snel en langdurig esthetisch resultaat. Beperk het risico op chipping en verkleuring. 99 Een optimaal esthetisch resultaat en occlusale toegang door het geanguleerde schroefgat. 99 Bespaar tijd en kies voor een volledig cementvrij concept. 99 Geniet ook van een levenslange garantie op de implantaten. Steeds de vertrouwde NobelProcera kwaliteit – iedere keer een “precision fit”. Meer info op nobelbiocare.com/fcz of via 02/467 41 90

GMT 51920 © Nobel Biocare BeNeLux, 2018. All rights reserved. Nobel Biocare, the Nobel Biocare logotype and all other trademarks are, if nothing else is stated or is evident from the context in a certain case, trademarks of Nobel Biocare. Disclaimer: Some products may not be regulatory cleared/released for sale in all markets. Please contact the local Nobel Biocare sales office for current product assortment and availability.

Profile for udbmj

Be Dental Technology  

Be Dental Technology  

Profile for udbmj