Page 1

KARRIEREDAG

24.APRIL HVAD SKAL DU EFTER HHX?


VELKOMMEN TIL

KARRIEREDAG Hvad skal du efter HHX?

Det spørgsmål har du måske vænnet dig til at besvare, overhøre eller bare rynke lidt på næsen ad. På Karrieredag kan du komme svaret et lille step nærmere. Her får vi besøg af studerende og færdiguddannede, der engang stod præcis samme sted, som du selv gør i dag - nemlig på HHX, hvor de fik deres studentereksamen På Karrieredagen kommer de “hjem” og fortæller om den vej, de hver især valgte at gå efter HHX - og for at give dig de gode råd om karrierevalg, de selv gerne ville have kendt, da de skulle finde deres uddannelsesvej. Hvordan fandt de frem til, hvilken uddannelse, der lige var noget for dem? Hvilke overvejelser gjorde de sig, og hvad går uddannelserne egentlig ud på? I hæftet her kan du se, hvilke workshops du kan vælge imellem på Karrieredag. Vælg de tre workshops, du allerhelst vil høre om. Kig dem igennem, og lad dig inspirere til, hvordan din egen fremtid kan se ud.

KARRIEREDAG 2018


PROGRAM 7.55 - 8.55:

Eleverne har fri

9.00 - 9.30:

FĂŚlles kick-start i kantinen

9.35 - 10.05:

Workshop 1

10.15 - 10.45:

Workshop 2

10.55 - 11.25:

Workshop 3

11.25 - ....

Almindelig undervisning

KARRIEREDAG 2018


UDDANNELSER BANKRÅDGIVER Berit Nørskov Pedersen, HR-chef Ringkjøbing Landbobank bnp@landbobanken.dk

1 Kom forbi og hør om et godt og målrettet uddannelsesforløb hos Ringkjøbing Landbobank. HR-chef Berit Nørskou Pedersen vil fortælle, hvordan Landbobanken har sammensat et både spændende, lærerigt og ambitiøst uddannelsesforløb, hvor man uden at flytte til ”storbyen” får en uddannelse på bachelorniveau. I Landbobanken kombinerer vi nemlig praktik fra dagligdagens bankarbejde med teori på skolen. Man opnår hermed en uddannelse på bachelorniveau samtidig med, at man tjener sin løn og undgår studiegæld. I Ringkjøbing Landbobank får man ansvarsfulde opgaver og kundekontakt fra dag et. Ringkjøbing Landbobank har mange unge medarbejdere under uddannelse. Vi har en super god social og kollegial Landbobank-ånd, og der er altid en mere erfaren rådgiver, som man kan sparre med, hvis det kræves. 25 procent af bankens ansatte er under 30 år.

JOURNALIST Søren Nørgaard Journaliststuderende Dagbladet Ringkøbing-Skjern sonoj@dagbladetringskjern.dk

2 Jeg er journaliststuderende på Syddansk Universitet i Odense, men siden 1. august sidste år har jeg været i praktik på Dagbladet Ringkøbing-Skjern. I mine første otte måneder på Dagbladet har jeg fået rigtig meget ansvar og været ude til flere forskellige opgaver – både små og store. Alt fra Anlægget i Ringkøbing til statsministerbesøg i Videbæk. Og det er netop hovedårsagen til, at jeg har valgt at blive journalist. Arbejdsdagene er aldrig ens, intet bliver for stort eller for småt. Både små og store begivenheder med relevans for andre mennesker skal dækkes. Du lærer at stille de kritiske spørgsmål til politikerne og formidle det på en neutral måde til dine læsere, men lærer også at håndtere deadlines og arbejde under pres. Hvis du er nysgerrig på livet, undrer dig og stiller mange spørgsmål, så er den journalistiske verden måske noget for dig. Med en journalistuddannelse åbner der sig også døre til andet end dagblade. TV, radio og kommunikationsstillinger er også veje at gå.

KARRIEREDAG 2018


UDDANNELSER SYGEPLEJESKER Karen Schjøtz Vejrup Lektor VIA HOLSTEBRO KSVE@VIA.DK

3 Jeg hedder Karen Schjøtz Vejrup, Lektor ved sygeplejeuddannelsen i Holstebro. Jeg er uddannet sygeplejerske i 1988 og har altid arbejdet som sygeplejerske både i Danmark og udlandet. Jeg har arbejdet med hjertepatienter, intensive patienter, akutte patienter, bedøvet patienter til operation og nu arbejder jeg med uddannelse af studerende. Jeg har valgt den uddannelse, fordi der er rigtige mange muligheder både for arbejde og efteruddannelse og som de studerende siger ” Det er et fedt job og fagkombination, patientkontakt og praktikmulighederne, samt studiemiljøet (jeg havde ikke forstillet mig, at miljøet var SÅ godt) GØR DET TIL EN FED uddannelse med mange muligheder som uddannet sygeplejerske.

POLITI Michael Peter Borggaard Politiet

4 At arbejde for politiet er at arbejde for demokratiet. Lov og orden er forudsætningen for, at vi kan bevare vores demokrati. I Danmark tager vi det for givet, men mange andre lande misunder vores ordnede forhold og relativt trygge tilværelse. Som politibetjent arbejder du hver eneste dag for at skabe tryghed og sikre demokratiet i Danmark. Din indsats gør en forskel. Som politibetjent konfronteres du dagligt med samfundets skyggesider. Du oplever vold, død, ulykker og menneskeskæbner, som næsten er ubærlige. Vi kan ikke redde verden, men når du arbejder i politiet, ved du, at du hver eneste dag kommer til at gøre en forskel. Et væld af udfordringer. Færdselsulykker, spritbilister, narkotikasalg og bandekriminalitet er blot enkelte af vores opgaver, og der opstår altid en ny udfordring lige om hjørnet. Det kræver en stor omstillingsevne, og at du formår at reagere på et splitsekund. Du kommer til at møde ofre og forbrydere, og begge parter skal behandles fair, retfærdigt og i øjenhøjde. Politiet er også en karrierevej. Når du er færdig med basisuddannelsen og har arbejdet nogle år i beredskabet, har du gode muligheder for at forfølge dine karrieremål og udvikle din personlighed. Du ved aldrig, hvad der sker om to minutter. Men du ved, at du og din makker kommer til at gøre en forskel.

KARRIEREDAG 2018


UDDANNELSER MARKEDSFØRINGSØKONOM Klaus Lomborg Udviklingskonsulent Erhvervsakademi MidtVest kln@eamv.dk

5

Læs til markedsføringsøkonom i Skjern Som markedsføringsøkonom kommer du til at arbejde med markedsføring og salg, både på nationalt og internationalt plan. Du kan med denne uddannelse besætte en bred vifte af stillinger, eksempelvis salgskoordinator, kommunikationsmedarbejder og indkøber. Og nu har du en enestående mulighed for at tage uddannelsen i Skjern. Få en relevant uddannelse med en sund balance mellem teori og praksis På markedsføringsøkonomuddannelsen på Erhvervsakademi MidtVest får du en sund kombination mellem teori og praksis, så du er klædt på til at gå direkte ud i et job i det lokale erhvervsliv. Udover at læse relevante fagbøger kommer du til at arbejde sammen med andre studerende om projekter med udgangspunkt i problemstillinger direkte fra relevante virksomheder. På 4. semester skal du som studerende i virksomhedspraktik, hvor du får mulighed for at prøve kræfter med et job inden for branchen. På den måde har du allerede erfaring på CV’et, inden du får dit eksamensbevis.

6

JURA Kåre Thomey Advokatfuldmægtig Advokatfirmaet Thorninger kt@thorninger.dk

Jeg havde fornøjelsen af at gå på Gymnasiet HHX Ringkøbing indtil 2010, hvor jeg fik min handelseksamen. Jeg læste herefter på Aarhus Universitet samt på South Texas College of Law i Houston, Texas, hvorefter jeg efter endt uddannelse i 2016 flyttede tilbage til min hjemby Hvide Sande og begyndte ved Advokatfirmaet Thorninger i Ringkøbing. Som jurist har du jobmuligheder inden for domstolene, advokatbranchen og politiet, i den statslige og kommunale administration, i erhvervslivet og i private organisationer. Jurister (cand.jur.) har eneret på at blive advokater, dommere og anklagere. På Jura bliver du primært undervist i forståelse og brug af retsreglernes indhold. Du arbejder med områder som Familie- og arveret, Statsforfatningsret, som handler om vores statsorganer og deres beføjelser, og fagområder som retshistorie, formueret, forvaltningsret og strafferet. Du har også gode muligheder for at læse et semester i udlandet. Jura handler om hele retssystemet. Du får et overblik over lovene, og hvordan de bliver til, og du lærer også at fortolke lovene og bruge dem i praksis.

KARRIEREDAG 2018


UDDANNELSER

7

LÆRER Trine Krogsgaard Efterskolelærer Dejbjerglund Efterskole KrogsgaardTrine@gmail.com

Efterskolelærer - mit drømmejob Hvem vil ikke gerne tage flere år på efterskole bare uden alt det sure: rengøringstjanser, regler og morgenløbsture - HAPS, det ville jeg ihvertfald gerne! Derfor tog jeg efter HHX i Ringkøbing en læreruddannelse på VIA University College i Aarhus, et valg der var præget af mine efterskole- og studieår her i Vestjylland. I dag er jeg ansat på Dejbjerglund Efterskole. Et efterskoleliv der nu, modsat mit eget efterskoleår for 12 år siden, er mere præget af: • rengøringstjek • langtrukken opgaveretning • pædagogisk trivselsarbejde hos eleverne • lange lærermøder • undervisningsforberedelse med spandfulde af kaffe • uddannelses- og erhvervsvejledning for en forvirret ungdom • optælling af og ansvaret for 20 elever, en sen aften i Billund lufthavn på vej mod Barcelona • hyggelige aften- og weekendvagter • plovundervisning på de blå pister i Wagrain • overnatning i bivuakker midt i en ulvefyldt skov i Vestjylland Jeg er læreruddannet i sommeren 2015 med linjefagene: engelsk, samfundsfag og geografi. Udover det har jeg efterfølgende uddannet mig til efterskolevejleder og påtænker at starte en diplomuddannelse i vejledning indenfor det næste år. Mulighederne i mit job er mange. Er du glad for at arbejde med mennesker, lære fra dig og elsker du at se dit værk lykkedes, så synes jeg du skal overveje læreruddannelsen. I hverfald kan du begynde med at finde mig til karrieredagen.

EJENDOMSMÆGLER Finn Jacobsen Indehaver, Ejendomsmægler & valuar MDE EDC Ringkøbing finn@edc.dk

8 Vi fortæller om en ejendomsmæglers hverdag hvori arbejdet består, arbejdstid m.v.. Vi kommer ind på de forskellige områder, der er at arbejde med: Helårsboliger, fritidsboliger, landbrug og erhverv, og kort hvordan branchen er opbygget. Du kan også høre om uddannelsen, forudsætninger, varighed og forløb og kombinationen mellem teori og praksis. Indlægget vil ikke vare længere, end der vil blive rig mulighed for at besvare spørgsmål.

KARRIEREDAG 2018


UDDANNELSER

9

Business Development Engineer/ BDE Martin Nørgaard Klausen Partner / Head of Marketing Automation Zen Media martin@zenmedia.dk

Efter HHX læste jeg fysik B og Kemi C op over to sommerferier for at kunne søge ind på Business Development Engineer uddannelsen i Herning. Igennem uddannelsen har jeg startet tre forskellige virksomheder, hvor jeg den dag i dag lever af min 4. virksomhed – Zen Media, som er et online marketingbureau med hovedfokus på B2B Leadgenerering. Business Development Engineer uddannelsen smelter teori og praksis sammen på en fantastisk måde. Hvert semester arbejder man med et LOOP projekt omkring sin egen ide/virksomhed, eller man laver et projekt for en virksomhed. Hvert semester og LOOP projekt har hvert sit fokus, dette er opbygget ud fra den proces, man typisk går igennem, når man skal udvikle et nyt produkt eller starte en ny virksomhed: Markedsanalyse (1. semester), konceptudvikling (2. semester), konstruktion/ webudvikling (3. semester), strategi (4. semester) og Innovation. (5. semester) og på 6. semester skal man bruge alt, hvad man har lært på de foregående semestre. Uddannelsen er opbygget, så man specialisere sig inden for web/app eller fysiske produkter. Fra 6-9 semester sad jeg i praktik i min egen virksomhed med SU, hvor vi skulle aflægge en rapport hvert semester og tage nogle enkelte fag. De fleste, der har læst Business Development Engineer bliver projektleder eller iværksætter indenfor mange forskellige brancher alt efter deres interesse.

10

TURISME Lisbeth Jensen Projektleder Ringkø-

Derfor skal DU vælge at arbejde med turister:

bing Fjord Turisme

1. Du får mulighed for at give mennesker nogle uforglemmelige ferieoplevelser – og det er da noget af det sjoveste, man kan arbejde med.

Cand.mag. i Oplevelsesøkonomi (Bachelor i Antropologi)

2. Turismebranchen er en af verdens største og hurtigst voksende økonomiske sektorer = mange forskellige jobs (konsulent, kontorassistent, natur- og kulturvejleder, servicemedarbejder, kommunikation, markedsføring, projektleder, selvstændig osv.) 3. En branche i stor udvikling = høj grad af kreativitet, innovation og iværksætteri. 4. Du møder mange forskellige mennesker og nye kulturer = muligheder for at bruge sprog og kulturforståelse i praksis. 5. Man bliver stolt af sit eget område.

KARRIEREDAG 2018


UDDANNELSER ØKONOMI - UNIVERSITETET Charlotte Mose Adsersen & Philip Bay Thøgersen Gymnasiet HHX Ringkøbing Aarhus universitet cma@ucrs.dk

11

Cand.merc aka. Master of Science in Economics and Business Administration - det lyder da sejt! Uddannelsen Cand.merc kan læses på de fleste universiteter, og vi vil præsentere Aarhus Universitets campusser, Herning og Aarhus. For de to specialer vi har; Charlotte - Marketing, og Philip - Marketing and Business Innovation vil vi komme igennem nedenstående spørgsmål. Hvordan vores vej til Cand.merc banede sig? Hvilke fag kommer man generelt igennem? Hvordan foregår undervisningen? Hvordan får man adgang til at studere en cand.merc? Hvilke projekter bliver der lavet under uddannelsen? Hvordan er studiemiljøet? Hvordan er det at leve på det der SU? og hvordan er det at arbejde med studierelevante jobs ved LEGO, Vestas, Esmark og Aarhus Universitet? Som Cand.merc får du egenskaber til at bygge og være en vital del af virksomhedernes ledelse og fremadrettede udvikling - eller til at levere essentiel information til ledelsen. Danmark skal i fremtiden i højere grad leve af den viden, DU kan levere - og her er cand.merc uddannelsen et godt udgangspunkt! Som færdiguddannet cand.merc kan du - afhængigt af dit speciale - bl.a. følgende:

• Tilrettelægge marketing-kampagner • Undersøge consumer-insights • Udvikle innovationsprocesser • Udvikle forretningsmodeller og tilhørende strategier • Agere i en virksomhedsverden, hvor der konstant er forandringer - både fra konkurrenter og kunder

Og fik vi nævnt, at en undersøgelse foretaget af tænketanken Cepos viser, at personer med cand.merc uddannelsen i erhvervsøkonomi i gennemsnit er den 20. bedst betalte uddannelse ud af 194 ;) Vi svarer på ALLE dine spørgsmål, så forbered dig gerne - det kommer du også til på cand.merc uddannelsen. Håber vi ses! Charlotte Mose Adsersen og Philip Bay Thøgersen

KARRIEREDAG 2018


UDDANNELSER SPROG - UNIVERSITETET Lasse-Emil Paulsen Gymnasiet HHX Ringkøbing lpa@ucrs.dk

12

Sprog åbner døre Drømmer du om at have verden som din arbejdsplads? Så skal du vælge en karriere med sprog, for sprog åbner døre. Hvad enten du vælger engelsk, tysk, spansk eller noget helt fjerde, er du med sprog i bagagen godt klædt på til fremtiden i ind- og udland. Vi lever i en stadig mere globaliseret verden, hvor flere og flere mødes på kryds og på tværs. Der er derfor i fremtiden behov for mennesker, der behersker sprog på et højt niveau. En sproglig uddannelse åbner op for en verden af oplevelser med forskellige befolkninger og mangfoldige kulturer. Samtidig åbner den op for mange forskellige karrieremuligheder i både den offentlige og private sektor inden for eksempelvis undervisning og kommunikation, handel og marketing, forskning og kulturformidling, nødhjælpsarbejde og meget mere – lokalt og globalt. • Lasse-Emil Paulsen, cand.mag., Ph.d. i Spansk og Nordisk Sprog, Litteratur og Kultur. • Underviser på Gymnasiet HHX Ringkøbing • Har været ansat som Ph.d. og underviser på Institut for Kommunikation og kultur, Aarhus Universitet og været tilknyttet det Nationale Forskningsråd i Madrid (CSIC CCHS).

TRANSPORT/ SHIPPING Claus Dalgaard Vice President Anneberg Transport

cd@anneberg.net

13

Afsluttet eksamen – hvad nu? Hvis du: • Tænker på uddannelse - med løn • Kan lide at arbejde med at finde løsninger, regne den ud, få puslespillet til at gå op. • Kan tale med andre mennesker • Kan du lide at tale andre sprog • Kan lide at have mange bolde i luften og til tider have en hektisk hverdag • Få eget ansvar over et område • Eller hvis du kan lide regnskab og administration Så vi ret sikre på, at du bør høre mere om at være elev i en transportvirksomhed – hos ANNEBERG transport A/S. Kom og hør et par gamle elever fra Ringkøbing Handelsskole, der vil fortælle om at være elev hos ANNEBERG transport, elev som speditør eller inden for regnskab og administration.

KARRIEREDAG 2018


UDDANNELSER PRAKTIK I UDLANDET/ PIU Per Lützen Gymnasiet HHX Ringkøbing

pl@ucrs.dk

14

Drømmer du om at bo og arbejde i udlandet? Som elev på handelsgymnasiet har du mulighed for dette gennem PIU-ordningen. Et praktikophold i udlandet styrker dine faglige og personlige kvalifikationer og kan være med til at give dig et forspring på arbejdsmarkedet, når du er færdiguddannet. Du bliver udfordret fagligt og personligt, samtidig med at du styrker dine sprogkompetencer - og du får en oplevelse for livet! Som HHX-studerende har du to muligheder: Du kan selv finde din praktikplads i det land, du ønsker, eller du kan få hjælp til at finde en praktikplads i Tyskland, Storbritannien eller Irland. Uanset hvad du vælger, skal du meldes ind i PIU-ordningen for at få praktikopholdet godkendt som en del af din danske uddannelse. Hvorfor PIU?

ONLINE/ WEB Boy Boysen Direktør Vestjysk Marketing

boy@vestjyskmarketing.dk

• Kombinerer uddannelse og rejse • Faglig udvikling • Sprogfærdigheder (tysk) • Internationale kompetencer • Personlig udvikling • En oplevelse for livet

15 Vestjysk Marketing er et full service webbureau. Vi er eksperter i hjemmesider, webshops og online markedsføring – faktisk alt det du bruger online. Siden vores start i 1998 har vi fokuseret på at skabe værdi for kunden igennem markedsføring. Fordi vi er eksperter og har mange års erfaring, kan vi hjælpe kunden og skabe resultater for virksomheden. Hvad enten der er brug for en ny hjemmeside, ny webshop, nyt design eller brug for hjælp indenfor en disciplin af online marketing, kan vi tilbyde en løsning på kundens udfordringer. Vores mål er at skabe vækst og resultater for kunden. Det gør vi oftest igennem en VækstAftale, som er et langsigtet partnerskab med os, der sikrer virksomheden fokus, resultater, evaluering og vækst gennem strategiske målsætninger. Karrieremulighederne hos Vestjysk Marketing er mange - både indenfor programmering og digital markedsføring

KARRIEREDAG 2018


UDDANNELSER

16

REVISOR Jesper Ladekjær Stud.merc.aud/ Revisorelev PwC klk@pwc.dk

”Er du dygtig ud over det sædvanlige, og har du en ambitiøs tilgang til din dagligdag? Er du en omstillingsparat teamplayer, som også har individuelle mål for karrieren? Er du villig til at yde en ekstra indsats i et af kongerigets bedste teams og samtidig levere på højeste niveau? Sidst men bestemt ikke mindst - har du lyst til at være en del af en fortsættende succes?” Sådan lyder introen til et stillingsopslag fra vores afdeling i Herning, men den kunne nu reelt være gældende for samtlige PwC kontorer i Danmark! Selvom det naturligvis er skrevet med et glimt i øjet, så mener vi faktisk hvert et ord. Man skal overveje at vælge karrierevejen som revisor, hvis man brænder for at møde det danske erhvervsliv i øjenhøjde, og hvis man har et ønske om at rådgive og hjælpe både virksomheder og private med deres økonomiske udfordringer. Uddannelsen som revisor kan man tage på flere måder, men hvis man har mod på en tranieeplads efter sin HHX uddannelse eller endt sabbat år, får man uden tvivl det bedste fra to verdener! Først og fremmest får du erhvervserfaring via en spændende og pulserende hverdag, og samtidig tager du en udfordrende uddannelse med støtte og vejledning fra dine nye kollegaer, hvor størstedelen selv har været turen igennem. Du kan som revisor specialisere dig inden for næsten alle brancher, men du skal være opmærksom på, at den stereotype grå revisor hører fortiden til! På dagen i Ringkøbing stiller PwC med en ”generalist specialist” fra vores kontor i Skjern og en revisor med speciale i pengeinstitutter og den finansielle verden fra kontoret i Herning. Hvis du har lyst til at høre mere om en krævende men samtidig fantastisk uddannelse så kig forbi vores workshop, hvor vi fortæller om de uendelige muligheder i en branche under konstant og spændende udvikling. Uddannelsesbaggrund - HHX fra Ringkøbing Handelsskole, 2010 - HD fra Århus universitet (campus Herning) - Stud.merc.aud ved SDU Kolding (forventet færdig efteråret 2018)

KARRIEREDAG 2018

Karrieredag 2018  
Karrieredag 2018