Page 1

PROFESSIONELE BACHELOR

MOVING MINDS TAKING CARE

LEUVEN

HOGESCHOOL VOOR MOVING MINDS

2019 - 2020

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE


welkom bij VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

Een diëtist is een zorgprofessional die voedingsadvies geeft voor alle leeftijdsgroepen, van baby’s tot bejaarden. Je begeleidt patiënten met verschillende aandoeningen. Je werkt met je hoofd, bent communicatief ingesteld en begaan met de gezondheid van anderen. Daarenboven heb je in de eerste plaats een luisterend oor. Toegegeven, dat is niet voor iedereen weggelegd.

ONZE TROEVEN

1

Opleiding met een sterke wetenschappelijke onderbouw

2 Keuzetrajecten

als enige in Vlaanderen

3 Nauwe samenwerking met het

academisch ziekenhuis UZ Leuven

4 Individuele studiebegeleiding 5 Flexibele leertrajecten 6 Leuven, een echte

studentenstad vol wereldburgers

7 Studeren/stages in het buitenland


Bij UC Leuven-Limburg zet een prachtig team van lectoren zich dagelijks in om van jou straks een erg gegeerde voedingsdeskundige en diëtist te maken. We gaan samen jouw vaardigheden van bij het begin uitbouwen en vervolmaken naar het einde van je opleiding toe. Je leert werken op basis van wetenschappelijke kennis. Dat noemen we evidence based. Je leert tijdens je opleiding respectvol omgaan met cliënten en patiënten, verantwoordelijkheid nemen en geëngageerd samenwerken. Onderweg bieden we je een flexibel leertraject aan en kan je eigen klemtonen leggen. Eens afgestudeerd, zal je expertise hebben in heel wat beroepsspecifieke domeinen, wat maakt dat je breed inzetbaar bent en dat je kan kiezen uit een hele reeks boeiende werkomgevingen. Aan jou de keuze waar je je carrière wil starten! We geven je graag een voorproefje van onze opleiding met deze brochure.

ILSE SCROYEN OPLEIDINGSVERANTWOORDELIJKE VOEDINGS- EN DIEETKUNDE


4


INHOUD

Wie je bent

6

Wat je wordt

8

De opleiding

14

Meet the Moving Minds

22

Verkort traject voedings- en dieetkunde 26 Verder studeren

28

Goed om te weten

29

Studie- en studentenbegeleiding

30

Meer dan studeren alleen

36

Jouw hogeschool in vogelvlucht

38

Nog meer weten?

39

5


WIE JE BENT Je hebt je altijd al bekommerd om de gezondheid en de levensstijl van je familie en vrienden. Je bent sociaal aangelegd en wil graag mensen motiveren. Je bent kritisch en leergierig van aard, met een dosis interesse in voeding en wetenschappen. Een flinke wetenschappelijke basis is dan ook een pluspunt, maar daarnaast mogen passie en motivatie niet ontbreken bij het aanvatten van deze studies.

VOOROPLEIDING <1% <1% BSO KSO 32% TSO

6

6% NIET GEKEND 60% ASO

Deze resultaten zijn berekend op basis van studenten die ingeschreven zijn in de opleiding voor academiejaar 2018-2019.


“Binnen de opleiding krijg je de kans om open te bloeien tot een professionele diëtiste, en om jezelf te ontplooien tot wie je bent” Lisa Froyen

LISA FROYEN STUDENTE VOEDINGS- EN DIEETKUNDE “Ik was altijd zeer geïnteresseerd in voeding en daarom koos ik om voedings- en dieetkunde te volgen. Binnen de opleiding krijg je de kans om open te bloeien tot een professionele diëtiste, en om jezelf te ontplooien tot wie je bent. Samen zetten we, in de lessen, de theorie om in praktijk met de nodige begeleiding. Het is een zeer interessante maar ook intensieve opleiding. Je krijgt een heel brede kennis van de gezondheidszorg, en dit heeft als voordeel dat je een brede basiskennis hebt die je dan later op het werkveld kan toepassen.”

STUDENTEN VOEDINGS- EN DIEETKUNDE 7


WAT JE WORDT In onze opleiding leer je veel meer dan over gezonde voeding alleen! Eens afgestudeerd ben je in staat wetenschappelijk onderbouwde informatie en advies te geven omtrent voeding(s-) en gezondheid(sproblemen), op maat van de cliënt/patiënt. Bovendien zal je expertise hebben in heel wat beroepsspecifieke domeinen, wat maakt dat je breed inzetbaar bent. Als bachelor in de Voedings- en dieetkunde kan je als zelfstandig klinisch diëtist aan de slag of je kan terecht in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, sport- of fitnessorganisaties,... Er zijn eveneens mogelijkheden binnen de catering, voedingsmiddelenindustrie of binnen voedselhulpprogramma’s in de ontwikkelingssamenwerking. Aan jou de keuze!

“De passie om levensmiddelen te kunnen vertalen naar nutriënten en elementen zodoende dat je een pasklaar advies kan geven aan je patiënten en cliënten boeit mij enorm” Davy Vansteenkiste

DAVY VANSTEENKISTE DIËTIST AZ-SINT LUCAS EN LECTOR VOEDINGS- EN DIEETKUNDE UCLL “Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. De passie om levensmiddelen te kunnen vertalen naar nutriënten en elementen zodoende dat je een pasklaar advies kan geven aan je patiënten en cliënten boeit mij enorm. Dat ik daarnaast vol overgave ook kennis en levenservaring op wetenschappelijk, psychisch en mentaal vlak kan doorgeven aan de nieuwe toekomst, schenkt mij voldoening.”

8


“Ik vind het een meerwaarde dat je aan de UCLL een keuzetraject kan volgen. Op die manier kan je zelf beslissen in welk voedingsdomein je jezelf verder wil verdiepen” Hélène Van Eeckhoutte

HÉLÈNE VAN EECKHOUTTE ALUMNUS VOEDINGS- EN DIEETKUNDE “Vanuit de opleiding wordt er veel belang gehecht aan een persoonlijke begeleiding, waarbij je eigen ontwikkeling centraal staat. Je leert kritisch omgaan met wetenschappelijke literatuur en past deze toe in je adviezen aan patiënten en cliënten. Theorie en praktijk gaan dus hand in hand. Ik vind het een meerwaarde dat je aan de UCLL een keuzetraject kan volgen. Op die manier kan je zelf beslissen in welk voedingsdomein je jezelf verder wil verdiepen.”

KELLY VAN MEERBEECK ALUMNUS, ZELFSTANDIG DIËTISTE EN LECTOR VOEDINGS- EN DIEETKUNDE UCLL “Het sociale en het wetenschappelijke combineren waren factoren die mijn zoektocht naar een opleiding bepaalden. De opleiding voedings- en dieetkunde combineert wetenschappen, sociale vaardigheden en creativiteit, wat een hele uitdaging is. Bij het uitvoeren van mijn job als diëtiste komen deze factoren nog dagelijks aan bod.”

9


VOEDINGS- EN DIEETKUNDE IN VOGELVLUCHT

ONZE VISIE Deze wetenschappelijke opleiding geeft je een kijk op de samenstelling van ons voedsel en de invloed ervan op ziekte en gezondheid. Je maakt grondige analyses van de voedingsbehoeften. Je leert ook bevindingen uit wetenschappelijke literatuur vertalen naar praktische adviezen voor cliënten en patiënten. Op die manier gaan theorie en praktijk in onze opleiding hand in hand.

10

“Deze wetenschappelijke opleiding geeft je een kijk op de samenstelling van ons voedsel en de invloed ervan op ziekte en gezondheid”


DE OPLEIDING De opleiding Voedings- en dieetkunde bestaat uit drie fases: Fase 1: Voeding bij gezonde mensen Fase 2: Voeding bij ziekte Fase 3: Voeding bij bijzondere doelgroepen

KUN JE STUDEREN IN...

AANVERWANTE OPLEIDINGEN BACHELORS BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE CHEMIE MONDZORG VERPLEEGKUNDE VROEDKUNDE

CAMPUS GASTHUISBERG Deze Leuvense campus is gelegen op site Gasthuisberg. De keuze voor deze locatie was een heel bewuste. Gasthuisberg staat in binnen- en buitenland bekend om zijn expertise op gebied van gezondheidszorg en technologie. Door onze aanwezigheid op deze site willen we de goede samenwerking met het UZ Leuven en de Associatie KU Leuven nog verder versterken. Via deze onderlinge kruisbestuiving kunnen wij de kwaliteit van ons professioneel onderwijs, waar UC Leuven-Limburg om bekend staat, voortdurend verbeteren. Deze campus huist de opleidingen Verpleegkunde, Vroedkunde, Voedings- en Dieetkunde, Biomedische Laboratoriumtechnologie, Mondzorg en Chemie.

GRADUATEN BIOTECHNOLOGIE VERPLEEGKUNDE

11


VOEDINGS- EN DIEETKUNDE IN VOGELVLUCHT DE OPLEIDING • 3 jaar • 180 studiepunten • Sterk praktijkgericht • 1 diploma, 3 keuzetrajecten • 2 semesters van 13 lesweken en 3 examenweken • Examens in januari en juni

WERKMETHODEN? • Theorielessen en hoorcolleges in grote groep • Oefensessies en werkzittingen in kleine groepen • Projectonderwijs (nationaal en internationaal) • Practica in gesofisticeerde labo’s en keuken • Stages in elke opleidingsfase

VERDER STUDEREN? Toegang naar diverse schakelprogramma’s en postgraduaten waaronder: • Master in de Biomedische wetenschappen • Master in de Gezondheidsvoorlichting en -bevordering • Master in de Biowetenschappen: voedingsindustrie • Postgraduaat Diabeteseducator • Postgraduaat Voeding en oncologie • Postgraduaat Publiekscommunicatie 12

VOEDIN DIEETK


NGS- EN KUNDE

VOOR WIE? • Ben je geïnteresseerd in wetenschappen en sociaal aangelegd? • Ben je bekommerd om de gezondheid en levensstijl van anderen? • Ben je leergierig en kritisch ingesteld? • Wil je graag met cliënten en patiënten omgaan en hen motiveren?

VOORKENNIS? • Bij voorkeur >3u wiskunde • Voldoende wetenschappen is belangrijk • Uitstekende spreek-, schrijf- en rekenvaardig heden zijn een pluspunt

TROEVEN? • Sterke wetenschappelijke onderbouw • 3 Keuzetrajecten • Nauwe samenwerking met UZ Leuven • Individuele studiebegeleiding • Flexibele leertrajecten • Student is wereldburger • Studeren/stage in het buitenland

WERKMOGELIJKHEDEN? • Breed inzetbaar als voedingsdeskundige en erkend diëtist • Klinische diëtist in ziekenhuis, verzorgings tehuizen of sportorganisaties • Zelfstandige diëtist(e) • Een functie in de gemeenschapsrestauratie: cateringbedrijven, ziekenhuizen,… • Job in de preventieve gezondheidssector: mutualiteiten en andere organisaties voor gezondheidsbevordering • Kwaliteitscontrole of microbiologische analyses in de voedingsindustrie of de overheid zoals het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)

13


DE OPLEIDING VOEDINGSEN DIEETKUNDE Deze wetenschappelijke opleiding geeft je een kijk op de samenstelling van ons voedsel en de invloed ervan op ziekte en gezondheid. Je maakt grondige analyses van de voedingsbehoeften. Je leert ook bevindingen uit wetenschappelijke literatuur vertalen naar praktische adviezen voor cliënten en patiënten. Op die manier gaan theorie en praktijk in onze opleiding hand in hand.

STUDIEPUNT (SP): Een maat waarmee de studiebelasting wordt uitgedrukt. Elk studiepunt staat voor 25 à 30 uren studeren door een gemiddelde student. Eén opleidingsfase bestaat uit exact 60 studiepunten of 1500 tot 1800 uren studeren.

FASE 1: VOEDING BIJ GEZONDE MENSEN In het begin krijg je een breed wetenschappelijk basispakket met o.a. chemie, biologie, toegepaste fysica, wiskunde,… Daarnaast komen al enkele beroepsspecifieke vakken aan bod zoals voedingsleer, voedings- en gezondheidsvoorlichting en voedings- en productkennis. Bovendien ga je op kijkstage. Algemeen genomen concentreer je je in deze eerste fase op voeding bij gezonde mensen.

14


FASE 2: VOEDING BIJ ZIEKTE

FASE 3: VOEDING BIJ BIJZONDERE DOELGROEPEN

In het tweede jaar wordt voeding bij ziekte in de kijker gezet. Je zal je verder verdiepen in de ziekteleer, dieetleer, voedselveiligheid en de voedingswarenanalyse. De wereld van catering en management komen uitgebreid aan bod en deze kennis mag je omzetten in de praktijk tijdens de cateringstage. We maken je eveneens vertrouwd met geïntegreerd evidence based werken bij casuïstiek, het schrijven van papers en communicatie.

In het derde jaar wordt voeding bij bijzondere doelgroepen besproken. Je studeert af als diëtist na het schrijven van je afstudeerwerk en het lopen van twee stages van telkens zeven weken, waarvan één klinische stage en één keuzestage. In deze fase krijg je de mogelijkheid om je kennis te verdiepen in één van de drie keuzetrajecten: • Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding, • Klinische diëtetiek, • Levensmiddelentechnologie.

15


FASE 1: VOEDING BIJ GEZONDE MENSEN In het begin krijg je een breed wetenschappelijk basispakket met o.a. chemie, biologie, toegepaste fysica, wiskunde,â&#x20AC;Ś Daarnaast komen al enkele beroepsspecifieke vakken aan bod zoals voedingsleer, voedings- en gezondheidsvoorlichting en voedings- en productkennis. Bovendien ga je op kijkstage. Algemeen genomen concentreer je je in deze eerste fase op voeding bij gezonde mensen.

OPLEIDINGSFASE 1 1STE OPLEIDINGSFASE

SP

ONDERSTEUNENDE WETENSCHAPPEN Menselijke biologie en celbiologie

6

Fysiologie

4

Bio-organische chemie

4

Basisbegrippen chemie

4

Basisbegrippen chemie: van theorie naar praktijk

3

Toegepaste fysica

4

Wiskunde en informatieverwerking

3

VOEDING EN PRAKTIJK Voedingswarenkennis

4

Theorie voeding

3

Voedings- en productkennis 1

3

Voedings- en productkennis 2

5

Voedingsleer deel 1

4

Psychologie deel 1

3

Communicatieve en sociale vaardigheden

4

VOEDING, TECHNOLOGIE EN PRAKTIJK Inleiding tot de voedingswarenanalyse: theorie en oefeningen Inleiding tot de voedingswarenanalyse: lab

TOTAAL

16

3 3 60


OPLEIDINGSONDERDELEN FASE 1 IN EEN NOTENDOP MENSELIJKE BIOLOGIE EN CELBIOLOGIE Tijdens dit opleidingsonderdeel komt de bouw van het menselijk lichaam aan bod. We bekijken ook de structuur en functies op celniveau. FYSIOLOGIE Hier ga je de normale werking en eigenschappen van het lichaam bestuderen. Eerst wordt de algemene fysiologie besproken. Verder zal je de animale functies bestuderen. Dit zijn hogere functies zoals beweging en prikkeloverdracht. Vervolgens zal je je verdiepen in de vegetatieve functies. Deze dienen voor de energievoorziening en de bouw en de groei van het lichaam (bv. ademhalingsstelsel, regeling van de bloeddruk, …). BIO-ORGANISCHE CHEMIE Hier bestuderen we de organische chemische verbindingen die in levende wezens voorkomen. Tijdens de theoretische lessen bekijken we de functionele groepen met hun belangrijkste reactietypes en behandelen we de vier klassen van de biomoleculen: eiwitten, suikers, vetten en nucleotiden. Oefeningen vullen de theorie aan. BASISBEGRIPPEN CHEMIE Je leert eenvoudige chemische basisgrippen en principes correct definiëren, interpreteren en toepassen. Tijdens de oefeningen leer je eenvoudige chemische reacties schrijven, stoichiometrische berekeningen en concentratieberekeningen maken. BASISBEGRIPPEN CHEMIE VAN THEORIE NAAR PRAKTIJK Tijdens de labodagen worden enkele eigenschappen van eenvoudige anorganische verbindingen bestudeerd aan de hand van proefbuisreacties. Vervolgens komen enkele eenvoudige scheidingstechnieken aan bod zoals kristallisatie, filtratie, destillatie en extractie. Ook worden enkele chemische basisbegrippen zoals de reactiesnelheid en het chemisch evenwicht geïllustreerd aan de hand van proeven. Daarnaast zijn er ook enkele lessen over veiligheid en laboratoriumpraktijk. TOEGEPASTE FYSICA Je leert correct omgaan met eenheden. Je leert fysische wetmatigheden herkennen, begrijpen en toepassen binnen een beroeps specifieke context. Je bestudeert o.a. de onderwaterweging met behulp van de wet van Archimedes, het ademhalingsstelsel met behulp van gaswetten,

het cardiovasculair systeem met behulp van stromingswetten, het bepalen van de lichaamssamenstelling van patiënten aan de hand van elektrische metingen,… De oefenzittingen en labo’s helpen je om de theorie beter te begrijpen en toe te passen. In de labo’s voer je in een klein groepje proeven uit en maak je berekeningen. Je leert er o.a. een onderwaterweging uitvoeren en een bio-impedantiemeting uitvoeren op schaalmodellen. Studenten met vragen over de cursusinhoud kunnen terecht in de studiebegeleiding die ingeroosterd is. Ze kunnen de lectoren ook aanspreken voor of na de les. Met dit OPO wordt jouw analytisch en kritisch denken verder aangescherpt. Dit zal je inzicht in andere OPO’s vergemakkelijken en verdiepen. WISKUNDE EN INFORMATIEVERWERKING Je verwerft de nodige wiskundige bagage voor de andere opleidingsonderdelen van de opleiding. Je leert wiskundige basisprincipes te gebruiken als een handig instrument voor het beschrijven en oplossen van praktische vraagstukken uit andere opleidingsonderdelen zoals fysica, chemie, (micro)biologie. Dankzij het zelfstudiepakket informatieverwerking leer je het correct gebruik van een tekstverwerker en leer je de rekenkracht van een rekenprogramma ten volle benutten. VOEDINGSWARENKENNIS Hier ontwikkel je een uitgebreide kennis van de verschillende voedingsmiddelen vanuit de voedingsdriehoek, alsook de productkennis van merkproducten uit verschillende voedingswinkels. PSYCHOLOGIE DEEL 1 Tijdens dit opleidingsonderdeel komt de basiskennis inzake de psychologie als gedragswetenschap aan bod. Je buigt je over de werking van het geheugen, over intelligentie, emoties, motivatie en persoonlijkheid. Je verwerft inzichten in leerprocessen, in het bijzonder in het leren van menselijk eetgedrag. Daarenboven doe je kennis op over de professionele relatie en communicatie. THEORIE VOEDING Hier zal je een stevige theoretische kennis ontwikkelen aangaande de recentste voedingsaanbevelingen en richtlijnen gezonde voeding, bv. de nieuwe voedingsdriehoek. VOEDINGS- EN PRODUCTKENNIS 1 Tijdens deze praktische lessen worden er

opdrachten uitgewerkt die aansluiten bij de theoretische lessen. Je doet productkennis op. Door middel van eenvoudige receptuur leer je de basistechnieken koken. Verder stel je weekmenu’s op. Daarnaast zijn er ook enkele lessen over voedselveiligheid en hygiëne. VOEDINGS- EN PRODUCTKENNIS 2 Tijdens deze praktische lessen zal je een voedingsanamnese leren afnemen, interpreteren en aangepast advies geven. Daarnaast ontwikkel je verder je algemene productkennis. Ook je kennis rond de internationale eetcultuur van o.a. mediterrane voeding en van Turkse en Marokkaanse voeding gaan er op vooruit. COMMUNICATIEVE EN SOCIALE VAARDIGHEDEN Tijdens de lessen over communicatieve en sociale vaardigheden leer je o.a. verslagen schrijven, professioneel telefoneren en veel meer. Voor het eerst zal je je ook oriënteren op de toekomstige beroepssector dankzij een kijkstage. VOEDINGSLEER DEEL 1 Tijdens deze lessen worden de macronutriënten, koolhydraten, eiwitten, vetten en water en alcohol besproken. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht gegeven besteed aan de lichaamssamenstelling en het energiemetabolisme. INLEIDING TOT DE VOEDINGSWARENANALYSE: THEORIE EN OEFENINGEN: Je leert volumetrische berekeningen maken en een redenering opbouwen over de volumetrische analyse. Je past deze toe bij de analyse van eenvoudige voedingsmiddelen. Verder leer je eenvoudige zuur/ base-titratiecurven en redox-titratiecurven schetsen en verklaren en zal je de pH van verschillende waterige oplossingen (zuren - basen - zouten - buffers) leren berekenen en verklaren. Ook zal de gravimetrische analyse en haar toepassingsmogelijkheden bij de analyse van enkele voedingsmiddelen besproken worden. INLEIDING TOT DE VOEDINGSWARENANALYSE: LAB Gedurende de labosessies worden analyses uitgevoerd op levensmiddelen en gesimuleerde monsters. Je leert laboratoriumvaardigheden zoals het afwegen op een analytische balans en het gebruik van volumetrisch glaswerk en pipetten. Een basis tot schriftelijke rapportering wordt gelegd aan de hand van enkele verslagen en het gebruik van een laboschrift.


FASE 2: VOEDING BIJ ZIEKTE In het tweede jaar wordt voeding bij ziekte in de kijker gezet. Je zal je verder verdiepen in de ziekteleer, dieetleer, voedselveiligheid en de voedingswarenanalyse. De wereld van catering en management komen uitgebreid aan bod en deze kennis mag je omzetten in de praktijk tijdens de cateringstage. We maken je eveneens vertrouwd met geïntegreerd evidence based werken bij casuïstiek, het schrijven van papers en communicatie.

OPLEIDINGSFASE 2 OPLEIDINGSFASE 2 2DE OPLEIDINGSFASE

SP

ONDERSTEUNENDE WETENSCHAPPEN 3

Biochemie

VOEDING EN PRAKTIJK 3

Voedingsleer deel 2 2 Patiëntgerichte dieetleer: VOEDING EN ZIEKTE EN digestie- en absorptieproblemen

PRAKTIJK

3

Patiëntgerichte dieetleer: digestie- en absorptieproblemen metabole en nefrologische aandoeningen

4

Patiëntgerichte Workshops dieetdieetleer: deel 1 metabole en nefrologische aandoeningen Workshops dieet deel 2 Toegepaste dieetleer 1 Psychologie deel 2 Toegepaste dieetleer 2

4 4 3 4 3 3

Psychologie 2 VOEDING,deel TECHNOLOGIE

3

EN PRAKTIJK

Basisbegrippen microbiologie: theorie en lab

4

Basisbegrippen microbiologie: theorie en lab Lab Microbiologie van de levensmiddelen: theorie en lab Microbiologie van de levensmiddelen Voedingswarenanalyse: theorie Theorie Voedingswarenanalyse: lab Lab Catering en management Voedingswarenanalyse Project voedselveiligheid Theorie Cateringstage Lab

4

Catering en management

6

VOEDING, TECHNOLOGIE EN PRAKTIJK Theorie

METHODEN EN ONDERZOEK Theorie Inleiding tot evidence based practice Project voedselveiligheid Evidence based practice Cateringstage Statistiek

TOTAAL METHODEN EN ONDERZOEK

5 5 3 3 3 6 3 4

5 3 4 3 60

Epidemiologie

3

Wetenschappelijk bronnenonderzoek

3

Wetenschappelijk bronnenonderzoek Wetenschappelijk Engels Statistiek

3

Evidence based practice

3

TOTAAL

18

60


19


FASE 3: VOEDING BIJ BIJZONDERE DOELGROEPEN In het derde jaar wordt voeding bij bijzondere doelgroepen besproken. Je studeert af als diëtist na het schrijven van je afstudeerwerk en het lopen van twee stages van telkens zeven weken, waarvan één klinische stage en één keuzestage. In deze fase krijg je de mogelijkheid om je kennis te verdiepen in één van de drie keuzetrajecten: • Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding, • Klinische diëtetiek, • Levensmiddelentechnologie.

OPLEIDINGSFASE 3 OPLEIDINGSFASE 3 DE OPLEIDINGSFASE 33DE OPLEIDINGSFASE

SP SP

VOEDINGEN ENPRAKTIJK PRAKTIJK VOEDING Theorie bij voeding en farmacologie Voeding bijzondere doelgroepen dieetleer Toegepaste Workshops dieet 3: 3psychologie deel 3, ethiek en Frans deel 3 en en farmacologie ethiek Psychologie Theorie voeding

103 4 3

VOEDING,TECHNOLOGIE TECHNOLOGIEEN ENPRAKTIJK PRAKTIJK VOEDING, Chemieen enbiotechnologie biotechnologievan vande delevensmiddelen levensmiddelen Chemie

33

KEUZETRAJECT GEZONDHEIDSVOORLICHTING METHODEN EN ONDERZOEK EN OPVOEDING (GVO) Levenslang leren en capita selecta 3 Voeding en fysieke activiteit of keuze-OPO Gezondheidsvoorlichting en bevordering STAGE Gedragsverandering van theorie naar praktijk Klinische stage en professionalisering

3 4 114

International project in health promotion

3

BACHELORPROEF GVO KEUZETRAJECTEN

11

Klinische stage en professionalisering

Keuzestage en professionalisering GVO EN GEZONDHEIDSVOORLICHTING Afstudeerwerk GVO OPVOEDING (GVO)

10

SP 9

Diëtistisch consult activiteit Voeding en fysieke

33

Gezondheidsvoorlichting en bevordering

4

KEUZETRAJECT KLINISCHE Gedragsverandering van theorie naar praktijk DIËTETIEK (KLINISCH)

International project in health promotion Voeding en fysieke activiteit of keuze-OPO Keuzestage en professionalisering GVO Klinische voeding bij kinderen, volwassenen en ouderen Afstudeerwerk GVO International project clinical nutrition

4 3 3 10 8 9 3

BACHELORPROEF KLINISCH KLINISCHE DIETETIEK klinische en professionalisering Voeding enstage fysieke activiteit

311

Keuzestage en professionalisering klinisch Klinische voeding bij kinderen

410

Afstudeerwerk klinisch Klinische voeding bij volwassenen en ouderen

49

Diëtistisch consult International project clinical nutrition

33

Keuzestage en professionalisering klinisch

10

KEUZETRAJECT Afstudeerwerk klinisch

LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE (LMT)

Industriële voedselproductie LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE (LMT) Voedselveiligheid en kwaliteit Industriële voedselproductie International project food technology Voedselveiligheid en kwaliteit

6 65 53

BACHELORPROEF International project foodLMT technology

3

Klinische stage en professionalisering Keuzestage en professionalisering LMT

11 10

Keuzestage en professionalisering LMT Afstudeerwerk LMT

910

Afstudeerwerk LMT totaal Diëtistisch consult

TOTAAL 20

9

609 3 60


MEET THE MOVING MINDS UCLL is de hogeschool voor Moving Minds. Studenten én lesgevers zijn voortdurend ‘on the move’. We worden bewogen in emotionele zin, geraakt door wat er in de wereld gebeurt. We bewegen zelf mee met onze omgeving en de wereld rondom ons. We bewegen door en samen met anderen, in denken, doen en zijn. En we doen onszelf en anderen bewegen: we doorbreken hokjes en streven naar verdere ontwikkeling van onszelf, de professionele omgeving in de regio en de wereld waarvoor we ons engageren.

STERKE, AUTHENTIEKE PERSOONLIJKHEID

INSPIRERENDE PROFESSIONAL

INNOVATIEVE, ONDERNEMENDE NETWERKER

BREEDDENKENDE, GEËNGAGEERDE WERELDBURGER

Je wordt geen Moving Mind door enkel in de les te zitten. Via projecten, onderzoek, stage, internationale uitwisseling enz. kijk je over de grenzen heen. Samen met bedrijven en organisaties ga je op zoek naar nieuwe opportuniteiten. Er zijn geen standaardrecepten. Wel veel sprekende voorbeelden.

22


PUKKELPOP 2018 Studenten Voedings-en dieetkunde doen onderzoek naar voedingspatronen festivalgangers UC Leuven-Limburg werkt sinds drie jaar samen met Pukkelpop rond duurzaamheid. De studenten voedings- en dieetkunde testten Food games als communicatietool over duurzaamheid en gezondheidsboodschappen en experimenteerden met zeewier als voedsel voor de toekomst. Aan je studies werken op een zomerfestival, dat is het nuttige aan het aangename koppelen. Volg jij het voorbeeld van deze Moving Minds?

Aan je studies werken op een zomerfestival, dat is het nuttige aan het aangename koppelen.

23


INTERNATIONALE WEEK Elk jaar organiseren we op campus Gasthuisberg een internationale week waarop talrijke buitenlandse gastsprekers en studenten worden uitgenodigd om hun kennis te delen met onze studenten en lectoren. Je krijgt de kans internationale sessies te volgen, te kiezen uit een uitgebreid aanbod en je mag meewerken aan een project. Kortom, een sociale, leerrijke én internationale ervaring!

GROENTE ZKT KOK In dit project leerden studenten uit de opleiding Voedings- en Dieetkunde hun medestudenten hoe ze groenten snel, makkelijk, lekker én goedkoop kunnen bereiden. Ze gaven tips over onder andere aanbevolen porties en de aankoop en verwerking van groenten. Groente zkt. Kok past ook helemaal in het concept ‘happy and healthy @school’, waarmee de opleiding Voedings- en dieetkunde zich graag wil inzetten voor de mentale en fysieke gezondheid van studenten en collega’s.

WORKSHOPS VOOR KINDEREN Via de Techniek- en Wetenschapsacademies (TWA) prikkelt UCLL op speelse wijze de interesse van jongeren voor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ook dat is maatschappelijke dienstverlening. In de TWA Tienen bracht Pieter van Leemputten, een alumnus van de opleiding Voedings- en dieetkunde, het voedingsverhaal in uitdagende woensdagnamiddagen tot bij de kinderen. In elke workshop staat een onderzoekende houding en oplossingsgericht denken centraal. De studenten van deze opleiding werken ook mee aan activiteiten voor de Vlaamse wetenschapsweek en de Dag van de wetenschap.

24


SUMMER COURSE CLINICAL NUTRITION NORTH SOUTH EXPERIENCE Tijdens de zomercursus Clinical Nutrtion - North-South Experience deden deelnemers uit Afrika en Zuid-Azië kennis en vaardigheden op over voedingsrichtlijnen voor o.a. seropositieven en diabetespatiënten. In de keuken van onze opleiding was er een kookworkshop volgens het ‘bring your own food’-principe. De deelnemers gingen daarbij aan de slag met typische producten uit hun land en kookten zo een multicultureel buffet bij elkaar.

ZELFSTANDIG DIËTISTE Alumnus Annelies Van Driessche kreeg na haar studies de kans om als zelfstandige aan de slag te gaan in een huisartsengroepspraktijk.

VAN STUDENTENIDEE TOT START-UP StartMinds helpt je met het opstarten van je eigen zaak tijdens en na je studie.

“Het eerste jaar had ik nodig om mijn netwerk uit te bouwen en promotie te voeren via mond-op-mondreclame en een eigen website. Het was ook even zoeken naar de gebieden binnen voeding en dieet waarin ik me wil profileren. Ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze om zelfstandig te worden, maar het was niet altijd vanzelfsprekend: je moet constant het beste van jezelf geven want je bent je eigen uithangbord. En ik had ook heel wat vragen bijvoorbeeld rond BTW en sociale lasten. Dat de hogeschool via StartMinds ondersteuning kan bieden bij de opstart vind ik een erg goede zaak.”

TRIPEL V Nele Strauwen uit Molenstede werd in mei één van de vijf finalisten van de “Student-ondernemer van het jaar”. Zij werd door UNIZO geselecteerd uit 42 deelnemers. Nele brouwt samen met haar broer en vriend een eigen bier. Tripel V is een traditionele tripel in een hip jasje dat de Belgische markt wil veroveren. Nele studeert bedrijfsmanagement aan de UCLL in Diepenbeek en koos bewust voor het keuzetraject KMO. Voor haar startup kon ze naast de steun van haar docenten ook beroep doen op Annelies Schrooten, StartMinds coach.

CONTACTEER ONS:

www.ucll.be/startminds facebook/startminds

Naast deze begeleiding kunnen student-ondernemers ook genieten van het bestaande netwerk van de hogeschool. Nele: ”Dankzij Annelies van StartMinds zijn we met heel wat interessante personen in contact gekomen die we anders niet hadden leren kennen en op deze manier hebben we sinds kort ook een ‘seat’ op de CordaIncubator.”

startminds@ucll.be

MEER INFO OVER TRIPEL V:

WWW.TRIPELV.BEER

INSPIREREN • COACHEN • VERBINDEN 25


VERKORT TRAJECT VOEDINGS- EN DIEETKUNDE Op vraag van professionals uit de gezondheidssector, die zich willen bijscholen tot diëtist en van aanverwante opleidingen aan de KU Leuven, biedt de opleiding voedings- en dieetkunde aan de UC Leuven-Limburg een verkort traject aan. Het beroep van diëtist is wettelijk beschermd door het Koninklijk Besluit van 19 februari 1997. De diëtist is een persoon die voldoet aan de kwalificatievoorwaarden zoals bepaald in het KB. De erkenning is verplicht. Enkel diëtisten die houder zijn van de erkenning of van de afwijking van de noodzakelijkheid van een erkenning mogen het beroep uitoefenen.

PROGRAMMA Het programma bestaat uit 58 studiepunten (sp), verdeeld over 5 modules 1. Patiëntgerichte dieetleer 2 Voeding bij bijzondere doelgroepen 3. Psychologie en ethiek 4. Communicatie, Catering en management 5. Klinische stage en professionalisering (7 weken) Afhankelijk van jouw vooropleiding en werkervaring kom je eventueel in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder verworven competenties (EVC) of eerder verworven kwalificaties (EVK). Aan de hand van een intake-gesprek kan gekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Dit traject is toegankelijk voor buitenlandse studenten; er zal daarom ook in het Engels les gegeven worden.

26

TOELATINGSVOORWAARDEN Om in te stappen in dit traject dien je in het bezit te zijn van één van onderstaande diploma’s: • Master in de Biomedische wetenschappen (Toegepaste biomedische wetenschappen-minor voeding) • Master in de Farmaceutische wetenschappen • Master in de Geneeskunde • Master in Bio-ingenieurswetenschappen (major levensmiddelentechnologie) • Master in de Biowetenschappen: voedingsindustrie • Master in de Lichamelijke opvoeding en bewegingsweten schappen* (fysieke activiteit, fitheid en gezondheid) • Master in de Revalidatiewetenschappen en de Kinesitherapie* * deze studenten dienen bijkomend 20 tot 30 sp op te nemen uit het standaard curriculum voedings- en dieetkunde Indien niet aan de toelatingsvoorwaarden wordt voldaan, kan aan de hand van een intakegesprek gekeken worden wat de mogelijkheden zijn.


PRAKTISCH

MEER INFO

• Instappen kan in september. • Alle lessen worden overdag georganiseerd te UC Leuven-Limburg, campus Gasthuisberg (Herestraat 49, 3000 Leuven). • Meer info en inschrijven via de website www.ucll.be

Indien je vragen hebt over dit verkort traject, kan je contact opnemen met Ilse Scroyen, opleidingsverantwoordelijke Voedings- en dieetkunde (ilse.scroyen@ucll.be) en Kelly Van Meerbeeck, trajectcoach (kelly.vanmeerbeeck@ucll.be)

27


VERDER STUDEREN NA EEN BACHELOR Je diploma op zak? Zin om verder te studeren? In combinatie met werken? In het hoger onderwijs zijn er vele mogelijkheden, onder meer:

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit. Dankzij onze Associatie KU Leuven, maar ook daarbuiten, beschik je over heel wat mogelijkheden, zoals: • Master in de Biomedische wetenschappen (KU Leuven) • Master in de Gezondheidsvoorlichting en -bevordering (Ugent) • Master in de Biowetenschappen: voedingsindustrie (KU Leuven) • Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan de UCLL zijn daarvoor heel wat mogelijkheden. • Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten. • Postgraduaat Diabetes educator (UC Leuven-Limburg) • Postgraduaat Voeding en oncologie (UC Leuven-Limburg) • Postgraduaat Publiekscommunicatie (UC Leuven-Limburg) • Je kan gaan voor de vele navormingen die UCLL jaarlijks aanbiedt. Voor het volledige aanbod aan navormingen: www.ucll.be/navorming

28


GOED OM TE WETEN STUDIEGELD

STUDIEKEUZESTRESS?

(Geldig voor alle hogescholen en universiteiten in Vlaanderen)

Je kan op onze website terecht om jezelf te oriënteren of te testen:

www.ucll.be/orient

€ 922,30 € 484,30

INSCHRIJVINGEN Vanaf half maart kan je online inschrijven.

BIJNA BEURSSTUDENT

www.ucll.be/inschrijven

€ 108,80

BEURSSTUDENT

Daarnaast heb je ook nog andere kosten voor de opleiding Voedings- en dieetkunde: o.a. cursussen, labojas, keukenpak, schoenen, softwarepakket, keukenverbruik (bruikbaar voor de hele duur van de opleiding),...

€ 400

1ste jaar: tusssen

en

€ 450

Zit je met vragen over financiële kwesties? Klop gerust aan bij onze sociale dienst.

BEREIKBAARHEID Campus Gasthuisberg Leuven

Station Leuven – Campus Gasthuisberg

14 min.

15 min.

Voor meer praktische info over campus Gasthuisberg en een uitgebereide routebeschrijving zie www.ucll.be/gasthuisberg 29


JE STAAT ER NOOIT ALLEEN VOOR OP UCLL PERSOONLIJKE BEGELEIDING

EERSTE HULP BIJ HOGESCHOOLSTRESS Knap: je zet de stap van het secundair naar het hoger onderwijs! Hallo nieuwe stad, ander studieritme en emmers vol vrijheid (inclusief verantwoordelijkheid). Einddoel is natuurlijk om je diploma op zak te steken en dan de rest van je leven te beginnen. Maar wij bij UCLL maken er graag een toffe “tussentijd” van! Dat wil niet zeggen dat je jezelf niet zal tegenkomen. Moeilijke momenten, dipjes en hindernissen horen erbij. UCLL staat je daarin

bij met raad en daad – 100% vertrouwelijk, natuurlijk. Zit je met persoonlijke, leer- of andere problemen? Spreek dan je studentencoach aan: we zoeken samen naar een oplossing!

“Je hoofd boven water houden is niet genoeg. Wij willen dat je op een roze flamingo door je studentenjaren glijdt.” Studentencoach Joëlle

S.O.S. (STUDIE)PROBLEMEN Dag 1 op de hogeschool: je maakt meteen kennis met je studentencoach, hét aanspreekpunt gedurende je startjaar op UCLL. Op basis van je persoonlijke noden en je studieresultaten doorheen het jaar maakt deze sympathieke studentencoach je wegwijs in het studentenbegeleidingsaanbod op UCLL. Soms is een goed gesprek al voldoende, soms is er meer nodig. Je studentencoach weet dan precies bij wie je de beste hulp kan ontvangen: of dat nu op vlak van welzijn, financiering of trajectbegeleiding is. Just ask!

30


JE PERSOONLIJKE STUDENTENCOACH Als eerste contact- én vertrouwenspersoon helpt de studentencoach jou om een superstudent te worden! Hij/zij traint verder je vermogen om hulp te vinden op de juiste plek.

COACHING

DIENSTEN

SPECIAAL STATUUT? ABSOLUUT! You choose, you lose … Tenzij je kiest voor een UCLL-studie die 100% in balans is met alle andere aspecten van je leven! Als één van deze erkende statuten op jou van toepassing is, start de studentendienst met plezier een persoonlijk dossier voor je op. Even babbelen, en vervolgens bekijken we in detail hoe we jouw studiecombo vlot kunnen laten verlopen.

START2STATUUT Studeren + topsporten

TAALCOACH

STUDENTENDIENST

Geen “grammar nazi”, wel iemand die je helpt om je taalvaardigheid af te stellen op het hoger onderwijs.

Luisterend oor + concrete tips = happy student. Zorgcoördinatie voor studenten met een functiebeperking inbegrepen!

Ben jij niet enkel een Moving Mind, maar ook een Moving Body? Bij UCLL kunnen sportieve studenten hun ding blijven doen.

Studeren + werken Studeren is al een job op zich, dus wanneer je ook nog aan de slag bent op de arbeidsmarkt voorzien we graag speciale ondersteuning.

Studeren + functiebeperking

TRAJECTCOACH Een studietraject loopt niet altijd van A naar B, en da’s met behulp van de trajectcoach no problem.

PSYCHOLOGISCHE ONDERSTEUNING De deur van de psychosociale dienst staat altijd voor je open indien je met aanhoudende kopzorgen kampt.

Studenten met een functiebeperking of leerstoornis worden op UCLL met open armen ontvangen. Dankzij begeleiding en faciliteiten op maat zorgen we voor een positieve studie-omgeving.

Studeren + kunst/muziek Heb jij een artistieke kant die je ook graag tijdens je hogere studies wilt onderhouden? Dan is het kunstenaarsstatuut er voor jou.

Studeren + mantelzorg

STUDIECOACH

SOCIALE DIENST

De studiecoach vertelt je hoe je een goede studieplanning opstelt en hoe je kan omgaan met deadlines.

Met of zonder studiebeurs: de sociale dienst is steeds bereid om jouw financiële situatie onder de loep te nemen. Let’s talk!

Voor alle speciale studenten die naast Moving Mind eveneens mantelzorger zijn, voorzien we de nodige flexibiliteit en ondersteuning.

Studeren + ondernemen

Natuurlijk verlenen we ook onze support aan ondernemende UCLL’ers. Zij kunnen zo een eigen zaak of freelance-activiteit (blijven) onderhouden.


JOKE V. STUDENTE VOEDINGS- EN DIEETKUNDE MET STATUUT MANTELZORG Ik ben op oudere leeftijd terug gaan studeren. Mijn partner en ik hadden afgesproken dat hij mij wat meer van de huishoudelijke taken zou ontlasten zodat ik mij op de combinatie werk/studie kon concentreren. Dit ging goed tot hij ernstig ziek werd. Er komen heel wat zorgen, zorgtaken en verantwoordelijkheden op je af als mantelzorger. Het vergt veel van je flexibiliteit en de emotionele impact is niet te verwaarlozen. Anderhalf jaar lang ben ik student en mantelzorger geweest. Deze combinatie was niet haalbaar geweest zonder ondersteuning. Toen ik aan mijn laatste jaar begon, wist ik het even niet meer. Enerzijds keek ik er enorm naar uit om mijn studie af te ronden, anderzijds was ik uitgeput, waren de zorgen nog verre van voorbij en mijn veerkracht werd stevig op de proef gesteld. Met een eindwerk en twee stages voor de boeg en de wetenschap dat er nog verschillende ziekenhuisbezoeken en een operatie zouden volgen, besloot ik mijn dilemma aan de schoolpsychologe voor te leggen. Zij kende mijn verhaal ondertussen en gaf meteen aan dat ik in aanmerking kwam voor het nieuwe mantelzorgstatuut. Samen met haar en met de opleidingsverantwoordelijke werd bekeken welke faciliteiten mij zouden kunnen ondersteunen in mijn draagkracht. Er werden afspraken gemaakt met studietrajectbegeleider, stagebegeleider en eindwerkbegeleider. Het gaf mij de mogelijkheid om de administratie rond afwezigheid eenvoudiger af te handelen en examens te verschuiven naar momenten die voor mij haalbaar waren. Terwijl mijn partner vocht om zijn kanker te overwinnen, vocht ik om de boel draaiende te houden en mijn energie te leren doseren. Maar zowel mijn partner, mijn kinderen als het UCLL-team bleven in mij geloven en dat geloof heeft bergen verzet. Door het mantelzorgstatuut kreeg ik gereedschap in handen om die laatste etappe van mijn studie af te kunnen ronden waardoor ik nu een diploma en een boeiende job rijker ben. Ondertussen gaat het ook weer de goede kant op met mijn partner. Het leven lacht ons weer voorzichtig toe.

32


KAJA GROBELNA STUDENTE VOEDINGS- EN DIEETKUNDE MET TOPSPORTSTATUUT VOLLEYBALSPEELSTER VAN HET JAAR, 2014 EN 2015 “Ik combineer de opleiding Voedings- en dieetkunde met volleybal in de Belgische nationale volleybalploeg én in het buitenland. Tijdens de eerste twee jaren van mijn opleiding speelde ik nog in België waardoor ik in de voormiddag nog naar de lessen kon. Sinds vorig jaar speel ik in het buitenland. Dankzij het werk van de studentencoach en trajectcoach kan ik dat combineren met mijn studies. De labo’s heb ik afgelegd tijdens de eerste twee jaren. De theoretische vakken studeer ik nu op mijn eentje. Als ik in het buitenland ben, kan ik mijn examens via Skype afleggen. Ik kan altijd rekenen op de hulp van de docenten als ik ergens vastzit met de leerstof. Later wil ik mijn beide passies combineren door topsporters te begeleiden met een aangepast dieet.”

33


F ND 1 JOUW STAPPENTELLER TIJDENS JE STUDIES! #FRISINZICHTOPENTNIEUWEDEUREN Jezelf beter leren kennen begint vaak al bij het zoeken naar een gepaste studie. Droomrichting gevonden? Ook dan raak je wel eens het noorden kwijt. UCLL has an “app” for that: swipe jezelf naar rechts met FIND, een handig digitaal kompas dat jouw (studie)persoonlijkheid analyseert en je indien nodig uitnodigt op date met je studentencoach om over de resultaten te chatten.

Toch vergelijken we FIND liever met een stappenteller dan met Tinder. Net als de Fitbit om je pols, geeft FIND je immers haarscherp inzicht in jezelf: 100% digitaal en 200% holistisch, zodat je altijd en overal toegang hebt tot het totaalplaatje van jouw studie-analyse. Op die manier wandel je steevast recht op je doel af. One step at a time!

“FIND is een erg nuttige tool om zicht te krijgen op je uitdagingen, maar zeker ook op je sterktes. Balans is het sleutelwoord!” Studie en studentenbegeleiding Sofie 34

2


STAP 1 Vul online de vragenlijst in.

3

STAP 2

4

Aan de hand van je antwoorden krijg je zelf een idee van waar je staat op vlak van persoonlijke ontwikkeling.

STAP 3 Kies of begeleiders inzage krijgen in je resultaten … of niet. Je controleert de privacysettings van de tool helemaal zelf!

5

STAP 4 Samen met je studentencoach en andere begeleiders kan je nu doelbewust verdere stappen nemen.

STAP 5 Fris inzicht verworven, jezelf gevonden? Dan ben je al een stap dichter bij het worden van een echte UCLL Moving Mind!

LET’S FIND OUT ABOUT YOUR ... MENTAL HEALTH

Op UCLL wordt jouw mentale welzijn niet verwaarloosd, want goed studeren begint bij je goed voelen: in je vel, in je klas … Kortom, je ganse studentenleven. De FIND-tool meet op welk niveau je sociale interactie zit en hoe (on)zeker je je voelt in de ‘brave new world’ van de hogeschool.

STUDIESKILLS

Je studievaardigheden hebben soms wat tijd nodig om zich te ontwikkelen. Toch wil je met FIND alvast van bij de start polsen hoe het zit met deze skills: informatieverwerking, studietechnieken, concentratie en timemanagement …

JOUW DRIVE

Heb jij 100% je ding gevonden in je gekozen studie? Of is dat uiteindelijke diploma je grootste motivator? Iedere student heeft andere drijfveren. Wanneer je deze via FIND te weten komt, kun je erop inspelen en je motiveren om het meeste uit je studententijd te halen.

STERK(TES)!

Je troeven uitspelen: belangrijk op de arbeidsmarkt, in het leven en dus ook zeker gedurende je studies. Hoe vroeger je ze ontdekt, hoe vroeger je ze kan benutten. Dankzij de FIND-tool krijg je inzicht in je sterke (en minder sterke) punten. Volgende missie: jouw sterktes inzetten!

35


MEER DAN STUDEREN ALLEEN

In deze brochure geven wij je al een korte blik op ons aanbod. Wij verwijzen je graag naar onze website door. Daar vind je veel meer info en al onze contactgegevens. We willen er immers alles aan doen om je een zorgeloze, succesvolle en fijne studententijd te bezorgen.

36


BUS OF TREIN

Je kan goedkoop het openbaar vervoer gebruiken, bijv. met een Buzzy-Pass van De Lijn of de campuskaarten van de NMBS. In Leuven kan je voor €25 een buspas kopen.

ETEN

Je kan terecht in onze cafetaria voor een broodje of snack. Op de grote campussen serveren we je in ons restaurant ook warme maaltijden. Je bent met je studentenkaart ook welkom in de Alma’s van de KU Leuven.

FIETS

Je kan in Leuven een fiets huren voor €25 inclusief een herstelabonnement.

KOT

CULTUUR

Bij UCLL krijg je een gratis BILL-bundel; het EYCA-logo staat immers op je studentenkaart. Deze kaart geeft je kortingen in zwembaden, theaters, musea,… en dit in heel Europa. In Limburg hebben we ook geregeld tickets in de aanbieding voor voorstellingen in de Limburgse cultuurhuizen en organiseren we culturele uitstappen en workshops. In Leuven geeft de cultuurkaart KU Leuven (€ 20) je recht op heel wat kortingen en wedstrijden bij de culturele hotspots in de stad.

UITGAAN

Kom zeker naar de Studentenwelkom op Ladeuze. Word lid van één van de talloze studentenverenigingen! Ambiance verzekerd.

ZINGEVING

Je bent bent welkom bij de Leuvense universitaire parochie. www.kuleuven.be/up

Een kot zoeken? Begin best via ons: tips en kamerlijsten vind je via: www.kotwijs.be

SPORT

Met je sportkaart krijg je korting op heel wat gewone én buitengewone sporten, in onze eigen accomodaties, of bij de collega’s. Een sportkaart heb je al voor €23.

37


JOUW HOGESCHOOL IN VOGELVLUCHT Hogeschool UCLL biedt 17 graduaatsopleidingen en 18 professionele bacheloropleidingen aan op 10 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met zo’n 14.000 studenten en 1.500 medewerkers is UC Leuven-Limburg één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen.

UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt.

Moving Minds, mensen en ideeën in beweging brengen. Dat is de basisattitude van alle studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers aan hogeschool UCLL. De naam UCLL toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UC Leuven-Limburg is lid van de Associatie KU Leuven.

18 BACHELOROPLEIDINGEN

VERPLEEGKUNDE VROEDKUNDE MONDZORG VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE SOCIAAL WERK SRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN ORTHOPEDAGOGIE

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDERWIJS LERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

➎ ➑ LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

LEUVEN

BEDRIJFSMANAGEMENT OFFICE MANAGEMENT

1. CAMPUS GASTHUISBERG LEUVEN

CHEMIE

HEVERLEE ➌

TOEGEPASTE INFORMATICA

2. CAMPUS SOCIALE SCHOOL HEVERLEE

ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA - ICT ENERGIETECHNOLOGIE

3. CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

4. CAMPUS PROXIMUS HEVERLEE

5. CAMPUS CLENARDUS DIEST

6. CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

7. CAMPUS DIEPENBEEK

8. CAMPUS LiZa GENK

9. INLOOPHUIS ZUMA HASSELT

10. CAMPUS HEMELRIJK HASSELT

De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen. 38


KWALITEITSZORG De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie gaf hogeschool UCLL in september 2017 een mooi rapport. Enkele citaten uit het rapport van de instellingreview: (De studenten) zijn tevreden over de kwaliteit van hun opleiding en trots op (hun Moving Minds) projecten als Move Across Borders en Techniek in de Zorg.

HEB JE NOG VRAGEN? CAMPUS LEUVEN Campus Gasthuisberg Herestraat 49 3000 Leuven 016 375 200 gezondheid.leuven@ucll.be

Ze zijn tevreden over de sterke studie- en studentenbegeleiding en over de kansen om internationale ervaring op te doen. De commissie vindt de visie van de hogeschool krachtig en vooral vernieuwend. De hogeschool is trots op haar baseline Moving Minds.

Meer info over onze opleidingen vind je ook op www.ucll.be Op de website vind je alle opleidingsbrochures.

De opleidingen zijn gericht op de regionale arbeidsmarkt, actuele maatschappelijke uitdagingen en de internationale context. (De studenten) zijn enthousiast over de ondernemingszin en het wereldburgerschap die worden beoogd, de nadruk op talentontwikkeling en welbevinden, de voorbeeldfunctie van docenten.

Deze brochure beschrijft onze hogeschool in nov. 2018. Wijzigingen zijn mogelijk. Raadpleeg ook steeds onze website www.ucll.be V.U. M. Vandewalle, Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee

"Het rapport van de NVAO bewijst nog maar eens dat UCLL voor kwaliteit staat. We zijn ook trots dat het rapport het meerdere keren heeft over het enthousiasme van onze medewerkers." — Marc Vandewalle — algemeen directeur hogeschool UCLL

www.ucll.be www.facebook.com/ucleuvenlimburg twitter.com/ucleuvenlimburg Transparantie is een essentieel aspect van kwaliteitszorg. Elke opleiding van UCLL heeft een kwaliteitsfiche. Je vindt die bij de opleidingspagina’s op onze website.

/ucleuvenlimburg 39


INFODAGEN

zaterdag zaterdag dinsdag zaterdag

23 februari 27 april 25 juni 7 september

2019 2019 2019 2019

10 – 14 u. 10 – 14 u. 17 – 20 u. 10 – 14 u.

SID-IN BEURZEN 2019

OPENLESDAGEN 2019

10 - 12 17 - 19 24 - 26 31 - 02 14 - 16

januari januari januari januari/februari februari

Alle campussen Alle campussen Alle campussen Alle campussen

Vlaams-Brabant Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen Antwerpen Limburg

maandag 4 t/m 10 maart woensdagnamiddag 13–20–27 maart

Brabanthal Flanders Expo Kortrijk Expo Antwerp Expo Limburghal

campussen Leuven – Diest (krokusvakantie) campussen Limburg

SCHRIJF JE ONLINE IN OP UCLL.BE

DIEPENBEEK

-

www.ucll.be

DIEST

-

GENK

/ucleuvenlimburg

-

HASSELT

-

HEVERLEE

/ucleuvenlimburg

-

LEUVEN

/ucleuvenlimburg

Profile for UC Leuven-Limburg

Bachelor Voedings- en Dieetkunde 2019-2020  

Bachelor Voedings- en Dieetkunde 2019-2020