Page 1

professionele bachelor

2019-2020

TOEGEPASTE INFORMATICA ELEKTRONICA-ICT

MOVING MINDS MANAGING TECHNOLOGY nov. ‘18

heverlee • diepenbeek

hogeschool voor moving minds


WELKOM BIJ TOEGEPASTE INFORMATICA & ELEKTRONICA-ICT Welkom in de digitale wereld. Hogeschool UCLL biedt je verschillende opleidingen om met jouw interesse voor informatica en nieuwe technologie aan de slag te gaan: van pure informatica tot pure elektronica, van hardware tot software, van management tot technologie. Toen we bij ons thuis onze eerste computer kregen was ik al 16. De interesse was er meteen, en ik schreef me samen met mijn mama in voor een cursus Word… Maar twee jaar later koos ik toch voor een opleiding architectuur. Na een paar jaar werd het me echter steeds duidelijker dat ik meer wilde dan alleen gebruiker zijn van computerprogramma’s, en zo belandde ik, met een diploma architectuur op zak, toch nog bij computerwetenschappen. Vanaf die eerste dag voelde ik dat het goed zat, ik was geïntrigeerd door computer graphics. Complexe algoritmes optimaliseren, databanken ontsluiten via een mooie user-interface, JAVA projecten, … Meer nog, ik zag meteen mogelijkheden om mijn passie over te brengen op de nieuwe lading architectuurstudenten. Zo ontstonden er twee passies: programmeren en anderen leren programmeren.

Het leven is èèn grote puzzel. En al van kleins af was ik geboeid door hoe de dingen in elkaar zaten, of hoe ik de dingen uit elkaar kreeg. Maar hoe je de blokjes ook in elkaar past, leven kreeg je pas echt in een constructie door elektronica. Motortjes die de auto deden rijden, sensoren die de omgeving waarnemen en een microcontroller die de rol van hersenen invulde. Die hersenen, die logica, die computer die op elektronisch vak alles stuurde en controleerde was nu net mijn ding. Het kruispunt bij uitstek waar software en hardware samenkomen. Je passie delen in een opleiding geeft zoveel voldoening. Collega’s met gelijkaardige passies gaande van transistoren, over programmeren tot netwerken. Al die dingen maken mij trots dat ik als opleidingsverantwoordelijke dit woordje tot jouw kan richten.

Gek hoe je leven ineens een andere weg kan inslaan, en hoe je op die manier zonder het goed en wel te beseffen aan het hoofd komt te staan van een ruim gamma opleidingen in de IT, van elektronica tot informatica.

Een hogeschool voorziet in een praktische opleiding, waar zelf doen centraal staat om te zien hoe alles werkt. Omdat zowel elektronica, informatica en ICT zo uitgebreid is, start je al vanaf het eerste jaar met jouw keuze. Wij zijn er van overtuigd dat we zo met unieke profielen werken. Zo kom jij volledig tot je recht als je de volledige drie jaar een opleiding krijgt aangeboden op maat van jouw specialisatie.

LEENTJE VERFAILLIE OPLEIDINGSVERANTWOORDELIJKE TOEGEPASTE INFORMATICA

KOEN NAELAERTS OPLEIDINGSVERANTWOORDELIJKE ELEKTRONICA-ICT

2


INHOUD UCLL’S TROEVEN

1

Sterke diploma’s

2 Individuele coaching en ondersteuning

Wie je bent

4

Wat je wordt

6

Je mogelijkheden naast elkaar 8

De opleiding Toegepaste Informatica 12

De opleiding Elektronica - ICT

16

3 Gevarieerd aanbod

Afstudeerrichting ICT

18

Afstudeerrichting Elektronica

22

4 Samenwerking met

Meet the Moving Minds

26

Verder studeren

30

Studie- en studentenbegeleiding

32

Meer dan studeren alleen

36

Goed om te weten

37

Jouw hogeschool in vogelvlucht

38

Nog meer weten?

39

KU Leuven

5 Uitgebreid netwerk

3


WIE JE BENT Waar je ook vertoeft, je digitale link met de wereld is nooit ver weg. Je hebt geen schrik van het snel evoluerende digitale tijdperk. Je bent niet weg te slaan van de Telenet-medewerker, wanneer die jullie internet in orde brengt. Misschien mag het zelfs een zelfbouwpakket zijn wat jou betreft. Je fungeert als helpdesk voor je vrienden en familie wanneer hun PC weer eens niet wil doen wat hij moet doen. Je kan niet wachten om die krakkemikkige website van je jeugdbeweging eens goed onder handen te nemen. Herken je je hierin, en is digitale optimalisatie je op het lijf geschreven? Maak dan van je hobby je beroep!

WOUTER UTEN BACHELOR IN DE ELEKTRONICA-ICT EN OPRICHTER VAN UGENTEC “Mijn eerste stapjes in de informatica zette ik toen ik 8-9 jaar oud was. Veel weekends begonnen voor mij met het volledig uit elkaar draaien van een oude computer. Onze kelder veranderde in een museum met computers, printers, schermen, heel wat onderdelen en nog maar weinig plaats. Elke kamer in ons huis had wel ergens een computer en overal waren de kleine schroefjes te vinden. Toen is de interesse en passie ontstaan voor datgene waar ik vandaag al mijn geld mee kan verdienen. Vanaf het 3de middelbaar startte ik met een technische opleiding. Ik ging op zoek naar een opleiding waarin ik uitdagingen vond. Ik koos voor Elektriciteit-Elektronica, een opleiding die, zo bleek, de perfecte vooropleiding was voor de richting Elektronica-ICT.�

TOEGEPASTE INFORMATICA OF ICT, NIET ENKEL VOOR COMPUTERFREAKS! Je hoeft helemaal geen computerfreak te zijn om deze opleiding te beginnen. Je hebt een logische, analytische geest en oog voor systematiek en structuren in je omgeving. Van informatica en

4

bedrijfskunde heb je geen voorkennis nodig. Het bedrijfsleven zegt je wel iets, je staat open voor vernieuwing en je bent bereid te blijven bijleren. Communiceren en samenwerken vormen voor jou geen enkel probleem.


ELEKTRONICA, NIET ENKEL VOOR TECHNEUTEN! Zowel leerlingen uit het TSO, ASO als uit het BSO behalen bij ons een professionele bachelor. Als TSO-student heb je vaak meer technische vaardigheden meegekregen, terwijl je als ASO’er soms een bredere theoreti-

sche achtergrond hebt. Maar geen probleem, we zorgen voor een aangepaste aanpak. Vooral inzet, motivatie, leergierigheid en in mindere mate je vooropleiding bepalen je kans op slagen!

5


WAT JE WORDT Je wordt een gegeerde IT’er, met een mooie professionele toekomst. Ieder bedrijf heeft nood aan ICT-ondersteuning; de mogelijkheden zijn dus eindeloos. Wil je mee instaan voor het beheer van systemen en netwerken? Wil je mee nadenken over welke app het gat in de markt kan vullen? Wil je meewerken aan de optimalisatie van bedrijfsprocessen? Het kan allemaal. Je bouwt aan je algemene IT-kennis en krijgt ruimte om daarbinnen je eigen interesses te volgen. Je studeert af met een solide basiskennis, aangevuld met knowhow van de nieuwste trends. Met je communicatieskills erbij staat de wereld van IT voor je open.

“Tijdens mijn opleiding Toegepaste Informatica koos ik voor het keuzetraject Business Solutions. In het derde jaar deed ik mijn stage, een uitdagend en mooi afgerond project, bij SAS Institute. Als introductie in de bedrijfswereld vormde dit een mooie aanvulling op mijn studie. Eens mijn diploma op zak had ik meerdere opportuniteiten, onder meer wegens de brede vorming van de opleiding. Toch ben ik bij SAS blijven werken, waar ik momenteel de klanten bijsta bij het ontdekken van de mogelijkheden van onze ICT-oplossingen. En gezien de grote variatie aan oplossingen, zal ik dit nog jaren met plezier blijven doen!”

6

WIM VAN LAER STUDENT ELEKTRONICA-ICT, DIEPENBEEK MEDE-WINNAAR CERA-AWARD 2016 “Door de focus op een bruikbaar resultaat voor de bewoners van het zorgcentrum, heb ik een bredere kijk op techniek ontwikkeld. Het geeft veel voldoening om twee heel verschillende werelden samen te brengen. Dit stelde de CERA-awardjury blijkbaar erg op prijs.”


AAN DE SLAG... Eens je je diploma TI of ICT op zak hebt, liggen er heel wat wegen open. In een maatschappij die steeds verder digitaliseert sta je met onze brede IT-vorming dan ook heel sterk. Een greep uit de jobtitels van onze afgestudeerden: web- of softwareontwikkelaar, consultant, netwerkbeheerder, sysadmin, business architect, business analist, helpdeskmanager, training consultant… Ook kan je in de meest uiteenlopende sectoren aan de slag. Of kan jij één werkomgeving zonder IT-infrastructuur bedenken? Met je opleiding elektronica kom je daar waar computers, sensormetingen en datacaptatie hoogtij vieren, waar DSP’s geprogrammeerd worden, waar ontwikkeling en herstelling van elektronische apparatuur aan de orde van de dag zijn,... overal dus. Jij wordt er verwacht om met jouw verbeelding, competenties en je diploma van professionele bachelor al de bestaande en de toekomstige toepassingen mee uit te werken!

OF VERDER STUDEREN... Je hebt je diploma te pakken, maar heb je nog zin om verder te studeren? Dan kan je aan UC Leuven-Limburg meteen doorstromen naar één van onze banaba’s, Advanced business management bijvoorbeeld. Een postgraduaat of masteropleiding aan de universiteit behoort trouwens ook tot de mogelijkheden. Bewandel dankzij je vrijstellingen een verkort traject, volg een schakelprogramma of stippel een andere route uit in avond- of weekendonderwijs, deel- of voltijds. Met de stevige informaticabasis die je mee hebt, kan je werkelijk alle kanten uit! Met een diploma van pedagogische bekwaamheid kan je ook als leraar aan de slag!

“Een job als IT’er is vaak tijds- en plaatsonafhankelijk. Glijdende uren en thuiswerk zijn dan ook een grote troef in de combinatie werk en gezin!”

7


JE MOGELIJKHEDEN NAAST ELKAAR Hier zie je netjes naast elkaar de verdeling van ingrediënten die je van een 3-jarige studie ICT, Toegepaste Informatica of Electronica kan verwachten. Uit de pot van 180 studiepunten halen we voor elk alternatief het gedeelde fundament van basisvaardigheden. Ook de projectweek en de stage halen we even uit de vergelijking. We groeperen wat dan overblijft in 4 deeldomeinen, gewogen in studiepunten. Op die manier wordt in één oogopslag duidelijk dat ICT en Toegepaste Informatica nauw verwant zijn. Het segment business solutions maakt van Toegepaste Informatica een management-vorming. Bij de meer op elektronica gerichte technologie-studie ICT staat het segment embedded systems in de plaats.

TOEGEPASTE INFORMATICA CAMPUS PROXIMUS

S BA

Dataverwerking 12

N Informatiemanagement 12*

Keuzetrajecten 18

CTWE EK OJE PR

Business solutions 14

STAGE

Software 29

UN

AT I

E-

Web 14 Mobile 3

I

C

Systemen 19

EN

MM

Systemen en netwerken 33*

-W

CO

ISK

UND

Netwerken 14

E

Business solutions 14*

RD ISVAA IGHEDE

MA

N AG

EMENT - WET

EN

S

A CH

PP

Softwareontwikkeling 46*

* STUDIEPUNTEN 8


ICT CAMPUS DIEPENBEEK

S BA

Embedded systems 17*

RD ISVAA IGHEDE

N

Informatiemanagement 5*

Data

5 Embedded systems 17

OJECTEN PR

Systemen en netwerken 24

Software 31

Web 32

Mobile 14

UN

I

AT I

EN

MM C

-W

CO

Systemen en netwerken 24*

ISK

UND

E

STAGE

E-

MA

N AG

EMENT - WET

EN

S

A CH

PP

Softwareontwikkeling 77*

ELEKTRONICA CAMPUS DIEPENBEEK

S BA

ICTtechnologie 23*

RD ISVAA IGHEDE

N

Analoge elektronica 36*

ICTtechnologie 23

OJECTEN PR

Analoge elektronica 36

STAGE UND

ISK UN

Microcontrollers 7

I

AT I

E-

MA

N AG

Digitale elektronica 20

EMENT - WET

EN

EN

MM C

-W

CO

Elektriciteit en automatisering 23*

E

Elektriciteit en automatisering 23

S

A CH

PP

Digitale elektronica en microcontrollers 27*

* STUDIEPUNTEN 9


TOEGEPASTE INFORMATICA IN VOGELVLUCHT ONZE TROEVEN

1

Praktijkgericht onderwijs

2

Persoonlijke begeleiding

3

Internationale opportuniteiten

4

100% jobgarantie

Zo veel mogelijk zelf doen, want al doende leert men.

Coaching staat met stip op nummer 1 in onze prioriteitenlijst.

Vanaf het eerste jaar kan je deelnemen aan internationale busIT weken!

Onze IT-diploma’s openen de deur naar een boeiende job wagewijd.

AANVERWANTE OPLEIDINGEN ELEKTROMECHANICA

ELEKTRONICA - ICT

ENERGIETECHNOLOGIE

10

What’s in a name? De ICT’er zal dezelfde tewerkstellingsmogelijkheden hebben als de TI’er. Alleen liggen de accenten tijdens de opleiding een beetje anders. De ICT’er zal iets meer te maken krijgen met de achterliggende technologiën, met de elektronica dus.


KUN JE STUDEREN IN...

WIST JE... • dat de opleidingen toegepaste informatica en (elektronica)-ICT best veel gelijkenissen hebben? • dat je als informaticus zowat in elk bedrijf tewerkgesteld kan worden, volledig in lijn met je eigen interesses. Ja, zelfs een ziekenhuis heeft IT-experts nodig. • dat je binnen de opleiding kan kiezen voor een verdieping in softwareontwikkeling, systeem- en netwerkbeheer en business solutions.

CAMPUS PROXIMUS HEVERLEE Campus Proximus, het vroegere mekka van de telecommunicatie, bevindt zich te midden van een bedrijven- en researchpark in Heverlee. De studenten van de groep Management en Technologie, met name Toegepaste Informatica, Office Management en Bedrijfsmanagement namen er hun intrek, en maakten er op die manier een echte campus van. Campus Proximus biedt ook onderdak aan het centrum voor volwassenenonderwijs CVO Mobyus, aan de International School of Leuven en aan het bedrijf One Access. Er is plaats voor zo’n 3500 studenten.

INSTROMEN IN FEBRUARI Ook voor wie niet meteen op het juiste spoor zat bij het maken van zijn studiekeuze willen we graag een oplossing bieden. Kom je na 1 semester te weten dat een academische bachelor niets voor jou is, dan kan je, eventueel zelfs met een aantal vrijstellingen, meteen voor een goed gevuld semester bij ons terecht. Probeer dus toch alles op alles te zetten om enkele credits in januari al te verzilveren. Ook voor wie nog geen credits behaalde, of voor wie uit een hele andere richting kwam, hebben we een goed gevuld aanbod klaar. We bieden namelijk een aantal opleidingsonderdelen zowel in het eerste als in het tweede semester aan om in te spelen op de noden van de februari-instromer.

• dat je binnen de opleiding voor 6 SP helemaal vrij kan kiezen voor een vak binnen of buiten de opleiding. • dat we met onze projectweken een uniek concept hebben, dat nergens anders in Vlaanderen wordt aangeboden, en dat jou de kans geeft om binnen de opleiding al te werken aan managementskills.

ONZE KEUZETRAJECTEN • Softwareontwikkeling: Je krijgt maar niet genoeg van programmeren? Je wil leren welke frameworks er zoal bestaan om je webprojecten een boost te geven? Je wil ontdekken hoe je aan een applicatie begint die online en wereldwijd gebruikt zal worden? Je moet en zal het fijne weten van rendering en al wat erbij komt kijken? Twijfel niet, dit is voor jou! • Systeem- en netwerkbeheer: voor wie wil weten hoe het Internet nu echt werkt, hoe Netflix je favoriete films en series tot bij je thuis krijgt, hoe het zoekveld van Google een interface is tot bijna een miljoen servers. Aan de hand van praktische voorbeelden maak je kennis met allerhande technologieën en bekijken we hoe je taken kan automatiseren. Zowel typische thuisnetwerken als netwerken van grote bedrijven komen aan bod. Ook beveiliging krijgt veel aandacht. We bekijken onder andere hoe aanvallen in zijn werk gaan en hoe je je hiertegen kan wapenen. • Business solutions: voor wie af en toe denkt dat de managementopleidingen toch ook iets hebben, maar het mag meer, breder, technischer. Voor wie meer interesse heeft in de flow en in het achterliggende bedrijf, dan in het technische van een enkelvoudig programma, voor de sociale IT’er, niet wereldvreemd, en geen schrik van een goed gesprek met klanten. 11


DE OPLEIDING TOEGEPASTE INFORMATICA CAMPUS PROXIMUS, HEVERLEE

Van sociale media en apps tot medische software en webbanking: de digitale wereld is overal. Wil jij de creatieveling zijn die meebouwt aan de digitale applicaties van morgen? Wil jij ICT-oplossingen op mensenmaat aanbieden? Dan is deze opleiding iets voor jou!

We introduceren je in de wondere wereld van bits & bytes, koppelen systematiek aan analyse en overgieten dit met een sausje van social skills. Staan verder nog in ons script: veel ontwikkelen en veel innoveren. Bezorgd om je voorkennis? Geen nood, je hoeft echt geen computerexpert te zijn om onze leerprocessen tot een goed einde te brengen. “Logische geest” en “gezonde interesse” in digitale technologie volstaan om hier op te starten. Krijg je al zin om mee te timmeren aan de digitale snelweg? Zorg er alvast voor dat je een eigen laptop* hebt en neem een byte uit deze opleiding! Je bestudeert niet alleen de wijde wereld van de informatica. Ook je sociale en communicatieve troeven til je naar een hoger level. En ondertussen schaaf je je inzicht in bedrijfsomgevingen en wiskundige componenten bij. Over multitasken gesproken. ;-)

* Via samenaankoop of de sociale dienst kan je voordelig een laptop aankopen.

12

IETS VOOR JOU? Deze studie met toekomst vraagt niet veel voorgeschiedenis, maar wel een neus voor analyse, systematiek, kennis en structuren. Je bent ook niet op je mondje gevallen en kan gemakkelijk interfacen met anderen. Ook meegenomen: je nieuwsgierigheid naar het bedrijfsleven en uiteraard: de gedrevenheid om een solide IT-basis te willen bouwen. LEREN IS KIEZEN Enerzijds verdiep je je in de stof en skills die voor elke informaticus belangrijk zijn. Anderzijds leg je zelf accenten in je opleiding. Wat interesseert jou het meest: Systemen en netwerken, Softwareontwikkeling of Business Solutions? Vanaf het vierde semester kan je specialiseren in het traject van jouw keuze.


1STE FASE

SP

Probleemoplossend denken

3

Bomen en grafen

3

Project 1

3

Technieken voor datamodellering (1 en 2)

6

Algoritmisch denken (js)

3

Scripttalen

3

Beginselen oo-programmeren (java)

5

OO-programmeren (java)

6

Web ontwikkeling 1 (html, css)

4

Web ontwikkeling 2 (servlet)

4

Computersystemen

6

Besturingssystemen 1

3

Computernetwerken 1

3

Computernetwerken 2

5

Business Process Management

TOTAAL

3 60

13


2DE FASE JOHN “Na een omweg langs de unief ben ik op UC Leuven-Limburg terechtgekomen. Zéér vriendelijk onthaald, meteen vrijstellingen gekregen en tegelijk ook de kans om aan mezelf te ‘bouwen’. De lessen worden afgewisseld met bijschoolse activiteiten zoals studentenbarbecues en uitstapjes naar IT-events als Devoxx en jobbeurzen … en natuurlijk ook naschoolse activiteiten zoals een terrasje links en rechts. Omdat ik nu (tot mijn grote spijt al) in mijn laatste jaar zit, mag ik binnenkort op stage bij een bedrijf dat ik zelf heb voorgesteld. Heb er zin in!”

SP

Communicatie

3

IT en Management

3

Statistiek

3

Project 2

3

Databanken (1 en 2)

6

OO-ontwerpen (java)

6

Visuele gebruikersomgevingen (C#, Fr)

3

Testing

3

Internetprogrammeren minor (spring, ...)

3

Web ontwikkeling 3 (framework)

3

Web ontwikkeling 4

3

Besturingssystemen 2

4

Routing en Switching Essentials

3

Objectgerichte systeemanalyse

5

Business Analytics minor

3

Keuzetrajecten - kiezen uit (1), (2) of (3)

Softwareontwikkeling (1)

Internetprogrammeren major (spring, ...)

3

Programmeren voor multimedia

3

Systeem-en netwerkbeheer (2)

Operationele analyse

3

Scaling Networks

3

Business Solutions (3)

Enterprise Architecture

Business Analytics major

TOTAAL

14

3 3 60


3DE FASE

SP

Français pour le boulot & projectcoaching

3

Beroepspraktijk en ethiek (Fr)

3

IT en Recht

3

Afstudeerproject Stage

7 20

Mobiele toepassingen (android)

3

Systeembeheer minor

3

Beveiliging

3

Service Oriented Architecture

3

Keuzevakken

6

Vervolg keuzetrajecten (1), (2) of (3) Softwareontwikkeling (1)

Distributed Applications

3

Mobiele toepassingen (android)

3

Systeem-en netwerkbeheer (2)

Connecting Networks

3

Systeembeheer major

3

Business Solutions (3)

Enterprise Information Management

TOTAAL

6

Naast de keuzeopleidingsonderdelen die georganiseerd worden binnen je opleiding, wil je misschien ook een opleidingsonderdeel volgen buiten je eigen opleiding? Dat kan met onze gemeenschappelijke opleidingsonderdelen die studenten uit alle richtingen kunnen kiezen. Naast de nodige credits verdien je met deze opleidingsonderdelen een bredere basis én maak je meer kans op de arbeidsmarkt. Een aanrader! Je hebt de keuze uit: • anders kijken naar kansarmoede • beleggen anders bekeken • communicatiebeleid • Deutsch für Anfänger • dringende eerste hulp • Español para principiantes (Spaans voor beginners) • Europe in 936 minutes • grafische vormgeving: Photoshop • Moving “M” • op weg naar het Zuiden • participatie en praktijkgericht onderzoek • personenbelasting in 20 stappen • start je eigen zaak • studentenparticipatie • wetenschapscommunicatie • word je eigen gezondheidscoach

60

15


ELEKTRONICA-ICT IN VOGELVLUCHT ELEKTRONICA-ICT’S TROEVEN

1

100% jobgarantie

2

Up-to-date labo’s

3

Eindwerkonderzoek bij hightechbedrijven

Met een bachelor Technologie heb je 100% garantie op werk.

Je traint in up-to-date labo’s waar ook professionals komen bijscholen.

Je kan je eindwerkonderzoek uitvoeren bij hightechbedrijven uit de regio.

AANVERWANTE OPLEIDINGEN ELEKTROMECHANICA

TOEGEPASTE INFORMATICA

ENERGIETECHNOLOGIE

16

What’s in a name? De TI’er zal dezelfde tewerkstellingsmogelijkheden hebben als de ICT’er. Alleen liggen de accenten tijdens de opleiding een beetje anders. De TI’er zal iets meer te maken krijgen met de bedrijfstechnieken, de businesskant dus. De ICT-er legt meer de link met de elektronica-kant


KUN JE STUDEREN IN...

DE OPLEIDING In de opleiding ELEKTRONICA - ICT vind je twee afstudeerrichtingen onder één dak. Vanaf het eerste jaar kies je ofwel voor de afstudeerrichting ELEKTRONICA ofwel voor de afstudeerrichting ICT. In ICT word je niet alleen ondergedompeld in de wereld van de INFORMATICA maar ook in de onmetelijke wereld van de COMMUNICATIETECHNIEKEN. Voel de voldoening als je met behulp van software netwerken kunt beheersen, deel uitmaken van het internet, communiceren met apparaten rondom je of de hele wereld rond.

CAMPUS DIEPENBEEK Op de grootste campus van de UC Leuven-Limburg bevinden zich de gebouwen van Management, Technologie, Welzijn en Lerarenopleiding Secundair Onderwijs. Ook de studenten industrieel ingenieur van de KU Leuven – UHasselt vertoeven vaak op onze campus. In totaal goed voor 4000 studenten. Op de campus kan je genieten van een centraal gelegen restaurant met een uitgebreid menu (van warm buffet tot salad bar) en een cafetaria. Verder op onze campus: twee mediatheken en het Stuvohuis.

DE TEAMS VAN ELECTRONICA-ICT WONNEN RECENT:

cera award innoveren met een hart

Moving Minds Award 2017 & 2018

CERA Award 2017 & 2018

Als ELEKTRONICUS ben je een schepper. Je ontwerpt met de nieuwste technieken allerlei soorten hardware, maar je leert ook software schrijven om jouw apparaten aan te sturen. Niets is zo mooi als toestellen controleren en toekijken hoe ze alles uitvoeren op de manier zoals jij het ontworpen hebt. Om alle nodige kennis en vaardigheden te verwerven, krijg je in kleine groepen les en voer je zo ook opdrachten uit in een combinatie van labo’s, geleide oefeningen, theoretische uiteenzettingen en projectonderwijs.

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN Als professionele bachelor in de elektronica-ICT maak je carrière in bedrijfstakken die zich bezighouden met: • multimedia-ontwikkeling • software-ontwikkeling • consumentenelektronica • industriële elektronica (vervaardigen en herstellen van elektronische apparaten) • computernetwerkinfrastructuur • webontwikkeling • mobiele communicatie (smartphones) Ook kan je terecht in openbare besturen, of kan je je als zelfstandige vestigen. Als je een pedagogisch diploma behaalt kan je in het onderwijs aan de slag. Wil je verder studeren, dan kan je via een schakelprogramma een masteropleiding volgen. 17


PROFESSIONELE BACHELOR ELEKTRONICA-ICT AFSTUDEERRICHTING ICT INFORMATIE- EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE CAMPUS DIEPENBEEK

Word jij een blitse ICT’er? Ben jij geïnteresseerd in informatica, maar wil je meer doen dan informatiestromen sturen en beheren? Wil je ook apparaten kunnen aansturen met allerhande applicaties? Wil je kunnen toveren via je computer of jouw smartphone? Dan is onze opleiding ICT geschikt voor jou. Wij bieden je net dat ietsje meer dat je job avontuurlijk en uitdagend maakt.

Je leert niet alleen álle kneepjes van informatica: programma’s schrijven, websites ontwikkelen, netwerken beheren … Je leert ook communicatietechnieken: hoe je software kunt gebruiken om te communiceren met apparaten rondom jou of op verre plaatsen. Hoe ontwikkel je apps om met jouw smartphone jouw huis te besturen, de lichten aan te sturen, de poort te openen en te sluiten … ICT gaat verder dan informatica alleen. Je kunt deze opleiding aanvatten niet alleen vanuit een informatica-gerichte opleiding maar ook vanuit andere ASO- of TSO-richtingen. Dé vereiste is interesse in de wondere wereld van ICT. Join us!

18


19


WOUTER UTEN BACHELOR IN DE ELEKTRONICA-ICT EN OPRICHTER VAN UGENTEC “Ik koos destijds voor een professionele bachelor elektronica-ICT. Al mijn ervaringen en experimenten kregen een professionele achtergrond. Ik heb funderingen gebouwd waarmee ik verder kan gedurende mijn verdere carrière. Ik deed stage bij Pathofinder, ik ontwikkelde er bio-informatica software. In de huidige diagnostiek moet de arts de data, afkomstig van labotoestellen nog visueel analyseren en interpreteren, wat veel tijd kost en waarbij soms fouten optreden. De software die ik heb ontwikkeld bepaalt automatisch en volledig objectief of een patiënt besmet is met een bepaalde infectie. Met deze stage werd ik geselecteerd door Voka (Kamer van koophandel Limburg) voor de Q-stage. Ik eindigde in de top drie. Door mijn opleiding werd mijn technische bagage groter. Ik was ervan overtuigd dat mijn kennis inzake webdesign voldoende was om te kunnen concurreren met de markt. De ondernemer in mij werd wakker en ik startte met een eigen zaak, gespecialiseerd in de ontwikkeling van websites en webshops. Ondertussen kan ik zeer tevreden terugkijken en ben ik al van een kleine onderneming overgeschakeld naar een volwaardige onderneming. Ik ben ervan overtuigd dat de fundering die ik gedurende mijn driejarige opleiding aan UC Leuven-Limburg opbouwde heeft bijgedragen tot het succes van mijn eigen zaak en de succesvolle stage.”

20


PBA ELO-ICT: ICT 1STE FASE

SP

Rekenkundige technieken 1

3

Rekenkundige technieken 2

3

Technisch Engels

4

Micro-controller — C

4

Front-end Webdesign basis

3

Front-end Webdesign advanced

3

Software Analyse

3

Netwerken P2P basisconnectiviteit

4

Databases

5

Software Engineering 1

4

Software Engineering 2

4

Microcontroller PC

4

Netwerken P2P routing en beveiliging

4

Computer graphics

5

Front-end Webdesign Javascript

4

ICT Project 1

3

TOTAAL

60

PBA ELO-ICT: ICT 2DE FASE

SP

PBA ELO-ICT: ICT 3DE FASE

SP

Embedded Linux

5

Arbeidsveiligheid

3

Front-end Webdesign Angular JS

4

Sociale Vorming 2

5

Software Engineering 3

4

IT-Tools 2

4

Software Engineering 4

4

Netwerken 5-Windows-Server

5

Server Side Web-applicaties PHP basis

3

Mobiele Apps 2

5

Netwerken 3 — Linux servers

4

ICT Projects: Agile development

6

Toegepaste Statistiek

4

Server Side Web-apps. ASP.NET

4

Embedded Webcontrollers

4

Software Engineering 5 Java

4

Server Side Web-applicaties PHP gevorderd

4

Netwerken 4 - Datacenters

4

ICT Projects: Object Oriented Design UML

5

Projectstage

20

Sociale Vorming 1

6

TOTAAL

60

IT-Tools 1

4

DSP Technics 1

4

Mobiele Apps 1

5

TOTAAL

60

21


PROFESSIONELE BACHELOR ELEKTRONICA-ICT

AFSTUDEERRICHTING ELEKTRONICA CAMPUS DIEPENBEEK

Elektronica = creativiteit! CreÍer je eigen apparaten, word een kunstenaar in de werelden van elektronica, computertechnologie, telecommunicatie, multimedia. Ontwerp je eigen printplaten met hoogtechnologische programma’s, programmeer micro-processoren, communiceer draadloos, ontwikkel apps ... Kortom, zet de wereld naar jouw eigen hand.

Als elektronicus heb je een brede kijk op de wereld. In bijna elk apparaat dat je dagelijks vastneemt, zit elektronica. Elektronica en ICT-technologie gaan hand in hand samen. Maar je weet nooit in welke business je later terecht komt, daarom krijg je ook opleiding in de gebieden van elektronische automatisering. Ligt jouw belangstelling voor de fantastische elektronische wereld meer bij hardware dan bij software, aarzel dan niet meer - ongeacht de vooropleiding die je gevolgd hebt!!! Onze opleiding elektronica is echt iets voor jou.

22


23


JANNIK LUYTEN BACHELOR IN DE ELEKTRONICA-ICT “Wat me vooral is bijgebleven, is dat de opleiding garant staat voor een solide en brede basis. Je komt met alle aspecten van ICT in contact: programmeren in verschillende talen, het schrijven van complexe zoek-queries voor verscheidene databases, een basis over computernetwerken, het maken van websites, hoe je je het beste presenteert op je eerste sollicitatiegesprek, en zoveel meer.

PBA ELO-ICT: ELEKTRONICA 1STE FASE

SP

Analoge Elektronica Basis

6

PCB-design

3

Rekenkundige technieken 1

3

Rekenkundige technieken 2

3

Microcontroller 1

4

Microcontroller 2

3

Digitale Elektronica Algemeen

4

De docenten trachten je deze informatie op een praktische manier bij te brengen, a.d.h.v. verschillende projecten die je, alleen of in teamverband, tot een succesvol einde brengt. Dit allemaal onder begeleiding van de docenten, die jou zelf laten experimenteren en zoeken om je een zelfstandig gevoel bij te brengen, maar altijd klaarstaan om je te helpen indien nodig.

Analoge Elektronica Gevorderd

5

Technisch Engels

4

Elektriciteit & toepassingen 1

4

Elektriciteit & toepassingen 2

5

Fundamentele wetenschappen

4

Software Engineering 1

4

Project 1

4

Toch hoeft het zeker niet alleen ‘all work and no play’ te zijn. Zo zijn er vele studentengelegenheden die de jaren zo mooi maken, waarbij de docenten wel eens een oogje dicht durven knijpen indien je wat minder oplettend bent.

Data-acquisitie 1

4

Hoe zit het met mij? Na het behalen van mijn Bachelor aan UC Leuven-Limburg heb ik mijn Master of Science in Toegepaste Informatica aan de KUL behaald, en werk ik nu als Atlassian Solution Engineer bij ACA ITSolutions. Hier sta ik in voor het configureren en installeren van de verschillende Atlassian producten, en het ontwikkelen van klant-specifieke plug-ins. Voor mij was studeren aan de UC Leuven-Limburg alvast een geweldige tijd, en ben ik zeer blij met hoe de studenten klaargestoomd worden als een sterke werkkracht voor de professionele markt of een krachtige aanloop krijgen naar een Masteropleiding.”

24

TOTAAL

60


PBA ELO-ICT: ELEKTRONICA 2DE FASE

SP

PBA ELO-ICT: ELEKTRONICA 3DE FASE

SP

Software Engineering 2

4

Vermogenselektronica 2

5

Project 2

3

Automatisering regeltechniek 2

6

Data-acquisitie 2

3

Sociale Vorming 2

5

Analoge Elektronica & functies

4

Vision Applications

5

Automatisering PLC

3

Arbeidsveiligheid

3

Netwerkcommunicatie

3

Project 3

10

Front-end Webdesign basis

3

Mobiele Communicatie

Embedded Linux

3

Projectstage

20

Toegepaste Statistiek

4

TOTAAL

60

Digitale Elektronica progr. Logica

3

RF Communication of Hoogfrequenttechnieken

4

Digitale Audio & Video Broadcasting

4

DSP technics 1

4

Sociale Vorming 1

6

Automatisering Regeltechniek 1

5

Vermogenselektronica 1

4

TOTAAL

6

60

25


MEET THE MOVING MINDS UCLL is de hogeschool voor Moving Minds. Studenten én lesgevers zijn voortdurend ‘on the move’. We worden bewogen in emotionele zin, geraakt door wat er in de wereld gebeurt. We bewegen zelf mee met onze omgeving en de wereld rondom ons. We bewegen door en samen met anderen, in denken, doen en zijn. En we doen onszelf en anderen bewegen: we doorbreken hokjes en streven naar verdere ontwikkeling van onszelf, de professionele omgeving in de regio en de wereld waarvoor we ons engageren. STERKE, AUTHENTIEKE PERSOONLIJKHEID

INSPIRERENDE PROFESSIONAL

INNOVATIEVE, ONDERNEMENDE NETWERKER

BREEDDENKENDE, GEËNGAGEERDE WERELDBURGER

Je wordt geen Moving Mind door enkel in de les te zitten. Via projecten, onderzoek, stage, internationale uitwisseling enz. kijk je over de grenzen heen. Samen met bedrijven en organisaties ga je op zoek naar nieuwe opportuniteiten. Er zijn geen standaardrecepten. Wel veel sprekende voorbeelden.

26


UCLL RESEARCH & EXPERTISE Wij zijn de hogeschool van de Moving Minds. We willen future-proof kennis, dienstverlening én mensen afleveren. UCLL Research & Expertise doet daarbij aan praktijkgericht onderzoek. Daarmee updaten we onze opleidingen en navormingen permanent. Daardoor kunnen we ook onze dienstverlening naar het werkveld op een hoog niveau houden. Onze 8 expertisecentra zijn bemand met onderzoekers uit verschillende disciplines en werken samen in functie van een externe vraag. In elk expertisecentrum streven we naar excellentie. We bieden van daaruit ook een uitgebreid navormingsaanbod aan, geïnspireerd door de markt en toegespitst op de noden van onze klanten.

Onze aanpak is multidisciplinair: zo krijgen we de scope van een project vlijmscherp. De samenstelling van onze projectteams is telkens een stukje maatwerk. We poolen voor elk project de juiste skills uit een heterogene groep van ruim 300 onderzoekers. We hebben een breed internationaal netwerk, dat we continu uitbreiden. Dat doen we onder andere door middel van participatie in diverse internationale projecten, samenwerkingen met associatiepartner KU Leuven en de werking van ons International Office. We beschikken, als enige in onze sector, over het Q*for kwaliteitslabel voor consultancy en navormingen.

EXPERTISECENTRUM DIGITAL SOLUTIONS DIGITALISERING

Expertisecentrum Digital Solutions is uw partner in (contract-) onderzoek en dienstverlening om uw organisatie te ondersteunen bij de gewenste digitalisering: van klassieke ICT zoals datamodellering, computernetwerken en bijhorende security, behaviour driven software development, over industrialisering 4.0 (operationele en analytische Big Data al dan niet gelieerd aan IoT) en zorgtechnologie, tot e-learning welke ondersteunen in het overbrengen van kennis. Onderzoekslijnen Digital Solutions: BIG DATA/IOT ICT ZORGTECHNOLOGIE E-TECHNOLOGIE USER CENTERED DESIGN

BART JACOBS LECTOR EN ONDERZOEKER ELEKTRONICA-ICT, DIEPENBEEK WINNAAR SENIOR CERA AWARD 2016 “Een student elektromechanica die aan een dementerende zuster vraagt naar welke muziek ze graag luistert of een student elektronica die met kinderen met epilepsie aan de gang gaat: het zijn hele uitdagingen. Toen ik een aantal jaren geleden bescheiden startte met kleine eerste projectjes zag ik studenten openbloeien en zelfs na de deadline van hun stage doorwerken aan de oplossing. Gewoon omdat ze zoveel voldoening kregen van het werk, en de interactie met de doelgroep. Wij als UCLL hogeschool hebben een absolute doelstelling en prioriteit gemaakt om het multidisciplinair samenwerken tussen studenten effectief te laten neerdalen in de opleidingen. Ik zie ook dat andere hogescholen en universiteiten die weg volgen en kan dat alleen maar aanmoedigen.” 27


PROJECTWERK Binnen de opleiding toegepaste informatica wordt er, naast het vastgelegde curriculum, ieder semester een projectweek georganiseerd. De thema’s laten we variëren, van mobiele applicaties voor bedrijven over beveiliging in al zijn aspecten tot big data en techniek in de zorg. Het doel van deze weken is om in groepjes over de fasen heen samen te werken. Dit geeft de eerstejaarsstudenten de kans om te zien wat ze in een latere fase zullen leren, en het leert de tweede- en derdejaarsstudenten om samen te werken met juniors, om hen mee te nemen en te trainen. Deze projectweken geven ons de kans om andere aspecten van het leren te belichten, om onderzoek en dienstverlening actief op te nemen in het curriculum. Binnen de opleiding elektronica-ict zitten projecten gespreid over het hele jaar verweven in de opleiding, waardoor de focus meer ligt op verdieping en in de praktijk brengen van skills uit een aantal verschillende opleidingsonderdelen. De kans is groot dat we in de nabije toekomst nauwer zullen gaan samenwerken in onze projectweken.

DENNIS KOKX STUDENT BEDRIJFSMANAGEMENT HANDS-ON ERVARING “Het belang van ‘Big Data’ is verbazingwekkend en groeit nog steeds. Tijdens deze cursus krijg je inzicht in wat big data kan bieden door middel van theoretische voorbereiding in combinatie met hands-on ervaring. Onder begeleiding van lectoren Griet, Patrick en collega-klasgenoten lost je multidisciplinaire team een interessante businesscase op die je capaciteiten om in een team te werken uitdaagt. Dit helpt je ook de analyses achter data science te begrijpen en een netwerk vol met kansen voor de toekomst te creëren . Als een bonus: geen eerdere programmeerervaring vereist!”

BUSIT WEEKS

De BusIT weeks geven je de kans om op verplaatsing met studenten uit alle hoeken van de wereld samen te werken aan boeiende projecten; dit kan al vanaf je eerste jaar. Voor wie zich niet zo goed voelt bij het overslaan van een week verplichte lessen, zijn er ook de weekend challenges in Parijs. We proberen ook om iedereen gedurende één week in maart te laten proeven van andere culturen door zelf een projectweek in een internationaal 28 te organiseren. jasje

INTERNATIONALE SKILLS Binnen de opleiding toegepaste informatica bieden we aan de studenten participeren aan BusIT weeks (een initiatief vanuit BusITNet) en aan Challenge Weekends in Parijs. Binnen de opleiding Elektronica-ICT is een buitenlandse reis een vast item in het curriculum, waarbij de bestemmingen naargelang het beschikbare budget van de student meer of minder exotisch zijn. De insteek is echter altijd het opsnuiven van de sfeer in een aantal niet-Belgische IT-bedrijven.


STUDENTENPARTICIPATIE Studenten krijgen de kans om de opleiding actief mee vorm te geven. Binnen toegepaste informatica is er een sterke vertegenwoordiging van studenten in de studentenraad. Studenten worden betrokken bij het curriculum opstellen, in samenwerking met de POC. Studenten worden uitgenodigd om voorstellen tot verbetering te formuleren, en hebben zo al meermaals bijgedragen tot wijzigingen in het curriculum. Ook de studentenverenigingen worden heel actief betrokken bij allerlei activiteiten, zo kon Informatica Studentenwerking (ISW) tijdens de “week van de beveiliging” zorgen voor een heuse “capture the flag” uitdaging.

29


VERDER STUDEREN NA EEN BACHELOR Je diploma op zak? Zin om verder te studeren? In combinatie met werken? In het hoger onderwijs zijn er vele mogelijkheden, onder meer:

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit. Dankzij onze Associatie KU Leuven beschik je over heel wat mogelijk heden daartoe. • Master in de Toegepaste Informatica • Master in de Industriële Wetenschappen: Elektronica - ICT • Je kan een bachelor-na-bachelor volgen: een programma van 60 studiepunten, soms in 1 jaar voltijds, of soms gespreid over meerdere jaren, in combinatie met werk. Bijvoorbeeld banaba’s rond Management of Marketing. • Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten: bijvoorbeeld Business analyse. • Je kan gaan voor de vele navormingen die de UCLL jaarlijks aanbiedt. Voor het volledige aanbod aan navormingen: www.ucll.be/navorming

30


GRADUAAT OF BACHELOR? Twijfel je of een bacheloropleiding wel iets voor jou is? Misschien kan je opteren voor een graduaat.

Manama MASTER Banaba

Dat zijn opleidingen die ook tot het hoger onderwijs behoren, maar veel meer dan een bachelor gericht zijn op een specifiek beroep. Een graduaat is erg praktijkgericht en bevat min. 1/3 werkplekleren. Hands on. Doorgaans is het een traject van 2 jaar of 120 studiepunten.

Schakelprogramma

GRADUAAT/ HBO5

PROFESSIONELE BACHELOR

ACADEMISCHE BACHELOR

SECUNDAIR ONDERWIJS

UCLL GRADUATEN TECHNOLOGIE HEVERLEE (VOORHEEN CVO MOBYUS)

• Internet of Things • Programmeren • Telecommunicatietechnieken

Als je een graduaat behaald hebt, kan je alsnog kiezen voor een verkort traject. Daarmee verwerf je dan een bachelordiploma.

31


JE STAAT ER NOOIT ALLEEN VOOR OP UCLL PERSOONLIJKE BEGELEIDING

EERSTE HULP BIJ HOGESCHOOLSTRESS Knap: je zet de stap van het secundair naar het hoger onderwijs! Hallo nieuwe stad, ander studieritme en emmers vol vrijheid (inclusief verantwoordelijkheid). Einddoel is natuurlijk om je diploma op zak te steken en dan de rest van je leven te beginnen. Maar wij bij UCLL maken er graag een toffe “tussentijd” van! Dat wil niet zeggen dat je jezelf niet zal tegenkomen. Moeilijke momenten, dipjes en hindernissen horen erbij. UCLL staat je daarin

bij met raad en daad – 100% vertrouwelijk, natuurlijk. Zit je met persoonlijke, leer- of andere problemen? Spreek dan je studentencoach aan: we zoeken samen naar een oplossing!

“Je hoofd boven water houden is niet genoeg. Wij willen dat je op een roze flamingo door je studentenjaren glijdt.” Studentencoach Joëlle

S.O.S. (STUDIE)PROBLEMEN Dag 1 op de hogeschool: je maakt meteen kennis met je studentencoach, hét aanspreekpunt gedurende je startjaar op UCLL. Op basis van je persoonlijke noden en je studieresultaten doorheen het jaar maakt deze sympathieke studentencoach je wegwijs in het studentenbegeleidingsaanbod op UCLL. Soms is een goed gesprek al voldoende, soms is er meer nodig. Je studentencoach weet dan precies bij wie je de beste hulp kan ontvangen: of dat nu op vlak van welzijn, financiering of trajectbegeleiding is. Just ask!

32


JE PERSOONLIJKE STUDENTENCOACH Als eerste contact- én vertrouwenspersoon helpt de studentencoach jou om een superstudent te worden! Hij/zij traint verder je vermogen om hulp te vinden op de juiste plek.

COACHING

DIENSTEN

SPECIAAL STATUUT? ABSOLUUT! You choose, you lose … Tenzij je kiest voor een UCLL-studie die 100% in balans is met alle andere aspecten van je leven! Als één van deze erkende statuten op jou van toepassing is, start de studentendienst met plezier een persoonlijk dossier voor je op. Even babbelen, en vervolgens bekijken we in detail hoe we jouw studiecombo vlot kunnen laten verlopen.

START2STATUUT Studeren + topsporten

TAALCOACH

STUDENTENDIENST

Geen “grammar nazi”, wel iemand die je helpt om je taalvaardigheid af te stellen op het hoger onderwijs.

Luisterend oor + concrete tips = happy student. Zorgcoördinatie voor studenten met een functiebeperking inbegrepen!

Ben jij niet enkel een Moving Mind, maar ook een Moving Body? Bij UCLL kunnen sportieve studenten hun ding blijven doen.

Studeren + werken Studeren is al een job op zich, dus wanneer je ook nog aan de slag bent op de arbeidsmarkt voorzien we graag speciale ondersteuning.

Studeren + functiebeperking

TRAJECTCOACH Een studietraject loopt niet altijd van A naar B, en da’s met behulp van de trajectcoach no problem.

PSYCHOLOGISCHE ONDERSTEUNING De deur van de psychosociale dienst staat altijd voor je open indien je met aanhoudende kopzorgen kampt.

Studenten met een functiebeperking of leerstoornis worden op UCLL met open armen ontvangen. Dankzij begeleiding en faciliteiten op maat zorgen we voor een positieve studie-omgeving.

Studeren + kunst/muziek Heb jij een artistieke kant die je ook graag tijdens je hogere studies wilt onderhouden? Dan is het kunstenaarsstatuut er voor jou.

Studeren + mantelzorg

STUDIECOACH

SOCIALE DIENST

De studiecoach vertelt je hoe je een goede studieplanning opstelt en hoe je kan omgaan met deadlines.

Met of zonder studiebeurs: de sociale dienst is steeds bereid om jouw financiële situatie onder de loep te nemen. Let’s talk!

Voor alle speciale studenten die naast Moving Mind eveneens mantelzorger zijn, voorzien we de nodige flexibiliteit en ondersteuning.

Studeren + ondernemen

Natuurlijk verlenen we ook onze support aan ondernemende UCLL’ers. Zij kunnen zo een eigen zaak of freelance-activiteit (blijven) onderhouden.


F ND 1 JOUW STAPPENTELLER TIJDENS JE STUDIES! #FRISINZICHTOPENTNIEUWEDEUREN Jezelf beter leren kennen begint vaak al bij het zoeken naar een gepaste studie. Droomrichting gevonden? Ook dan raak je wel eens het noorden kwijt. UCLL has an “app” for that: swipe jezelf naar rechts met FIND, een handig digitaal kompas dat jouw (studie)persoonlijkheid analyseert en je indien nodig uitnodigt op date met je studentencoach om over de resultaten te chatten.

Toch vergelijken we FIND liever met een stappenteller dan met Tinder. Net als de Fitbit om je pols, geeft FIND je immers haarscherp inzicht in jezelf: 100% digitaal en 200% holistisch, zodat je altijd en overal toegang hebt tot het totaalplaatje van jouw studie-analyse. Op die manier wandel je steevast recht op je doel af. One step at a time!

“FIND is een erg nuttige tool om zicht te krijgen op je uitdagingen, maar zeker ook op je sterktes. Balans is het sleutelwoord!” Studie en studentenbegeleiding Sofie 34

2


STAP 1 Vul online de vragenlijst in.

3

STAP 2

4

Aan de hand van je antwoorden krijg je zelf een idee van waar je staat op vlak van persoonlijke ontwikkeling.

STAP 3 Kies of begeleiders inzage krijgen in je resultaten … of niet. Je controleert de privacysettings van de tool helemaal zelf!

5

STAP 4 Samen met je studentencoach en andere begeleiders kan je nu doelbewust verdere stappen nemen.

STAP 5 Fris inzicht verworven, jezelf gevonden? Dan ben je al een stap dichter bij het worden van een echte UCLL Moving Mind!

LET’S FIND OUT ABOUT YOUR ... MENTAL HEALTH

Op UCLL wordt jouw mentale welzijn niet verwaarloosd, want goed studeren begint bij je goed voelen: in je vel, in je klas … Kortom, je ganse studentenleven. De FIND-tool meet op welk niveau je sociale interactie zit en hoe (on)zeker je je voelt in de ‘brave new world’ van de hogeschool.

STUDIESKILLS

Je studievaardigheden hebben soms wat tijd nodig om zich te ontwikkelen. Toch wil je met FIND alvast van bij de start polsen hoe het zit met deze skills: informatieverwerking, studietechnieken, concentratie en timemanagement …

JOUW DRIVE

Heb jij 100% je ding gevonden in je gekozen studie? Of is dat uiteindelijke diploma je grootste motivator? Iedere student heeft andere drijfveren. Wanneer je deze via FIND te weten komt, kun je erop inspelen en je motiveren om het meeste uit je studententijd te halen.

STERK(TES)!

Je troeven uitspelen: belangrijk op de arbeidsmarkt, in het leven en dus ook zeker gedurende je studies. Hoe vroeger je ze ontdekt, hoe vroeger je ze kan benutten. Dankzij de FIND-tool krijg je inzicht in je sterke (en minder sterke) punten. Volgende missie: jouw sterktes inzetten!

35


MEER DAN STUDEREN ALLEEN BUS OF TREIN

Je kan goedkoop het openbaar vervoer gebruiken, bijv. met een Buzzy-Pass van De Lijn of de campuskaarten van de NMBS. In Leuven kan je voor €25 een buspas kopen. In Limburg betaal je €20 voor een campuspas voor de zone Hasselt-Diepenbeek of Genk-Diepenbeek. In Limburg kan je een aanvraag indienen om een stuk van je vervoersabonnement terugbetaald te krijgen.

CARPOOLEN

Hoewel de meeste campussen over heel wat parkeergelegenheid beschikken is carpoolen een prima idee voor milieu en portemonnee. We helpen je graag bij het vinden van reisgenoten.

CULTUUR

Cultuur duur? Je kan een stukje van je ticket terugbetaald krijgen! En met je studentenkaart krijg je toegang tot heel wat deals en wedstrijden.

ETEN

Je kan terecht in onze cafetaria voor een broodje of snack. Op de grote campussen serveren we je in ons restaurant ook warme maaltijden. Leuvense UCLL-studenten kunnen ook terecht in de Alma’s. Studeer je in Diest? Vraag dan onze lijst met studentikoze eetadresjes.

FIETS

Je kan in Leuven of Diest een fiets huren voor €25 inclusief een herstelabonnement. Bij de Fietspunten in Hasselt of Genk kan je een fiets gratis ophalen. In Diepenbeek moet je bij VEDO zijn. Je kan er ook terecht voor herstellingen aan studententarief.

UITGAAN

Kom zeker naar de Student Take Off (Hasselt), de Welcome Picknick (Genk) of de Studentenwelkom (Leuven). Word lid van één van de talloze studentenverenigingen! Ambiance verzekerd.

INSPRAAK

Word lid van de studentenraad en vertegenwoordig je medestudenten in de opleidingsraad, de academische raad of bij Stuvo (studentenvoorzieningen). Er zitten zelfs twee studenten in de Raad van Bestuur van UCLL!

KOT

Een kot zoeken? Begin best via ons: tips en kamerlijsten vind je via: www.kotwijs.be (voor Leuven) www.studentenkamerslimburg.be (voor Hasselt, Diepenbeek en Genk)

LAPTOP

Via campusshop.be kan je tegen voordelige prijzen aan hard- en software geraken.

ONDERNEMEN

Zin om zelf te ondernemen? Startminds helpt je met het opstarten van een eigen zaak, tijdens of na je studie. www.ucll.be/ startminds

ZINGEVING

Je bent bent welkom bij de Leuvense universitaire parochie. www.kuleuven.be/up In Limburg kan je deelnemen aan de activiteiten van de Christelijke Campusgemeenschap. www.ccgdiepenbeek.be

SPORT

Met je sportkaart krijg je korting op heel wat gewone én buitengewone sporten, in onze eigen accomodaties, of bij de collega’s. Een sportkaart heb je al voor €20 (Limburg) / €23 (Leuven).

JOB

Wil je een centje bijverdienen of heb je problemen met je baas? Bij de jobdienst kan men je helpen. Alle details vind je op www.ucll.be/dienstenvoorstudenten Bovenstaande prijzen gelden voor academiejaar 18-19. 36


GOED OM TE WETEN STUDIEGELD

(Geldig voor alle hogescholen en universiteiten in Vlaanderen, bedragen van academiejaar 2018 - 2019)

KEUZESTRESS?

Je kan op onze website terecht om jezelf te oriënteren of te testen:

www.ucll.be/orient

€ 922,30 € 484,30

BIJNA BEURSSTUDENT

Best online voorinschrijven vanaf half maart via de website:

www.ucll.be/inschrijven

€ 108,80 BEURSSTUDENT

Daarnaast heb je ook nog andere kosten. Voor de opleiding Toegepaste informatica op campus Proximus Heverlee: o.a. cursussen, laptop, boeken, raspberry pi, kopies, CISCO... Afhankelijk van je opleiding kan dat 300 à 800 euro bedragen voor de eerste opleidingsfase.

Voor de opleiding Elektronica-ICT op campus Diepenbeek: o.a. cursussen, boeken, elektronica-pakket... Afhankelijk van je opleiding kan dat 300 à 500 euro bedragen voor de eerste opleidingsfase.

Zit je met vragen over financiële kwesties? Klop gerust aan bij onze sociale dienst.

BEREIKBAARHEID Campus Proximus

Campus Diepenbeek

Station Leuven – Campus Proximus

Dusartplein Hasselt – Limburg Campus Diepenbeek

19 min.

11 min.

12 min.

11 min.

37


JOUW HOGESCHOOL IN VOGELVLUCHT Hogeschool UCLL biedt 17 graduaatsopleidingen en 18 professionele bacheloropleidingen aan op 10 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met zo’n 14.000 studenten en 1.500 medewerkers is UC Leuven-Limburg één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen.

UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt.

Moving Minds, mensen en ideeën in beweging brengen. Dat is de basisattitude van alle studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers aan hogeschool UCLL. De naam UCLL toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UC Leuven-Limburg is lid van de Associatie KU Leuven.

18 BACHELOROPLEIDINGEN

VERPLEEGKUNDE VROEDKUNDE MONDZORG VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE SOCIAAL WERK SRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN ORTHOPEDAGOGIE

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDERWIJS LERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

➎ ➑ LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

LEUVEN

BEDRIJFSMANAGEMENT OFFICE MANAGEMENT

1. CAMPUS GASTHUISBERG LEUVEN

CHEMIE

HEVERLEE ➌

TOEGEPASTE INFORMATICA

2. CAMPUS SOCIALE SCHOOL HEVERLEE

ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA - ICT ENERGIETECHNOLOGIE

3. CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

4. CAMPUS PROXIMUS HEVERLEE

5. CAMPUS CLENARDUS DIEST

6. CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

7. CAMPUS DIEPENBEEK

8. CAMPUS LiZa GENK

9. INLOOPHUIS ZUMA HASSELT

10. CAMPUS HEMELRIJK HASSELT

De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen. 38


KWALITEITSZORG De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie gaf hogeschool UCLL in september 2017 een mooi rapport. Enkele citaten uit het rapport van de instellingreview: (De studenten) zijn tevreden over de kwaliteit van hun opleiding en trots op (hun Moving Minds) projecten als Move Across Borders en Techniek in de Zorg. Ze zijn tevreden over de sterke studie- en studentenbegeleiding en over de kansen om internationale ervaring op te doen. De commissie vindt de visie van de hogeschool krachtig en vooral vernieuwend. De hogeschool is trots op haar baseline Moving Minds.

HEB JE NOG VRAGEN? CAMPUS LEUVEN Campus Proximus Heverlee Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee 016 375 700 technologieleuven@ucll.be

CAMPUS LIMBURG Campus Diepenbeek Agoralaan Gebouw B, 3590 Diepenbeek 011 180 300 technologielimburg@ucll.be

De opleidingen zijn gericht op de regionale arbeidsmarkt, actuele maatschappelijke uitdagingen en de internationale context. (De studenten) zijn enthousiast over de ondernemingszin en het wereldburgerschap die worden beoogd, de nadruk op talentontwikkeling en welbevinden, de voorbeeldfunctie van docenten.

Meer info over onze opleidingen vind je ook op www.ucll.be Op de website vind je alle opleidingsbrochures.

Deze brochure beschrijft onze hogeschool in nov. 2018. Wijzigingen zijn mogelijk. Raadpleeg ook steeds onze website www.ucll.be V.U. M. Vandewalle, Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee

"Het rapport van de NVAO bewijst nog maar eens dat UCLL voor kwaliteit staat. We zijn ook trots dat het rapport het meerdere keren heeft over het enthousiasme van onze medewerkers." — Marc Vandewalle — algemeen directeur hogeschool UCLL

www.ucll.be www.facebook.com/ucleuvenlimburg twitter.com/ucleuvenlimburg Transparantie is een essentieel aspect van kwaliteitszorg. Elke opleiding van UCLL heeft een kwaliteitsfiche. Je vindt die bij de opleidingspagina’s op onze website.

/ucleuvenlimburg 39


INFODAGEN

zaterdag zaterdag dinsdag zaterdag

23 februari 27 april 25 juni 7 september

2019 2019 2019 2019

10 – 14 u. 10 – 14 u. 17 – 20 u. 10 – 14 u.

SID-IN BEURZEN 2019

OPENLESDAGEN 2019

10 - 12 17 - 19 24 - 26 31 - 02 14 - 16

januari januari januari januari/februari februari

Alle campussen Alle campussen Alle campussen Alle campussen

Vlaams-Brabant Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen Antwerpen Limburg

Brabanthal Flanders Expo Kortrijk Expo Antwerp Expo Limburghal

maandag .... vrijdag

4 t/m 10 maart (krokusvakantie)

campussen Leuven – Diest

woensdagnamiddag

13–20–27 maart

campussen Limburg

SCHRIJF JE ONLINE IN OP UCLL.BE

DIEPENBEEK

-

www.ucll.be

DIEST

-

GENK

/ucleuvenlimburg

-

HASSELT

-

HEVERLEE

/ucleuvenlimburg

-

LEUVEN

/ucleuvenlimburg

Profile for UC Leuven-Limburg

Bachelor Toegepaste Informatica - Elektronica-ICT 2019-2020  

Bachelor Toegepaste Informatica - Elektronica-ICT 2019-2020