Page 1

Ontdek interactieve content via

studiekiezer professionele bacheloropleidingen 2017-2018

gezondheid • lerarenopleiding • management • technologie • welzijn

leuven • heverlee • diest • hasselt • diepenbeek • genk


kiezen voor Vroedkunde Biomedische Laboratoriumtechnologie Verpleegkunde

Gezondheid

Voedings- en dieetkunde

p14

Mondzorg

Lager onderwijs

p16

Lerarenopleiding

Kleuteronderwijs

Secundair onderwijs

Office management

Management

p18

Bedrijfsmanagement Chemie

p20

Toegepaste Informatica

Technologie Elektronica - ICT

Elektromechanica Energietechnologie

Sociaal werk Orthopedagogie

Welzijn

p22

Sociale Readaptatiewetenschappen

Kiezen is moeilijk. Er is zo’n grote keuze. En heel je leven hangt er van af. Of toch veel. Kies je met je hart of je verstand? Kies jij zelf? Of laat je je leiden door vrienden, ouders of leraars? Volg op de volgende pagina’s een tiental studenten die enkele jaren geleden 2 algemene infobrochurehun keuze maakten.


In deze brochure vind je de tool Layar: hiermee kan je video’s en foto’s op een heel leuke manier bekijken in combinatie met de brochure. Zeker de moeite om eens uit te proberen! Scan de QR-code of ga naar de app store om de gratis Layar app te downloaden.

Zie je dit symbool in de linker of rechterbovenhoek van de pagina?

Scan dan de pagina met de Layar app…

en ontdek de interactieve print!

Eindelijk...

4

Professioneel of academisch

6

Professioneel en academisch

8

Werken en studeren

9

Studie- en studentenbegeleiding

10

Verder studeren na een bachelor

24

Het leven op de campus

26

Meet the Moving Minds

28

Meer dan studeren alleen

32

En dan aan het werk

34

HBO5 en bachelor

36

De associatie KU Leuven

38

FAQ

42

Verklarende woordenlijst

43

Kiezen is moeilijk

44


4 algemene infobrochure


PROFICIAT Dat je deze brochure leest, vertelt veel over jou. Het betekent dat je verder wil studeren. Dat je nadenkt over je toekomst. Maar ook dat je nog met een pak vragen zit. “Aan welke school ga ik studeren? Spreekt het kotleven mij aan? Word ik later accountant of verpleegkundige? Leraar of laborant?” Hogeschool UC Leuven-Limburg helpt je graag op weg. In feite vragen we van jou - en al onze studenten - maar één ding: move. Iedereen is anders. Niet iedereen hoeft de beste / leukste / knapste / rijkste te worden. Zolang je maar vooruit wil. Moving minds. UC Leuven-Limburg is dé hogeschool voor moving minds. Enthousiaste, deskundige studenten en docenten met het hoofd en het hart op de juiste plaats. Goed uitgeruste campussen in Leuven, Heverlee, Diest, Hasselt, Diepenbeek en Genk. Een diploma met een internationaal karakter. En vooral: de ruimte om te bewegen.

Proficiat. Je zit in je laatste jaar secundair. Wij zijn Marnik, Laura, Séverine, Wim, Yannick, Senja, Yousra, Selin, Lena, … en wij vertellen hier graag hoe wij gedurende ons laatste jaar op de secundaire school omgingen met onze studiekeuze.

algemene infobrochure 5


EINDELIJK

SECUNDAIR ONDERWIJS Je volgt een schooljaar. Met alles er op en er aan. Slaag je met vrucht, dan begin je aan een volgend jaar.

Een hoofdvak met veel uren in het lesrooster is belangrijker dan een bijvak.

Eindelijk het einde van het leerplichtonderwijs. In je lagere en secundaire school volgde je een netjes afgebakend parcours. Afwijken is amper mogelijk. Opgelet: de meester kijkt! Freewheelen of brossen verboden. Nu: de start van het hoger onderwijs. Vrijheid blijheid? Vele mogelijkheden, keuzes, eigen verantwoordelijkheid. Maar dat betekent ook: complexe structuur, veel spelregels. Dus toch even opletten. Zoek de acht verschillen tussen je leven vroeger en wat er nu voor je open ligt.

Je bent geslaagd voor een heel jaar. Of niet.

Je programma ligt zo goed als vast.

Een les missen? Geen sprake van.

De klastitularis volgt je van nabij en waarschuwt je als je slecht bezig bent.

In je agenda staat netjes wat je gedaan hebt en wat je voor de volgende dag moet doen.

Je zit heel het jaar in dezelfde school. Alle lessen zijn in het Nederlands. Af en toe is er ruimte voor een schoolreis of buitenlandse trip

6 eindelijk


HOGER ONDERWIJS Je stelt een jaarprogramma samen met opleidingsonderdelen ter waarde van 60 studiepunten. In het eerste jaar volg je het standaardtraject. Nadien kan je programma afhangen van de opleidingsonderdelen die je eventueel moet hernemen en van de onderdelen uit een volgende opleidingsfase.

Elk opleidingsonderdeel heeft een aantal studiepunten. Een studiepunt komt overeen met ongeveer 25 à 30 uren ‘werk’: les voorbereiden en volgen, oefeningen maken, opzoekingen doen, blokken, examen afleggen, enz. Een opleidingsonderdeel van 6 studiepunten betekent dus dubbel zo hard werken als eentje van 3.

Je verwerft credits voor die opleidingsonderdelen waarvoor je 10/20 scoort. Je herneemt dus enkel vakken waar je geen 10/20 voor haalt. Een opleidingsonderdeel met een 8 of 9 kan je onder bepaalde voorwaarden laten ‘tolereren’: je doet het niet opnieuw, maar je krijgt er dan ook geen credit voor.

Je hebt vaak keuze uit verschillende afstudeerrichtingen of keuzemodules. Ook door stages, eindwerken en internationale uitwisselingsmogelijkheden lopen de programma’s van laatstejaarsstudenten ver uit elkaar.

Je docent veronderstelt dat je de lessen bijwoont. Maar uiteindelijk is het jouw keuze … Je mist dan wel de uitleg bij de leerstof of een oefening die een andere kijk op de inhoud geeft. Sommige opleidingsonderdelen werken met permanente evaluatie. En dan mis je de les best niet.

Als hogeschool geven we je informatie over je vorderingen en voorzien we begeleiding. Maar je bent zelf verantwoordelijk voor je studie. Je neemt zelf initiatief om met je studentencoach of je trajectcoach te gaan praten als je het moeilijk hebt.

Je bepaalt je eigen agenda. Maar je moet wel de nodige zelfdiscipline aan de dag leggen om je zaken bij te houden en goed te plannen. Ook dat hoort bij het hoger onderwijs: eigen verantwoordelijkheid.

Kan je de lokroep van het buitenland niet weerstaan? UC Leuven-Limburg werkt samen met hogescholen en universiteiten in heel Europa. Sommige studenten zoeken het nog verder en werken aan projecten buiten Europa. Nog anderen lopen stage in het buitenland.

algemene infobrochure 7


PROFESSIONEEL OF ACADEMISCH Als je verder studeert in het hoger onderwijs moet je een belangrijke keuze maken. Ga ik voor een professionele bachelor of voor een academische bachelor en master? Een essentieel verschil.

PROFESSIONELE BACHELORS Een professionele bacheloropleiding richt zich in de eerste plaats op de beroepspraktijk. Afstuderen betekent dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt verworven om een beroep (zoals verpleegkundige of leraar) of groep van beroepen (bijv. sociaal werk) uit te oefenen. De driejarige opleiding bevat dus een grote brok oefeningen, labo’s, werkseminaries, projecten en projectmatig wetenschappelijk onderzoek. Meestal loop je ook een langdurige stage. Een professionele bachelor vind je in een hogeschool (university college). Na een professionele bachelor kan je eventueel verder studeren. Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar een masteropleiding aan de universiteit. Je kan ook nog verder gaan voor een postgraduaat of een bachelor-na-bachelor. UCLL biedt meer dan 30 vervolgtrajecten aan.

IN GROTE LIJNEN 3 jaar* Toepassingsgericht Veel praktijk Hogeschool

* verpleegkunde is vanaf academiejaar ‘16-’17 4 jaar

8 professioneel of academisch?

BIJVOORBEELD: Accountancy Office Management Maatschappelijk werk Toegepaste Informatica Leraar

September. “Tijdens mijn laatste jaar secundair leerde ik twee studentes kleuteronderwijs kennen. Regelmatig hielp ik hen ‘s avonds met het bedenken en maken van kleuteractiviteiten. Mijn interesse voor deze opleiding groeide.” LENA CLEMENT, zie ook pag. 29, 39 en 44


OF HBO5? Het HBO of hoger beroepsonderwijs situeert zich tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelors. In de termen van de overheid is het niveau 5, dus tussen niveau 4 (secundair onderwijs) en een bachelor (niveau 6). Een HBO5-opleiding leidt tot een graduaatsdiploma. Eventueel kan je nadien nog doorstromen naar een professionele bachelor. (zie ook pag. 36)

ACADEMISCHE BACHELORS EN MASTERS De academische bacheloropleiding richt zich niet meteen op de arbeidsmarkt: in principe studeer je verder voor een masterdiploma. In een academische bachelor wordt meer aandacht geschonken aan de wetenschappelijke achtergronden. Een academische opleiding duurt minstens vier jaar: drie jaar academische bachelor + minimaal één jaar master. Academische opleidingen vind je aan de universiteiten en, voor wat de kunsten betreft, aan de School of Arts. Opgelet: de academische bachelor en master Industrieel Ingenieur van de vroegere KHLim integreerden in september 2013 in de faculteit FIIW van de KU Leuven en de UHasselt. De campus bevindt zich nog steeds in Diepenbeek. De industrieel ingenieurs van de vroegere GroepT in Leuven integreerden in de KU Leuven. (zie pag. 35) De academische bachelors en masters Audiovisuele en Beeldende Kunsten en Productdesign van de vroegere KHLim in Genk integreerden in LUCA School of Arts, maar bevinden zich nog steeds in Genk, campus C-mine. (zie pag. 35)

4 à 6 jaar Wetenschapsgericht Uitgebreide theoretische achtergronden Universiteit BIJVOORBEELD: TEW Taal- en letterkunde Sociologie Burgerlijk ingenieur Pedagogie

September. “Ik ben geïnteresseerd in websites en hoe computerspelletjes gemaakt worden. Een vriend van mij studeert informatica. Dat lijkt mij ook wel wat.” WIM CREUWELS, zie ook pag. 36 en 44

professioneel of academisch? 9


PROFESSIONEEL EN ACADEMISCH Zalm of waterval? Nogal wat studenten twijfelen: een professionele of een academische bachelor? Hogeschool of universiteit? Wat ligt me het best? Wat kan ik aan? Een keuze maken is niet eenvoudig.   Je kan eerst een professionele bachelor behalen en dan voor een master aan de universiteit gaan. Dan moet je wel een schakelprogramma van ongeveer een jaar volgen. Dat noemen we het zalmmodel. Of zie je meer iets in een universitaire opleiding? Niets houdt je tegen. Als het toch je ding niet is, kan je op elk moment overschakelen naar een hogeschool. Of zoals men zegt: “Probeer zo hoog mogelijk, en als het niet lukt, kan je nog altijd afzakken”. Dat is het watervalmodel. Maar bedenk wel: je raakt in dat geval gedemotiveerd, je verliest maanden of jaren en veel geld, en je dreigt in de problemen te geraken met je leerkrediet.     Ons advies: informeer je grondig, praat erover, en blijft de twijfel: ga voor zalm!

Banaba

Schakelprogramma

Manama

PROFESSIONELE BACHELOR

MASTER

ACADEMISCHE BACHELOR

HBO5

SECUNDAIR ONDERWIJS

JORNE CAROLUS

MAXIME VISSERS

Jorne Carolus houdt van wielrennen en energie. In het secundair volgde hij de richting Elektrische Installatietechnieken. Geen wonder dus dat hij koos voor de professionele bachelor in de Energietechnologie. Hij kreeg ook het statuut van topsporter als wielrenner. Drie jaar later had hij zijn diploma al op zak. Maar hij wou meer. Daarom schreef hij zich in voor het schakelprogramma industriële ingenieurswetenschappen van de UHasselt – KU Leuven op de campus Diepenbeek. “Het was een heftig jaar: veel theorie, zowel fysica, chemie als wiskunde. Het was een serieuze aanpassing en vergde ook veel zelfstudie.” Een jaar later kon hij aan de master beginnen. En nog een jaar later, na vijf jaar dus, was hij industrieel ingenieur. Maar daarmee is de kous niet af. “Na mijn masterproef vroeg mijn prof me of ik wilde doctoreren. Waarom niet: een combinatie van veel onderzoek en les geven? Een mooie beloning.”

Maxime Vissers (24) volgde eerst een professionele bachelor orthopedagogie. Die studie viel prima mee en na drie jaar had ze haar diploma in handen. “In de bachelor kregen we naast theorie ook veel praktijk en stage. Het interesseerde me allemaal heel erg, maar na drie jaar wou ik meer weten.” Maxime schreef zich in voor pedagogische wetenschappen in Leuven. Dankzij het schakelprogramma kon ze een jaar later aan de masterjaren beginnen. “In de secundaire school deed ik humane wetenschappen. Wellicht had ik het nooit gehaald als ik meteen naar de universiteit was getrokken,” geeft Maxime toe. “Maar na drie jaar orthopedagogie aan de UCLL was ik er wel klaar voor.”

10 professioneel en academisch

September. “Ik twijfel tussen psychologie of toegepaste psychologie aan de ene kant of rechten of rechtspraktijk aan de andere kant.” SÉVERINE HAUBEN, zie ook pag. 26 en 44


WERKEN EN STUDEREN Hogeschool UCLL heeft heel wat trajecten die het mogelijk maken om werken en studeren (en een gezin) te combineren. Sommigen voelen immers na jaren opnieuw de kriebel om verder te studeren. Nog anderen willen het roer omgooien of zijn omwille van werkloosheid op zoek naar een nieuwe carrièrestart. Met de nodige flexibiliteit en wat doorzettingsvermogen is veel mogelijk.

MARIJKE FREDERIX Marijke was 12 jaar aan het werk als criminologe als ze de opleiding Kleuteronderwijs startte in het blended traject. “Tijdens de opleiding blijf ik deeltijds werken. Dankzij de vrijstellingen die ik kreeg op basis van mijn behaalde diploma’s kan ik de opleiding in twee jaar afronden. De combinatie met werk en gezin is bijzonder pittig, maar het is het absoluut waard. Jonge kinderen begeleiden bij de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden, hen zien groeien van peuter tot kleuter, actief en creatief bezig zijn, leuke thema’s uit de leefwereld van kleuters verzinnen en van a tot z uitwerken, ... Daarvan krijg je enorm veel energie!”

BARBARA SIMONS, LERAAR OF ACCOUNTANT

Barbara Simons (26) startte na de secundaire school met een lerarenopleiding secundair onderwijs Informatica-Nederlands. Alles ging vlot, zeker vakinhoudelijk. “In het didactisch atelier kreeg ik echter een minder goed gevoel bij mijn keuze voor het onderwijs. Maar ik heb toch doorgezet.” Barbara studeerde vlotjes af, maar ging liever aan de slag in de schooladministratie. Na twee jaar besliste ze om haar werk te combineren met een bijkomende bacheloropleiding bedrijfsmanagement Accountancy en Fiscaliteit. Via de aangepaste trajecten kon ze het curriculum spreiden over vijf jaar. “Dit beviel me best. Onze docenten houden rekening met onze werk- of gezinssituatie. Ik had het goed gespreid zodat het best doenbaar was.

DIRK SCHROEYERS, VAN TOELEVERANCIER VOOR FORD TOT VERPLEEGKUNDIGE

Dirk Schroeyers uit Bilzen zag met de sluiting van Ford Genk een einde komen aan zijn job bij Transport Service dat exclusief voor Ford werkte. “Ik had de keuze: doe ik iets gelijkaardig verder of iets helemaal anders? Het is dat tweede geworden. Vroeger was ik al geïnteresseerd in de zorg en het menselijk lichaam. Daarom ben ik een opleiding verpleegkunde bij de UCLL begonnen. Een dag per week volg ik er les. Daarnaast is het veel thuis studeren. Het eerste jaar was ik alvast geslaagd. Geen herexamens! Je krijgt er veel steun. Boeiend en mijn stage is zeer goed meegevallen.” Zijn studies combineert Dirk met een nieuwe job. “Ik werk halftijds als zorgkundige bij de Ark van Noë in Bilzen. Ook daar ondersteunen ze me heel goed. Wie weet blijf ik er wel hangen als mijn studies erop zitten.”

werken en studeren 11


Scan deze pagina met

zie pag. 3

STUDIE- EN STUDENTENBEGELEIDING Starten in een hogeschool met professionele bacheloropleidingen, is boeiend maar niet altijd eenvoudig. Misschien heb je het wat moeilijk met de grotere zelfstandigheid, de grotere hoeveelheden leerstof en de semesterexamens. De praktijkopdrachten doen een beroep op je planningsvaardigheden en je zelfstandigheid. Daarom maakt UC Leuven-Limburg echt werk van een goede studie- en studentenbegeleiding.

STUDENTENCOACH

TRAJECTCOACH

Elke student heeft een studentencoach. De studentencoach is jouw eerste aanspreekpunt voor al jouw vragen. Samen met jou volgt hij je studieresultaten op en verwijst je eventueel door naar verdere begeleiding op jouw maat.

Trajectbegeleiding heeft te maken met je eigen keuzes. Bij UCLL heb je je opleidingsprogramma zelf in handen. Wij stellen een model voor, maar jij mag dat wijzigen. Bij keuzes komt een grote verantwoordelijkheid kijken. Daarom willen we jou coachen. Elke student krijgt een trajectcoach die beschikbaar is op een aantal scharniermomenten. Zoals bij de start van het academisch jaar of als je je resultaten hebt gekregen.

STUDIECOACH

TAALCOACH

De studiecoach begeleidt je in alles wat met studeren te maken heeft. Hoe slaag jij erin om alle materie die je moet kennen te verwerken? Hoe slaag je erin de competenties die je moet hebben te verwerven? Onze studiecoaches helpen je concreet met je studie-aanpak: studiemethode, hulpmiddeltjes bij het studeren, concentratietechnieken… Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Je taalcoach geeft sessies rond tekstopbouw en het herkennen van structuren. Ook academisch taalgebruik, spelling en schrijfvaardigheid komen aan bod.

STUDENTENBEGELEIDING Twijfels, faalangst, verdriet… ? Blijf niet te lang met je kopzorgen zitten en kom langs. Onze medewerkers luisteren altijd. En als je dat wil, zoeken ze samen met jou naar de gepaste oplossing. In Heverlee, Leuven & Diest kan je terecht bij de studentendiensten op je campus, in Limburg bij de Psychosociale Dienst in het Stuvohuis of op je campus. BEKIJK ONS FILMPJE OVER STUDENTENBEGELEIDING MET LAYAR

12 studie- en studentenbegeleiding

Oktober. “Ik wist al van jongsaf dat ik leraar wilde worden. De vraag was of ik zou gaan voor het lager of het secundair onderwijs. Daar heb ik lang aan getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik mijn hart gevolgd.” YOUSRA BOUAZZA, zie ook pag. 38 en 44


SPECIAAL STATUUT Je hebt er vast over nagedacht, mogelijks zelfs over gepiekerd: zal ik mijn sport nog op het zelfde hoge niveau kunnen combineren met mijn bachelor studies? Kan ik ondanks mijn beperking hoger onderwijs aanvatten? Gaan werken en studeren samen? Bij UC Leuven-Limburg kan je je studies combineren met het statuut van kunstenaar, topsporter, werkstudent, ondernemende student of dat van student met een functiebeperking. Bij velen bestaat het misverstand dat wij sommige statuten, zoals het topsportstatuut, zelf toekennen. Niets is minder waar; dit wordt op basis van jouw sportieve prestaties door jouw federatie uitgereikt. Wij geven je op basis van een statuut de nodige faciliteiten en flexibiliteit om je activiteit, bv.: sportdiscipline, muziekinstrument, ... op een hoog niveau te blijven combineren met je studiekeuze. Op basis van een erkend statuut als student met een functiebeperking of leerstoornis kan je met de nodige faciliteiten je studies starten.

algemene infobrochure 13


Scan deze pagina met

zie pag. 3

HOGESCHOOL UCLL

VERPLEEGKUNDE VROEDKUNDE

IN KAART GEBRACHT

MONDZORG VOEDINGS- EN DIEETKUNDE SOCIAAL WERK SRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

LERARENOPLEIDING

LEUVEN ➋

CHEMIE

HEVERLEE ➌

ampus ➊ ➋ Campus 14 C algemene infobrochure Gasthuisberg Leuven

Sociale School Heverlee

TOEGEPASTE INFORMATICA

➌ Campus

Hertogstraat Heverlee

➍ Campus

Proximus Heverlee

➎ C ampus Clenardus Diest


Scan deze pagina met

zie pag. 3

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

ORTHOPEDAGOGIE

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDERWIJS LERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

G SECUNDAIR ONDERWIJS

➒ ➓

BEDRIJFSMANAGEMENT OFFICE MANAGEMENT

ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA - ICT ENERGIETECHNOLOGIE

➏ C ampus

Oude Luikerbaan Hasselt

➐ C ampus

Diepenbeek

➑ Campus

LiZa Genk

➒ Inloophuis Zuma Hasselt

➓ Campus algemene infobrochure 15 Hemelrijk Hasselt


GEZONDHEID LEUVEN

DIEPENBEEK

Medische laboratoriumtechnologie

Farmaceutische en biologische laboratoriumtechn.

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

MONDZORG

VERPLEEGKUNDE

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

VROEDKUNDE

16 algemene infobrochure

GENK

● ●


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE Ben je geboeid door de werking van levende organismen, van virus tot mens? Wil jij meedraaien in een team dat medische analyses uitvoert? Wil jij een bijdrage leveren aan de nieuwste ontwikkelingen om onze gezondheidszorg te verbeteren? Als professionele bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie kan je terecht in medisch-diagnostische laboratoria van ziekenhuizen en poliklinieken, in biotechnologische en farmaceutische onderzoekslaboratoria van universiteiten en overheden. Maar ook een technisch-commerciële functie in een farmaceutisch of biomedisch bedrijf of het onderwijs behoren tot de mogelijkheden.

VOEDINGSEN DIEETKUNDE

Vanaf het tweede jaar kan je kiezen tussen deze 2 afstudeerrichtingen: • Als afgestudeerde in de medische laboratoriumtechnologie help je een arts een diagnose te stellen. Je levert kwaliteitsvolle laboratoriumanalyses af op o.a. bloed, urine en weefsels van de patiënt.” • Als afgestudeerde in de farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie (enkel campus Leuven) ondersteun je een onderzoeksteam met (nieuwe) laboratoriumtechnieken. Je kan o.a. meewerken aan genetisch onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.”

VROEDKUNDE

Deze wetenschappelijke opleiding geeft je een kijk op de samenstelling van ons voedsel en de invloed ervan op ziekte en gezondheid. Je maakt grondige analyses van de voedingsbehoeften en je leert bevindingen uit wetenschappelijke literatuur vertalen naar praktische adviezen voor cliënten en patiënten. Op die manier gaan theorie en praktijk in deze opleiding hand in hand. In het laatste jaar kies jij in welk domein je je wenst te verdiepen: de preventie en voorlichting, het klinisch patiëntencontact of de levensmiddelentechnologie.

Als vroedvrouw sta je mee aan de wieg van nieuw leven. Het is een prachtig beroep waarin je ouders begeleidt vóór de zwangerschap, tijdens de normale zwangerschap, bevalling en in de postnatale periode. UC Leuven-Limburg biedt je een competentie- en praktijkgerichte opleiding aan. Je krijgt een brede verloskundige kennis met aandacht voor psychosociale, ethische, juridische en multiculturele dimensies. Tijdens de stages kan je je kennis en vaardigheden al meteen in de praktijk brengen.

Als bachelor in de Voedings- en Dieetkunde kan je als zelfstandig klinisch diëtist aan de slag of je kan terecht in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, sport- of fitnessorganisaties.. Er zijn eveneens mogelijkheden binnen de voedingsmiddelenindustrie of binnen voedselhulpprogramma’s in de ontwikkelingssamenwerking. Je kan ook verder studeren voor een Master of postgraduaat.

Tijdens het eerste jaar bestudeer je de normale zwangerschap, bevalling en postpartum. In het tweede jaar maak je kennis met de bedreigde zwangerschap, bevalling en hoogrisico-pasgeborenen. In het laatste jaar focus je op hoogrisico-verloskunde, eerstelijnszorg, fertiliteitsproblematiek,… .

MONDZORG

VERPLEEGKUNDE

Een gezonde mond is van essentieel belang voor de algemene gezondheid. Jij, als bachelor in de mondzorg, staat samen met de tandarts in voor de mondgezondheid. Je verzorgt de sensibilisering en voorlichting, de preventie en mondhygiëne. Daarnaast bied je ook zorg in de mond aan doelgroepen met bijzondere noden (bijv. ouderen, kinderen en personen met een functiebeperking). Dit is een nieuwe opleiding in UC Leuven-Limburg, die in nauwe samenwerking met de opleiding tandheelkunde van KU Leuven en het werkveld wordt georganiseerd.

Jonge mensen of ouderen, chronische zieken of psychiatrische patiënten, gehandicapten of moeder en kind... bij het beroep van verpleegkundige neemt de zorg voor andere mensen een centrale plaats in. Of je nu werkt op een afdeling heelkunde, intensieve zorgen, spoedgevallen, palliatieve zorgen of in een kinderafdeling, het komt er steeds op neer dat je werkt met mensen waarvoor je mee de verantwoordelijkheid draagt.

VERPLEEGKUNDE BIEDT SPECIALE TRAJECTEN AAN VOOR WERKSTUDENTEN, AL DAN NIET IN AVOND- EN WEEKEND-ONDERWIJS.

Verpleegkunde is een 4-jarige opleiding. Tijdens de opleiding Verpleegkunde leer je hoe je wetenschappelijk onderbouwde zorg kan verlenen. Je oefent je verpleegkundige vaardigheden en je doet zorgtechnologische kennis op. Beide campussen zijn uitgerust met een modern vaardigheidscentrum, inclusief simulatiepoppen. Tijdens de stages kan je je kennis en vaardigheden al meteen in de praktijk brengen.

Oktober. “Mijn besluit om vroedkunde te studeren maakte ik enkele jaren geleden al. Ik ben steeds gefascineerd geweest door het ontstaan van een nieuw leven. Het bewust kunnen meemaken van deze ingrijpende gebeurtenis en zowel moeder als partner hierin kunnen begeleiden is altijd al een droom geweest.” SENJA VANDERHEYDEN, zie ook pag. 21, 30 en 44

gezondheid 17


LERARENOPLEIDING LEUVEN

DIEST

HASSELT

KLEUTERONDERWIJS

LAGER ONDERWIJS

SECUNDAIR ONDERWIJS

DIEPENBEEK

* UCLL heeft een zeer ruim aanbod aan onderwijsvakken: aardrijkskunde, bewegingsrecreatie, biologie, biotechnieken, chemie, economie, elektriciteit, Engels, Frans, fysica, geschiedenis, handel-burotica, informatica, Islamitische godsdienst, Katholieke godsdienst, Latijn, lichamelijke opvoeding, mechanica, muzikale opvoeding, Nederlands, niet-confessionele zedenleer, plastische opvoeding, project algemene vakken, project kunstvakken, techniek, voeding-verzorging, wiskunde

18 algemene infobrochure


KLEUTERONDERWIJS Jonge kinderen ontdekken volop de wereld rondom hen. Een kleuterklas biedt hen alle kansen: in de bouwhoek, aan de verteltafel, met de ontdekkoffer of in de winkelhoek... Jij zal die kinderen in hun leerproces begeleiden. Je bent een geboren verteller, gaat mee op ontdekkingstocht, leert hen tellen, bewegen en zich creatief uitdrukken… Je ziet waar ze nood aan hebben. Als leraar beschik je over een stevige basis aan pedagogische en didactische achtergrond. Je werkt samen met ouders en een team van collega’s om boeiend onderwijs te bieden. Je hebt een open blik op de wereld en je durft je grenzen verleggen. Bovenal heb je een hart voor kinderen. Je ziet hun talenten en hun uitdagingen. Als goede kleuteronderwijzer maak jij voor hen het verschil. In onze opleiding stap je al heel vroeg in de kleuterklas. Kansen genoeg om de beste kleuteronderwijzer in jezelf te ontdekken!

LAGER ONDERWIJS Als juf of meester in spe speel je een grote rol in het groeiproces van jonge kinderen. Niet alleen leer je ze lezen, rekenen en schrijven. Je gidst je leerlingen de wijde wereld in en helpt hen ontwikkelen tot unieke persoonlijkheden. Een uitdaging om ù tegen te zeggen, waarbij je creativiteit en inlevingsvermogen ongetwijfeld van pas zullen komen. In deze opleiding laten we je al vanaf het begin stage lopen. Kwestie van zo vlug mogelijk jouw manier van lesgeven te vinden.

SECUNDAIR ONDERWIJS Heb jij het in je om jongeren te inspireren en samen met hen de wereld te ontdekken? Wil je tieners motiveren en uitdagen, activeren en leren relativeren? Droom je ervan om voor de klas te staan? Dan is de opleiding secundair onderwijs zeker iets voor jou. Je stelt zelf het pakket van onderwijsvakken samen waarvoor je onderwijsbevoegdheid krijgt in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. Uit een hele reeks combinatiemogelijkheden kies je twee onderwijsvakken die de inhoud van je opleiding sterk zullen bepalen. UC Leuven-Limburg beschikt zowel in Vlaams-Brabant als in Limburg over het ruimste aanbod aan onderwijsvakken. Op onze website vind je de ontelbare combinatiemogelijkheden. ALLE LERARENOPLEIDINGEN BIEDEN SPECIALE TRAJECTEN AAN VOOR WERKSTUDENTEN, OOK IN AVOND- EN WEEKENDONDERWIJS.

November. “Ik doe Handel. Mijn familie wil me de kans bieden om verder te studeren. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik wil een voorbeeld zijn voor andere kinderen. Daarom wil ik leraar worden.” SELIN MARROCCOLI, zie ook pag. 27, 40 en 44

lerarenopleiding 19


MANAGEMENT

AFSTUDEERRICHTINGEN & KEUZETRAJECTEN

LEUVEN: HEVERLEE

DIEPENBEEK

Management assistant

Event- en projectmanagement (Keuzetraject)

OFFICE MANAGEMENT

Media en Event (Keuzetraject)

Medical management assistant

Bedrijfsvertaler-tolk

Bedrijfsvertaler (Keuzetraject)

Bedrijfstolk (Keuzetraject)

BEDRIJFSMANAGEMENT Accountancy-fiscaliteit Financie- en Verzekeringswezen

● ●

● ●

● ●

● ●

Logistiek management Marketing Rechtspraktijk KMO-management (Keuzetraject)

Business Management - Marketing (Engelstalig)

Business Management - Marketing across Europe (Engelstalig)

20 algemene infobrochure


OFFICE MANAGEMENT Als moderne office manager zal je een meertalige spilfiguur zijn binnen je organisatie. Je hebt een uitstekende (vreemde) talenkennis en bent meer dan gemiddeld computervaardig. Je onderscheidt je door je talrijke ‘soft skills’: communicatief, flexibel, accuraat, klantgericht, stressbestendig en oplossingsgericht. Je kan voor verschillende trajecten kiezen: • MANAGEMENT ASSISTANT Een management assistant is een vlotte communicator en een stressbestendige duizendpoot. Je assisteert, organiseert en coördineert het werk van één of verscheidene managers. Daarom krijg je naast een intensief talenpakket ook een basis bedrijfseconomische vorming en praktische softwaretoepassingen.

• MEDICAL MANAGEMENT ASSISTANT Zie je je toekomst in de medische wereld? Ga je graag met mensen om en zijn discre tie en loyaliteit enkele van je troeven? Dan heb je een gezonde basis om te kiezen voor een toekomst in de gezondheidssector. Leer je ook graag verschillende talen, heb je organisatietalent én zin voor initiatief? Dan ben je helemaal klaar voor de opleiding Medical management assistant. • BEDRIJFSVERTALER EN/OF -TOLK Je wilt volledig gaan voor talen én de bedrijfswereld. Werken in een vertaalbureau of tolken bij gesprekken tussen internationale zakenpartners zie je wel zitten? Bedrijfsvertaler en/of -tolk geeft je een stevige basis in Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Elke creatieve doener die niets liever wil dan projecten op poten zetten en evenementen organiseren, kan zich uitleven in Event- en projectmanagement. Bij Media & Event haal je bovendien je vlotste pen boven om de communicatie van het bedrijf te verzorgen. Je talenpakket blijft belangrijk om je tewerkstellingskansen te verzekeren.

BEDRIJFSMANAGEMENT Je wilt alles weten over ondernemen? Duik samen met ons de bedrijfswereld in. De opleiding Bachelor in het bedrijfsmanagement bezorgt je een algemene en brede bedrijfseconomische basis, met veel praktijkervaring en boeiende uitdagingen. Je kunt van bij het eerste semester een afstudeerrichting kiezen die aansluit bij jouw interesse. In elk van de afstudeerrichtingen vind je een mix van algemene en gespecialiseerde vakken, elk afgestemd op het huidige bedrijfsleven. • ACCOUNTANCY-FISCALITEIT Ben je graag bezig met cijfers en berekeningen? Hou je van exact werken? Wil je het bedrijfsleven beter leren kennen? Wil je graag onderzoeken of een onderneming gezond is en wil je ook het fijne weten over diverse fiscale aangiftes? Dan is accountancy-fiscaliteit jouw opleiding. • FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN Zie je je toekomst in de bank- of verzekeringswereld, dan is er de gespecialiseerde afstudeerrichting financie- en verzekeringswezen. Deze richting bereidt je zowel voor op een commerciële als administratieve job in de sector. • MARKETING Wil je weten hoe je producten en merken succes- vol aan de man brengt, dan is de afstudeerrichting marketing de ideale keuze. Je leert er creatief en klantgericht denken en bouwt je commerciële skills verder uit.

• LOGISTIEK MANAGEMENT Het inkopen van grondstoffen, het sturen van de voorraad, het plannen van de productie, het organiseren van het vervoer… Als jij je zinnen hebt gezet op het plannen en optimaliseren van infrastructuur en transport, dan is de afstudeerrichting logistiek management helemaal jouw ding. • RECHTSPRAKTIJK Hoe complexer onze samenleving wordt, hoe meer recht er moet zijn. Organisaties beseffen dat de juiste juridische ondersteuning veel geld en tijd kan besparen. Om klaarheid te krijgen in deze materie groeit dan ook de nood aan mensen met een ruime praktische kennis van het recht, die van binnenuit weten hoe de juridische wereld functioneert.

Als je het keuzetraject KMO-management kiest, ga je voor een brede opzet: van het opstarten van de kmo (kleine of middelgrote onderneming), over het uitbouwen ervan, tot het zorgen voor een opvolger of het ontbinden ervan: alles zal je leren te beheren. Daartoe heb je kennis nodig uit vele domeinen: marketing, personeelsbeleid, financiën, logistiek… Wil je een grensverleggende opleiding, kies dan voor het internationaal en Engelstalig traject Bachelor in Business Management across Europe (BME), waarbij je in drie verschillende landen studeert, of voor een Bachelor in Business Management - marketing.

DE OPLEIDINGEN ACCOUNTANCY-FISCALITEIT EN RECHTSPRAKTIJK BIEDEN SPECIALE TRAJECTEN AAN VOOR WERKSTUDENTEN IN AVONDONDERWIJS.

Voor de opleiding toegepaste informatica, zie interessegebied ‘technologie’ (p.20)

management 21


TECHNOLOGIE LEUVEN

DIEPENBEEK

● ● ● ●

● ● ● ●

CHEMIE Biochemie Chemie Milieuzorg Procestechnologie ELEKTROMECHANICA Automatisering

Elektromechanica Klimatisering

● ●

Onderhoudstechnologie

ELEKTRONICA-ICT

● ● ●

Elektronica ICT ENERGIETECHNOLOGIE TOEGEPASTE INFORMATICA

22 algemene infobrochure


TOEGEPASTE INFORMATICA Tijdens deze opleiding verdiep je je in de skills en kennis die voor elke computernaut belangrijk zijn. Je treedt binnen in de wondere wereld van de bits en bytes en koppelt systematiek aan analyse. Je krijgt een brede opleiding maar kan ook eigen accenten leggen. Vanaf het vierde semester van de opleiding kan je ook gedeeltelijk een eigen traject kiezen: Systemen en netwerken,

Softwareontwikkeling of Business Solutions. Als Bachelor in de toegepaste informatica kan je terecht bij organisaties en bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Een greep uit de jobtitels van onze afgestudeerden: web- of softwareontwikkelaar, consultant, netwerkbeheerder, sysadmin, business architect, training consultant…

ELEKTROMECHANICA

ELEKTRONICA-ICT

Heel veel mensen kijken met ontzag naar technische installaties. De hoeveelheid van draden, koppelingen, automatische pompen en metertjes schrikt hen af. Maar voor jou heeft dat geen geheimen. Want als Bachelor in de elektromechanica weet je perfect hoe, dankzij automatisering, apparaten ons het leven gemakkelijk maken, of hoe robotten haarfijn bandwerk uitvoeren.

Gsm, wireless, podcasting, iPod/iPad… Wat zijn de nieuwe mogelijkheden van deze toestellen? Is het LAN of WAN, is het GPRS of i-mode, nemen we MP3 of dvd…? Een ongelooflijk boeiende wereld, allemaal elektronica en ICT! Naast uiteraard een groot deel elektronica en ICT schenkt deze opleiding nogal wat aandacht aan audio- en beeldvormingstechnieken, elektronische componenten, elektrische schakelingen, PLC-technieken en data-acquisitie…

Vanaf het tweede jaar begin je te specialiseren. • Automatisering • Elektromechanica • Klimatisering • Onderhoudstechnologie

• In de richting Elektronica ligt het zwaartepunt op elektronisch ontwerpen. • In de richting ICT heb je drie stromen: webdesign, program meren en netwerktechnieken

CHEMIE

ENERGIETECHNOLOGIE

Als professionele Bachelor in de chemie leer je hoe chemische processen in elkaar zitten. Je maakt zelf chemische stoffen (kleurstoffen, kunststoffen…), voert kwaliteitscontroles uit (voldoet water bijvoorbeeld aan de eisen van drinkwater?), controleert en stuurt productieprocessen.

Als je professionele Bachelor in de energietechnologie wordt, bekwaam je je in drie domeinen:

Vanaf het tweede jaar kan je kiezen tussen: • Chemie: materialen, controle van productiemiddelen, analyse van eindproducten… • Biochemie: voedingschemie, moleculaire biochemie… • Procestechnologie: productieprocessen, energie- en veiligheids- aspecten in bijv. de voeding-, kunststoffen- of geneesmiddelen- industrie… • Milieuzorg: oplossingen voor de milieuproblematiek.

• Elektriciteit: huis- en industriële installaties, laagspannings- en hoogspanningsnetten, motoren, generatoren, microgrids en smartgrids... • Energie: opwekking van klassieke en zeker ook duurzame energie, zoals warmtepompen, zonnecellen, windenergie, klimatisering, isolatie… • Automatisering: PLC-technieken, elektrisch ontwerpen, visualisatie, robotica, domotica…

Als professionele Bachelor in de chemie kan je terecht in controlelaboratoria, onderzoek en ontwikkeling, kwaliteitsdiensten, procesontwikkeling en -opvolging en in technisch commerciële diensten…

November. “Ik doe humane wetenschappen. Om een goed beeld over mezelf te krijgen heb ik een antwoord proberen te zoeken op enkele vragen. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn sterke kanten en mijn minder goede kanten? De meeste van mijn persoonlijkheidskenmerken sluiten nauw aan bij de kwaliteitskenmerken van een vroedvrouw: sociaal, punctueel, zelfstandig, verantwoordelijk, behulpzaam,… dat komt dus goed.” SENJA VANDERHEYDEN, zie ook pag. 15, 30 en 44

technologie 23


WELZIJN HEVERLEE ORTHOPEDAGOGIE

DIEPENBEEK

SOCIAAL WERK

● Maatschappelijke advisering

Maatschappelijk werk

Personeelswerk

● ●

Sociaal-cultureel werk SOCIALE READAPTATIEWETENSCHAPPEN (SRW): KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

24 algemene infobrochure


ORTHOPEDAGOGIE Jongeren in crisissituaties of met opvoedingsproblemen begeleiden, personen met een fysieke handicap bijstaan, ouderen met een zorgbehoefte helpen… Als opvoeder-begeleider beoog je altijd de optimale ontplooiing en zelfredzaamheid van jouw cliënt. Centraal doorheen de opleiding staan jouw creativiteit en persoonlijkheid. Aangepaste werkvormen bevorderen de integratie tussen theorie, praktijk en werkplekleren. Als opvoeder-begeleider kan je creatief bezig zijn op diverse terreinen: van maatschappelijk opbouwwerk, via centra voor personen met een beperking of via ambulante hulpverlening, naar onderwijs of sociale economie, enz. Als student kom je bovendien voortdurend in contact met andere culturen en internationalisering. Zo neem je o.a. deel aan sensibiliseringsdagen en bezoek je een grootstad. Daarnaast kan je als student kiezen om zelf een verplaatsing naar het buitenland te maken in de vorm van een korte inleefreis, een lange stage/studie in Europa als Erasmusstudent of een lange stage in een gemeenschapsproject in het Zuiden. In de laatste opleidingsfase willen we jou als student de mogelijkheid geven je onder te dompelen in een bepaald thema via een keuzetraject. Zo leren we je zelf nadenken over jouw interesses, je leerproces en je toekomst in het werkveld.

SOCIALE READAPTATIEWETENSCHAPPEN (SRW) KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

Wil jij kinderen, jongeren, gezinnen en hun omgeving tijdelijk of langer intensief ondersteunen of begeleiden? Ben je creatief, gedreven en durf je aangepaste oplossingen te bedenken voor onverwachte en complexe situaties? Dan is deze opleiding jouw ding. Kinderen en jongeren zoeken hun weg. Met de hulp van ouders, leerkrachten, vrienden of vriendinnen en anderen lukt dat meestal wel... Maar soms ook niet. Diverse gezins- en schoolgerichte initiatieven bieden dan een uitkomst. Voor meer gespecialiseerde hulp kan je aan de slag in allerlei voorzieningen en leefgroepen als opvoeder of begeleider. Of je gaat in een school aan de slag in de zorg of leerlingenbegeleiding. Als professioneel jeugdhulpverlener ga je met alle betrokkenen samen op zoek naar het juiste antwoord in complexe situaties. We zijn actief in de sector van de niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, in de sector van kinderen en jongeren met opvoedings-, gedrags- , emotionele of ontwikkelingsproblemen, in de sector van kinderen en jongeren met beperkingen, of in onderwijscontexten … Tijdens de opleiding leer je over de menselijke psychologie, de pedagogie, de filosofie, de criminologie … kortom, de menswetenschappen. Je oefent in gesprekstechnieken, in het inzetten van jouw creativiteit, je loopt stage, ontmoet in binnen- en buitenland studenten en docenten die op hetzelfde domein actief zijn. Soms volg je les in een aula en op andere momenten oefen je methodieken in kleinere groepen, je ontmoet professionals uit de praktijk, staat stil bij je eigen functioneren en je leert werken in team.

SOCIAAL WERK Sociaal werkers richten zich op het versterken van mensen, groepen en gemeenschappen. Wij geven mee vorm aan de samenleving en bouwen aan een rechtvaardig beleid. Wij staan aan de zijde van mensen in nood. In onze samenleving zijn er uitdagingen genoeg: mensen en groepen komen geregeld in persoonlijke, relationele, economische en financiële problemen terecht. Zij verdienen het om hun leven terug op een leefbaar spoor te krijgen. Ook goed samenleven met diverse culturen en generaties vraagt voortdurend aandacht. Dat doen dus de sociaal werkers: bijdragen aan de kwaliteit van het leven..

advies en concrete dienstverlening? • PERSONEELSWERK. Elke werknemer legt een arbeidstraject af. Wil jij op de as tussen werkgever en werknemer ijveren voor zinvolle arbeidsinhoud, rechtvaardige arbeidsvoorwaarden, gunstige arbeidsomstandigheden en optimale arbeidsverhou- dingen? • MAATSCHAPPELIJKE ADVISERING. Wil je aan de slag als begeleider van individuen en kansengroepen in de rol van trajectbegeleider, sociale economieconsulent, sociale beleids adviseur of deskundige in de sociale rechtshulp, dan is deze keuze jouw troef op de arbeidsmarkt.

Je kan kiezen voor vier afstudeerrichtingen: • MAATSCHAPPELIJK WERK. Sommige mensen lopen vast: in hun relaties, in financiële problemen of in materiële tegenslag. Trek jij ze weer op gang met psychosociale hulp, informatie,

• SOCIAAL-CULTUREEL WERK. Een versterkte betrokkenheid tussen mens en samenleving: daar gaat de sociaal-cultureel werker voor. Hou je klaar om initiatieven te stimuleren, vrije tijd zinvol in te vullen en vorming te organiseren.

November. “Politieschool of Bedrijfsmanagement, dat is de vraag. Ik doe nu economie-wetenschappen. Naar de universiteit ga ik niet. In mijn familie zijn er wel een paar die dat doen of gedaan hebben, maar die grote pakketten leerstof: dat gaat me niet bevallen. Het systeem van de hogeschool staat me beter aan: meer opdrachten en toetsen door het jaar.” YANNICK BAUDEWIJNS, zie ook pag. 31, 43 en 44

welzijn 25


VERDER STUDEREN NA EEN BACHELOR Je diploma op zak? Zin om verder te studeren? In combinatie met werken? In het hoger onderwijs zijn er vele mogelijkheden, ondermeer:

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit. Dankzij onze Associatie KU Leuven beschik je over heel wat mogelijk heden daartoe. • Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan de UCLL zijn daarvoor heel wat mogelijkheden, bijv. • een bachelor lager onderwijs na een bachelor kleuteronderwijs • een derde onderwijsvak nadat je al twee onderwijsvakken in de bachelor secundair onderwijs behaald hebt • een bachelor Financie- en verzekeringswezen na een bachelor Accountancy-Fiscaliteit • Je kan een bachelor-na-bachelor volgen: een programma van 60 studiepunten, soms in 1 jaar voltijds, of soms gespreid over meerdere jaren, in combinatie met werk. Zie overzicht hiernaast. • Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten. Zie overzicht hiernaast. • Je kan gaan voor de vele navormingen die de UCLL jaarlijks aanbiedt. Voor het volledige aanbod aan navormingen www.ucll.be/navorming

26 verder algemene studeren infobrochure na een bachelor

December. “Ik wil heel graag leraar worden. De lerarenopleiding is echt iets voor mij. Ik doe nu Wetenschappen-Wiskunde en sommige vrienden en familieleden vinden dat ik voor een master moet gaan. Ik heb al wat websites doorzocht. Een master lijkt me best boeiend, maar veel theorie en vaak in het Engels. En je bent meer dan vijf jaar onderweg vooraleer je voor de klas kan staan. De opleiding aan de hogeschool ziet er veel praktischer uit.” LAURA SCHOUTEDEN, zie ook pag. 28 en 44


BACHELORNA-BACHELOR ALGEMEEN • Internationale Samenwerking Noord-Zuid (Heverlee) WELZIJN • Orthopedagogisch management (Diepenbeek) • Eerstelijnszorg (Genk) • Geestelijke gezondheidszorg (Leuven)

GEZONDHEID • Eerstelijnszorg (Genk) • Geestelijke gezondheidszorg (Leuven) • Intensieve zorg en spoedgevallenzorg (Leuven) • Oncologie (Leuven) • Pediatrie en neonatologie (Leuven)

MANAGEMENT • Advanced business management (Heverlee) • Boekhoudkundige en fiscale expertise (Diepenbeek) LERARENOPLEIDING • Buitengewoon onderwijs (Hasselt en Heverlee) • Schoolontwikkeling (Hasselt) • Zorgverbreding en remediërend leren (Hasselt)

POSTGRADUATEN

LERARENOPLEIDING • CLIL: Content and Language Integrated Learning (Heverlee) • Coaching en Mentoring (Hasselt) • Development Studies: International Educating Class (Heverlee) • Ervaringsgerichte zorgbegeleiding in de kleuterschool (Hasselt) • Moraal en Humanistische Filosofie (Heverlee) • Niet-Confessionele Zedenleer (Heverlee) • School voor allen (Heverlee) • Talentontwikkeling: Ontwikkelen vanuit mogelijkheden en sterktes (Diepenbeek) GEZONDHEID • Coördinatie van de eerstelijnszorg (Genk) • Diabetes educator (Genk) • Elderly Care 2.0 • Geestelijke gezondheidszorg (Leuven) • Hartfalen (Leuven) • Lactatiekunde (Genk) • Palliatieve zorg (Leuven & Genk) • Referentiepersoon ethiek (Genk) • Regie van de eerstelijnszorg (Genk) • Voeding en oncologie (Leuven)

WELZIJN • Autisme en (rand-)normale begaafdheid (Diepenbeek) • Ervaringsgerichte ontwikkeling in groepen (Diepenbeek) • Oplossingsgerichte hulpverlening en begeleiding (Diepenbeek) • Orthopedagogisch management met de nadruk op de organisatie en de context van de organisatie (Diepenbeek) • Orthopedagogisch management met de nadruk op jezelf als leidinggevende van een team (Diepenbeek) • Seksuologische Hulpverlening (Diepenbeek) • Bemiddeling in familiezaken (Heverlee) • Ervaringsgericht ontwikkelen in groepen (Heverlee) • Procesgericht leiderschap (Heverlee) • Online hulp voor welzijn en gezondheid (Diepenbeek) MANAGEMENT • Vastgoed (Diepenbeek) • Business analyse (Heverlee) • Fiscaliteit (Heverlee) Postgraduaten en Banaba’s worden ingericht op basis van een voldoende aantal inschrijvingen.

Februari. “We zijn naar de SID-in geweest. Zoals ik mij had voorgenomen ben ik vragen gaan stellen bij de UHasselt over Kine en bij de UCLL over verpleegkunde. Met mijn opleiding wetenschappen-wiskunde moet ik zeker beide opleidingen aankunnen.” MARNIK TRUYEN, zie ook pag. 32, 41 en 44

verder studeren algemene nainfobrochure een bachelor 27


HET LEVEN OP DE CAMPUS Op een campus moet je je thuis voelen. Dat betekent een aangename plek, waar het leuk vertoeven is. Een plek waar je lekker kan eten en drinken, gezond en betaalbaar! Een plek waar je je af en toe kan ontspannen. Maar het moet ook een plek zijn waar je graag les volgt. Op elke campus vind je mooie auditoria, een open leercentrum, een goedgevulde bibliotheek of mediatheek en een heerlijk ruikende cafetaria. Elke campus is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets of de auto. Parkeerplaatsen en fietsstallingen zijn voorzien. Al het nodige is er dus. Zelfs het speciale sfeertje, eigen aan elke opleiding. Wat wil je nog meer?

HASSELT - CAMPUS OUDE LUIKERBAAN Achter het cultuurcentrum van Hasselt en het stadspark bevindt zich op nummer 79 de campus Oude Luikerbaan voor het Kleuter- en Lager onderwijs. Een campus met alles er op en er aan. Dicht bij de stad met alles wat een hoofdstad van de smaak te bieden heeft.

LEUVEN - CAMPUS GASTHUISBERG Deze campus herbergt de opleidingen Verpleegkunde, Vroedkunde, Voedings- en Dieetkunde, Biomedische Laboratoriumtechnologie en Chemie. Kon het beter dan naast het Universitair ziekenhuis Gasthuisberg? Bovendien is de campus maar enkele passen verwijderd van vele stageplaatsen. HEVERLEE - CAMPUS PROXIMUS Campus Proximus, het vroegere mekka van de telecommunicatie, bevindt zich te midden van een bedrijven- en researchpark in Heverlee. De studenten Toegepaste Informatica, Bedrijfsmanagement en Office Management namen er hun intrek. Campus Proximus biedt ook onderdak aan het centrum voor volwassenonderwijs Mobyus. Uiteindelijk zullen 4000 studenten hun opleiding volgen op deze campus.

28 het leven op de campus

Maart. “Ik heb enkele infodagen gedaan. Rechten of psychologie lijken me wat te hoog gegrepen. Zeker voor dat laatste moet je toch ook heel goed in wiskunde zijn. :-( Het zal wellicht rechtspraktijk worden.” SÉVERINE HAUBEN, zie ook pag. 8 en 44


DIEPENBEEK - CAMPUS DIEPENBEEK Op deze immense campus staan de gebouwen van Management, Technologie, Welzijn en de lerarenopleiding Secundair Onderwijs. Het wordt de universitaire campus genoemd omdat er enkele faculteiten van de KU Leuven en de UHasselt gevestigd zijn. Verder zijn er een grote parking, twee mediatheken en het huis voor de studentenvoorzieningen. Wat verder ligt het Onderzoeks- en Technologiecentrum, waar het bruist van nieuwe ideeën en projecten.. GENK - CAMPUS LIZA - GENK Op Schiepse bos in Genk werd een gloednieuwe campus gebouwd voor de opleidingen Verpleegkunde en Vroedkunde. Natuurlijk tegenover het ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Wat dacht je? Dichter bij de praktijk van de gezondheidszorg kon niet. Moderner ook niet. Met de campushopper ben je zo aan het station van Genk, of in Diepenbeek of Hasselt.

DIEST - CAMPUS CLENARDUS Kies je voor de lerarenopleiding Kleuter- of Lager Onderwijs? Dan kan je ook naar Diest uitwijken. Diest is een sympathieke provinciestad met trendy winkels, stemmige cafeetjes en gezellige restaurantjes. Campus Clenardus bevindt zich vlak aan het station.

HEVERLEE - CAMPUS SOCIALE SCHOOL Boven aan de Groeneweg in Heverlee, torent een hoog wit gebouw boven de omliggende velden uit. Je merkt het al van op de autostrade. Op een boogscheut ligt de Campus Gasthuisberg en het centrum van Leuven op twee boogscheuten. Studenten Sociaal werk en Sociale Readaptatiewetenschappen kunnen zich op deze ‘groene’ campus even uit de wereld terug trekken om een ‘overview’ te krijgen van mens en samenleving. HEVERLEE - CAMPUS HERTOGSTRAAT Op Campus Hertogstraat in Heverlee vind je de lerarenopleiding Kleuter-, Lager en Secundair Onderwijs. De moderne campus heeft meerdere auditoria, een open leercentrum en bibliotheek, een studentenrestaurant en verschillende sportfaciliteiten. Er is een ruime en moderne sporthal en de campus is gelegen naast het Meerdaalwoud. Tal van mogelijkheden om je (sportief) te ontspannen!

Maart. “Ik wil leraar Nederlands worden. Ik heb Turks-Italiaans bloed! Vandaar dat sommige van mijn leraars mij dat afraden. Mijn ouders eigenlijk ook. Zij zeggen dat ik voor wiskunde en economie moet gaan omdat dat mijn sterke vakken zijn. Maar toch wil ik mijn hart volgen.” SELIN MARROCCOLI, zie ook pag. 17, 40 en 44

het leven op de campus 29


MEET THE MOVING MINDS

HAKAN TABU

LEEN SCHEVENELS

GREET JANSSENS

Moving Minds is de aanpak van UCLL. De hogeschool wil je motiveren en ideeën in beweging brengen. Dat doe je niet enkel in de les. Aan de hand van een heel gamma projecten kijken de studenten over hun grenzen heen, ze creëren een open geest voor de toekomst, en proberen samen met hun docenten vastgeroeste kaders open te breken. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe opportuniteiten om grenzen te verleggen binnen en buiten de hogeschool. Om optimaal resultaten te kunnen boeken werken we daarvoor liefst in projecten, waarvan de resultaten nadien geïntegreerd worden in de hogeschool en/of daarbuiten. Het zijn stuk voor stuk unieke projecten die alle betrokkenen van UC Leuven-Limburg en daarbuiten in beweging brengen.

SANDER BOSMANS ICT EN EEN MOBIELE APP VOOR DE GEZONDHEIDSSECTOR “Ik hou van programmeren en ik wil graag mensen helpen”, vertelt Sander Bosmans. Daarom wou ik wel meewerken aan het project Techniek in de Zorg. Samen met twee collega’s uit de opleiding verpleegkunde ontwikkelden we een app voor patiënten met een reumatische aandoening. “Het resultaat mochten we zelfs voorstellen op de internationale Biomedica-beurs.”

Er bestaat geen standaardrecept voor deze projecten, wel zijn er een aantal sprekende voorbeelden die meteen duidelijk maken dat er bruis zit in UC Leuven-Limburg.

30 meet the moving minds

Maart. “Ik heb de knoop doorgehakt. Ik ben naar de infodagen van de hogescholen geweest in Hasselt en Diepenbeek. Ik heb gekozen voor UCLL. Vele vrienden zullen daar trouwens ook naartoe gaan. En op kot in Diepenbeek lijkt me wel wat.” LAURA SCHOUTEDEN, zie ook pag. 24 en 44


Scan deze pagina met

WEBCAMCOVER

zie pag. 3

HAKAN TABU, LEEN SCHEVENELS EN GREET JANSSENS, LERARENOPLEIDING Hakan, Leen en Greet zijn de winnaars van het beste operationele Small Business Project van het jaar. ICU (I see you) brengt originele covers om webcams af te schermen op de markt. “Heel wat studenten plakken hun webcam af met een post-it of plakband. Daarom wilden we een visueel meer aantrekkelijke oplossing.” De covers, geproduceerd bij kunststofbedrijf Duolim uit Lummen, gingen vlot over de toonbank. Niet alleen leraars-in-spe, maar ook echte ondernemers. De studenten zijn door sponsor Hyundai uitgeroepen tot Briljant Young Entrepreneurs, wat hen een cheque heeft opgeleverd van 15.000 euro. Hiermee kunnen ze een doorstart maken met ICU.

SEPPE REPRIELS LERARENOPLEIDING EN PUKKELPOP Voor het tweede jaar op rij werkten Pukkelpop en UCLL samen aan een duurzaam festival. 100 studenten hielpen. Seppe Repriels vond het een unieke ervaring. “De bekertjes worden massaal weggegooid, maar je kan er ook creatief mee aan de slag. We probeerden festivalgangers te enthousiasmeren om er een kunstwerk mee te maken. Op zo’n dagen staan mensen daar wel voor open.”

ontdek onze moving minds op pukkelpop met layar

Maart. “Nu mijn keuze zo goed als vast staat om kleuteronderwijzeres te studeren rest mij nog de keuze welke hogeschool. Het grootste voordeel aan UCLL vind ik dat je er vanaf september 2015 het eerste semester gelijk volgt met de studenten lager onderwijs. Dit geeft je de kans om doorheen het eerste semester nog te wisselen tussen kleuter-en lager onderwijs.” LENA CLEMENT, zie ook pag. 6, 39 en 44

meet the moving minds 31


TRUUS BOONS, CHEMIE EN WATER4GHANA Tijdens de zomervakantie trokken Truus Boons, docente Ann Creemers en medestudenten Chemie, naar Ghana. UCLL werkt al jaren mee aan “Water4Ghana”, een ontwikkelingsproject in het Afrikaanse Ghana. “In dit project hebben we goede dagen gehad, maar ook mindere dagen, maar hierdoor hebben we wel superveel bijgeleerd over omgaan met een andere cultuur en samenwerken met de lokale bevolking. Vooral planningen maken in Ghana gaat iets anders dan in België :-) We hebben op het einde van de rit heel wat dingen verwezenlijkt: waterstalen genomen en geanalyseerd, chloordosering geoptimaliseerd, pomp in boorput gehangen, transport geregeld en materiaal aangekocht, geholpen om een paar km waterleiding in grond te graven, afspraken gemaakt met de plaatselijke hogeschool en de elektriciteitsmaatschappij, veel gebabbeld met de lokale bevolking en chairmannen, enz.”

BEN VERLOOY, BEDRIJFSMANAGEMENT, EN INNOVATIEVE MARKETINGCAMPAGNE “We ontwikkelden samen met studenten uit de VS en andere Europese landen voor twee bedrijven een nieuw concept rond composteerbare verpakkingen uit. Ze waren zeer tevreden over ons werk,” stelt Ben Verlooy. “De twee weken in de VS waren daarenboven een enorme verrijking.”

BOUDEWIJN MARTENS, STUDENT LAGER ONDERWIJS Als student lager onderwijs trok ik op Erasmusuitwisseling naar Denemarken. Ik koos voor het internationaal programma Social Entrepreneurship. Het was een inspirerende ervaring. Samen met medestudenten uit o.a. China en Finland werkten we samen aan kleine en grote innovatieve projecten. En na de les hadden we ook voldoende vrije tijd om de school, de omgeving en elkaar te ontdekken. Samen eten, slapen en feesten. We waren echt ‘one big happy family’. Een ervaring die ik nooit zal vergeten!

32 meet the moving minds

Maart. “Het grote verschil is de werkwijze op de verschillende campussen: met modules waarbij je om de 6 weken een examen aflegt of enkel in januari en in juni examens. Ik heb besloten om naar de studentenstad Leuven te gaan, ook omdat ik nu op kot kan gaan. Kies voor jezelf de campus die best bij je past.” SENJA VANDERHEYDEN, zie ook pag. 17, 23, en 46


JENTE VERPOORTEN, LERARENOPLEIDING, MOVING ACROSS BORDERS In de lerarenopleiding lager onderwijs werden het voorbije jaar heel wat initiatieven genomen om de vluchtelingenproblematiek in de klas te brengen, en om kinderen van vluchtelingen te helpen met bijv. lessen Nederlands. Zo werkte Jente een pakket uit om aan de hand van “brieven van Medina” met Vlaamse kinderen te praten over het leven als vluchteling.

VIBE DEMOL, VROEDKUNDE EN ZUMA Onlangs opende in hartje Hasselt aan de Zuivelmarkt ZuMa, een maatschappelijk dienstverleningsproject van de laatstejaarsstudenten Vroedkunde en Verpleegkunde. Het open huis is gericht op toekomstige en jonge gezinnen: zwangere of pas bevallen vrouwen, en jonge ouders. ZuMa zal workshops aanbieden rond een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap, het ouderschap en het opvoeden van jonge kinderen. Er is ook een ruimte beschikbaar om (borst)voeding te geven. Vibe Demol, net afgestudeerde vroedvrouw: “Ik was betrokken bij de opening maar zal in de toekomst nog graag komen helpen als vrijwilliger. Ik zou later graag werken in de prenatale zorg. Ook borstvoedingsbegeleiding vind ik zeer interessant.”

Maart. “Wij zijn naar de SIDIN geweest. Ik heb heel wat brochures en folders gelezen. Ik doorzocht heel wat websites. Er is een enorme keuze. Ik ga zeker ook naar de infodag in Leuven. Voor de politieschool moet je zware toelatingsproeven doen. Ik twijfel.” YANNICK BAUDEWIJNS, zie ook pag. 23, 43 en 44

SIETSKE LEETERS, MANAGEMENT ASSISTANT EN ETALAASJ Had je mij een jaar geleden gevraagd of ik zin had om te ondernemen, dan had ik waarschijnlijk nee gezegd. Ondernemen, dat leek me niets voor mij. Maar het Small Business Project heeft mijn ondernemingszin aangewakkerd en daar ben ik erg blij om. Samen met vier collega-studenten en mijn zus startte ik in februari met Etalaasj. Etalaasj biedt kinderkamers in een totaalpakket die net dat tikkeltje anders zijn. Op dit moment zijn we een groeiend zaakje en denk ik nog lang niet aan stoppen. De mogelijkheden en ervaringen zijn onbeperkt, je kan meedoen aan wedstrijden, verkopen wat en waar je maar wilt, maar je moet er zelf wel hard aan werken. Maar uiteindelijk haal je veel voldoening uit die eerste klant. Het project heeft me een kant laten zien van mezelf die ik nog niet kende. Ik ben erg dankbaar dat ik op deze manier heb kunnen proeven van het ondernemerschap, dankzij UCLL en Vlajo. www.etalaasj.be

meet the moving minds 33


MEER DAN STUDEREN ALLEEN

In deze brochure geven wij je al een korte blik op ons aanbod. Wij verwijzen je graag naar onze website door. Daar vind je veel meer info en al onze contactgegevens. We willen er immers alles aan doen om je een zorgeloze, succesvolle en fijne studententijd te bezorgen.

34 meer algemene dan studeren infobrochure alleen

Mei. “We kregen vandaag in de les een uitleg van iemand van het ziekenhuis over allerlei mogelijke jobs in het ziekenhuis. Zeer boeiend. Ik heb me ook ingeschreven voor een kijkstage op de spoeddienst.� MARNIK TRUYEN zie ook pag. 25, 41 en 44


FINANCIERING

SPORT

Wanneer kom je in aanmerking voor een studiebeurs? Hoeveel mag je als jobstudent bijverdienen? Hoe zit het als je alleen wil gaan wonen? Waar kan je extra financiële steun aanvragen? Onze Sociale Dienst geeft als geen ander een antwoord op al deze vragen, en verschaft soms zelfs de middelen om je uit de nood te helpen. Want dat studeren op je budget kan wegen, dat beseffen we.

In Limburg betaal je € 20 voor een sportkaart, in Leuven & Diest € 23. Deze kaart geeft je kortingen op de meeste gewone maar ook buitengewone sporten. Je kan met de kaart niet enkel terecht in onze eigen sportaccommodaties, maar ook bij onze collega’s. Je hebt echt geen enkel excuus meer om ’s avonds in je zetel te blijven hangen.

JOB

CULTUUR

Op zoek naar een geschikte studentenjob? Problemen met je huidige studentenjob? Onze jobdienst staat paraat.

Bij UCLL krijg je een gratis BILL-bundel, het EYCA-logo staat immers op je studentenkaart. Deze kaart geeft je kortingen in zwembaden, theaters, musea,… en dit in heel Europa. In Limburg hebben we ook geregeld tickets in de aanbieding voor voorstellingen in de Limburgse cultuurhuizen en organiseren we culturele uitstappen en workshops. In Leuven geeft de cultuurkaart KU Leuven (€ 20) je recht op heel wat kortingen en wedstrijden bij de culturele hotspots in de stad.

HUISVESTING We zetten je graag op weg om het beste kot te vinden. Samen met onze collega’s in Leuven en Limburg werken wij aan een professionele huisvestingsdienst met een databank. In Leuven hebben we ook koten waar je een huurprijs op maat betaalt. Check vanaf januari zeker onze website als je een kamer in een residentie wil. Voor koten in Limburg gebruik je best het 11-maanden modelhuurcontract met gratis BA-verzekering.

VOEDING Op alle campussen kan je broodjes en snacks verkrijgen, op onze grote campussen ook warme maaltijden. In Leuven kan je bovendien terecht in de Alma-restaurants. De studenten in Diest geven we met alle plezier een lijst van studentikoze en goedkope eetadresjes.

VERVOER In Limburg en Diest betalen we een deel terug van je openbaar vervoersabonnement. In Leuven kan je voor € 25 een buspas kopen, in Limburg koop je een campuspas voor € 20 traject Hasselt - Diepenbeek en voor Genk - Diepenbeek. Een fiets huren is gratis voor Limburgse studenten. In Leuven en Diest betaal je hiervoor €25, maar je krijgt er een herstelsabonnement bovenop.

PROBLEMEN Vage twijfels, hevige faalangst, groot verdriet..., het overvalt iedereen wel eens. Blijf niet met je kopzorgen zitten en kom langs bij de studentenbegeleiders of de studentendienst. Zij luisteren altijd. En als je wil, zetten ze je op weg naar mogelijke oplossingen.

UITGAAN Je kan van start gaan tijdens de de Student Take Off (Hasselt), Welcome Picknick (Genk) of de Studentenwelkom (Leuven). Of wat dacht je van een lidmaatschap bij één van de talloze studentenverenigingen?

ZINGEVING Leuven: De universitaire parochie staat open voor alle studenten in Leuven: www.kuleuven.be/up Limburg: Je bent steeds welkom op de Christelijke Campusgemeenschap: www.ccgdiepenbeek.be

Wil je graag carpoolen? Sluit je aan bij onze campuspool en vind je chauffeur of medepassagier

algemene infobrochure 35


EN DAN AAN HET WERK

WOUTER UTEN OPRICHTER UGENTEC

BARTEL VAN RIET BEKEND TV-FIGUUR

JAN SCHUER BEDENKER VAN SMARTSCHOOL

KAJA GROBELNA TOP VOLLEYBALSTER

Wouter Uten, studeerde Elektronica-ICT aan KHLim. Wouter ontwikkelde als eindwerk bio-informatica software. Hij won daarmee heel wat prijzen en bouwde zijn eigen bedrijf Ugentec uit. “Als kind draaide ik al oude computers uit elkaar. De fundering die ik aan de KHLim opbouwde, is het succes van mijn zaak nu.”

Bartel van Riet, afgestudeerd als leraar Lichamelijke opvoeding aan KHLeuven. “In de opleiding Lichamelijke Opvoeding zitten alle leerlingen in een heel fysieke en ook psychische omgeving. Dat is gewoon plezant en schept een extra nauwe band. De kameraadschap in zo’n richting was effenaf buitengewoon.”

Jan Schuer, volgde de Lerarenopleiding secundair onderwijs. “Ik had nood aan veel ruimte in m’n opleiding en bij KHLim was er plaats voor creativiteit. De KHLim is dan ook een merk dat ik nog altijd meeneem en graag vermeld in mijn vele zakelijke contacten over heel Vlaanderen.”

Kaja Grobelna, topvolleybalster bij Asterix Kieldrecht en The Yellow Tigers was student Voeding & dieetkunde aan KHLeuven. “Ik koos voor de opleiding Voeding & dieet omdat het als topsporter belangrijk is om te weten wat je allemaal eet. De combinatie topsport en hogere studies is niet altijd evident maar ik heb mijn curriculum rustig in stapjes ingedeeld.”

INGE VERVOTTE, EX-POLITICA, VOORZITSTER VZW EMMAÜS Inge Vervotte, is momenteel voorzitster van VZW Emmaüs (zorgsector) Ze studeerde af aan de Sociale hogeschool in Heverlee. “De Sociale Hogeschool streefde ernaar om van alle studenten kritische burgers te maken. Dat gaf ons een grote verantwoordelijkheid. Je verstoppen in de les was geen optie.”

TOM COX, DIRECTEUR KINDSHEID JESU HASSELT Tom Cox, behaalde een bachelor Secundair onderwijs. “De menselijkheid, de warmte van de mensen en het voortdurende geloof in mogelijkheden zijn me altijd bijgebleven. Zorg dat je je eigen passie voelt en focus op jouw toekomstmogelijkheden in een inspirerende samenwerking met zoveel mogelijk mensen om je heen.”

SEBILA ÖZTÜRK, HULPVERLENER CAW Sebila Öztürk, studeerde Orthopedagogie via het avondtraject. “De opleiding Orthopedagogie is theoretisch erg goed onderbouwd en er wordt echt genoeg ruimte gegeven om praktijkervaring op te doen in een gezonde leeromgeving. Mijn advies aan de vele nieuwe studenten is te zorgen dat de studiekeuze steeds een verlengde is van ieders persoonlijke passie.”

36 en dan aan het werk: oud-studenten van khlim, khleuven en groept, nu allemaal ucll


SANJU GIELEN PEDAGOGISCH DIRECTEUR VAN THHI TESSENDERLO

KAROLIEN DEBECKER MNM RADIOPRESENTRICE

LOUIS TOBBACK BURGEMEESTER VAN LEUVEN

WIM DRIES BURGEMEESTER VAN GENK

Sanju Gielen, studeerde voor leraar Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde. “Aan de KHLim kreeg ik zin in hetlesgeven. Mijn doel werd jongeren dezelfde zin doen krijgen in leren. Ik hoop dat de studenten die nu starten en kiezen voor het onderwijs dat doen met hart en ziel. Vakkennis, passie voor hun vak, zin in leren, openstaan voor nieuwe ervaringen, sociale vaardigheden én betrokkenheid met de leerlingen zijn daarbij essentiële sleutels. Als leerkracht kun je leerlingen inspireren en laten schitteren, dat is bijzonder.”

Karolien Debecker, studeerde Marketing aan KHLeuven. “Met warmte denk ik terug aan de persoonlijke benadering door de docenten en de ruimte voor humor. Dan denk ik ook aan die ene docente, toen vooraan in de dertig, krullenbol, immer in het zwart gekleed, mevrouw Annemie Turtelboom. Ze liet ons zwoegen vanaf de eerste dag na de vakantie. En gedreven tante, maar eentje met passie en altijd een welgemeende knipoog voor de examens.”

Louis Tobback, volgde de lerarenopleiding aan de Provinciale Normaalschool in Tienen die later verhuisde naar Leuven en fusioneerde met Groep T. “Ik denk oprecht dat jongeren aan de hogeschool nu harder moeten studeren dan vroeger. Wij leerden dat leerkrachten de leerlingen vooral goesting moeten geven om te studeren. Studenten enthousiast maken en ook de juiste aandacht spenderen aan de zwakkeren onder hen blijven belangrijke elementen in de lerarenopleiding.”

Wim was van jongsaf gebeten door techniek. Zijn vader was garagist en zelf kluste hij graag bij als geluids- en lichttechnicus. Na de Latijn-Wetenschappen ging hij voor elektronica. “Techniek moet je ook doen! In de bachelor (toen nog graduaat), kwam de praktijk sterk naar voor.” Wim Dries werkte eerst bij DAF Trucks als product support engineer. “Zelfs nu als burgemeester, blijft mijn opleiding een prima voorbereiding. De stad heeft stapels technische dossiers. Ook als voorzitter van Infrax komt dat goed van pas als het gaat over pakweg Telenet of slimme meters.”

MARTINE FOULON, PEDAGOGISCH DIRECTEUR ‘DE ARK’ LEUVEN Martine Foulon, volgde de lerarenopleiding lager onderwijs in Heilig Hart Heverlee en een postgraduaat schoolmentor in de KHLeuven. “Onze klasgroep durfde al eens buiten de lijntjes te kleuren of een steentje te verleggen. Mijn betrachting is de beste versie van mezelf als leerkracht te zijn en ervoor te zorgen dat elk kind op het einde van de basisschool de beste versie van zichzelf is geworden.’

FRANK DE BOOSERE, BEKENDE WEERMAN Frank De Boosere, is eigenlijk leraar. “De hogeschool heeft m’n talenten aangescherpt. Ook vandaag gebruik ik nog veel zaken die ik ooit in Heverlee geleerd heb zoals kritisch ingesteld te zijn en steeds trachten de zaken bevattelijk uit te leggen. Ook leerden we dat een leraar best wel een dik vel mag hebben. Iets waar ik als weerman nog elke dag nood aan heb.”

MICHEL VANDERFEESTEN, OPRICHTER EN BEZIELER VAN RADIO FM GOUD Michel werd leraar (Nederlands, Engels en Informatica). Vrije radio was de passie van Michel, en uiteindelijk werd het zijn beroep. “Toen ik aan de lerarenopleiding op de KHLim startte, is mij onmiddellijk die warmte opgevallen. Ik voelde mij er meteen thuis en de docenten waren oprecht begaan. Mijn tip is dat feestjes er zeker bij horen, maar probeer toch maar de meeste vakken mee te pikken. Wat je al eens gehoord hebt, onthoud je véél beter,” zo sprak de leraar!

en dan aan het werk: oud-studenten van khlim, khleuven en groept, nu allemaal ucll 37


Hogeschool UCLL werkt samen met verschillende HBO5-partners in de regio Limburg en Leuven.

Doctor 8 Master HBO5 5

Bachelor

4 Secundair 3 BSO 3e graad 2 Basisonderwijs 1 Basisonderwijs

7

6

BASISONDERWIJS SECUNDAIR ONDERWIJS

Twijfel je of een bacheloropleiding wel iets voor jou is? Het hoger beroepsonderwijs situeert zich tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelors. Een HBO5-opleiding leidt tot een graduaatsdiploma en verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt.

HOGER ONDERWIJS

HBO5 EN BACHELOR

HBO5 SINT-FRANCISCUSINSTITUUT VOOR VERPLEEGKUNDE (Leuven) HBO5 VERPLEEGKUNDE VTI (Hasselt) CVO SOCIALE SCHOOL (Heverlee) • graduaat sociaal-cultureel werk/begeleider sociale economie HBO5 VERPLEEGKUNDE GENK • graduaat maatschappelijk werk (Genk, samen met UCLL op campus LiZa) • graduaat orthopedagogie • graduaat personeelswerk CVO MOBYUS (Leuven) • graduaat sociaal-cultureel werk • graduaat bedrijfsautomatisatie • graduaat syndicaal werk • graduaat biotechnologie • graduaat boekhouden • educatief kinderwerker • graduaat elektronica, optie embedded mutimedia • ervaringswerker GGZ • graduaat fiscale wetenschappen • graduaat informatica CVO QRIOS • graduaat logistiek, transport en mobiliteit (Hasselt – Genk – Overpelt – Maasmechelen - Genk) • graduaat marketing • graduaat orthopedagogie • graduaat ondernemingscommunicatie • graduaat maatschappelijk werk • graduaat telecommunicatietechnieken • graduaat bedrijfsautomatisatie • graduaat winkelmanagement • graduaat bibliotheekwezen • graduaat boekhouden • graduaat elektriciteit • graduaat mechanica

38 hbo5

April. “Wat je doet tijdens je vrije tijd kan je als leidraad gebruiken. Sommige vrienden sporten graag en gaan dan voor leraar LO of kine. Voor mij is dat ook een richtlijn: doen wat je graag doet. Ik ga voor informatica.” WIM CREUWELS, zie ook pag. 7 en 44


algemene infobrochure 39


DE ASSOCIATIE KU LEUVEN De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen. 4 ANTWERPEN 4 1 4 4 3 4 1 1 3 2 GENT MECHELEN 4

6 1 BRUGGE

6 1 6 6

6

3

5

3 1 2 BRUSSEL

2

1

5

3 1

KORTRIJK 6 1

1 LEUVEN 2

4

3

2 5 1 5 HASSELT

6

LIMBURG

52%

TSO

5

5

VLAAMS-BRABANT

41%

GEEL 4 1

ASO

52%

41%

TSO

vooropleiding

ASO

vooropleiding

2%

5%

KSO

BSO

2%

KSO

5%

BSO

14.500 UCLL 9000

5500

UCLL in Vlaams-Brabant

UCLL in Limburg

40 ucll algemene en deinfobrochure associatie ku leuven

April. “Ik heb veel openlesdagen en infodagen gevolgd zodat ik de sfeer al kon opsnuiven. Zo voelde ik me hier snel thuis en meer dan welkom.” YOUSRA BOUAZZA, zie ook pag. 10 en 44


TECHNOLOGIECAMPUS DIEPENBEEK De Technologiecampus Diepenbeek is een van de zeven campussen waar je een opleiding tot industrieel ingenieur aan de KU Leuven kunt starten. Bijzonder voor deze technologie campus is de associatieoverschrijdende samenwerking tussen KU Leuven en UHasselt voor de opleidingen industriële weten- schappen. Als student ontvang je een gezamenlijk diploma van KU Leuven en UHasselt. Op de Technologiecampus kun je terecht voor de volgende Academische bachelors en masters in de industriële weten- schappen: • BIOCHEMIE • BOUWKUNDE • CHEMIE • ELEKTROMECHANICA • ENERGIE • ELEKTRONICA-ICT • NUCLEAIRE TECHNOLOGIE • VERPAKKINGSTECHNOLOGIE De opleiding tot industrieel ingenieur werd tot 2012 aangeboden door de KHLim, maar integreerde in het kader van de academisering in de KU Leuven.

TECHNOLOGIECAMPUS, DIEPENBEEK

LUCA SCHOOL OF ARTS LUCA School of Arts is de kunsthogeschool van de Associatie KU Leuven. LUCA bundelt de kracht en expertise van vijf gerenommeerde instellingen op evenveel campussen verspreid over Brussel (Sint-Lukas Brussel en Narafi), Genk (C-mine), Gent (Sint-Lucas Gent) en Leuven (Lemmens). Op campus C-mine (Genk) kan je terecht voor de richtingen: • PRODUCTDESIGN • FOTOGRAFIE • ANIMATIEFILM • TELEVISIE-FILM • COMMUNICATIE- & MEDIA DESIGN: INTERACTION DESIGN & GAME DESIGN LUCA SCHOOL OF ARTS, CAMPUS C-MINE LUCA biedt op de campus Lemmens (Leuven) bachelor- en masteropleidingen in muziek en drama aan. Voor muziek behoren richtingen Compositie, Directie, Instrument/Zang, Jazz, Muziekpedagogie en Muziektherapie tot de mogelijkheden. De opleiding Drama focust op tekst spelen en maken. Er wordt ook een master-na-masteropleiding in de Voortgezette Studies Muziek georganiseerd en een Specifieke Lerarenopleiding. WWW.LUCA-ARTS.BE De LUCA School of Arts opleidingen werden tot 2014 georganiseerd door de KHLIM binnen het departement van de Media-en Design Academie (bekend als Mad-fac); een toenmalige samenwerking tussen KHLIM en PXL.

April. “Op de openlesdag van UCLL voelde ik me echt thuis. Ik vond de lessen zeer boeiend en de leerkrachten waren zeer vriendelijk. Ik maakte ook direct heel wat contacten met medestudenten. Ik ging naar huis met een goed gevoel, mijn keuze stond vast!” LENA CLEMENT, zie ook pag. 6, 29 en 44

LUCA SCHOOL OF ARTS, CAMPUS LEMMENS

ucll en de associatie ku leuven 41


PROFICIAT

42

Juli. “Ik ben ingeschreven. Het wordt Lerarenopleiding. Mijn twee onderwijsvakken worden Nederlands en Economie.” SELIN MARROCCOLI, zie ook pag. 17, 27 en 44


Draai,

als een spiraal in een spiraal, die niet eindigt of begint

als de wieken van een molen, als een spoel dat altijd spint

als een carrousel die wentelt, in grote kringen naar omhoog

als een sneeuwbal die blijft rollen of een ballon in brede boog

als de tocht doorheen een tunnel die leidt naar helder licht

of het zoeken in het donker naar een sterker evenwicht

als een deur die open zwaait naar een weg met droom bestrooid

of de kringen van een steentje in een helder meer gegooid

als een boom die met zijn kruin andere bomen wuivend raakt

of als een hand die reikt en de sluizen open maakt:

het zijn de cirkels van jouw ziel,

het zijn jouw moving minds.

Jan Reynaerts

Augustus. “Ik heb mij net ingeschreven voor Kine. Vele kameraden gaan ook naar de unief, alhoewel ik weet dat er sommigen daar toch geen kans maken. Maar ja, ze willen het eens gedaan hebben, een jaartje unief.� MARNIK TRUYEN, zie ook pag. 25, 32 en 44

43


FREQUENTLY ASKED QUESTIONS HOEVEEL KOST EEN JAAR STUDEREN? In het hoger onderwijs moet je studiegeld betalen. Dat is voor alle hogescholen en universiteiten gelijk. Per academiejaar bedraagt het studiegeld € 890,00. Als beursstudent betaal je slechts € 105. Voor een bijna-beursstudent is het € 470. (Dit zijn de studiegelden voor het academiejaar 16-17. De minister bepaalt in het voorjaar de studiegelden voor het volgende academiejaar.) Daarnaast heb je ook nog je kosten voor lesmateriaal. Afhankelijk van je opleiding kan dat toch 300 à 500 euro bedragen. Misschien moet je ook investeren in een laptop? Maar via de hogeschool kan je aan voordelige prijzen aan hard- en software geraken. Hou verder ook rekening met de kosten voor vervoer en eventueel een kot. En natuurlijk ook nog iets voor voeding en ontspanning. Maar we proberen deze kosten democratisch houden. Mocht hoger onderwijs financieel moeilijk liggen, ga dan zeker ten rade bij onze Sociale Dienst.

WANNEER KAN IK INSCHRIJVEN? Vanaf einde juni kan je in Limburg al inschrijven. Half augustus starten ook de inschrijvingen in Leuven en Diest. Best doe je vooraf al een voorinschrijving online. www.ucll.be/inschrijven

ZIJN ER TOELATINGSPROEVEN? In de hogeschool zijn er geen toelatingsproeven. Er is wel een niet-bindende oriënteringsproef voor de lerarenopleiding, waardoor we je van in het begin extra kunnen begeleiden waar nodig. UCLL wil je wel zo goed mogelijk helpen bij je studiekeuze. Daarom organiseren we heel wat infomomenten en openlesdagen. Net voor de start van het academiejaar kan je voor sommige opleidingen intekenen voor Summer Colleges (opfriscursussen en dergelijke).

KAN IK WERKEN EN STUDEREN COMBINEREN? UCLL heeft een lange traditie in het ontwikkelen van speciale trajecten voor werkstudenten. Zo wordt het mogelijk om je opleiding te spreiden over meerdere jaren en via avond-, weekend- en afstandsonderwijs je bachelor te behalen. Vaak is dit traject maatwerk, en kom je best even langs om dit met een trajectcoach te bespreken.

ZIJN ER TOELATINGSVOORWAARDEN? Je kan je inschrijven in een bacheloropleiding als je beschikt over een diploma van het secundair onderwijs uit België (hoger secundair onderwijs ASO, TSO, KSO of een diploma BSO met zevende jaar). Studenten uit Nederland moeten beschikken over een diploma VWO of MBO4, of een getuigschrift van met goed gevolg afgelegd propaedeutisch examen uit Nederland. Als je niet in het bezit bent van een diploma secundair onderwijs of een daarmee gelijkgesteld diploma kan je toch toegelaten worden tot een bacheloropleiding als je slaagt in een toelatingsonderzoek hoger onderwijs. Meer informatie via www.ucll.be

44 F.A.Q.


VERKLARENDE WOORDENLIJST PBA professionele bachelor (hogeschool) ABA

academische bachelor (universiteit of School of Arts)

MA master (universiteit of School of Arts) BANABA

bachelor na bachelor: een aanvullende bacheloropleiding

MANAMA

master na master: een aanvullende masteropleiding

UC

University College, de Engelse benaming voor hogeschool

ASSOCIATIE samenwerking tussen hogescholen en universiteit, bijv. Associatie KU Leuven

OPO

CREDITS

opleidingsonderdeel (= vak) studiepunten die je verwerft als je slaagt voor een opleidings­onderdeel

ECTS European Credit Transfer System: een systeem om vakken die je in het buitenland aflegt, te laten erkennen voor je diploma hier of omgekeerd EVC-EVK een systeem om opgedane ervaring of behaalde kwalificaties te erkennen zodat je van vrijstellingen kan genieten: Elders verworven competenties – elders verworven kwalificaties LLL

levenslang leren / ‘life long learning’

SCHAKELPROGRAMMA

Tussen de professionele bacheloropleidingen en de academische masteropleidingen zijn schakelprogramma’s voorzien.

LEERKREDIET een rugzak van 140 studiepunten die je krijgt van de overheid om te studeren. Elk jaar zet je er daar een deel van in, meestal 60. Als je credits behaalt, krijg je dat leerkrediet terug, de eerst 60 zelfs dubbel! STUVO de dienst Studentenvoorzieningen van onze hogeschool. In Leuven werkt Stuvo nauw samen met de KU Leuven, in Limburg met de andere Limburgse hogeronderwijsinstellingen QUADRI

ISP

UCLL

de overkoepelende naam van alle onderzoek en dienstverlening van onze hogeschool. Quadri staat voor quality driven. individueel studieprogramma afkorting van UC Leuven-Limburg

Juli. “Ik heb me dan toch niet ingeschreven voor de toelatingsproeven voor de politieschool. Ik ga voor bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Marketing.” YANNICK BAUDEWIJNS, zie ook pag. 23, 31 en 44

verklarende woordenlijst 45


KIEZEN IS MOEILIJK Kies je met je hart of je verstand? Kies jij zelf? Of laat je je leiden door vrienden, ouders of leraars? In deze brochure kan je onderaan de pagina’s lezen hoe een tiental studenten enkele jaren geleden hun keuze maakten.

SÉVERINE HAUBEN 3de jaar Lerarenopleiding secundair: godsdienst + PAV,

MARNIK TRUYEN Bree, 3de jaar verpleegkunde

In het tweede jaar rechtspraktijk vond Séverine dat de opleiding op zich wel interessant is, maar dat ze graag les wil geven. Séverine stapte over naar de lerarenopleiding. Ze koos voor Godsdienst en PAV (Project Algemene Vakken).

Marnik deed een half jaar kinesitherapie aan de universiteit. Hoewel hij behoorlijke punten haalde, groeide de overtuiging dat dit beroep niet echt was wat hij zocht. Hij schakelde meteen over, en met succes.

LENA CLEMENT 3de jaar Bachelor Kleuteronderwijs,

YANNICK BAUDEWIJNS 2de jaar Bedrijfsmanagement,

YOUSRA BOUAZZA 2de jaar Bachelor Lager onderwijs

Op de openlesdag klikte het. Ze vond de lessen zeer boeiend en de leerkrachten waren zeer vriendelijk. Ze maakte direct heel wat contacten met medestudenten.

Yannick heeft er nu geen spijt meer van dat hij geen politieagent zal worden. Marketing is nu zijn ding. En misschien gaat hij nadien nog verder studeren.

Yousra koos voor leraar lager onderwijs. “Het feit dat ik allochtoon ben, heeft me zeker niet benadeeld. De opleiding komt echt overeen met mijn verwachtingen.”

SELIN MARROCCOLI 2de jaar lerarenopleiding secundair, Nederlands – Economie.

WIM CREUWELS 3de jaar Toegepaste Informatica

SENJA VANDERHEYDEN 2de jaar Vroedkunde

“Het is een zware combinatie, maar ik heb er heel hard voor gewerkt.”

Uiteindelijk blijken zijn verwachtingen meer dan uitgekomen. “Ik heb veel meer geleerd dan gedacht.”

Ondanks haar schrik voor de grote pakken leerstof, blikt ze terug op een geslaagd eerste jaar. “Als je iets graag doet, lukt het allemaal veel beter.”

46 kiezen algemene is moeilijk infobrochure

LAURA SCHOUTEDEN 3de jaar lerarenopleiding, Aardrijkskunde – Wiskunde.

Laura slaagde al elk jaar voor alle vakken, maar soms toch met een paar herexamens. Laura: “Het is hard werken met drukke stageperiodes en boeiende lessen.”


Scan deze pagina met

ONTDEK HOE ZIJ HUN KEUZE MAAKTEN ontdek hoe zij hun keuze maakten met layar

zie pag. 3

HEB JE NOG VRAGEN? CAMPUSSEN LEUVEN, HEVERLEE EN DIEST

SEBASTIAAN VANDEVELDE Sebastiaan Vandevelde komt uit een familie van ondernemers. Hij koos voor Accountancy-fiscaliteit.

HANNE DE COSTER Chemie is een heel goede keuze, vindt Hanne De Coster. En dat vindt haar moeder ook.

Via Campus Proximus Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee 016 375 700 leuven@ucll.be

CAMPUSSEN LIMBURG

LANA HOMBROUCK Lana Hombrouck houdt van wetenschappen en helpt graag mensen. Voeding- en dieetkunde werd haar keuze.

RACHID BOUSSABAT Rachid Boussabat wil als leraar een voorbeeld zijn voor allochtone jongeren.

Via Campus Diepenbeek Agoralaan Gebouw B, 3590 Diepenbeek 011 180 000 limburg@ucll.be Deze brochure beschrijft onze hogeschool in sept. 2016. Wijzigingen zijn mogelijk. Raadpleeg ook steeds onze website www.ucll.be

SIEBE VANHEE Siebe Vanhee wou al doende leren. Hij was op zoek naar wijsheid, eerder dan kennis. Hij koos voor sociaal werk.

v.u. M. Vandewalle Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee

Ontdek ook de ervaringen van Judith, Khallil, Sofie, Lâle, Lenard, Gerdien, Louise, Rani, Kobe, Greet, Joey, Tessa, Dries, Céline, Marieke, Lien, Samantha, Dimitri, Eva, Elien, Marnick, Liddy, Elpiniki, … via YouTube

www.ucll.be www.facebook.com/ucleuvenlimburg www.twitter.com/ucleuvenlimburg www.instagram.com/ucleuvenlimburg

algemene infobrochure 47


www.ucll.be

/ucleuvenlimburg

/ucleuvenlimburg

/ucleuvenlimburg

Interesse in onze opleidingen? Kom naar onze infomomenten of openlesdagen!

INFODAGEN zaterdag 19 november 2016 14 – 17 u.

“Studiekeuzemarkt” campus Proximus + campus Diepenbeek

zaterdag 18 zaterdag 11 zaterdag 22 zaterdag 6 woensdag 28 zaterdag 9

februari maart

2017 2017

10 – 13 u. 10 – 13 u.

Leuven – Diest Limburg

april mei juni september

2017 2017 2017 2017

10 – 13 u. 10 – 13 u. 15 – 19 u. 10 – 13 u.

Leuven - Diest Limburg Leuven - Diest - Limburg Leuven - Diest - Limburg

SID-IN BEURZEN 2017 12 - 14 19 -21 26 -28 16 – 18 23 – 25

januari januari januari februari februari

Vlaams-Brabant Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen Antwerpen Limburg

Brabanthal Flanders Expo Kortrijk Xpo Antwerp Expo Limburghal

OPENLESDAGEN 2017 maandag 27 februari tot vrijdag 3 maart woensdag 8 – 15 – 22 maart

KHLEUVEN

campussen Leuven – Diest (krokusvakantie) vooral campussen Limburg

KHLim

VORMEN SAMEN HOGESCHOOL UCLL

Studiekiezer Professionele Bacheloropleidingen 2017-2018  

Gezondheid Lerarenopleiding Management Technologie Welzijn

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you