Page 1

Maма 112 Електронно издание на “Училище за родители - Варна” за бъдещи родители, здравни специалисти и студенти

пилотен брой / СЕПТЕМВРИ 2012

ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА НЕРОДЕНОТО ДЕТЕ

АКУШЕРКИ НА ПРАКТИКА старша акушерка ЙОРДАНКА СТЕФАНОВА

Тази луда, луда бременност

7

правила при домашно посещение

НАШИТЕ КУРСОВЕ

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ВАРНА

тефтерчето на мама: неща нужни през бременността

10


Maма 112 Редактор Диана Димитрова Криейтив директор Добринка Христова Реклама § маркетинг Добринка Христова Автори в броя Диана Димитрова

Правен консултант Адвокат Петя Манолова

За реклама: Диана Димитрова GSM: 0887 627 789 “МАМА 112” се издава от: УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ВАРНА и АРТ ПР ЕЙДЖЪНСИ ЛОНДОН ЕООД Графичен и Web дизайн Art PR Agency London Ltd

Записване в курсовете за бъдещи родители: GSM: 0899 040 112 УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ВАРНА

9000 Варна Адрес: бул. „Чаталджа” 20, Варна, GSM: 0899 040 112 телефон: 052 / 635 708 Email: varna.parents@gmail.com Online: www.varnaparents.com

здравейте! Уважаеми читателю, Зная, че морето от информация свързана с бременността и раждането въобще не е до колене. Колкото повече четеш, толкова повече се объркваш. Чудиш се на кого да вярваш и чии съвети да следваш. Изходите са няколко: спираш да четеш форуми (и спираш да се чувстваш като идиота на селото), четеш само това, което прецениш (защото не си идиотът на селото) и забравяш, че можеш да четеш (и идиотът не може). Ако си стигнал до края на това изречение – значи си във втората категория. За теб, именно, е това издание! Предлагам ти само информация, която е достоверна, научно доказана и практически насочена. От 1999 година провеждам курсове за бременни жени и техните семейства, а от 29 години преподавам акушерска практика. Уважавам раждането и зная, че то е гениалният механизъм, чрез който се появяваме в триизмерния материален свят, кодирайки безсмъртие в гените си. Уважавам жената, носеща живот, защото зная, че в нея разцъфва една нова вселена – неподражаема и уникална. Уважавам живота – такъв какъвто е! Не мога да предложа друго основание, за да ми се довериш. Ако това ти е достатъчно – абонирай се за нашия електронен бюлетин и стани един от неговите автори.

Диана Димитрова

редактор § основател на “Училище за родители - Варна” e-mail: varna.parents@gmail.com


съдържание 04

Тайният живот на нероденото дете Комуникация преди езика

07

Училище за родители с основател Диана Димитрова

темата на броя: 08

Тази луда, луда бременност

6 стила на преживяване на бременността

08

Адекватен стил Тревожен стил Еуфоричен стил

09 10 11 12

Какво ново?

14

Как се прави домашно посещение?

16

Седем правила при домашно посещение

22

Професия акушерка

акушерки на практика:

14

представяме старшата акушерка на родилно отделение в СБАГАЛ „Проф. Стаматов” град Варна Йорданка Стефанова

за възпитанието: 24

МАЙКА

27

Тефтерчето на мама

28

04

- дефиниране на психологичното понятие

Курсове за родители

- теми, съботни и неделни модули, цени

24 12


комуникация преди езика? Дори не можете да си представите колко интелигентни, чувстващи и съзнателни са нашите деца още преди да се родят. Много хора мислят, че нероденото е незряло, недоразвито и неговата човешка същност се формира едва след раждането. Много грешат.

П

започват да учат езика в матката.

рез последните

години науката доказа, че бебето в матката може да комуникира без помощта на думите. Неговото ежедневие е придружено от движения, които изразяват нужди, интереси и чувства.

Нероденото дете реагира на силна светлина и шум, на вкусове и аромати, на болка. Наблюдения, направени между 16 и 20 седмица от бременността по време на амниоцентеза (процедура за вземане на околоплодна течност чрез проникване с дълга игла в матката) разкриха невероятни реакции: изключителни колебания в сърдечния ритъм и липса на детски движения. Някои бебета спират да се движат за няколко часа и дори за няколко дни, а лекарите често стават свидетели на агресивни действия към самата игла като бебетата се опитват да я атакуват

Той изследва плача на деветстотинграмови преждевременно родени бебета чрез акустична спектография и доказва, че плачът им вече съдържа интонации, ритми и други характеристики на гласа на майката.

или се отдръпват и застават с гръб към нея. И това още в началото на бременността!! Изключителни интересни наблюдения с помощта на ултразвук са направени сред двойки близнаци. Александра Пионтели, една от найзадълбочените изследователки на пренаталния живот, наблюдава езика на тялото включващ държане на ръцете, целуване, играене, ритане и удряне един друг. Тази комуникация преди раждането не беше предсказана в психологията и медицината.

Дейвид Чембърлейн твърди, че бебетата

4  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012

Това показва, че до 26 седмица от бременността тези бебета вече са придобили определени характеристики на своя „майчин език”. Представям ви един откъс от книгата „Тайният живот на нероденото дете” на д-р Томас Верни, когото имам честта да познавам и да наричам свой учител. »»


малката Кристина

„Един впечатляващ пример за комуникацията майка-неродено излезе в един доклад, представен от високо уважавания австрийски лекар Емил Рейнолд на една среща на Международното Общество по Пренатална Психология (International Society of Prenatal Psychology). Въпреки че неговата тема беше феталната реакция към емоциите на майката, докладът показа как нероденото се превръща в активен участник във вътрематочния бондинг. Експериментът му беше обезоръжаващо прост като замисъл. Бременни жени били накарани да легнат по очи за двадесет до тридесет минути върху маса под ултразвуков апарат. Онова, което д-р Рейнолд умишлено не им казал е, че когато една жена лежи по този начин нейното дете накрая също притихва и лежи неподвижно. Когато всяко дете се успокоявало, на майката казвали, че ултразвуковият екран показва, че нейното бебе не се движи. Ужасът, който тази информация предизвиквала бил очакван и предумишлен.

Д-р Рейнолд искал да види колко бързо страхът на майката се регистрира от детето и как то ще реагира. Във всички случаи реакцията била незабавна: Секунди след като всяка майка научавала, че нейното дете лежи неподвижно, образът на екрана на ултразвука започвал да се движи. Никое от бебетата не били изложени на застрашаваща опасност, но веднага щом почувствали страданието на своите майки, те започвали мощно да ритат. Много вероятно е част от тяхната реакция да е следствие от повишаването на адреналиновите нива на майката, причинени от ужасяващото съобщение на д-р Рейнолд, но само част. На едно друго равнище, тези деца са реагирали със съчувствие към болката на своите майки. Дете, което ще нарека Кристина, дава един дори по-нагледен пример. Научих за нея от д-р Петер Фьодор-Фрайберг, мой приятел от детството, който сега е професор по акушерство и гинекология в Университета Упсала - Швеция и един от водещите акушери в Европа.

Всичко започнало добре, разказа Петер. При раждането Кристина била енергична и здрава. После се случило нещо странно.

Бебетата винаги се стремят към майчината гърда, но необяснимо защо, Кристина не го правела. Всеки път, когато й предлагали гърдата на нейната майка, тя извъртала глава настрани. Първо, Петер помислил, че тя може би е болна, но когато Кристина по-късно погълнала шише адаптирано мляко в детската стая, той решил, че нейната реакция е временно отклонение. Това не било така. На следващия ден, когато Кристина била занесена в стаята на своята майка, тя отново отказала гърдата; същото нещо се повторило в продължение на няколко дни след това. Загрижен, но също така и любопитен, Петер разработил добре замислен експеримент.

Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  5 


Той разказал на друга своя пациентка за озадачаващото поведение на Кристина и тази жена се съгласила да опита да кърми детето. Когато сънената Кристина била поставена в нейните ръце от акушерката, вместо да отблъсне гърдата на жената, както е правила с тази на своята майка тя я сграбчила и започнала да суче с всички сили. Изненадан от нейната реакция на следващия ден Петер посетил майката на Кристина и й разказал какво се е случило.

„Защо предполагате, че детето реагира по този начин ?”, попитал той. Жената отвърнала, че не знае. „Може би е имало някакво заболяване по време на вашата бременност?”предположил той. „Не, никакво”, отговорила тя. Тогава Петер попитал без заобикалки: „А искахте ли да забременеете тогава?” Жената го погледнала и казала,

„Не, не исках, исках да направя аборт. Моят съпруг искаше детето. Затова го родих”. Това било новина за Петер, но очевидно не и за Кристина. Тя болезнено е съзнавала отхвърлянето на своята майка в продължение на дълго време. Отказала е да се свърже с майка си след раждането, защото майка й е отказала да се свърже с нея преди това. Кристина е била изключена емоционално в утробата и сега, макар и едва на четири дни, тя бе решена да се защитава от своята майка по всеки възможен за нея начин.

С времето, ако майката на Кристина промени своето отношение вероятно ще успее да спечели обратно нейната привързаност. Но тази обич вече щеше да бъде изградена, ако те се бяха свързали преди Кристина да се роди.”

6  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012


Диана Димитрова

Основател на УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ ВАРНА

У

чилището за родители във Варна е открито на 21.01.1999 година и е първото в страната, което предлага курсове за бременни жени и следродилна подкрепа. Онова, което го различава от останалите, че тук не се провеждат лекции, а практически занятия, свързани с подготовката за раждане и отглеждане на новороденото. Работи се по метода на Ламаз (Lamaze International Class) и се предлага пренатална програма за подготовка на родители взаимствана от “Prenatal Education Program in Ontario”. Групите не надвишават 6 участника и всеки може

да зададе своите въпроси. Програмата на “Училище за родители” – Варна е постоянна. Вие може да изберете курс или отделна тема, която ви интересува.

Училище за родители – Варна www.varnaparents.com Адрес: бул. Чаталджа 20, Варна Тел: 052/635 708 GSM: 0887 627 789 Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  7 


Тази луда, луда бременност

Защо избрах тази тема за пилотния брой на електронния бюлетин, ли? Защото любовта е лудост, бракът (понякога) е лудост, решението да имаш дете точно сега (за някои) е лудост. Но истинската лудост настъпва с ... бременността.

Бременността е коренна, необратима промяна, ново начало или нов край. Вярвате или не, но учените откриха, че отношението ни към майчинството се оформя от една страна от взаимоотношенията с нашия баща в трудния период на пубертета, а от друга - от нагласите, които сме формирали на базата на многобройните митове и легенди, които сме слушали за раждането.

8  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012

На всичко отгоре физиолозите доказаха, че когато жената забременее в мозъка й се оформя т.н. гестационна доминанта, която определя не само как ще се чувстваме по време на цялата бременност, но и какви майки ще бъдем. И ако това не е лудост?! През 1995 година доктор Герхард Родман си позволи да опише 6 стила на преживяване на бременността. Сигурно ще разпознаете някъде себе си, ако сте достатъчно честни. Все пак мислете по-тихо!!


Адекватен стил Това е стилът на жени, възпитани да бъдат отговорни към задълженията си.

Те се отнасят без излишна тревога към своята бременност. Обикновено имат хармонични съпружески отношения, а самата бременност е желана и очаквана. Регистрират се в женската консултация веднага след установяване на бременността, стриктно изпълняват препоръките на наблюдаващите специалисти, с удоволствие и желание посещават курсове за предродилна подготовка. През първия триместър се случва да имат периоди на лошо настроение, но после емоционалното благополучие се възстановява. Към края на бременността стават

умерено тревожни и за да се справят със страха започват активно да се готвят за раждането на детето: пазаруват, четат, ходят на курсове. Усещат детските движения около 16-20 гестационна седмица и ги описват като прекрасно усещане. Техните деца обикновено са спокойни, с по-малко колики и като възрастни демонстрират “вродена” увереност, че могат да управляват живота си. Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  9 


Тревожен стил В повечето случаи тази категория бременни имат проблеми в семейството, неудовлетворени са от работата, близките или от материалното си състояние. Тревогата може да бъде оправдана и разбрана, когато има съпровождащи бременността заболявания, но в повечето случаи това не е така. Първите движения на плода се усещат сравнително рано, но се съпровождат с дълги периоди на съмнение, описват се като неприятни и са съпроводени от страх за здравето на бебето: рита ли често, наддава ли достатъчно, всичко ли ми е наред? Те са активните участници са в интернет-форумите - но това води до засилване на тревожността и съмненията им. Децата, които тези майки носят са подложени на високите нива на майчините стресови хормони и самите те стават тревожни и предразположени към депресивни състояния. Обикновено този Непрекъснато нещо ги тип бременни стават свръх-грижовни майки, тревожи, ходят от лекар на възпитавайки много строго децата си. Желаят лекар; всичко негативно, което тотално да ги контролират и непрекъснато се прочетат или чуят приемат, че тревожат за здравето им. Така ги превръщат се отнася за тях. в плахи, неуверени и несигурни в себе си В края на бременността това възрастни. състояние се задълбочава и засилва страха от раждането.

Когато открият, че са бременни, тези жени започват да изпитват страх и безпокойство, което продължава по време на цялата бременност.

10  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012


Еуфоричен стил Еуфоричния стил се среща при хистеричен тип жени и при бременни, които дълго време са се лекували за безплодие. Бременността често се използва като средство за манипулация на околните и особено на съпруга. Тези бременни преживяват бременността с неадекватно приповдигнато настроение. Хвалят се наляво и надясно още щом видят двете чертички върху теста за бременност.

по-скоро формално. Често, обаче, проявяват некритично отношение към възможните проблеми на бременността и майчинството. Към първото движение на плода се отнасят без особен ентусиазъм. Стават нетърпеливи и свадливи в края на бременността. Нямат търпение да родят по-скоро, защото края на бременността ги изпълва с досада. Бебетата им са неспокойни, трудно преживяват коликите, често плачат, спят неспокойно и имат холеричен темперамент. Често след раждането настъпват конфликти между съпрузите в сферата на възпитанието на детето, заради предпочитания от тези жени снизходителен и свръх грижовен стил на въздействие. Очаквайте продължението в следващия брой>>

Отрано започват да се обличат като бременни и изискват от околните подобаващо внимание. При това декларират прекомерно голяма любов към бъдещото дете, а неразположенията, нормално съпътстващи бременността, се преувеличават и натрапват на околните. Стават претенциозни, изискват от близките си специално отношение и изпълнение на всичките им капризи. Посещават женска консултация и предродилни курсове, но не се вслушват в съветите на лекаря и изпълняват препоръките Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  11 


Как майчиното тегло се отразява върху изхода от бременността? Прочетено в European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 2011

И

зследователи от Royal Halla-

mshire Hospital в Шефилд (Англия), прегледали досиетата на 8 509 жени, раждащи за първи път в периода януари 2001 – ноември 2010 година. Разделили ги в 5 групи според техният индекс на телесното тегло (BMI): поднормено тегло (BMI под 19.9 kg/m2); нормално (20.0-24.9 kg/m2); наднормено (25-29.9 kg/m2), затлъстяване с BMI 30-40 kg/m2 и болестно затлъстяване (над 40 kg/m2). Пропорциите на извадката за всяка група били 11.3%, 47.7%, 26.5%, 14.5% и 1.6%. За сравнение е използвана групата с нормално тегло.

Учените докладват, че:

»

Ниското (поднормено тегло) намалява риска от преносване, от спешно секцио, но увеличава риска от преждевременно раждане.

»

Наднорменото тегло значително намалява възможността за вагиналното раждане, увеличава риска от индуцирано и оперативно раждане, от раменна дистокия, спешно секцио, преносване и раждане на дете с тегло над 4 кг.

»

Затлъстяването освен че увеличава риска от оперативно раждане, от раменна дистокия, спешно секцио, преносване и раждане на дете с тегло над 4,5 кг., често е свързано с повишена кръвозагуба над 1000 мл.

»

Болестното затлъстяване повишава риска от оперативно раждане, раменна дистокия, раждане на

12  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012

дете с тегло над 4.5 кг, голяма кръвозагуба (над 1000 мл.) и мъртвораждане.

Учените подчертават, че наднорменото тегло увеличава многократно риска от оперативно раждане (от 18.2% при жени с нормално тегло до 40.6 % при жени с наднормено тегло). При затлъстяване вероятността за раждане на дете с тегло над 4000 грама става 3 пъти по-голяма, а рейтингът на мъртвите раждания се увеличава с 16.7%.


КАКВО НОВО? 94 от жените са родили момчета, а 87 момичета.

Жените, родили момчета са заявили по-ниско ниво на качество на живот, отколкото жените, родили момичета. Освен това при „мъжките майки” два пъти по-често се констатира тежка форма на следродилна депресия. Професор Клод де Тичи от Университета в Нанси казва по този повод: „Тези проучвания имат важни обществени последици за здравето, тъй като показват необоримостта от ранна превенция и ранна психо-терапевтична програма за жени, раждащи момчета.”

Как полът на бебето влияе на качеството на живот на майката? Прочетено в Journal of Clinical Nursing 2011; 17: 312-22

„Майките, които очакват да родят момчета е по-вероятно да имат по-ниско качество на живот в сравнение с жените, които раждат момичета” се казва в проучването. Освен това изследователите намират, че раждането на момчета пряко увеличава вероятността жената да преживее тежка постпартална (следродилна) депресия. Изследвани са 181 французойки два месеца след раждането. Използвана е анкета с 36 въпроса и класическата Edinburgh Postnatal Depression Scale (Единбургска скала за постнатална депресия). Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  13 


Как се прави

домашно посещение

Домашните посещения след раждането са изключително търсена услуга сред родилите жени. След като жената е изписана от родилното заведение тя е едновременно щастлива и уморена от раждането, притеснена за бебето и за това което й предстои. За първото посещение у дома трябва да отделите не по-малко от 50 минути. Добре е посещението ви да съвпадне с кърменето и/или с къпането на бебето, за да бъдете максимално ефективни. 14  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012


Най-честите страхове на родителите: Къпането Няма ли да изпусна бебето? Дали водата е достатъчно топла?

Плачът Защо плаче толкова често и как да разбера какви са нуждите му?

Кърменето Приема ли достатъчно кърма?

Гърдите ми Гърдите ми са напрегнати и болезнени – какво да направя?

Въпросите могат да бъдат много по-разнообразнни и изискващи професионална акушерска консултация.

Пъпчето Какво да правя с пъпната раничка?

Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  15 


7 правила

при домашно посещение

При първото посещение задължително трябва да направите оглед на новороденото 16  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012


1

Започнете с общия вид: цвят

на кожата и лигавиците.

Имайте предвид, че е възможно бебето все още да има физиологична жълтеница. Огледайте кожата за обриви и зачервявания.

Нормално кожата е еластична и ярко розова поради силното й капилярно оросяване. Лицето и особено носа, е покрито с малки белезникави папули – millium, които са разширени мастни жлези. В първите дни след раждането може да се наблюдава erythema toxicum – обрив от папули с размер 3-4 мм., обкръжени от еритема, който преминава без лечение. По кожата на врата и корена на носа и клепачите се откриват малки телеангиектазии или ангиоми (naevi flammei). Те изчезват към края на първата година. У по-мургави деца се наблюдават синкаво черни (монголоидни) петна по долната част на гърба и седалището. Те са резултат на забавеното изчезване на меланоцитите в дермата,

които персистират до 4-5 годишна възраст.

2 •

Обърнете внимание на рефлексите,

които са характерни за новороденото.

• Рефлекс на Robinson– флексия на пръстите и на цялата ръка в отговор на докосване на дланта. Изчезва към 3-тия месец.

Рефлекс на Bauer –

автоматично ходене, когато на стъпалата на детето в позиция по корем бъде поставена твърда подложка.

Рефлекс на Бабкин –

при натиск върху дланта (тенара) детето отваря уста, затваря очи и обръща глава настрани. Изчезва към 2-рия месец.

Винаги когато проследявате рефлексите , информирайте майката за онова, което правите, за да не остане с усещането, че нещо с бебето не е наред.

Рефлекс на Moro –

изчезва след 3-тия месец. При рязко преместване в пространството детето отвежда ръцете встрани с екстензия в предмишницата, последвано от аддукция.

Рефлекс на Galant –

при дразнене на кожата паравертебрално тялото се извива в дъга, отворена към страната на дразненето. Изчезва в края на 2-рия месец.

3

Оглед на устата на новороденото:

Нормално по горната устна са разположени сукателните възглавнички. По протежението на венците и от двете страни на raphe medianum на небцето се установяват епителиални перлоподобни кисти (перли на Ebstein), които са без особено клинично значение. Frenulum linquae често е къс и фиксира езика. Макроглосията може да насочва към болест на Dawn или хипотиреоза.

Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  17 


Състоянието на пъпния остатък: В зависимост от това в кой ден след раждането посещавате бебето, неговото пъпче може да бъде на различен етап на зарастване. Винаги преди да проверите пъпа дезинфекцирайте ръцете си грижливо със спирт. Покажете на родителите как се почиства пъпната раничка и обърнете внимание памучният тампон със спирт да бъде добре изцеден, а едната ръка да се поставя пред половите органи на детето. Така ще се предотврати вероятността по гениталиите да потече спирт.

Ако родителите се притесняват да обработват пъпния остатък – посъветвайте ги да използват предпазители за пъпче по време на къпане.

3

Как суче бебето?

Наблюдавайте как детето и майката се справят с кърменето. Само така ще можете да установите дали бебето се храни пълноценно и ако се допускат грешки, те лесно могат да бъдат отстранени.

18  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012

Обърнете внимание на майката дали сяда удобно, защото кърменето трябва да носи удоволствие и на двамата. Измиването на гърдите и ръцете на майката преди кърмене трябва да стане навик. Разпитайте я към какъв режим на кърмене се придържа: по часов или свободен.


направи пробно кърмене, посъветвайте

родителите да следят броя на пелените, които сменят, спокойният сън след хранене и ведрото настроение по време на бодърстване. Обяснете, че наддаването на тегло е най-добрият показател и той ще бъде отчетен при посещението при педиатъра.

4 Обяснете й признаците на добре сучещото бебе: • Детето трябва да е обърнато с лице към нея и коремчето му да е към корема й. • Детето трябва да суче с широко отворена уста, обхващайки голяма част от ареолата; • Брадичката му докосва гърдата; • Бузките на бебето са закръглени и не се чуват цъкащи звуци;

• То суче ритмично, понякога с по-продължителни паузи; • Прекъсва сукането и пуска гърдата само; • Кърменето не причинява болка за майката;

Плачът на бебето:

Не трябва да се забравя, че детския плач никога не е безпричинен.

Дори когато плачът е начин за комуникация – той не трябва да остава без отговор от страна на родителите. Обяснете на майката как да се справя с коликите, които са сред най-честите причини за плач.

Най-честите притеснения на родителите са дали Започнете с масаж на детето суче достатъчно. коремчето в посока на Тъй като в домашни условия не е възможно да се

часовниковата стрелка (ако пъпчето е паднало и раничката е заздравяла).

Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  19 


Покажете й как да оригва бебето (за не повече от 5-7 мин.). Предложете й да оставя бебето по коремче под нейно наблюдение за около 10-15 минути, но никога веднага след храна.

Може да й предложите и други методи: капки против колики, чай от копър, който се дава вместо водичка, олио за масаж на коремчето и др. Ако станете свидетел на неутешим плач на бебето проверете: •

Дали не е гладно;

Дали не е претоплено;

• Нарушен ли му е режимът (много дълги разходки на шумни места, или уморителни посещения на близки у дома); • Майката е преуморена и предава неспокойствието си на бебето; • Проверете кога за последен път бебето е дефекирало. • Проверете общото му състояние – възможно е детето да е болно. • Не изключвайте възможността майката да е наркозависима и бебето да преживява абстиненция или грижите за него да са неадекватни.

Обяснете, че у детето през първите 2 месеца има силно изразен инстинкт за сгушване. То трябва да бъде взимано и държано в скута на родителите си. Така то се чувства защитено и уютно. Покажете на майката как може да прави масаж на бебето през първите месеци от живота му.

20  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012

5

Състояние на гърдите на майката

Проверете дали жената знае да се грижи за гърдите си, има ли проблеми с изцеждането на кърма. Търсете уплътнения по гърдите, зачервени участъци и болезненост. Дайте съвети как се правят


Най-честите проблеми свързани с кърменето се дължат на неумението на жената да изцежда гърдите си и на неправилната техника на кърмене.

6 топли компреси за по-лесно изцеждане. Внимавайте – ако жената е с начален мастит – топлината е противопоказана! Огледайте гръдните зърна за рагади и препоръчайте крем за зърна, като й обясните как се прилага. Ако жената трябва да се изцежда – покажете как се прави. Не забравяйте да дадете съвети за хранителния режим и физическата активност на родилката.

Къпане на бебето

Ако времето позволява – участвайте в къпането на бебето, като покажете на родителите в конкретната домашна обстановка как трябва да се грижат за бебешката кожа. Дайте съвети свързани с температурата на стаята, в която се отглежда бебето (около 22° С), и температурата в банята – около 26° С.

Нека бащата (или майката) изкъпе бебето под ваш контрол.

7

Емоционално състояние на жената

Никога не забравяйте, че доброто физическо и емоционално състояние на майката пряко рефлектира върху благосъстоянието на бебето.

Притеснението, умората и страхът за детето могат да доведат до намаляване на кърмата, да влошат отношенията между родителите, да отключат следродилна депресия. Уверете майката, че може да се справи с отглеждането на детето. Посъветвайте я къде може да намери професионална помощ и подкрепа. Ако едно посещение не е достатъчно, уговорете друга среща.

Така те ще добият увереност, че могат да се справят сами. Отговорете на всички въпроси, които младите родители ви задават. Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  21 


Професия “АКУШЕРКА” НАШЕТО ИНТЕРВЮ Всеки месец ще ви срещаме с един от най-изтъкнатите професионалисти, посветили личния си живот и професионалната си кариера на раждането.

Г-жо Стефанова, помните ли Вашето първо раждане, което водихте самостоятелно? Й. Стефанова: Честно казано, първото не го помня, но си спомням едно от първите. То беше на моя позната, която роди дъщеричка (вече на 24 години) и тежеше цели 4200 гр. Бях много горда от факта, че Лили Иванова (така се казва майката), роди съвсем нормално, без един шев дори. За млада акушерка, каквато бях тогава аз, това наистина е голямо постижение! Д ругите две дъщери на въпросната родилка, след години родиха също при мен нормални живи и здрави дечица. Вие самата сте родила и работите в СБАГАЛ „Проф. Стаматов”- град Варна. Защо бихте препоръчали на жените да родят във Вашето родилно отделение? Й. Стефанова: Много съм щастлива, че работя в СБАГАЛ. Това е моя „втори дом”. Тук съм се родила самата аз, израснала съм с колектива на болницата (майка ми също беше акушерка в Родилна зала с 40 годишен стаж), тук родих и моя прекрасен син, благодарение на златните ръце на д-р Танев и помощта на целия колектив. 22  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012

Защо бих препоръчала нашата болница? Имам много аргументи за това: - тя е единствената Специализирана АГ болница за Североизточна България; - разполага с най-добре оборудваното Неонатологично отделение, в което работят високо специализирани неонатолози и акушерки; - колективът на болницата спазва стандартите за добра практика; - разполагаме с обновени стаи за родилки и бременни; - за жените с по-високи изисквания предлагаме и ВИП условия; - предлагаме всякакъв вид обезболяване на раждането. Какви препоръки ще дадете на жените, които постъпват във Вашето отделение? Й. Стефанова: На жените предпочели нашето лечебно заведение ще препоръчам да бъдат спокойни, да не се страхуват, защото дори и да ги боли е за кратко време и е за хубаво! Относно какво да си носят: тоалетни принадлежности, нощница, памперси за бебето, мокри кърпички, дрешки за бебето. Задължително трябва да носят: лична карта, обменна карта от ЖК, лична


Днес ви представяме старшата акушерка на родилно отделение в СБАГАЛ „Проф. Стаматов” град Варна Йорданка Стефанова. амбулаторна карта от семейния си лекар (необходима за издаване на болничен лист). Не е необходимо да носят бебешка козметика и шишета, тъй като болницата разполага с такива. Важни ли са курсовете за подготовка на раждането и как виждате тяхното бъдеще? Й. Стефанова: Разбира се. Получената информация и полезните съвети са абсолютно необходими на бъдещите майки, особено за тези, които раждат за първи път. Така че е добре да има такива курсове. Разкажете как минава едно дежурство в РЗ. Й. Стефанова: При нас дежурствата в Родилна зала не си приличат. Има много натоварени дежурства, когато колегите не могат да подвият крак. Работата е

почти на „конвейер”, има други - по-спокойни, но рядко има дежурства без работа. Има моменти в които и една пациентка е достатъчна за дежурството. Какво бихте пожелали на бъдещите майки? Й. Стефанова: На бъдещите майки пожелавам лека бременност (дори и при температура 35 градуса), едно нормално раждане (имам предвид без усложнения), а било то и цезарово сечение. Да не се страхуват от раждането, да мислят само за най-хубавия момент в живота на жената – първия плач на новороденото дете.

Скъпи момичета, бъдете смели, ние ви чакаме! Доверете ни се!

Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  23 


Деф

психо

24  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012


финиране

Майка

на ологичото понятие

Появата на дете в семейството е особен момент в живота на родителите. Това е коренна промяна в социалните роли, обществения имидж и семейната структура, в начина на живот, в емоционалния баланс и базисното отношение към света. Когато жената очаква дете, тя активира своето поведение.

Понякога не може да се впише емоционално (а често и поведенчески) в очаквания модел за майчинство, което обществото очаква от нея. Често причина за това е личната биография на жената:

1. 2. 3.

Ако е била първородно дете в семейството и след около 10 години се ражда друго дете в това семейство: голямата сестра се превръща в бавачка, отделя време, внимание и любов и “изиграва” ролята на майка. По-късно, когато самата тя вече е майка, тази роля не я впечатлява, а по-скоро я отегчава и й дотяга.

Ако жената срещне мъж за когото се грижи като майка. Преди раждането на детето тази жена съвместява две роли – на съпруга + майка на бъдещия баща. Обикновено това се случва при мъже, които се чувстват комфортно, когато партньорката се грижи „майчински” за тях и не възразяват да имат „две майки”.

Когато съобщавайки на съпруга, че очаква дете – неговата реакция не е подкрепяща. Това създава усещане за изоставеност, самота и безизходица. Въпреки, че понякога партньорът не реагира „подкрепящо”, просто защото не знае как се прави това, тази реакция превръща майчината роля в „борба” за оцеляване.

Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  25 


Д

а бъдеш майка е социален императив, който различава човешкия вид от останалите животински организми. Лакан конкретизира 3 типа майки:

I-ви тип

II-ри тип

III-ти тип

Майка на милосърдието

Символична майка

Перманентна майка

Т

ози тип намира

удовлетворение в раждането на дете и често детето се явява заместител на това, което й липсва като емоционален комфорт. Детето е част от нейното тяло и то й принадлежи. Посредством тази силна обич майката изпълва цялото пространство на детето, играе ролята на слънце – единствена и неповторима. Тя не допуска други да контактуват с нейното дете, често желанията й са парадоксални. Пример е даването на име на детето, свързано с майчин каприз. “Капризните” имена могат да предизвикат комплекс за малоценност у детето и да го карат да се срамува при представяне. Този тип майка изгражда у детето погрешна представа за света. Водена от емоциите си тя както капризно го обича, така капризно може да го изостави.

Т

я е готова да

се лиши от насладата която й дава детето, като му предоставя по-свободно пространство и разрешава достъпа на други хора до него. Тя е съгласна бащата да заеме мястото си до детето, тъй като го определя като законът, на който трябва да се подчини. За този тип майка да има дете не означава да престане да желае света за себе си. В този смисъл детето не е пречка за нейните желания. То не трябва да знае всичко за своята майка и майката не е длъжна да знае всичко за детето.

Т

акива майки идеализират

своите функции.

В тяхното съзнание ролята на майката е фантазно обременена. Те не знаят как да свържат ролята си на първичен обект за детето и не знаят как да допуснат бащата до света на детето. Те са колебливи и несигурни във възпитателните си методи и възпитават плахи и затворени деца.

Д. Уиникът създава теория за “добрата майка” като утвърждава мнението, че всяко дете зависи от майката. Отначало то няма съзнание за обекта на майката, но по-късно открива ревността към нея. Много е важно връзката майка-дете да е креативна, т.е. майката да не бъде третирана от детето само като обект на удоволствие/неудоволствие. Тя може да е с детето, а може и да не е, което означава да дисциплинира у него техники за подчинение и сигурност. В този смисъл майката не трябва да е подвластна на всички желания на детето, защото то може да се превърне в “добрия тиранин”. Според тази теория добрата майка е винаги там, където трябва да бъде. Тя прекъсва непрестанните желания на детето, умее да отказва, знае кога да липсва на детето, за да го “отвори” за останалите. Следва продължение... 26  £ Мама 112 › Пилотен брой › ОКТОМВРИ 2012


Тефтерчето на мама: Нека да ви помогнем да се ориентирате в морето от предложения, запазвайки самоуважението и парите си. Открихте, че сте бременна? Не бързайте да обновява те гардероба си. Онова, което ще ви е необходимо по време на бременностт а все пак се свежда до следните покупки:

> Панталон с ластик в талията, който може да се разтяга до обиколка 100 см. > Широка блуза (риза, пуловер) в стил „гръндж ” или „етно” с която винаги ще изглеждате на място. > Ниски обувки, които да са поне с ½ номер поголеми, отколкото носите преди забременяването. > Покупка на ново бельо оставете за времето, ви ще е по-голям и не забравяйте, че сутиенът когато бюстът не трябва да ви стяга или да е прекалено голям. Задължително проб вайте преди да купите. > Ако досега не сте имали преса за плодове (сок – сега е моментът. Сокът от прясно изцедени плодоизтисквачка) полезен, стига да ви харесва. Ще използвате прес ове е много приготвяне на соковете за детето. Ако таткото ата и за слуша – може и за него. > Имайте предвид, че много често вкусовете и които досега са ви привличали, могат да ви дока ароматите, или позиви за повръщане. Затова не бързайте да рат главоболие нов парфюм. Нека да навлезете във втората полоси купувате вина на бременността и тогава избирайте. > Купете си красив бележник и започнете да си дневник. Може да започнете с описание на физион водите бъдещия татко, когато научава новината, че чакомията на а потомство. > Променете живота си, ако имате вредни нав цигарите и алкохола, спете поне 7 часа в денонощ ици: спрете се достатъчно и прекратете връзката с приятели ието, движете които емоционално ви натоварват. Не изоставяйти познати, които ви доставят удоволствие само защото сте е нещата, бременна. > Посещавайте редовно вашият лекар или акушер ка. Питайте за всичко което ви интересува. > Мечтайте! Пилотен брой ›ОКТОМВРИ 2012 › Мама 112 £  27 


НАШИТЕ КУРСОВЕ

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ ВАРНА

ВСЯКА СЪБОТА КУРС “РАЖДАНЕ БЕЗ СТРАХ” включва следните теми:

1. Пътна карта на нормалното раждане – събота от 10.00 часа. Продължителност: 90 минути.

техники по време 2.наДихателни раждането

– събота от 14.30 за начинаещи и всяка събота от 16.30 за ветерани.

За да усвоите техниките имате право на неограничен брой посещения.

Продължителност: 90 минути.

3. – всяка неделя от 10.00 часа (или от

Първи грижи за новороденото

16.30 ч.) Продължителност: 90 минути.

НЕДЕЛЕН МОДУЛ “ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНОТО” Всяка неделя от 10.00 и 16.30 часа. Продължителност: 90 минути. Ще намерите отговор на въпросите: защо плаче бебето, как да го къпем, как да се грижим за нежната бебешка кожа, как да подготвим дома си и защо е толкова важно присъствието на таткото в живота на детето през първите три месеца.

Цена 35 лв. за еднократно посещение. Безплатно участие на придружителите. Записвания на телефон: 052/635 708 и GSM: 08788 52 975

ЦЕНА 90 лв. Но вие може да запишете само една от темите (цена 35 лв.). Участието на партньора е безплатно и много желателно! Записвания на телефон: 052/635 708 и GSM: 0887 627 789

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ВАРНА Адрес: бул. „Чаталджа” 20, Варна, телефон: 052/635 708 и GSM: 0887 627 789, 08788 52 975


Свободно избираеми теми:

Всяка неделя от 14.00 ч. Цена 35 лв.

1. Спешни състояния в детска възраст

Включва знания за най-често срещаните спешни състояния в кърмаческия период и как родителите трябва да реагират. Висока температура, травма, нараняване, стомашно разстройство, повръщане могат да не са част от живота на вашето бебе, но ще бъдете по-спокойни, ако знаете как да се справите с тях докато получите квалифицирана помощ.

2. Психо-емоционално развитие на детето до 1 година

Темата включва знания за оценка на нормалното психическо и физическо развитие на детето и насочва родителите към най-често срещаните проблеми през първата година от живота. Ще получите практически знания във връзка с възпитанието и развитието на новото поколение деца.

3. Имунизациите в детска възраст

– избор или задължения. Дискутират се видовете ваксини в детска възраст, проявите свързани с приложението им и какво трябва да знаете, когато дететето Ви получава ваксина.

4. Тайните на нероденото дете

Разглеждат се все още малко известните у нас сведения за преживяванията на плода в майчината утроба. Получавате указания как да общувате с вашето неродено дете. Темата е подготвена на базата на изследванията и публикациите на Томас Верни – председател на Американската асоциация по пренатална психология и на Мари-Андре Бертен – председател на Световната асоциация по пренатално възпитание.

5. Следродилната депресия и как да се справим с нея

Разглеждат се проявите на различните типове емоционални разстройства в следродилният период. Участниците правят индивидуален тест за тревожност и оценка на настоящото емоционалното състояние. Разглеждат се проблемите на приемът на медикаменти по време на кърмене.

6. Изготвяне на план за раждането

Включва знания за раждането като административно събитие. Коментират се вашите права и искания. Планират се предварителни действия при различни сценарии по време на родовия акт.

7. Оперативното раждане – защо и как?

Дискутира се процедурата по предприемане на оперативно раждане (секцио цезарея). Очаквания, процедура, обезболяване, кърмене, възстановяване след операцията са само част от засегнатите въпроси.


MAMA 112  

Електронно издание на “Училище за родители - Варна” за бъдещи родители, здравни специалисти и студенти. Пилотен брой - Октомври 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you