Page 1

Maма 112 Електронно издание на “Училище за родители - Варна” за бъдещи родители, здравни специалисти и студенти

брой 5/ МАРТ 2013

тема на броя:

ТАТКОВЦИТЕ

ЕФЕКТИВНОТО

бащинство ЛЮБОВТА на мъжа и бебето минава

през стомаха

НАШИТЕ КУРСОВЕ

Трите стълба на възпитанието

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ВАРНА

тефтерчето на татко: столче за кола


съдържание темата на броя: 8

ЕФЕКТИВНОТО БАЩИНСТВО: 6 признака

8

дали сте ефективен баща

22

ЛЮБОВТА на мъжа минава през стомаха. На бебето - също!

Потребности на вашето дете - храна, топлина, сън, ласки

34

3-те стълба на ДОБРОТО ВЪЗПИТАНИЕ през първата година

44

22

От майките за майките

Приучаване към гърне - разказ на

Кристина Димитрова

какво ново? 48

Представяме ви книгата

„Ръководство за оцеляване на младия татко”

полезно: 52

Тефтерчето на татко

56

Курсове за родители

58

Курсове за родители в Училище за родители - Варна- теми, съботни и

в Mam’s & Мe Center - Варна

неделни модули, цени

60

34

Избор на столче за кола

Как детският психолог може да ви е полезен?

44


Maма 112 Редактор Диана Димитрова, Доктор по психология Криейтив директор Добринка Христова Реклама § ПР Добринка Христова Автори в броя Диана Димитрова Кристина Димитрова Фотограф Красена Ангелова Правен консултант Адвокат Петя Манолова

За реклама: Диана Димитрова GSM: 0887 627 789 “МАМА 112” се издава от: УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ВАРНА и АРТ ПР ЕЙДЖЪНСИ ЛОНДОН ЕООД

Записване в курсовете за бъдещи родители: GSM: 0899 040 112 УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ВАРНА

9000 Варна Адрес: бул. „Чаталджа” 20, Варна, GSM: 0899 040 112 телефон: 052 / 635 708 Email: varna.parents@gmail.com Online: www.varnaparents.com

Уважаеми читатели, През традиционно женския месец март реших да пиша за бащите. Така им поднасям своето нескрито възхищение. Когато открих „Училището за родители” през 1999, вероятността баща да се появи на някои от курсовете беше близка до нула. Днес почти няма курс (независимо дали говорим за дихателни техники по време на раждането, или за къпане на новороденото), на който да не присъстват татковци. Българският мъж еволюира като сметка за ток. Стремглаво, безапелационно и недвусмислено. Възхищавам се на младите татковци, които искат да бъдат активни участници в живота на децата си. Това показва не само осъзната отговорност, но и усещане за мисия. Никой не предупреждава мъжете какво ги очаква, когато станат бащи (за разлика от жените, които от деца се вживяват в майчинската роля). Един от моите уважавани преподаватели и специалисти по детско развитие – доц. Борис Минчев – сподели свои проучвания по време на една научна


Снимка: Красена Ангелова отглеждането и възпитанието на малкото дете, като съм се позовала на моя професионален опит и знания. С намигване и пожелание към младите татковци да не престават да се учат бих искала да започна с една мисъл на Марк Твен: ”Когато бях шестнайсет годишен, Въпреки промяната на традиционните полови роли, мислех, че баща ми е най-глупавият въпреки трудното ежедневие човек на света. А когато навърших двайсет направо не можех да повярвам, и финансовата несигурност, българинът днес става все по-осъзнат колко много е научил за пет години!” и грижовен баща. конференция, че превръщането в мъж днес е по-трудно от всякога. Възпитавани от работещи майки и липсващи бащи, съвременните мъже възмъжават хванати в капана на женската еманципация и унисекса.

В този брой съм подхванала темата за незаменимата роля на мъжа в

Диана Димитрова

редактор § основател на “Училище за родители - Варна” e-mail: varna.parents@gmail.com брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  5 


Здравейте татковци (бъдещи или настоящи)! Искам да споделя онова, което психологията говори за вас през последните години като стара клюкарка. Всички ще се съгласите, че днешните татковци се различават от своите бащи както „Лада 1600” от „Mercedes GL”, но всичко продължава да се случва в същата „автокъща“ наречена семейство. Сигурна съм, че разбирате каква безценна и незаменима роля имате за развитието, здравето и успеха на вашето дете. Науката твърди, че има 6 признака с които да измерим дали сте ЕФЕКТИВЕН БАЩА. Ще ви ги представя. Не го вземайте много навътре – това е само наука!

Продължава на следващата страница > 6  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  7 


ЕФЕКТИВНОТО

бащинств

8  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


во

1. поддържане на позитивна връзка с майката на вашето дете Най-лесният и пряк път към ефективното бащинство е да се отнасяте с уважение, привързаност и зачитане към майката на детето си.

Няма дете, което да не страда от раздялата на родителите си. Няма дете, което да не разбира когато двамата родители съжителстват без любов.

Независимо дали живеете в брак или не, дали сте разделени или разведени – трябва да успеете да запазите добрия тон в името на психическото здраве на малкия човек.

Точно обратното – деца, които са очевидци на гневно или презрително отношение към майката носят по-голям риск от развитие на депресия и агресивно поведение в бъдеще.

Деца, които са били свидетели на привързано, уважително и отдадено отношение от страна на своите бащи, третират собствените си бъдещи съпрузи по подобен начин.

Стресът, на който системно са подложени срива имунитета им, а последиците са лошо физическо здраве и често боледуване. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  9 


Да показваш всекидневно своето позитивно отношение към партньорката не е трудно, освен ако ти самият си израснал без баща и нямаш ролеви модел за това „как се прави?”. Конфликтът в семейството сам по себе си не е лошо нещо. Двойки, които успяват да разискват проблемите конструктивно, които умеят да правят дозирани компромиси и са склонни да си прощават имат подълъг и удовлетворяващ семеен живот и по-щастливи деца.

Конфликтната ситуация често се решава по два способа: критика и протакане. Критиката наранява личността на партньора, ако е насочена срещу него, а не срещу поведението му. Протакането се приема за бягство и нагнетява конфликта. Жените по-често критикуват, мъжете по-често протакат. И в двата случая това е неефективно.

2. прекарване на повече време с детето 10  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


В това няма никакво съмнение. Всички го препоръчват. Всъщност по-важно е не колко време прекарвате заедно, а колко съдържателно е вашето взаимодействие с детето.

Прекараното заедно време служи, за да може вие да опознаете детето си и то да разбере що за човек е баща му.

Бащите могат най-добре да разкрият пред децата какво е порок и добродетел, надежда и страх, вдъхновение и идеал. Обикновено татковците играят или се забавляват с децата. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  11 


Това е най-пълноценният начин за подпомагане на физическото развитие, създаване на координационни умения, учене чрез игра. Няма друг по-ефективен път, чрез който детето може да бъде възпитано да „опитомява” гневните си изблици и да канализира злобата си. (Изключително глупаво е да наказвате детето, че се гневи, вместо да му обясните как да се справи с това чувство).

Бягайте, ритайте или хвърляйте топка, карайте колело, ходете пеша – всичко това е много по-добро от съвместното мълчаливо гледане на телевизия. В същото време непременно споделяйте заедно домашните задължения –миене на чинии, чистене или готвене. Може да не ви се вярва, но проучванията показват, че деца, които са били въвличани в повече домашни дейности, са по-отговорни и имат по-добри академични постижения. И още нещо не по-малко изненадващо.

Ако бащата ходи на родителски срещи и отговаря за подготовката на уроците – училищните резултатите на детето са по-високи. 12  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


3. насърчаване С какво е полезно бащиното насърчаването? На първо място помага на бащата да изгради близки отношения с детето. Поощрението като с вълшебна пръчица ще накара детето да ви се доверява. Деца, чийто бащи са ги насърчавали много по-рядко лъжат, за да се „спасят” и имат 70% по-малко противообществени прояви като възрастни. Окуражаването не само подкрепя психологическото им благополучие, но и изгражда здравословно самочувствие.

Така показвате на дететомомче мъжкия модел на поведение, и предпазвате момичето от преждевременно търсене на романтични или сексуални преживявания. Нима не е достатъчно?!

брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  13 


4. дисциплиниране по подходящ начин Доказано е, че бащите са уникални при дисциплинирането на момчетата. Може би защото момчета са по-лесни за дисциплиниране, идентифицирайки се с бащиното поведение. Как става дисциплинирането?

Учените смятат,че бащата трябва да държи емоциите и ръцете си далеч от детето. Ако той му крещи или го удря – получава подчинение, но не и уважение. Когато чувстват, че не могат да контролират детето си много бащи прибягват до насилие, което всъщност е израз на тяхното … безсилие. За съжаление много млади мъже не знаят как да се справят с гнева, тъй като никой не им е показал как се прави това по време на собственото им детство. 14  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013

Дисциплинирането е трудно и фрустриращо задължение. Но така бащите могат да направят отглеждането на детето по-лесно за всички в семейството.


брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  15 


Важно е да знаете, че

децата до 3 години рядко могат да бъдат накарани да се придържат към повече от 3- 4 прости правила. Затова нека в семейството бъдат въведени забрани, които да са съобразени с възрастта на детето и с вашия начин на живот. Но не искайте от 3 годишното дете да си оправя леглото и да си оставя мръсните чорапи в коша за пране! 16  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013

5. защита и осигуряване на бита


Днес жените и мъжете имат много общи ангажименти към децата, но все пак мъжът е този, който трябва да осигури безопасна околна среда за детето си у дома.

Само допреди 50 години от бащата се очакваше да защитава семейството си и да осигурява изхранването му. Днес жените и мъжете имат много общи ангажименти към децата, а разликите са много размити. Все пак мъжът е този, който трябва да осигури безопасна околна среда за детето си у дома. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  17 


Освен това е задължително да познавате приятелите на своите деца. Осигуряването на безопасна социална среда е не по-малко важно. Спомням си, че мои познати, които живееха в Брюксел преместиха жилището си в друга част на града, когато децата им тръгнаха на училище.

им кръг не бил подходящ. Тогава (през 1996 година) това ми се стори прищявка, но днес е честа практика. Стига родителите да могат да си го позволят.

Бащата трябва да бъде защитникът на момчето, когато друг се изправи срещу него. Безрезервно и безкомпромисно.

Обяснението им беше, че не искат да Не допускайте детето да водят децата си в кварталното расте в страх и напрежение за училище, тъй като приятелският своето физическо оцеляване. 18  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


Много бащи поучават синовете си да се опълчват на нападателя, което е неправилна тактика.

Вие трябва да внушите на детето, че ще го защитите при всякакви обстоятелства, че сте на негова страна. Това не е насърчаване на безотговорно агресивно поведение. Сигурните в себе си деца не са агресивни.

Детето трябва да е сигурно, че ще сте на негова страна винаги , че ще го подкрепите безрезервно. То не трябва да расте в страх за своето физическо оцеляване.

Те се страхуват по-малко и приемат физическата разправа без да се ангажират в нея. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  19 


6. добър ролеви модел за подражание 20  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013

Какъв начин на живот водите? Как се държите с колегите и приятелите си? Как се справяте със стреса? Уважавате ли родителите си?

Вашето дете ви наблюдава и приема вашия начин на поведение за единствено възможен. То няма друга алтернатива. Ако вие самият смятате, че с упорит труд всичко може да се постигне – и детето ще следва тази философия. Бащата трябва да спазва духа на правилата, които управляват семейния живот.


Ако искате тийнейджърът да спазва вечерния час, вие също трябва да се прибирате в прилично време.

който е в състояние да признае грешките си и да застане лице в лице с тях,

Бащата трябва да признава своите грешки и да е готов да търси прошка от детето. Това не е унизително. Напротив!

да ги поправи, да извлече поука и да продължи напред. Нима не искате и детето ви да се ръководи от тези съвети?

Ако изгубите самообладание, докато >>> Поставете си оценка по шестобалната система по се опитвате да дисциплинирате детето – трябва да му се извините. всеки критерий (общ бал 36!) и после поискайте вашата Много мъже мислят, че партньорка да ви оцени. извинението е знак за слабост и Колкото по-минимална е разликата причина за загуба на престиж. между двата резултата – толкова Истината е друга. Извинението по-ефективен баща сте! показва, че вие сте човек, Успех! брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  21 


ЛЮБОВТА

на мъжа минава през СТОМАХА. На бебето също!


24  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


потребности ОСНОВНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ на вашето новородено дете са много по-малко отколкото тези на жена ви. Освен това са предсказуеми и разходите по тях могат да бъдат планирани.

храна На първо място новороденото има нужда от храна. Най-изгодно ще ви излезе, ако майката го кърми. Предлага му най-качественият продукт на света, био, в стерилна опаковка, затоплен до температурата на тялото и … безплатен!

превръщат в „хранилка-табу“. Понякога тези смесени емоции изненадват младите татковци. Те не знаят какво „трябва” да чувстват: срам, че кърмещата жена буди у тях сексуални желания или вина, че не буди. Няма верен отговор.

Никой не смее да оспорва ползата от кърменето. Много мъже, обаче, имат двойствено отношение към кърмещата жена.

В своето сексуално израстване мъжкият пол фокусира своите предпочитания към различни части на женското тяло. Дълго кърмените момчета (повече от 18 месеца) по-често съсредоточават сексуалните си апетити към гърдите на партньорката. Това, разбира се, е само статистика.

От една страна гърдите доскоро са представлявали обект на сексуален интерес, а сега се

брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  25 


Сексуалните вкусове се формират в периода на половото съзряване и се „шлайфат“ в практиката.

Онова, което всеки мъж трябва да знае e, че гърдите на кърмещата жена също могат да бъдат секси. Зависи от нагласата, отношението и „обратната връзка”. Все пак човешкото мляко е най-природосъобразният начин за хранене в първата година от живота на детето.

Бъдете отзивчив към нуждите на майката-кърмачка. Найголемият проблем не е нейният хранителен режим, а нуждата й от сън. Новороденото се храни по 6-8 пъти в денонощие. Едно хранене продължава поне 20 мин. Помислете върху препоръката на специалистите, че на кърмачката трябва да се осигури поне 6 часа пълноценен сън. Всъщност проблемите в този период най-често се дължат на лабилния психо-емоционален статус на младата майка, на умората, стреса от всичко ново, което се случва, от желанието да бъдем перфектни.

26  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013

Тук трябва да имате предвид, че въпросът естествено или изкуствено хранене е поставен погрешно. Според един от най-големите експерти – д-р Фицхю Додсън – „не съществува нито едно научно доказателство, че единия от двата метода е по-благотворен за детето във физически или психологически план“. Всичко е въпрос на лично мнение и обстоятелства. Ако майката е много уморена, може да помогнете с нощното хранене от шише. Така ще си побъбрите насаме с наследника/наследницата,


топлина Повечето майки са склонни да претоплят бебето.

ще обсъдите валутния курс или ще споделите планове за бъдещето. Храненето под час не е добра идея за невръстният ви потомък. Когато бебето е лишено от храна, гладът доминира над всичко. Инстинктът за самосъхранение си казва думата и не може да става дума за никакво отлагане.

Ако искате да сте сигурни, че то се отглежда при правилната температура имайте предвид 2 неща: 1-во - човешкото дете може да оживее при температура от +10 C до +40 C; и 2-ро – никога не експериментирайте това вкъщи.

Най-добре е температурата в стаята да е между 21-24 C. Не спорете с майката и още по-малко с тъщата.

Никога не забравяйте, че 30 Купете стаен термометър и минути очакване на храна за бебето се равнява на три дни за когато къпете бебето повишавайте температурата с вас! 3-4 градуса. Мисля, че това е достатъчно да ви убеди, че любовта минава през стомаха.

брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  27 


сън Колко сладко изглежда спящото бебенце! Измамно сладко. Слава Богу, че му се налага да спи през по-голяма част от денонощието.

Учените приемат, че времето за сън трябва да е около 18-20 часа. Но ако останалите 4-6 часа ги прекарва в неутешим плач в неподходящо време?! В такива мигове може да откриете, че цивилизацията е тънък пласт лустро върху повърхността на примитивното същество, което дреме във вас. На много майки (и бащи) направо им идва да направят нещо лошо, ама много лошо с това крещящо, дерящо се същество, което не иска да разбере, че си умирате за сън. Понеже никой не ви е предупредил за това – може би ще изпитвате чувство за вина. Това е най-нормалното нещо, което може да ви споходи.

Няма родител, който да не изпитва периодично съмнения и чувство за вина. А от това се изхранваме ние - психолозите. 28  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


Опитайте да задоволите нуждите на детето от храна и топлина. Ако не помогне – това означава,

че е дошло време за носене на ръце. Много остаряло е схващането, че така може да разглезите детето. До края на 2-рия месец бебето НЕ МОЖЕ да бъде разглезено! Желанието му да бъде в ръцете ви се дължи на ИНСТИНКТА ЗА СГУШВАНЕ, който е много силен през този период. Той е закодиран по един много интелигентен начин от природата. Когато малкият човек е в скута ви, той усеща (и познава) аромата на тялото ви, чува биенето на сърцето ви и това го пренася в спомените, температурата около него е 37 градуса (ако го държи таткото – около 38), фокусира човешко лице на около 20 см. от своето. В това е голямата тайна. Новороденото човешко дете има една невероятна способност –

реагира и се успокоява само от човешко лице на разстояние, което е точно 20 см. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  29 


- там, където е лицето на мама, докато го кърми.

Ролята на таткото тук може да бъде фундаментална! Ако бебето е неутешимо, има колики или е неспокойно – найдобре е да го гушнете, да му попеете. Ако това ви се струва травмиращо, може просто да му поговорите. Д-р Луис Липсет категорично доказа, че още от първия ден след раждането бебето различава определен брой звуци, спира да плаче, когато чуе шум от стъпки, човешка реч, тракане на метроном или звън на лъжичка в чаша.

Гушкайте го! Това не е просто утешение! Вие му показвате колко много го обичате, колко хубаво е да си човешко бебе, колко хубав е света! 30  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


“ Колко е хубаво

да си човешко бебе...! ” брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  31 


най-важното уравнение >

ласка + любов = оцеляване факт от историята >

32  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


През 18 век Фридрих II Пруски искал да открие „първоначалния език” на човечеството. Мислел, че това може да се направи, ако се отгледат бебета, на които никой не говори. Разсъждавал така: когато започнат да говорят, те ще заговорят на първичния език на човечеството. Събрал 38 новородени и наредил на кърмачки и бавачки да ги хранят, къпят и преобличат, без да проронват нито дума. В края на първата година, обаче, всички починали, вероятно от липсата на физически ласки и майчина нежност. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  33 


3-те стълба на

доброто възпитание през първата година: 1. Не оставяйте бебето да плаче. 34  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


2. Не се притеснявайте, че ще го разглезите.

3. Не позволявайте на бащата да пренебрегва детето си. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  35 


кога бащата трябва да влезе активно в играта? 36  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013

В детската психология има неформална периодизация на ранното детство: периоди на стабилност и нестабилност (на равновесие и не-равновесие).


Когато малкият човек започне възходящо да ви крещи „не” и да тропа с крак – не го приемайте лично. Проучване сред млади родители показва, че честотната крива на пердаха достига своя връх на възраст 2 години и половина.

В тази ситуация най-подходящ за първа бойна линия е Бащата.

Първата, третата и петата година са периоди на равновесие, а втората и четвъртата година – на неравновесие. Ако ви се струва, че детето ви е малко чудовище, непоносимо, неконтролируемо и ужасно – вероятно е в период на неравновесие.

Ако майката е прекалено властна и възпитава детето в педантичен ред (а бащата отсъства от възпитателния процес) то е принудено да се подчинява външно, но натрупва скрита враждебност, която ще се реализира в агресивно поведение веднага щом му се отдаде възможност. Ако майката е свръх-грижовна (и сама) – тя отглежда плахо, пасивно и стеснително дете.

Ролята на бащата е да бъде балансьор. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  37 


• Най-напред си задайте въпроса: пригоден ли е вашия дом за отглеждане на дете? Безопасен ли е? Има ли достатъчно пространство за проходилия откривател?

• Бащата трябва да налага ограничения. Какви и доколко е най-трудната част от отговорността. За да сте добър родител, трябва да познавате детското развитие.

Трябва ли да го наказвате, че дърпа покривката на масата и онова, което е върху нея, след като все още не знае кой е Нютон и не познава законите на гравитацията?!

Ограниченията трябва да бъдат поносими и съобразени с онова, което се очаква от детето в дадена възраст. Налагайте ги безкомпромисно.

Бащата е този, който трябва да осигури безопасна околна среда.

Така възпитавате чувството на самоконтрол.

38  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013

Но не искайте от две годишно дете да стои кротко и да гледа любимия ви отбор.


• Не бъркайте думата „дисциплина” с „наказание”.

Има скали за детско развитие (напр. http://detskorazvitie. bg/stages/stages.html).

Бъдете наясно какво трябва да очаквате от детето точно на тази възраст. Консултирайте се със специалисти, ако нещо ви тревожи. Не сравнявайте своето дете с това на Иванов. То си е ваше, създадено по ваш образ и подобие, с предоставен от самия вас генетичен материал (и облагороден великодушно с този на майка му). Въпреки това е уникален малък човек, чиято задача е да ви продължи.

Дисциплината има за цел да улесни и канализира ежедневието на човека. Малките деца се развиват психически и физически по-добре, когато имат предвидим дневен режим (нарича се динамичен стереотип), рационално хранене и топло човешко присъствие.

Във възрастта до 3 години правилата се въвеждат и спазват по-лесно. Ако едно дете е свикнало да си ляга в 20 часа на 1 година – то ще си ляга в 20 часа и на 6 години. Дисциплината има за цел да вкара в действие „самоконтрола”. За едно двегодишно дете това може би няма да ви направи впечатление, но когато стане на 5 то трябва да е в състояние да се възпира, самоконтролира и да оценява постъпките си в категориите „добра”,/„лоша”. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  39 


Насърчавайте детето.

Най-значимото откритие в областта на психологията е теорията за подкреплението. Всеки човек (не само по време на детството) се мотивира най-ефективно чрез похвала. Понякога е добре да насърчите невръстното дете, дори и

да не сте доволни от резултата, или сте виждали и по-добро представяне.

Да кажете на малката си дъщеря, че е умна, а на сина си, че е смел е все едно да ви изберат за служител на годината. Децата могат да бъдат поощрявани и с материални награди, но те често служат да потушат чувството на вина у родителя. 40  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013

Похвалата на бащата има много по-висока стойност от тази на майката. Затова винаги дръжте на думата си, когато обещавате. Не случайно има израз „мъжка дума”.

• Играйте с детето. Винаги, когато имате време. Подходящи за възрастта му игри. Преди заспиване избягвайте „бойни” действия, гоненица или други физически мероприятия, които ще превъзбудят немирника. Най-подходящото време за четене на приказки е преди заспиване. Ако имате две деца – четете им поотделно (ако може да си го позволите). Така всяко едно от тях ще се чувства специално.


През 1987 година д-р Джорж Галъп установил, че на 80% от децата с отличен успех в първи клас са им чели редовно книжки, докато са били малки (при посредствените ученици цифрата била 27%). Подбирайте приказките. Лично аз не бих препоръчала „Хензел и

Гретел”. Не само защото се нуждаеш от повече от едно замисляне кое от двете беше момичето.

За по-малките (2-3 годишните) идеята да се четат приказки в рима е прекрасна. Те развиват усет към ритъма и мелодиката на езика, лесно се помнят и възпроизвеждат. Така се тренира паметта и се обогатява речниковия запас на детето. В крайна сметка може и вие да ги наизустите. Това също е бонус за вашите неврони.

• Отразявайте чувствата на детето. Това е един от крайъгълните камъни на ефективното възпитание. Да отразяваш чувства означава да покажеш на детето, че го разбираш.

Представете си вашия 3 годишен син, който играе на пясъчника и мирно и тихо дълбае земните недра с новата си лопатка. Наперен 6 годишен бабаит сритва кофичката, грабва лопатката и побягва. Вашето дете е вбесено. Надава вой и цялото му същество излъчва гняв и безсилие. Как бихте реагирали? Вариант А: „Стига си плакал, ей сега ще ти донеса нова лопатката. Остави го този непослушен батко!” брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  41 


Вариант Б: Скачате като нинджа и връщате собствеността на наследника, който, обаче, продължава да скърби. Всъщност най-доброто решение е да застанете лице в лице с детето (винаги, когато говорите с него очите ви трябва да са на една линия) и да му кажете:

„Ти вероятно си страшно ядосан на Х, че ти взе лопатката. В момента изпитваш гняв и това те кара да плачеш толкова силно. Знам как се чувстваш. И аз понякога се чувствам така и зная, че никак не е приятно. Опитай се сам да спреш сълзите и ще видиш колко добре ще се почувстваш. Искаш ли и аз да ти помогна?” Обяснявайте на детето какво чувства, а не му казвайте какво да прави. То все още няма компетентност да се справя с гнева, страха, ревността. Нима не сте срещали и зрели хора, които имат същите проблеми?! Съчувствието и емпатията в тази ситуация са най-силното ви оръжие. Вие сте човекът, който го разбира и може да му помогне. И така ще бъде и занапред. Светът е добро място за живеене. Добре, че е татко! 42  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


“ Светът е добро място за живеене. Добре, че е ТАТКО! ” брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  43 


44  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


ОТ МАЙКИТЕ ЗА МАЙКИТЕ:

ПРИУЧВАНЕ КЪМ ГЪРНЕ

Срещнах Кристина Димитрова на моя лекция за приучване на детето към гърне. Тя сподели с аудиторията своя невероятен опит с петмесечната си дъщеричка Жаная. Предложих й да го опише, за да могат повече майки да се запознаят с него. Ето нейният разказ >

Винаги съм си представяла, че ще отгледам детето си по възможно найестествения начин. Един ден, докато бях бременна, случайно попаднах на статия в интернет, където се говореше за “Communication Elimination” или както е на български “Естествена бебешка хигиена”. Тогава идеята да отгледам бебе без пелени ми се стори интересна. Но след като дъщеря ми се роди, покрай грижите за нея, бях забравила прочетеното. Тя беше на около 2 месеца когато моята майка ми показа същата статия, на която бях попаднала преди време. В първия момент ми се стори трудно. Дори непосилно. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  45 


Когато бебето е толкова малко то се изхожда почти постоянно. Няма режим и дори понякога не разбирам кога си е свършило работата. Приготвихме едно легенче и зачакахме. След като дъщеря ми се събуди, я хванах за крачетата, така че да клекне, облегната на мен. С майка ми започнахме да й даваме сигнал “пишшш” и тя почти веднага се изходи в легенчето. Бях изненадана, защото тя дори не се напъна. Всяка майка е виждала колко усилия коства на едно малко бебе, за да се изпишка или изака.

за да се изходи, след това вече се мием и закусваме. Повечето хора смятат, че бебетата не разбират и не могат да комуникират с родителите си на такава малка възраст.

Дъщеря ми ме научи, че бебетата далеч не са толкова глупави за колкото ги смятаме. Те се След този успешен опит започнах да я раждат с много силни инстинкти следя по-внимателно. и с вродено усещане за чистота. Изхождах я винаги след сън, около Научих толкова много от толкова половин час след ядене, преди сън малко същество и съм безкрайно и понякога преди разходка. Всеки щастлива, че животът ми като път давах сигнал за пишкане. млада майка е толкова приятен. В началото предполагам, че Бебетата могат да си създадат не е свързвала сигнала “пиш” режим, също като възрастните. с изхождането, но след време Просто трябва да се научим да ги забелязах, че тя ме разбира наблюдаваме. Дъщеря ми вече се и с голямо удоволствие сърди, ако не я сложа на гърнето. ми показва това. Чрез този метод не само се учим Първо използвахме нашата тоалетна, да комуникираме с децата си, но и като сядах върху нея и държах Жаная можем да спестим много пари от между краката ми. След време се пелени за еднократна употреба, сдобих с гърне за малки бебета и кремове против подсичане и нерви. нещата станаха дори още по-лесни. Уверена съм в себе си и знам, че до Дъщеря ми е вече на 5 месеца. този момент съм взела правилното Всяка сутрин, след сън си имаме решение за мен и за моята дъщеря. ритуал. Слагам я на гърнето, Кристина Димитрова - Варна

46  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  47 


48  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


КАКВО НОВО

на книжния пазар?

снимка: Красена Ангелова брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  49 


Идея за подарък > ПОЛЕЗНО ЧЕТИВО Бихте зарадвали всеки бъдещ татко с невероятно свежата и остроумна книга на Скот Мактавиш (ИК „Изток-Запад) „Ръководство за оцеляване на младия татко”.

За мнозина животът с новото попълнение се превръща в бойно поле и именно затова Мактавиш решава да напише армейско помагало за новобранците – стегнато и пълно с безценен личен опит и спасителни съвети, които само друг препатил татко може да сподели. Това хумористично, но и удивително практическо ръководство включва достъпна за всеки информация по въпроси като: • Прерязване на пъпната връв • Устройство и

функциониране на НСП (новото семейно попълнение) • Хранене и къпане на НСП • Оцеляване в условията на постоянно будуване • Разпускане без помощта на алкохол • Големият майтап с бюста ...а накрая, в култово формулирания и структуриран речник за изучаване, проумяване и усвояване на важните тематични дефиниции, авторът обяснява десетки термини, които винаги са звучали сякаш на китайски за средностатистическия мъж: камизолка, неразливаема чашка, епизиотомия, бебешки шезлонг и други подобни. брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  51 


Тефтерчето на татко:

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ СТОЛЧЕ ЗА КОЛА ЗА ВАШЕТО ДЕТЕ? Това е предимно мъжка работа. Бащите разбират повече от автомобили, по-добри шофьори са и общо взето не е необходимо да слагат обозначителни знаци по себе си, за да се се ориентират ориентират коекое е ляво, е ляво, коекое е дясно. е дясно. Освен това, кой друг, ако не те трябва да се грижат за безопасността на децата в колата?! Какво трябва да знаете по отношение на детските обезопасителни седалки: На първо място, че те са разпределени според възрастта и теглото на децата:

Група 0+

Това са кошничките, които се използват в най-ранната възраст – от 0 до около 18 месечна възраст, до около 13 13кг. кг. 52  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


Безопасно пътуване

В автомобила те се монтират с лице обратно на посоката на движение и не е препоръчително да се поставят на седалка, при която се отваря въздушна възглавница в случай на инцидент, за да не се притисне твърде силно бебето.

Група І

Това са детските обезопасителни седалки, които обхващат възрастта от 9 месеца до 4 години, от 9 до 18 кг. на детето. Сигурността на детето се гарантира от обезопасителните колани на автомобила, както и от допълнителния предпазен щит, който има тази група столчета.

В тази група столчетата имат и позиция за полулегнало положение, което е особено важно при по-дълъг път.

брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  53 


Тефтерчето на татко:

Група ІІ и ІІІ В тези две групи са обхванати столчетата, които са предназначени за деца на възраст от 4 години до 12 години, с тегло от 15 до 36 кг. Съществено предимство е да се закупи стол, който обхваща повече от една възрастова група, например І, ІІ и ІІ. Това от една страна спестява средства, а от друга страна може да се използва и за превозване на деца на различна възраст. Най-същественото, което трябва да се съблюдава през цялото време е: 1. Максимална сигурност и комфорт на детето; 2. Столът за кола да е такъв, че да обезопасява цялото тяло на детето – гърба, шията, главичката. 54  £ Мама 112 › брой 5 › МАРТ 2013


Безопасно пътуване

3. Да се монтира и демонтира лесно, без много нецензурни думи :)

Допълнителни екстри, които може да търсите са: възможност за изпиране на дамаската, теглото на самия стол, аксесоарите, цвета.

брой 5 › МАРТ 2013 › Мама 112 £  55 


“МАМА 112” Всяка събота от 10.30 в Mam’s and Me center Вход: 2 лв.

ж.к. Левски, ул.„Д. Икономов” (до Billa), ет. 3 - Mediateca Записване на GSM: 0889/292 556

М. АПРИЛ 6.4.2013 в 10,30 ч. ТЕМА: ДЕТЕТО И ДЕТСКАТА КУХНЯ

Лектор: Теодора Митева – технолог по детско хранене Анотация: Как се приготвя храната в детската кухня и можем ли да й се доверим. За кои деца е подходяща и как да избираме детска кухня.

13.4.2013 в 10,30 ч. ТЕМА: ИМА ЛИ ПОСЛУШНИ ДЕЦА?!

Лектор: Диана Димитрова, доктор по психология Анотация: Приемате ли, че добрите деца са послушните деца? Как да дисциплинираме децата без да си причинява чувство за вина и кой е найдобрият възпитател в послушание.

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ВАРНА § Mam’s and Me center

Адрес: жк. Левски, ул. Д. Икономов, Варна (до BIlla), Записване на GSM: 0889/292556 или на е-мейл: mediateca@mamsandme.bg


20.4.2013 в 10,30 ч. ТЕМА: УЛТРАЗВУКОВАТА ДИАГНОСТИКА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА Лектор: Доц. д-р Емил Ковачев, дм

Анотация: Каква информация ни носи УЗД по време на бременността, кога и колко пъти е необходима. Има ли спор по въпроса за нейната безопасност.

27.4.2013 в 10,30 ч.

ТЕМА: КОЙ КОЙ Е В РОДИЛНАТА ЗАЛА?

Лектор: Виолета Илиева – акушерка от АГ-болница – Варна Анотация: Какво ви предстои когато постъпите в Родилната зала. Кой и как би могъл да се грижи за вашето раждане и за вашето бебе.


НАШИТЕ КУРСОВЕ

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ ВАРНА

ВСЯКА СЪБОТА КУРС “РАЖДАНЕ БЕЗ СТРАХ” включва следните теми:

1. ПЪТНА КАРТА НА НОРМАЛНОТО РАЖДАНЕ – събота от 10.00 часа. Продължителност: 90 минути.

ТЕХНИКИ ПО ВРЕМЕ 2.НАДИХАТЕЛНИ РАЖДАНЕТО

– събота от 14.30 за начинаещи и всяка събота от 16.30 за ветерани.

За да усвоите техниките имате право на неограничен брой посещения. Продължителност: 90 минути.

3. – всяка неделя от 10.00 часа (или от

ПЪРВИ ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНОТО

16.30 ч.) Продължителност: 90 минути.

ЦЕНА 90 лв.

НЕДЕЛЕН МОДУЛ “ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНОТО” Всяка неделя от 10.00 и 16.30 часа. Продължителност: 90 минути. Ще намерите отговор на въпросите: защо плаче бебето, как да го къпем, как да се грижим за нежната бебешка кожа, как да подготвим дома си и защо е толкова важно присъствието на таткото в живота на детето през първите три месеца.

ЦЕНА 35 лв. за еднократно посещение. Безплатно участие на придружителите.

Записвания на телефон: 052/635 708 и GSM: 087 88 52 975

Но вие може да запишете само една от темите (цена 35 лв.). Участието на партньора е безплатно и много желателно! Записвания на телефон: 052/635 708 и GSM: 0887 627 789

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ВАРНА Адрес: бул. „Чаталджа” 20, Варна, телефон: 052/635 708 и GSM: 0887 627 789, 08788 52 975


СВОБОДНО ИЗБИРАЕМИ ТЕМИ:

Всяка неделя от 14.00 ч. ЦЕНА 35 лв.

1. СПЕШНИ СЪСТОЯНИЯ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Включва знания за най-често срещаните спешни състояния в кърмаческия период и как родителите трябва да реагират. Висока температура, травма, нараняване, стомашно разстройство, повръщане могат да не са част от живота на вашето бебе, но ще бъдете по-спокойни, ако знаете как да се справите с тях докато получите квалифицирана помощ.

2. ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ДЕТЕТО ДО 1 ГОДИНА

Темата включва знания за оценка на нормалното психическо и физическо развитие на детето и насочва родителите към най-често срещаните проблеми през първата година от живота. Ще получите практически знания във връзка с възпитанието и развитието на новото поколение деца.

3. ИМУНИЗАЦИИТЕ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

– избор или задължения. Дискутират се видовете ваксини в детска възраст, проявите с приложението им и какво трябва да знаете, когато детето Ви получава ваксина.

4. ТАЙНИТЕ НА НЕРОДЕНОТО ДЕТЕ

Разглеждат се все още малко известните у нас сведения за преживяванията на плода в майчината утроба. Получавате указания как да общувате с вашето неродено дете. Темата е подготвена на базата на изследванията и публикациите на Томас Верни – председател на Американската асоциация по пренатална психология и на Мари-Андре Бертен – председател на Световната асоциация по пренатално възпитание.

5. СЛЕДРОДИЛНАТА ДЕПРЕСИЯ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕЯ

Разглеждат се проявите на различните типове емоционални разстройства в следродилният период. Участниците правят индивидуален тест за тревожност и оценка на настоящото емоционалното състояние. Разглеждат се проблемите на приемът на медикаменти по време на кърмене.

6. ИЗГОТВЯНЕ НА ПЛАН ЗА РАЖДАНЕТО

Включва знания за раждането като административно събитие. Коментират се вашите права и искания. Планират се предварителни действия при различни сценарии по време на родовия акт.

7. ОПЕРАТИВНОТО РАЖДАНЕ – ЗАЩО И КАК?

Дискутира се процедурата по предприемане на оперативно раждане (секцио цезарея). Очаквания, процедура, обезболяване, кърмене, възстановяване след операцията са само част от засегнатите въпроси.


С какво детският психолог може да ви бъде полезен: å

ако се притеснявате дали вашето дете се развива правилно в психо-емоционален аспект; å ако се тревожите, че детето е променило драстично поведението си през последните месеци - усамотява се, често плаче, няма интерес към любимите си занимания, спира да се храни, не може да спи; å когато детето ви тръгва на детска градина или на училище и вие се притеснявате, че няма да се справи в новата среда; å ако искате да проверите неговия коефициент за интелигентност; å ако сте в развод или фактическа раздяла с партньора и се колебаете как да съобщите това на детето и как да се справите сама с отглеждането му; å ако детето ви е било обект на насилие (физическо или психическо); å ако детето е преживяло загуба, която е емоционално значима за негo. Потърсете помощ тогава, когато вие прецените, че имате нужда от подкрепа, съвет или терапия. Не забравяйте, че вие сте най-добрият психолог за вашето дете! ДИАНА ДИМИТРОВА - Доктор по психология, Зам. Директор на Медицински колеж - Варна, GSM: 0887/627 789, сл.тел: 052/677 261

"МАМА 112" - март 2013 - е-списание за бъдещи родители, здравни специалисти и студенти  
"МАМА 112" - март 2013 - е-списание за бъдещи родители, здравни специалисти и студенти  

"МАМА 112" - март 2013 - е-списание за бъдещи родители, здравни специалисти и студенти. Теми в броя: ТАТКОВЦИТЕ, Ефективното бащинство, 3-те...

Advertisement