Page 1

Universitat Catalana d’Estiu - Prada de Conflent

DIMARTS,16 D’AGOST DE 2011

Diari de Prada Vida, poble, llengua... i actualitat Les diferents crisis que afecten la societat marquen els vuit dies de l’UCE. Amb tot, els fonaments són els de sempre: el debat identitari, la construcció del país i la cura per la llengua.

PAÏSOS CATALANS La Universitat Catalana d’Estiu arrenca avui la seva 43a edició. Ho fa amb un programa que recull gran part dels temes que al llarg d’aquest any han estat a l’ull de mira de l’actualitat. La crisi econòmica i les seves conseqüències, la desafecció política i el sorgiment de nous partits, el dret a l’habitatge o les noves capçaleres de la premsa en català centraran, així, gran part dels cursos, tallers, seminaris i debats que tindran lloc a Prada durant aquests vuit dies. Els caps de cartell Després d’una primera jornada de benvinguda, amb només alguns espectacles musicals que animaran la vesprada, el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, l’alcalde de Prada, Joan Castex, i el president de la Univeristat, Jordi Sales, donaran demà el tret de sortida definitiu a l’edició d’enguany. Un dels principals reclams del programa d’aquesta edició són els actes que reflexionaran entorn de la crisi de la democràcia i la representació territorial. Al llarg d’aquests vuit dies, s’analitzaran els casos de Bildu al País Basc, el de Compromís al País Valencià i el de Flandes. D’altra banda, aprofitant el moviment dels indignats, l’UCE també analitzarà la relació que tenen els joves amb la política.

Finalment, la cultura popular i l’obra de Joan Maragall i de Josep Maria de Sagarra acabaran d’arrodonir el cartell. Menys subvencions Aquest any l’UCE ha hagut de fer front a una reducció del pressupost del 5 % respecte l’edició passada. La retirada de les subvencions per part del nou govern del Partit Popular de les Illes Balears i la disminució de les ajudes que hi destinen els ajuntaments són les dues causes principals d’aquest aprimament, que s’afegeix a dos anys consecutius de reduccions. Malgrat això, l’UCE manté el compromís amb un programa acadèmic intens i rigorós. Vuit dies de vida, poble i lleure a Prada. El pradenc Gustau Violet (18731952) és un dels escultors més importants de la Catalunya Nord. És l’autor d’aquest dibuix, «La Criada», fet amb la tècnica de la sanguina. Violet s’ubica entre dos moviments, el Modernimse i el Noucentisme; entre dos territoris, el nord i el sud de Catalunya; i entre dues cultures dominants, l’espanyola i la francesa. S’inscriu en un lloc de ningú, i és aquest ‘entre’ el que el fa ser singular i únic, alhora que incomprès. Avui es pot gaudir de la seva memòria gairebé només amb «El Monument als Morts de totes les guerres», al cementiri de Prada.


2 / el tema del dia

DIMARTS,16 D’AGOST DE 2011

Mapa de supervivència EQUIPAMENTS PA

Secretaria:

VE

Obert 8.45h a 13h i de 15h a 19h Hi trobareu tota la informació que necessiteu, els tiquets pel menjador i l’allotjament. A més, us resoldran totes les qüestions de caràcter acadèmic.

BAR

INF

OR

MA

CIÓ

TE

ME

N

AT

RE

SAL D’A A CTE S

G

IN

U

Q

R

G

IN

Sala de premsa: Espai d’ús exclusiu per als periodistes

NT

FI

U

Punt d’informació: Obert de 8.30h a 20.30 Us resoldran qualsevol tipus de consultes.

PU

AM

Q

Bar: Obert de 9h a 20.30h i de 24h a 2h

AULES

R

Menjador: Esmorzar: de 7.30 a 9 hores Dinar: de 12 a 13.45 Sopar: de 19 a 20.45 Només hi ha 350 places i, com a conseqüència, les sobretaules no es poden allargar. Per a accedir al menjador, cal dur el tiquet de l’àpat. En acabar, cal llençar les restes i col·locar els plats i els coberts al lloc corresponent. Cal respectar els horaris dels àpats.

A

ESPLAI

Habitacions: N’hi ha al Pavelló A i al Pavelló B A cada llit hi ha dos llençols i una manta. Els que se’n vagin abans de l’últim dia, han de tornar-ho tot a secretaria. Al carnet, que sempre s’ha de tenir a mà, hi consten el número d’habitació i de llit. Cal respectar-los. A més, estar en silenci. L’incompliment de les normes de convivència pot comportar l’expulsió de la Universitat.

LLÓ

PISTA D’ES

PÀRQUING

Sala d’informàtica: Obert de 9h a 12h i de 15h a 19h Servei d’ordinadors i Internet Esplai i guarderia: Obert de 9h a 13h i de 15h a 19h. Hi poden anar els fills dels alumnes matriculats i dels professors de 5 a 11 anys. Horaris i aules: Els trobareu exposats a la carpa del costat del bar. També s’hi indicaran els canvis d’última hora.

INFORMACIÓ GENERAL Xarxa Wi-Fi: Té cobertura a tota la planta baixa del Pavelló A i, més endavant, en tindrà també el tendal del bar. Servei d’infermeria: Al primer pis del Pavelló A. En cas d’urgència, us podeu posar en contacte amb la infermera Francina Moné al 06.86.12.42

Twitter i Facebook: Us podeu fer amics del Facebook de l’UCE i escriure els vostres comentaris al Twitter utilitzant l’etiqueta #uceprada Diari de Prada: El trobareu cada matí al menjador a l’hora d’esmorzar.


l’agenda / 3

DIMARTS,16 D’AGOST DE 2011

LA LLETRA

PIULADES UCE

NAUSICA @gemmaaguilera #ucestiu dimecres 17 comença la Universitat Catalana d’Estiu, punt de trobada acadèmic i nacional dels Països Catalans @JoanSanchis @EvaDivendres jajaja com toca! Jo aquest dimarts me’n vaig a la Catalunya Nord, a la Universitat Catalana d’Estiu :P

NJ

@Lenitiu la rehòstia el programa definitiu de l’Universitat Catalana d’Estiu. /cc @JoanSanchis @ FranFerri

AD

PA

OR

VEL

B

@LauraBertran Del dimecres 17 d’agost al dimecres 24 d’agost, en directe des de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada amb @RadioARRELS

Oh! Sí: vivim aquí molt retirades; no sabem res del món ni de ses terres, i tot ens ve de nou. Jo me’n voldria anar lluny, anar lluny a l’aventura i veure moltes altres econtrades i conèixer la gent dels altres pobles, i que em passessin coses molt diverses i estranyes, i perills... Veure com brilla el sol en cada lloc, les nits de lluna en la mar solitària, i les tempestes que oprimeixen el cor, i l’arc de l’Iris resplendint sos colors entre la pluja. Ai! Dimàntia! Vivim massa quietes, vivim massa ignorantes: jo em deleixo, l’ànima se me’n va pel món. Joan Maragall, fragment de Nausica

SPORTS

Situada al peu del Canigó, entre Perpinyà i Vilafranca, Prada és la capital del Conflent. Aquest municipi d’uns 6.000 habitants, fa 43 anys que acull la Universitat Catalana d’Estiu.

A les 21 h a la plaça del poble: Actuació del grup musical CRESCENDO

1.572 persones van passar per

El grup Crescendo, creat l’any 1989, és l’iniciador de la renaixença de la sardana curta de la Catalunya Nord. Amb instruments de caràcter popular, creen un ambient festiu que atrau totes les generacions. De grans a petits.

190 professors i

l’UCE de l’any passat

XIFRES

AGENDA

QUI VA SER EL MILLOR JUGADOR DEL REAL MADRID DE TOTS ELS TEMPS?

Francisco Franco, amb qui guanyaven tot el que volien.

PREGUNTA

A càrrec de Ramon Gual

conferenciants

440.000 euros de pressupost


4 / la contra L’ENTREVISTA

DIMARTS,16 D’AGOST DE 2011

Pere Verdaguer, fundador de la Universitat Catalana d’Estiu

«El tall de la frontera havia de desaparèixer» Com va néixer l’UCE? L’any 1969 De Gaulle va organitzar un referèndum sobre la regionalització de França que el poble va refusar. El maig del 68 havia posat de moda les universitats contestatàries. I ens vam dir: per què no en fem una nosaltres? Crèiem que el debat sobre la regionalització no s’havia d’aturar a la Catalunya Nord. El sud de seguida s’hi va interessar? El que volíem, en el fons, era recuperar la llengua i la cultura catalana. I això, forçosament, s’havia de fer en relació amb el sud. El tall de la frontera havia de desaparèixer. I per això vam convidar professors de Barcelona perquè ens donessin noves visions i propostes. Aquí hi trobaven un espai de llibertat.

fitaven i així vam veure que Prada havia de servir per al conjunt dels Països Catalans. I va servir? Va fer un treball important dins la població rossellonesa. A partir de l’UCE ja ningú no va dir que el català era patuès. La consideraven una llengua de cultura, tan digna com les altres.

Com veieu les últimes edicions? Abans la Universitat responia a les necessitats de l’hora. Ara això trobo que s’ha perdut. En aquell temps no vam voler diplomes per a no preservar l’esperit de contestació i de llibertat dels alumnes de Prada. En canvi, ara sí que n’hi ha, com en una universitat normal. Però Prada no és com les altres.

Michael Komm Es diu Michael Komm, però a Prada és en Miquel. Té 28 anys, és de Praga (República Txeca) i ja és tot un veterà de la Universitat Catalana d’Estiu. És la tercera vegada que hi participa i, aquest any, s’ha inscrit a dos cursos: un de fotografia digital i un altre d’història dels Països Catalans. Prové de les terres de Kafka i Dvořák, sí, però també és un independentista convençut. Des de la República Txeca, va donar suport a les consultes sobiranistes que es van celebrar arreu de Catalunya. I tot això ens ho explica clar i català. Gairebé fa les vocals neutres i això que és físic. De tant en tant, se li escapa un deix francès, que demostra que també coneix la llengua veïna. I anglès i txec, esclar. «Tantes llengües, tants cops ets persona», diuen al seu país. Com en Miquel hi ha quatre estudiants més a l’UCE que han après al lectorat de català de la Universitat Carolina de Praga.

En Miquel és txec i alumne de l’UCE

TIRALLONGA

En plena dictadura... Exacte, ens vam adonar que venia molta gent del sud. Es notava la fi del franquisme. Recordo de veure que a la nit totes les habitacions tenien els llums encesos perquè s’hi improvisaven reunions. Els partits i les entitats ho apro-

L’any 1969, Pere Verdaguer era secretari del Grup Rossellonès d’Estudis Catalans, que va organitzar la primera edició de la Universitat Catalana d’Estiu. Quaranta-tres anys després, en Pere reconeix a les edicions actuals l’esperit de l’UCE de sempre, però també és crític.

GENT DE L’UCE

Redacció: Marina Cabanis i Clara Molins Correcció: Joan-Albert Ros Assessorament informàtic: www.catux.org

TDdP compta amb el suport de l’ENS de Comunicació Associativa Edita: www.tornaveu.cat

Diaride Prada 16/08/2011