Page 1


Deze krant gaat over school. Maar niet zo’n saaie krant over dat je goed je best moet doen. Nee, deze krant gaat over hoe je de school leuk zou kunnen maken! De ideale school, de school van de toekomst. Hoe goed de school van nu is in vergelijking met vroeger? Maar ook hilarische schoolblunders, interessante interviews met leraren en hoe kun je hip door je schoolcarrière gaan? En dit alles in één school krant! Dus ben je benieuwd, lees dan snel verder.


Iedereen maakt het wel eens mee; je bent een examen aan het maken, en je krijgt een totale black out. En dan? Je verzint gewoon een antwoord dat helemaal nergens op slaat. Hier hebben we een paar van de leukste examenblunders voor je uitgezocht. We hebben ze gevonden in het boekje: ‘Geslaagde examenblunders’ van Richard Benson. Biologie examen: Noem een soort schimmel en verklaar een van zijn karakteristieke kenmerken.

Adam snijdt zijn arm eraf. Het bloed gutst eruit en is rood van kleur. Wat betekent dit? Adam is geen robot, hij is een echte jongen! Scheikunde examen: In een hoogoven is het niet mogelijk om aluminium uit erts te halen. Waarom is dat? Omdat het er keiheet is!

Wiskunde examen: Er zitten 300 studenten in de 4e klas van de middelbare school. Mary en Mark willen weten wat de favoriete kleur is van deze 4e klassers. Mary vraagt het aan 30 mensen en Mark aan 150. Mark zegt: ‘Mijn conclusies zijn betrouwbaarder dan die van Mary’. Waarom denkt Mark dat hij gelijk heeft? Omdat Mark een man is.

Vind de hoek gemarkeerd met de letter A.

Schrijf tweehonderduizend in een getal.


Natuurkunde examen: Waarom denken sommige onderzoekers dat het slecht voor je gezondheid is om naast een elektriciteitsmast te wonen? Je kunt er tegenaan lopen. Geef 3 oplossingen om het verlies van warmte in huis te verminderen. 1. Thermisch ondergoed 2. Naar Hawaii verhuizen 3. Deur dichtdoen Beschrijf de vorm en structuur van Mars.

Psychologie examen: Beschrijf wat er wordt bedoelt met ‘vergeten’. Dat weet ik niet meer. Volgens Freud bevat je superego het morele aspect van iemands persoonlijkheid. Leg de term ‘superego’ uit. Iemand die super egoïstisch is en een cape draagt. Geschiedenis examen: Wat was het eerste dat koningin Beatrix deed toen ze haar troon besteeg?

ICT examen: Geef 2 redenen waarom Henk liever een e-mail ontvangt dan een brief. 1, Hij vindt de postbode een engerd. 2. Hij haat papiersneetjes. Wat is hacken? Dit zet je om je tuin heen.


De ideale school Leraren Op onze ideale school zijn alle leraren aardig en spontaan. Ze respecteren ons en dat sommige mensen wat drukker zijn dan de anderen. Daar zullen ze ook rekening mee houden met het straffen. Ook zou het huiswerk veel minder zijn omdat de leraren weten dat wij ons liever met andere zaken bezig houden dan met huiswerk. Ze zouden alleen het hoognodige opgeven en zo min mogelijk leerwerk tussendoor. iPad Op de ideale school zouden alle boeken afgeschaft worden. Boekentassen en kaftpapier zullen niet meer nodig zijn. Wij krijgen van de school een iPad per leerling vergoed waar alle boeken en werkboeken in staan. Zo heb je al je boeken en je huiswerk altijd bij je en zul je nooit een boek vergeten. Daarnaast is de tafel waar je aan zit een soort tablet. Je kunt daar mail op lezen, werkstukken op maken en surfen op het internet. Natuurlijk zitten er in de tafel snoertjes om je mobieltje en je iPad op aan te sluiten om zo je gegevens te kunnen uploaden. Thuis kan je met je iPad en je computer inloggen op het schoolsysteem waardoor je zelfs sommige lessen in je pyjama kan volgen. Uren Door al deze innovatieve ideeĂŤn kun je veel meer thuis doen. Alleen de uitleg zou op school hoeven plaats te vinden. Maar ook dit zou eventueel ook nog via een chatbox of via face time kunnen. Ook de pauzes zouden langer moeten. Pubers hebben veel tijd nodig om sociaal actief te zijn en ook rustig eten is een must. Er zouden meer en betere zitplekken moeten komen zodat wij beter tot rust kunnen komen. Zo zullen onze werkprestaties en onze concentratie toenemen. Ook zijn gratis warme maaltijden in de pauze geen verkeerd idee. Het gebouw Ook aan het gebouw zou veel veranderd mogen worden. Beginnend bij de toiletten. De wc brillen zouden verwarmd moeten zijn en ze moeten naderhand automatisch worden afgespoeld. Ook moeten er roltrappen zijn naar de bovenverdieping en door alle gangen lopende banden waar je op kan staan (net als in Schiphol). Een zwembad op het dak zou ook goed zijn voor de ontspanning. We zouden ook een grote fitnessruimte moeten aanschaffen waar wij altijd gratis kunnen sporten.


De school van nu De meesten van jullie weten natuurlijk al ongeveer hoe het schoolsysteem van nu werkt, in dit artikel vertellen we een paar extra dingen over hoe het schoolsysteem werkt en hoe het nu steeds snellere veranderingen ondergaat. Het schoolsysteem Onderwijs in Nederland valt onder het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De verschillende soorten niveaus onderwijs nu zijn: Primair Onderwijs: -basisschool Voorgezet onderwijs: - praktijkonderwijs - vmbo: basis, kader theoretisch en ook leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) - havo - vwo: atheneum, gymnasium Middelbaar onderwijs: -middelbaar beroepsonderwijs (mbo) -Hoger onderwijs: hoger beroepsonderwijs (hbo) universiteit (wo) speciaal onderwijs: -

-

-

cluster 1: voor kinderen met een visuele handicap (bijv. blind) cluster 2: voor dove of slechthorende kinderen, kinderen met ernstige spraakmoeilijkheden cluster 3: voor lichamelijk gehandicapte kinderen, zeer moeilijk lerende kinderen (ZMLK) en langdurig zieke kinderen met een lichamelijke handicap cluster 4: voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK), langdurig zieke kinderen zonder een lichamelijke handicap en voor kinderen die verbonden zijn met een pedologisch instituut (voor mensen met ingewikkelde leer-, gedrags- en emotionele stoornissen)

iPad-school

Veranderingen op de basisschool

De overheid en een boel scholen in Nederland zijn er tegenwoordig erg mee bezig om de les volledig met een iPad te laten gebeuren. Er zijn zelfs al een paar scholen in Nederland die hiermee experimenteren en al zoveel mogelijk proberen te werken met een ipad. In Utrecht is er al een basisschool die alleen maar met ipads werken, ze gebruiken dus geen boeken meer. Er zijn al veel apps ontwikkeld voor de ipad waarmee de schoolboeken volledig vervangen kunnen worden. De kinderen kunnen met de ipad ook hun werk laten zien op een digitaal schoolbord die er in elke klas één hangt. De apps zijn ook zo ontwikkeld dat de moeilijkheid zich aanpast aan het niveau van de leerling.

Langzamerhand verandert de leswijze op de basisschool. Op veel scholen heb je niet meer de doodgewone lestijden (ochtenddeel met korte pauze, eetpauze, middagdeel), maar alles in één geheel, je eet dus op school, hebt een paar pauzes en bent extra vroeg uit. Op enkele scholen wordt zelfs niet meer lesgegeven met het bekende groepen-systeem (groep 1, groep 2, enz.), maar zijn de muren als het ware helemaal weg gesloopt, zodat de kinderen samen in één grote groep van 90 kinderen werken. Er werken twee leerkrachten en enkele onderwijsassistenten. Doordat ze gebruik maken van leerhoeken, kan er steeds meer leerlinggericht gewerkt worden. Er zijn nog veel meer van deze voorbeelden waaruit je kunt opmaken dat het schoolsysteem zich steeds meer ontwikkelt.


Desch o l va nd eto e km s Iedereen krijgt een iPad van school met lesmateriaal in de vorm van apps. Beeldende vorming vervalt, het praktische vak techniek blijft wel, in die les is het gebruik van de iPad verboden. Leraren krijgen ook een iPad met daarop hun uitleg. De iPad kan je inpluggen in je tafel, daarbij kan je ook gebruik maken van muziek. De school krijgt een open netwerk, zo kan je altijd iets opzoeken op internet. De school heeft toegang tot je iPad tijdens de les, zo kunnen ze je van een site blokkeren als het niet in de les thuis hoort. Thuis maak je huiswerk op de iPad en als je klaar bent moet je het naar de leraar sturen. De leraar kijkt dan alleen of het compleet is gemaakt, de inhoud bespreek je in de les. So’s maak je op de iPad, je kan namelijk per klas het internet uit of aan zetten. Zo kan je niet afkijken op internet. Je toetsen maak je ook op de iPad, dan wordt internet uitgeschakeld door de hele school. Die toetsen kunnen de leraren opsturen naar een programma en die kijkt hem dan na. De klassen zijn groter dan nu, omdat je veel meer zelf kunt doen via de iPad. Er zitten dan zo’n 50 à 60 leerlingen in 1 klas. De klaslokalen zijn veel groter, de leraren wisselen van lokaal en de leerlingen blijven zitten, anders wordt het veel te druk in de gangen. Er komt een hele grote aula waar iedereen komt te zitten, in de gangen wordt het anders veel te druk. Zo heeft iedereen in de aula een zitplek. Je kan de tafels verschuiven zodat je met een grote groep bij elkaar kan zitten.


UC-Today Het nieuwe schooljaar  

Het jaar is weer begonnen. Lees hier alles over het aankomende jaar!!!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you