Page 1

nº4 Juny - Agost 2011

Igualada Comerç

COmEnçA

L’ESTIu

IGUALADA COMERÇ

XARXES SOCIALS PAG. 4

ESCAPA’T

L’Índia més genuïna

L’EnTREVISTA Marc Castells, l’Alcalde d’Igualada


JOGUINES estiu’11

DES DE 1961

C/ Migdia, 60 08788 VILANOVAÊ DELÊ CAMê Tel. 93 803 49 90

M AG AT Z EM S MAGAT ZE MS

C/ Sta. Caterina, 27 08700Ê IGUALADA Tel. 93 805 42 08

C/ Aneto, s/n Ð Pol. Ind. Sant Isidre Nord 08272 SANTÊ FRUITî SÊ DEÊ BAGES Tel./fax 93 873 98 07


SUMARI 3 Editorial i Sumari 4 IGUALADA COMERÇ Les xarxes socials 8 CONFEDERACIÓ DE COMERÇ 10 REPORTATGE El Museu dels Traginers 14 INFORMACIÓ JURÍDICA 15 ESCAPA’T L’Índia 20 L’ENTREVISTA Marc Castells, Alcalde d’Igualada 22 MOTOR Nova Sèrie 1 de BMW 25 MOTOR Estiu i Mecànica 26 EL RACÓ DEL SOCI 28 EL LLIBRETER RECOMANA 29 LA RECEPTA 30 Gourmet Esmorzar servit a casa 32 FamíliA I INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL Els Indignats

EDITORIAL

M’AGRADA IGUALADA I/O BARCELONA

U

ns dies enrere, coincidint amb la cursa electoral als municipis catalans, es va poder veure una curiosa imatge, si més no, de la campanya a Barcelona. Concretament, es tractava de l’eslògan que va escollir l’alcaldable del Partit Socialista de Catalunya, Jordi Hereu i que irresistiblement recordava a la campanya de comunicació que l’entitat comercial de la nostra ciutat, Igualada Comerç, porta a terme des de ja fa uns mesos. Recordem que la coneguda frase “M’Agrada Igualada”, ja ha tingut les seves aplicacions al Saló Nuvis amb “M’Agrada Estimar”, per la Botiga al Carrer amb “M’Agrada la Botiga al Carrer”, per Sant Jordi amb “M’Agrada Sant Jordi”, i ara sembla ser que ha arribat fins a Barcelona. Similituds, pura coincidència, o…? Dit això, i al marge d’aquesta anècdota, cal reafirmar una vegada més el compromís d’Igualada Comerç vers a la nostra ciutat. Més encara, desprès del cap de setmana del 3 i 4 de juny, quan la ciutat d’Igualada va lluïr la seva cara més amable. Una interminable invasió de gent, des de les terres de Lleida, Manresa, fins a Barcelona, van estar un dia sencer a Igualada, anant de compres, disfrutant la gastronomia dels restaurants de la ciutat, passejant i coneixent la història i la cultura d’Igualada. Tot el centre comercial de la ciutat es va omplir, i la marca “Igualada”, es va donar a conèixer en un ambient divertit i festiu. Pràcticament, tots els sectors econòmics de la ciutat igualadina es van beneficiar de visitants i turistes d’aquells dies. I no només el comerç, sinó, moltes activitats i serveis de la ciutat. Milers de persones d’arreu de Catalunya no es van decidir només a comprar a la Rambla, sinó van omplir tot el centre comercial de la ciutat. D’aquesta manera, mica a mica s’estan complint els objectius de la nostra entitat, treballar i promocionar la marca “Igualada”, més allà de particularitats i sectarismes de cadascú, amb sinèrgies de tothom i amb la meta clara, situant la ciutat al lloc que es mereix i com la referència a Catalunya. M’AGRADA IGUALADA!

34 Salut Cops de calor Edita Igualada Comerç

38 temps lliure Curses de Muntanya

C/La Torre, 5, 08700 Igualada, tel. 938051419 c/e: secretaria@igualadacomerc.cat · www.igualadacomerç.com

40 INFOCOMERÇ L’outlet al carrer 42 SOLIDARITAT I MEDI AMBIENT 43 SOSTENIBILITAT Mites sobre l’aire condicionat 45 agenda Mites sobre l’aire condicionat 47 ASSOCIATS

i

Igualada Comerç

36 PUBLIRREPORTATGE Ca l’Andorrà

50 OPINIÓ Podeu enviar els vostres articles d’opinió a Igualada Comerç, c/La Torre, 5, fax 938068801, o per c/e: secretaria@igualadacomerc.cat

Direcció Igualada Comerç, Xavier Agramunt Maquetació i disseny Igualada Comerç Correcció Helena Marí PUBLICITAT Jordi Domenech Tel: 696 944 317 · jdppublicitat@telefonica.net Igualada Comerç · Tel: 938051419 · secretaria@igualadacomerc.cat IMPRESSIÓ Grafiques Cubi · Dipòsit Legal B-10883-2011 DISTRIBUCIÓ Mail Bustia Anoia, S.L. Les expressions i opinions manifestades en els articles d’aquesta publicació no manifesten l’opinió pròpia de l’entitat Igualada Comerç, sinó que és tracta de manifestacions lliures i voluntàries dels nostres col·laboradors. Els productes, preus i ofertes que puguin apareixer en aquesta publicació són preferencials i poden estar subjectes a modificacions i possibles errors d’imprenta. És tracta de preus referencials, ofertes i dades subjectes a modificacions i possibles errors d’impremta. Queda totalment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts, imatges i creativitats publicitàries que apareixen en aquesta revista sense l’autorització escrita i signada de Igualada Comerç.

Amb la col·laboració de:

Igualada Comerç

3


IGUALADA COMERÇ

XARXES SOCIALS

L

’ús de les xarxes socials provoca canvis en les nostres esferes personal, social i professional. Centrantnos en l’àmbit professional, l’actual escenari de gran connectivitat entre persones i la gestió de la informació generada afavoreix que s’avanci cap a formes d’intel·ligència col·lectiva que estan canviant les organitzacions. L’accés a les xarxes socials mitjançant els aparells mòbils garanteix la participació des d’arreu; i, com més gent les utilitza, més se’n poden multiplicar les utilitats. Ofereixen doncs, un excel· lent escenari cap a la millora i la innovació.

BLOC

Les xarxes socials, amb més avantatges que inconvenients, representen una revolució de la comunicació entre els més joves. Conscients d’aquest escenari creixent, Igualada Comerç properament llençarà un nou portal de ventes i comunicació a la xarxa. La web ens ofereix la possibilitat de veure i comprar en tot moment les ofertes dels comerciants de la ciutat d’Igualada. A més a més, aquesta web pretén ser un portal amb informació rellevant de la ciutat i dels seus comerços i establiments, mostrant de forma ràpida i intuïtiva les ofertes que aquests pengin en tot moment. Però sobretot, serà un avançat

El bloc funciona com a nexe d’unió de totes les xarxes socials. Això significa que la resta d’eines complementen el bloc i s’usen per fomentarne la difusió. Per acabar de complir aquesta funció de retroalimentació, inclourem ginys (widgets) al bloc que dirigeixin cap a les xarxes socials del departament en qüestió; d’aquesta manera, aconseguim arribar a un nombre més ampli d’usuaris i crear una xarxa encara més gran. Es tracta d’integrar-ho tot perquè els usuaris coneguin els diferents perfils del departament a la xarxa i puguin escollir des de quins webs prefereixen establir-hi relació.

4

Igualada Comerç

TWITTER

canal de comunicació amb l’enorme comunitat d’usuaris virtuals i qui sap, reals també. Encara que últimament estan sortint moltes webs amb un plantejament similar, totes elles webs que reuneixen ofertes i descomptes en productes i serveis, el d’Igualada Comerç serà el primer i únic elaborat per una associació de comerciants. Per aquest motiu, Igualada Comerç ofereix un resumit glossari i índex de les eines de les Xarxes Socials, amb l’objectiu que tant els usuaris, com els comerciants puguin treure el màxim profit d’aquesta nova eina, com de qualsevol altre que els hi pugui interessar.

Twitter és una plataforma de micromissatgeria que permet publicar missatges de text curts (fins a 140 caràcters) i conversar amb els altres usuaris per mitjà de navegadors web o a través de clients d’escriptori i de telefonia mòbil. La conversa és oberta a Internet (encara que es poden protegir les converses d’un compte perquè només les puguin veure els seus seguidors) i s’hi construeixen xarxes socials a partir del seguiment dels usuaris que ens interessin. És una eina idònia per comunicar nous serveis, per referenciar informacions diverses (d’agenda, emergències, noves publicacions...) i


IGUALADA COMERÇ per retransmetre esdeveniments, però també és una eina per dialogar i col·laborar. En aquest sentit, els perfils de Twitter de la Generalitat de Catalunya han d’afavorir la conversa i la interacció amb els usuaris.

PERFILS, PÀGINES I GRUPS Facebook ofereix diferents opcions segons si l’usuari es representa a ell mateix, a una institució, a una empresa o un negoci, o a un grup de gent. Així doncs, es pot crear un perfil, una pàgina (oficial o de comunitat) o un grup segons quins siguin els seus objectius dins d’aquesta xarxa social. Facebook es reserva la potestat d’ordenar (i en alguns casos tancar) aquestes solucions si no se cenyeixen als criteris establerts.

FACEBOOK

Aquesta xarxa social és una plataforma per comunicar-nos i compartir, entre usuaris que coneixem, informació, fotografies, vídeos i enllaços. A més, els usuaris poden participar a les comunitats que els interessin. Facebook també ofereix la possibilitat d’enviar missatges privats tant als nostres contactes (anomenats amics a Facebook) com a persones que no coneixem però que són a Facebook, i de crear esdeveniments per animar o convidar a la participació d’algun acte. D’altra banda, hi ha un conjunt d’aplicacions que complementen les funcionalitats bàsiques de Facebook i que aporten un ventall nou de funcions, tant lúdiques com professionals. Facebook és una de les xarxes socials més conegudes arreu del món i amb més usuaris actius. En aquest sentit, és una plataforma adient per adreçar informació a una audiència àmplia i per això la Generalitat ha escollit ser-hi present.

LINKEDIN

És una plataforma d’interacció de professionals perquè intercanviïn experiències per millorar la seva praxi laboral. El portal permet crear grups d’interès al voltant d’iniciatives o projectes concrets, fer o respondre preguntes, publicar o buscar llocs de treball... En el cas concret de la Generalitat, Gencat i els departaments creen grups que comparteixen informació resumida que aporta valor als professionals.

GRUPS Els grups de Linkedin poden ser oberts o tancats, als quals

s’accedeix per invitació. En qualsevol cas, la privacitat dels continguts del grup està garantida, ja que els grups no són indexables. Linkedin és una xarxa de persones i no és convenient que les organitzacions hi obrin perfils personals amb la idea de disposar d’URL pública.

Igualada Comerç

5


IGUALADA COMERÇ

YOUTUBE

Youtube és una plataforma que permet als usuaris publicar, veure i compartir vídeos. És idoni per difondre audiovisuals informatius o didàctics sobre l’activitat d’una persona o empresa. Youtube permet personalitzar la pàgina. Cal diferenciar entre canal normal, que només ens deixa pujar vídeos de menys de 10 minuts, i canal Premium, que no ofereix limitacions de durada. • Canal normal: Es pot personalitzar l’avatar i els colors bàsics del canal (fons, colors de font, enllaços, etc.). • Canal premium: Es pot personalitzar l’avatar, els colors bàsics del canal (fons, colors de font, enllaços, etc.) i es pot publicar una capçalera pròpia de 960 píxels d’amplada i 150 píxels d’alçada.

FLICKR

Flickr és un repositori d’imatges que pot complementar, igual com Youtube, la plataforma multimèdia d’un usuari o empresa. A Flickr es poden publicar fotografies d’actes institucionals, rodes de premsa, presentacions, etc. dels departaments distribuïdes en diferents àlbums segons la temàtica. Cal tenir en compte que la versió lliure té un límit de càrregues mensual de 100 MB (10 MB per foto) i que si es vol més capacitat cal contractar la versió pro. Flickr també permet la publicació de vídeos de molt curta durada (90 segons).

6

Igualada Comerç

Aquesta obra està subjecta a una llicència Reconeixement 3.0 de Creative Commons. Se’n permet la reproducció, la distribució, la comunicació pública i la transformació per generar una obra derivada, sense cap restricció sempre que se’n citi el titular dels drets (Generalitat de Catalunya. Departament de la Presidència).


CONFEDERACIÓ DE COMERÇ

Miguel Ángel Fraile

Secretari general de la CCC

Els nous de

hàbits

consum

L

’economia viu temps d’incertesa. Amb gairebé 5 milions d’aturats, el nostre país està patint una de les seves pitjors crisi en la seva història i això s’està reflectint al comerç i en els hàbits dels consumidors. Des del principi, al 2007 amb la crisi de les hipoteques subprime als Estats Units, els consumidors espanyols van començar a reduir les seves compres, més influenciats pel que veien a la televisió o llegien als diaris que pel que passava a dins de les nostres fronteres però l’actualitat ens mostra que la situació ha empitjorat i tot apunta a que encara ens queden uns quants anys de vaques magres per afrontar entre tots.

8

Igualada Comerç

Ara, al 2011, any en que el consum ha baixat de manera dràstica és una realitat que hem d’assumir. I no només afecta al petit comerç, grans i petits, i tots els sectors ho estem patint. Des de fa molt de temps, la CCC està demanant a les administracions actuacions de cara a fomentar-lo: plans renove, incentius fiscals, que els bancs donin crèdits al consum, etc. ja que considerem que millorar el consum és una de les millors maneres per tal de tornar a engegar l’economia del nostre país. Si bé és cert que ens escolten, encara hi ha moltes coses a fer en aquest sentit. El fet és que aquest clima d’incertesa no està fent una altra cosa que canviar els hàbits de consum de les persones. L’empresa Price Water-


CONFEDERACIÓ DE COMERÇ

house Coopers (PWC) recentment ha publicat un estudi titulat “Evolució o Revolució. ¿Un nou consumidor o una nova manera de consumir?” amb els resultats de més d’un miler d’entrevistes a consumidors representatius de la població espanyola durant el 2010. L’informe destaca que “l’increment dels productes bàsics i de l’habitatge, així com la pèrdua del lloc de treball ha impactat molt negativament en els nivells de consum dels espanyols”. I que la sensació és que després de la crisi s’espera que es recuperarà el consum, però “aquest no arribarà als nivells d’abans de la recessió”, afegeix. També segons l’estudi, la despesa mitjana en consum per llar espanyola ha experimentat un descens anual del 4,8% en 2009, fins a situar-se en els 30,41 euros, un resultat que confirma el retrocés del consum familiar fins a nivells de 2006. I no només això, les mateixes dades afirmen que les expectatives de creixement de la despesa de les llars en 2011 són dèbils i no gaire segures -segons els principals organismes internacionals, preveuen increments inferiors al 1%- i la sensació de que l’activitat econòmica trigarà en tornar a la normalitat afecta negativament al consum. Aquests canvis en la mentalitat del consumidor ens afecten directament ja que des de que la crisi va començar estem patint al sector una

guerra de preus a l’alimentació, hem vist com augmentava la venda de les denominades marques blanques, les rebaixes i ofertes al tèxtil estan presents durant tot l’any, per no parlar de la proliferació de hard discounters i operadors low cost en tota mena de productes i serveis. El petit comerç ha de saber-se adaptar als nous canvis, i a més, sé que ens podem adaptar molt més ràpidament que altres, però està clar que res tornarà a ser com abans. Segons PWC, el low cost s’ha consolidat a la ment dels consumidors ja que el 24% de les persones enquestades afirma que seguirà comprant en aquests establiments una vegada acabada la crisi. El resultat és esfereïdor quan un 87% declara que ha arribat a la conclusió que la relació qualitat-preu dels productes adquirits en botigues més barates és la mateixa o superior a la que trobaven a altres comerços més cars. La solució sembla clara, però no puc deixar de repetir-ho, el petit comerç català és molt fort i està acostumat a lluitar per allò que li pertany. Ara toca treballar de valent per tal de donar un valor afegit als nostres productes i fer veure als nostres consumidors que som l’opció més pràctica i eficient per fer les seves compres. Si volem sobreviure ens hem d’adaptar als nous temps. Ja ho estem fent, però encara queda molt per fer. Igualada Comerç

9


Col·lecció Antoni Ros

MUSEU DEL TRAGINER A

la zona del Rec d’Igualada, prop de les darreres industries de la pell de la ciutat, trobem una petita gran joia museística de casa nostra, el Museu del Traginer, la col·lecció Antoni Ros. Un espai singular on poder conèixer de primera mà i amb una proximitat inusual en molts dels centres de conservació del nostre país, el que va representar la figura del traginer per a la connexió i dinamització tant social com cultural i econòmica de Catalunya. Nascut del desig d’Antoni Ros de poder no només conservar el llegat cultural d’aquest ofici sinó també de poder-ne construir un discurs pedagògic, el museu ens mostra en les seves diferents plantes, la relació entre l’home i el cavall, els oficis relacionats, la importància cabdal del transport de mercaderies i persones, i per damunt de tot, la dependència social que durant molts anys van tenir pobles i ciutats d’aquesta figura del Traginer.

10

Igualada Comerç

Un recorregut pel món del Traginer, un recorregut per la nostra història

Els traginers van esdevenir durant centúries un dels principals elements dinamitzadors del territori, possibilitant l’intercanvi tant de mercaderies com d’informació entre masos, pobles i ciutats, els habitants dels quals romanien fortament ancorats al seu entorn més immediat. A Igualada, ciutat tèxtil i adobera per excel· lència des del segle XVIII, l’important presència dels traginers provenia tant de trobarse enclavada dins d’un dels tres principals camins reials del Principat, com del fet que va suposar l’arribada del ferrocarril l’any 1893, gairebé cinquanta anys més tard que a d’altres indrets de Catalunya. A partir del desenvolupament tecnològic iniciat arrel de la revolució industrial, el segle XX veuria la progressiva substitució del cavall de sang pel cavall de vapor, alhora que el traginer es

transformava en el que avui coneixem com a transportista. La rapidesa, l’augment de la capacitat de càrrega i el propi desenvolupament dels conceptes de salut pública a les cada vegada més poblades àrees urbanes van acabar fent desaparèixer de pobles i ciutats els traginers, que mantenen la seva presència com a llegat cultural a través de la festa dels Tres Tombs. El Museu del Traginer - Col·lecció Antoni Ros explica l’evolució del transport tant de mercaderies com de persones emprant energies de sang, i alhora mostra les relacions entre els diferents oficis que feien possible el desenvolupament del fet traginer. Centra la seva actuació en el període cronològic comprés entre la segona meitat del segle XIX i la primera meitat del segle XX, tot i que mostra un seguit de peces pretèrites que ajuden a assolir una millor comprensió de l’evolució històrica del transport. El museu pertany a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.


El recorregut que ens ofereix el museu per la col·lecció d’Antoni Ros es centra en tres eixos bàsics que busquen reflectir el dia a dia de la feina de traginer:

Els Oficis

Per un costat, l’apartat dels oficis, que es desenvolupa a la primera planta del museu, ens mostra com aquesta feina que actualment podríem mirar d’equiparar amb la del transportista, fou el centre d’una complexa industria que no només tenia el traginer com a figura cabdal, sinó que requeria d’artesans i oficials en diferents especialitats que podien ser des de la ferrar el cavall fins a la del fuster que construïa els carros. Per tal que els traginers poguessin desenvolupar la seva feina havien de confluir una munió d’oficis en un seguit de productes manufacturats d’àmbit comú. Podem diferenciar-los en tres sectors o entorns complementaris: A l’entorn del carro destaquen la carreteria i la ferreria, bàsics en la construcció de tot tipus de carros i carruatges, així com l’ofici d’esparter, destacat en l’habilitament dels carros de pagès. L’entorn de l’animal rep la presència dels oficis de ferrador, manescal o veterinari, baster o guarnimenter i mosso d’estable, vàlids tant per la cura de la bèstia com per la confecció dels arreus bàsics que l’han de fer tirar d’un carruatge. En quant a l’entorn del transport, tenim els oficis que fan referència a tasques específiques del món traginer, tals com el traginer de bast, que duia les mercaderies a lloms dels animals pels camins de ferradura, els llenyataires que alhora arrossegaven els troncs o el mateix ofici de boter, que sobretot a comarques com l’Anoia i el Penedès feia possible el transport del vi.

L’àmbit dels oficis ocupa tota la planta baixa del museu, articulant els onze oficis amb dues àrees temàtiques dedicades, respectivament, a mostrar l’evolució del traginar des dels principis de la humanitat fins a la invenció de la roda, i a explicar l’evolució de les línies de comunicació del Principat partint dels camins reials, sobre un dels quals hom troba, a través dels temps, la ciutat d’Igualada

Guarniments i selles de muntar

A la segona planta trobem l’espai dedicat als guarniments i les selles de muntar. A través d’una imponent col·lecció d’objectes podem veure l’evolució d’aquests objectes i la seva tasca, més enllà de la seva funció primària, de representativitat social. L’àmbit de les selles i els guarniments representa el cor del museu, doncs conté les peces que van iniciar la Col·lecció Antoni Ros: uns guarniments per a nou cavalls que s’empraven per enganxar la rèplica exacta de la diligència que anava de Barcelona a Igualada, (avui custodiada per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada) i que són fets amb més de 700 picarols. L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada té la seva representació a la Sala dels Tres Tombs, on a partir de testimonis gràfics i audiovisuals es pot constatar la utilització de selles, guarniments de treball i de festa, brides i collars que, juntament amb bastets, esperons, estreps i frens de tota mena, formen la sala dels Guarniments.

Carros i Carruatges

Mica en mica anem pujant per les escales del museu i anem apreciant la singularitat de l’edifici, tot concebut amb aquest sentit de voler oferir i explicar un món que potser ara ens pot semblar més llunyà. En arribar a la tercera planta, trobem un espai molt lluminós, quasi diàfan en el que una munió de carros, calesses i diligencies esperen per explicar-nos com eren les coses potser no fa tant de temps. Els transports de persones fan referència a tres àmbits determinats: els serveis de diligència, emprats des de finals del segle XVIII fins al primer terç del segle XX per transportar viatgers entre poblacions, els serveis de taxi, emprats des de mitjans del segle XIX fins a mitjans del segle XX tant per apropar als usuaris del ferrocarril fins a les viles, com per realitzar serveis metropolitans, i finalment els serveis privats a càrrec de carruatges particulars, sobretot pertanyents a la burgesia rural o industrial. Els transports de càrrega poden diferenciarse entre serveis de llarg recorregut, produïts a Catalunya sobretot a partir del segle XVIII, serveis de curt recorregut d’àmbit comarcal o metropolità estesos durant els segles XVIII i XIX, i serveis específics com el del bombers o el funerari. Menció apart mereix el món de la pagesia, doncs els carros esdevenen en aquest àmbit un element primordial, des de l’Edat Mitjana fins la dècada de 1950. Igualada Comerç

11


Antoni Ros i Vilarrubias L’àmbit dels carros i carruatges està present al llarg de tot el museu, sobretot en la primera i segona planta, on se’n mostren exemplars emmarcats en les diverses àrees temàtiques. Categoria apart mereix un carro barroc sicilià, que pel seu valor històric singularitza i representa l’àmbit sencer.

voluntat de posseir. L’esforç dels seus successors ha estat enfocat a garantir l’acompliment d’aquest desig, emprant per fer-ho un sistema museològic integratiu que adapta la Col·lecció Antoni Ros perquè qualsevol persona, tingui o no cap mena de discapacitat, pugui gaudir-ne en igualtat de condicions.

Una col·lecció per transmetre la nostra història quotidiana

VERS UN NOU CONCEPTE MUSEOLÒGIC INTEGRATIU

Com ja comentàvem abans, aquest és un museu singular. A mig camí entre un centre d’interpretació i una col·lecció sentimental, trobem en cada racó i en cada espai una voluntat clara i ferma de permetre entendre al visitant que esta veient. Per això, i seguint la idea original del fundador, els actuals responsables del museu, els fills de l’Antoni Ros, treballen de forma constant per poder acostar cadascuna de les peces i el seu llegat, a tots els visitants. Una de les principals característiques que singularitzen el tarannà del senyor Antoni Ros fou la seva voluntat de mostrar per sobre de la

Informació Útil

MUSEU DEL TRAGINER

Col·lecció Antoni Ros

Des del dia 24 de setembre de 2005, tots els visitants que accedeixin al museu, tinguin o no discapacitats motrius o sensorials, poden gaudir en igualtat de condicions dels béns exposats mercès a un seguit d’intervencions arquitectòniques i de caràcter museogràfic, a partir d’un tractament multisensorial de la informació disposat en aspectes com ara: Disseny de faristols accessibles per les persones amb discapacitat motriu. Estan redactats en text i en braille. Accés tàctil al 90% de la col·lecció per part de les persones cegues i amb discapacitat visual.

C/ Traginers, 5 08700 Igualada (Barcelona - España) Tel.: 93 804 88 52 E-mail: RACO.TRAGINER@terra.es

Horaris De dimarts a dissabte de 10 a 13h i de 15 a 17h Diumenges i festius de 10 a 14h

Suplement visita guiada (menys de 15 persones) 15€ Supers del Club Super 3 i Carnet Jove entrada gratuïta

TARIFES visita lliure Entrada adults 4€ Entrada pensionistes 3€ Entrada Infantil 2€

VISITES EN GRUP Sempre en hores convingudes al tel.: 93 804 88 52 o per e-mail: RACO.TRAGINER@terra.es

12

Igualada Comerç

DISCAPACITATS Accés a totes les sales i serveis del museu

El museu compta amb diverses maquetes volumètriques que representen les tipologies més significatives de carros i carruatges. El seu accés tàctil ajuda a superar els problemes ergonòmics als visitants cecs, que complementen la seva experiència sensorial amb l’accés als carros i carruatges originals, i alhora resulten útils per l’experimentació del tacte per part de tot tipus de visitants escolars. Senyalètica en text i braille, que inclou planells en relleu de cada planta del museu. Presència d’una guia amb discapacitat visual greu, que representa el 100% del personal contractat a temps total i en contracte indefinit del museu ( del 2005 al 2010), La seva tasca de guiatge es va dirigir a tot tipus de visitants, en especial al públic escolar. Inici d’un programa pedagògic inclusiu (amb el suport del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya) anomenat aprendre a tocar, que és una visita de caire multisensorial. Inici d’un model de gestió basat en la Respon-


fEt curiós

Com a fet curiós, podem veure una sella de muntar que probablement fou prohibida per Felip V. sabilitat Social d’Empresa (amb el suport de la Unió Empresarial de l’Anoia), que institueix la figura de l’empresa col· laboradora del Museu del Traginer.

la cOlEcció antOni rOs: la mEmòria

La Fundació del Traginer va ser creada l’any 1994 a Igualada per donar suport a l’obertura del Museu del Traginer, que acull un total de 30 carros i carruatges i 2175 peces del total (37 carros i carruatges i 4557 peces) que forma l’excepcional Col·lecció Antoni Ros, així com una mostra de les peces escultòriques que el sr. Ros va crear durant els darrers anys de la seva etapa com a col·leccionista. El museu també disposa d’audiovisuals que recuperen la tasca documentalista fílmica endegada pel sr. Ros en la seva joventut.

La figura del Sr. Antoni Ros i Vilarrubias (1942 -1994) esdevé un exemple singular dins del tarannà que ha construït al llarg dels temps el llegat que avui anomenem patrimoni cultural: traginer reconvertit en transportista, va excel·lir dins la seva faceta de col·leccionista de les eines, utensilis i vehicles que conformaven l’entorn de l’ofici de traginer, fins arribar al punt de incorporar a una autèntica vocació de conservació, servei i difusió una ferma vessant artística, que pretenia comunicar al major nombre de gent possible uns records d’infantesa que esdevenen avui una de les fites socioculturals bàsiques de la Catalunya de l’època moderna, emprant per fer-ho des de la creació escultòrica fins al recull cinematogràfic d’imatges avui històriques sobre traginers en la seva actuació quotidiana, celebracions del Tres Tombs i romiatges.

EL SR. ANToNI RoS I cASTELLS (1903 – 1991), pare de l’autor de la col·lecció, resulta cabdal pel fet d’esser l’iniciador de la saga traginera de la família, així com per haver arribat a ser reconegut per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, al que pertanyia, com a Soci d’Honor l’any 1982, en premi a tota una vida de dedicació, honestedat i bonhomia. Fou la seva adquisició, l’any 1961, dels guarniments emprats pel viatge de la rèplica de la diligència d’Igualada fins a Barcelona l’any anterior (dins el marc de la celebració del Dia de la Província) el que va empènyer al seu fill Antoni a iniciar la col·lecció, que continuaria al llarg de tota la seva vida, juntament amb els records viscuts amb el pare, els quals nodririen la llavor de tota una producció escultòrica expressada directament des de l’ànima.

Igualada Comerç

13


Informació Jurídica

LA LLEI D’ARRENDAMENTS URBANS

E

85.000 pessetes, al cap de 20 anys; de 85.000 a 130.000 pessetes, al cap de 15 anys; de 130.000 a 190.000 pessetes al cap de 10 anys, i més de 190.000 pessetes, al cap de 5 anys.

Pel que fa als locals de negoci, caldria destacar aquests altres punts: · Els contractes de lloguers firmats amb persones físiques tindrien vigor fins al decés del titular, i el seu cònjuge i el seu fill podrien subrogar-lo successivament fins a un màxim de 20 anys.

Quant als locals de negocis, les persones físiques haurien d’actualitzar les seves rendes en un període màxim de 10 anys, i les jurídiques tindrien 0 anys si pagaven més de 130.000 pessetes d’IAE, i 5 anys de termini si la quota d’aquest mateix impost que pagaven fos inferior a la xifra esmentada. Les pròrrogues dels arrendaments amb persones físiques durarien fins a la mort o jubilació del titular, i el cònjuge i o el fill podrien subrogar-lo fins a 20 anys més. Per a l’actualització de les rendes antigues el MOPTMA es va comprometre a fer públiques, durant el primer mes de vigència de la llei, les taules d’inflació des de l’any 1954, cosa que permetria que els propietaris recuperessin la inflació perduda amb el pas del anys. Per calcular la renda actualitzada, és a dir, la que suposadament recupera els índex de preus al consum (IPC) passats, cal, amb la taula de l’Institut Nacional d’Estadística de l’evolució de l’IPC des del 1954, conèixer la renda amb què es va pactar el contracte inicial i la data de firma. La renda actualitzada es calcularia dividint la xifra corresponent a l’IPC del mes anterior a l’actualització, és a dir, el mes anterior al compliment d’una anualitat en relació amb la data del contracte. El resultat d’aquesta divisió, el quocient, caldria multiplicar-lo per la renda que figura al contracte inicial. El resultat d’aquesta fórmula seria la renda actualitzada, a la qual s’hauria d’arribar al cap de deu o cinc anys. En els contractes que s’haurien d’actualitzar –tots els anteriors a l’anomenat decret Boyer de 1985 si eren rendes congelades-, el punt màxim d’actualització és el 12 per cent del valor cadastral del 1994 si aquest valor es va revisar amb efectes des de 1990, i del 24 per cent si es va revisar amb efectes anteriors a aquell any.

l dijous 3 de novembre de 1994, al Congrés de Diputats, després de tres anys de treballs, va aprovar la polèmica llei d’arrendaments urbans (LAU) amb l’objectiu prioritari d’establir contractes mínims de cinc anys per als lloguers i de limitar les subrogacions dels contractes de pròrroga forçosa. Amb la LAU, que havia d’entrar en vigor l’1 de gener de 1995, es podria fixar un cens de lloguers de tot l’Estat espanyol, cosa que permetria el coneixement de la realitat d’aquesta activitat, perquè de fet la llei s’havia desenvolupat, en molts sentits, sense saber de manera precisa quin podia ser el nombre de contractes afectats i quines eren les condicions econòmiques dels llogaters. La intenció dels legisladors era aconseguir augmentar l’oferta privada de pisos i locals comercials de lloguer per aportar estabilitat al mercat, encara que els experts del sector temien un primer moment en què es podria produir un encariment de preus.

· Si els contractes estaven firmats per persones jurídiques, els lloguers d’oficines i despatxos s’extingirien al cap de 10 anys. · Els lloguers subscrits amb entitats sense afany de lucre s’extingirien al cap de 15 anys. · Els locals llogats per les administracions públiques s’extingirien al cap de 10 anys. · Per a la resta de locals no comercials el lloguer s’extingiria en funció del pagament de l’IAE (impost d’activitats econòmiques). Així, fins a

14

Igualada Comerç


fem bona impressió Catàlegs Revistes Butlletins Llibres Cartells Tríptics Díptics Fullets Postals Targetes Etiquetes Adhesius Talonaris Sobres Bosses Carpetes Òfset Digital Tipografia Retoc d’Imatge Grafisme Encunys Relleus Numeracions Manipulats

Sant Joan de Déu, 22 08700 IGUALADA

93 803 34 52

Tel Fax 93 804 33 54 grafiques@cubi-igualada.com


ESCAPADES

ÍNDIA

El viatge que desperta el sentits

D

es del moment que posi els peus a l’Índia, el tradicional gest “namaste” – les mans juntes – li donarà la benvinguda. Aquesta salutació resumeix la calidesa, l’hospitalitat i la cultura que fa del viatge a l’Índia quelcom tant memorable. L’ Índia és terra de fantasia, colors vibrants i història. La complexitat de cultures d’aquesta civilització de 5.000 anys d’antiguitat, dispara la imaginació. Les seves velles costums, conviuen pacíficament amb la més moderna tecnologia. És una autèntica barreja de pobles, llengües, religions i cultures. Aquesta fascinant diversitat continua a través d’impressionants deserts, valls frondosos, imponents muntanyes, brises tropicals, jungles salvatges, palaus de comptes de fades amb elaborats jardins mogols, curiosos basars i sofisticats centres comercials. Tot això il·lustra els sorprenents elements que posseeix la immensa Índia. Un viatge a la Índia, representa quelcom

16

Igualada Comerç

més que una experiència luxosa, és una fantasia màgica feta realitat, un viatge que us deixarà petjada i desitjos de tornar-hi. L’ Índia és un trasbals per als nostres sentits. Si parlem de les ciutats, trobarem una quotidianitat completament diferent a la que estem acostumats com europeus. Des de la intensa vida al carrer, els extrems entre la riquesa i la pobresa que en aquell país sembla que es toquin d’un barri a l’altre, o la matei-


ESCAPADES

xa intensitat dels olors i els sabors de la seva cuina, tot ens resulta un descobriment. Però el cert és que d’Índies n’hi ha moltes en un mateix lloc, precisament per aquesta diversitat extrema que podem apreciar en cada detall. Un dels exemples més clars els trobem en l’espiritualitat de la seva gent, que sembla mirar més enllà de l’ésser per voler descobrir l’ànima de cadascun de nosaltres. I com a

petjada d’això, trobem un descomunal llegat ple de temples, escultures, i fins i tot llocs naturals que han esdevinguts sagrats amb el pas de les gents i els anys.

Paisatge natural

Si el que volem és trobar-nos amb un paisatge més natural, l’Índia també ens ho ofereix. Només cal descobrir alguns dels trams més primerencs del Ganghes, o visitar alguna

plantació de té o arrossers, de fet, a l’Índia trobem fins i tot una bona oferta d’esports d’aventura com poden ser el rafting, el senderisme i per descomptat, el cicloturisme i la BTT. I el millor de tot és que mentre recorrem algun d’aquests immensos paisatges fent el nostre esport preferit, anirem trobant, quasi de casualitat, vestigis culturals que ens poden deixar hipnotitzats des del primer moment. Igualada Comerç

17


ESCAPADES

Entre llegendes, somni i realitat, trobem el Palau Flotant de Udaipur

El triangle de l’or: Delhi, Agra, la ciutat del Taj Mahal, poema de marbre blanc d’una excepcional bellesa i Jaipur, la ciutat rosa. L’Índia és un país amb mil cares i per això moltes vegades el més recomanable és deixar-se guiar per no perdre’s el bo i millor. En aquest sentit, visitar l’anomenat “triangle d’or” que inclou la gran metròpoli de Delhi, la ciutat d’Agra, que s’ha fet llegendària

pel Taj Mahal però també per haver inspirat centenars de contes i llegendes; i Jaipur, una joia quasi amagada en si mateixa però d’una bellesa colpidora, resulta més que imprescindible. Cal però, per poder gaudir-ne el

màxim, de comptar amb un bon guia de viatge. Aquesta és una opció més que necessària per poder profunditzar en aquest recorregut ideal per les tres ciutats. La nostra agencia de viatges ens pot oferir un recorregut intens.

Palau dels Vents

Jaipur – Rajasthan Terra de Guerrers, palaus i fortaleses. Jaipur és la capital de l’estat de Rajasthàn. Amb una població que supera àmpliament els dos milions i mig de persones, es tracta sense cap dubte d’una de les ciutats més boniques de tot el país. El sobrenom de la Ciutat Rosa li ve de l’època en que va ser construïda, ja que els primers pobladors van optar per utilitzar una mena d’estucat rosa per mirar d’imitar un aspecte sorrenc. A principis del s.XX, el Príncep de Gales va visitar la ciutat i els ciutadans van voler posar-la de gala, i per això la van pintar tota de color rosa. Des de llavors, aquest sobrenom acompanya Jaipur. La ciutat, tot i comptar amb molta història, és una metròpoli d’un plantejament urbanístic força modern ja que es troba dividida en sis barris que són separats per unes amples avingudes. Al principal barri de Jaipur trobem el Hawa Mahal, el Palau dels Vents.

18

Igualada Comerç

Ascensió al fastuós Palau Fortalesa de Fort Amber al llom d’elefant

Els palaus dels Maharajas ara convertits en hotels de luxe i dirigits per cadenes hoteleres de renom mundial, podem viure sensacions del compte de les mil-i-una nits.


ESCAPADES BENARES (Varanasi)

El Ganges. Font eterna d’aliment terrestre i espiritual, ciutat de les mil aurores i bressol de nombroses religions. Les imatges dels primers raigs de sol amb milers de devots prenent el bany cerimonial, ens apassionarà de tal manera que difícilment podrem oblidar. Ghats de Benares és on també es celebren les cerimònies d’incineració per poder arribar al Nirvana. Benares és una ciutat sagrada ubicada a la riba del riu Ganges. Per als hinduistes, aquesta és una de les 7 ciutats considerades sagrades i per això compta amb una riquesa cultural que ens porta indefectiblement

a viure de primera ma algun dels rites del hinduisme. El seu nom prové de la seva ubicació geogràfica ja que es troba entre els rius Varanà i Asì. La seva fundació, segons explica la llegenda, va ser gràcies al mateix deu Shiva al 3100 a.c. Durant l’època de Buda, VAranasi era la capital del regne de Kashí i al llarg de molts segles fou un centre comercial i industrial molt important conegut per les seves teles de seda i musselina. Malauradament, al segle XIV la ciutat va ser saquejada pels afganesos i posteriorment, al s.XVII, per tropes mogoles. Aquests fets van destruir una gran part dels edificis i temples anteriors a aquesta època.

Khajuraho

Descobrim l’enigma d’ aquesta societat medieval dels temples que van construir. Una ciutat Catedral d’escultures extravagants, declarada patrimoni mundial per la UNESCO. Khajuraho inspira a la reflexió, excita la imaginació, al seu mon màgic esculpit en pedra.

Temple d’Or de Amritsar

Gran centre espiritual de la cultura SIKH al frondós estat del Punjab, famós per les seves majestuoses celebracions.

Igualada Comerç

19


ENTREVISTA MARC CASTELLS

Entrevistem el nou alcalde d’Igualada, Marc Castells i Berzosa. De 38 anys, nascut i resident a Igualada, està casat amb la Gemma i és pare de dos fills, el Jofre, de 6 anys, i la Martina, de 4. Els dos darrers anys ha estat president del Consell Comarcal de l’Anoia i des de 2007 ha estat també portaveu del grup municipal de CiU a l’Ajuntament d’Igualada. És president Local de CDC. La seva activitat professional ha estat lligada més de dotze anys al Consell Comarcal com a cap de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic. Els seus orígens polítics van anar lligats a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC).

MARC CASTELLS Alcalde d’Igualada Abans que res, felicitacions per el seu triomf electoral i el nomenament com Alcalde d’Igualada. Com interpreteu el paper d’un alcalde en una ciutat com la nostra? Estem

molt contents i satisfets per l’ampli suport que els igualadins ens han donat, i ens veiem legitimats per treballar fort per liderar la gestió de la crisi i el bon govern. L’alcalde d’una ciutat com Igualada ha de tenir la capacitat d’escoltar, per després decidir i executar de manera efectiva. Ja vaig dir en el seu moment que, si assolíem l’alcaldia, el meu despatx serien les places i els carrers d’Igualada, això significa que volem ser molt propers. Cal també, però, que l’alcalde confiï en les oportunitats d’aquesta ciutat i que treballi per ser el seu primer venedor, per atraure inversions i perquè poques coses importants passin al país, sense que Igualada hi tingui un paper rellevant.

20

Igualada Comerç

La nostra ciutat ve d’un passat industrial que en els dar-

rers anys ha patit una transformació absoluta. Com veieu aquesta transformació del teixit industrial igualadí?

Nosaltres creiem molt íntimament que la nostra ciutat ha de continuar sent industrial, el model de ciutat de serveis defensat fins ara ha estat un fre per la diversificació econòmica d’Igualada. La creació de riquesa i d’ocupació en els propers anys només anirà vinculada al creixement dels sectors productius, al fet de donar facilitats a les empreses existents per mantenir-se i a crear el clima adient perquè se n’instal·lin de noves. Aquesta és una responsabilitat clau que volem assumir amb la nostra tasca política des de l’Ajuntament. Estem convençuts, a més, que els comerciants, d’aquesta política de reindustrialització, en sortiran també beneficiats, perquè generar dinamisme i economia a la ciutat, acom-


MARC CASTELLS panyat de l’estratègia comercial del sector, vol dir recuperar força pels projectes comercials.

El comerç d’Igualada és quelcom viu i que procura constantment trobar nous reptes per ser més gran i convertir la ciutat en un eix comercial potent a la comarca. Què pot esperar el comerciant del seu nou alcalde? Igualada exercirà de veritable

capital comercial. La meva experiència com a president del Consell Comarcal de l’Anoia m’ajuda a creure fermament en les potencialitats de la comarca, però sobretot en les d’Igualada. L’actitud i les aliances  són  compromisos  que, com alcalde, assumeixo. Quan parlo d’actitud, parlo de consens, parlo de mirar el futur en positiu, d’aconseguir fer una administració propera, que no posi pals a les rodes als projectes comercials i empresarials de la ciutat, un consistori que sigui un aliat i no pas un competidor. Parlar d’aliances, com a alcalde, vol dir ser un Ajuntament relacionat amb les  altres administracions, amb els municipis veïns, amb les empreses i comerços i amb el tercer sector. Vol dir generar avantatges per Igualada, vol dir sumar, vol dir garantir la confiança necessària per afrontar reptes de futur.  

ENTREVISTA

En un terreny més personal. Com a igualadí, quin ús en feu, del comerç de la ciutat? Associo la meva experiència comercial de

la ciutat amb un espai familiar i, per tant, amb un entranyable moment de fer la compra. La visita setmanal al mercat i al supermercat forma part d’una rutina molt personal dels divendres a la tarda que m’agradaria mantenir. Però vull confessar que l’ anar de compres, el tenir un temps per passejar, per comprar tranquil·lament coses que van més enllà de l’aprovisionament per la setmana, el poder gaudir de la ciutat, és un punt que me’l crec molt i que Igualada porta en  el seu ADN, i per tant, penso que cal treballar-hi fort.  

Les darreres iniciatives d’Igualada Comerç van voler, per exemple, conèixer d’una forma clara i concreta, les actuacions dels diferents grups polítics que es presentaven a les darreres eleccions municipals a través del seu particular Full de Ruta. Quins compromisos, dels que apareixien en aquell document podem esperar del govern municipal? Podeu establir les vostres prioritats respecte els mateixos?

Crec que va ser una proposta agosarada, però tanmateix encertada. Nosaltres assumim els compromisos que vàrem dir llavors i impulsarem tres mesures prioritàries. La primera, crear immediatament la Taula de Comerç Municipal, com un espai d’intercanvi i diàleg sobre la política comercial de la ciutat amb tots els actors implicats; el contacte directe és l’única manera de fer que les coses millorin i progressin. La segona, treballar per la creació de places d’aparcament gratuït en superfície i sense limitacions de temps al voltant del centre de la ciutat, per tal de facilitar un efecte d’atracció de visitants i compradors. I la tercera serà garantir una correcta senyalització a les entrades de la ciutat, orientades sempre al visitant. Aquests punts, bàsicament feina conjunta i facilitats, són fonamentals a l’hora de convertir una ciutat com la nostra en un veritable pol comercial, tant a nivell comarcal com de país.

Han estat molts anys d’una alcaldia d’un color polític diferent. Imaginem que hi ha moltes coses que voldreu canviar. En què podrem notar el canvi a l’Ajuntament de la ciutat, al menys durant els primers dies o mesos? El canvi en positiu per

Igualada es notarà des del primer dia, perquè plantegem una nova manera de fer política. Les prioritats per l’Ajuntament de la ciutat canvien des del primer dia que arribem a l’alcaldia, ara és moment d’invertir en les persones i en les empreses, la política del totxo s’ha acabat; ara cal treballar dur cada dia, sortir a buscar les oportunitats, perquè Igualada té la capacitat de convertir la seva cultura emprenedora en una rica herència per assentar les bases dels nous projectes econòmics que ens posicionin forts com a ciutat. En un moment com aquest no podem deixar escapar cap oportunitat, no podem deixar d’estudiar cap possible aliança que ens enforteixi i no podem obviar ningú que vulgui sumar per fer-nos créixer. És hora de treballar fort i ajuntar esforços amb una única fita.

Com podem portar el nostre comerç més enllà d’Igualada?

Exercint un lideratge que contribueixi a recuperar la confiança als consumidors, a facilitar la reorientació i innovació en els negocis i a recuperar la capitalitat comercial que Igualada tenia. Aplicar una estratègia de govern que tingui com a eix l’urbanisme comercial vol dir aplicar mesures com ara una planificació urbanística sensible al sector, una millor mobilitat i millors aparcaments, una promoció comercial ambiciosa i efectiva, més seguretat i més atenció en la neteja. Això, entre d’altres mesures, tindrà com a conseqüència un major atractiu del nostre comerç, un increment de compradors potencials i una ferma consolidació dels actuals. A més, comptar amb projectes comercials estratègics i amb una associació de comerciants forta, com és Igualada Comerç, resultarà clau per liderar accions que contribueixin a donar un millor servei a les persones.

El comerciant notarà una alcaldia més propera, més implicada amb els seus problemes i més activa en la recerca de solucions per superar l’actual situació econòmica? Sens dubte. El comerciant tindrà un espai directe d’interlocució amb l’Ajuntament amb la Taula Municipal de Comerç, però alhora, com a emprenedor, el nostre compromís és crear una Oficina d’Atenció a l’Empresariat, com a finestreta única que faciliti i agiliti els tràmits i gestions, que estigui al costat dels projectes empresarials i comercials que lluiten cada dia per tirar endavant els seus objectius. En l’aspecte comercial i empresarial, com en molts altres, el que volem és aconseguir crear un Ajuntament que resulti veritablement proper per tothom, que escolti i doni respostes, i que sigui realment actiu en la recerca de solucions per a totes aquelles problemàtiques que sorgeixen en la seva activitat diària. Igualada Comerç

21


MOTOR BMW SÈRIE 1

L

a sèrie més compacta de BMW per fi es renova per dintre i per fora, mantenint tota l’agilitat d’aquests models però renovant-ne la seva elegància i esportivitat. La segona generació de la BMW Sèrie 1 segueix sent l’únic model de la seva categoria amb tracció al darrere, al que ara s’han incorporat tecnologies més eficients i un major confort, caràcter esportiu i també més espai. Amb un acurat equilibri entre esportivitat i confort dinàmic, el BMW Sèrie 1 augmenta en funcionalitat i ens presenta un important creixement dels sistemes d’assistència al conductor que fins ara només podíem trobar en vehicles de games més altes. Per això mateix també trobem que el nou BMW Sèrie 1 compta amb una carrosseria 85 mm. més llarga, una distancia entre eixos que també s’amplia en 30 mm., i un major ample de via. En canvi, el que no s’ha modificat és l’alçada del cotxe, tot i que el conductor pot comptar amb una major amplitud, i un espai superior també a l’alçada dels genolls dels passatgers de les places posteriors i un augment de l’espai al maleter que ara compta amb 360 litres de capacitat. En quant al disseny, podem trobar dues línies ben marcades en les que destaquen de forma clara el caràcter BMW. La Línia Urban i la Línia Sport són dues formes diferents d’entendre aquest BMW Sèrie 1, i presenten cadascuna d’elles elements exclusius tant a l.’interior com a l’exterior del Vehicle.

Propulsors d’alta gama

El catàleg de motoritzacions del nou BMW Sèrie 1 compta amb Motors de 4 cilindres amb la tecnologia BMW TwinPower Turbo. Aquesta nova generació de Motors de gasolina dotats

d’aquest conjunt tecnològic impressiona per la seva capacitat d’entrega de potencia i una eficiència que converteix els seus nivells de consum i d’emissions en quelcom extraordinari.

El motor de 1.600 cc amb Twin-Scroll-Turbo, injecció directa, VALVETRONIC i doble VANOS ofereix una potencia de 100 kW/136 CV en el cas del nou BMW 116i, i de 125

Nou BMW SÈRIE 1

ELEGANCIA 22

Igualada Comerç

COMPACTA


BMW SÈRIE 1

kW/170 CV en el del BMW 118i. Per tant, els motors són 10 kW i 20 kW més potents respectivament que els propulsors emprats en els models anteriors. Al mateix temps, el consum és fins a un 10 per cent inferior. El nou BMW 116d (85 kW/116 CV), el BMW 118d (105 kW/143 CV) i el nou BMW 120d (135 kW/184 CV) amplien la seva avantatge en el segment dels automòbils compactes gràcies als motors turbodièsel de 2.000 cc que van ser objecte d’un intens desenvolupament, dotats

de sistema turbo amb geometria variable de la turbina i injecció directa per conducte comú. Si a aquesta gama de propulsors afegim el fet que la nova Sèrie 1 de BMW és l’única del seu segment que ens ofereix la possibilitat de conduir un vehicle equipat opcionalment amb una caixa de canvis automàtica de 8 velocitats, entendrem que ens trobem davant d’un cotxe únic, pensat per gaudir de la conducció. El nou model compta amb un gran nombre de solucions tecnològiques de BMW EfficientDynamics, similars a les que

MOTOR

ja podíem trobar en el seu predecessor. Entre aquestes solucions podem destacar la funció Auto Start/Stop, que s’ofereix en combinació amb les caixes de canvi automàtiques i manuals. A més, amb el commutador d’experiència de conducció que s’inclou de sèrie, podem activar el mode ECO PRO que ens permet reduir de forma notable el consum de combustible. La gama s’ampliarà en un futur proper amb el BMW 116d EfficientDynamics Edition amb motor de 85 kW/116 CV. Dotat de diferents mesures destinades a reduir el

Igualada Comerç

23


MOTOR BMW SÈRIE 1

En quant al disseny, podem trobar dues línies ben marcades en les que destaquen de forma clara el caràcter BMW. La Línia Urban i la Línia Sport són dues formes diferents d’entendre aquest BMW Sèrie 1, i presenten cadascuna d’elles elements exclusius tant a l.’interior com a l’exterior del Vehicle. consum i les emissions, aquest model té un promig de consum de 3,8 litres als 100 kilòmetres i el seu valor de CO2 és de 99 grs. por kilòmetre segons cicle de probes UE (valors pendents de confirmació).

Assistència al Conductor

Els sistemes opcionals d’assistència al conductor i els serveis de mobilitat, també opcionals, de

24

Igualada Comerç

BMW ConnectedDrive, són únics en el segment del nou BMW Sèrie 1. L’oferta inclou, entre altres, el sistema d’activació i desactivació automàtica de les llums de carretera, l’orientació automàtica del feix de llum en corbes, l’assistent per aparcar, la càmera per a marxa enrere, el sistema d’advertiment de canvi de carril que, al seu torn, inclou l’avís de col·lisió, el sistema de regulació de la velocitat amb funció de frenat,

i la informació sobre límits de velocitat Speed Limit Info i de prohibició d’avançament No Passing Info. BMW ConnectedDrive permet a més accedir a Internet i ofereix més possibilitats per integrar telèfons mòbils intel·ligents i reproductors d’àudio. Així mateix, el sistema ofereix aplicacions per a recepció d’emissores de ràdio a través de la web, a més de ser possible utilitzar les xarxes socials Facebook i Twitter


PREVENIR ES GAUDIR

MOTOR

Estiu i mecànica, PREVENIR ES GAUDIR

C

om cada any per aquestes dates comencem a preparar les vacances, o si més no, a pensar en tot allò que cal fer per poder gaudir al màxim d’aquests propers dies d’esbarjo. I també com cada any toca revisar el cotxe si tenim previst fer algun desplaçament llarg per carretera. Els tallers d’automoció, els fabricants, les autoritats de transit i fins i tot aquesta revista no ens cansem de repetir que cal fer aquesta revisió simplement perquè salva vides. I per això resulta tant important tenir cura del vehicle tot just ara, abans que comencin a pujar les temperatures i tothom corri cap al taller a fer-se carregar l’aire condicionat o simplement a fer un canvi d‘oli a ultima hora. Hem de parar especial atenció a l’estat dels pneumàtics que han

d’estar en perfecte estat de revista si no volem endur-nos algun ensurt, especialment quan estiguem circulant per carretera. El mateix succeeix amb l’oli, els filtres, el líquid refrigerant i tot allò que ajuda a que el desgast del nostre cotxe, més elevat aquests dies; no acabi per passar factura a la nostra seguretat. Cal pensar que el motor treballarà durant més hores seguides del que és habitual i a més, ho farà a temperatures més elevades. Per això hem de mirar de tenir-ne cura i per això podem aprofitar alguna de les revisions que en aquestes dates comencen a oferir-nos arreu. És una bona manera de fer que el nostre cotxe passi per una diagnosi professional en la que a més, ens controlaran els nivells de líquids del vehicle, l’estat dels frens, dels amortidors i tot allò

que necessitem tenir en perfecte estat de marxa abans de sortir amb la família de vacances.

Seguretat en ruta

Recordeu també que és molt important que el cotxe compti amb tots els accessoris de seguretat per a un viatge d’aquestes característiques. Des dels sistemes de seguretat infantil com cadiretes i alçadores, com pel que fa a la càrrega d’equipatge. En aquest sentit heu de procurar que l’equipatge vagi ben fixat, que no us resti visibilitat en els miralls retrovisors i que en cap cas pugui suposar un destorb en la conducció. Resulta molt recomanable, en cas de portar moltes maletes i similars, que us plantegeu instal·lar un cofre de sostre per alleugerar la quantitat d’equipatge a l’interior del cotxe.

Igualada Comerç

25


EL RACÓ DEL SOCI

PRIMER ELS MERCATS DESPRÈS LES

CATEDRALS N

o voLDRiA SER moLT CoNTuNDENT Amb AquESTA AfiRmACió, PERò jo CREC quE SEmPRE PER ACoNSEguiR uN bENESTAR CiuTADà, PRimER CAL obRiR mERCATS PER DESPRÈS PoDER gAuDiR DELS bENEfiCiS quE AquESTS ENS PuguiN REPoRTAR. Amb la meva llarga trajectòria comercial he tingut l’encert i la sort que, en tractar bé els clients i millorant sempre el producte, he pogut constatar que aquesta és la millor manera de mantenir la fidelitat dels futurs compradors. Observant el comerç de la nostra ciutat, aquest sempre ha estat un punt de referència per a tota classe de persones, doncs des de fa molt temps, la invenció dels outlets, promocionat per les fabriques locals, ha estat l’encert més significatiu que ens ha donat fama arreu del mon. Marques internacionals ja estan arribant per substituir les nostres elaboracions locals, és un fenomen que no es pot aturar. Però el comerç de proximitat, atès amb molta dedicació i professionalitat per les botigues de tota la vida, encara compta amb una gran influencia en aquest sector, tant competitiu. Amb idees innovadores i propostes de caire lúdic, sempre tindrem un motiu prou engrescador per atreure a la nostra ciutat, milers de visitants que ens donaran aquesta prosperitat pel bé de tots. Amb aquesta nova etapa del nostre consistori, esperem tenir un diàleg fluid i poder impulsar per totes bandes, un ressorgiment d’aquest comerç. Hermini Pla · un botiguer de tota la vida

26

Igualada Comerç

i

Igualada Comerç convida a tots els seus associats a participar en a questa publicació enviant els vostres articles i opinions que serán publicades en aquesta secció. Podeu enviar els vostres articles d’opinió a Igualada Comerç, c/ La Torre, 5, fax 938068801, o per c/e secretaria@igualadacomerc.cat


EL LLIBETER RECOMANA Vaclav i Lena, Haley Tanner

Ed. 62, Rustega · 305 pàgines · ISBN 9788429768220

CATALÀ

Brooklyn. El Vaclav te deu anys i gràcies a la seva mare, domina l’anglès. La Lena te nou anys i és maldestra amb una llengua que no li permet expressar tot el seu dolor. El Vaclav és un mag amateur i esta convençut que canviarà el món. La Lena és la seva jove ajudant i nomes se sent segura en la intimitat dels seus petits jocs de màgia. Semblen fets l’un per l’altre. Però un dia la Lena desapareix i no serà fins molts anys desprès, quan ja son adolescents, que es retrobaran. La

Lena ja és una dona amb una nova vida, però encara te molts coses a dir. I en Vaclav, que se sent com una petita partícula de pols, decidirà recórrer a un dels seus antics trucs de màgia per ajudar a una dona que va ser, es i serà l’amor de la seva vida. Una novel·la intima de personatges, sobre les emocions, sobre les mentides que ens ajuden a viure i sobre el fet de dir el nom de les coses i dels sentiments. I com amb aquest gest, aquests prenen forma i vida.

La chica mecánica, Paolo Bacigalupi

Ed. Plaza y Janés · Cartoné · 540 pàgines · ISBN 9788401339400

CASTELLÀ

Anderson Lake es el hombre de confianza de AgriGen en Tailandia, un reino cerrado a los extranjeros para proteger sus preciadas reservas ecológicas. Su empleo como director de una fabrica no es mas que una tapadera para su verdadero cometido: peinar los puestos callejeros de Bangkok en busca del botín mas preciado para sus amos: los alimentos que la humanidad creía extinguidos. Entonces encuentra a Emiko... una “chica mecánica”, el

ultimo eslabón de la ingeniería genética. La novel·la de ciència ficció de la temporada i que ha guanyat els premis mes importants d’aquest gènere: el Hugo, Nebula, Locus i el John W. Campbell Memorial Adward. Ens trobem davant d’una novel·la que combina a la més aterridora bellesa amb una historia absorbent i emocionant. Entretinguda, vibrant i hereva de Gibson i Ballard. Un dels descobriments de la temporada.

La noia del llac, Steph Bowe

Ed. Lluna Roja / Montena (ed. Cast) · Rustega · 194 pàgines · ISBN 9788424635497

JUVENIL

En Sacha pateix una malaltia terminal; la seva mare és morta, i cada dia ha de veure a l’institut la nova parella del seu pare: el seu professor d’art. Un dia, en Sacha decideix acabar amb el seu patiment i llançar-se a un llac. Però la Jewel, una noia amb una vida i un passat complicat, el rescata. I amb aquest fet comença una historia d’amistat i amor dolça i amarga, divertida i trista... com l’amor mateix. Ah, i amb un munt de nans de jardí.

Steph Bowe amb nomes 16 anys a escrit una excel·lent novel·la on un argument que podria caure en la llàgrima fàcil i el melodrama es revesteix de tendresa, d’humor, d’ironia i de personatges ben construïts i reals. Una sorpresa dintre de la novel·la juvenil, que parla sobre el silenci, l’amor, els amics, la malaltia i les segones oportunitats. Escrita amb gust i elegància i plena de personatges propers.

Sense Espanya, Modest Guinjoan i Xavier Cuadras Morató Ed. Pòrtic · Rustega · 220 pàgines · ISBN 9788498091700

NO FICCIÓ

28

Igualada Comerç

L’Adam és un home feliç que comet l’error de creure que tot el que te durarà per sempre. En el moment més inesperat, però, tot se li’n va en orris i, amb la sensació que la vida l’ha estafat, decideix començar tan lluny com sigui possible i acaba convertit en el primer esser humà que arriba a Mart. Una historia singular que, malgrat estar ambientada en un altre planeta, no deixa de ser una irònica metàfora de la humanitat. El resultat és una distreta crònica marciana amb poca ciència i molta ficció. Olor de

gas es una divertit i irònic retrat de la nostra societat vestit de novel·la de ciència ficció. Una novel·la que es llegeix amb un somriure constant i que destapa de forma subtil i juganera els mals i les contradiccions de la nostra societat. L’obsessió per una fama efímera, la invasió de la intimitat, les absurdes curses entre els governs, etc. Política, família, amor, sexe... tot passa per la irònica mirada de Pep Elias fins construir una novel·la que encara de ser breu, parla de moltes coses. Fins i tot, una mica d’esperança.


LA RECEPTA

iNgREDiENTS (4 PERSoNES)

bRAÇ DE giTANo DE PATATA DE SANT joAN

· 1 k de patata · 1 albergínia tallada a daus · ¼ de k de tomàquet triturat · 1 pebrot vermell i una ceba tallada a lamines · 6 làmines de formatge danès · Sal d’herbes, pebre blanc i nou moscada acabada de ratllar · Unes tires de pebrot escalivat o pell de tomàquet per fer guarnir

ELAboRACió 1. Bulliu en una olla amb forca oli i sal les patates amb la pell. Mentre es couen, , deixeu l’albergínia amb una mica de sal en una escorredora perquè deixi anar el suquet amarg. 2. Quan les patates siguin ja cuites, peleu-les i tritureu-les amb l’ajuda d’una forquilla. Condimenteu be el puré amb salsa d’herbes, el pebre i la nou moscada. 3. A continuació estireu be el puré i el tapeu amb un drap humit fins a que tinguem el farcit preparat. 4. Per al farcit: En una paella saltem la ceba amb una mica d’oli fins a que quedi ben tova. Hi afegim la carn picada o la tonyina que vulguem i la deixem coure una mica amb la ceba. Un minut mes i hi tirem el pebrot amb una ica mes d’oli i de sal.

5. Ho tapem i ho deixem al foc uns 5 minuts, desprès hi afegim l’albergínia amb una mica mes d’oli i de sal, ho tapem i ho deixem 5 minuts mes. 6. Incorporem al tomàquet triturat i fins que es converteixi en una salsa espessa. 7. Un cop preparat el farcit l’aboquem sobre el puré de patates i el cobrim amb les lamines fines de formatge danès. 8. Es el moment d’anar enrotllant el brac. 9. Un cop enrotllat,poseu-lo en una safata de forn i cobriu-lo també amb formatge. Decoreu-lo amb quatre tires de pebrot escalivat. 10. Per acabar podeu fer una flor amb la pell del tomàquet i just a sota i poseu una mica de julivert com si fos la branca de la flor. 11. Ja el teniu a punt per gratinar-lo al forn. Just quan el formatge es fongui ja el podeu servir a taula ben calent !!!!

Igualada Comerç

29


GOURMET

Esmorzar servit a casa, un detall i una sorpresa

D

e vegades les millors idees són necessàries per reinventar la relació amb els clients. Per això mateix en la seva extensa carta de serveis ofereix per exemple aquest tipus d’esmorzars, que puguem contractar un xef a domicili o serveis de contractació on-line. Un detall que ens marcarà de ben segur la jornada, que convertirà el dia en quelcom d’especial i a més, saborós. I és que la qualitat és una part molt important d’aquesta proposta.

30

Igualada Comerç

Poden ser molts els moments per degustar aquest esmorzar. Ja sigui per començar el dia d’una forma diferent amb la parella o amb la família, o per buscar una forma pràctica de deixar solucionat l’esmorzar d’un dia d’aquells que saps que tens atapeït de feina, aquesta innovadora proposta només ens demana que ens preocupen d’encarregar-ho amb un parell de dies d’antelació. Oscar Pastisser ens proposa tres tipologies d’esmorzar ben diferents, per si volem quelcom

get up and take breakfast

més frugal basant-nos en el cafè i el croissant, o si volem fer un complet esmorzar en el que no hi falti absolutament res, ja sigui fruita fresca, sucs o una degustació d’entrepans amb embotits de primera qualitat. Per descomptat, aquí podem configurar les nostres opcions segons les preferències que tinguem a casa. En el que si que només tenim una opció és en la qualitat de tots els productes que ens trobarem a taula a l’hora d’esmorzar, que seran sempre el bo i millor.

La fórmula és força senzilla. Un cop encarregat l’esmorzar i convinguda l’hora d’entrega, només cal que estiguem desperts per sentir el timbre de la porta. Els professionals d’Oscar Pastisser ja s’han encarregat de tot a l’obrador, de preparar tots els ingredients, de seleccionar els millors croissants i brioixos acabats de fer, de deixar-ho tot a punt de menjar. D’aquesta forma, quan sigui l’hora, rebràs a casa teva aquest esmorzar complet a punt per gaudir-ne.


GOURMET

Oscar Pastisser, Pastisseria i innOvació

Els esmorzar per servir a casa són la darrera proposta d’Oscar Pastisser. L’Oscar, que es troba al darrera d’aquesta original idea és, a més d’un pastisser vocacional, un innovador d’aquells que ens sap transmetre que de vegades les millors idees són necessàries per reinventar la relació amb els clients. Per això mateix en la seva extensa carta de serveis

ofereix per exemple aquest tipus d’esmorzars, que puguem contractar un xef a domicili, càterings fets a mida o serveis de contractació on-line. A mes de ser pioner en aquest tipus de serveis, l’Oscar és un pastisser que sempre busca aportar quelcom més a les seves creacions Per això quan visitem els seus dos establiments a Igualada podem veure pastisseria tradicional i alhora, agosarades propos-

tes formals que ens porten a redescobrir els sabors tot jugant amb les formes, els colors i les textures. Aquest tarannà innovador l’ha portat sempre a oferir noves propostes de cara al clients perquè només així pots marcar la diferència. Cal ser imaginatius en temps de crisi i així ho demostra aquesta pastisseria igualadina que a més, compta amb punts de venta arreu de la comarca.

Igualada Comerç

31


inTEl·liGència EMOciOnal Pilar Arbós i Aixalà · PSICÓLOGA

INDIGNATS!

P

recisament, la indignació nO ha estat Pas un tema d’ interès en PsicOlOgia, ni tamPOc a nivell d’ intel·ligència emOciOnal. als Psicòlegs ens ha interessat més la ràbia, la ira, l’autOcOntrOl, l’ agressivitat. He estat revisant manuals i llibres de divulgació i amb prou feines se l’ esmenta. La raó és senzilla: la indignació no passa de ser un constructe mental, no arriba ni a l’ entitat d’ emoció, donat que li falta la mobilització i l’ acció per passar a ser emoció. He de recórrer al diccionari comú, ja que la wikipedia només parla del moviment que ha omplert les nostres places de persones indignades, per trobar la seva etimologia i significat: “suscita la ira i la còlera; enuig vehement contra una persona, institució o els seus actes”. El més interessant és el seu antònim: “passivitat”, el punt on estaven les persones indignades quan Stephane Hessel va escriure “Indigneu-vos!”. Semblava indiferència però era passivitat. I van caldre dos nonagenaris, en Hessel i el José Luís Sanpedro, per despertar la indignació adormida. Ja abans , un altre consagrat octogenari, José Saramago, ens havia fet reflexionar amb el seu sorprenent “Assaig de la lucidesa”. Per tant, és un concepte ben trobat, ja que expressa el sentir de la gent que ha sortit al carrer i ho proven les moltes i variades persones de diferents edats que ho han fet. Potser fins ara ens havíem acostumat a moviments antisistema minoritaris i amb un petit grup d’ exaltats que donaven permís a la seva còlera , ira i posterior agressivitat. Aquest, en canvi, és un estat de reacció després d’ un shock traumàtic, com ha estat l’ assumpció d’ aquesta crisi de la que no ens sentim directament

32

Igualada Comerç

responsables; venim d’ una sorpresa inicial per com han anat les coses, que ens ha portat a una frustració, tristesa i impotència posterior que han acabat derivant, cap a la indignació i acceptació del punt on som. Quan l’ energia depressiva està immobilitzada, ens cal enfadar-nos per desbloquejar-la. A partir d’ aquí, pot madurar i canalitzar-se en un moviment o unes accions noves i més adequades a la situació. La indignació té dues característiques que la diferencien de la ira i la còlera, i més encara de la ràbia. Una és la seva proximitat amb el dolor, amb la pèrdua. El moviment dels indignats expressa més, d’entrada, un conflicte de necessitats que de valors, encara que aquest darrer hi sigui i molt visible. Si només hagués estat un conflicte de valors, s’hagués pogut canalitzar en plataformes ciutadanes o sindicats i, en canvi, s’ ha rebutjat aquesta fórmula. El fons de la qüestió és que no hi ha prou treball per tots, no hi ha una justícia igual per tots i els mitjans econòmics estan desigualment repartits. Per sobre de tot, no hi ha opcions de futur per tots i la desesperança s’ imposa. La frase: “ no hi ha pa per tant de xoriço”, una de les consignes dels indignats resumeix perfectament aquest sentir:” m’ indigno davant del xoriço, però sobretot perquè no hi ha pa”. L’ altra característica important del moviment és que la indignació és summament racional. Hessel diu que les seves raons venen més d’un compromís deliberat i d’ una responsabilitat que d’una emoció. Ha de madurar en mobilitzacions per convertir-se en accions i això evita que degeneri en violència, ja que no neix de la ràbia o la còlera immediates. Els seus components són persones acostumades a autocontrolar-se i


intel·ligència emocional conformar-se. Molts d’ ells no havien pensat en sortir al carrer a protestar i els ha costat fins i tot indignar-se. Han madurat la indignació en un llarg termini i a força d’acumulació d’ experiències indignants. Com que tot té un límit, a força de fer les coses correctament, amb tendència al sacrifici i a l’ altruisme, fins i tot, i veure que les conseqüències d’ això són negatives per un mateix, mentre que les d’ altres que són clarament corruptes són molt i molt al seu favor, primer apareix la perplexitat, després el disgust i el dolor, frustació, impotència i,.. finalment, reaccionem amb indignació moderada, davant la possibilitat de quedar-nos immobilitzats. En definitiva, els indignats han passat el seu dol personal abans de demanar que a nivell social també es faci net i es facin canvis per adaptar-nos al que hem perdut. Aquest moviment també té dos aspectes psicològics molt favorables. Un és la creativitat, ja que quan esclata una emoció, després de les mobilitzacions , ens sentim molt en l’ aquí i l’ara i el que neix és fresc i espontani. L’ altre aspecte és la col·lectivitat, ja que la meva creativitat i força evolutiva no se suma, sinó que es multiplica amb la dels del meu voltant. En resum: indignar-se dignifica i permet una evolució natural d’un dol benigne, sanar la ferida. Fan molt bé les forces polítiques i policials de permetre la seva evolució imprevisible (tot el que madura espontàniament, no se sap cap on derivarà a priori), ja que el moviment ha donat mostres d ‘autocontrol i fiabilitat, especialment davant l’ enfrontament policial a plaça Catalunya de Barcelona. El moviment està incubant noves propostes i formes d ‘expressió que se li escaiguin i, si no s’ interfereix en el procés, li auguro una llarga durada.

Igualada Comerç

33


Sol,

SoleT...

34

Igualada Comerรง


SalUT

l

’estiu ja és aquí i amb ell les Primeres visites a la Platja i la Piscina, les excursiOns de caP de setmana O el diumenges al camP amb la família. Sigui com sigui estem durant més hores exposats al sol, i a més, durant aquestes hores suem més ja que les temperatures són més elevades que fins ara. Així doncs, mentre estem gaudint de totes aquestes activitats, el nostre cos esta molt ocupat amb un frenètic intercanvi de temperatures lluitant per mantenir una perfecta hidratació perquè no haguem de patir. Però que passa quan nosaltres no ajudem al nostre cos a mantenir-se fresc i suficientment hidratat? Doncs que patim, i patim de diferents formes i en diferents graus, perquè el nostre cos és bastant savi i ens avisa, primer amb un lleuger mal de cap, que vol dir que potser no estem ingerint prou aigua; desprès amb la vermellor de la pell, que ens indica que de sol ja n’hi ha prou; i finalment amb marejos i nàusees que ens indiquen que ja ens hem passat del tot i és hora d’anar cap el metge.

atenció a les cremes sOlars

Quan decidim passar el dia fora cal preparar-se per la calor i el sol. Això encara és més important quan tenim nens petits que tenen major facilitat per deshidratar-se i alhora, tenen una pell més sensible. Serà necessari proveir-se d’aigua suficient, barrets i gorres que ens protegeixin del sol, ulleres, i el més important per prevenir cremades, la crema solar. Sobre la crema solar hi ha algunes consideracions a fer. Primer de tot, si esteu a punt de fer la primera sortida de l’estiu i voleu aprofitar aquella crema que va quedar de la temporada passada, ja us ho podeu anar traient del cap. Majoritàriament les cremes solars perden les seves propietats quan ha passat més o menys un any. Igualment, és recomanable utilitzar cremes específiques per a nens, ja que el factor de protecció acostuma a ser més elevat i tenen protecció contra l’aigua, és a dir, que si els petits suen o es banyen, la crema segueix sent igualment efectiva.

Les conseqüències més greus d’una elevada exposició al sol Si passem massa hores al sol o no ho fem amb les precaucions indicades, podem portar el nostre organisme a una situació extrema en la que podem patir un “cop de calor” o una insolació. Són realment situacions greus que poden tenir serioses conseqüències en el nostre organisme i que per tant, cal prevenir quan sabem que passarem una jornada exposats al sol en una platja, a la muntanya o la piscina. Són especialment sensibles a aquest tipus de situacions els nens més petits, ja que no tenen la mateixa capacitat de transpiració que els adults, i les persones d’edat avançada.

El “cop de calor” és un augment de temperatura corporal sobtat provocat principalment per una deshidratació o pèrdua excessiva de líquids. Com a principals símptomes podem notar un augment de la temperatura de forma important, superior als 39º, una excessiva escalfor de la pell però sense sudoració, mal de cap intens i fins i tot, pèrdua de consciencia. Si percebem aquesta simptomatologia cal llavors actuar amb diligència i a part de intentar rehidratar la persona afectada, serà necessari adreçar-se al servei d’urgències.

Amb la insolació passa més o menys el mateix. A causa d’una excessiva deshidratació o una prolongada exposició solar, la persona pot patir una disfunció en el sistema de control tèrmic del cos i a partir d’aquí marejarse, sentir nàusees, un augment en el ritme cardíac, mal de cap, pèrdua de la coordinació motora, descoordinació o estar en un estat de confusió. Cal actuar de la mateixa forma que amb el cop de calor, i intentar refrescar i rehidratar la persona, i anar a urgències perquè pugui ser atès i controlat per un equip mèdic.

Igualada Comerç

35


CA L’ANDORRÀ QUALITAT I PAISATGE A TAULA

Ben a prop d’Igualada trobem Ca l’Andorrà, un restaurant familiar on la qualitat pels millors ingredients sembla voler-se fondre’s amb un entorn natural privilegiat. Per això mateix l’experiència d’arribar-se fins a Ca l’Andorrà ens permet gaudir el doble, ja que la seva proposta culinària mai ens decebrà alhora que, mentre dinem, els nostres sentits semblen prendre oxigen de nou i les nostres cabòries semblen perdre’s en aquest paisatge sorprenentment proper i alhora, inèdit.

Cuina de casa, proposta de qualitat L’èxit de Ca l’Andorrà té com a principal ingredient la qualitat. Ja sigui en les matèries primeres, les receptes tradicionals que aquí han sabut treballar de forma pròpia sempre respectant-ne l’essència, o la qualitat del servei, aquest restaurant és la millor opció per poder gaudir de la millor taula fugint alhora del bullici quotidià. Els plats que trobem a la seva completa carta ens porten sabors de brasa, de carn cuinada amb la paciència de qui ha fet de la gastronomia un art sense innecessàries sofisticacions. Tot i així, el caràcter de la cuina de Ca l’Andorrà és present en cada plat, ja que aquest amor per els millors ingredients a la cuina, es transforma en un dolç retrobament amb els sabors més genuïns de casa nostra.

36

Igualada Comerç

Per buscar ser el millor el primer que cal és fer les coses bé. A part cal ser constants i no escatimar amb els ingredients i la qualitat dels productes, i això els clients de Ca l’Andorrà ho saben i ho valoren . També cal procurar que tothom se senti a gust amb els seus plats i el millor tracte que resulta sempre familiar. La gent ja sap que aquí és troba com a casa i que des del restaurant es procura oferir constantment la millor relació qualitat preu i d’estar sempre que el client necessiti el millor servei.


Un espai únic per a les vostres celebracions i trobades Ca l’Andorrà ens ofereix a més un espai únic en si mateix ja que compta amb una grans salons que poden ser el millor punt de trobada pels vostres dinars familiars, sopars de grup i celebracions. En aquest sentit, el servei de restaurant ens ofereix diferents alternatives depenent de la quantitat de gent que ens trobem a taula. A més, de cara a l’estiu, el restaurant munta una terrassa amb unes vistes incomparables dels boscos que s’estenen cal a l’Anoia i el Bages. I tot mentre degustem la millor cuina que ens ofereixen els generosos plats de la seva cuina. Cargols, xai, botifarra, conill, sempre les millors carns i també una selecció de receptes de peix que fan difícil triar entre una i altre

Postres artesans fets a casa Un dinar només és rodó quan la carta de postres està a l’alçada. En aquest sentit Ca l’Andorrà no té competència ja que compta amb una pastissera pròpia que ens ofereix receptes úniques a més d’una acurada selecció de tartes, pastissos i dolços. Així doncs, si voleu un consell, deixeu-vos portar per una rica oferta en postres que també tenen una arrel tradicional però que de segur trobareu excepcional i alhora innovador.

Igualada Comerç

37


TEMPS LLIURE

CURSES DE MUNTANYA

LÍDIA MÉNDEZ CLAVER IGUALADA

L

es curses de muntanya són una de les activitats més practicades a L’AIRE LLIURE. Hi ha diversitat de competències que s’organitzen al voltant del món i per a les quals els participants realitzen importants preparacions físiques. Les curses de muntanya són una de les activitats més difoses i practicades a la muntanya, la capacitat de poder apreciar la bellesa dels paisatges i practicar l’atletisme en un ambient pur, net diferent a l’habitual fa que siguin molts els corredors que s’aventuren a córrer a les muntanyes.

38

Igualada Comerç


TEMPS LLIURE

Les èpoques de l’any ideals per córrer en muntanyes són la primavera i la tardor, quan el clima és més apropiat que al hivern. Durant l’estiu també és possible practicar l’activitat, però evitant les hores centrals del dia i procurant-nos més hidrats que de costum. Els que practiquen aquest esport han de seguir una estricta preparació física per què el rendiment sigui òptim. Les curses de muntanya generalment són prolongades i l’esportista ha d’estar preparat per a complir la demanda energètica que es requereix. És fonamental en aquest aspecte el menjar. Una alimentació ajudarà a vèncer la despesa energètica que significa participar d’una carrera a la muntanya. El corredor de muntanya haurà de posar l’accent en l’entrenament de resistència aeròbica i anaeròbica. Els treballs d’entrenament consisteixen en natació, bicicleta i carrera de resistència en velocitat i força explosiva L’entrenament d’aquests aspectes requereix que es realitzin treballs per desenvolupar el tren inferior i la zona mitjana del cos, sobretot els quàdriceps. El treball de càrregues és el principal treball que apliquem a aquesta comesa, però també s’obté la preparació realitzant exercicis de:

carrera continua amb obstacLes

(Resistència, coordinació equilibri dinàmic, força de cames ,anticipació, potencia ritme, coordinació òculo-oculopedica resistència de lligament i tendons).

patinatge

(Equilibri i economia en aplicació de forces)

bicicLeta (Resistència i força de cames, equilibri dinàmic i millora de lligaments del genoll)

natació (Coordinació, força general i capacitat cardiovascular) Les curses de muntanya són diferents a les que es practiquen en terreny homogeni, no descobrim res dient això, però al que volem arribar és que també serà diferent en diversos aspectes. El calçat, per exemple , mai podrà ser el típic d’altres carreres o ens podrem sorprendre amb una ximple lesió. El ritme que s’aplica a la carrera és totalment diferent, en les curses de muntanya hi ha zones on no es pot córrer, la qual cosa genera que el ritme que s’aplica quilòmetre a quilòmetre sigui molt variable. Et convidem a aventurar-te en aquesta disciplina esportiva fascinant. Si t’agrada córrer i mai ho vas fer en muntanya segur que després de fer-ho no ho podràs deixar. El seu espai físic és immillorable, el ritme de les carreres les fa especialment divertides i un sent que es troba corrent en una aventura i no en una carrera per això des d’aquí a x-avi material de muntanya apostem junt amb el comerç Igualada, MCdonals Igualada i Mapfre Igualada, per fer tres proves una el 3 de juliol a tous, 9 d’octubre a santa candia i una hivernal mes informacióde la que us informarem ben aviat.

Igualada Comerç

39


INFOCOMERÇ

L’OUTLET AL CARRER

TORNA A OMPLIR EL CENTRE DE LA CIUTAT U

na vegada més Igualada s’ha convertit per uns dies a la capital comercial de Catalunya. Setanta-dos establiments comercials, un record absolut de participació van compartir els espais al peu del carrer a la Rambla Sant Isidre, c/Garcia Fossas i a la Plaça de la Creu. Enguany, L’Outlet al Carrer es va realitzar en dos dies, el divendres tarda i el dissabte. Les primeres enquestes realitzades a peu de carrer, senyalen que al públic i als comerciants els ha agradat aquest format i que es valorarà de repetir-ho de cara de les futures edicions. D’aquesta manera, la cinquena edició de l’Outlet al Carrer ja és història. El passat cap de setmana tot el comerç igualadí es va beneficiar de visitants i turistes d’aquell dia. I no només el comerç, sinó, moltes activitats i serveis de la ciutat. Milers de persones van tenir l’oportunitat de comprar als diferents comerços i van omplir tot el centre comercial de la ciutat. S’han arribat a complir els objectius marcats d’aquest esdeveniment en el calendari comercial de la ciutat. La pluja que els dos

40

Igualada Comerç


INFOCOMERÇ

dies tenia acte de presència no va aconseguir minvar el bullici de gent a la zona comercial i en tots els carrers colindants al centre. Els comerciants i el públic estaven satisfets de desenvolupament de la jornada de dissabte passat, malgrat que no es va poder arribar a les xifres de venta de l’any passat. Les persones vingudes d’arreu de Catalunya no es van dedicar només a comprar a diferents parades al llarg de “Shopping Line”, sinó va poder entrar a diferents comerços, omplint d’aquesta manera tot el centre comercial de la ciutat. Per l’altre banda, nombrosos visitants van tenir l’oportunitat de passar un dia complert a Igualada, combinant bones compres, dinant als restaurants de la ciutat, passejant i coneixent els secrets i racons d’Igualada.

Enguany, les delícies al públic el van fer els grups de musics que actuaven en diferents escenaris i que van congregar centenars de persones. D’aquesta manera es va terminar l’Outlet al Carrer, però de seguida l’entitat ja ha començat les preparacions de la Botiga al Carrer de l’estiu que es realitzarà després de les vacances. Per l’altre banda, i tenint en compte l’acollida que reben aquestes iniciatives comercials (la Botiga al Carrer i l’Outlet al Carrer), des d’Igualada Comerç s’ha cregut oportú fer un pas endavant i traslladar aquests esdeveniments a la xarxa, i poder gaudir d’ofertes les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any, independentment de les inclemències meteorològiques. En tot cas, però, rebreu més informació d’aquesta iniciativa i la pàgina de venta on line, en el proper número de la Revista Igualada Comerç.

Igualada Comerç

41


SOLIDARITAT I medi ambient

IGUALADA COMERÇ E

l sector comercial de casa nostra sempre ha tingut una sensibilitat solidària amb els menys desfavorits, com també vers a la protecció de medi ambient. Cal recordar que Igualada Comerç va ser premiada l’any 2005 amb el Premi de Recollida Selectiva i Reducció de Residus. Aquests premis van destinats als establiments comercials (comerços, agrupacions de botiguers, mercats, cadenes de distribució...) i a les activitats de servei (càmpings, hotels, restaurants...) que hagin contribuït a la promoció i a la reducció i el reciclatge de residus, així com a la comercialització de productes de consum més respectuosos amb el medi ambient. Concretament, la nostra entitat va rebre aquest premi per l’iniciativa conjunta amb l’Ajuntament d’Igulada de recollida de cartró comercial de porta a porta per tota la nostra ciutat. Un any desprès, Igualada Comerç va continuar en la mateixa direcció, fent noves propostes i accions, adreçades a tot el públic i procurant així contribuir a realitzar millores ambientals. Es tractava concretament en l’elaboració d’unes senalles de compra que es havien repartit entre els clients de Mercat Municipal de la Masuca, amb l’objectiu d’eliminar les bosses de plàstic. La campanya va anar acompanyada amb pasquins informatius dirigits a comerciants per una banda i els clients per l’altra. Els objectius marcats eren de cercar i promocionar alternatives a les bosses de plàstic, que fossin econòmicament viables i ambientalment més compatibles. També es va insistir en sensibilitzar comerciants i consumidors sobre els avantatges ambientals de la reducció del consum de plàstic, com també promoure nous hàbits de compra i de venda més respectuosos amb el medi ambient. L’iniciativa va tenir tal èxit, que fins i tot va sortir per Televisió de Catalunya. Es van repartir més de dos mil senalles, i es van reciclar quasi 20.000 bosses de plàstic, equivalents a més de 600 kg. Els responsables de les institucions catalanes, com la Generalitat i la Diputació també havien mostrat l’interès per aquesta proposta que havia de ser la proba pilot de cara de les campanyes molt més extenses i generalitzades

42

Igualada Comerç

I EL COMPROMÍS AMB EL MEDI AMIENT entre tots els municipis del nostre país. Però la campanya no s’havia acabat amb la distribució de les senalles als clients del Mercat. Es van organitzar actes diversos, com conferències, taules rodones per públic en general amb l’objectiu de fomentar el reciclatge, i també concursos entre les escoles d’educació primària

relacionats amb la reducció de residus. Una de les iniciatives que també havien cridat l’atenció va ser una campanya de sensibilització mediambiental amb el nom “Reciclem el present amb les llavors del futur”, entre el públic en general de la Fira de Setembre de l’any 2008. Als visitants se’ls donava una llauna reciclada, el compost de terra i una llavor d’una planta per plantar. D’aquesta manera, a més a més de realitzar una promoció divertida i educativa, el comerç demostrava el seu compromís en la protecció de medi ambient, reciclatge i la reducció de residus comercials L’última campanya de protecció de medi ambient, però també de la promoció del comerç i la ciutat d’Igualada ha estat la distribució de noves bosses reutilitzables d’Igualada Comerç, que amb un disseny molt elegant atrauen nombrosos clients. Es parla molt del mal estat en què es troba el nostre planeta: contaminació, restriccions d’aigua, desaparició d’espècies autòctones, acumulació de fems, etc... i de la necessitat de trobar solucions per aquests problemes. És coneguda la gravetat de la problemàtica ambiental, en la qual hi estem tots implicats, tant com a responsables dels problemes com de les seves solucions. En aquest àmbit els comerciants i consumidors estan especialment implicats, ja que els residus provenen de tot allò que consumin.


SOSTENIBLE

Malentesos amb l’aire condicionat A

rriba l’estiu, la calor comença a fer-se present cada vegada més, i tots nosaltres comencem a veure com el nostre confort queda en mans de les temperatures que en alguns casos poden fer-nos passar nits molt llargues donant voltes al llit i girant el coixí per buscar una mica de frescor en plena

canícula. No sabem ni on ni com posar-nos. I per fi, decidim tirar de l’aire condicionat. Ja sigui a casa, al cotxe o a la feina, l’aire condicionat té unes virtuts inqüestionables a l’estiu, però també és cert que hi ha una sèrie de llegendes o mites que cal tenir en compte per fer-ne un us responsable i sobretot, econòmic.

Igualada Comerç

43


SOSTENIBLE En quant al cotxe, el principal

L’aire condicionat és car De fet l’aire condi-

cionat domèstic, a l’igual que altres aparells elèctrics que tenim a la llar, es regeix per una eficiència que podem trobar reflectida en ”l’etiqueta energètica”. En aquesta veurem si el nostre aparell té un consum elevat o si per el contrari, fa un us més responsable de l’energia. Mentre escric aquest article, per exemple, tinc engegat un aparell d’aire condicionat que té una funció econòmica que redueix el consum, i a les instruccions del fabricant recomana utilitzar l’aparell a ple rendiment fins que tinguem una temperatura adequada i a partir de llavors, posem el mode econòmic. Si que és cert que els models portàtils d’aire condicionat tenen un consum potser més elevat, tot i que hi ha fabricants que tenen equips d’aquestes característiques que també n’han reduït el consum elèctric.

L’aire condicionat fa massa soroll No, el cert

és que hi ha aparells força silenciosos. Els models més econòmics normalment si tenen una contaminació acústica superior, especialment en el cas de parlar d’equips portàtils que resulten més molestos en aquest sentit.

44

Igualada Comerç

mite que cal desmentir és el fet que l’aire condicionat consumeix més combustible que circular amb les finestres obertes. La veritat és que no és així. Si circulem amb les finestres obertes, especialment a altes velocitats, afegim una càrrega aerodinàmica al cotxe molt important. Imaginem que dins del nostre cotxe se’ns crea una gran bossa d’aire que ens frena, i per tant, el motor ha de treballar més que si portem l’aire condicionat engegat i les finestres tancades.

Per refredar més ràpidament cal posar el termòs-

tat a una temperatura més baixa de la que volem mantenir finalment a la llar La veritat és que els aparells d’aire condicionat refreden a un ritme constant i per tant, no refredaran més ràpidament un ambient pel fet que marquem una temperatura molt baixa al termòstat. El que aconseguim així simplement és que l’aparell funcioni a ple rendiment durant més estona i per tant augmenti el consum energètic.

Deixar l’aire condicionat engegat mentre no hi som resulta més econòmic que no parar-lo en marxar i engegar-lo en arribar Aquesta és una

creença que té força gent i que resulta completament falsa. L’aire condicionat va renovant durant tot el dia l’aire fred de la llar i per tant, utilitza el compressor i malbarata energia. Si el que volem és tenir la casa freda quan nosaltres hi arribem, hem de fer un bon us del programador i el termòstat.


AGENDA dansa

GALA DE BALLET dissabtE, 2 dE Juliol

VI CERTAMEN DE MÚSICA JOVE D’IGUALADA divEndrEs i dissabtE, 1 i 2 dE Juliol

Hora: 2/4 de 7 de la tarda Preu: 8 € Lloc: Teatre Municipal l’Ateneu

Hora: 10 de la nit Preu: gratuït Lloc: La Sala

VI FESTIVAL FINAL DE CURS 2011 diumEngE 10 dE Juliol

CONCERT: TEMPS DE CIRERES dissabtE, 2 dE Juliol

Hora: a 2/4 de 7 de la tarda i ales 8 Preu: 6 € / 9 € Lloc: Teatre Municipal l’Ateneu

Hora: 8 del vespre Preu: 6 € Lloc: Església del Roser

prEsEntacions dE llibrEs ALGÈRIA SENSE PORS, de Rosa Vendrell Miret

divEndrEs, 10 dE Juny

Hora: 7 de la tarda Lloc: Biblioteca Central d’Igualada

EL COMPROMISO SECRETO,

de Pere Vila

divEndrEs, 17 dE Juny

Hora: 7 de la tarda Lloc: Biblioteca Central d’Igualada

SERENATES D’ESTIU: YOUKALIS dissabtE , 2 dE Juliol Hora: 10 de la nit Preu: 8 €. Estudiants 4 € Lloc: Claustre de l’Escola Pia

ANÒLIA dEl 5 al 16 dE Juliol

mÚsica

SERENATES D’ESTIU: COR DE NOIES EXAUDIO dissabtE 18 dE Juny

Hora: 2/4 de 10 del vespre Preu: 8 € - Estudiants i socis Joventuts Musicals 4 € Lloc: Claustre de l’Escola Pia.

FESTA DE FI DE CURS

A càrrec d’alumnes i professors de l’EMMI

22 dE Juny

Hora: 6 de la tarda - Preu: gratuït Lloc: Pati de l’Escola Municipal de Música d’Igualada

BALLADA DE SARDANES diJous, 23 de Juny Hora: 6 de la tarda Lloc: Plaça de l’Ajuntament

FESTA MESTIZZATGE diJous, 30 dE Juny Hora: 9 del vespre Preu: gratuït Lloc: La Sala

Hora: 11 de la nit Preu: gratuït Lloc: a l’estació vella i la plaça Pius XII

SERENATES D’ESTIU: COBLA DE BELLPUIG dissabtE 9 dE Juliol

Hora: 8 del vespre Preu: 8 €. Estudiants 4 € Lloc: Claustre de l’Escola Pia

SERENATES D’ESTIU: ALART QUARTET diumEngE 17 dE Juliol

Hora: 8 del vespre Preu: 8 €. Estudiants 4 € Lloc: Claustre de l’Escola Pia

fEstEs

FESTES DEL BARRI DEL SANT CRIST dEl 3 al 5 dE Juny Lloc: barri del Sant Crist

FESTES DE PRIMAVERA DE L’ASSOCIACIÓ DE GENT GRAN D’IGUALADA dEl 3 al 12 dE Juny Lloc: diversos espais de la ciutat

FESTES DEL BARRI DE MONTSERRAT dEl 10 al 12 dE Juny Lloc: barri de Montserrat

FESTA MAJOR DEL CASAL 15È ANIVERSARI divEndrEs, 17 dE Juny

Hora: a partir de les 6 de la tarda Lloc: Cruïlla c/ Orquídies amb Nicolau Tous

FESTES DEL BARRI DE LES FLORS dissabtE, 18 i diumEngE 19 dE Juny Lloc: plaça del Trànsit

CORPUS, L’OU COM BALLA dEl 23 al 26 dE Juny Hora: durant tot el dia Lloc: : Plaça de Pius XII

Igualada Comerç

45


AGENDA XXV CONCURS DE DIBUIX SOBRE DETALLS DE LA PLAÇA I DE L’OU COM BALLA DEL 23 AL 26 DE JUNY

FESTES DEL BARRI SANTA CATERINA DEL 15 AL 17 DE JULIOL

jornada atlètica

PATITROBADA DISSABTE 16 DE JULIOL

Lloc: Plaça de Pius XII

LA FLAMA DEL CANIGÓ D’IGUALADA

A càrrec d’atletes i escolars d’Igualada

DIJOUS 23 DE JUNY

Sortida dels autobusos a les 8 del matí Lloc: Estació d’Autobusos d’Igualada

FESTES DEL BARRI DE FÀTIMA DEL 30 DE JUNY AL 3 DE JULIOL Lloc: Barri de Fàtima

FESTES DEL CARRER DE SANT AGUSTÍ DISSABTE 9 DE JULIOL Lloc: carrer de Sant Agustí

Lloc: Placeta Sta. Caterina, carrer del Carme i Cal Font

Hora: de les 10 del matí a les 8 del vespre Lloc: Ateneu Igualadí

FESTA DEL BARRI DE “LES COMES” DISSABTE 16 I DIUMENGE 17 DE JULIOL Lloc: plaça del barri

Lloc: Ermita de Sant Jaume Sesoliveres i carrers del barri

Tothom qui vulgui participar en la rebuda de la Flama del Canigó i acompanyar-la en el seu recorregut per la ciutat, s’haurà de concentrar amb el seu vehicle a l’avinguda dels Països Catalans, cantonada carrer de Carles Riba a les 7 de la tarda i seguir les indicacions de l’organització de la “caravana de la Flama”. Recorregut: av. de Balmes, carrer de Joan Maragall, passeig de Verdaguer, carrer de Cardenal Vives, carrer de la Soledat, plaça del Rei, carrer de Sant Jordi, rambla del General Vives, rambla de Sant Isidre, carrer de Garcia Fossas, plaça de la Creu, carrer de l’Argent i plaça de l’Ajuntament. A les 8 del vespre, a la plaça de l’Ajuntament, arribada de la Flama que ha estat portada en relleus fins a Igualada des de la Pica del Canigó per atletes i escolars igualadins, els quals seran rebuts per les autoritats locals i pels ciutadans d’Igualada. A continuació, els MOIXIGANGUERS D’IGUALADA, en honor a la Flama, aixecaran un espadat. Acte seguit, ENCESA DEL PEVETER, LECTURA DEL MANIFEST i REPARTIMENT DEL FOC als representants d’entitats i associacions de la ciutat i de les poblacions de la comarca. Tot seguit..., SORTIDA DE LA FLAMA CAP A MONTSERRAT

46

Igualada Comerç

Lloc: plaça Caterineu

FESTA MAJOR D’IGUALADA Del 16 al 22 d’agost

Sant Joan

23 de juny

LA FLAMA DEL CANIGÓ BALLADA DE SARDANES A les 6 de la tarda

A la plaça de l’Ajuntament.

FESTES DEL BARRI DE SANT JAUMESESOLIVERES DEL 22 AL 24 DE JULIOL

ARRIBADA DE LA FLAMA DEL CANIGÓ

FESTES DEL BARRI DE XAUXA DISSABTE 23 I DIUMENGE 24 DE JULIOL

REVETLLA DE SANT JOAN DEL BARRI DE “LES COMES” DIJOUS 23 DE JUNY Lloc: Plaça del barri

Els atletes del Club Atlètic Igualada completaran el recorregut ns a la plaça del Monestir, on a les 10del vespre, s’encendrà la foguera. En acabar el REPARTIMENT DE FOC, inici de la CERCAVILA DE LA FLAMA DEL CANIGÓ fins a la plaça de Cal Font Recorregut: c/ del Born, pl. del Pilar, c/ de Custiol, rbles, Santa Caterina, c/ de l’Aurora i pl. de Cal Font. Acte organitzat per l’Associació Flama del Canigó d’Igualada.

Correfoc A 2/4 d’11 de la nit, cercavila de tabals i gralles des de Cal Font fins a la plaça de la Creu REVETLLES

A les 12 de la nit, a la pista de l’Ateneu Igualadí CONCERT DE REVETLLA amb:The papa’s and the popo’s Orxata Sound System A les 12 de la nit, al parc de l’Estació Vella DISCO DE REVETLLA Entrada gratuïta a les dues revetlles


ASSOCIATS AGÈNCIES DE VIATGES

DECORACIÓ I REGAL

NOM COMERCIAL

DIRECCIÓ

FER-FRANS

RBLA. ST. ISIDRE, 9

938037556

VIATGES LLASPA TOURS

PL. DE LA CREU, 8

938036508

VIATGES ABELUX

ÒDENA, 35

TELÈFON 938035412

STA. CATERINA, 22

938055935

CANSALADERIA DOMENECH

DOCTOR PUJADES, 25

938030045

CARMEN MIRANDA

CARNISSERIES GUAL CARNISSERIES GUAL

CENTRE DEL CONGELAT - DUEÑAS EL PA DE LA RAMBLA ELS FOGONS

FORN CAL FONT

FORN DE LA CREU

FORN DE PA, PAST. I DEGUST. LES COMES FORN DEL POLÍGON

FORN LA CANTONADA FORN L’AVINGUDA FORN L’ESPIGA

FRUITERIA PERE PRAT FRUITES GABARRO

LA MONTSERRATINA

PEIXATERIA VILA MASSANA PEIXATERIA VILA MASSANA PESCA SALADA VIVES

ROSTISSERIA CAN GALL SERVIFRUIT SUPER MAS SUPER MAS

SUPERMERCATS SEBASTIAN SUPERMERCATS SEBASTIAN

TORRES PRECU.I POLLAST.A L’AST

ALBA, 11

ST. MAGÍ, 5

AV, BARCELONA, 5

MERCAT DE LA MASUCA, p.137-140 PL. ST. JOAN, 8 - 9

LECCO, 7 (POL. INDUSTRIAL) RBLA. SANT ISIDRE, 5 PL. CATALUNYA, 2 AURORA, 49 ALBA, 27

ABAT OLIVA, 2-4, LOCAL 13 AV. EUROPA, 1

PL. FRANCESC BEDÓS S/N AV. BARCELONA, 20 GASPAR CAMPS, 12

PARE TOUS SOLER, 26 CARDENAL VIVES, 9 ARGENT, 6

MERCAT DE LA MASUCA, p.18-19-20-21 PL. ESPANYA, 10

AV. BARCELONA, 19 AV. BARCELONA, 40 ARGENT, 27

ST. VICENÇ, 31

PSG. VERDAGUER, 178 MASQUEFA, 21

PAU MUNTADES, 46

PSG. VERDAGUER, 142

938030883 938031218 938067711

CALVET PINSOS, PLANTES, HIPICA

DS-DECORACIÓ

GALÍCIA, 19

ALEMANYA, 47

NOU, 13

STA. CATERINA, 53 ST. MAGÍ, 113

938061723 938037702 938045552 938037249

ROSER, 5

DIVERSOS NICOLAU TOUS, 38

938055756

938041340 938039340 938044283 938031685 938046338

COPISTERIA RAMBLES OLLÉ ( LLOGUER DE CADIRES ) PARKING “CAL FONT”

ST. JOSEP, 9

AV. EUROPA, 21

STA. CATERINA

938030777 938030993 938054361

DROGUERIA I PINTURAS

938052576

DROGUERIA RIBA

MERCAT DE LA MASUCA, 171-174

938046807

938033658

DROGUERIA RIBA

PARE TOUS SOLER, 20

938032368

938055671 938035817 938042621 938042501 938032780 938041401

DROGUERIA RIBA DROGUERIA RIBA

PARE TOUS SOLER, 12 PARE TOUS SOLER, 24

938032368 938032368

ELECTRODOMÈSTICS

938031119

ELECTRODOMÈSTICS MILAR MARTÍNEZ RBLA. ST. FERRAN, 3

938035663

938046702

TECNOCOLOR TT TELECOM.

938050854

938045654 938067523 938043400 938050960

ELECTRODOMÈSTICS MILAR MARTÍNEZ PSG. VERDAGUER, 135 AV. MONTSERRAT, 16

938033191

ESPORTS

938051287

BASE:PEDRAFORCA

ST. MAGÍ, 26

661205366

938037862

ESPORTS SALLÈS

PL. DEL PILAR, 2

938031936

938033175

DRAC ESPORTS

MARATHON ESPORTS RECORD ESPORTS

X-AVI MATERIAL DE MUNTANYA 938044875 938045801

RBLA. NOVA, 29

938042225

RBLA. NOVA, 39

TOT A PREU UNIC

938032890

ÒDENA, 31

METAL ALUMINIUM

EL CULLEROT

ST. SIMPLICI, 26

RACONS M2

938067749 938051729

CUSTIOL, 14

938033919

938031383

ST. MAGÍ,17

PEL I PLOMA

CLOS, 6

938053222

ARGENT, 24

MONTSE INTERIORS

938032327

CONSTRUC. I REF. -TOMAS ESCOLAR

938043245

ST. MAGÍ, 29

CAL MARCELINO

GANIVETERIA MERINO

PL. DE LA CREU, 28

CINEMA KURSAL

938031385

ARTICLES DE LA LLAR CORALTA

CISTELLERIA JAUME FARRÈS

ST. MAGÍ, 8

938042350

ANIMALS DE COMPANYIA ADN

938045952

KALMAH

BOTIGA PLANA DE VIC

CANSALADERIA I XARCUTERIA PIQUÉ

CTRA. DE MANRESA, 13

CAPRITX

GRECARIDEA ART

ALIMENTACIÓ CANSALADERIA - CAL PASSANALS

BRUMART

938034441 938034592 938051862

AUTOMÒVILS I COMPLEMENTS

ARGENT, 10

LA TORRE, 9

FERRAN D’ANTEQUERA, 11 AV. PAÏSOS CATALANS, 49

938031427 938039689 938044607 938031424

FARMÀCIA-ÒPTICA-ORTOPÈDIA CENTRE ÒPTIC ANOIA

PL. DE L’AJUNTAMENT, 15

938034128

ÒPTICA IGUALADA

ST. MAGÍ, 21

938044651

FARMÀCIA “LA CREU” ÒPTICA RODRIGO

ÒPTICA RODRIGO II

ORTOPEDIA ALMENAR ÒRTOPEDIA CASES TRIOPTIC

PL. DE LA CREU, 7

RBLA. ST. ISIDRE, 29

CTRA. DE MANRESA, 80 BÈLGICA, 2, LOCAL 6

PSG. VERDAGUER, 110 PL. DE CAL FONT, 3

938031488 938031818 938046757 938055076 938041202 938031121

FERRETERIA I BRICOLATGE

BALMES INTERMOTOR

BELLPRAT, 3-5

938052443

BLAUTEC

LECCO, 9

938052447

REMM-GUITART, S.L.

AV. MESTRE MONTANER, 71

938032708

FERRETERIA SEFREI

GARDENIES, 8

938045500

RAMON SOLSONA S.L.

AV. MESTRE MONTANER, 68

938030087

FERRETERIA SEFREI

AV. BALMES, 58

938043338

Igualada Comerç

47


ASSOCIATS FOBEL IGUALADA

AV. BALMES, 12

938042951

GELOU

SOLETAT, 89

938055700

A. IGUALADA

AV. BARCELONA, 22

938067173

L’ENGLANTINA PLANTES I FLORS

ST. MAGÍ, 98

PL. PIUS XII, 7

938036176 938030367

FOTOGRAFIA 938040802

L’ ART DE LA LLUM

CLOS, 47-49-51

938047136

ARGENT, 13

RBLA. ST. ISIDRE, 23

938041001 938044755

GESTORIA I ASSEGURANCES ALIANÇA

GC JUNYENT PRAT CORREDURIA

ASSEGURANCES JOSEP BALCELLS

DESPATXA ADVOCATS I ASSESORS GUMÀ ASSESS. I GESTIÓ, SL.

FITNESS CAMATS SANTIVERI

AV. BARCELONA, 7

CTRA. MANRESA 125 BAIXOS

AVDA. PAISOS CATALANS,103 PASSEIG VERDAGUER,40 1er AV. BALMES, 13

938052949 938041550 938043777 938053939 938032566

FINQUES SUBIRANA

TRAV. SANT SEBASTIAN,6-LOCAL 2 933800395 LA TORRE, 16

GARCIA FOSSAS, 3

660258844 938032686

ST. MAGÍ, 37

PL. DE LA CREU, 1

938055522 938041661

938050094

REINPE BAIX LLOBREGAT

DOCTOR JOAN LLADÓ, 24

938037975

STA. CATERINA, 9 AV. BALMES, 79 ST. MAGÍ, 109

938032449 938040901 938050608

MASQUEFA, 9

938045655

STA. CATERINA, 27

938054208

EL BASAR

938045001

JOIERIA TRIAS

PL. DE LA CREU, 22

938032934

PONS JOIER RAMBLA

ROSA LLUCIÀ JOIERIA-RELLOTGERIA ROSICH JOIERS ROSICH JOIERS

48

Igualada Comerç

ÒDENA, 3-5

ST. SIMPLICI, 7-9

RBLA. ST. ISIDRE, 45

PL. DE L’AJUNTAMENT, 12 RBLA. ST. ISIDRE, 11 ST. MAGÍ, 22

ST. JOAN DE DEU, 22 PASSATGE GALÍ, 4 LLEIDA, 23

ST. MAGÍ, 10

RBLA. GRAL. VIVES, 21 RBLA. ST. FERRAN, 11

VIRTUD, S/N tenda 9 -10

938035197 938033452 938040884 938043202 938042858 938030627 938050529 938054768

MERCERIA I MARROQUINERIA MARROQUINERIA FRANQUESA

CUSTIOL, 3

938051699

MARROQUINERIA FRANQUESA

CUSTIOL, 9

938030935

VIDAL - CAL PERICO VIDAL - CAL PERICO

CUSTIOL, 16 CTRA. DE MANRESA, 72

PL. DE L’AJUNTAMENT, 14

938045988 938040657 938031374

MOBILIARI COMERCIAL SEGURA

PIERA, 4

938049447

DORMEBE

AV. BARCELONA, 42

938044904

ESPAIS JOVES

HIPER MOBLE AVENIDA KIBUC - INTERMOBLE

MOBLES LA FABRICA

MT MOBILIARI D’OFICINA TERRA ENDINS

PL. ESPANYA, 3

FLORENCI VALLS, 16 STA. CATERINA, 21

DOCTOR PUJADES, 55-57 AV. BALMES, 5 SOLEDAT, 65

PSG. VERDAGUER, 132 ÒDENA, 82

ST. MAGÍ, 50 LLEIDA, 19

938031116 938037902 938045954 938044991 938051286 938030638 938053190 938053380 938052014 938035505

MODA INFANTIL I JUVENIL EL NEN

SANT HILARI, 26

676314836

MONETTI

PL. DEL PILAR, 11

938053813

GONZALO, TOT REBAIXES NINS

XICS

ODENA, 42

ST. MAGI, 2

RBLA. GRAL. VIVES, 9, BXOS PSG. VERDAGUER,16

RBLA. SANT ISIDRE, 25

938043090 938045337 938048448 938030090 629390392

CARO CUORE

ODENA, 44, BAIXOS

938040704

MODA ÍNTIMA GLÒRIA

NOU, 47

938041908

FACTORY OK

SOMNIS BY BS

PL. DE LA CREU, 26

JOIERIA-RELLOT. COSTA

I MERCERIA DEL MERCAT

LA TORRE, 7, BAIXOS

MODA INTIMA

JOIERIA I RELLOTJERIA JOIERIA LLUCIÀ

PREMSA-JOGUETERIA

PUERIMUEBLE

JOGUINES I BICICLETES MAGATZEMS FARO

PAPERERIA PONENT

OKAIDI

INSTAL·LACIONS ESPORTIVES ESQUAIX IGUALADA

LLIBRERIA VIP’S

VAL - MOR CUINES

AV. EUROPA, 7-9

SUBMINISTRAMENTS ROMEU

LLEGIM…?

MOBLES EL REMATE

CEINA-ESQUEMES INFORMÀTICS

SAI COMPUTERS

938032940

GRÀFIQUES CUBÍ

MERCAMOBLE

INFORMÀTICA-OFIMÀTICA EQUIPS D’OFICINA

STA. CATERINA, 17

COMERCIAL SEGURA(ROCALLA)

INMOBILIARIES FINQUES ANOIA

CAL RABELL

MARROQUINERIA FRANQUESA

HERBORISTERIA I NUTRICIÓ HERBODIETETICA MANDALA

938051029

PAPERERIA CODORNIU ST. MAGI, 14

L’ ART DE LA LLUM

ST. JOSEP, 14

LLORACH PAPERS

JAUME NOGUERA FOTOGRAFÍA L’ ART DE LA LLUM

AQUALATA ATENA

FLORISTERIES KENTIA ART FLORAL

LLIBRERIA-PAPERERIA-IMPREMTA

938031699 938041413 938032448 938050563 938035165 938042725

VIVES VIDAL OUTLET

LA TORRE, 14

STA. MARIA, 14

AV. BARCELONA, 103

938054651 938035764 938032212

MOTOCICLETES I COMPLEMENTS ANOIA MOTOS

AV. CARESMAR, 54

938053938

CUSTIOL, 12

938031998

MÚSICA DISCS FANTASIA


ASSOCIATS EVENTS

TARRAGONA,31, BXOS

938068190

PASTISSERIES CONFITERIA CLOSA

ARGENT, 23

OSCAR PASTISSER

AV. EUROPA, 7-9

EL BON TAST-PASTISSERIA OSCAR PASTISSER

DÀLIES, 3

LLEIDA, 34

PASTISSERIA FIDEL SERRA

NOU, 8-10

PASTISSERIA LA VIOLETERA

PAU MUNTADES, 32

PASTISSERIA GARRIGA PASTISSERIA PLA PASTISSERIA PLA

PASTISSERIA TARGARONA

STA. TERESA, 10

AV. BARCELONA, 22 RBLA. NOVA, 43 ROSER, 17

938031623 938044706 938041314 938052225 938031662 938030436 938052045 938032913 938031528 938030705

ISHTAR

PERFUMERIA PONS PERFUMERIA PONS PERFUMERIA STEL

STA. MARIA, 22

STA. CATERINA, 28 LOCAL 13

AV. PAÏSOS CATALANS, S/N (CARREFOUR) PL. DE LA CREU, 10 ST. PERE, 1

938031955 938046082 938040014 938031706 938036233

EL CENTRE

FIGUERES PERRUQUERS

MASSADA-NATURAL THERAPY

ST. AGUSTÍ, 74, ENTRESOL NOU, 51

AV. DR. PASTEUR, 24, LOCAL 1

EL CORTE PIZZA GRAFFIC

HOTEL CIUTAT IGUALADA

ORXATERIA EL VALENCIANO MCDONALD’S IGUALADA RACÓ DEL TRAGINER

ST. ROC, 21

ST. SIMPLICI, 28

RBLA. GRAL.VIVES, 6

PSG. VERDAGUER, 167 RBLA. ST. ISIDRE, 24

AVDA. ANDORRA, 33 TRAGINERS, 5

CALÇATS AURORA CALÇATS MAGI-1

CALÇATS MONTSERRAT CALÇATS VIFFER DRAC PUFF GIRALT JORBA

LA BONA ESPARDENYA

RBLA. ST. ISIDRE, 36

938050792

RBLA. ST. ISIDRE, 6

938031904

RBLA. NOVA, 33

938031359

AV. BALMES, 14

938030493

AV. BALMES, 11

938037476

NARCÍS MONTURIOL,S/N

938046637

ROCA,3//SOR RITA MERCADER, 16

938032747

RBLA. GRAL. VIVES, 5

938067599

VIRTUD, tenda -11

938037704

DOCTOR PUJADES, 74

938055154

RBLA. NOVA, 41

938031360

BORN, 1

938031991

ST. MAGÍ, 40 BAIXOS

938048052

STA. CATERINA, 32

938035118

ARGENT, 8

938031759

STA. CATERINA, 37

938049280

RBLA. GRAL. VIVES, 19

938032867

STA. CATERINA, 41-LOCAL A

616212571

AURORA, 60, LOCAL 3

626315726

STA. MARIA, 24

938036328

ROSER, 3

938032561

ROSER, 4

938031196

ODENA, 15

938042476

RBLA. ST. ISIDRE, 57

938052280

BENETTON BLAU MARI

CAMISERIA ROSET CAMISERIA VIDAL CASA VICTÒRIA

CONFECCIONS JUNYENT COTÓ-COTÓ COTÓ-COTÓ CRISSTINE

D’ARAU

DAVID VALLS

DE MÀ EN MÀ DENIM

DISSET

GLAMOUR

938030744 938030728 938045755 938036430

LA BOTIGA ROBA D’HOME LA MODA

LA TIENDA DE LOLIN LES CONFECCIONS LINIA

LOW COST

LUMBERTON 938030314 938034614 938068458 938066150 637861789 938066646 938050163

LUMBERTON MAGNA

MARIMBA MAYLU

MESSCALINO

MESSCALINO OUTLET MODES LLUCIÀ NATURA PLEC

LA TORRE, 1 CANT. SANT MAGÍ FLORENCI VALLS, 69 ST. MAGÍ, 4

938032967 938051328 938041660

FLORENCI VALLS, CANT. ST. PERE, S/N 938036580 ARGENT, 12 938055182 AURORA, 60 (PL. CAL FONT) ARGENT, 21 ARGENT, 19

PL. ST. MIQUEL, 1 RBLA. NOVA, 42

TALO RAS

AURORA, 64

STAR-FOC ANOIA

ITÀLIA, 19, NAU D

IOIGO

PL. DE L’AJUNTAMENT, 12

ST. MAGÍ, 35

SERVEIS TÈCNICS

TELEFONIA I COMUNICACIONS

SEIMA COMUNICACIONS

938055350

OUTLET NUVIES I CELEBRACIONS

NU AN JU

PAS A PAS

ST. MIQUEL, 1

LA BOTIGA DE LA PELL

SABATERIES C.A. CREAL, S.C.P.

BAZAR ROSA

KOLAPSO / Dt Addict

RESTAURACIÓ I HOSTELERIA BRASERIA CAPRICI

938032126

GLAMOUR

PERRUQUERIA I ESTÈTICA SOLEDAD, 36-38

AV. PAÏSOS CATALANS, 27

BATA TOT BATA

D’ARAU

VIRTUD, S/N tenda 9 -10

CASALS PERRUQUERS

ASFALT

D8 OUTLET

PERFUMERIA I COSMÈTICA CASA GASPAR, PERFUMERIA

VESTIR I COMPLEMENTS

RAMBLA NOVA, 16

938040229 938067198 938035490 938031635 938041162 938054123

PRI+

PROMOPERFEC PLUS PUNT BLAU

Q.ORUM BARCELONA ROSET

SATTO

STYL MODES

TUTTO DONNA TUTTO DONNA TUTTO DONNA

WOMAN BORSACHE

TROBADINERS, 20

938032538

RBLA. GRAL. VIVES, 10-12

938037581

RBLA. ST. ISIDRE, 40

938031938

BORN, 7

938031974

ARGENT, 26

938051712

RBLA. ST. ISIDRE, 3

933800451

CUSTIOL, 11

938052524

STA. CATERINA, 19

938050682

RBLA. NOVA, 39,LOCAL 2

938039643

CLOS, 15

938036163

ARGENT, 29

938037045

PL. DE L’AJUNTAMENT, 19

938054762

GARCIA FOSSES, 7

938041788

ST. MAGÍ, 25

938053121

AV. BALMES, 3

938046912

PL. CATALUNYA, 5

938039297

GALICIA, 1

938054479

AURORA, 60-62

938054552

ODENA, 12

938037786

ST. MAGÍ, 20

938031361

ST. CARLES, 80

938053207

LA TORRE, 7

933011057

ARGENT, 14

938017374

AV. BALMES, 88

938050086

RBLA. NOVA, 34

938046248

938044454

938053592

938035357 938046800 Igualada Comerç

49


OPINIÓ Us convidem a participar fent-nos arribar informació per a les diferents seccions, actes d’interès per a l’agenda, i també les vostres opinions sobre la publicació o sobre la ciutat en general. A partir del proper número d’Igualada Comerç, publicarem les vostres opinions que ens podeu fer arribar directament per e-mail sempre que vinguin acompanyades del vostre nom i forma de contacte. Podeu enviar-ho a: secretaria@igualadacomerc.cat

Sant Joan, la frontissa de l’any D

ES DE fA UN tEMpS, ELS qUE ENS DEDiqUEM A Això DE LA iNforMAció i LA prEMSA EStEM D’ENhorABoNA. La veritat és que sigui com sigui, ja estiguem treballant en un gran mitjà d’abast nacional o en un petit canal de comunicació, als periodistes, redactors i editors ens agrada el sarau i darrerament no ens podem queixar. En els darrers mesos hem tingut el canvi de govern a la generalitat, la famosa “tisorada”, els problemes interns del partit que governa a la Moncloa, les eleccions municipals, les manifestacions del indignats; i si a sobre volem afegir-hi l’esport, els èxits del Barça i les rodes de premsa de l’entrenador de l’etern rival. Podem dir que portem una temporadeta ben distrets, podent triar tema i fins i tot, arribant en alguns mitjans a voler fer pedagogia sobre si un govern se sap explicar o no, o si l’accés de la societat als nous canals de comunicació online són o no són una eina susceptible de ser dogmàtica o manipulada. Ha estat un curs intens, que els veritables aficionats a la informació hem gaudit com no ho fèiem des de fa anys. I ara arriba Sant Joan i tot sembla que torna al seu lloc. Comença l’estiueig i amb ell les coses semblen quedar en una mena de estat catatònic fins el co-

50

Igualada Comerç

mençament del curs vinent. I el més curiós de tot és que aquest canvi de “xip” arriba indefectiblement, any rere any per Sant Joan. Sembla com si a partir d’aquest moment tinguéssim que, obligatòriament, deixar les coses endreçades i guardades al calaix per tornar-les a trobar llestes a primers de setembre. I és llavors quan recordo aquella cançó d’en Jaume Sisa que sentia quan era petit, La Nit de Sant Joan, en la que l’autor ens diu que és una frontissa, la porta de l’any tan grinyoladissa. I és ben cert ja que a partir d’aquell moment sembla que dins nostre adquirim una nova humanitat, més propera a les persones i a l’alegria de viure que no pas a les cabòries professionals. És nit d’alegria, com diu la cançó en un llenguatge que ens porta un passat proper, quan encara dèiem “xampany” al cava, i ens parla d’amors, records i enyorances. Com veieu, ni política, ni empresa ni esport, simplement sentiments i felicitat. Això ha de ser l’estiu per tots. I des de la revista Igualada Comerç, aquest és el nostre desig per a les vostres vacances. Que tingueu un feliç estiu. Xavier Agramunt · Director Editorial Igualada Comerç


Revista Igualada Comerç - 04  

Juny 2011-Agost 2011 IGUALADA COMERÇ Xarxes Socials ESCAPA'T L'Índia més genuïna L'ENTREVISTA Marc Castells, l'Alcalde

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you