Page 1

2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:30

Pรกgina 1


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:30

Página 2

Índex Presentació . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 L’ingrés . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Unitat d’Atenció a l’Usuari . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 Unitat de Treball Social . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 L’Estada . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 L’Alta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Altres informacions d’interès . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 Conegui als nostres professionals . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Drets i deures dels pacients . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 Voluntats anticipades . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Telèfons d’interès . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Com arribar a l’hospital . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Plànol de situació . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 Línia 9 d’autobusos Hospitals . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Edita: Hospital de Santa Maria Títol: Guia pràctica de l’usuari Edició: 2011 Disseny i publicitat: RC60 sl

Aquesta Guia ha estat impresa en paper reciclat. Gestió de Serveis Sanitaris pel compromís amb el medi ambient.

2


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 3

Presentació La Direcció de l’Hospital de Santa Maria, en nom propi i de tot el personal de la Institució, ens posem al vostre servei per tal de proporcionar-vos l’assistència i les atencions que el vostre estat de salut demana. Així mateix, us desitgem que la vostra estada sigui el més confortable i curta possible. En aquesta guia pràctica de l’usuari, hi trobareu informació sobre el funcionament i els serveis de l’Hospital que han de resultar-vos útils durant la vostra estada. Us recomanem que la llegiu. Us demanem la vostra col·laboració per complir les recomanacions que us fem. Sou titular d’uns drets i deures, tingueu-los presents. Rebeu una cordial salutació. La Direcció

3


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 4

L’ingrés En el moment de fer efectiva l’hospitalització heu de fer els tràmits administratius per tal de formalitzar la vostra estada. On anar Dirigiu-vos al Servei d’Admissions que trobareu a la planta baixa. 

Us tramitaran l’ingrés. Us assignaran el llit.  Us indicaran la unitat i l’especialitat mèdica. 

Cal portar 

Qualsevol document acreditatiu (DNI, passaport,...) El full del metge que indica l’ingrés.  La targeta sanitària de CatSalut /altra autorització d’assistència sanitària. 

Horari d’atenció  

4

De dilluns a divendres de 8 a 22 hores. Dissabtes i diumenges de 10 a 12 hores i de 18 a 20 hores.


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 5

Unitat d’atenció a l’usuari La Unitat té la finalitat d’orientar i d’informar els usuaris i familiars. Recull l’opinió, les reclamacions i suggeriments que vulgueu fer. Podeu fer les vostres aportacions mitjançant les bústies instal·lades a l’entrada principal de l’Hospital a totes les plantes hospitalàries o personalment a la unitat d’atenció a l’usuari ubicada a la planta 0 de l’hospital Correu electrònic: uau@gss.scs.es Tel. 973 72 71 74

Unitat de Treball Social L’Hospital disposa del servei de Treball Social. Per a qualsevol consulta o problema socio-familiar podeu adreçar-vos a aquest servei, directament o mitjançant el vostre metge o personal sanitari que us atén. 5


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 6

L’estada Un cop formalitzat el vostre ingrés al Servei d’Admissions, us indicaran on es troba l’habitació assignada. Les habitacions són compartides. Us demanem que respecteu les normes de convivència i no utilitzeu la zona ni el mobiliari del vostre company/a d’habitació. La informació mèdica la donarà el metge en les hores establertes en cadascuna de les Unitats d’hospitalització. Cal que porteu sabatilles i estris per a la higiene personal. Durant la nit, l’Hospital romandrà tancat de les 22 h. fins a les 7 h. del matí per tal de garantir la seguretat del centre. Per accedir-hi truqueu al timbre de la porta d’entrada del carrer Roda d’Isàvena.

Timbre d’avís Cada habitació disposa de dos timbres: El primer situat al costat del llit. Si heu pressionat el timbre, el personal d’infermeria es posarà en contacte amb vosaltres mitjançant l’intercomunicador que hi ha al costat de la porta, d’ús exclusiu per al personal sanitari. El segon timbre d’avís es troba situat a l’interior de la cambra de bany, corda de color vermell, que només s’utilitzarà en casos d’emergència. 6


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 7

L’alta L’alta l’autoritza el metge. En el moment de l’alta rebreu l’informe mèdic i d’infermeria d’alta que inclou un resum de la malatia i del tractament que heu de seguir. L’habitació ha de quedar lliure abans de les 12 hores del migdia. Abans de sortir de l’Hospital us lliurarem la documentació referent a l’alta hospitalària i si us cal, la programació de la consulta externa. L’alta voluntària Si decidiu abandonar l’Hospital sense l’alta mèdica heu de signar un document d’alta voluntària assumint la responsabilitat.

7


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 8

Altres informacions d’interés Informació Podeu sol·licitar informació en el taulell que es troba a l’entrada principal.

Silenci Procureu parlar en veu baixa. Si disposeu d’un aparell que faci soroll tingueu en compte el volum. Eviteu mantenir converses als passadissos.

Tabac En compliment de la Llei 28/2005 desembre, no està permès fumar en cap espai hospitalari inclosos els seus recintes (àrees enjardinades,zones de pas, espais entre pavellons, etc...) El centre ofereix els serveis de la Unitat de Tabaquisme per deshabituar de l’hàbit tabaquic.

Cafeteria-restaurant Els acompanyants i visitants podeu utilitzar els serveis de cafeteria-restaurant. Horari: Obertura: 7,45h Tancament: 21,45h Dinar: 13h-15,30h Sopar: 20h-21h Podeu disposar d’un servei de màquines expenedores de begudes, entrepans i altres, disponibles en cada planta.

Transports El servei públic d’autobusos té parada davant de l’Hospital (Línia 9, 14, 17, 18), a l’avinguda Alcalde Rovira Roure i al carrer Montserrat Roig.

Servei religiós Si voleu rebre assistència de qualsevol confessió, només cal que ho comuniqueu al personal que us atén. El Centre disposa d’una capella de culte catòlic.

Telèfons Les habitacions disposen de telèfon per realitzar i rebre trucades de l’exterior. Cal trucar al número genèric 973 22 33 58, se’ls hi demanarà que marquin el número 44 seguit del número de l’habitació. Trobareu una cabina telefònica al vestíbul de l’hospital.

8


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 9

Caixer automàtic Es troba a l’entrada principal.

Televisió Totes les habitacions disposen de TV de pagament. Per evitar molèsties al company d’habitació us preguem que no porteu altres aparells.

Visites L’horari de visites de l’Hospital és de 15,30 a 19 hores. Pel benestar de tots és millor no coincidir més de 2 persones per pacient.

Col·laboració La col·laboració de l’usuari és imprescindible per al seu guariment. Us demanem que mantingueu les instal·lacions i el material del centre hospitalari en bon estat.

Menjars No es permet portar menjar, llaminadures ni begudes de cap tipus per als usuaris ingressats. Els horaris de menjades aproximats són: Esmorzar: de 8,30 a 9,30 hores. Dinar: de 12 a 13 hores. Berenar: de 16 a 17 hores. Sopar: de 19 a 20 hores. Ressopó: de 23 a 24 hores.

Caixa de cabals L’Hospital posa a la vostra disposició una caixa de cabals. L’Hospital no es fa responsable d’allò que hi dipositi.

Objectes personals Us recomanem no portar joies ni diners que no siguin absolutament necessaris, l’Hospital no es fa responsable de les seves pèrdues. Si utilitzeu pròtesi dental li preguem en tingui cura. Molt especialment si heu de passar per quiròfan

Servei de perruqueria i barberia Per sol·licitar aquest servei consulteu al personal d’ infermeria de la planta.

9


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 10

Conegui als nostres professionals L’uniforme i la tarja identificativa que porten els professionals de Gestió de Serveis Sanitaris permet als ciutadans identificar a quin grup de treball pertanyen. A la tarja hi figura el nostre nom, càrrec i també un color que permetrà que vostè identifiqui quin professional l’està atenent en tot moment.

Identificació per colors COLOR

CATEGORIA PROFESSIONAL METGE, FARMACÈUTIC, PSICÒLEG INFERMERA, TERAPEUTA OCUPACIONAL, TREB. SOCIAL, FISIOTERAPEUTA TÈCNIC RADIODIAGNÒSTIC, ANATOMIA PATOLÒGICA ADMINISTRATIU, INFORMÀTIC I CONSERGERIA AJUDANT SANITARI AUXILIAR INFERMERIA MANTENIMENT, CUINA, NETEJA, ROBER I MAGATZEM CAPELLÀ

Targes identificatives

Nom i Cognoms Administratiu

10

Nom i Cognoms Metge


TA

2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 11

Drets i deures dels pacients Drets  

Rebre una assistència sanitària que posi al servei del pacient tots els recursos tècnics i humans en funció de la malatia i de les possibilitats del centre, sense discriminació per raó d’edat, sexe, raça, ideologia, religió i condició socioeconòmica. Els nens, la gent gran, els malalts mentals, els malalts crònics i invàlids s’han de tenir en compte amb actuacions específiques. Ser atès amb agilitat, d’acord amb criteris d’equitat, de disponibilitat de recursos, de tipus de patologia, de prioritat d’urgència i de temps d’espera prèviament establert. Respecte a la personalitat, dignitat humana i intimitat, sense cap tipus de discriminació. Continuar mantenint la relació amb els seus familiars. Rebre informació del procés assistencial comprensible, suficient i continuada. 11


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida17/1/11

16:31

Página 12

Mantenir la intimitat i la confidencialitat sobre la seva malaltia i sobre les dades de la seva Història Clínica.Donar el seu consentiment escrit per a estudis d’investigació clínica.Ser valorada la seva situació familiar i social.Poder optar a una segona opinió i/o canvi de metge.Optar per abandonar l’Hospital en qualsevol moment.Morir amb dignitat i escollir com viure el procés de la seva mort.

 Respectar els drets relacionats amb l’autonomia de la persona: consentiment informat. Dret a ser informat prèviament per tal de poder donar el seu consentiment (consentiment informat) per a que se li realitzi qualsevol procediment diagnòstic i terapèutic. Presentar suggeriments i reclamacions a la Unitat d’atenció a l’Usuari i que aquestes siguin estudiades i contestades. Dret a accedir a la documentació de la seva Història Clínica. A tenir en compte les voluntats anticipades: Llei 21/2000 de 24 de desembre. Dret a conèixer i identificar els professionals.

Deures Acceptar l’alta.Col·laborar en el compliment de les normes de l’Hospital.Utilitzar i tenir cura de manera responsable del material i instal·lacions.12

Fer ús dels recursos, prestacions i drets d’acord amb les seves necessitats de salut en funció dels recursos i disponibilitats del sistema sanitari.

En cas d’anar-se’n de l’Hospital sense alta mèdica, haurà de signar el document d’alta voluntària.


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida 17/1/11

16:31

Página 13

Tractar amb el màxim respecte el personal de l’Hospital i els altres usuaris. Deure de cuidar de la seva salut i responsabilitzar-se’n. Deure de facilitar de forma lleial i certa les dades d’identificació i les referents a l’estat físic sobre la salut. Deure de complir les prescripcions sanitàries comunes i generals a tota la població. Tots som iguals davant el deure. No hi ha drets sense deures. Immanuel Kant

Voluntats anticipades Què és? És el document mitjançant el qual una persona major d'edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, expressa les instruccions a tenir en compte quan es trobi en una situació en què les circumstàncies no li permetin d’expressar personalment la seva voluntat.

Què cal? Com que es tracta de manifestar anticipadament la voluntat respecte de situacions que poden afectar la salut i l'autonomia individual, comporta necessàriament un procés previ de reflexió respecte dels propis valors o principis vitals. Aquest procés de reflexió és aconsellable que sigui orientat per professionals sanitaris o de treball social. Les Unitats d’Atenció a l’Usuari li facilitaran la informació, atenció especialitzada i orientació per a la formalització del seu document de voluntats anticipades.

13


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 14

Quan es fa? Les voluntats anticipades es poden expressar de manera més concreta si es coneixen les possibilitats evolutives d'una determinada malaltia, però és possible també expressar-les de manera preventiva, més vagament o genèricament si no s'està afectat per cap malaltia o s'està lluny de la situació a la qual fa referència la voluntat.

Com es fa? El reconeixement legal del document de voluntats anticipades es troba a la Llei 21/2000 del Parlament de Catalunya en la qual, respecte a la salut i l'autonomia del pacient, es preveu entre d'altres l'atorgament del document de voluntats anticipades. La llei estableix que la formalització pot fer-se davant notari o bé davant de tres testimonis, dos dels quals no han de tenir relació de parentiu amb l'interessat.

14


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 15

Contingut del Document de Voluntats Anticipades, DVA: 1. Els criteris que tinguin en compte la priorització dels valors i les expectatives personals, encara que se sigui poc concret i s’estigui lluny de cap decisió d’aquest tipus. 2. Les situacions sanitàries concretes en què vol que es tinguin en compte les instruccions. 3. Instruccions i límits ja més concrets a l’actuació mèdica davant de decisions previstes, sobretot quan es té informació de probabilitats evolutives. 4. El representant és la persona que es nomena perquè actuï com a interlocutor vàlid i necessari amb el metge o l’equip sanitari, perquè en el cas que l’atorgant no pugui expressar la seva voluntat per si mateix, el substitueixi en la interpretació i aplicació de les instruccions, els criteris i els principis expressats. El representant ha de conèixer quina és la voluntat de l’atorgant i ha de tenir facultats per a interpretar-la i aplicar-la. No pot contradir el contingut del document i ha d’actuar seguint els criteris i les instruccions que l’atorgant del DVA haurà d’haver manifestat d’una manera formal i expressa en aquest document. És aconsellable que la família conegui qui exercirà de representant. El professional responsable del malalt no pot ser el seu representant. 5. També es poden especificar altres consideracions,com ara ratificar la voluntat de fer donació d’òrgans, etc.

I després: És recomanable sol·licitar la inscripció del document al Registre del Departament de Salut i fer-lo arribar al metge responsable perquè s'incorpori a la seva història clínica. El registre dóna a conèixer aquest documents i en facilita la consulta a professionals mèdics.

15


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Página 16

El document de voluntats anticipades es pot anul·lar o renovar, en qualsevol moment a voluntat de l'atorgant. Si us voleu informar més àmpliament adreceu-vos a la Unitat d’atenció a l’usuari. Per a més informació sobre el testament vital connecteu amb la web de la Generalitat de Catalunya.

Telèfons i webs d’interès Banc d’Ulls per a tractament de la ceguesa 93 200 59 53 OCATT. Organtizació Catalana de Transplantament 93 339 83 03 Per a més informació podeu accedir al portal Web de Gestió de Serveis Sanitaris: www.gss.gencat.cat. Aquí trobareu enllaços d’interés en els apartats Guia del ciutadà i Espai d’entitats.

Com arribar Adreça Avinguda Alcalde Rovira Roure, 44 - 25198 Lleida Tel. 973 72 72 22 – Fax 973 72 72 23. Tel. Programació 973 72 72 27 Autobusos Urbans Línia 9:

Parada Parada Línia 14: Parada Línia 2: Parada Parada Línia 17: Parada Línia 18: Parada

a Av.Alcalde Rovira Roure núm.44 a Montserrat Roig (cantonada Roda d’Isàvena) Av. Alcalde Rovira Roure, davant de l’entrada peatonal a Passeig de Ronda amb Av. Alcalde Rovira Roure a Passeig de Ronda amb C. d’Humbert Torres a Av. Alcalde Rovira Roure núm. 44 a Av. Alcalde Rovira Roure núm. 44

Informació d’horaris d’autobusos: SARBUS: 973 70 03 00 Servei de Taxis: Telèfons 973 20 30 50 - 973 24 90 90 - 973 23 99 00

16


17/1/11

16:31

Página 17

Plànol de situació

2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17


Com arribar: L9 Hospitals

2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

18

17/1/11

16:31

Pรกgina 18


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

PĂĄgina 19

Mobiliari per a oficina, empresa, hoteleria, escolar, mèdic i comerç


2guia SMlleida2010:guia usuari lleida

17/1/11

16:31

Pรกgina 20

Guia practica de l'usuari  

Guia per als usuaris i familiars

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you