Page 1

Handleiding voor het vervangen van je Leading Edge Bladder. 1 Hoe verwijder ik mijn oude Leading Edge Bladder? 2 Hoe kom ik erachter welke maat Leading Edge Bladder ik nodig heb? 3 Hoe kom ik erachter waar mijn nieuwe ventielen geplaatst moeten worden? 4 Hoe plaats ik mijn ventielen op mijn nieuwe Leading Edge Bladder? 5 Hoe plaats ik het makkelijkst mijn nieuwe Leading Edge Bladder in mijn kite?


1 Hoe verwijder ik mijn oude Leading Edge Bladder?

Open het uiteinde van de Leading Edge hoes.

Trek de oude Leading Edge bladder vanuit het midden van de Leading Edge hoes uit de kite. Maak een lijn vast aan beide Hiervoor is de rits in het uiteinden van midden van je Leading Edge de Leading Edge bladder. hoes. Zorg ervoor dat je Zorg ervoor dat je de 2 lijnen deze 2 lijnen door de Leading welke inmiddels bevestigd zijn Edge hoes heen trekt bij aan de beide uiteinden van de het verwijderen van je oude Leading Edge bladder, door Leading Edge Bladder. de Leading Edge hoes heen trekt. Uiteindelijk gebruik je deze lijnen om de nieuwe Leading Edge Bladder te kunnen plaatsen.


2 Hoe kom ik erachter welke maat Leading Edge Bladder ik nodig heb? Check onze Online Keuzehulp om te kijken of jouw kite al door ons is opgemeten. Helaas hebben wij nog niet van alle kites gegevens verzameld. Mocht jouw model kite niet in onze keuzehulp voor komen lees dan hier onder verder voor instructies.

Lengte oude bladder <5,80m <6,40m <7,60m <8,50m <9,70m <10,60m <11,20m <12,20m <13,10m <14,0m

Aanbevolen U-stick maat 19' (feet) 21' (feet) 25' (feet) 28' (feet) 32' (feet) 35' (feet) 37' (feet) 40' (feet) 43' (feet) 46' (feet)

Leading Edge bladders zijn gemeten over de gehele lengte zoals hierboven ge誰llustreerd. Als je je oude Leading Edge bladder nog hebt bewaard kun je deze gemakkelijk opmeten door de gehele lengte te nemen van tip tot tip. Indien de Leading Edge bladder verwijderd is of te ver is beschadigd dan is het ook mogelijk de kite op te meten zoals hieronder wordt uitgelegd.


Leading Edge met doorlopende wingtips. Open de uiteinden van de Leading Edge bladder hoes. Meet je leading edge hoes op aan de buitenzijde van de leading edge hoes. Zorg ervoor dat je meetlint langs de buitenzijde van de hoeken loopt daar waar je Leading Edge in je wingtip verandert.

Leading Edge zonder doorlopende wingtips. Open de uiteinden van de Leading Edge bladder hoes. Meet je Leading Edge hoes op aan de buitenzijde van de Leading Edge hoes. Kies voor de maat van je nieuwe Leading Edge bladder een bladder met dezelfde lengte of rond naar boven af. Een te grote bladder werkt prima, een te kleine bladder echter niet.

Kies voor de maat van je nieuwe Leading Edge bladder een bladder metdezelfde lengte of rond naar boven af. Een te grote bladder werkt prima, een te kleine bladder echter niet.

Groter dan de originele bladder? Geen enkel probleem. Het is belangrijk om te weten dat een bladder groter dan de originele bladder prima werkt. Met een te kleine bladder echter loop je een groot risico op schade. Als je gaat reizen raden we je daarom ook aan altijd een Leading Edge bladder mee te nemen die lang genoeg is voor je grootste kite. Mocht ĂŠĂŠn van je kleinere kites dan lek gaan op vakantie, dan kun je deze grote Leading Edge bladder nog steeds gebruiken door de uiteinden van de bladder naar binnen te stoppen, totdat deze de gewenste lengte heeft. Je kan de grote bladder op deze manier makkelijk 2 a 3 meter inkorten om deze passend te maken voor je kleinere kite.


3 Hoe kom ik erachter waar mijn nieuwe ventielen geplaatst moeten worden? Check de uitleg hieronder om erachter te komen hoe je ventielen op je Leading Edge bladder plaatst.

Check of de U-Stick Leading Edge bladder groter of even groot is als je originele bladder. Een Leading Edge bladder die kleiner is dan de originele bladder is niet geschikt om deze bladder te vervangen. Je kan gemakkelijk checken of de U-Stick Leading Edge bladder groot genoeg is door de originele bladder op de U-Stick Leading Edge bladder te leggen zoals hierboven geïllustreerd.

Markeer de locaties van de ventielen op je U-Stick Leading Edge bladder met viltstift. Gebruik de originele bladder als voorbeeld om te bepalen waar de ventielen moeten komen. Dit kan je doen door beide bladders naast elkaar te leggen zoals hierboven geïllustreerd. Zodra je de positie van de ventielen hebt bepaald en gemarkeerd is het tijd om de nieuwe ventielen op de bladder te plakken zoals hieronder staat uitgelegd.

Het plaatsen van meerdere ventielen zoals bij een OnePump systeem is erg eenvoudig. Leg de originele Leading Edge bladder vlak boven de U-Stick Leading Edge bladder. Gebruik de originele Leading Edge bladder om de locaties van de ventielen te kopiëren op de U-Stick Leading Edge bladder. Gebruik voor het markeren van de plekken waar de ventielen moeten komen een watervaste viltstift. Zodra je dit gedaan hebt is het tijd om de ventielen op te plakken zoals omschreven staat bij punt 4.


Ook als je de oude Leading Edge bladder niet meer hebt kun je nog steeds een U-Stick Leading Edge bladder van ventielen voorzien. Meet de afstand vanaf het midden van de Leading Edge hoes naar de gaten waar de ventielen in moeten. Markeer deze afstanden op de U-Stick Leading Edge bladder met een watervaste viltstift. Om er zeker van te zijn dat je de afstanden goed gemeten hebt is het slim om na alle markeringen gemaakt te hebben alle afstanden nog even na te meten. Als je zeker weet dat de markeringen op de goede plek zitten plak dan de U-Stick ventielen op de markeringen zoals omschreven staat bij punt 4.


4 Hoe plaats ik mijn ventielen op mijn nieuwe Leading Edge bladder?

Na het aftekenen van de positie van het ventiel knip je voorzichtig een gat in de bladder. Houd hierbij goed in de gaten dat het gat maar aan ĂŠĂŠn zijde van de bladder geknipt dient te worden. Knip het gaatje exact daar waar de ventiel opening moet komen.

Maak de plek rondom het gat vuil en vetvrij met behulp van de door ons bijgeleverde Trek de bescherming van de alcohol doekjes. plaksticker op de achterkant van het ventiel af zonder de Geef de bladder de tijd om te lijm aan te raken. drogen (ongeveer 2 minuten) voor je het ventiel op de bladder plakt.

Plak het ventiel precies op de plek waar je het eerder geknipte gat hebt gemaakt. Zorg ervoor dat de ondergrond Nadat je het ventiel opgeplakt vlak is en hebt druk je het ventiel rond de dat de bladder goed strak rand stevig aan. getrokken wordt. Bij deze stap is het handig om even hulp te vragen van iemand om de bladder strak te trekken.


5 Hoe plaats ik het makkelijkst mijn nieuwe Leading Edge Bladder in mijn kite?

De lijn die je eerder door je Leading Edge hoes hebt getrokken bij het verwijderen Indien de U-Stick Leading Vouw de bladder vanaf het van je oude Leading Edge Edge bladder langer is dan je midden op als een accordeon. maak je vast originele bladder kan je de Doe dit met het uiteinde van aan het uiteinde van je nieuwe uiteinden van de bladder naar de Leading Edge bladder. (om het binnen duwen (zoals bladder aan de bovenkant uiteinde van de bladder te hierboven ge誰llustreerd). (zoals hierboven ge誰llustreerd). beschermen tegen het scherpe touw is het verstandig een sok om het uiteinde van de Leading Edge te schuiven alvorens de lijn vast te maken).

Trek de Leading Edge bladder met behulp van de lijn door de Leading Edge hoes. Probeer de leading Edge bladder goed te begeleiden door de rits zodat de bladder niet gedraaid in de hoes komt of beschadigt door

Wees er zeker van dat de Leading Edge bladder tot aan het einde van beide zijden van de Leading Edge hoes komt. Sluit daarna de hoes aan beide kanten.

Nadat alle ventielen door de gaten in de Leading Edge hoes geplaatst zijn kan je de kite rustig op gaan pompen. Check hierbij of er rimpels ontstaan in de Leading Edge. Deze kunnen


de scherpe rits. Herhaal de afgelopen 3 stappen aan de andere kant.

duiden op een gedraaide Leading Edge. Waarschuwing: Pomp niet door als de bladder gedraaid zit.

Hoe installeer ik een Leading Edge bladder in een kite met doorlopende wingtips? Een kite met doorlopende tips maakt vaak een hoek van 90 graden. Deze hoek van 90 graden moet gevuld worden door de Leading edge bladder. Om deze reden is het erg belangrijk dat je dit type Leading Edge goed volgens de instructies op meet. Het is van belang de leading edge buiten om te meten. Als de Leading Edge bladder in de hoeken te strak zit zal deze hier te veel spanning te verduren krijgen, waardoor schade aan de Leading Edge bladder onvermijdelijk is.

De vorm van je Leading Edge bladder wordt bepaald door de Leading Edge hoes. Om die reden heeft de Leading Edge bladder die je in de Leading Edge hoes stopt ook geen hoek van 90 graden. Je zult zien dat je oude bladder dit ook niet heeft. Voor het installeren van je Leading Edge met doorlopende wingtips kan je de normale installatie handleiding gebruiken. Lees echter de tips hieronder voor het vergemakkelijken van de installatie.


De meeste kites met doorlopende wingtips hebben op het punt waar de Leading Zorg ervoor dat je bladder Edge bladder aan de buitenkant van de een hoek van 90 graden maakt, Leading aan de binnenkant van de Edge hoes de hoek om gaat. leading edge hoes een kleine Dit om te voorkomen dat de ritsopening bladder in de hoeken uitrekt. zodat je de bladder gemakkelijker kan positioneren.

LET OP: Zorg ervoor dat de bladder niet te kort is. Als de bladder strak de hoek om gaat is deze te kort. Bij het oppompen van de Leading Edge bladder zal deze zeer waarschijnlijk beschadigen.

Handleiding voor het vervangen van je leading edge bladder  

Deze handleiding legt uit hoe je je leading edge kite bladder kan vervangen met een U-Stick bladder.

Advertisement