__MAIN_TEXT__

Page 1

Rtina

Ražanac Ražan

1507 Vrsi

Ljubač

TZO RAŽANAC (Communal Tourist Union Ražanac) Ražanac 23248 Croatia tel: +385 (0)23 651 205 fax: +385 (0)23 651 205 www.razanac-tzo.net turisticka.zajednica.opcine.razanac@zd.t-com.hr TURISTIČKI URED RTINA tel: +385 (0)23 653 061 TURISTIČKI URED LJUBAČ tel.: +385 (0)23 361 313

Dobrodošli na područje Općine Ražanac, gdje se vrhovi Velebita uzdižu u nebo, a podnožje dodiruje Jadransko more!


R AŽAN AC

R TIN A

Ražanac je smješten na obalama Velebitskog kanala, u Sjevernoj Dalmaciji. Udaljen svega 22 km od antičkog grada Zadra, umjesto gradske vreve, nudi prelijepe kamenite plaže, kristalno čisto more te magične zalaske sunca uz iznimne gastronomske užitke. Osnovan je 1. svibnja 1507. godine, ali se ime mjesta prvi puta spominje davne 1332. godine na popisu dobara jednog zadarskog plemića. Njegova turbulentna povijest i bogata kulturna baština vidljiva je posebno u ostacima nekadašnjih utvrda izgrađenih radi obrane od učestalih napada Turaka i gusara uskoka u Velebitskom kanalu. Utvrđene kule, pod nazivom „Kašteline“, i danas ponosno stoje kao simbol hrabrosti i herojskih pothvata tadašnjih mještana opjevanih u legendi o junakinji Nidićkoj. Područje Ražanca privlačno je izletište neovisno o godišnjem dobu. Posebno ga je lijepo posjetiti ljeti u vrijeme održavanja raznih glazbenih i kulturnih manifestacija poput tradicionalnih Ribarskih fešta, Klapskih noći i susreta KUD-ova. Tereni za odbojku na pijesku, nogomet i košarku, nekoliko boćališta, kao i biciklističke staze na raspolaganju su svim posjetiteljima. Trganje grožđa, branje maslina i ostalih plodova nakon teškog rada u znaku je jeseni. Zime, pak, obilježava nadaleko poznata ražanačka Bura – vrlo jak vjetar koji puše s kopna na more i doseže često i orkanske udare. Mnogi restorani, bistroi i gostionice smješteni u starom centru mjesta i uz samu morsku obalu privlače kvalitetnom svježom ribom, platama pršuta, sira i maslina, a sve to uz neizostavna kvalitetna vina domaćih vinara. Obilazak kulturne baštine Ražanaca uz pokoju svježe ubranu smokvu zasigurno će biti nezaboravan doživljaj kojem ćete se, iskreno vjerujemo, uvijek iznova vraćati.

Rtina je smještena, kao što joj samo ime kaže, na velikom rtu koje se uzdiže na 43 metra nadmorske visine. Upravo je taj rt najsjeverniji dio kopnenog dijela Dalmacije koji je mostom povezan s otokom Pagom. Rtina je oko 5 kilometara sjeverozapadno udaljena od Ražanca. Pisani dokumenti potječu od vremena poznatog pjesnika Jurja Barakovića koji kaže da je njegov djed zbog zasluga u borbi protiv Tatara u Lici od hrvatsko-ugarskog kralja Bele kao nagradu dobio tri sela: Plemiće, Brus i Oštri Rat (Rtinu). U neposrednoj blizini Paškog mosta se nalaze ostaci srednjovjekovne Templarske utvrde – Fortica koja je ujedno jedna od znamenitosti na biciklističkoj ruti Općine Ražanac. U Rtini posjetitelji mogu obići crkvu sv. Šime Bogoprimca koja je podignuta u 19. st., do temelja srušena 1962. te obnovljena sredinom 1990. godine. Rtinu sačinjavaju brojni zaseoci i to: Miletići, Benići, Vrankovići, Stošići, Miočići i Škaulji. Mjesto se proteže kroz nekoliko kilometara, pa stoga svaki zaselak ima svoju pješčanu plažu, koje su raspoređene od uvale Plemići do zaseoka Miletići. Mirne večernje šetnje uz prekrasne zalaske sunca i poglede prema Ljubljani, Gradini i Glavici Jovića ostavljaju bez daha svakog posjetitelja Rtine. Za vrijeme boravka u ovom divnom području ne zaboravite se prepustiti gastronomskim užicima. Kušajte pršut, sir i janjetinu s ražnja, a za ljetnih vrućina osvježite se domaćim vinom.

L JUB AČ S kopnene strane sučelice Pagu, a na rubu Ljubačke vale, smješteno je selo Ljubač. Ljubač je udaljen oko 6 km jugozapadno od Ražanca. Poseban dojam ostavlja, uz široko polje, Ljubačko brdo. Ovo je područje iznimno bogato kulturnom baštinom. Najuvjerljiviji dokaz je gradina Venac koja se posebno doima pogledom sa sjeverne rtinske strane. S kraja 5. st. iz starokršćanskog doba veoma vrijedan i jedinstven spomenik je tek nedavno istražena dvojna Bazilika podno Podvršja. O najranijoj nazočnosti Hrvata, uz ostalo, kazuju nam tri grobna humka blizu zavjetne crkve Gospe od Sniga, a od sačuvane baštine najvrjedniji je kalež koji se čuva u crkvi Sv. Martina. Njega je prema predaji izbacio vol svojim »Bucanjem». Već spomenuto brdo je poluotok dug 3 km. Ugodnom šetnjom, vidokrugom koji zapanjuje, se lako dolazi do Vrtoloma. Prvi spomen grada je ubilježen 1205. godine, a pod nazivom Castrum Gliube. Ljubač se danas proteže sve od Ljubačkih stanova pa do Provale u dužini od oko 3 km. Znatno se proširio na sve strane pa i u smjeru druga dva zaseoka: Stojićima i Grubanima položenim na proplanku brda. Ima sve karakteristike dalmatinskog primorskog naselja: uske ulice, gusto položeni domovi, ali i štale. U srednjem vijeku u vrijeme osmanlijske opasnosti selo je bilo okruženo obrambenim bedemom. U Ljubču se tradicionalno u ljetnim mjesecima održavaju Ribarske fešte, malonogometni turnir i turnir odbojke na pijesku, a svim posjetiteljima na raspolaganju su duge šetnice i biciklističke rute. Ljubačke plaže su pješčane. Idealne su za bezbrižno igranje i kupanje djece, jer dubina mora i nakon prijeđenih stotinu metara ne prelazi iznad koljena. More je ovdje toplo i kad je u svim okolnim mjestima hladno. Uz nekoliko glavnih plaža rasporedili su se ugostiteljski objekti gdje ćete ugasiti žeđ u vrućim ljetnim danima.

Profile for TZO Ražanac

Razanac letak hr 2014  

Razanac letak hr 2014