Page 1

RIJEKA I RIJEČKI PRSTEN mozaik doživljaja


RIJEKA I RIJEČKI PRSTEN mozaik doživljaja


Grad Rijeka i osam turističkih mjesta koja čine riječki prsten imaju sve. Tu ćete uživati u velikom izboru kazališnih predstava, izložbi, koncerata, ali i šetati, planinariti, voziti bicikl, jahati, ploviti, roniti i uživati u ljepoti netaknute prirode ili se pak diviti upornosti čovjeka u gradnji suhozida. Rijeka živi u ritmu klubova za mlade, ali i odiše svetošću svetišta. U nju se dolazi brodom, zrakoplovom, cestom ili željeznicom, tu pristaju veliki kruzeri, ali iz prekrasnih gradića njezina prstena isplovljavaju i mali ribarski brodići. Ovdje ćete moći predahnuti od dinamične svakodnevice, biti to što jeste, ali i sakriveni pokladnom maskom dopustiti sebi da barem nakratko i bez zadrške budete ono što želite. Tradicija i suvremenost, život grada i romantika starih gradića, vrhunska tehnologija i stoljećima stari mlin na rijeci – koliko lica imaju Rijeka i mjesta u njezinoj okolici, koliko razloga za dolazak i poniranje u svijet umjetnosti, mašte, vjere, tradicije, starih gradova i drugačijih svjetova. Doista, život je lijep! Neki gradovi imaju more. I zato ih volimo. Drugi pak imaju poduži popis kulturnih događanja. Zbog toga dolazimo u njih. Neki su poznata svetišta u kojima tražimo spokojstvo i pomoć, osjećamo zahvalnost. Drugi su mjesta dinamičnih događanja. Neka odredišta imaju prekrasne plaže. Drugdje možete skijati, šetati ili obilaziti romantične srednjovjekovne dvorce. Kad ste u Rijeci i prekrasnom riječkom prstenu, koji čine Kastav, Klana, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kraljevica, Bakar i Kostrena, možete sve to. I još mnogo, mnogo više… Jednostavno, Rijeka i riječki prsten imaju sve!


RIJEKA ritam grada Rijeka je grad bogate povijesti i dinamične sadašnjosti, novih vizura i životne radosti. Svojim novostečenim prednostima turističkog središta koje se miljama odmaklo od svojedobne percepcije lučkog i industrijskoga grada dodaje i one nekadašnje – zbog odlične prometne povezanosti cestom, brodom, željeznicom ili zrakoplovom u Rijeku se lako dolazi, ali je i ishodište za nova putovanja. U povijesnoj slici grada, od prapovijesti i gotičke pa potom i barokne Rijeke te snažnih utjecaja Austro-Ugarske Monarhije, nataložena su stoljeća i svako je od njih u arhitekturi grada ostavilo traga, stvarajući zanimljivu i povijesnim spomenicima bogatu gradsku jezgru. Riječki Trsat, za stanovnike grada i njihove goste posebno mjesto, najstarije je hrvatsko marijansko svetište i odredište brojnih vjernika u kojem je 2003. godine boravio sveti otac Ivan Pavao II.

ŠTO VIDJETI

Korzo, Trsatski kaštel, Katedrala sv. Vida, Gradski toranj, Gradska tržnica, svetište Majke Božje Trsatske i Franjevački samostan Trsat, bivša Guvernerova palača, Astronomski centar Rijeka, Lukobran, Peek&Poke – Muzej informatike...


Rijeka ima bogatu prošlost, ali nije njome zarobljena, nego pulsira dinamičnim ritmom svakodnevice, koji ćete možda najbolje osjetiti u samom središtu grada, na uvijek živoj središnjoj šetnici, Korzu. Vi sjedite, a ljudi, slike i događanja prolaze… Ali i kad se ugase svjetla i mnogi gradovi utihnu, Rijeka intenzivno živi u kavanama i restoranima s izvrsnom gastronomskom ponudom te, dakako, u klubovima u kojima zabava za mlade traje dugo u noć. Riječki je kalendar događanja prepun cijele godine pa će gosti – u koje god doba došli – u njemu pronaći mnoge zanimljive i atraktivne priredbe glazbenog, dramskog i likovnog izričaja, kao i urbane klubove za mlade koji nude provod baš po njihovoj mjeri. Uz tradicionalan, ali uvijek zanimljiv program ljetnih priredbi, sigurno će vas zaokupiti i

manifestacije kao što su Riječke ljetne noći, Ljeto na Gradini i druge. Njihovi posjetitelji svih generacija uživat će u bogatom programu dramskih, glazbenih i likovnih priredbi koje za njih priređuju najpoznatiji hrvatski i svjetski umjetnici. No Rijeka intenzivno živi i na svojoj obali na kojoj su uređene prekrasne plaže. Jednako će tako zanimljivo biti upoznavanje grada osmišljenim pješačkim rutama ili pak vožnja riječkim biciklističkim stazama.

Rijeka, jednostavno, ima mnogo lica – sva su zanimljiva i zavodljiva i sva su – namijenjena vama.


1

2


MOBILNA APLIKACIJA

Vodič s navigacijom i proširenom stvarnošću za grad Rijeku i okolicu.

1 Gradska tržnica - Placa 2 Astronomski centar Rijeka 3 Tarsatički principij

3


KULTURA sve što poželite Dinamična je povijest u Rijeci i riječkom prstenu ispisana brojnim kulturno-povijesnim spomenicima čiji je obilazak sastavni dio rute svakog gosta ovoga grada i regije. Svaka će generacija pronaći zabavu po svojem ukusu te kulturne sadržaje koji su sastavni dio hrvatske i svjetske kulturne baštine. U povijesnoj slici grada, od prapovijesti i gotičke pa potom i barokne Rijeke te snažnih utjecaja Austro-Ugarske Monarhije, nataložena su stoljeća i svako je od njih u arhitekturi grada ostavilo traga, stvarajući zanimljivu i povijesnim spomenicima bogatu gradsku jezgru. Kad ste u Rijeci, u ispreplitanju starog i novog, suvremenog i povijesnog nećete zaobići crkvu sv. Jeronima i prostor današnjeg dominikanskog samostana, crkvu Gospe Lurdske i kapucinski samostan te Guvernerovu palaču u kojoj se danas nalazi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Katedrala sv. Vida, zaštitnika Rijeke, jedina je barokna rotonda monumentalnih proporcija izgrađena na tlu Hrvatske. No postoji još jedan razlog zbog kojeg je morate posjetiti – tu je i portret Franje Ksaverskog, zaštitnika turista. Vašeg zaštitnika. U Rijeci se nalazi svetište Majke Božje Trsatske – najstarije marijansko svetište u zemlji i najveće hodočasničko središte zapadne Hrvatske u kojem je 2003. godine boravio sveti otac Ivan Pavao II. Njemu je u čast ondje podignut spomenik.

1


Ukratko, svako od ovih mjesta osvojit će vas osobnošću, svako ima nešto specifično i – sva zajedno imaju sve.

No ovo je grad bogate industrijske baštine. Možda niste znali da je ovdje izumljen prvi torpedo na svijetu. U Rijeci se nalazi i Astronomski centar koji je otvoren 2009. godine – to je prvi astronomski centar koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij te jedini u Hrvatskoj i široj regiji koji primjenjuje digitalnu tehnologiju. Putovanje središtima riječkog prstena otkrit će vam mnoge vrijedne spomenike i otvoriti vrata riznica koja svjedoče o bogatoj kulturnoj tradiciji. Svako od njih ima nepresušnu tradiciju kulturnih spomenika, običaja i zavičajnih muzeja te ćete u svima njima zajedno otkriti posve novi svijet, čije je istraživanje posao s mnogo užitka i – bez kraja. Upoznat ćete ovdje stare zanate, naučiti mnogo o glazbenoj tradiciji, oživjeti prošlost i zaviriti u život kakav je nekada bio, a zatim se, snažniji nego prije, vratiti u sadašnjost.

1 2 3 4

Trsatski kaštel Katedrala sv. Vida Kovačija u Dražicama Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

2

3

4


OUTDOOR plavo i zeleno, sklad suprotnosti Posebno uživate u plovidbi, ronjenju ili jedrenju na dasci? Radije odabirete šetnju ili vožnju hladnijim, zelenim predjelima? Ili pak volite konje i jahanje? Snažne motore i automobilističke trke? Ne, ne tražimo od vas da se opredijelite – ostanite ovdje i – birajte!


Boravak na otvorenom sigurno je jedan od najvažnijih aduta Rijeke i riječkog prstena. Uostalom, zbog toga ste i došli! Uređene šetnice prilika su da uživate u ambijentu ovoga kraja. Mreža šetnica grada Rijeke pomno je isplanirana da njome obiđete najveće gradske znamenitosti pa ćete tako u jednu spojiti dvije ljubavi, onu prema kretanju i obilasku znamenitosti. Dodajte tome i onu treću – riječke šetnice imaju nastavak u poznatim planinarskim stazama. Rijeka također ima i uređene biciklističke staze. Odlučite li iz grada otići u njegov prsten, očekuju vas označene staze biciklističke transverzale Kastva, Jelenja, Viškova, Klane, Čavli ili - poželite li šumski krajolik zamijeniti morskim – Bakra, Kraljevice i Kostrene. Biciklistička transverzala, dijelom makadamska, a drugim dijelom asfaltirana, koja povezuje sva odredišta riječkog prstena, naš je sugerirani put, onoliko težak koliko sami odlučite – dužine 64 kilometara ili pak, ako se ponekad odlučite za okolne putove, stotinjak kilometara. Od mora do starih gradića na uzvisinama, uz more pa kroz šumovite predjele – u jedno spaja mnogo toga: rekreaciju, ljepotu prirode, obilazak kulturnih spomenika te putovanje u tradiciju i mnoga gastronomska iskušenja. Dakako, biciklistička transverzala i druge manje staze svakog od ovih odredišta označene su i vode vas željenim smjerom, ali i sugeriraju da zastanete u izvanredno zanimljivim područjima. Želite li sudjelovati ili barem prisustvovati uzbudljivim automobilističkim i motociklističkim natjecanjima, posjetite Automotodrom Grobnik, izgrađen 1978. godine, koji zadovoljava stroge kriterije svjetske automoto federacije te je mjesto mnogih atraktivnih natjecanja. Uživate li u sportovima na vodi ili pod vodom, neka uz grad Rijeku vaš izbor – uvijek uz stručnu pomoć – budu i Bakar, Kostrena i Kraljevica.

MOBILNA APLIKACIJA

BikeRijeka 40 biciklističkih staza Rijeke i Riječkog prstena.


KARNEVALI doista, život je lijep! Jeste li znali da upravo odavde potječe tradicija mesopusnih običaja koji su u svojem izvornom pa i izvedenom obliku postali prava atrakcija? Halubajski zvončari nalaze se od 2009. godine na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta. Naime, u Halubju – istočnom dijelu Kastavštine – sačuvani su jedinstveni narodni običaji – zvončari čije porijeklo seže duboko u povijest. Specifičnog su izgleda – ogrnuti su ovčjim kožama i sa zvoncem na donjem dijelu leđa, na glavi imaju stilizirane maske – čudne životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima. Odjeveni su u bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava, a u rukama drže stilizirani buzdovan. U vrijeme mesopusta u velikoj


WWW.RIJECKI-KARNEVAL.HR grupi obilaze sela sa zajedničkim ciljem da otjeraju neprijatelja, zle sile i zimu. Svojim su impresivnim nastupom prvorazredna turistička atrakcija. Oni su i redovita postava najvažnije manifestacije ovoga kraja – Riječkog karnevala koji svake godine privlači sve više sudionika, ali i posjetitelja iz cijelog svijeta. Međunarodni Riječki karneval, koji se u gradu Rijeci obnovljen održava od 1982. godine – ima ishodište u dalekoj povijesti. Prvi je pisani trag dokument iz 1449. godine kojim je zabranjeno prekrivanje lica maskom kako bi se spriječilo kritiziranje vlasti te održao red i mir. Međunarodni Riječki karneval po ocjeni Sunday Timesa uvršten je u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja. Rijeka u to vrijeme, nazvano petim godišnjim dobom, postaje karnevalsko središte ovog dijela svijeta. Raskošne povorke i alegorijska kola možda su najozbiljnija, a svakako i najiskrenija kritika društvene zbilje. Pod maskama je sve moguće!


GASTRONOMIJA užitak i zdravlje Kao i u svemu drugome, tako se i u gastronomskoj ponudi Rijeka i riječki prsten koriste svim prednostima ovoga kraja, njegovom raznolikošću, tradicijom i plodovima prirode izdašnim podnebljem... U vrhunskim restoranima ili pak u gostionicama i konobama, u prolazu ili slow food gastronomskim ritualima, uživat ćete u svježoj hrani i vrhunskoj usluzi, uvijek pred teškim izborom hrane mediteranskog ili kontinentalnog podneblja. Pri dolasku na more svakako je jedna od prvih asocijacija mediteranska prehrana, koju ćete ovdje moći kušati u mnogim odličnim restoranima i konobama. Morski specijaliteti, znalački pripremljena svježa morska riba, poslužena uz čašu kvalitetnog vina, značajka su ovoga kraja. No podjednako će zanimljiva biti i ponuda kontinentalnog dijela regije kao što je divljač i druge vrste mesa, gljive te krušni proizvodi. Tako ćete primjerice u Bakru kušati poznate baškote. S područja Grobnišćine (Čavle i Jelenje) potječe tradicija palente kompirice koja, dakako, ovisi o kvaliteti kukuruza od kojeg se radi brašno, kao i o kvaliteti krumpira te umješnosti kuharica. Stoga je najbolja palenta upravo tu, u mjestu u kojem joj je regionalno ishodište i gdje joj je, kao i poznatom grobničkom siru, posvećen čak i Festival palente i sira. Mnogo toga što je karakteristično za ovo podneblje vidjet ćete na lokalnim tržnicama ili sajmovima. Sve ili gotovo sve bit će vidljivo na riječkoj tržnici, popularnoj Placi, koja nije samo trbuh grada, nego i prvorazredna turistička atrakcija. O životu ljudi, njihovim navikama pa i zdravlju najviše ćete naučiti upravo tu.

RIGASTRO.VISITRIJEKA.HR


SUVENIRI riznica uspomena Nakit s likom morčića, prepoznatljivo dizajniran predmet uporabne vrijednosti, boca vina ili maslinovog ulja, tradicionalno pripremljen sir, knjiga ili slika s vama posebno dragim motivom… To su tek neki od suvenira koje ćete iz Rijeke i mjesta u njezinu prstenu odnijeti kao uspomenu na ugodno provedeno vrijeme. Uostalom, suvenirima osnovna funkcija i jest da produže vrijeme ugode i presele vas, kad god poželite, iz svakodnevice u vrijeme u kojem ste živjeli intenzivnije i uživali u putovanju kroz drugo vrijeme, krajeve i običaje. Jer u Rijeci i prstenu njezinih mjesta – toliko različitih i s tako mnogo osobnosti – svaka je priča posebna, drugačija i ispričana samo za vas. Vaša je to riznica dragih sjećanja i obećanje za novi susret.


DAROVI PRIRODE radost boravka Iako tek nekoliko kilometara od Rijeke, prema moru ili na putu prema šumovitom Gorskom kotaru, naići ćete na prirodne suprotnosti koje bi drugdje teško mogle stati u tako malen prostor. Neobično za velike gradove, Rijeka ima prekrasne i dobro opremljene plaže, od kojih je jedna u potpunosti prilagođena osobama s posebnim potrebama. Na svoje će doći i kupači s kućnim ljubimcima, jer dvije su plaže namijenjene upravo njima. Kad krenete izvan grada možete se zaustaviti u nekoj od uvala od kojih će one manje, zahvaljujući velikoj razvedenosti obale, biti samo vaše. Najpoznatije su na ovom području plaže Kostrene. Sigurno ćete ondje naći upravo onakvu kakvu želite. Prilika je to da hodate šetnicom Kostrene, još jednim uskličnikom ovoga kraja.

Duga tradicija zdravstvenog turizma i blagodati podneblja Kraljevice također privlače mnoge turiste, baš kao što će vas i u Bakar privući prirodne ljepote, ali i osobnost ovoga kraja. Kastav će u sebi ujediniti pogled na more, šetnice i biciklističke staze koje povezuju dva svijeta riječkog prstena – mediteranski i kontinentalni. Posve je drugačiji ambijent mjesta u unutrašnjosti – prekrasne šume, specifičnosti raslinja na susretu mediteranske i kontinentalne klime te izvanredno lijepa priroda odlike su turističkih odredišta Jelenje, Čavle, Viškovo i Klana. Posjetite izvor rijeke Rječine, šećite šetnicama, uživajte u prirodi i – samo dišite!


10KM

KASTAV romantični vremeplov Za romantičare i one koji će to tek postati pravo je odredište Kastav, povijesni gradić koji se nalazi desetak kilometara od Rijeke, a smješten je na visini od 365 metara. Tu ste u središtu dinamičnoga kvarnerskog života, a opet udaljeni od njega ili točnije – gledate ga s visine. Put je to u neko drugo vrijeme i poniranje u tradiciju, kulturu i stare zanate koji, u nemogućnosti da odolijevaju konkurenciji industrijske proizvodnje, tek prigodno ožive. Kastav je očuvao svoju bogatu povijest, kulturu i tradiciju te brojne vrijedne arhitektonske i druge spomenike poput Gradske lože, gradskih vrata Voltice, Crekvine, crkvice sv. Trojice, Kaštela… Posvetivši na Aleji velikana sjećanje onima koji su kroz povijest uz njega bili vezani, Kastav se drugačije, ali jednako predano zahvaljuje i svojim obrtnicima koji su razvijali stare zanate koje će vam približiti Muzejska zbirka Kastavštine i autentični prostori okupljeni u projektu Mići zavičajni muzeji – Osojnakova kotlarija, Vikotova bačvarija i Idičina peknjica.

ŠTO VIDJETI

Danas je ovaj gradić bijeg u to prošlo vrijeme, ali i čudesna pozornica kulturnih priredbi poput Kastafskog kulturnog leta, Festivala gitare i Kastav Blues Festivala – oživljavanje tradicije, ali i stjecište onih koji uživaju u dobroj hrani i udobnom smještaju u boutique-hotelu, obiteljskom pansionu ili privatnom smještaju s dušom.


KLANA sklad prirode i povijesti Mjesto Klana, 18 kilometara udaljeno od Rijeke, ispisuje sve intenzivniju turističku sadašnjost. Za rekreativne šetače i planinare, kao i bicikliste, ovdje su uređene i obilježene biciklističke staze i šetnice te zajedno s povijesnim znamenitostima koje se uz njih nalaze Klanu povezuju u zanimljivu i važnu kariku riječkog prstena. To je kraj prekrasne prirode, ali i vrijednih povijesnih spomenika pa će biciklisti ili šetači moći razgledavati zanimljive lokalitete ovog kraja dinamične povijesti, povezujući ljubav prema prirodi i prema povijesnim vrijednostima. Jedan je od njih arheološki lokalitet Gradina, smješten neposredno iznad naselja Klana. Posjetiteljima će biti zanimljive i utvrde i bedemi Liburnijskog limesa izgrađeni u 3. i 4. stoljeću, potom povijesna zbirka starog oružja, etnozbirka itd. Oni koje obilazak ovog kraja odvede u šumu Stari Rebar rado će se zaustaviti i odmoriti u obnovljenoj nekoliko stoljeća staroj cestarskoj kućici izgrađenoj po uzoru na istarski kažun, specifičnu gradnju koja prevladava u Istri. Ovo je i kraj s velikim brojem malih, romantičnih crkava, od kojih spominjemo kapelicu Majke Božje Lurdske, izgrađenu

18KM

na mjestu ukazanja Majke Božje, gdje svake godine 15. kolovoza prolazi procesija te se služi misa. Jednostavno, povijest i sadašnjost, duhovnost i životna dinamika ovdje se stapaju u jedno i čine sklad.


8KM

VIŠKOVO s potpisom UNESCO-a Viškovo se smjestilo na sjeverozapadnoj strani grada Rijeke od kojeg je udaljeno 8 kilometara, uz prometnicu koja iz Rijeke vodi u pravcu Škalnice i Klane. Upravo se ta prometnica ubraja među najstarije u Kastavštini, a spominje se već u 16. stoljeću kao jedini put između Rijeke, Trsta i Ljubljane te dalje sve do Graza i Beča. Malo je pisanih podataka o počecima povijesti područja današnje Općine Viškovo. Njezin najveći dio – Halubje – kraj je pastirske tradicije, o čemu svjedoči sam naziv koji potječe od riječi halupa, što znači pastirska koliba.

i Hrvatskog primorja te godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine tj. Halubajskih zvončara, trajnih čuvara pusnih običaja halubajskog kraja. U ovom se kraju danas isprepliće zanimljiv suživot prošlosti i sadašnjosti, neodoljiv kulinarski spoj autohtonih jela primorja i gorja, ali i specijaliteta moderne gastronomije.

Viškovo je zavičaj dvaju nematerijalnih kulturnih dobara koja se nalaze na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva: dvoglasje tijesnih intervala Istre

Uređene šetnice te pješačke i biciklističke staze pozivnica su na ugodnu šetnju šumskim krajolicima, na odmor, rekreaciju, vožnju biciklom i užitak boravka u prirodi.


15KM

JELENJE putovanje u prošlost Govor je autohtonog stanovništva grobnička čakavština, koja je 2011. godine proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Svega 15 kilometara udaljeno od Rijeke nalazi se Jelenje, kraško područje na nadmorskoj visini od tristotinjak metara, zbog koje mu je klima mediteransko-kontinentalna. Župna crkva sv. Mihovila najstariji je i najveći objekt kulturnopovijesnog značenja u Općini Jelenje. Iz bogate i pažljivo čuvane tradicije kojom ćete u Jelenju ugodno i lako putovati izdvojili bismo mlikarice (mljekarice) – žene koje su kroz povijest svakodnevno nosile mlijeko na prodaju u Rijeku. Njima je u svibnju posvećena i posebna manifestacija Feral ki je pušćal sinjal. U Dražicama pak više od 70 godina postoji kovačija, jedina kovačnica čiji je prostor sačuvan u izvornom obliku pa je danas sastavni dio turističke ponude Jelenja. Zanimljivo je da je prvi vlasnik Antonio Marčelja imao diplomu kovača, stečenu školovanjem u Beču u razdoblju od 1913. do 1918. godine. Uz priču i svjedočanstva o starim zanatima zanimljivo je putovati u prošlost...

ŠTO VIDJETI

U Martinovu Selu i danas radi Gašparov mlin, jedini preostali u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, izgrađen prije 350 godina.


8KM

ČAVLE život pod adrenalinom Svega osam kilometara od Rijeke, u njezinu zaleđu, nalazi se mjesto Čavle. Pogled je vrijedan divljenja kad se povijesnom cestom Lujzijanom popnete do platoa Buzdohanj s kojeg vidite Grobničke Alpe. Ponekad su sive, drugi puta zelene ili plave, ali Riječanima i njihovim gostima možda su najdraže kad su – snježno bijele. Pozivnica je to na padine Platka, cjelogodišnjega riječkog izletišta, a zimi skijališta jedinstvenog po tome što skijate – gledajući more. Zbog specifičnog reljefa i geološke građe te različite vegetacije, tu ćete se susresti s mediteranskim biljem, ali i onim tipičnim za više predjele, poput lipe i bazge. Ovo je i kraj bogate povijesti – šećući Grobničkim poljem naići ćete na ostatke rimskog limesa. Mnoge su vojske kroz povijest prolazile ovim krajem i mnoge su se bitke ovdje izvojevale, od kojih je najpoznatija ona s Tatarima iz 1242. godine. Legenda kaže da su upravo ovdje, kao spomen na borbu s Turcima, u 16. stoljeću nastali morčići – prepoznatljiv riječki detalj ženskog nakita (crnac s turbanom). I možda će baš morčić – kao naušnice, privjesak ili narukvica – biti i vaš suvenir iz riječkoga kraja. Iznad Grobničkog polja nalazi se Grad Grobnik, grad od kamena – potpisnik Vinodolskog zakonika iz 1288. godine, jednog od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskom jeziku.

O bogatoj povijesti i ranom kršćanstvu svjedoči i crkva sv. Filipa i Jakova, koja ovdje stoji već 900 godina. U Gradu Grobniku nalazi se i jedini muzej suvremene likovne umjetnosti riječkoga područja. U blizini je i Automotodrom Grobnik, stjecište motorista iz cijele Europe, kao i mala zračna luka – stoga je Grobnik „zborno mjesto“ svih ljubitelja brze vožnje, natjecateljskog duha i adrenalina.


KRALJEVICA

20KM

povijest i rekreacija Kraljevica je stari primorski gradić, smješten na ulazu u Bakarski zaljev, dvadesetak kilometara južno od Rijeke. Razvedene je obale, zelenog i bujnog raslinja pa je poznata po plažama i lijepoj šetnici. Dva srednjovjekovna kaštela s crkvom koji su ostavština hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan ljeti su mjesto održavanja kulturnih i zabavnih priredbi, a zajedno su s okolicom poznato turističko odredište onih koji se žele odmoriti, ploviti, roniti te se, dakako, zabaviti i uživati u kulturnoj ponudi. Kraljevica se spominje već u 13. stoljeću kao mjesto gdje se 1242. godine pred navalom Mongola sklonio mađarski kralj Bela IV., poznata je kao austrijska ratna luka i najstarije brodogradilište na Jadranu. Svetište sv. Nikole privlači vjernike, posebice pomorce koji svake godine ovdje sudjeluju u pomorskom hodočašću. Zahvaljujući zemljopisnom položaju, prirodnim ljepotama i zdravoj klimi, Kraljevica je jedan od prvih centara zdravstvenog turizma s kraja prošlog stoljeća uz koji se veže turistički razvoj Kraljevice. Upravo na poluotoku Oštro izgrađeno je 1891. godine jedno od prvih kupališta u Primorju koje je nagrađeno 1894. godine u Beču i 1896. godine u Budimpešti.

ZANIMLJIVO

Za tradiciju zdravstvenog turizma zaslužne su uz ostalo i blagodati klime pa se u opisu sa samog početka 20. stoljeća spominju morske, zračne, sunčane i pješčane kupelji te se posebno ističe utjecaj bure na zdravlje.


13KM

BAKAR povijest za sadašnjost Uske uličice i trgovi kojima hodate nataloženi su slojevi povijesti koji jednako uvjerljivo ispisuju i ovaj trenutak, samo vaš. Bakar, 13 kilometara udaljen od Rijeke, jedan je od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu, kojem je Marija Terezija 1779. godine dodijelila status kraljevskog grada. Izgrađen je amfiteatralno na brežuljku, a njegova je povijesna jezgra 1968. godine proglašena spomenikom kulture. Malo je poznato da se na području Grada Bakra nalazi sam vrh Risnjaka i dio Nacionalnog parka Risnjak, istinski užitak za sve ljubitelje prirode, rekreacije i adrenalina. Bakar i Hreljin također su potpisnici Vinodolskog zakonika, najstarijeg cjelovito sačuvanog spomenika običajnoga prava na hrvatskome jeziku koji datira iz 13. stoljeća. No Bakar ćete pamtiti i po okusima – po znamenitom pjenušavom vinu Bakarska vodica od specifične loze beline koja se uzgaja na suhozidima izgrađenima marljivim težačkim rukama – bakarskim prezidima, u novijoj povijesti proglašenima etno zonom i upisanima u registar kulture. Poznat je i bakarski baškot, prepečen ili svjež pekarski proizvod u obliku koluta koji se umjesto kruha nosio na duža ribolovna putovanja.

ŠTO VIDJETI

Duga je povijest ostavila mnoge tragove te se ispreplela sa sadašnjošću. Obiđite Bakarski kaštel, Hreljinsku gradinu, crkvu sv. Andrije i njezine katakombe, Rimsku i Tursku kuću te mnoge druge kulturnopovijesne znamenitosti.


KOSTRENA

9KM

ritam mora Kostrenski je poluotok dug 10 kilometara, a cijelom se njegovom dužinom nalaze predivne plaže, pravi magnet za kupače. Kostrena, devet kilometara udaljena od Rijeke, odredište je kakvo svaki grad s pretenzijom da bude mediteranski mora imati. Karakteristično kraško područje s mediteranskim biljem i poznatim kostrenskim gromačama te blaga klima koja ponekad popusti pred jakim naletima bure obilježja su ovoga kraja. Kostrena je oduvijek živjela u ritmu mora koje je obilježilo život njezinih stanovnika, pomoraca koji su plovili i još uvijek plove mnogim morima svijeta. Iz ovog kraja potječu brojni kapetani, od kojih neke pamti povijest, poput kapetana Pavla Randića koji je prvi preplovio Sueski kanal uoči njegova otvaranja.

Odavde potječu i cijenjeni brodograditelji i brodovlasnici.

Erazmo Bernard Tićac sudjelovao je kao glavni projektant u stvaranju prvoga trgovačkog broda na atomski pogon „Savanah“. Slavi i hrabrosti ovdašnjih pomoraca doprinos je dao i Kuzma Franelić sudjelujući u spašavanju brodolomaca s broda „Titanic“.

No pustimo povijest... Sadašnjost Kostrene u znaku je turizma, kupača i šetača koji ovdje nalaze prekrasne plaže, ali i jednu od najljepših šetnica uz more, dok će ronioce privući i raznolik podmorski reljef.


www.visitRijeka.eu  www.kastav-touristinfo.hr  www.tz-viskovo.hr  www.klana.hr  www.tz-jelenje.hr  www.tz-cavle.hr  www.tzg-kraljevica.hr  www.tz-bakar.hr  www.tzo-kostrena.hr


SMJEŠTAJ GRAND HOTEL BONAVIA Dolac 4, 51 000 Rijeka +385 51 357 100 bonavia@bonavia.hr www.bonavia.hr

HOTEL CONTINENTAL

Šet. A. K. Miošića 1, 51 000 Rijeka +385 51 372 008 continental@jadran-hoteli.hr www.jadran-hoteli.hr/continental/

HOTEL KUKURIKU

Trg Lokvina 3, 51 215 Kastav +385 51 691 519 info@kukuriku.hr www.kukuriku.hr

HOTEL JADRAN

Šetalište XIII divizije 46, 51 000 Rijeka +385 51 216 600 jadran@jadran-hoteli.hr www.jadran-hoteli.hr

HOTEL NEBODER

Strossmayerova 1, 51 000 Rijeka +385 51 493 140 neboder@jadran-hoteli.hr www.jadran-hoteli.hr/neboder/

HOTEL KRALJEVICA

Strossmayerova 33, 51 262 Kraljevica +385 51 281 250 info@hotel-kraljevica.hr www.hotel-kraljevica.hr

UVALA SCOTT

Uvala Grabrova 37, 51 262 Kraljevica +385 51 281 226 hotel-uvala-scott@ri.htnet.hr www.jadran-hoteli.hr/uvala-scott

Detaljniji popis smještaja:

visitRijeka.hr

IMPRESSUM:

IZDAVAČ: Turistička zajednica grada Rijeke, turističke zajednice Riječkog prstena (Kastav, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kraljevica, Bakar, Kostrena) i Općina Klana AUTOR TEKSTA: Silvana Jakuš FOTOGRAFIJE: arhiva Turističke zajednice grada Rijeke, turističkih zajednica Riječkog prstena (Kastav, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kraljevica, Bakar, Kostrena) i Općine Klana PRIJEVOD: Alkemist studio d.o.o. TISAK: Zambelli, Rijeka DIZAJN i GRAFIČKA PRIPREMA: Molekula, kreativna agencija 2016. godina


TZ GRADA RIJEKE

Korzo 14, 51 000 Rijeka +385 51 335 882 info@visitRijeka.hr

visitRijeka.hr

TZ GRADA KASTVA

OPĆINA KLANA

Trg Matka Laginje 5, 51 215 Kastav +385 51 691 425 tz.grada.kastva@ri.t-com.hr www.kastav-touristinfo.hr

Klana 33, 51 217 Klana +385 51 808 205 procelnik@klana.hr www.klana.hr

TZ OPĆINE VIŠKOVO

TZ OPĆINE JELENJE

Viškovo 31, 51 216 Viškovo +385 51 257 591 info@tz-viskovo.hr www.tz-viskovo.hr

Dražičkih boraca 64, 51 218 Jelenje +385 51 297 152 tz.jelenje@gmail.com www.tz-jelenje.hr

TZ OPĆINE ČAVLE

TZ GRADA KRALJEVICA

Čavja 17, 51 219 Čavle +385 51 549 120 info@tz-cavle.hr www.tz-cavle.hr

Rovina bb, 51 262 Kraljevica +385 51 282 078 info@tzg-kraljevica.hr www.tzg-kraljevica.hr

TZ GRADA BAKRA

TZ OPĆINE KOSTRENA

Primorje 39, 51 222 Bakar +385 51 761 111 info@tz-bakar.hr www.tz-bakar.hr

KLANA

Kostrenskih boraca 1A, 51 221 Kostrena +385 51 289 207 info@tzo-kostrena.hr www.tzo-kostrena.hr

JELENJE VIŠKOVO

ČAVLE

KASTAV

BAKAR

KOSTRENA KRALJEVICA

Rijeka i riječki prsten  
Rijeka i riječki prsten  
Advertisement