Page 1

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ∆ΕΛΤΙΟ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ

Το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

ΒΑΡΛΑΜΗΣ

�� � � �� �


Έκθεση “Το Άγιον Όρος” Διοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Βασιλική Αγίου Μάρκου Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, Ηράκλειο ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Ώρες λειτουργίας: Καθηµερινά: 9.00-13.30 & 18.00-21.00 Σάββατο - Κυριακή: 9.00-14.00 Διάρκεια: από 17/08 ως 15/09/ 2013 Επιµέλεια έκθεσης: Kunstmuseum Waldviertel, Αυστρία Πειραµατικό Εργαστήρι Βεργίνας Πληροφορίες: ( 2813409198


∆ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευθυµίου Βαρλάµη

ΕΚΘΕΣΗ “ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ”

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο θα παρουσιασθεί από τις 17 Αυγούστου µέχρι τις 15 Σεπτεµβρίου 2013 η µεγάλη έκθεση «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» του διεθνούς φήµης αρχιτέκτονα και ζωγράφου Καθηγητή Ευθυµίου Βαρλάµη. Η συλλογή, που έχει ένα πολύµορφο χαρακτήρα, περιλαµβάνει πίνακες ζωγραφικής µεγάλων διαστάσεων µε τις µονές του Αγίου Όρους, αρχιτεκτονικές κατασκευές και γλυπτά. Η παρουσίαση έχει ένα ιδιαίτερο βιωµατικό χαρακτήρα όπου ο συνδυασµός της ζωγραφικής, της αρχιτεκτονικής της µουσικής και του φωτισµού µεταφέρουν στον επισκέπτη ανεξάρτητα από ηλικία µορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο τη µυσταγωγία της αγιορείτικης ζωής. Η έκθεση έχει παρουσιασθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού της Θεσσαλονίκης και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα ενώ πρόσφατα (τον Μάρτιο του 2013) έγινε τιµητική παρουσίαση στην αίθουσα YEHUDI MENUHIN του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες µε την υποστήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος του κυρίου Αντώνη Σαµαρά. Το 2014 η συλλογή θα παρουσιασθεί στο KUNSTMUSEUM της Αυστρίας ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε µεγάλες πόλεις της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αµερικής. Μέχρι σήµερα περισσότεροι από 300.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να “βιώσουν” το µοναδικό αυτό καλλιτεχνικό και θρησκευτικό έργο. Ο Δήµος Ηρακλείου και η Ιερά Αρχιεπισκοπή της Κρήτης µε τη µεγάλη αυτή παρουσίαση δείχνουν στους ξένους επισκέπτες ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες η Ελλάδα έχει σύγχρονη παραγωγή παγκοσµίου επιπέδου, ενώ από την άλλη µε το έργο αυτό θέλουν να δώσουν θάρρος και περηφάνια στους συµπατριώτες µας να στηριχθούν στον πολιτισµό και την παράδοσή µας τις µοναδικές εφεδρείες που έχουµε για να ξεπεράσουµε τη δύσκολη αυτή κατάσταση.


Η

έκθεση του Καθηγητή Βαρλάµη «Το Άγιον Όρος» που φιλοξενούµε στο Ηράκλειο είναι αφιερωµένη στην Αθωνική Πολιτεία, που ο διεθνούς φήµης Έλληνας ζωγράφος την θεωρεί πολύτιµη Κιβωτό του ελληνισµού και της ορθοδοξίας. Μια κιβωτός που διαφύλαξε και συνεχίζει να διατηρεί και σήµερα τις υψηλές αξίες της ορθοδοξίας και του πολιτισµού µας. Στα έργα του µε τα µοναστήρια, τις σκήτες και τα παρεκκλήσια αναδεικνύεται η µοναδική αρχιτεκτονική και το υπέροχο φυσικό τοπίο µέσα από ένα ιδιαίτερο µεταφυσικό φως που µετουσιώνει την ύλη και την ανυψώνει προς το θείο. Είναι µια ιδιαίτερη τιµή για την πόλη γιατί η έκθεση αυτή παρουσιάζεται στο Ηράκλειο µετά τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους και στους επισκέπτες, και προπάντων στις γυναίκες και τα παιδιά να βιώσουν την ατµόσφαιρα, την ειρήνη και τη µυσταγωγία του Όρους. Σε µια περίοδο ιδιαίτερης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, σε µια περίοδο που η έλλειψη µέτρου και ο στείρος ατοµικισµός τείνουν να κυριαρχήσουν, το ζωντανό παράδειγµα του Αγίου Όρους µας δείχνει την κατεύθυνση για την υπέρβαση της κρίσης µε την προβολή των διαχρονικών αξιών της ορθοδοξίας και του ελληνισµού όπως είναι η λιτότητα, η πνευµατική καλλιέργεια, ο σεβασµός του φυσικού περιβάλλοντος και η ζωή στην κοινότητα. Γι’ αυτό και εκ µέρους όλων των κατοίκων του Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης ευχαριστώ θερµά τον Καθηγητή Βαρλάµη και του εύχοµαι υγεία και δύναµη για να συνεχίζει το δηµιουργικό του έργο. Ένα έργο που αναφέρεται στην ιστορία, την πίστη και την ταυτότητα των Ελλήνων και τον προσκαλώ να παρουσιάσουµε εδώ και το τελευταίο έργο του µε θέµα τον Απόστολο Παύλο στην Ελλάδα και στην Κρήτη. O Δήµαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης


Τ

ό Ἅγιον Ὄρος εἶναι ὁ πνευματικός δρόμος στή ζωή μας καί στή ζωή τῆς Πατρίδας μας. Δρόμος τῆς ψυχῆς, σταθερό σκαλοπάτι γιά τά οὐράνια, ἕνας μοναδικός τόπος καί συνάμα τρόπος στή ζωή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας. Αὐτόν τόν ἱερό καί πολυστόλιστο μέ τίς χάρες τῆς Παναγίας χῶρο, αὐτήν τήν «πύλη τοῦ οὐρανοῦ», μεταφέρουν μέ ἀριστοτεχνικό τρόπο οἱ εἰκόνες τοῦ Καθηγητή Βαρλάμη, ἀπευθυνόμενες στό ἔσω εἰλητάριο τῆς ψυχῆς κάθε ἀνθρώπου.

Ἡ συλλογή τῶν ἔργων τοῦ Βαρλάμη γιά τό Ἅγιον Ὄρος, τό «Περιβόλι τῆς Παναγίας», προβάλλει ὡς ἄλλη «ἀνθοδέσμη» καί εὐωδιάζει τήν εὐωδία τῶν Ἁγίων τοῦ Θεοῦ, ἑνός εὐλογημένου τόπου, ὁ ὁποῖος ἀποτελεῖ ἐδῶ καί αἰῶνες «ἐργαστήριο ἁγιότητος», πύλη τοῦ Οὐρανοῦ. Ἡ ποιητικότητα, ἡ ὁποία ἀναδύεται ἀπό τά ἔργα τοῦ Βαρλάμη εἶναι μοναδική. Οἱ εἰκόνες, οἱ ὁποῖες προβάλλουν προσκαλοῦν καί προκαλοῦν συνάμα, εἶναι εἰκόνες, οἱ ὁποῖες ἀναζωογονοῦν, γαληνεύουν τόν ἐσώτερο κόσμο τοῦ πολυβασανισμένου σημερινοῦ ἀνθρώπου καί συνδιαλέγονται μέ τόν Οὐρανό.

Εἶναι τόλμημα σεβάσμιο, ἕνας Καλλιτέχνης, ὅπως καί ὁ κ. Βαρλάμης νά θέλει νά δεῖ καί νά βρεῖ εἰκόνες, οἱ ὁποῖες δέν μιλοῦν μέ τή γλῶσσα τῆς καθημερινότητας καί δέν ἔχουν σχέση μέ τά τρέχοντα μόνον, ἀλλά καί μέ τά αἰώνια. Αὐτή τή γλῶσσα μιλοῦν τά ἔργα τοῦ Βαρλάμη, τά ὁποῖα χωρίς νά ποῦν μιά λέξη, ξέρουν νά γεμίζουν τήν ψυχή μας μέ τά ἄφθαρτα καί τά αἰώνια.

Αὐτό τό δῶρο μᾶς χαρίζει ἡ Συλλογή τοῦ Βαρλάμη γιά τό Ἅγιον Ὄρος, μέ αὐτή τήν Ἔκθεση, ἡ ὁποία ἦλθε καί στήν Κρήτη, στό Ἡράκλειο καί προσφέρεται σέ ὅλους ἐμᾶς. Αὐτό εἶναι ἄλλωστε ἐκεῖνο τό ὁποῖο ἀναμένομε ὅλοι μας ἀπό τήν Τέχνη: Νά μᾶς ὁδηγήσει ἐκεῖ, ὅπου μποροῦμε νά δοῦμε πιό ψηλά, πιό ἀληθινά καί αἰώνια, τό πρόσωπο, τήν ζωή μας καί τόν κόσμον εἰς τόν ὁποῖον ζοῦμε. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος †Ὁ Κρήτης Εἰρηναῖος


Ο

ι πίνακές µου του Άθωνα είναι στοχαστικοί και συγκινητικοί. Αυτοί, πιστεύω, ακτινοβολούν µια υπερρεαλιστική, σχεδόν εξωπραγµατική αύρα. Είναι παραστάσεις ιδεών. Αυτές τις ιδέες µιας παραδείσιας σύλληψης της ανθρώπινης ζωής σε αρµονία µε τη φύση προσπάθησα να συγκρατήσω και να κάνω φανερές. Ιδέες που έρχονται από τη βαθειά πίστη στον Παντοδύναµο Δηµιουργό. Στο Άγιο Όρος κάθε βράχος, κάθε θάµνος, κάθε πέτρα, κάθε ψυχή, ζουν αυτή την ανάταση προς το θείο. Είναι το µεγαλείο της ελληνικής παράδοσης. Γι’ αυτό η έκθεση του Αγίου Όρους είναι ένας ύµνος στα παµπάλαιο πνεύµα της παράδοσής µας, του ελληνισµού και της πίστης µας, που έδωσαν αυτή την αρµονία ανάµεσα στα ανθρώπινα κτίσµατα και τη φύση και αυτή δεν την συναντούµε σε κανένα άλλο µέρους του κόσµου. ΤΤο Άγιον Όρος είναι η παράδοση του Ελληνισµού. Στο Άγιον Όρος ο Ελληνισµός και η Ορθοδοξία διαφύλαξαν τα ιερότερα µυστήρια. Το Άγιο Όρος είναι µία συµπαντική πολιτεία µε άµεση σύνδεση µε τις ουράνιες δυνάµεις. Τα µυστικά του Αγίου Όρους είναι στην ουσία τα µυστικά της Ορθοδοξίας, τα µυστικά της Ανατολικής Εκκλησίας του Χριστιανισµού, που διατήρησε µέχρι τις µέρες µας το πανάρχαιο πνεύµα της πίστης µας. Η Ορθοδοξία µας κράτησε και καλλιέργησε το πνεύµα της αρχαιότητας. Το Άγιο Όρος συνεχίζει την φιλοσοφική παράδοση της Ακαδηµίας του Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη µε τη διαφορά ότι είναι απόλυτα αφιερωµένο στην χριστιανική ιερότητα.

Η

Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη βιώνεται και µεταφέρει τον άνθρωπο από την καθηµερινή λειτουργικότητα σε ένα χώρο δίχως αρχή και δίχως τέλος. Ο άνθρωπος ηρεµεί και εξαφανίζει κάθε αγωνία και φόβο. Η πίστη δεν είναι αντικείµενο διανοητικής εξέλιξης παρά η µύηση στο ασύλληπτο της θεϊκής δηµιουργίας. Το Άγιο Όρος είναι ένας κουµπαράς γεµάτος από χρόνο και αρµονία. Η αρχιτεκτονική διαµόρφωση, τα µοναστήρια, οι σκήτες και γενικά όλη η φύση του Αγίου Όρους είναι ενταγµένη σε µία πολεοδοµική πραγµατικότητα όπου η φύση και οι µοναχοί εκφράζουν αυτό το αίσθηµα του ωραίου και το ωραίο είναι, όπως γράφει και ο Πλωτίνος, κοντά στο Θεό. Τα µηνύµατα που µας στέλνει το Άγιο Όρος είναι πολυσύνθετα και µοναδικά. Το Άγιο Όρος µιλάει στην ψυχή µας, µας διδάσκει την λιτότητα και την ταπείνωση, την ευγνωµοσύνη και την δοξολογία, αλλά το κυριότερο µας ευκολύνει την υπέρβαση. Κάθε έλληνας φυλάει µέσα στην καρδιά του το δικό του προσωπικό Άγιο Όρος κι αυτό µας ενώνει να κρατήσουµε τις αρχέγονες αξίες που οδηγούν την ανθρωπότητα στο φως, την αλήθεια. Γιατί η µόνη και απόλυτη αλήθεια είναι ο Θεός. Ευθύµιος Βαρλάµης


Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΒΑΡΛΑΜΗΣ

Ο

Καθηγητής Βαρλάµης γεννήθηκε στην Ηµαθία το 1942. Πολυµήχανος, αναγεννησιακός καλλιτέχνης, - αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, designer, συγγραφέας και παιδαγωγός, - αγωνίζεται για το φως. Δουλεύει µε τη χρωµατική ποίηση της φύσης και το πολύµορφο έργο του δεν αποκλείει κανέναν γιατί η τέχνη του αναφέρεται πάντοτε στο κοινωνικό σύνολο, στους ανθρώπους που αισθάνονται. Το Φεβρουάριο του 2010 η Ακαδηµία Καλών Τεχνών της Ρωσίας οργάνωσε την έκθεσή του “Ποιητική Αρχιτεκτονική” στη Μόσχα και τον ανακήρυξε επίτιµο µέλος της, ενώ τον επόµενο Μάϊο το Πανεπιστήµιο Τέχνης & Design του Κλουζ τον αναγόρευσε επίτιµο διδάκτορα. Mεγάλες εκθέσεις και πρωτότυπα καλλιτεχνικά project του παρουσιάστηκαν µε επιτυχία σε µουσεία και πινακοθήκες σ’ όλο τον κόσµο. Το 2011 στο Artmuseum Waldviertel παρουσιάστηκε η κορυφαία καλλιτεχνική και πνευµατική δηµιουργία του “Ο Χριστός Σήµερα” που τον επόµενο χρόνο µεταφέρθηκε στο Μουσείο Βυζ. Πολιτισµού της Θεσσαλονίκης και το 2013 στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βέροιας. Η έκθεσή του “Άγιον Όρος” παρουσιάστηκε το 2008 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού της Θεσσαλονίκης, το 2011 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και το 2013 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Το ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου Παύλου αποτελεί πηγή έµπνευσης για τον ΒαρλάΟ Καθηγ. Βαρλάµης στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέµη όπου εντοπίζει την ιδρυτική ντρο της Βέροιας. ( Φεβρουάριος 2013) ιερή ουσία που οδήγησε στον εκχριστιανισµό της Ελλάδας και µε το έργο του επιδιώκει να ανακαλέσει στην ενεργό συνείδηση των ανθρώπων τις αρχαίες µνήµες, για να συνδέσει έτσι, ιδιαίτερα στη νέα γενιά τους αιώνες.


Εσωτερική αυλή της Μονής Μεγίστης Λαύρας, 400Χ145 cm

Μονή ∆ιονυσίου, 145Χ145 cm

Ο ζωγράφος Καθηγ. Ε. Βαρλάµης

Παρεκκλήσι, 190Χ145 cm

Σκήτη Αγίου Αντρέα, 180Χ145 cm

Άθως, 85Χ160 cm

Άθως, 85Χ160 cm

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  

Ενημερωτικό δελτίο της εκθέσεως του Βαρλάμη "ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ" Διοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης...