Page 1

TYYPPIARVO Tyyppiarvo 4/99

Moodin virallinen 채채nenkannattaja

1

4/99


2

Tyyppiarvo 4/99

Vuosituhannen kysymyksiä Elämme taas vuoden kiireisintä aikaa. Syyslukukausi on lopuillaan ja opiskelut pitäisi saada päätökseen tämän vuoden osalta. Pimeys on jälleen yllättänyt meidät monet: unentarve lisääntyy huomattavasti, tehokkaan työskentelyn aika vuorokaudesta vähenee ja stressi kasvaa. Pakolliset joulukuviot ovat edessä. Vuosi-tuhannen vaihtumisen myötä tulleita lieveilmiöitä on vaikea välttää. Erilaiset vuosi 2000tavarat valtaavat markkinat. Ovathan kaikki jo hankkineet itselleen millennium tykötarpeet, 010100astiaston, kimaltelevan ilta-asun, sekä lunastaneet vähintään 800 markan illalliskortin vuoden viimeistä juhlaa varten?

Saammeko edelleen toteuttaa akateemista vapauttamme opiskella omaan tahtiin yksilöllistä tutkintoamme? Mitä tapahtuu tilastotieteen laitokselle? Pystyykö se rakentavalla yhteistyöllä muiden laitosten kanssa kehittymään ja tarjoamaan paremmat mahdollisuudet opiskeluun, tai pitämään nykyisen tason? Kykeneekö se säilyttämään eri osa-alueiden tietämyksen ja opetuksen?Vai jääkö se suurempien laitosten jalkoihin ja menettää edelleen hyviä opiskelijoitaan muualle?

Miten käy Moodille? Onko tulevaisuuden ainejärjestömme yhden naisen tai miehen pyörittämä yhteisö? Löytyykö Suomen Tuleeko meidän valmistautua uuteen lukiolaisista tarpeeksi nuoria, motivuosituhanteen jotenkin erityisesti? Onko voituneita tilastotieteilijöitä? Miltä "uusi aika" vain tyhjä käsite, jolla Tyyppiarvo tulee näyttämään? yritetään saada ihmiset hullaantumaan Löytyykö joukostamme tarpeeksi ja kuluttamaan rahansa entistä innokkaita toimittajia lehteemme? turhanpäiväisempiin tavaroihin, Heitä tarvitaan aina. Uusia ideoita, jotka päätyvät kellareihin ja ajatuksia ja aiheita on, mutta kuka kaatopaikoille viimeistään pukee ne sanoiksi, lausuu julki ja seuraavana talvena? Vai 2 P ä ä k i r j o i t u s kirjoittaa palstoillemme? Pian on elämmekö todella suurten Puheenjohtaja aika valita Moodille uusi hallitus muutosten aikaa? Toteutuuko 3 Teema tilastotiede ja Tyyppiarvolle päätoimittaja. ihmisten pelot luonnon katastro- 4 feista tai heidän itsensä 5 Moodi toimii Ole silloin paikalla varmistaaiheuttamista tuhoista? Vai 5 Laitoksella tapahtuu massa, että vuoden 2000 pystymmekö kenties ratkai6 Nörtit Nuuksiossa Moodi on sinunlaisesi ja sinä viihdyt sen menossa. Moodin semaan tulevalla vuositu9 Pikkujoulu toimintaan kuuluu myös hannella maailmanlaajuisia 10 Drinkki-ilta paljon muuta kuin juhliongelmia? 13 Teraintegraatio minen. Olemalla mukana Entä opiskelijat? Voim- 14 12 vuotta sitten pystyt vaikuttamaan meko luottaa, että 15 Ajanlaskun alku myös opiskeluun liittyasemamme yhteis15 Motitus voiton tiellä viin kysymyksiin. kunnassa ei huono16 Hyvän ja pahan tilaston puu Hyvää Joulua ja ne? Että oikeukUutta Vuotta! siimme ei puuSonja Lumme tuta? TYYPPIARVO 4/99 - http//www.helsinki.fi/jarj/moodi/tyyppi.html Moodin virallinen äänenkannattaja - 15. vuosikerta - 43. numero Päätoimittajat: Sonja Lumme & Juha Knuuti Toimittajat: Heikki Hyhkö Perttu Muurimäki Aki Niemi Tiina Sévon Reijo Sund + joukko satunnaisia avustajia Taittaja: Heikki Hyhkö - Tekninen sihteeri: Reijo Sund - Painopaikka: Limes - Painos: 150 kpl TYYPPIARVO - Heuristista tiedonvälitystä ainejärjestötyyppisessä viitekehyksessä


Tyyppiarvo 4/99

3

Puheenjohtajan palsta Riemukasta Joulua ja kiitoksia menneistä vuosista! Tämä on nyt viimeinen kirjoittamani puheenjohtajan palsta. Mikäli vuosituhannen vaihteessa ei tulisikaan maailmanloppua, se on silti oma loppuni Moodin puheenjohtajana. Moodin puheenjohtajuus ja yleensä Moodissa toimiminen viimeisen kahden vuoden ajan on ollut antoisaa, vaikka hieman kauhulla otin tehtävän ensimmäisenä vuonna vastaan.

Ensimmäisen vuoteni suurin huipentuma olivat Moodin vuosijuhlat. Tänä vuonna olemme taas toteuttaneet paljon aivan uudenlaisia ideoita kuten Moodin metsäretken Nuuksioon. Siitä kävelyretkineen, kokkailuineen, saunomisineen ja pantomiimeineen nautin itse tänä syksynä valtavasti, suurkiitokset järjestelyjä hoitaneelle Annukalle! Muuten oma osanottoni on ollut hieman laskussa, kun opintoni yliopistolla ovat koko syksyn olleet jäissä ja viikonloput varattuja muuhun kuin järjestötoimintaan. Viimeaikaisista mooditäytteisten viikonloppujen järjestelyistä kunnia kuuluukin koko muulle hallitukselle. Myös Moodin tytöt nostivat päätään viime torstaina järjestemällä oman saunailtansa. Toivottavasti pojat eivät loukkaantuneet siitä, etteivät saaneet kutsuja, mutta näin miesvaltaisella alalla tyttöjen saunailta oli kyllä piristävä tapahtuma, kiitos Reetalle emännöinnistä! Toivon, että tammikuun vuosikokouksessa Moodin keulaan asettuu henkilöitä, joilla on jälleen intoa ideoida ja toteuttaa uutta. Perinteitä osaa kuka tahansa kumartaa, mutta siihen toiminta ei saa pelkästään jämähtää. Toivotan onnea uudelle hallitukselle jo etukäteen!

Hyvää Joulua ja Onnellista Vuosituhatta kaikille! Eija


4

Tyyppiarvo 4/99

Onko elämää yliopiston ulkopuolella? Yleisömäärällä mitaten Teema Tilastotiede oli yksi kaikki aikojen menestyksekkäimmistä moodilaisille järjestetyistä tapahtumista. Neljän työelämässä vaikuttavan tilastotieteilijän esityksiä kuunteli tiedekunnan kokoushuoneessa reilut 40 henkeä, joista yli 30 oli pääaineopiskelijoitamme. Myös sisällöllisesti tilaisuus onnistui. Rekrytointipalvelujen valtsikan yhteyshenkilöt Elina Moisio ja Arto Aniluoto olivat saaneet paikalle neljä hyvää esiintyjää kattavasti eri puolilta tilastotieteen työmarkkinoita. Edustettuna oli tilastollinen tietojenkäsittely (Jussi Varjus, SAS-Instituutti), tilastotiedettä harjoittavat tutkimuslaitokset ja tilastollinen konsultointi (Mikko Virtanen, Kansanterveyslaitos & Kovarianssi) sekä lääketutkimus (Mika Leinonen, Orion). Mediatoimisto Dagmar Oy:n Christina Wessman puolestaan edusti hieman tavanomaisesta poikkevaa uravaihtoehtoa, tilastotieteilijää markkinatutkimuksen kasvavalla alueella. TEEMA-iltapäivän kaltaisen tilaisuuden tärkeimpinä tehtävinä lienee jakaa tietoa ja herättää ajatuksia. Jossain taustalla on ehkä upea tavoite "kehittää opiskelijoiden valmiuksia oman työuran itsenäiseen suunnitteluun ja toteutukseen". Ainakin minulle tapahtuma antoi paljon uutta ajattelemisen aihetta. AKI NIEMI

Jussi Varjus toimii tuotepäällikkönä SAS-Instituutissa. Varjus kehotti opiskelijoita hankkimaan hyvät taidot tilastollisten ohjelmistojen käytössä.

Mikko Virtasta on pakko kuunnella herkeämättä - on se vaan niin pitkä mies, että oikein pelottaa! Kansanterveyslaitoksen lisäksi Virtanen edusti tilastolliseen konsultointiin erikoistunutta Kovarianssi Oy:tä. Kovarianssi ei ole tällä hetkellä toiminnassa, vaan yrityksen omistajat työskentelevät muualla tilastotieteilijöinä. Kansanterveyslaitoksessa käydään Virtasen mukaan juuri nyt tiukkaa linjanvetoa siitä, onko laitoksen päätehtävänä tutkia, seurata vai edistää suomalaisten terveyttä.


Tyyppiarvo 4/99

5

Moodi toimii Valokuvia elokuvista

Moodin kulttuuritarjonta ei ole vielä päättynyt. Pekka järjestää vielä yhden tilaisuuden sivistystason nostoon, kun Moodi menee katselemaan elokuva-aiheisia valokuvia Tennispalatsiin. Päivä on joko torstai tai perjantai seurailepa ilmoittelua listalla ja newseissä.

Vuosikokous tulee oletko valmis?

Orion lääketeollisuuden kehityspäällikkö Mika Leinonen veti viimeisenä puhujana iltapäivän hyvin yhteen. Tilastotieteellinen pohjakoulutus antaa Leinosen mielestä hyvät valmiudet työskennellä lääketutkimuksessa tilastotieteilijän (statistikko) lisäksi myös mm. tilastollisena ohjelmoijana tai data-managerina. Lääketutkimus on tilastotieteen yksityisen sektorin työllistäjistä ylivoimaisesti merkittävin. Suomessa pelkästään Orionilla työskentelee 20 tilastotieteilijää.

Tilastotieteilijä voi työskennellä myös markkinatutkimuksessa - vieläpä tilastotieteellisen identiteettinsä säilyttäen! Tina Wessman on ennen Dagmar Oy:tä toiminut Finnpanel Oy:ssä sekä AC Nielsenillä. Finnpanel tunnetaan ennen muuta television katsojatutkimuksistaan. Wessman teki otannan alan gradunsa aikoinaan Nielsenille. Tilastotieteilijä: - istuu isossa virastossa nyhräämässä pilkkujen ja nollien kanssa - ihmisenä harmaa, ei kovin kiinnostava - demari, rivari ja bemari - eronnut tai lapseton - tupakoi - juo keskikaljaa - laiha - kohtuullisen hyvin koulutettu - rasvainen tukka, ei huoliteltu, vanhanmalliset kierossa olevat silmälasit -epäkultturelli

Moodin sääntömääräinen vuosikokous on tulossa taas tammikuussa. Valitsemme Moodille uuden hallituksen ja Tyyppiarvolle päätoimittajan. Tule paikalle vaikuttamaan. Päivämäärää ei valitettavasti ole vielä tiedossa, mutta asiasta tiedotetaan välittömästi, kun se selviää.

Postilista

Moodillakin on nyt sitten sähköpostilista. Listalla on tällä hetkellä kymmenkunta tilaajaa. Tiedotus uutisryhmässämme jatkuu ennallaan, joten listalle liittyminen ei ole tietojen saannin vuoksi välttämätöntä. Listalle liitytään lähettämällä postia osoitteeseen <maiser@valt.helsinki.fi>. On aivan samatekevää mitä kirjoitat otsikoksi, kunhan viestin ensimäisellä rivillä lukee subscribe Tyyppi-arvo. Listan nimi on siis Tyyppi-arvo ja sen osoite on <Tyyppiarvo@valt.helsinki.fi>. Listalle voivat kirjoittaa vain listalla olijat, joten älkööt muut vaivautuko! Liittykää, jos huvittaa.

Moodi toimi

Pienoisena historiakatsauksena voitaneen kertoa, että Moodin toiminta on tänä syksynä ollut jälleen vilkasta ja varsinkin monipuolista. Olemme huovuttaneet, pelanneet korttia ja mopanneet. Kävimme improvisaatioteatterissa, Mega-Zonessa ja menemme vielä valokuvanäyttelyynkin. Edustajiamme on vieraillut vuosijuhlissa ja sitseillä, varmaankin enemmän kuin koskaan.

Laitoksella tapahtui Joulukahvitus

Laitoksen perinteinen pikkujoulukahvitilaisuus oli viime maanantaina. Toivottavasti olit mukana, mutta jos pääsi unohtumaan, niin ensi vuonna paremmalla onnella.


6

Tyyppiarvo 4/99

M oo di m en im ets ää

Lähdimme siis syksyisenä lauantaiaamuna junailemaan kohti Espoon keskusta, josta jatkoimme matkaa bussilla Nuuksion nurkille. Nuuksiossa pääjoukkoon liittyi vielä Pepa Heppuineen (koira) ja jo aiemmin paikalle saapuneet Eija ja Reijo. Kun näin olimme täysilukuiset (13) lähdimme samoamaan kohti mökkiä kolmessa pienryhmässä.

n!

Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt! Näin kävi meille Nuuksioon vaeltamaan lähteneille moodilaisille, kun saavuimme Annukan hommaamaan mökkiin. Tämä mökki oli lievästi sanottuna ylivarusteltu (astianpesukone, jääkaappi, televisio, hella jne) siihen nähden mikä meille olisi riittänyt. Kiitokset kuitenkin Annukalle, sillä saimmehan nyt samaan hintaa sekä retkeilyä että mökkeilyä.

lähtöpaikalle tehtyämme etu-käteen suunnittelemattoman lenkin. Tämän jälkeen päätimme suoriutua perille ilman turhia näköalakierroksia. Matkalla pääsimme nauttimaan retkiruuan ihanuudesta, kun lämmittimme trangialla makaroonia ja lihapullia lounaaksemme. Ruokailtuamme tässä luonnonkauniissa ympäristössä kiihdytimme vauhtia, jotta saapuisimme sovittuun aikaan mökille. Perille päästyämme meitä odottikin nuotion ääressä Riikan johtama samoilijaryhmä. Viimeinenkin ryhmä saapui hetkisen päästä perille, jolloin pääsimme ihailemaan mökin mukavuuksia.

Ryhmä, jossa minä olin, teki luultavasti pisimmän vaelluksen, koska tunti lähdön jälkeen palasimme takaisin

Illan myötä kävimme vielä pienellä kävelylenkilllä, jonka aikana Jupe käynnisteli saunaa. Saunottuamme söimme maan mainiota spagettia ja pannukakkua. Mukavien


Tyyppiarvo 4/99

iltaharrasteiden jälkeen painuimme pehkuihin (Pertulle ja Hepulle ei riittänyt sänkyä). Aamulla Knuutin Juha kertoi olevansa kipeä ja siis hankkivansa autokyydin kotiin. Riika pakeni myös autolla paikalta vedoten opiskelukiireisiin. Muitakin kiireisiä ilmaantui, kun Perttu, Eija ja toinenkin Juha lähtivät jo aamupäivällä

7

patikoimaan kotia kohti. Jäljelle jäänyt porukka palasi kotio vasta myöhemmin iltapäivällä. Reissu oli kaikin puolin onnistunut (lukuunottamatta Juha sairastumista) ja onkin ollut puhetta, että samoilu uusittaisiin keväällä, mutta sillä kertaa yöpyminen tapahtuisi teltoissa. Hessu


8

Tyyppiarvo 4/99


Tyyppiarvo 4/99

9

Glitterpeople Joukkotappelu keskiviikko vs. sununtai jäi valittettavasti näkemättä, koska sopu pikkujoulujen järjestämisestä löytyi rauhanomaisesti. Näin Moodin uutisryhmässä välillä kiihkeänäkin vellonut keskustelu perinteisten pikkujoulujen ajankohdasta sai päätöksen.

Kiitos Niklakselle hienosta puurosta. Vaikka en taaskaan saanut mantelia.Epistä! Pikkujoulut siis järjestettiin Kuppalassa sunnuntaina 5.12. Pukkikin oli mukana tutun äänekkäästi. Tänä vuonna Pukki muisti erityisen lämmöllä tuoreita valtiotieteen maistereita. Sääli vaan että Akilta jäi näissäkin pikkujouluissa Pukin tulo näkemättä. Ehdottomasti paras lahja oli glittergeeli, jonka seurauksena Helsinkin yössä saattoi nähdä runsaasti neonvihreitä ihmisiä. Jotkut vielä väittävät, että tilastotieteilijät eivät erotu massasta. Meno jatkui riehakkaana jossakin ravintolassa, jonka nimeä en nyt satu muistamaan. Itsenäisyyspäivän kunniaksi kajautettiin ilmoille vanha kunnon Maammelaulu tosin vasta kaksi tuntia puolen yön jälkeen. Valomerkin jälkeen meno siirtyi Bakersiin, koska jostain täysin käsittämättömästä syystä Copacapanan poke ei halunut ottaa sisään maksavia asiakkaita. Kassu


10

Tyyppiarvo 4/99

Martat ja Martit juovuksissa

Drinkki, drinksi, rinksi, rinksu jne. - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Moodin Martat ja Martit kokoontuivat perjantaina 12.11 sankoin joukoin ihmettelemään, että mitäs kaikkea niistä viinaksista voikaan väsätä. Valtaisasta ennakkoilmoittautumisten määrästä johtuen tilaisuus siirrettiin Tapulista Töölöön, missä Annukka ystävällisesti tarjosi kotinsa kaikkien innokkaiden Marttojen ynnä Marttien käyttöön. Koekeittiön ylipäällikkönä ja diktaattorina toimi Riika, jota saammen yleensäkin kiittää koko illan järjestämisestä ja järjestelyistä (kiitti Riika, en sano kuinka paljon...). Illan ensimmäiset rinksut saatiin tehtyä rauhallisen tunnelman ja vaimean puheensorinan säestyksellä. Singapore Gin Slingin valmistus-

prosessissa olikin ihmettelemistä lähinnä kaljaja sidukkapulloja aukoville moodilaisille, jotka korkeintaan joskus sekoitavat kossua ja kolaa samaan lasiin suhteessa palttiarallaa puolet ja puolet. Nyt olikin käytössä oikeat pelit ja vehkeet, mitat ja mixerit, ja aineksiakin niin monesta putelista että vallan hirvitti. Vaihtelevien juomakokojenkin syy selvisi kun huomattiin ettei mixerin korkki ole sama asia kuin 4cl:n mitta vaikka onkin saman värinen. Illan edetessä lasit tyhjenivät kiihtyvään tahtiin ja uutta juomaa olisi pitänyt tietysti päästä väsäämään samantien, tämä puolestaan aiheutti kaaosta ja sekasortoa keittiön puolella. Vanhaa suomalaista sananlaskua mukaillen: jano kasvaa juodessansa. Juomalista oli salakavalasti


Tyyppiarvo 4/99

suunniteltu siten, että aluksi tehtiin, ja tietysti juotiin, melko laimeita limukka ja mehukka pitoisia rinksuja ja mitä pidemmälle päästiin sitä vahvemmiksi kävivät juomatkin. Singapore Gin Slingin, Tom Collinsin, Pineapple Coolerin ja Flying Highin jälkeen päästiin vääntämään shotteja. Toisilla Heinähässäkkä ja Turvallista Matkaa koostuivat oikeaoppisista kerroksista, toisilla niiden ainesosat olivat iloisesti sekaisin snapsilasissa. Onneksi tässäkin asiassa pätee tunnettu tosiasia: ei se näkö vaan se maku. Kun virallinen juomalista oli käyty läpi saimme tilaisuuden käyttää luovuuttamme ja loihtia jäljelle jääneistä jämäviinaksista omia

11

mielikuvituksellisia juomasekoituksia. Kyllä siinä sitä mielikuvitusta sitten tarvittiinkin, että sai kuviteltua näiden juomien olevan vallan juomakelpoisia ja herkullisia. Yhtään tippaa ei kuitenkaan jäänyt pullojen pohjille pyörimään, periaatteena taisi olla, että viinaa ei jätetä. Lienee selvää, että tässä vaiheessa iltaa alkaa yleensä esiintyä levotonta liikehdintää ravitsemusliikkeen suuntaan, niin myös nyt. Kaikki iloiset Martat ja Martit siis siirtyivät illan päätteeksi teletappien merkeissä läheiseen ravintolaan ja luovuttivat tyytyväisinä juomien valmistuksen ammattilaisten käsiin. Tiina


12

Tässä vielä drinkki-illan reseptit niille jotka haluavat kokeilla rinksun vääntämistä kotioloissa: Singapore Gin Sling (lyhyehkö) 4cl giniä 2cl kirsikkalikööriä 2cl sitruunamehua ravistetaan ja lisätään tilkka soodavettä Heinähässäkkä 2cl Gallianoa 2cl punaista vermuttia 1cl vodkaa rakennetaan

Tyyppiarvo 4/99

Flying High (long drink) 3cl vodkaa 1cl banaanilikööriä 3cl sitruunamehua 1cl punaista grenadiinia ravistetaan Pineapple Cooler (long drink) 4cl Galliano likööriä 12cl ananasmehua 2cl sitruunamehua 4cl appelsiinimehua ravistetaan Turvallista matkaa (shot) 1cl Strohia 1cl banaanilikööriä kaakaota Tom Collins (lyhyehkö) rakennetaan 4cl giniä 1/2 sitruunan mehu (4cl) 2tl tomusokeria ravistetaan tai rakennetaan suoraan lasiin


Tyyppiarvo 4/99

13

a r Te

Kiitokset Statistikalle Teraintegraatiosta ja lentopallosta. Ensi vuonna jatketaan, mutta ei varmaankaan risteilyn merkeissä, sillä selvää risteilyväsymystä alkaa ilmetä molemmin puolin. Parhaana esimerkkinä tästä toimin minä itse, sillä minultahan tämä risteily meni lähinnä nukkuessa. Samasta syystä kuvallinen ja tekstillinen anti jäi nyt niukaksi. Hessu


14

Tyyppiarvo 4/99

Tyyppiarvo 12 vuotta sitten

Sisällys:

Pääkirjoitus Kolmannen kerroksen väkeä - Ilkka Mellin Kokemuksia virkamiesharjoittelusta Ekskursio Oodi Moodi Moodi Moodi

Päätoimittaja vuodatta Syrämmen pohojasta lämmitti Ylkkärin konsulttirepäisy. Tosi kova JUTTU pisteyttää pikku valtsikkamme pikku kullanmurulaitokset RIVIIN ja ojennukseen. Tempaisu oli todella ajankohtainen ja SÄVÄYT TI eri tahoja kummasti. ... Kyseessä oleva tulosvastuullisuuskeskustelu liittyy siihen, että korkeakoulujen MÄÄRÄRAHOJA lisätään 15 % ... (Kimmo Kohtamäki)

Kolmannen kerroksen väkeä: Jututettavana Ilkka Mellin

Tyyppiarvo 2/87:ssä on 12 sivua ja jouluaiheisen kannen on piirtänyt Soile Koskinen 5v. (Nyt siis kaiketikin jo 17 v. Tuleekohan meille ensi vuonna fuksiksi?). Päätoimittajana toimi edelleen Kimmo Kohtamäki ja hänen apunaan hääräsi neljä toimittajaa. Valokuvia löytyy jopa seitsemän kappaletta ja piirustuksia sitäkin enemmän. Takakannessa hälyytellään VALT SIKALAISIA (sic!) Moodi ry:n hallitukseen? Pääsyvaatimuksina esitetään johdantokurssia tai reippautta ja lisäksi runsasta, lievää, laimeaa tai olematonta kiinnostusta tilastotiedettä kohtaan. Mielenkiintoiseksi lehden tekee se, että siinä on haastateltu Melliniä, juttu ekskursiosta Marketindexiin eli Tina Wessmannin työpaikalle (siis saman henkilön, joka kävi meille puhumassa Teema tilastotiede tapahtumassa viime kuun lopulla. tait. huom.). Pääkirjoituksessa puhutaan myös tutkimuksen tason mittaamisesta (erona nykypäivään se, että silloin syynä oli määrärahojen lisäys!)

Miten päädyit tilastotieteen pariin? Valmistuin 1975 matemaattis-luonnontieteellisestä. ... Noihin aikoihin, juuri öljykriisin jälkeen, työllisyystilanne oli huono ja töitä (ei) tahtonut olla pätevillekään. Halusin käyttää aikani muuhunkin kuin työttömyyskortistossa lojumisen, joten ryhdyin lukemaan tilastotieteestä laudaturia. Seppo Mustonen piti noihin aikoihin laudaturopintojen kurssia tilastollisesta tietojenkäsittelystä. Sen yhteyteen kuului harjoitustyö, joka liittyi SURVO 76:n kehittämiseen. Taisin olla ainoita kurssin suorittaneita. ... Mikä on arviosi Tyyppiarvosta? Se on tyypillinen. (Virve Rouhiainen)

Ekskursio Moodilaiset olivat kutsuttaneet itsensä Marketindexin vieraiksi keskiviikkona 11.11. Tarkoituksena oli mennä katsomaan työelämään siirtynyttä tilastoassistenttia Tina Wessmannia ja tutustumaan hänen työpaikkaansa. ... (Elina Järvinen)


Tyyppiarvo 4/99

15

Vuosituhat vaihtuu - oletko valmis? Tätä kirjoittaessani vuosituhannen vaihteeseen on noin sata päivää aikaa (eli tämän jutun piti siis olla jo edellisessä numerossa, mutta sisällöltään tämä sopii paremmin tähän vuosituhannen viimeiseen! taitt. huom.), jos kuuluu siihen puolueeseen, jonka mielestä 1.1.2000 on ensi vuosituhannen ensimmäinen päivä eikä tämän vuosituhannen viimeisen vuoden ensimmäinen päivä. Enivei, on kuitenkin muistettava, että kristillisen maailman kulttuuri-imperialismista huolimatta maailmassa elää huomattava joukko ihmisiä, joita jonkun beetlehemiläisen puusepän juhlavuoden viettäminen ei voisi vähempää kiinnostaa, mukaan lukien tämän jutun kirjoittaja. Minun mielestäni tässä vaiheessa maailmanhistoriaa, jolloin maailma on teknologian ja kansainvälisen kaupan kautta kutistunut pieneksi, olisi jo korkea aika siirtyä uuteen, yhteiseen ajanlaskuun, kun kerta mittayksiköt on pystytty yhtenäistämään, miksi sitä ei voisi tehdä ajanlaskulle. Ongelmaksi muodostuu vain puolueettoman ajanlaskun luominen. Niinpä aion nyt esittää tilastotieteellisen ratkaisun tähän ongelman. Tässä ratkaisussa yhteisen ajanlaskun alkamisvuodeksi on valittu eri uskontojen perustajien syntymävuosien aritmeettinen painotettu keskiarvo. Painokertoimmiksi valittaisin kyseisen uskonnon kannattajien osuus maailman väkiluvusta. Niissä uskonnoissa, joissa tarkkaa perustajaa ei ole tiedossa kuten hindulaisuudessa ja juutalaisuudessa valittaisiin jokin muu tärkeä uskonnollinen tapahtuma. Monilla herää tässä kohtaa kysymys, mihin unohtuivat ateistit ja uskonnollisesti sitoutumattomat ihmiset, johon mm. itse kuulun. Näiden kohdalla valitsisin kyseiseksi tapahtumaksi Darwinin "Lajien synnyn" julkaisemisen vuonna 1859. Suurimmaksi ongelmaksi tässä ajanlaskujärjestelmässä muodostuisi painokertoimien muuntuminen. Sillä jokainen väestötiedettä vähänkin opiskellut tietää, että syntyvyys ja kuolleisuus vaihtelevat huomattavasti eri populaatioden välillä. Tämä vaikuttaa myös eri uskontokuntien suhteellisiin osuuksiin. Niinpä ajanlaskujärjestelmää pitäisi muokata aina muutaman vuoden välein, mutta tämähän takaisi ammattikunnallamme erinomaiset työllisnäkymät pitkälle tulevaisuuteen. Kassu

Motitus voiton tiellä Moodin Motituksen ensimmäisestä salibandykaudesta jäi ihan hyvä maku suuhun. Voitimme kaksi ja hävisimme kaksi ottelua. Yksi päättyi tasan, joten olimme varsin tyypillinen joukkue. Jatkamme salibandysarjassa, jos Jupen veli jatkaa maalivahtinamme. (Siis Wesku: pliis, pliis pliis!) Teemme myös paluun sählysarjaan keväällä, kun meillä nyt taitaa olla tarpeeksi innostuneitakin pelaajia.


16

Tyyppiarvo 4/99

Tyyppiarvo 4 / 1999  
Advertisement