Page 1

TYYPPIARVO Tyyppiarvo 4/98

Moodin virallinen 채채nenkannattaja

1

4/98


2

Tyyppiarvo 4/98

Pääkirjoitus Ihmiset eivät ole onnellisia, mutta siitä ei kannata välittää. Ihmiset eivät edes osaa välittää. Asia on aina ollut niin, joten sitä on turha yrittää muuttaa. Ty h j y y d e n k e s k e l l e o n helpompi rakentaa mitä koristeellisimpia pilvilinnoja ja elellä niissä tyytyväisenä. Mutta riittääkö se?

anaalisessa vaiheessa? Kyllä se on mahdollista, mutta se ei ole puhdasta, joten se on turhaa. Pelkät ajatukset riittäisivät. Ajatukset olisivat puhtaita ja ne kietoutuisivat toisiinsa muodostaen uusia ajatuksia. To i s a a l t a a l u s s a e i o l i s i y h t ä ä n ajatusta, joten uusiakaan ei voisi syntyä ja ei olisi mitään. Silloin kaikki olisi hyvin tai huonosti tai jotain siltä väliltä.

Kyllä se yleensä riittää. Valitettavasti ihmisen eläimellisyys nostaa ajoittain päätään ja ravistelee pilvilinnojen perustuksia. Vo i k o j o k u tosissaan väittää, että Asia ei kuitenkaan ole niin, vaikkapa jollain yksittäisellä joten parempi palata lehmällä olisi jotain korjailemaan luhistunutta tekemistä lopputuloksen pilvilinnaa. Jos tämän kannalta? Miksi ihminen seinän rakentaisi elämän Päälöpinä p i e n i s t ä i l o i s t a , t u o n olisi yhtään mitään 2 enempää? Pysy hengissä 3 Etä-Puhis d e r i v a a t a s t a j a k o l ja lisäänny, siinä elämän 4 ISI mannen fiksaatioista. tarkoitus. Koristeeksi vähän 5 Tilastokeskus muistoja ja sen jälkeen Uutisvuoto k ä r i s t e t ä ä n h i u k a n Onko mahdollista, että 5 joku on oikeasti kiin- 6 Gigeraatio a i k a a p a l a v a s s a nostunut logaritmisen rakkaudessa. 10 Älykkyyden etsiminen uskottavuusfunktion Laitoksella tapahtuu Onnellista joulua t o i s e n k e r t a l u v u n 11 d e r i v a a t a n 11 Moodi toimii ja parempaa seuraavaa vuotta vastaluvusta tai 12 Akin valitut agitoinnit kaikille! fiksaatioista 14 Pikkujoulut kehityksen Reijo Sund

TYYPPIARVO 4/98 - http//www.helsinki.fi/jarj/moodi/tyyppi.html Moodin virallinen äänenkannattaja - 14. vuosikerta - 39. numero Päätoimittaja: Reijo Sund Toimittajat: Heikki Hyhkö Suvituuli Lehto Perttu Muurimäki Aki Niemi + joukko satunnaisia avustajia Taittaja: Heikki Hyhkö - Painopaikka: Limes - Painos: 150 kpl TYYPPIARVO - Heuristista tiedonvälitystä ainejärjestötyyppisessä viitekehyksessä


Tyyppiarvo 4/98

3

Puheenjohtajan palsta Kuala Lumpur 16.11.1998 Tervehdys hyvät moodilaiset! Suomessa on ensilumi satanut, ja pukkikin poroineen pääsee näppärästi Moodin perinteisiin pikkujoulujuhliin hirmuista lahjasäkkiä mukanaan raahaten. Kuala Lumpurissa ei vielä lunta näy. Tänne ei tule REFORMASI!! joulupukki vaan itse herra Clinton APECin kokoukseen, joka pidetään tänään. Sittenpä on tässä maassa siihen, millainen Moodin vuodesta 1999 tulee. jo kaksi seksiskandaalikansanjohtajaa. Toivomme uusia kasvoja hallitukseen, eikä Mielenkiintoista, millaisin keinoin maailmaa vanhojenkaan kasvojen tarvitse olla huolissaan nykyään johdetaan. Itse Moodin puheenjohtajana kasvojen menettämisestä, vaikka taidan vielä pidättäytyä moisista kokeiluista, hallituspaikasta luopuisikin. Meillä kasvojen vaikka ehdottomasti itseni maailman suurimpien menettämiseen tarvitaan paljon suurempi johtajien joukkoon luenkin. munaus. Malesian pidätetyn varapääministeri Anwarin kannattajat jatkavat täällä mielensä osoittamista. "Reformasi!" he huutavat. Joku paikallinen Anwarin kannattaja on näköjään saanut viime Tyyppiarvon käteensä, sillä nyt täällä on myös alkanut lennellä ehdottamiani Molotovin coctaileja ja kiviä. (Hei kaverit, en minä ihan tosissani niiden tuomisesta ollut!) Toissapäivänä ammuskeltiin ja polteltiin moottoripyöriä. Pääministeri "Doctor M" on kova kundi, eikä halua luopua vallasta, vaikkei saa enää kansan kannatusta taakseen. Vallan menettäminen merkitsisi kasvojen menettämistä. Mitä kauemmin mies on ollut vallassa, sitä suurempi on häpeä vallan menettämisestä. Moodin hallituskausi lähenee myös loppuaan. Tammikuussa vaihdetaan uusi hallitus Moodia johtamaan. On moodilaisten vuoro huutaa "Reformasi! – Uudistuksia!" Vuosikokouksessa jokaisella on mahdollisuus päästä vaikuttamaan

Moodilla on ollut mielenkiintoinen vuosi. Olemme saaneet kerättyä paljon ihmisiä toimintaamme. Vuosijuhlat keräsivät yhteen enemmän moodilaisia ja Moodin ystäviä kuin on koskaan ennen ollut koolla yhtaikaa. Järjestämäämme gigaintegraatioon saimme vahvan edustuksen myös muilta yliopistoilta. Nyt alkavat tilastotieteen kasvaneet opiskelijamäärät tuntua. Moodi paisuu. Koko tarjoaa uusia mahdollisuuksia, mutta myös paljon haasteita seuraaville hallituksille. Suurin haaste lienee pitää Moodi avoinna kaikille tilastotieteen opiskelijoille, eikä antaa siitä kehittyä vain harvojen sisäpiiriä kuten monissa muissa suurissa ainejärjestöissä on tapahtunut. On ollut mielenkiintoista toimia Moodin puheenjohtajana vuoden ajan, vaikka syksyllä jouduin matkani takia monista velvollisuuksista ja riennoista luistamaankin. Kiitokset Moodille ja sen hallitukselle sekä onnea uudelle hallitukselle! Eija


4

Tyyppiarvo 4/98

Tilastotieteen maailmankokous Suomessa Kansainvälisen tilastoinstituutin (International Statistical Institute, ISI) 52. maailmankonferenssi pidetään 10.–18.8.1999 Helsingissä. Kokouspaikkana on Finlandia-talo. ISI:n konferenssit kokoavat yhteen sekä tilastotieteilijät että muut tilastoalan asiantuntijat yliopistoista, tutkimuslaitoksista, tilastovirastoista ja tietoalan yrityksistä. Konferenssiin odotetaan 1500 osallistujaa yli 100 maasta. Konferenssi tulee olemaan suurin tilastoalan kansainvälinen tapahtuma, mitä Suomessa on koskaan järjestetty. Konferenssista vastaa koko tilastoalaa Suomessa edustava kansallinen järjestelytoimikunta, jonka puheenjohtaja on Tilastokeskuksen pääjohtaja Timo Relander. Tilastokeskus kantaa järjestelyistä päävastuun. Kansallisen ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja on professori Hannu Niemi. Käytännöllisistä järjestelytehtävistä vastaa Tilastokeskukseen perustettu toimeenpaneva sihteeristö, jonka johtajana toimii konferenssin pääsihteeri Ilkka Mellin. Konferenssin tieteellinen ohjelma antaa kuvan tilastotieteen viimeaikaisesta kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä. Lisäksi konferenssi tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kohdata tilastotieteen huiput Suomen kamaralla.

Kokousavustajia tarvitaan

Järjestelykoneisto etsii kokousavustajia erilaisiin tehtäviin konferenssin ajaksi. Avustajat saavat tarvittavan koulutuksen ohella omakseen saman kokousmateriaalin kuin osallistujat sekä työasun. Avustajilla on myös ruokaetu. Avustajat voivat osallistua työtehtävien niin salliessa konferenssin sosiaaliseen ohjelmaan. Lisäksi avustajilla on tilaisuus seurata konferenssin tieteellistä ohjelmaa. Myös pieni korvaus (50 mk/h) maksetaan (myös koulutuspäivien ajalta). ISI:n Helsingin konferenssi tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua kansainvälisten kokouksien järjestelyihin. Jokaisen tilastotieteen opiskelijan kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen.

Avustajien tehtävät salipalvelut (esitelmätilaisuuksien puheenjohtajien ja puhujien avustaminen), neuvontapalvelut (konferenssia koskevan informaation jakaminen), mikrotukipalvelut, toimeenpanevan sihteeristön ja ISI:n hallintokoneiston avustaminen. Avustajat toimivat kahdessa vuorossa ja päivittäinen työaika on normaalisti n. 6 tuntia. Avustajiksi valittujen on sitouduttava osallistumaan avustajille järjestettäviin koulutustilaisuuksiin.

Vaatimukset Useimmissa tehtävissä tarvitaan englannin kielen taitoa. Myös muun kielitaidon omaavia henkilöitä tarvitaan. Ensiarvoisen tärkeätä on tulla toimeen erilaisista maista ja kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Avustajilta vaaditaan oma-aloitteisuutta ja palveluhalua — avustajilla on oltava valmiudet etsiä ratkaisu jokaiseen esiin tulevaan ongelmaan. ISI:n Helsingin konferenssista saa lisätietoja sen kotisivulta http://www.stat.fi/isi99 Ilmoittautumiset ------------------->>>>>>>>>>>>>>>


Tyyppiarvo 4/98

5

Tilastokeskus 12.00 TK:n yleisesittely: Tiedotuspäällikkö Virpi Viertola 12.20 Tutkimus TK:ssa: Tilastojohtaja Risto Lehtonen 12.50 Tilastollinen tutkimus- ja kehittämisyksikkö: Erikoistutkija Kari Djerf 13.45 Kahvitauko 14.15 Tilastokirjaston esittely Auditoriossa, jonka jälkeen tutustumiskierros kirjastoon Moodi kävi jo toista kertaa tänä vuonna tilastokeskuksessa ekskursiolla. Tutustumassa kävi 15 moodilaista sekä 12 tamperelaista opiskelijaa. Lisäksi molemmat opettaja-tutorimme olivat paikalla. Esitykset olivat mielenkiintoisia ja tarjoilut olivat mainiot. Kiitokset Harrille ja muillekin järjestäjille hyvästä ja valaisevasta ekskursiosta.

Uutisvuoto

ISI:n avustajiksi Ilmoittautumiset Kokousavustajan tehtävistä kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan assistentti Raija Löfgrenille (puh. 09 – 1734 2265) viimeistään 15.1.1999. Lisätietoja avustajan tehtävistä saa sekä Raijalta että konferenssin pääsihteeriltä Ilkka Melliniltä (puh. 09 – 1734 2720).

Toinen paikka, jossa Moodi vieraili tänä vuonna kahdesti, oli Yleisradion kolmosstudio, jossa nauhoitettiin Uutisvuotoja. Syynä uusinta vierailuumme oli jälleen rahantarve. Tällä kertaa 25 henkilön kasaaminen osoittautui yllättävän vaikeaksi. Onneksi saimmekin vahvistuksia Statistikasta. Kiitokset siis Maijulle ja Ainolle.


6

Tyyppiarvo 4/98

Tilastotieteen opiskelijoitten II valtakunnallinen yhteistapahtuma Gigaintegraatioristeily 15.-17.11.1998 Derivaatio Kuten kaikki varsin hyvin tietävät, ennen kuin pystyy integroimaan pitää oppia derivoimaan kunnolla.Tämä pakollinen alkuverryttely tuli hoidettua jo Suomen kamaralla, kun Kuppalan perinteikkäässä miljöössä isäntäväki Moodi kohteliaasti vetäytyi keittiön puolelle, turkulainen Statistika valloitti salin ja Joensuun Outliers jo nimensä velvoittamana miehitti idyllisen ja kooltaan sopivan eteistilan.

1) Laivan kunto

Viime vuonna MIR-97:llä k ä y n n i s t y n y t tilastoronttien retkeilyperinne poiki tänä vuonna Moodi ry:n kätilöimänä upean Gigaintegraatioristeilyn Silja Serenadella Helsingistä Tukholmaan.

Risteilyn virallinen osuus

Tehokkaan derivointiharjoittelun ja iltaa kohti enenevän virvokemäärän avulla suomalaiset statistikonplantut onnistuivat integroitumaan varsin mallikkaasti monenkirjaviksi sekaryhmiksi matkan varsinaisen tarkoituksen, Silja Serenaden tilastollisen kunnon määrittämiseksi.

Kalusto Useiden ammattitaitoisten, toisistaan riippumattomien testiryhmien saamat tulokset osoittivat muun muassa, että hyvin randomisoitu otos laivan peliautomaateista tuki kiistatta hypoteesia kaikkien koneiden voittoprosentin negatiivisuudesta, mikä oikein onkin Silja Linen kannalta. (Epävirallinen käytävähuhu tosin kertoi, että laivan ruletti tuotti tappiota risteilyn aikana, mutta koska tämä ajoittui ammattieettisten aktiviteettien jälkeiseen ajanjaksoon, jätettäköön se suuremmatta huomiotta.) Myös laivan molemmat pallomeret oli asianmukaisesti varustettu noin viidenneksellä keltaisia palloja. Katastrofivalmius Laivan henkilökunnan erityisestä toivomuksesta nämä Suomen tilastollisen tulevaisuuden erikoisiskuryhmät esittivät useita esimerkkitapauksia, joissa on suorastaan vitaalisen tärkeää hankkia paikalle välittömästi tilastollisen päättelykyvyn omaava henkilö. Tärkeimmiksi näistä havaittiin mm. kokonais-


Tyyppiarvo 4/98

7

vs osittaisuppoamistodennäköisyyden nopea estimointi heti pohjakosketuksen jälkeen, laaduntuottokyvyltään heikoimman osatekijän määrittäminen laivan ohjauskomponenteista jo kuudennen karilleajon jälkeen (otoskoko tosin herätti vilkasta keskustelua) sekä karaoke-emäntänä toimivan avoimen korkeakoulun hoitotieteen opiskelijan kataleptisen stressitilan laukaiseminen, varsinkin jos sen aiheuttajana on rästiin jäänyt tilastollisten menetelmien harjoitustyö. Kartoitusmielessä tutkittiin myös laivan henkilökunnan kyky estimoida tilastotieteilijöiden osuus kulloisestakin matkustajistosta, joka yllättäen osoittautui katastrofaalisen surkeaksi. Swedish Hash Erittäin positiivinen tulos taas saatiin tutkittaessa tulevien kvanttoreidemme ruokailutottumuksia, varsinkin epäterveellisen pyttipannun suhteen. Vain vajaat 15% risteilylle osallistuneista suhtautui positiivisesti ko. ruokalajiin. Tämä ryhmä koostui pääosin miespuolisista nuorehkoista henkilöistä, jotka olivat peräisin keskiluokkaisista kodeista ja viettäneet lapsuusvuotensa suurten tai keskisuurten kaupunkien esikaupunkialueilla. Viimeinen kysymys salaiseksi Viimeisen -ja visaisimman- ongelman aihe ja lopputulos äänestettiin yksimielisesti salaiseksi suljetulla lippuäänestyksellä. Tietojen julkistaminen katsottiin liian arveluttavaksi niistä riippuvan valtaisan taloudellisen edun vuoksi. Violetit voittoon Tiukan mutta tasaisen ryhmien välisen menetelmätehokkuuskilpailun voitti ryhmä Violetit, jonka jäsenistössä olivat mm. Statistikan nykyinen puheenjohtaja ja Moodin entisen puheenjohtajan henki.

Todellisuudessa voiton olisi kuitenkin ansainnut viereisessä kuvassa ahertava ryhmä!

2) Tutustuminen Ruotsalaisiin Kollegoihin Toisen puolen risteilyn virallisesta ohjelmasta muodosti maanantai-iltapäivään sijoitettu vierailu Tukholman yliopiston tilastotieteen laitokselle. (Tässä vaiheessa herättiin yleisesti kaipaamaan viime vuonna mukana olleita Åbo Akademin opiskelijoita.)


8

Tyyppiarvo 4/98 Opiskelumahdollisuudet Laitoksella tohtorandina työskentelevä Jukka Courander esitelmöi tilastotieteen opiskelumahdollisuuksista Tukholmassa eri korkeakouluissa ja tiedekunnissa, näissä käytettävistä opiskelumenetelmistä ja -välineistä. Moodin hallituksen jäsenet olivat kovin pahoillaan, että tuliaisiksi tuotuun materiaalipakettiin ei kuulunut yhtään 'Survo ja minä'-kirjaa. Opiskelijan näkökulma Tu k h o l m a l a i s i a opiskelijoita edustanut Christian Adersten piti yhtä valaisevan ja hyödyllisen esitelmän ruotsalaisesta opiskelujärjestelmästä, pääsykokeen luonteesta aina tenttiarvosteluun saakka, sekä kertoi hyvin värikkäästi paikallisen campusalueen opiskelijaelämästä moninaisine aktiviteetteineen. Tack för fint standar ...

Vapaa-aika Kulttuuri Vapaa-ajan viettämiseen risteilyaluksella oli tarjolla runsaasti virikkeitä. Tax-Free -ostosten ja lukuisien ravintoloiden antimien nauttimisen lisäksi tarjolla oli myös Irlantilaisen kansanperinteen esittelyä kulttuurinnälkäisille. Tämä spektaakkeli oli innoittanut myös Statistikan jäsenistön valmistelemaan oman Aura River Dance -laulu- ja tanssiesityksensä, jota parhaiten kuvaavat sanat vilpitön into ja tekemisen riemu.


Tyyppiarvo 4/98

9 Urheilu

Intoa ja riemua näkyi myös katetulle yläkannelle spontaanista haasteesta sukeutuneessa jalkapallo-ottelussa, jossa peliväline tuon tuostakin suorastaan hukkui salskeiden tilastotieteilijänuorukaisten lihaksikkaitten vartaloitten vyöryyn. Tämän verta, hikeä ja housunlahkeita vaatineen taiston niukan, mutta ansaitun voiton korjasi lopulta Moodin joukkue maalein 8-7. (Tässä yhteydessä on syytä oikaista sitkeästi elävä perätön huhu, ettäkö pelin viittä kantta alemmas kantautunut melske olisi vaatinut laivavahtien puuttumista asiaan. Vahdithan osuivat paikalle aivan sattumalta pitämään ansaittua tupakkataukoaan, ja hyvin ystävällisesti ja palvelualttiisti neuvoivat paikalla ollutta nuorukaista kuljettamaan tuliaisostoksensa hyttiin hyvään talteen, ettei mitään harhautuneita johtopäätöksiä kyseisten tuotteiden luvattomasta nauttimisesta laivan tiloissa pääsisi syntymään.)

Risteilyn kuvamateriaalia on ripoteltu jokapuolelle lehteä.

Tulevaisuus Teraintegraatio Risteilyn mieltä ja kehoa virkistävä vaikutus on tietysti arvo sinänsä, mutta sen lisäksi tehtiin useita lupaavia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Tukholmalaisopiskelijoiden Suomenmatka toteutunee hyvinkin pikaisesti, samoin kuin Moodin päiväretki Turkuun (mikäli järjestelytoimikunta ehtii toteuttaa suunnitelmansa annetun aikataulun puitteissa). Tärkein matkalla tehty päätös oli kuitenkin Outliersien puheenjohtajan lupaus Teraintegraation järjestymisestä Pohjois-Karjalan luonnonkauniissa maisemissa ensi keväänä.

Teran tunnelmia odotellessa, vielä kerran: Kiitos Moodilaiset!

Marja Siltala


10

Tyyppiarvo 4/98

Matematiikan- ja tieteenfilosofia, tilastotiede ja Maan ulkopuolisen älykkyyden etsiminen Tilastotieteilijä luo järjestystä kaaokseen, etsii rakenteita käsittämättömistä numerojoukoista ja ulottaa matematiikkaa kauas sen alkuperäisen käyttöalueen ulkopuolelle - joskus täysin vääristä syistä. Rakentaessaan mallia jollekin ilmiölle tilastotieteilijä on tieteen eturintamassa, haltuunottamassa aiemmin tuntematonta ja tekemässä siitä ennustettavaa. Mutta lisääkö tilastotieteilijä “tietoa” maailmasta? Todennäköisyyden käsite on erinomaisen tuttu tilastotieteilijälle; tilastolliset mallit nojaavat todennäköisyyskäsitteeseen. Tästä johtuen tilastotieteilijät ovatkin muita tiedemiehiä helpommin taipuvaisia ajattelemaan

rakentamiaan malleja instrumentalistisesti. Mutta monet muut tiedemiehet saattavat hyvän teorian rakennettuaan kuvitella - usein varsin heppoisinkin perustein - että heidän mallinsa ovat Todellisuuden kaltaisia (Tarkoitan Todellisuudella tässä yhteydessä sitä meille kaikille yhteistä ulkoista maailmaa, jossa me kaikki ilmeisesti elämme. Tästä voidaan kuitenkin kiistellä, enkä edes halua väittää sitä oikeaksi ajatukseksi, mutta se on mielestäni hedelmällinen lähtökohta). On esitetty, että Todellisuudessa on olemassa myoneja ja kvarkkeja, että evoluutio niminen voima ohjaa eliöiden kehitystä ja että kausaalisuus on Todellisuudessa, ei vain ihmismielessä. Kaikki nämä ovat kuitenkin mentaalisia konstruktioita, joitten yhteys aistihavaintoihin, ihmisen ainoaan (ja varsin vajavaiseen) väylään Todellisuuteen, on vähintäinkin epävarma.

Mikä on sitten matematiikan, vähiten “todellisen”, kontribuutio tähän kiistaan? Fysiikan voittokulkuhan perustuu matematiikan tavattomaan sovellettavuuteen mitä kummallisimpiin ilmiöihin. Tiede on jopa niin matematiikan läpitunkema, että mitä vähemmän tutkittavaan ilmiöön voidaan soveltaa matematiikkaa, sitä “epätieteellisempää” alan tutkimuksen ajatellaan olevan. Silti matematiikka ei ole mitään näkyvää, maistettavaa taikka haistettavaa. Matemaatikko on siis moderni ylipappi, ja tilastotieteilijä hänen saarnamiehensä - aina viemässä uskoa paikkoihin, joissa se ennen ei ole ollut. Matemaattisten olioiden olemassaolon tapa avaa kiinnostavia mahdollisuuksia. Jos ne ovat olemassa ihmisestä riippumatta jossain fyysisessä (?) paikassa (?) ne ovat myös mahdollisesti muittenkin kuin vain ihmisten löydettävissä. Mutta jos matematiikka on vain symbolien leikkiä ihmiselle lajityypillisellä tavalla, mistä juontaa sen valtava suksee? Jos oletamme että on olemassa Platonilainen ideoitten (matemaattisten olioitten) maailma ja että voimme tehdä sinne löytöretkiä sohvalta käsin, missä tämä maailma on? Selvästikään se ei voi olla kovin kaukana, koska voimme käydä siellä pikimiten huoneesta poistumatta. Toisaalta, jos se maailma onkin ympärillämme, läsnä kaiken aikaa mutta kuitenkin tavoittamattomissa tavallisilla aisteilla, se alkaa kovasti muistuttaa henkien läsnäoloa ja fantasiamaailmaa, jopa mystiikkaa. Pythagoras ei ole jäänyt vaille seuraajia matematiikan mystifioinnissa (Rudy Rucker: Mieli ja Îärettömyys). Napataanpa sieniä ja todistetaan seuraava lause! Jäljelle jää osoittaa, että matematiikka on symboleilla leikkimistä ihmiselle ominaisella tavalla. Kukaan ei (kai) ole väittänyt että on olemassa sanojen maailma, maailma jossa asuu pelkkiä sanoja kuin esimerkiksi “kettu”, “pagritsanuumi” taikka “työterveydenhuolto”. Kuitenkin käytämme näitä sanoja tavattoman näppärästi niitä toisiinsa yhdistäen erilaisia varsin rigidejä


Tyyppiarvo 4/98 sääntöjä noudattaen ilmaisemaan erilaisia asioita ja ilmiöitä, joita havaitsemme, emme havaitse taikka emme edes odota havaitsevamme. Silti emme pysähdy ihmettelemään, kuinka tavattoman tarkasti lause “kissa kiipeää puuhun” kuvaa Todellisuudessa tilannetta, jossa kissa näyttäisi kiipeävän puuhun. Matematiikka tuntuu unohtavan, että nuo ihmeelliset pienet äänteet ovat kantaneet meidät pois puitten juurilta ja avanneet meille koko planeetan. Matematiikka on varsin myöhäinen tulokas kulttuurievoluutiossa mutta käyttäytyy toki kuten nousukkaan kuuluukin - kuin omistaisi koko planeetan! Monet meistä tieteeseen positiivisesti suhtautuvista olemme nähneet “Contact”elokuvan, jossa vieras sivilisaatio lähettää Maahan alkulukuja (muistaakseni) ja tällä tavoin eroittaa itsensä maailmankaikkeuden taustakohinasta. Myös ihan elävässä elämässä ajatellaan näin; koko SETI-ohjelma perustuu ajatukseen matematiikan universaalista (kirjaimellisesti) luonteesta. Mutta matematiikan ihmiselle lajinomaisesta luonteesta johtuen koko touhu vaikuttaa silkalta haihattelulta; Aivan kuin että kaikkien muittenkin planeettojen asukkaat olisivat apinoitten jälkeläisiä ja puhuisivat

11 vähintääkin kelvollista englantia. Jos emme pysty kommunikoimaan edes oman planeettamme älykkäimpien edustajien (delfiinit, apinat, koirat, toiset ihmiset) kanssa, niin kuinka ihmeessä meillä voisi olla mitään edellytyksiä kommunikointiin täysin eri oloista saapuvien olentojen kanssa. Ihmiskunnan kohtalona on höristää korviaan täysin turhaan, mitään cocktail-kutsu ilmiötä ei voi esiintyä, kun emme edes tiedä mikä on viestintää. Naapurisivilisaatioiden viestit pyyhkivät ylitsemme kuin neutriinot, runsaslukuisina mutta vailla minkäänlaista vaikutusta. Ensimmäinen kosketus toisiin sivilisaatioihin tulee olemaan vahinko ja vain viisaus voi estää katastrofin. Toinen sivilisaatio on kuin tiikeri, täysin kykenevä tappamaan sinut ja samalla täysin käsittämätön ja saavuttamattomissa. Voimme vain yrittää jakaa saman maailmankaikkeuden. Perttu

Laitoksella tapahtuu

Moodi toimii

Uusi professori laitokseltamme

Vuosikokous

Yliassistenttimme Kenneth Nordström siirtyy tilastotieteen professoriksi Oulun yliopiston tilastotieteen laitokselle. Moodi toivottaa menestystä uusissa tehtävissä.

Uusi seminaarihuone

Laitoksemme tietokonehuone on muutettu seminaarihuoneeksi. Huoneen epävirallisena avajaistilaisuutena oli joulukahvitilaisuus, johon osallistui sekä henkilökuntaa että moodilaisia sankoin joukoin. Moodi kiittää tarjoilusta.

Eroon johdantokurssista

Uusien tilastotieteenopiskelijoiden ensimmäinen tilastotieteen kurssi on ensi vuodesta lähtien uudistettu “Tilastotiede käytännön tutkimuksessa”.

Moodi ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään Kuppalassa 21.1.1999 kello 18.00 alkaen. Kokouksessa valitaan Moodille hallitus vuodeksi 1999. Kaikki moodilaiset ovat tervetulleita!

Nimitttelyä

Moodi ry:n VT-puheenjohtaja Heikki Hyhkö on valittu Kannunvalajat ry:n hallitukseen vastuualueinaan ATK ja tiedotus.

Marttakerho

Moodin Martat ja Martit on herätetty henkiin viime tiistaina (15.12.). Toivottavasti leivonnaiset eivät palaneet pohjaan.


12

Akin valitut agitoinnit

Tyyppiarvo 4/98

- syksyn 1998 parhaat (?)

Mitkä olivat syksyn 1998 ykkösaiheet? - Tilastotiede ja jalkapallo, ainakin mitä minun syksyyni tulee. Näiltä kahdelta "elämää suuremmalta elämänalueelta" olen poiminut syyssadoksi muutaman maukkaan makupalan.

Lottopallot järjestykseen? Kovin paljon on meillä vielä ilmeisesti tekemistä tilastotieteen arvostuksen ja tuntemuksen kohottamiseksi, ainakin ns. kansan suurten rivien keskuudessa. Vai mitä tuumitte nimimerkin "Uskottavuutta Lottoon" kirjoituksesta Veikkaaja-lehden 49/1998 lukijapalstalla? Olen perinpohjin kyllästynyt Lottoon sen takia, että lottopallot eivät ole numerojärjestyksessä arvonnan alkaessa. Selitykseksi ei riitä valvojien kiire. Siihen ei voi kulua kauan, kun pallot pistää oikeaan järjestykseen vaikka heti arvonnan jälkeen, jolloin ne ovat valmiina seuraavana lauantaina. On reilu peli, kun näkee varmasti, ovatko kaikki 39 numeroa mukana arvonnassa.

Veikkaja vastaa asiantuntevuudellaan Veikkaus Oy:ssä on varmasti tilastotiede ja todennäköisyyslaskenta aivan riittävän hyvin hallussa, mutta samaa ei voi sanoa yhtiön julkaisemasta Veikkaajasta. Lehti vastaa edelliseen kirjoitukseen seuraavasti. Lottopallojen järjestyksestä alkuasetelmassa päättävät virallisen valvojat. Alkuasetelmalla ei ole mitään vaikutusta arvontatuloksen satunnaisuuteen. Monet lottoajat kyllä uskovat, että alussa numerojärjestyksessä olevat pallot eivät sekoittuisi tarpeeksi rummussa. jatkuu...

Huh, huh, mikä vastaus! Eivät viralliset valvojat päätä pallojen järjestyksestä, vaan arpovat tai jotenkin muuten satunnaistavat ne. Ja satunnaistavat nimenomaan sen takia, että systemaattisella alkuasetelmalla arvontatulos olisi harhainen eikä siis täysin satunnainen. Aivan loton alkuaikoina pallot muuten olivat järjestetyssä alkuasetelmassa. Tilastotieteen laitoksellamme kuitenkin huomattiin varsin nopeasti arvonnan harhaisuus ja asiasta huomautettiin Veikkaukselle, joka korjasi tilanteen. - Tuossa perinteisessä Lotossa rumpu pyörii niin hitaasti, etteivät pallot pääse sekoittumaan täydellisesti. Sen sijaan Viking Lotossa ja kaikissa muissakin TV:stä näkemissäni ulkomaisissa lottoarvonnoissa pallot sinkoilevat sellaisella vauhdilla ympäriinsä, ettei pallojen alkujärjestyksellä ole merkitystä lopputuloksen kannalta, kertoo lehtorimme Juha Puranen.


Tyyppiarvo 4/98

13 Suomifutista uljaimmillaan

Nittokoneen voimaa on ihasteltu Riihilahdella. S u o m a l a i s e n kangasmetsän aluskasvillisuutta on kannustettu puskemaan esiin, Kanerva onkin viihtynyt hyvin niin kosteilla kuin kuivillakin ruohoalustoilla aina keskieurooppaa myöden. Hedelmällistä k a s v u a l u s t a a futiskulttuurille on löytynyt myös sammalenpehmeiltä lehkosoilta vaikka Turpeiset mättäät vaikeuttavatkin kasvua. Keskieuroopan jalkapallotaivaalla on havaittu, jopa töyhtö ja hyypiä, joita havaittiin 90-luvun alussa vain kymiläisessä maalaismaisemassa. Kukapa on näin runollisesti kuvaillut (eräässä saamassani sähköpostiviestissä) kulunutta Suomen jalkapalloilun menestysvuotta 1998? Tuo runoilija en siis ole minä, joten nyt tuli sekin todistetuksi, etten ole aivan ainoa pyöreän pallon potkusta pimahtanut! Kirjoittaja on kansantaloustiedettä opiskeleva Topi Miettinen. Topista sen verran, että yhdessä toisen valtsikalaisen Taro Korhosen kanssa pojat olivat vuonna 1997 töissä Suomen Jalkapalloliitossa vetämässä liiton 90vuotisjuhlavuoden mitä moninaisimpia nuorisotapahtumia. Hyvä Topi, futishenkeä löytyy!

Risteilyt rules! Moodin sekä muiden Suomen tilastotieteen opiskelijoiden lisäksi risteilyreissuja harrastavat näköjään myös englantilaiset jalkapalloilijat. Oheinen Wimbledonin managerin Joe Kinnearin sutkautus on poimittu jostain netistä. Mainittakoon, että Wimbledon on tarkan talouden pikkuseura, kun taas toinen Lontoon Valioliiga-seura Chelsea on yksi suurimmista rahassa rypijöistä. Meanwhile, opposite number Joe Kinnear has set his sights on a place in Europe after the quarter final success over Chelsea. Kinnear quipped: "The only time we reach Europe is by ferry to get some duty free. We have a way to go but a cup competition is our only real chance." Manageri Joe Kinnear joukkueensa Wimbledonin voitettua Chelsean Englannin Liiga-Cupin puolivälierissä.

Muuta mukavaa Sen verran vielä omista kuulumisistani, että tuossa joku aika sitten rymysin ullakolla ja löysin raamatun alkuperäisen kappaleen. - Se oli mukavaa. Aki Niemi


14

Moodin pikkujoulut -98

Tänä jouluna tulee luoksemme, musta pukki. Rekeä vetää silloin, vikkelä ristilukki. Reessä ei ole, lapsille yhtään lelua. Vaan koteihin tuodaan, itkua ja melua. Hähhähähhähhäää. Joulumuori vaihdettu, silikoni-hutsuun. Kiltit tytöt eivät, vastaa pukin kutsuun. (Ah) Pukki pian ovellesi kolkuttaa, KOVASTI. Korkealle puuhun hirtetty on, kylän rovasti.

Jätä tänä vuonna pukki, pakkaseen pihalle. Ja iske veitsi ja haarukka, sianlihalle. Joulun tunnelma on, vilpitön ja iloinen. Onhan oikea pukkikin, yli satakiloinen.

Tyyppiarvo 4/98

Paha pukki hävittää juhlamielen, eikä pröystäilyn Suippukorvat kaukaa kuulee, piereskelyn ja röyhtäilyn. Älä siis päästä tuota pukkia, ovesta sisään. Silloin lapsesi takertuisivat, Perkeleen nisään.


Tyyppiarvo 4/98

Kaikille pulskaa joulua. Älkää ajatelko koulua. Sitäkin lihavampaa uutta vuotta. Älkää uskoko vaakaa suotta.

Arto Ihrapukki Tortuista saamme kiittää Sonjaa ja Annukkaa, pipareista Samia ja puurosta Niklasta ja Heidiä.

15


4

Tyyppiarvo 4/98

2 Päälöpinä 3 Etä-Puhis 4 ISI 5 Tilastokeskus 5 Uutisvuoto 6 Gigeraatio 10 Älykkyyden etsiminen 11 Laitoksella tapahtuu 11 Moodi toimii 12 Akin valitut agitoinnit 14 Pikkujoulut

Tyyppiarvo 4 / 1998