Page 1

Tyyppiarvo

TYYPPIARVO 3/09 | Moodin virallinen 채채nenkannattaja | 25. vuosikerta - 81. numero


Tyyppiarvo 3/09

Pääkirjoitus Jani Miettinen

TYYPPIARVO 3/09 Moodin virallinen äänenkannattaja 25. vuosikerta - 81. numero

Tyyppiarvon toimitus koki muutoksia kesän aikana. Lehden toinen päätoimittaja, Laura Blomqvist, pääsi opiskelemaan psykologiaa Turun yliopistoon ja täten joutui jättämään päätoimittajuuden kesken kauden. Lauran kuulumisia Turusta voit lukea Tyyppiarvosta, kun Laura lupasi kirjoittaa Turkupalstaa lehteen. Onnea vielä kerran Lauralle sisäänpääsyn johdosta!

http://blogs.helsinki.fi/moodi-ry/ Päätoimittaja: Jani Miettinen Toimittajat: Jussi Tervola Eija-Leena Koponen Tuuli Levänen Laura Blomqvist Saara Muukkonen Sini Tiainen Mari Arasola

Tilastotiede sai tänä vuonna melkoisen kasan uusia fukseja. Heistä yhdeksän vastasi fuksiesittelyn kysymyksiin ja esittelemmekin heidät koko lukijakunnalle tässä lehdessä. Esittelyssä selviää mm. kuka omistaa Nokian osakkeita 0,000012% ja kuka on käynyt soutamassa kylpyammeella Trondheimissa, Norjassa. Moodi sai kieltämättä riveihinsä uusia tulevaisuuden toivoja.

Valokuvat: Eija-Leena Koponen Saara Muukkonen Laura Blomqvist Jussi Tervola Jani Miettinen

Paljon puhuttu yliopistouudistus ja sen mukana tulevat muutokset astuvat voimaan 1.1.2010. Monelle on epäselvää mitä muutoksia tämä tuo ja miten yliopistouudistus vaikuttaa tilastotieteen opiskelijoihin. Siksi Tyyppiarvon toimitus otti selontekoa yliopistouudistukseen ja sen vaikutuksiin.

Ulkoasu: Jani Miettinen

Jos kärsit kaamosmasennuksesta, käännä sivulle 8. Tuuli Levänen kertoo omakohtaisia kokemuksia lähijunaliikenteen ratkiriemuisesta arkipäivästä, jotka varmasti piristävät päivääsi. Uudet junakohtaamiset paljastavat mm. VR:n asiakaspalvelun todellisen ”paneutumisen” asiakastyytyväisyyteen.

Taitto: Jani Miettinen Jussi Tervola Painopaikka: Picaset Oy, Helsinki, 100kpl

Syksy on kohta ohitse ja pian voimme alkaa laskemaan öitä jouluun. Toivotan koko lukijakunnalle hyvää pikkujoulukautta ja sekä opiskeluintoa!

3


Tyyppiarvo 3/09

Puheenjohtajan palsta

Sisällysluettelo

Eija-Leena Koponen

Pääkirjoitus.......................................................3

Moodin fuksiaisiin uskaltautui kaksi Matlun puolen opiskelijaa. Kumpikaan ei ollut fuksi, mutta oli mukavaa, että hekin uskaltautuivat värikkääseen joukkoomme. Toisen mielestä oli mukava löytää “omansa”. Matematiikan hallitessa Kumpulassa, tilastotieteen opiskelua joutuu kutsumaan melkein-matikaksi. Minusta ajatus oli hassu kunnes aloin miettimään asemaamme valtsikassa. Onko kukaan koskaan kuullutkaan Moodista? Ainakaan rivijäsenet? Jos ovat, niin stereotypia on vahva: omissa oloissaan viihtyviä kummajaisia tai sittenhän oli NE tilastotytöt jonain vuonna.

Puheenjohtajan palsta......................................4 Herra tutkimusharjoittelija.................................5 Yliopistouudistus...............................................6 Junakohtaamisia vol.2......................................8 Turkupalsta.......................................................9 7-ottelu Eläintarhankentällä 18.7.2009...........10 Karavaanarit matkalla.....................................12

Ehkä asia on vaivannut minua pidempäänkin, sillä olen pyrkinyt tekemään tuttavuutta kaikkien järjestöjen ja tahojen kanssa. Tänä vuonna yhteistyötä onkin tehty vähän joka suuntaan ja näkyvyyttä on saavutettu ainakin pikkiriikkisen enemmän. Matrixin kanssa ollaan järjestetty laitoskahvit keväällä ja syksyn alkajaisiksi oltiin myös jakamassa fukseille mehua. Puheenjohtaja nakituksineen on osallistunut kaiken maailman yliopistouudistuskokouksiin ja pitänyt meteliä puheenjohtajien kokouksissa. Olemme olleet järjestämässä myös SOS-sitsejä, jotka perinteisesti olivat sos-alkavien tieteiden sitsit, mutta yliopistouudistuksen tuodessa uuden laitoksen ja kokoonpanon, johon mekin kuulumme, pyysivät sosiaalitieteilijät meidät mukaan. Kesän aikana tehtailtiin myös uudet nettisivut, joten tiedon kulun pitäisi olla helpompaa ja sujuvampaa.

Fuksiesittely 2009...........................................14 Tyyppiarvo 10 vuotta sitten.............................18 ”Miksi” is ”why” in finnish.................................19

Moodin uudistuneet nettisivut on avattu osoitteessa: http://blogs.helsinki.fi/moodi-ry/

Vielä kun saataisiin pari vaihto-opiskelijaa mukaan, niin soppa olisi valmis. Nakitan tämän homman seuraavan puheenjohtajan tehtäväksi!

4


Tyyppiarvo 3/09

Herra tutkimusharjoittelija Jussi Tervola

Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa sairausvakuutuksen yksityisen terveydenhuollon sairaanhoitokorvausten suuruutta (€/asukas) selittäviä kunnan ominaisuuksia. Lisäksi kiinnitetään erityisesti huomiota sairaanhoitokorvausten ja julkisen terveydenhuollon kulujen yhteyteen. Lokakuun puolessa välissä kirjoitin taas kerran gradututkimukseni tavoitteen. Näiden viiden kuukauden aikana olen kirjoittanut sen ehkä neljään otteeseen. Enää se ei luultavasti ja toivottavasti muutu. Kuukauden päästä tutkielma pitäisi olla suurin piirtein paketissa, kun työsuhde loppuu. Kaikki alkoi puoli vuotta sitten, kun etsin oman alan kesätyöpaikkaa. Lähetin kesätyöhakemuksia sinne tänne eri tutkimuslaitoksille. Yliopiston harjoittelumäärärahan olin käyttänyt jo viime syksynä, joten siitä ei olisi haussa apua. Tulin kysyneeksi graduharjoittelupaikkoja laitoksemme professorilta Risto Lehtoselta. Hän kertoi vähän ajan kuluttua, että eiköhän paikka löydy joko Kelalta tai Tilastokeskukselta. Toukokuun alussa paikka varmistui sitten Kelan tutkimusosastoksi, jossa tekisin gradua kokopäivätyönä kuusi kuukautta. Tämä oli tietysti erittäin hyvä diili (varsinkin) itseni kannalta: saisinhan tästä sekä harjoittelupalkkaa, että opintopisteitä sitten joskus, kun paperi olisi valmis. Ainoa huono puoli olisi, että ”opiskelutoiminta” syksyllä jäisi sitten vähän vähemmälle, mutta ehkä viikonloput riittäisivät.

Jussi Tervola työskentelee tutkimusharjoittelijana Käpylässä Kelan työpisteellä.

kerätä aineisto. Keräsin sitä Tilastokeskukselta ja Kelalta tietopyyntöinä ja suoraan netistä. Aineisto muokkaantui aika pitkään ja viime viikollakin pyysin vielä lisää muuttujia. Tilastokeskuksen muuttujissa oli jonkun verran puuttuvuutta, josta osaa ratkaistiin imputoinnilla. Imputoinnista tulikin sitten melko iso osa gradua. Gradua ennen en ollut juurikaan tutustunut tilastotieteen tietokirjallisuuteen, mutta nyt lainasin Kumpulan tiedekirjastosta kolme tilastotieteen ”klassikkoteosta” 80-luvulta. Näistä yksi koski imputointia ja pari muuta robustia tilastotiedettä, jota voisi sanoa graduni toiseksi päämenetelmäksi.

Nyt on viisi kuukautta Käpylän työhuoneessa istumista takanapäin ja yksi jäljellä. Aika on kulunut erittäin nopeasti, niin kuin yleensä on tapana taivastella. Tekemistä on riittänyt. Tämänkin jutun joudun nyt kirjoittamaan työajan ulkopuolella, toisin kuin syksyllä Helsingin kaupungin palveluksessa. Nyt voisin kertoa Tyyppiarvon lukijoille vähän tarkemmin, mitä teen siellä työhuoneessa päivät pitkät.

SAS:sia olen pyöritellyt aika paljon näiden kuukausien aikana, joten siitä ohjelmasta on oppinut paljon uutta. Sen lisäksi olen käyttänyt aikaa opetellakseni lukemaan tilastotieteen kirjallisuutta, joka on usein aika hankalaa. Tutkimustyö kahdeksan tuntia päivässä on myös aika raskasta, joten lepuutan aivoja satunnaisesti Facebookilla, Messengerillä, musiikilla ja tietenkin päivittäisillä ruoka- ja kahvitauoilla. Ehkä keskimäärin joka kolmas viikko järjestetään gradukokous kahden ohjaajani kanssa, jolloin saa sitten virikkeitä jatkoon. Nyt odotan sitä hetkeä, kun valmis gradu on käsissäni ja urakka on ohi. Sitten on vielä ainakin vuosi opiskeluja jäljellä, joten ehtii nauttia siitä opiskelijaelämästäkin vielä.

Aluksi hanketta suunnitelleet tutkijat ehdottivat minulle aihetta, jonka sitten otin vastaan. En ollut lainkaan perehtynyt Suomen terveydenhuoltojärjestelmään tätä ennen, mutta nykyään olen aika hyvin perillä siitä. Työn alettua ensimmäinen tehtävä oli

5


Tyyppiarvo 3/09

Yliopistouudistus

-Se vahvistaa yliopistojen oikeudellista asemaa -uudistaa johtamisjärjestelmää ja taloushallintoa sekä -muuttaa koko henkilöstön palvelussuhteet yhtenäisesti työsuhteiksi.

http://www.helsinki.fi/yliopistouudistus/yo_uudistus.html

Eija-Leena Koponen

Oikeudellisen aseman vahvistaminen tarkoittaa, että yliopistoille taataan laissa oikeuskelpoisuus. Oikeuskelpoisuus taas tarkoittaa, että henkilöllä on omistusoikeus ja vahingonkorvausvelvollisuus, niin kuin jokaisella suomalaisella henkilöllä. Yliopisto saa siis omistaa asioita, esineitä ja patentteja, ja se on myös vastuussa niistä.

lee olemaan kaksi suurlaitosta edellisen kymmenen sijaan. Tilastotiede - mitä meille käy?

Matematiikan laitos, Rolf Nevanlinna -instituutti ja tilastotieteen laitos yhdistettiin yhdeksi matematiikan ja tilastotieteen laitokseksi vuoVaikka valtiolla on “Yliopistot aloittavat uuden lain mukaisen den 2004 alusta. Yliopistouudisyhä edelleen pää- toimintansa 1.1.2010.” tuksen jälkeen tällainen fuusiolaitos ei ole mahdollinen, joten vastuu yliopistojen rahoituksesta, sen valta heikkenee. Yliopistot saavat vuoden 2010 alusta tilastotiede jatkaa oppiaineena tehdä muista yliopistoista riippumattomat suunnitel- Valtiotieteellisessä tiedekunnassa Sosiaalitieteiden mat toimintansa kehittämiseksi. Niillä on myös oi- laitoksella sekä matemaattisluonnontieteellisessä keus harjoittaa elinkeinotoimintaa. ”Päätehtäviensä Matematiikan ja tilastotieteen laitoksella. Yhteistyötä toteuttamista tukevaa elinkeinotoimintaa” niin kuin on tarkoitus laajentaa muihinkin tiedekuntiin tulevaiyllä mainituilla sivuilla todettiin. Valtion antamat rahat suudessa. jaetaan noudattaen ennalta määrättyä mallia, jossa Opiskelijan elämässä tämä ei varmasti näy ainakaan otetaan huomioon yliopiston perustehtävät (opetus ensimmäisten vuosien aikana - opetus on yhä hajalja tutkimus) sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen. laan kahdella kampuksella, ja vaikka U37:ssa hieno Matematiikan ja Tilastotieteen laitoksen kyltti onkin, Tarvitaan siis osaavaa henkilökuntaa johtoportaisiin henkilökunnan tavoitat Kumpulasta. jakamaan ja hallinnoimaan oikeudenmukaisesti. Yliopistolakiin onkin kirjattu pykälä, jossa sanotaan, että yliopiston hallituksen (eli konsistorin) jäsenistä vähintään 40 prosenttia tulee olla yliopistomaailman ulkopuolelta. Suomeksi sanottuna elinkeinoelämän taitajia ja kokeneita johtajia. Johtojärjestelmän uudistaminen tekee yliopistosta työnantajan valtion sijaan ja virkasuhteet muuttuvat työsuhteiksi, jolloin esimerkiksi professoreilta poistuu nykyinen hallintovelvollisuus. Yliopistot aloittavat uuden lain mukaisen toimintansa 1.1.2010. Helsingin yliopistossa yliopistouudistus toi myös laitosuudistuksen, jolloin taloudellinen vastuu keskittyy suuremmille yksiköille. Laitoksen vähimmäiskooksi annettiin viiden miljoonan budjetti ja/tai 10 professuuria. Esimerkiksi Valtiotieteellisessä tu-

Matematiikan ja tilastotieteen laitoksen kyltti on edelleen paikallaan Unioninkatu 37:ssa, mutta henkilökunnan tavoitat Kumpulasta.

6


Tyyppiarvo 3/09

Toisaalta muutoksen myötä opiskelijoiden vaikutusmahdollisuudet muuttuvat. Tähän asti Matematiikan ja tilastotieteen laitoksen johtoryhmässä on istunut yksi opiskelijajäsen (+varajäsen) kolmivuotiskauden ajan, joka on valittu lähinnä sopuvaaleilla. Nyt vaalit järjestetään opiskelijoiden kohdalla avoimena HYY:n puolesta, ehdokkaaksi asetutaan jäsen + varajäsen pareina ja äänestys tapahtuu sähköisesti marraskuun puolivälissä. Ensi vuonna valtiotieteellisen opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua ainakin Sosiaalitieteiden laitoksen laitosneuvostoon kaksivuotiskaudelle - jos paikkoja riittää. Kolmikannan mukaan paikkoja on 5 professoreille, 5 muulle henkilökunnalle ja 5 opiskelijajäsenille (+varajäsenet). Oppiaineita uudella laitoksella tulee olemaan seitsemän.

”Vuoden 2010 alusta tilastotiede jatkaa oppiaineena Valtiotieteellisessä tiedekunnassa Sosiaalitieteiden laitoksella sekä matemaattisluonnontieteellisessä Matematiikan ja tilastotieteen laitoksella.”

Uuden laitoksen ison koon myötä laitosneuvoston kokoukset tulevat muistuttamaan enemmän tiedekuntaneuvoston kokouksia: käsiteltävistä asioista on valmisteltu etukäteen perusteelliset esitykset ja ne hyväksytään kokouksessa. Kysymys onkin: mitkä elimet valmistelevat nämä esitykset ja onko opiskelijoilla mahdollisuutta lähteä mukaan oppiainekohtaisiin työryhmiin, jos sellaisia edes muodostetaan. Muista siis seurata tilannetta ja äänestä mahdollisissa vaaleissa HYY:n nettisivuilla 15. ja 16.11!

7


Tyyppiarvo 3/09

Junakohtaamisia vol.2 Tuuli Levänen

Junissa sattuu ja tapahtuu. Todella. Olen siis ehtinyt jo useamman vuoden käyttää minulle niin rakkaaksi muodostunutta kulkuneuvoa: junaa. Matkaseurakseni olen saanut jos jonkinmoista maanmatkaajaa ja vitsanvääntäjää. Olen usein toiminut junapsykologina, tyylikonsulttina ja suhdeneuvojana, sekä tahtomattanikin kuullut kuinka Pera sai Marjolta hiivasienen (vai päinvastoin) ja kuinka 16-vee Pindeä pelottaa, vaikka esitteessä sanottiin, että se bussi menee sinne koululle MUT entä, jos se ei menekään? Tai jos joku sanoo jotain vihaista, vaikka se bussikuski tai joku koulusta. Olen myös joutunut tanssi tuomaroimaan (hieman vastentahtoisesti) erään rehevähkön naisen innokkaita lantion ketkautuksia ja jonkinasteisia tanssiliikkeitä puolitäydessä junassa..

mon tiedustelu kuskille: ”Onko jokin hätänä?” Johon kuski vastasi ”Ei täs oo mikkää hätänä, (tauko) juna ku ei vaan kuluje.” Olen päässyt junien (ja matkustajien) kanssa kosketuksiin myös kesätöideni parissa asiakaspalvelijana VR:n puhelinpalvelussa. Mieleeni on jäänyt eräitä mielenkiintoisia asiakkaita näiltä ajoilta. Kerran olin tekemässä eräälle asiakkaalle autopaikkavarausta ja jouduin tarkentamaan vielä rekisterinumeroa: ”Anteeksi sanoitteko PYI? Pee niin kuin Pekka?” Johon asiakas: ”Eiei, kyllä minä tarkoitin bee niin kuin patonki.” Niin. Aivan. Toisen kerran tiedustelin eräältä rouvalta minkälaisesta autosta mahtaa olla kyse, kun rouva vaan suuna päänä selitti autopaikkavaraustaan. Vastaukseksi sain: ” No sellainen punainen.” Erään kerran yhteyskeskukseen soitti hätääntynyt nainen, joka oli onnistunut unohtamaan kissansa junaan. KISSAN!

Erään kerran samaan vaunuun kanssani nousi muuan jo pidemmän hetken alkoholin vaikutuksen alla elänyt kadunkulkija. Syksy oli päivän mittaan muuttunut talvisemmaksi ja ukko istahti käytävän toiselle puolelle ja kaivoi kapsäkistään (lue: muovipussi) tuliterät nahkarukkaset ja lämpöisen tupsupipon, jotka hän vaihtoi rehvakkaasti hintalaput repien päälleen. Ukko luultavasti kiinnitti huomiota vilpoiseen varustukseeni ja huomaavaisesti tarjosikin minulle ylimääräiseksi jäänyttä punaista lippalakkiaan. Kieltäydyn kohteliaasti, sillä katsoin lakin olevan epätyylikäs sen hetkisen asuni kanssa ja ehkä se oli myös hieman hmm.. epäpuhtaan oloinen. No ukkopa nousi siis ylös ja tarjosi ystävällisesti lakkiaan myös muille osastolla istuville. Hetken kuluttua ukko palasi (ilman lakkia!) ja kaiveli lisää kapsäkkiään ojentaen minulle, mitäpä nyt muutakaan kuin ruukkukasvin! Kieltäydyin kohteliaasti tästäkin ja ukko huuteli jälleen junassa sattuisiko jollakulla muulla olemaan käyttöä ruukkukasville. Lopulta hän lykkäsi kasvin ruukkuineen erään pojan käteen ja käski viemään tyttöystävälle. Ukko kaiveli myös lisää tavaraa pussistaan pojan syliin. Poika jäi hämmentyneenä istumaan ruukku kädessään ukon poistuessa varsin tyytyväisenä junasta.

Yksi moneen kertaan naurattaneita tapauksia on rakkaan kollegani englanninkielinen puhelu, joka hänen piti ohjata ulkomaanvarauksien linjalle: ”Just a second, I turn you on.” Vastapuolen mies oli rämähtänyt nauruun toisessa päässä ja kollegani sulki kiireesti linjan. Että sellaista puhelinpalvelua.. Lämpöä syksyyn ja muistakaa käyttää junia sekä heijastinta!

Kerran junan seistessä asemalaiturilla jo yli 20 minuuttia myöhässä, kuului kaiuttimien kautta valvo-

8


Tyyppiarvo 3/09

Turkupalsta Laura Blomqvist

Niin siinä vain kävi. Muutin Turkuun. Onneksi sentään melko hyvästä syystä: opiskellakseni psykologiaa. Muuten siinä ehkä olisikin selittelemistä, miksi helsinkiläinen tänne lähtisi tai miksi moodilainen jättäisi Moodin.

kerroksen ylempänä. Harvemmin olen joutunut tuonne ylimpään kerrokseen kipuamaan. Yksi näistä kerroista oli kuitenkin silloin, kun menin tapaamaan naista nimeltä Eila Seppänen. Eila on kuuluisa tilastotieteilijä Turussa. Hän hallitsee meitä yhteiskuntatieteellisen opiskelijoita omalla kummallisella tavallaan. Hän vastaa meidän kulkuavaimista ja atk-luokkien käytöstä. Vähintäänkin raippa heiluu, jos tulostat jotain ylimääräistä tai joku tulostus ei olekaan kaksipuolinen. Eila on niin uskollinen tehtävälleen, että on kaikessa särmäkkyydessään päässyt ilostuttamaan meitä opiskelijoita sitseillä laulettaviin lauluihinkin.

Hiljalleen olen kuitenkin alkanut kotiutua tähän kauniin ja ruskean Aurajoen varrella sijaitsevaan kaupunkiin. Elämä Turussa poikkeaa Helsingistä kyllä vähintäänkin muutamilla tavoilla. Ensinnäkin täällä puhutaan kamalaa kieltä. Olen yrittänyt etsiä sanakirjaa turku-suomi-turku, mutta toistaiseksi en ole löytänyt. On kyllä kumma, jos sellaista opusta ei olla tehty. Tuollaisen kirjan myyntiluvut voisivat huimata päätä. Toiseksi täällä kuljetaan pyörällä. Kyllä, sinua ei voi sanoa turkulaiseksi, jos et omista pyörää. Ja sillä pyörällähän sitten ajellaan, kesät ja talvet, päivät ja yöt. Baariinkin mennään pyörällä. Yritä siinä sitten olla korkkareissa. Myös opiskelijan elämä poikkeaa Turussa helsinkiläisen opiskelijan elämästä. Uusi yliopistoni on useita kertoja pienempi kuin Helsingin yliopisto, ja tämä kyllä näkyy arjessa niin hyvänä kuin pahanakin. Esimerkiksi, opiskelijanumerolla ei ole täällä niin väliä. Proffat ja muu väki tunnistavat opiskelijoita yllättävän paljon nimillä. Se tuntuu jopa kivalta. Toisaalta, voisin ampua meidän tietokoneemme ja kirjastomme kuuhun. Koneita on vähän ja kirjastosta saa kirjoja vain kahden viikon laina-ajalla (jos nyt edes sattuu oikeita kirjoja olla vapaana!).

Käydessäni tilastotieteen laitoksella olen sivusilmällä vilkaissut Statistikan huoneeseen. Ihan mukiinmenevän näköistä porukkaa siellä pyörii. Henkilökohtaisesti en heitä vielä tunne, mutta he tuntuvat olevan kovin ylpeitä pienestä ja aktiivisesta järjestöstään. Eikö kuulostakin tutulta, Moodi? Lisäksi Statistika riemuitsee tänä vuonna siitä, että Indexin (eli paikallisen Kannunvalajien) hallituksessa on kaksi statistikkoa. Toinen heistä on jopa puheenjohtaja. Vaikka Turku onkin Turku, kyllä täällä kelpaa opiskella. Opiskelijaelämä on vilkasta ja kaupunki on muutenkin viihtyisä. Turkulaisetkin ovat ihan mukavaa kansaa, kunhan heihin oppii tutustumaan. Pakko myöntää, että välillä on kyllä ikävä Helsinkiä, mutta ajoittain saatan olla yllättävänkin fiiliksissä Turusta. Siltikin, kun joku turkulainen tulee kysymään: ”Olek sää Hesast vai?”, vastaan: ”Ei, mä oon Helsingistä.”

Turun yliopistossa psykologia ja tilastotiede kuuluvat samaan tiedekuntaan: yhteiskuntatieteelliseen. En siis pääse pakoon juuriani. Paikalliseen tilastotieteen ainejärjestöön Statistikaan törmäsin ensimmäistä kertaa fuksisuunnistuksessa. Rasti oli loistava. Sieltä sai ostaa kaljaa ja nakkeja! Tietenkin yritin myös hyödyntää tilastohistoriaani ja kerjäsin lisäpisteitä vanhana moodilaisena. Rastin lopputulos jäi tuntemattomasta syystä melko epäselväksi, mutta nakit olivat ainakin hyviä (ehkä se kaljakin).

Opi turun murretta = Opi Turu murret Miten ikävää! = Niimpalkauhia! Big Mac = Hesen kerrari Paljonko kello on? = Ei sul tiätenkä kello o? Onko täällä vessaa? = Ei tääl vessaa missä ol? Haluisitko tulla käymään mun luona? = Tulisik mun tykö kylä? Jotain sille pitäisi tehdä = Kyl maar sille jottai tarttis tehrä Viisi vuotta sitten = Viis vuatta takaperi Saisinko menun? = Onk mittä ruakka? Tuolla on joukko ulkomaalaisia turisteja pulassa = Noi molotta jottai viarast kiält. Mennä äkki pois. Tule, kun ehdit = Tuls sitkus kerkkit Pidätkö minusta? = Tykkäks sää munst?

Tilastotieteen laitos sijaitsee samassa rakennuksessa psykologian laitoksen kanssa, vain muutaman

9


Tyyppiarvo 3/09

7-ottelu Eläintarhankentällä 18.7.2009 Vuoden 2009 Moodin 7-ottelu käytiin viiden ottelijan voimin. Tänä vuonna otteluun saatiin kaksi ulkopuolista vierailijaa: Jaakko Jääskeläinen TKK:lta ja Janne Salonen Lääketieteellisestä tiedekunnasta. Sisältääkö teekkareiden aamupuuro muutakin kuin voisilmän ja onko lääkisläisten suonissa kiellettyjä aineita? Sini Tiainen

Perinteinen Moodin seitsenottelu käytiin 18.7 Eläintarhan kentällä aurinkoisessa säässä. Paikalla oli viisi kilpailijaa, joista suurin osa oli tullun lämmittelemään ja venyttelemään jo hyvissä ajoin ennen kilpailun alkua. Katsojia ei hienosta säästä huolimatta valitettavasti paikalla ollut, vaan vain tilastoneiti oli kirjaamassa tuloksia muistiin. Seitsenottelu aloitettiin korkeushypyllä ja tyylien kirjo oli valtava. Perinteisen tavan lisäksi näimme muun muassa tiikeriloikkia ja teräsmieshyppyjä. Lopulta Juhan teräsmiesloikat osoittautuivat parhaimmaksi hyppytavaksi, tuloksena 152 cm:n ylitys. Myös 100 metrin aidoissa Janin alkuvauhti näytti riittävän ykköstulokseen, mutta Janne kiilasikin ohi ajalla 18,17 ja siirtyi kilpailussa kärkeen. Aitojen jälkeen nähtiin ehkä päivän mielenkiintoisin laji, keihäänheitto, joka on tunnetusti hyvin tekniikkaherkkä laji (tämänhän tietää kuka tahansa Tero Pitkämäen viime kesän rypemistä seurannut penkkiurheilija). Kilpailijat suorittivatkin lajin hyvin eritasoisin tuloksin. Jo ennen

lajin aloittamista oli monille selvää, kuka veisi kotiin suurimman pistesaldon, ja niinhän siinä kävi, että keihäänheittoa harrastunut Juha viskasi pisimmäin heiton, lähes 49 metriä. Taukoja ei paljon pidelty ja seitsenottelu jatkui heti perään pituushyppypaikalla. Pituushyppy osoittautui tasaisimmaksi lajiksi; kaikkien kilpailijoiden parhaat hypyt vaihtelivat 4,19 m ja 4,70 m välillä. Suurin takaisku sattui Janille, joka hyppäsi yli viisi metriä, mutta astui hyppynsä yli. Yli viisimetrinen loika kuitenkin osoitti, ettei Janin viime kevään hyppytreeni ollu mennyt hukkaan. Ensi kesänä 5 metrin ylitys nähdään toivottavasti puhtaana suorituksena. Neljän lajin jälkeen Janne oli hienoisessa johdossa, mutta eivät Juha ja Janikaan olleet kaukana takana. Myös 200 metrin jälkeen sijoitukset pysyivät samoina, vaikkakin Jani pyyhälsi matkan parhaimmalla ajalla (26,76) ja aloitti loppukirin kohti kärkeä.

Vuoden 2009 Moodin 7-ottelun ottelijat: Janne Salonen, Juha Häkkinen, Jani Miettinen, Jaakko Jääskeläinen ja Mikko Saarelainen

10


Tyyppiarvo 3/09 Juha Mikko Janne Jani Jaakko Häkkinen Saarelainen Salonen Miettinen Jääskeläinen Korkeushyppy 152cm

105cm

146cm 146cm

135cm

pisteet

644

180

577

577

512

100 m aidat

20s

22s

18s

18s

18s

pisteet

296

108

471

454

437

Keihäänheitto 48,59m 20,58m

40,89m 33,89m

37,99m

pisteet

833

300

685

629

Pituushyppy

443cm

419cm

447cm 470cm

470cm

pisteet

411

352

421

479

479

200m

28s

32s

27s

26s

29s

pisteet

562

332

691

732

512

Kuulantyöntö

10.93m 9,19m

9,66m

10,10m

10,45m

pisteet

591

477

507

536

559

800m

2.54,2

3.06,9

2.36,5

2.33,4

2.46,4

pisteet

449

304

614

651

502

Kuulantyöntö oli pituushypyn tavoin tasainen laji. Yli 11 metrisiä työntöjä ei kuitenkaan nähty, vaan päivän parhaaksi jäi Juhan 10,93 metriä. Ennen viimeistä lajia tilanne oli kutkuttavan jännittävä, ja kaikki mitalipaikat oli vielä jakamatta. Kolmikko Janne, Jani ja Juha olivat kuitenkin sen verran Jaakon ja Mikon edellä, että voittakolmikko oli jo tiedossa, mutta järjestys oli tosin vielä epäselvä. Ennen kaikkien kauhistelemaa 800 metrin juoksua Jannen ja Janin välillä oli parikymmentä pistettä, mikä ajaksi muutettuna tarkoitti noin kahta sekuntia. Juhan ero Janneen oli vieläkin pienempi, mutta Juha väitti jo ennen viimeisen lajin alkua, ettei pystyisi taistelemaan ottelun voitosta. Niinpä viimeisestä lajista tulikin Janin ja Jannen kaksinkamppailu, joka ratkesi vasta aivan

550

loppumetreillä. Jani oli lopulta parempi kolmen sekunnin erolla, joten hän kuittasi samalla koko otteluvoiton nimiinsä. Kilpailun lopullinen järjestys oli seuraava: Jani, Janne, Juha, Jaakko ja Mikko. Seitsenottelun jälkeen osa kilpailijoista lähti omille teilleen, mutta Jani, Jaakko ja Mikko jatkoivat päivää Töölön Chicosissa, kuten perinteitä vaalien kuuluukin. Kaiken kaikkiaan kilpailupäivä oli erittäin onnistunut. Ainoa asia, joka jäi harmittamaan oli se, etten itse osallistunut. Naisten sarjan voitto olisi ainakin ollut taattu. Toivottavasti sitten ensi kesänä saadan naisten puolellekin ainakin muutama kilpailija.

11


Tyyppiarvo 3/09

”Karavaanari, karavaanari… on kaikkien kaveri (teiden tukko!).”

Karavaanarit matkalla

Saara Muukkonen

Moodin hallitus teki viime kesänä virkistysreissun ympäri Suomen teitä aitojen karavaanarien tyyliin. Mukana reissussa oli itseni lisäksi Laura B., Jani, Sini, Hessu ja Jussi. Pienen autoon tutustumisen jälkeen reissu alkoi hienosti, nokka kohti Itä-Suomea ja välillä perä edellä alamäkeä. Eihän kaikkea voi heti alkuun osata. Tiet savusivat, kun moodilaiset repäisivät aidolla ja isolla matkailuautolla kohti Suomen teitä.

olivat vähintäänkin hyvät.

Koska Länsi-Suomessa vallitsi iki-ihana suomalainen kostea kesäsää, valittiin aurinkoisesta idästä ensimmäiseksi kohteeksi Punkaharju. Ja matka lähti käyntiin.

Ensimmäisenä, pienen tutustumisen jälkeen, pystyyn pantiin grilli ja kokkaaminen alkoi. Tietenkin myös mölkkyä piti pelata. Kesä ei ole kesä ilman sitä, mutta Punkaharjulla (ja koko matkan aikana) kovin sana oli minigolf, joka lähti kaikilta vauhdikkaasti käyntiin. Oliko pallon suunta oikea vai ei, ei ollut tärkeää, kunhan se vain liikkui. Illan edetessä ja tunnelman noustessa vuorossa oli rentouttava sauna ja uinnit Saimaassa. Ja vaikka valoisassa Suomen suvessa on aina välillä säkkipimeää ja näkyvyys lähentelee nollaa, niin makkarat sekä vaahtokarkit saatiin paistettua grillikatoksen löydyttyä ja tulen sytyttyä.

Karavaanari, karavaanari, on kaikkien kaveri (teiden tukko!). Edelmanin kappaleeseen ei kyllästytä tällä matkalla koskaan! Vasta parin kuuntelukerran jälkeen... Seikkailu jatkui hyvin perille asti Punkaharjun leirintäalueelle, navigaattorin, karttakirjan ja muutaman muun kartan avuin. Kertaakaan emme eksyneet, tai no niin… kerran se risteys meni ohi, mutta kannattaako sitä nyt mukaan laskea, kun reittiavut

Seuraavana aamuna Punkaharjun muututtua astetta kosteammaksi paikaksi Janin kännykän internet nousi taas arvoonsa, ja parempi sää löytyi Lappeenrannasta. Moottori siis käyntiin ja suunta kohti etelää! Ennen Lappeenrannan leirintäalueelle saapumista tutustuimme paikallisiin herkkuihin: Vetyihin ja Atomeihin. Nämä kaikki totesivat enemmänkin kuin maukkaiksi välipaloiksi. Kauppareissun, tasku- ja

Lauran hommaama tilava auto toimi myös kioskina.

12


Tyyppiarvo 3/09 tuplapaikkaparkkeerausten jälkeen vuorossa oli leiriytyminen karavaanialueelle. Toinen ilta sujui jälleen grillailun, minigolfin ja mölkyn parissa railakkaasti. Myös alueen leikkipuiston lasten keinulauta pääsi hyvään testiin ja todettiin neljälle aikuiselle hieman pieneksi. Yllätys… Saunaan ei tällä kertaa pieneksi harmiksi päästy, mutta yön tunteina viileä järvivesi piristi ja lämmittelemään päästiin kuuden hengen sekä ilmastoinnin lämmittämään matka-autoon. Tunnelma oli kuuman kosteaa ikkunoiden huurtuessa. Reissun viimeisenä päivänä Lappeenranta viehätti yli puolen päivän asti ennen kuin kotimatka alkoi. Ihan vielä emme kuitenkaan halunneet kotiin mennä, joten matka jatkui vielä muutaman lisätunnin Kotkan uimarantojen sekä rantapallokenttien kautta. Nyt näin reissun jälkeen ja sitä muistellessa, erittäin onnistuneesta reissusta ei voi mitään muuta sanoa, kuin että ensi kesänä uudestaan! Caravan!

Hessu vältteli hyvin kaikki yhteiskuvat, mutta tässä Hessun panos minigolfiin.

Nyt näin reissun jälkeen ja sitä muistellessa, erittäin onnistuneesta reissusta ei voi mitään muuta sanoa, kuin että ensi kesänä uudestaan!

13


Tyyppiarvo 3/09

Fuksiesittely 2009 Kysymykset: Moodin fuksit 2009

Kysymykset: 1) Miksi halusit opiskelemaan tilastotiedettä? 2) Miltä opintosi ovat maistuneet? 3) Elämän tarkoitus? 4) Elämäsi tarkoitus? 5) Kerro joku Matti Nykäsen sitaatti (älä googleta) 6) Lempivärisi? 7) Lempiruokasi? 8) BB-suosikkisi + Salatut Elämät -suosikkisi? 9) Mitä olet aina halunnut sinulta kysyttävän? (vastaa myös kysymykseesi) 10) Kerro jokin hyvä muisto elämästäsi 11) Mikä biisi soi päässäsi rasittavan usein?

1) Halusin jonkin ei-musiikillisen vaihtoehdon viime kevään hauissa. Matematiikka on aina sujunut, ja toisaalta yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat, joten Helsingin yliopiston tarjontaa selatessa tämä pomppasi esiin. Plan A eli Sibelius-akatemian muka (musiikkikasvatus) ei tuottanut tulosta, joten täällä ollaan. Akatemialle en enää varmaankaan hae. 2) Ihan ok. Linis on ollut tosi jees, mutta mat. analyysin jätin kesken. 3) Jos elämällä on jokin tarkoitus, se on joko elämä itse tai kunkin henkilökohtainen elämäntyö. 4) Syitä elää on vaikka kuinka, mutta näin nuorena perheettömänä ja vastuuttomana jamppana tuskin on mitään selvää tarkoitusta. 5) Elämä on knaiffii 6) Valkoinen 7) Pastat yleensä. Parhaan pasta-aterian söin vuonna 2005 Jenkeissä eräässä italialaisessa ravintolassa. Annokseen kuului tagliatellipastaa, alfredo-kastiketta ja kanasuikaleita. Setti kantoi nimeä Pasta Alfredo. Noin muuten syön MELKEIN mitä vaan ja paljon. Hyviä ruokia on monia! 8) Big Brotherissa ei ole varsinaista suosikkia, mutta inhokki kyllä löyVesa Huotelin, 22v tyy. Se Toni on pinnalta rento jätkä, vaikka oikeestaan on ihan täys kusipää. Muista asukkaista tykkään tasaisesti yhtä paljon. 9) ”Me kuljus hengattii joka päivä sodes. Sä taisit rämpii metäs?” - En tainnu. 10) Niitä on monia. Yksi voisi olla se, kun vuosi sitten meloin yhden britin kanssa Evergladesilla Floridassa keskelle tiheää mangrovesaarta, kun taivas putosi niskaamme. Ei jaksettu meloa enää takasin, joten syötiin omenat pois taskuista pyörmimästä ja koitettiin narrata patenttivehkeillä kaloja. 11) Minkä tahansa biisin jääminen soimaan päässä on perseestä, mutta rasittavin niistä on ehdottomasti Cher - Believe.

14


Tyyppiarvo 3/09 1) Innostuin siitä hetkellisesti keväällä 2) Maltaiselta 3) Ylläpitää elämää 4) Ylläpitää omaa elämääni 5) ”Tunnen kovan jätkän...se pelaa shakkia, mut ei oo koskaan voittanut mattia.” 6) Vihreä 7) Loimulohi 8) Esa + Pentti(?) 9) Miksi olit Nokia Oyj:n yhtiökokouksessa -09? Koska omistin 0.000012% yhtiöstä. 10) Barcan futisottelu Barcelonassa ’99 - etenkin se että pääsin pois puoliajalla ja mentiin tivoliin. 11) Haloo Helsinki! - Haloo Helsinki

v

avuori, 18

tk Veera Ko

n, 22v Jussi Hämäläine 1) Koska luin sitä koko viime kevään- psykoligian pääsykokeiden ansiosta. 2) Makealta on maistunut. 3) Noh.. ainakin etsiä sille tarkoitusta, jotain mitä varten elää. 4) Johan sen kerroin 5) Elämä on laiffii? 6) Vaihtelee, mutta nyt vois olla vaikka hammastahnan turkoosi ja joulun punanen. 7) Mummolan kana ja riisi nammm 8) Oon kummastakin sarjasta aivan pihalla, mutta Kätlin on kuulemma fiksu ja nätti. sanotaan se BB:stä. Salkkareista vaikka Miro. 9) Hei saisinko tarjota neidille ilmaisen reilimatkan ympäri Eurooppaa? -Kyllä kiitos. 10) Hmm vaikee valita. No ainakin se kuuma kesäpäivä ystävien kanssa Barcelonassa, kun sain äiskältä tekstarin, että oon päässy ylopistoon. 11) Sen Norjan euroviisun viulut. Ne vaan iskee aina jostain.

1) Rehellisesti sanottuna, jotta pääsisin opiskelemaan psykologiaa. Tosin kyllä tilastotiede on muutenkin ihan kivaa. 2) Hyvältä 3) Elää 4) Toteuttaa itseäni 5) Se on fifty-sixty 6) Kiiltävän punainen 7) Tällä hetkellä uunilohi fetalla ja rosmariinilla maustettuna 8) BB: Kätlin ja Esa A, salkkareiden hahmoista ei ole mitään käsitystä. 9) Eipä ole jäänyt mitään erityistä kertomatta. 10) Ihan arkiset mutta ihanat hetket poikaystävän kanssa. 11) Olen niin epämusikaalinen että mikään biisi ei jää soimaan päähäni.

Ulriika Lehto,

15

36v


Tyyppiarvo 3/09 1) Kiinnostaisi oppia lisää matematiikasta ja tilastotieteestä 2) Leppoisalta tähän asti, hyväksilukulomaketta täytellessä 3) Bon voyage - elämä on laiffii 4) Hämmästellä, kummastella ja ihmetellä 5) Ks. 3 6) Tummansininen 7) Ehkäpä hyvät perunamuusi + lihapullat, tai jotain italialaista 8) Hmm... evvk? 9) Missä olet jo pidempään halunnut käydä, mutta et syystä tai toisesta ole pystynyt? - Olisi mukava päästä joskus kiertämään Etelä-Amerikkaa muutamaksi kuukaudeksi. 10) Joskus pienenä kuvittelin ilmeisesti pelkääväni hirveästi junia, mutta ensimmäisellä matkalla tunne muuttui päinvastaiseksi noin viidessä minuutissa. 11) Seu Jorge - Burguesinha

Joonas

Peltone

n

1) Ei ollut parempaakaan tekemistä 2) Makealta 3) Kaiken tietäminen 4) Kaiken tietäminen 5) ”Sitä minä oon aina toivonut, että tulisi se Bin Laden joskus minun keikalle. Veettäis sitä niin paljon turpaan, että se lentäis maapallon läpi avaruuteen ja räjähtäis kappaleiksi. Sitten hankittais parhaat lääkärit ja parsittais se kokoon ja veettäis uuestaan turpaan.” 6) Musta 7) Kaikki 8) En tiedä näistä mitään, joten vastaan Niels Bohr ja Pedro Hietanen 9) Paljonko muumioita on? -Muumioita on kosolti 10) Kerran söin jäätelöä. Se oli hyvää 11) Carnivore: Thermonuclear Warrior

v

Taneli Saastamoinen, 29

1) Pääsi varmasti sisään 2) Tiskivedeltä 3) Yrittää parhaansa ja tavoitella tähtiä 4) Nauraa muille kun he epäonnistuvat edellämainitussa 5) ”Matti Nykänen on perseestä” 6) Viininpunainen 7) Tuliset pastat 8) Kaikki ne on ihQi hEi!!11 Kuhan niillä ei ole pulssia 9) Mitä tänään? - Kaikkee siistii 10) Juhannuksena laiturilla jutustelu viiteen asti aamulla 11) Ei nyt rasittavan usein mutta Devin Townsend Project - Coast

Taneli Sällylä, 2

0v

16


Tyyppiarvo 3/09 1) En päässyt psykaan, tilastosta hyötyä jos hakee uudestaan. En halunnut pitää välivuotta. 2) Ihan jees. Paitsi analyysin luennot. 3) Varmaan jokaisen elämällä joku oma tarkoituksensa. 4) En tiedä. 5) ”Elämä on laiffii” 6) Punainen 7) Jouluruuat:) 8) En katso nykyään kumpaakaan. 9) En keksi. 10) Hmm...no vaikka kun naapurin koira sai kerran pentuja ja hengailin siellä melkein joka päivä, ne oli jotain ihaninta :)<3 11) Ei kai mikään. Se on rasittavinta kun soi joku biisi päässä, mutta ei keksi mikä/mistä se on.

ttinen, Tanja Van

18v

1) Koska se on maailman toiseksi seksikkäin ala, ja viemärisukeltajien pitää osata uida. 2) Umamille 3) Lisääntyä 4) Nautiskelu 5) ”Jotenkin sellanen Bon Voyage -fiilis, ihan kun sä olisit kokenut tän joskus aikaismmin.” 6) Sinivalkoinen pystyraita 7) Kaikki mitä saa jonottamatta klo 04 jälkeen. 8) Mainoskatkot ja lopputekstit 9) ”Haluaisitko lasin tätä vuosikerta viskiä? -kyllä, kiitos” 10) Kylpyammesoudut Trondheimissa oli aika ikimuistoiset... 11) Sen verran iso soittolista ettei mikään soi turhan usein, valitettavasti monet päässäni soittoa saavat biisit ovat silti rasittavia.

, 27v

Petri Juhani Vähä-Pesola

17


Tyyppiarvo 3/09

Tyyppiarvo 10 vuotta sitten Jani Miettinen

Sisältö:

Pääkirjoitus Puheenjohtajalta Assarit esittelyssä Riikan gradu Moodi onnittelee Akin ISI Pertun ISI KaTi-bileet Fuksit 1999 Fuksiaiset 1999 Moodi pyöräilee Kolohvia Heptation Liiku kanssain, toveri! Laitoksella tapahtuu Moodi toimii

”Moodi sai taas uudet fuksinsa, pienen erikoisen sikermän kylläkin. Tutoriksi suostuessani en arvannut olevani keskimääräisesti vähiten opintoja suorittanut, mutta kuinka kävikään. Osa oli jo valmistuneita ja muutkin pitkällä opinnoissaan. Mitäpä siinä sitten osaa neuvoa vanhoille konkareille? Mielenkiintoista kuinka moni oli huomannut tilastotieteen merkityksen eri osa-alueilla vasta melko myöhäisessä vaiheessa.” -Juha Knuuti, pääkirjoitus ”Mielenkiintoinen yhteenotto tuli konsulttifirma McKinseyltä. Eräs konsultti otti sieltä yhteyttä ja kertoi heidän olevan kiinnostuneita tehodtamaan rekrytointiaan yliopistolta. --- Myös muilta konsulttifirmoilta ja perinteisimmiltä työnantajilta on kuulemma sadellut kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin. Kyllä me tilastotieteilijät olemmekin sittenkin haluttuja! Röyhistäkää toki rintaanne.” -Eija, puheenjohtajan palsta

18

”Ehdottamasti minulle kaikkein vaikeinta gradun tekemisessä oli itse kirjoittaminen. Opiskeluaikana kun ei juurikaan muuten tarvitse mitään kirjoitella, niin oli ote siihen ihan kadonnut. Onneksi se kuitenkin jotenkin palautui ahkeran ja tuskaisen äheltämisen jälkeen.” -Riika Kilpikari, Pro gradu - oppiarvoa varten ”Illan ohjelma huipentui alusvaatekierrokseen. Eli vuorossa oli illan viimeinen viesti: vaateviesti. Fuksit muodostivat mallikkaasti jonoa vaatteistaan. Tässä lajissa oli etuna, jos oli laittanut aamulla päälleen eireikäiset kalsarit tai push-upit. Mutta fukseja narutettiin: voittaja olikin se joukkue, joka oli ensimmäisenä puhkenut omat vaatteet takaisin päälleen ja asettunut jonoon.” -Sonja, Fuksiaiset 1999 ”Moodin urheiluharrasteet saivat jälleen kesällä uusia ulottovuuksia, kun Jarin ja Jupen toimesta järjestettiin miesten naisten seitseottelu.” -Hessu, Heptathlon


Tyyppiarvo 3/09

”Miksi” is ”why” in finnish Mari Arasola

Miksi meillä on tunteet? Miksi hyvyyttä on olemassa? Miksi Wikipedia on niin upea? Miksi taulukontaitto on typerää? No, no, no, miksi teit sen? Miksi liittyisin jäseneksi? Miksi Seppo juo? Miksi Obama? Miksi nyt? Miksi tietokoneeni ei kelpaa museoon? Miksi vaihtaisin puhtaampaan? Miksi biometrinen passi? Miksi Euroopan unioni? Miksi pesemme käsipyyhkeitä? Miksi rattijuopumuksen promillerajaa on syytä alentaa 0,5:stä 0,2:een? Miksi oppia saksaa? Miksi taantuma aina yllättää? Miksi talvi aina yllättää? Miksi mikään päivämäärä ei ikinä sovi? Miksi maito on aina loppu? Miksi yrityksen nimi vaihdettiin? Miksi vain Matti Vanhasen pitäisi erota? Miksi keski-ikäiset naiset fanittavat sitä Lauri Tähkä -tyyppiä? Miksi Aleksandrian printterit ei ikinä toimi kun on kiire? Miksi krematorion lämmöt päästetään harakoille? Miksi kaiken pitää olla niin monimutkaista? Miksi toi on häätöäänestyksessä? Miksi koira ei tottele? Miksi pakenin poliisia? Miksi olemme niin allergisia? Miksi ei? Miksi pakkoruotsi? Miksi ihmeessä Sedu Koskista hymyilytti? Miksi tätä juttua ei löydy verkosta?

19


Tyyppiarvo Moodin virallinen 채채nenkannattaja

Tyyppiarvo 3 / 2009  
Tyyppiarvo 3 / 2009  
Advertisement