Page 1

tyyppiarvo 1/09 moodin virallinen Ă„Ă„nenkannattaja numero 79

1


Kevät, kevät, kevät! Ihanaa, aurinko paistaa ja melkein on jo lämmin! Ihan sellainen fiilis, että terassikausi pitäisi saada auki ja vähän äkkiä. En varmasti ole ainoa, jonka mielestä kevät on edennyt hirmuista vauhtia. Moodin arkea ainakin ovat vauhdittaneet jos jonkinlaiset tapahtumat. Ja kaikki olemme ainakin jollakin tasolla saaneet myös pohtia uutta yliopistouudistusta ja sen vaikutuksia tilastotieteiden opiskelijoihin. Ensin saatiin pohtia, liitymmekö me nyt Matluun vai ei, sitten muuttuuko Valtsikka laitoksettomaksi aineiden sekametelisopaksi vai tuleeko Valtsikaan sittenkin kolme suurta laitosta? Voih, kyllä ainakin tällaisen fuksiparan pää menee tuollaisesta pyörityksestä sekaisin. Onneksi on näitä vanhempia ja viisampia, jotka oikeasti ainakin uskovat omistavansa jonkin hyvän ja perustellun mielipiteen asiasta. Kevät toi tullessaan myös uuden hallituksen Moodille. Tässä lehdessä annetaankin teille, arvoisat lukijat, mahdollisuus ottaa selvää siitä, keiden ansiosta Moodi toimii tänä vuonna niin aktiivisesti kuin toimii. Kertoopa hallitusesittely jotain myös siitä, miten hallituslaiset selvisivät yleistietotestistä. Muutamilta nämä vastaukset puuttuvat, mutta antakaa anteeksi: vastaamattajättäminen voi joskus olla helpompaa kuin sen paljastaminen ettei osaa! Myös ensi syksyn tutorit ilmiantavat itsensä tässä lehdessä.

Mutta mitä olisikaan opiskelijan kevät ilman kaikkia tylsästä ja puuduttavasta opiskelusta irroittavia tempauksia?! Moodin keskuudessa on ainakin osattu pitää huolta siitä, ettei turhat huolet ja murheet paina. Kävimme laskemassa mäkeä laskiaisena, olemme sitsailleet esimerkiksi HVK: n merkeissä ja aloitimmepa me kesänkin jo mökkeilemällä Riihimäellä. Jos näiden tapahtumien kautta ei turha stressi karise pois, niin jo on kumma! Vähintään se stressi siirtyy sille seuraavalle viikolle, kun toipuminen näistä reissuista alkaa hellittämään. Nyt alkaa monilla olla käsillä viimeiset rutistukset opiskeluissa viimeisten tenttien häämöttäessä edessä päin. Mutta kohta se on ohi ja kesä voi alkaa (tai ainakin työt!). Ja vielä sitä ennen on tietenkin luvassa jälleen kerran ikimuistoinen Vappu. Vappua pääsettekin jo fiilistelemään kääntämällä lehden ympäri ja löytämällä näin Tyyppiarvon seuraavan julkaisun: legendaarisen Tuoppiarvon! Toimituksella on ennätysvauhti päällä! Haluan toivottaa kaikille oikein aurinkoista kevättä! Nauttikaa kesän ajatuksesta!

Terveisin, Laura Blomqvist

TYYPPIARVO 1/09 / Moodin virallinen äänenkannattaja / 25. vuosikerta - 79. numero Päätoimittajat: Laura Blomqvist & Jani Miettinen / Toimittajat: Hanna Laine, Saara Muukkonen, Eija-Leena Koponen, Tuuli Levänen, Nikke Salonen, Viivi Valittaja / Valokuvat: Heikki Hyhkö, Eija-Leena Koponen, Saara Muukkonen, Laura Blomqvist, Jussi Tervola, Hanna Laine / Ulkoasu: Laura Blomqvist, Hessu Hyhkö & Jani Miettinen / Painopaikka: Picaset Oy, Helsinki, 100kpl

2


Puheenjohtajan palsta Moodi ry:n vuosi on alkanut työntäyteisesti, kiitos yliopistouudistuksen. Postia tulee monelta suunnalta, suunnitelmat vaihtuvat viikoittain ja pienen ainejärjestöparan pitäisi pysyä tällaisessa hötäkässä mukana. Puheenjohtajasta puhumattakaan. Tilanne ehti jo näyttää pahalta, ihan senkin takia ettei asioista tiedotettu mitenkään. Sattumalta opiskelijat saivat käsiinsä tietoja aivan uskomattoman isoista muutoksista, jotka kuitenkin vesitettiin. Kahden tiedekunnan laitoksena olo ei ole auttanut myöskään asiaa mitenkään. Viime viikolla järjestämissämme laitoskahveissa Matematiikan ja tilastotieteenlaitoksen johtaja Mats Gyllenberg sanoi, että opiskelijan arki ei tulee muuttuman mitenkään uudistuksen myötä, vaan jatkamme samaan malliin kuin ennenkin. Olin helpottunut, mutta odotan silti kulman takana väijyvää pommia. Mainitsemani laitoskahvit järjestettiin siis ensimmäistä kertaa Matematiikan ja tilastotieteen laitoksen lyhyehkössä historiassa. Paikalla oli Matrix ry:n (matematiikan lukijoiden ainejärjestö) hallituslaisia, Moodin hallituslaisia ja laitoksen henkilökuntaa.

Tarkoituksena oli tutustuttaa opiskelija-aktiivit ja laitoksen henkilökunta toisiinsa mahdollista tiivistä yhteistyötä silmälläpitäen. Vaikka itse sanonkin, tapahtuman oli onnistunut paria väkinäistä hiljaisuutta lukuun ottamatta. Matrixin puheenjohtaja Eija Muhonen jopa myönsi, että Exactumissa oleva Komero (opiskelijatila) on periaatteessa tarkoitettu myös meille. Suosittelen visiittiä, jos uskallusta riittää, minua voi käyttää suojakilpenä tarvittaessa. Tylsän byrokratian keskellä olemme ehtineet onneksi tehdä muutakin. Katsomaan speksiä, viettämään Moodin 41-vuotis synttäreitä, musavisailemaan ja sitsaamaan. Tiedossa on ainakin mökkireissua ja kevään paras juttu: neppisajot! Toivon hartaasti että Moodin edustus on tänäkin vuonna runsas ja komea. Allekirjoittanutkin koittaa vähentää tankkausta ja jättää kuskeillekin jotain. Jään myös innolla odottamaan saavatko fuksitkin kasaan joukkueen ja korreloiko harjoittelu menestyksen kanssa vai onnistuuko neppaaminen yhtä hyvin kokemattomiltakin. Siitä olen melkein varma että Gambinan määrän korreloi negatiivisesti harjoittelun määrään.

-Eija-Leena Koponen

Sisällys: Kevät, kevät, kevät!.................................................................................2 Puheenjohtajan palsta..............................................................................3 Junakohtaamisia....................................................................................4 Vuosikatsaus 2008...................................................................................5 Mitä sattui ja mitä tapahtuu kevätkaudella 2009?..................................5 Laskuharjoitukset Ullanlinnanmäellä......................................................6 Tyyppiarvo 10 vuotta sitten.....................................................................7 Lempi vaarassa?......................................................................................8 Tutorit tutuiksi.......................................................................................10 Persoonallisuustesti Destiny..................................................................11 Hallitusesittely 2009..............................................................................12

3


Junakohtaamisia Junissa sattuu ja tapahtuu. Todella. Olen tahtomattani joutunut (tai ehkä kuitenkin saanut) seurata jo lähes kolmen vuoden ajan erilaisia junamatkalaisia. Junissa kulkee välillä mitä kummallisinta väkeä ja lähes tunnin matkan aikana ehtii moni maailmanparantaja ja ruudinkeksijä tulla juttusille. Olen usein toiminut junapsykologina, tyylikonsulttina ja suhdeneuvojana, säälitellyt ihmisiä, jotka heräävät sunnuntaiaamuna puoli neljältä Riihimäeltä asemalta ja tajuavat menneensä oman pysäkkinsä ohi tai itse asiassa nousseensa alun perinkin (!) aivan väärään junaan. Ja kerran konduktööri ystävällisesti antoi kuulutuksen myytävistä porkkanoista, joita voi mennä kyselemään kuskin oven takaa..! Ehkä mieleenpainuvin junatuttavani on ”hieman” mielipuolinen herra, jota vastapäätä istuuduin kerran aamujunassa. Tämä vanhempi herra ei ollut luultavasti päässyt yli aamukiukustaan ja kuuntelimme kanssamatkustajien kanssa herran ylistyspuhetta rakkaasta pääkaupungistamme: ”*ittupaskaHelsinki, *ittupaskaHelsinki, taas sinne Paska-Helsinkiin, Paska-Helsinki, Paska-Helsinki, taas sinne Paska-Helsinkiin, *ittupaskaHelsinki... jne.” Tätä viihdyttävää hokemaa saimme nauttia päätepysäkille saakka! Viimeisimmästä uudesta junatuttavuudestani ei ole kulunut kauaakaan. Olin matkalla Helsinkiin ja ajattelin ottaa päiväunet, kun Herra-AsiastaKukkaruukkuun bongasi minut ja tuli istumaan viereeni. Painuneesta päästä ja kiinni olevista silmistäni huolimatta hän aloitti (yksipuolisen) keskustelunsa käyden tasaisella tahdilla läpi Itä-Euroopan maiden pääkaupungit, Euroopan aatelissuvut ja mahtivallat, Ruotsin kuningassuvun päästen siten Suomen naispresidenttiin, feminismiin ja lopulta myös Obamaan. Tämän jälkeen parin minuutin hiljaisuus ja keskustelu jatkui yllättäen pohdinnalla ennen vanhaan vesitornien rakentamiseen vaadituista miestyövuosista siirtyen nykyiseen elementtirakentamiseen. Mielenkiintoinen ja monipuolinen keskustelumme päättyy, kun miehen täytyy nousta Tikkurilassa. Vielä ennen lähtöään hän katsoo minua merkitsevästi ja uskoen syvään yhteisymmärrykseemme: ”Mut ei nää muut mitään ymmärrä.”, ja poistuu silminnähden tyytyväisenä junasta.

4

Erään kerran taas täpötäyteen aamujunaan nousi Tikkurilasta kyytiin eräs arvokkaan näköinen pukuHerrasmies, joka hetken aikaa katseli turhautuneesti puhisten täyttä junaa ja istui sitten hienoine salkkuineen kaikkineen risti-istuntaan keskelle junan käytävän lattiaa kädet puuskassa! Viimeisenä kerron vielä minua ja muita monesti naurattaneen äidin ja pojan junamatkasta. Kerran iltapäivän ruuhkajunaan nousi äiti ja poika. Koko matkan poika kyseli reippaana kovaan ääneen kaikkea mieltä kummeksuttavaa. Eräässä vaiheessa poika totesi kovaan ääneen, että junassa haisee pieru. Siihen äiti yritti jotain sanoa, kun poika jatkoi (edelleen kovaan ääneen), että kukahan on pieraissut. Äiti yritti poikaa hyssytellä ja kehotti vaikenemaan, johon poika tokaisi (yhä kovalla äänellä): ”Äiti! Sinäkö se olitkin!”. Voi pojat, miten mahtavia lapset ovatkaan! Aurinkoista junilla!

kevättä

ja

matkustakaa

enemmän

-Tuuli Levänen


Vuosikatsaus 2008 Tammikuu 29.1. Vuosikokous

13.5. Vierailu SVALiin 16.5. Neppisajot

Helmikuu 7.-8.2. Matka Tallinnaan 9.2. Moodin Valtsikan Speksissä 16.2. Moodin vuosijuhlat 17.2. Moodin vuosijuhlien sillis 22.2. MoVie-ilta Renny Harlinin elokuvien parissa

Kesäkuu 6.6. Moodin kevätpiknik Kybä Heinäkuu 19.7. Seitsen-ottelu Eltsussa 27.7 Frisbeegolf Elokuu

Maaliskuu 4.3. MoPPI 19.3. Kannun sählyturnaus 23.3. MoPPI Huhtikuu 11.4. MoPPI 19.4. Moodi töissä Tason vuosijuhlilla 24.4. Kannusuunnistus 26.4. Kohti KOM-teatterissa 29.4. Tilastokeskusekskursio 30.4. Vappuaatto Toukokuu 1.5. Vappu 10.5. Kannun vuosijuhlat

Syyskuu 10.9. Moodi goes Kallio 11.9. Kannun fuksisuunnistus 14.-16.9. Fuksiristeily 19.9. MoPPI 22.9. Purasen ja Tarkkosen läksiäiset 26.9. Moodin, Median ja Statuksen Pedarit

Marraskuu 5.11. Fuksiaiset 8.11. Mailapelipäivä 10.11. Valtsikan ABI-info 11.11. Kannun sählyturnaus 16.11. Luonnontieteellinen museo 20.11. Keilailuilta Politicuksen kanssa 25.11. Moodin alumnien työelämäilta 27.11. MoPeDi 27.11. Kannun pikkujoulusitsit ja varjositsit Joulukuu 4.12. MoPeDi 5.12. Pikkujoulut Kuppalassa 8.12. Vaalikokous 12.12. Pizzapäivä ja MoPPI

Lokakuu 14.10. Infotilaisuus tilastotieteen opiskelijoille matematiikan ja tilastotieteen laitoksella 2.10. Fuksisitsit 29.10. Keilailua KTTO:n kanssa

Mitä sattui ja mitä tapahtuu kevätkaudella 2009? Tammikuu 26.1. Vuosikokous Helmikuu 8.2. Valtsikan speksi-ilta 13.2. Moodin synttärit 19.2. HVK-sitsit 24.2. Laskiaisrieha Maaliskuu 5.3. MoPPI 10.3. Laitoskahvit Kumpulassa 20.3. Mökkireissu Riihimäelle 30.3. MoPPI

Huhtikuu 3.4. Illanvietto Matrixin kanssa 6.4. MoPedi 9.4. Studio Julmahuvi MoVie-ilta 10.4. KEHO:n Japani sitsit 13.4. MoPeDi 15.4. Kannunsuunnistus 23.4. Helsinginkadun appro 29.4. Pre-wappu 30.4. Vappuaatto

Kesäkuu Kybä Heinäkuu 7-ottelu

Toukokuu 1.5. Vappu 9.5. Kannunvalajien vuosijuhlat 23.5. Neppisajot

5


-@RJTG@QINHSTJRDS 6KK@MKHMM@ML©DKK©

Moodi otti runsain joukoin osaa laskiaisriehaan, jota vietettiin Ullanlinnanmäellä. Aamuvirkuimmat aloittivat nesteytyksen jo klo 8 aamulla aamiaisbileissä, joissa tarjoiltiin laskiaispullien lisäksi myös terästettyjä juomia. Mikä sen parempaa kuin aloittaa päivä höyryävällä minttukaakaolla! Matkalla Ullanlinnanmäelle törmäsimme jo ensimmäisiin mäenlaskijoihin. Matikan laitoksen pojat kantoivat mukanaan pinkillä teddykankaalla päällystettyä jääkaappia, joka oli sisältä valaistu ja koristeltu. Saapuessamme Ullanlinnanmäelle oli laskiaisrieha jo täydessä vauhdissa. Eriväriset haalarit täyttivät Kaivopuiston ja joukossa näkyi monenlaisia laskuvälineitä. Päivän päätapahtumana oli mäenlaskukilpailu. Laskuvälineinä nähtiin armeijan kelluntalautta, kaalimato, sohva, höyrykone jne. Myös Barbara Racing Teamin oli tarkoitus ottaa osaa kilpaan, mutta ajan puute ja saamattomuus veivät tällä kertaa voiton. Kuminen lastenallas ja pikkupikku-bikinit säästyvät ensi vuoteen. Päivän päätteeksi kävimme haukkaamassa pikkupurtavaa, jonka jälkeen Moodin siinä vaiheessa naisvaltaiseksi kutistunut joukko suuntasi Kumpulaan. Snapsien ja juomapelien jälkeen, matka jatkui kohti Kuppalaa. Sieltä siirryttiin vielä Alinasaliin, jossa ilta jatkui tanssin pyörteissä. -Hanna Laine

6


Tyyppiarvo 10 vuotta sitten Tyyppiarvo 1/99 oli 40. numero Moodin virallisena äänenkannattajana. Sen päätoimittajina toimivat Juha Knuuti ja Sonja Lumme. Runsaslukuinen toimitus koostui lisäksi viidestä muusta henkilöstä. Erityisenä mainintana nostan heti esille lehden upean kannen: itselleni tuntematon mieshenkilö pitää kainalossaan Stigan Play off hockey pöytäjääkiekkopeliä näyttäen samalla peace-merkkiä. Sanoisin, että erittäin edustava otos tilastotieteilijästä.. 16-sivuinen lehti piti sisällään mm. hallitusesittelyn, Seppo Hassin haastattelun, kertomuksen vierailusta maamme mahtavimpaan kaupunkiin Turkuun sekä jutun yhden kaikkien aikojen mielenkiintoisimmista excursioista, jonka Moodi on tehnyt: vierailusta Kokkisota ohjelmaan. Sisältö 2 Pääkirjotus 3 Puhikselta 4 Seppo Hassi 6 Hallitusesittely 8 Turkkusses! 10 TV-kolumni 10 Moodi toimii 10 Laitoksella tapahtuu 11 Kokkisota 12 Vuosikatsaus 1998 14 12 vuotta sitten 15 Opiskelijan kootutut selitykset 16 TDK-bileet

“Illan hämärtyessä siirryimme Turun yliopiston “virkistys”-tiloihin, joiden vertailu meidän lähinnä vastaavaan rakkaaseen Kuppalaan, aiheuti hienoista kateuden poikasta meidän vieraiden keskuudessa. Juuri remontoitu tila saunoineen ja Ikean lapsityövoimalla valmistettuine huonekaluineen kelpuutettiin kuitenkin illanviettopaikaksi.” (Tiina Sevón)

Moodi melkein telkkarissa “Ohjelman resepti oli melko yksinkertainen: kaksi julkkista ostaa kaupasta viidelläkympillä ruokaa ja ammattikokit sitten yrittävät saada niistä jotain aikaan” “Kilpailijat onnistuivat loihtimaan annetuista materiaaleista yllättävän herkullisen kuuloisia pöperöitä. Sen sijaan Moodin vieralliset arvaukset rusinaolutkastikkeesta ja smetana-avokaadobanaanisalaatista eivät aivan toteutuneet” (Kasimir Kaliva) -Laura Blomqvist

Tyyppiarvon laitostentissä: assistentti Seppo Hassi “Oletko matemaatikko vai tilastotieteilijä? -Tuo on vaikeahko kysymys. Työurani perusteella olen kaiketi tilastotieteilijä, mutta tutkimusteni ja tutkimusalueeni perusteella matemaatikko. Toisaalta en pidä tällaista erottelua tärkeänä; teoreettinen tilastotiede, matemaattinen fysiikka ja matematiikka ovat mielestäni yksi ja sama asia.” (Aki Niemi)

Turkkusses! “Lopuksi meille esiteltiin laitosta ja sen perimmäiseen soppeen työpöytiensä ääreen kahlittua orjatyövoimaa. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljasti, että nämä ahkerat käpistelijät olivatkin paikallisia opiskelijatovereitamme” 7


Lempi vaarassa? Eräänä maaliskuisena perjantaipäivänä kasa moodilaisia sulloutui autoihin sekä junaan ja suuntasi kohti Riihimäkeä tarkoituksenaan viettää tuleva vuorokausi Lempivaaran leirintäkeskuksessa sijaitsevassa mökissä pelaillen kuka mitäkin pelejä ja juoden kuka mitäkin nesteitä. Kaikki retkeläiset löysivät perille ilman suurempia mutkia ja pian perillepääsyn jälkeen alkoi boolilasien tyhjentyessä ympäriltä kuulua kovenevalla volumella Aliaksen sananselityksiä ja Trivial Pursuitin kimuranttien kysymyksien vastauksia. Illan suureksi suosikiksi nousi kuitenkin Twister, jonka avulla testattiin moodilaisten taipuvuutta ja tasapainoa alkoholin määrän lisääntyessä veressä. Testin tulokset ovat ohessa kuvien muodossa. Sauna kuului myös luonnollisesti mökkeilyiltaan. Muutamat rohkeimmat uskaltautuivat löylyjen välissä jonkinasteiseen lumisotaankin. Erityisenä mainintana mökkireissusta tulee kertoa, että harjoittelimme mökillä Moodin Me derivoijat laulua. Ja sehän sujui oikein mallikkaasti, eikös? Kaiken kaikkiaan onnistuimme mielestäni mökkeilemään oikein hienosti. Kuskitkin olivat ainakin omasta mielestään ajokunnossa seuraaana iltapäivänä, onneksi ei tullut poliisia vastaan eriävien mielipiteiden kanssa! Kiitos kaunis vielä kaikille mökkireissuun osallistuneille! -Laura Blomqvist

Twisterin voitosta käytiin illan mittaan lähes verisiä taisteluita. Illan kuningas tai kuningatar ei kuitenkaan koskaan selvinnyt. Pelin lopputuloksena oli kuitenkin venähtäneet raajat ja tasapainoilun sekä nesteytyksen seurauksena seonneet päät.

8


”Hurraa me nuoret derivoijat...” Vanhemmat moodilaiset näyttivät nuoremmille, miten se nyt menikään..

9


Tutorit tutuiksi Tänäkin vuonna, niin kuin aikaisempina, Moodin loistokkaat tutorit ovat uusien fuksien tukena ja turvana. Ettei nyt tarvitse olla ihan täysin ulalla asioista.. Kuppalalle osataan suunnistaa (tämä on tärkeää), selviää mikä ihmeen paikka se Klix on ja oikeat luentosalit löytyvät Kumpulan Exactumin sokkeloista.

Siis syksyä odotellessa, tutorit vastasivat kymmeneen kovaan kysymykseen.

1. Kuka olet? 2. Kerro jotain itsestäsi, jonka harva tietää. 3. Mikä on karvainen, pörröinen ja pehmeä? 4. Liian hapokasta, ei pysty. Mitä/mikä se on? Kukaan yliopistolle saapuvista ei ole heti ensimmäi- 5. Lempikirosanasi. sinä päivinä kaiken kokenut ja osaava, vaan kysymyk- 6. Jos taivas on olemassa, mitä toivot Jumalan siä saa ja pitääkin esittää. Toivottavasti tämän vuoden sanovan sinulle saapuessasi Taivaan porteille? tutorit pääsevät tutustumaan uusiin, runsaslukuisiin ja 7. Suklaa parantaa kaiken. Fazer vai Marabou? innokkaisiin tilaston fukseihin. Ja koska alku on aina 8. Syy esittää kuollutta? uutta ja jännittävää, fuksit huomio: ei ole mitään, mitä 9. Mikä on yksi mieleenpainuvimmista asioita, mitä joku ei olisi jo mogannut tai sählännyt täydellisesti. sinulle on sanottu? Vielä lopuksi, muistakaa, että kukaan ei ole hyödy- 10. Terveiset uusille fukseille. tön, aina voi olla edes huonona esimerkkinä! -Saara Muukkonen 1. Laura ja olen Moodin tämän vuoden tutorvastaava 2. Mä oon aika neuroottinen luvun 3 suhteen, kaikki pitää tehdä kolme kertaa jne :) 3. Mun kani tietenkin, maailman suloisin, joskaan ei älykkäin otus 4. No ei nyt liian hapokasta, mut inhoon kaikkia energiajuomia. Maistuu pahalta, eikä niis oo mitään järkee. Kofeiini kahvina, kiitos! 5. Nehän vaihtelee kausittain, mut nyt oon pysyny tällasessa kiltissä versiossa: Voihan video :) 6. Teit kaiken, mikä pitikin. 7. Fazer tietenkin! Se, missä on rusinoita ja pähkinöitä, nam <3 8. Se, että tenttiin ei oo kuin pari viikkoa aikaa eikä vieläkään ole tullut mieleen tutustua siihen kirjoituspöydällä lojuvaan kirjakasaan. 9. No kyl mä välillä ihmettelen, kun mulle on monesti sanottu, et mä en oo ihan niin tyhmä, ku hiustenväristä vois päätellä.. Pyhpah, blondit kunniaan! 10. Tervetuloa opiskelemaan Valtsikaan! Olkaa ahkeria ja sukeltakaa saman tien opiskelijaelämän nautintoihin! :)

1. Saara, tutori ja moodin bile- ja opintovastaava ´09 2. Mulla on ollu silmälasit 2,5 vuotiaasta asti. Yleensä käytän piilareita… 3. Mun koira :) ihuna! 4. Herääminen aamulla ennen seittemää. Epäinhimillstä. 5. Fuuuuuck 6. No johan se kesti. 7. Marabou. Ja minttukrokantti! 8. No fukseilla ainakin sillon, jos oikeesti EI haluu mukaan hallitukseen tai muuhun aktiivitoimintaan. Muuten sinne kyllä joutuu. 9. Sun silmät näyttää ruisleiviltä (eräs itselle tuntematon unicafen työntekijä :D) 10. Kiva, että ootte uskaltautunu tänne, ette tuu pettymään!

10


1. Tuuli, kolmannen vuoden tilastotieteen opiskelija. 2. Mä en oo koskaan ostanu kondomeja..kai? 3. Mun hoidokkikoira Deedee. 4. Näin kahden päivän risteilyn jälkeen tekemätön espanjan aine. 5. Voi himpulanvimpulat! 6. Palveluksessanne. 7. Ei kyllä se on salmiakki. 8. Pikkuveljen tulevia ylioppilasjuhlia edeltävä hössötys äidin toimesta. 9. Äh, tulee vaan mieleen jtn kliseisiä iskuyrityksiä mut ehkä kummallisinta on, et kolme toisistaan riippumatonta henkilöä on sanonu, et sopisin hyvin meteorologiksi. Pitäs varmaan harkita alan vaihtoa:D 10. Mahtavaa tulevaa fuksivuotta, nähdään pian!

Persoonallisuustesti Destiny Tuote-esittelyssä yhden Suomen suurimmista lelujen ja pelien maahantuojan ja markkinoijan Amo Oy:n kehittelemä persoonallisuustesti Destiny Maxi it sarjaan kuuluva Destiny persoonallisuustesti on uusinta uutta. Se toimii kätevänä ajanviettotapana vaikkapa niinä hetkinä, kun pitäisi valmistautua tärkeisiin tentteihin ja voipa se myös paljastaa sinulle itsestäsi joitain sellaisia luonteenpiirteitä, joita et koskaan osannut kuvitella omistavasi. Destiny persoonallisuustestin avulla voit selvittää esimerkiksi miten kärsivällinen olet, millainen huumorintaju sinulla on, oletko valittavaa tyyppiä tai millainen juhlija olet. Päätin viettää erään perjantai-iltapäivän tutustuessa tähän upeaan laitteeseen. Kyllä kannatti! Sain mm. tietää juhlintatapojani tutkiessa, että pullonpyöritys on lempipelini, ja olen luonnonlapsi, joka haluaa pitää hauskaa. Destiny persoonallisuustestissä kohtasin yllättävänkin hankalia kysymyksiä, joita jokaisen on syytä aina silloin tällöin pohtia. Esimerkiksi testissä, jossa tutkittiin, oletko kiero vai et, kysyttiin, mitä tekisit, jos joku poika sinun koululuokaltasi olisi kiinnostunut sinusta tai että mitä tekisit, jos joku sinun luokkalainen poika, johon olet ihastunut, onkin ihastunut parhaaseen kaveriisi. Persoonallisuustestin lisäksi Destiny sisältää osion, josta voit seurata horoskooppiasi tai tutkia, mitä lempivärisi kertoo sinun luonteestasi. Erityisen arvon annan kuitenkin osiolle, jonka nimi on Neuvo. Tämä toimii siten, että voit mielessäsi esittää jonkin kysymyksen ja Neuvo toiminto arpoo sinulle vastauksen, johon voit 100% luottaa. Esitin seuraavat kysymykset ja sain seuraavat vastaukset Neuvolta: 1. Tuleeko Max it sarjan Destiny persoonallisuustestistä myyntimenestys? - Kyllä 2. Onko Destiny persoonallisuustestin validiteetti parempi kuin esimerkiksi tunnetulla MMPI-testillä (Minnesota Multiphasic Personality Inventory)? - Hyvin todennäköistä 3. Koukuttuuko tämän esittelyn kirjoittaja tämän Neuvo-toiminnon käyttöön? - Se on mahdollista Kyllä! Minä ainakin uskon Destinyyn! Kiitos Moodi loistavasta lahjasta! -Viivi Valittaja 11


Hallitusesittely 2009 Kysymykset: 1. Kuka olet? Ja mitä teet Moodin hallituksessa? 2. Mikä on parasta ja pahinta Moodissa? 3. Mikä oli ensivaikutelmasi Moodista? 4. Oletko edelleen samaa mieltä? 5. Mikä muistuttaa sinua Moodista? 6. Jos voisit antaa Moodille mitä tahansa, mitä se olisi? Yleistietotesti: 1. Mikä oli ensimmäisen kloonilampaan nimi? 2. Mikä on sanonnan mukaan opintojen äiti? a) kertaus b) laskuharjoitukset c) vastaustenhaku netistä d) tilastotiede e) muu, mikä? 3. Mikä on Mattiesko Hytösen pojan nimi? 4. Mikä seuraavista on/oli roomalainen vesijohtojärjestelmä? a) akvedukti b) ursus actros c) intellektuelli d) Pantheon e) muu, mikä? 5. Mikä on Surinamin pääkaupunki?

1. Eija-Leena Koponen (eikku) the pj 2. parasta on ihanat kaverit ja pahinta on että niitä pitää pomottaa 3. APUA! Mä en noitten nördejen kaa ala mihinkään. 4. Mä oon ite näköjään aika paha nörde ;> 5.TUNUT 6. Paljon uusia innokkaita jäseniä. 7. Pelkästään Moodin? Sitten tylsästi Halkoon. 8. Must tuntuu että kaikki on sitä mieltä et mä voisin olla myös kertomatta kaikkee. 9. reilukerho Yleistietotesti: 1. Dolly 2. Harjoitus? Eiiiiikun kertaus! 3. Mitäs mä sillä tiedolla teen etukäteen? Parempi vaan mennä kysymään jos kohtaa. 4. no a niinkun acqua 5. Namnam 6. Noh vehkalahti itse tietenkin. 7. Onks sellanenkin olemassa? Eikö lintu riittäny. 8. Kyllä ruotsissa oli aikasemmin sivistyneitä ihmisiä, niin vastataan b). 9. 10.Vaikkapa perunajauholla. 11. Dollyn kohdalla tarkistin että kuinka se kirjotetaan. 12

7. Koska viimeksi osallistuit johonkin Moodin tapahtumaan? 8. Halusitko joskus kertoa moodilaisille jotain, mitä et ole pystynyt kertomaan? 9. Kuvaile Moodia yhdellä sanalla.

6. Kuka on kirjoittanut kirjan Vehkalahden neidot? a) Laila Hietamies b) Antti Tuuri c) Kimmo Vehkalahti d) Kaari Utrio 7. Mikä on Suomen kansalliskala? 8. Mikä on Skandinavian vanhin yliopisto? a) Kuopio b) Uppsala c) Karlstad d) Pihtiputaa 9. Missä pidettiin kesäolympialaiset 2004? 10. Millä marjakiisseli suurustetaan? 11. Käytitkö googlea apuna visassa? Oikeat vastaukset seuraavassa numerossa!

1. Jani Miettinen ja olen Moodin varapuheenjohtaja sekä kerhokoordinaattori. 2. Parasta on ehdottomasti hyvä henki ja loistavat opiskelukaverit. Pahinta ehkä että me ollaan niin pieni ainejärjestö. 3. Ääh, en mä muista enää. Oisko ollu pelote että kaikki on jotain datapekkoja. 4. Onneksi näin ei ollut:) 5. Arkipäiväisesti? Kaikki nakkihommat. 6. Vai että mitä tahansa? No kai mä antaisin Moodille oman kerhotilan jossa on kolmenkymmenen neliön sauna sekä uima-allas, sitä Moodilla ei taida vielä olla. 7. Pelailuhetkeen taisin viimeksi osallistua.. 8. Eiköhän se kaikki tule aina sanottua. 9. Hauska Yleistietotesti: 1. Dolly 2. olen laiska keksimään ja vastaan c 3. Joonas 4. juu-u, no sehän on A 5. Risumato 6. Tämäkin vois olla A 7. Turska, no ei, eikös se hauki ole? 8. Uppsala kuulostaa hyvälle vaihtoehdolle. 9. Torinossa 10. Milloin milläkin, sillä mitä kaapista sattuu löytymään eli vaikka perusjauhoilla. 11. En en.


1. Hanna Laine. Olen sihteerikkö ja tiedotusvastaava. 2. Pahinta nimi, parasta ihmiset. 3. Viiksekäs ruutupaitainen mies. 4. Ei, nyt näkökulma on naisvaltaistunut, 5. Haalarimerkki. 6. Sieluni sisimmän ytimen. 7. Pelkän Moodin vai yleensä tapahtuman jossa on moodilaisedustus? Laskiaisrieha, hvk-sitsit ja siis pelkän moodin, varmaan pikkujoulut. 8. Olen kuuro, mykkä ja sokea. 9. Komee. 1. Saara Muukkonen, moodin virkistys- ja opintovastaava ´09 2. Pieni koko. Ei se kyllä paha asia ole. Ei moodissa ole huonoja puolia! 3. Outoja ihmisiä, kun on tänne jääny. Miks ne ei yritä vielä psykalle? 4. En. 5. Tää on liian vaikee! hmmm… Me integroijat? 6. Fisupullon ja levyn maraboun minttukrokanttisuklaata. Ja mulle saa tehdä vastaavia lahjoituksia ;) 7. Hmmm, oliskohan moodin edelliset pikkujoulut?? (ellei parin minuutin pyörähtämistä musavisailussa lasketa…) 8. Ja NYT alkaa avautuminen! Vihdoinki saan vuodattaa kaikesta.. Eiiii, sorry, mutta ei ole mitään meheviä juoruja tai avautumisen aiheita. 9. Tilastoseksikäs. Ja se on sana! Jos ei oikeesti niin mun oma..! :) Yleistietotesti: 1. Jaa, sen kun muistaisin.. vielä ei sorruta googleen. 2. a) kertaus! 3. Joonas Hytönen 4. a) akvedukti 5. Onko tää kompa? Surinam? 6. Kimmo Vehkalahti of course!! ei, d) Kaari Utrio, kait?? 7. Ahven 8. no näistä varmaankin b) Uppsala 9. Ateenassa 10. Hillosokerilla tai liivatteella 11. Ihan vähän vaan :D

1. Jussi Tervola, hoidan Moodin taloutta. 2. Parasta ja pahinta on ehkä että Moodi on niin pieni. Toisaalt siin on hyvä puolia, mut myös huonoja kuten mopedi käynnistyy vähän huonosti. 3. Ensivaikutelma Moodista tuli ehkä nettisivujen kautta, ja se oli ehkä vähän epämääränen, mutta valtsikka kuulosti paljon hienommalta kuin matlu joten en antanut sen häiritä. 4. No en. Todellisuus paljastui sitten jossain fuksien illassa, jossa oli lähes kaikki (5) fuksit. Todellisuus eli se, että Moodissa on monennäköistä mukavaa porukkaa. 5. Kaikki jokapäiväiset sähköpostit muistuttavat minua Moodin olemassaolosta. 6. Moodilla on jo kaikkea 7. Synttäreillä olin juhlimassa, ja ainiin, viimeksi olin musavisassa 8. Joo. Kirjoitan tätä nyt Bahamalla, jonne lensin Moodin rahoilla. Enkä aio tulla takaisin! 9. Mietin tätä tunnin. Sanotaan Mursu. Yleistietotesti: 1. Dolly tai Polly 2. e) Marja-Leena on opintojen äiti 3. Se on se ärsyttävä.. Joonas taitaa olla nimi 4. c on paras näistä, se kuulostaa tutulta :) 5. Oisko Surinam? 6. Eiköhän Vehkalahti oo ite niillä rehvastellut. 7. Kurnusimppu 8. Uppsala. 9. Ateena varmaan 10. Ei ku suuruste on mukana siinä pussissa. 11. En myönnä mitään 1. Sini Tiainen, kolmannen vuoden opiskelija, joka ylläri, ylläri, on hakenut psykologiaa lukemaan ennen (ja jälkeen) tilastolle päätymistään. Olen ensimmäistä vuotta hallituksessa ja hoidan urheiluvastaavan tehtäviä. 2. Parasta on hyvä yhteishenki, aivan ehdottomasti! Omalta vuosikurssiltani olen saanut runsaasti ihania ystäviä, mutta myös muihin moodilaisiin on tutustunut pienessä ainejärjestössä hyvin :) Pahinta Moodissa.. enpä keksi. 3. Täytyy myöntää, että kyllä vähän hirvitti, kun piti aloittaa tilaston opinnot psykologian sijaan. Ennakkoluulot kuitenkin väistyivät heti ekana päivänä, kun tapasin kaikki kurssikaverini, aivan mahtava porukka meillä! <3 13


4. Edelliseen tulikin vastattua jo.. Moodissa on opiskelijoita (ainakin aktiivisia) sen verran vähän, että kaikkiin on tullut tutustuttua suht hyvin ja Moodin tapahtumissa on aina hauskaa. 5. Iso pino valokuvia :) 6. Näin yliopistouudistuksen ollessa ovella voisin antaa Moodille ikuisen koskemattomuuden, mikä siis tarkoittaisi sitä, ettei matikan laitos noin vaan koskaan saa laitostamme osaksee. 7. Viime kerta taisi olla speksi tai Moodin synttärit (en muista kumpi oli ensin). 8. Terkut Argentiinasta! :) 9. Tyyppiarvo 1. Tuuli Levänen, Moodin hallituksen opinto- ja suhdevastaava. 2. Mikä Parasta ihmistyyppien iso variaatio, huonointa pieni n. 3. Odotukseni olivat aika negatiiviset ja stereotyyppiset mutta yllätyin erittäin positiivisesti. 4. Kyllä, olen yhä enemmän vakuuttunut tästä hepusta! 5. Sadat, ellei tuhannet valokuvat, sähköpostiviestit ja tottakai kaikki ihanat ystävät ja tuttavat! (Nyt täs olis sellanen musta sydän, jos sais!) 6. Yhteisen ulkomaanmatkan! 7. Olin juhlistamassa Moodin synttäreitä hyvässä seurassa 13.2. 8. Ei oo kyl jääny mitään kaivertaan. 9. No ekaks tuli mieleen tuNu. Yleistietotesti: 1. Apua..mulla on niin huono nimimuisti..oisko ollu Dolly..? 2. A) kertaushan se. Mun tapauksessa ehkä uusintakokeet mut kertaustahan nekin on! 3. Edelleen, tää mun nimimuisti! Heitetään Juhani. 4. A) akvedukti 5. Hmm..Surinami. 6. Voi vide, onks toi oikeesti olemassa!:D No sanotaan vaikka a) Laila Hietamies. 7. Ahven. 8. Oisko Uppsala? 9. En kyl muista.. Eiku Ateenahan se! (Jäin miettii tätä illalla ja yöllä heräsin yht’äkkiä vaan Ateena mielessä ja nukahdan heti uudestaan!:D) 10. Perunajauhoilla. 11. Noup.

1.Nikke Salonen, kulttuuri- ja ympäristövastaava 2. Jäsenten pieni lukumäärä 3. Miksi kaikki ovat entisiä teekkareita? 4. Nykyään ihmettelen psykologiaan vaihtavien suurta määrää. 5. Hessu 6. Paljon uusia innokkaita fukseja. 7. Mökkireissu Lempivaarassa 8. En sitä tässä lehdessä ainakaan kerro 9. Kotoisa Yleistietotesti: 1. Dolly 2. kertaus 3. Joonas 4. akvedukti 5. Ei tietoa... 6. 7. Veikkaisin Kimmoa 8. Uppsala 9. Ateena 10. Liivatelehdellä? :D 11. En 1. Laura Blomqvist ja Moodin tutor- ja kv-vastaava 2. No parasta on tietty se, että Moodissa touhuaa aivan mielettömän kivaa porukkaa ja Moodi järjestää aina kaikkea kivaa. Pahinta..hmm.ehkä se, että joskus tulee vähän päänvaivaa siitä, miten saa sullottua kalenteriin kaikkia Moodia koskevat hommat. 3. Taisinpa nähdä kuvia vuosijuhlista, tytöt oli kauniita ja pojat komeita :) 4. No tiätty! :D 5. Opiskelun ja biletyksen vaihteleva tasapaino 6. Antaisin enemmän fukseja ensi syksyksi! Niin, että meille tutoreille tulis oikeesti hommia :) 7. Tais olla hallituksen kokous, ku en eilen Moppiin päässyt.. (nyt paljastu, että teen tätä kyselyä aika paljon myöhässä, päätoimittajan oikeus! :D) 8. Öö.. Miks me tehtiin näin vaikeita kysymyksiä? Ei kai mulla mitään paljastuksia oo.. 9. Pienimuttapippurinen Laura ei osallistu yleistietotestiin, sillä loi visan kysymykset ja näin ollen tietää oikeat vastaukset jo valmiiksi. Ja kukaanhan ei sitä purematta nielisi, jos Laura yhtäkkiä saisi testistä 11/11.

14

Tyyppiarvo 1 / 2009