Page 1

Aan de slag met ini's Terwijl werken met piepers erg makkelijk en overzichtelijk is, is werken met ini's soms heel vermoeiend. Ini's kunnen in tegenstelling tot piepers wel een hele dag werken, maar kunnen ook ongelooflijk lui zijn, of dat lijkt soms zo. Maar dat neemt niet weg dat als ini's eenmaal op dreef zijn ze bijzonder goede werkers zijn. Hieronder vind je een paar aandachtspunten. •

• •

Met ini's werken is doorgaans hetzelfde als met gewone leden, alleen hebben ini's veel meer aanmoediging nodig. Het is nodig om bijna constant je ini's aan te sporen, te zeggen dat ze goed bezig zijn of hen helpen als het niet zo goed gaat. Vooral de jongste ini's kunnen dit goed gebruiken. Zoals ik hierboven al zei kunnen ini's ongelooflijk lui zijn, of het lijkt toch zo. Dit heeft natuurlijk te maken met de periode in hun leven die ze de pubertijd noemen. Als er gewerkt moet worden kunnen ze beginnen klagen over het werk, dat het veel is en zwaar is. En toch zijn ze altijd present op werkactiviteiten? Het werk is niet altijd even aantrekkelijk voor deze ini's, maar hun vrienden wel. En een jnm-activiteit is een plaats waar ze hun vrienden terugzien. Het is dan ook belangrijk dat je hun samen laat werken met die vrienden, dat ze hun verhalen kunnen vertellen aan elkaar en samen kunnen lachen. Doe lekker mee, ini's hebben best goede humor. Ook bij ini's is het van belang op voorhand uit te leggen waarom je werkt in dat gebied, waar als dat werk toe leid. Stop ook af en toe het werk om naar de plantjes, libellen, kikkers te kijken die je tijdens het werken tegenkomt. Piepers werken doorgaans voorzichtig met materiaal. Ini's ook wel, maar toch zijn de ini's vaak een beetje roekelozer. Let hier goed op. Als een ini roekeloos werkt is het niet verstandig het materiaal af te pakken, in plaats daarval leg je uit hoe hij/zij er wel mee moet werken en geef je eventueel een aanmaning. Als het natuurlijk echt te ver gaat kan je het materiaal wel afnemen. Eens ini's en natuurlijk ook piepers doorhebben hoe om te gaan met het materiaal kunnen ze er zeer goed mee overweg. Op inileeftijd is het belangrijkste voor de jongeren om onafhankelijk te zijn. Schenk ze dat ook. Geef ze vrijheden die peipers niet hebben. Geef ze de kans om dingen zelf te ontdekken en laat ze ook eens wat moeilijker dingen doen. Kettingzagen en bosmaaien is natuurlijk uitgesloten. Ini's willen maar al te graag eens bosmaaien, maar helaas zijn er regels waardoor dit niet mogelijk is.

Hierboven staan enkele tips om met ini's aan natuurbeheer te doen. Maar omdat alle ini's anders zijn zijn niet al deze punten steeds van toepassing. Dit hangt ook af van hoe goed je de ini's kent. Als je je ini's kent, als je niet tegen hen begint te zeuren, of bazig begint te doen, dan zijn ini's de leukste gasten om mee te werken. Geef ze respect voor wat ze doen en je krijgt dan ook respect terug.

Syllabus – www.jnm.be/werkmacht

1

Aan de slag met ini's  

Syllabus van de werkmacht. hoe werk je veilig en goed met ini's? Een paar korte tips

Advertisement