Page 1

9 16 23 30

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

17

18

19

20

21

22 7 29 14

16 1 23 8 30 15

25 3

4 26

5 27

6 28

10

11

12

13

jun l u j aug 17

6

18

24 13

7 25 14

31 20

21

27

28

24

22 21 19 1 20 2 3 29 4 28 268 279 10 11 15 16 17 18 22 23 24 25 29 30 31

Fira nationaldag i Tyresö!

sid 2

5 12

Information, nyheter och evenemangstips från Tyresö kommun

nr 5  juni–augusti 2013 foto susanne walström

2

1

19 26

2012 2013

3 220012

20123

Sommarkarta!

foto birgitta lundell

SID 4–5

Sommaröppet på slottet En enkät visar att Tyresöborna gärna besöker Alby ofta - nästan hälften av de som svarat är där varje vecka. 

FOTOn annik a röed/susanne walström

Vad vill du göra i Alby? Fortsätt tycka till om hur friluftsområdet kan utvecklas. Projektet Attraktiva Alby går nu in i en ny fas: sommarfasen. Oavsett om du brukar besöka området ofta eller sällan vill vi veta vad du tycker. Vad är bra, vad är dåligt och vad kan bli bättre?

n Attraktiva Alby är ett projekt för att göra Alby naturreservat ännu attraktivare för fritidsaktiviteter och det rörliga friluftslivet. Medborgardialogen är en viktig del i projektet och sedan i december 2012 finns en enkät som alla inbjuds att svara på. Över 400 personer har hittills svarat på enkäten. De flesta svaren kom i vintras vilket gör att en stor del av svaren rör Alby vintertid. Nu genomför Tyresö kommun en kampanj för att få in fler synpunkter och förslag som rör sommaren på Alby. – Jag är väldigt glad över den starka responsen och hoppas på att synpunkter, idéer och förslag fortsätter att strömma in. Vi behöver besökarnas synpunkter för att kunna göra området mer attraktivt, säger Carolina Fintling

Rue som är projektledare för Attraktiva Alby. Populärt besöka Alby

De flesta som svarat på enkäten är i åldern 36–55 år och besöker Alby väldigt ofta. Nästan hälften är där varje vecka, och över 80 procent varje månad. De är där tillsammans med jämnåriga eller med barn i ungefär lika hög utsträckning. Motionsspåren och friluftsgården är populärast, följt av Uddby gård och badet. Det överlägset vanligaste skälet till att besöka Alby är för att vandra eller promenera. Många av förslagen gäller vinteraktiviteter, skidspår och skridskoslingan, men det finns också många förslag till nya aktiviteter och anläggningar för den snöfria årstiden. Några av önskemålen:

n Utökade öppettider för serveringarna n Fler bänkar, fler toaletter och bättre omklädningsrum vid badet n Utbyggnad av motions- och skidspåren

n Från och med i sommar är Tyresö slotts nedre plan öppet för besök på egen hand. Det gäller lördagar och söndagar kl 12–15 mellan 29 juni och 1 september. Det kostar 60 kronor för vuxna och gratis för barn under 18 år. Obs! Endast kontant betalning. Tyresö slott är även öppet för bokade gruppvisningar året runt. Kan bokas via webb eller telefon. Frågor om visningarna ställs till slott@nordiskamuseet.se.

Ny karta Tyresö

Utbyggnad av motionsspåren är ett av önskemålen.

Många vill inte ha allt för stora förändringar i Alby friluftsområde.

n Fler grillplatser n Uthyrning av kajaker och roddbåtar n Skidlift till slalombacken Många varnar för stora för­ ändringar, men det finns också förslag på att bygga en hälso­ anläggning med spa och kon­ ferens­möjligheter, en 4H-gård, asfaltera p-platser med mera.

men har fler förslag så finns på båda ställena även ett kontakt­ formulär för kompletteringar. Som tack för hjälpen erbjuds du som svarat på enkäten att delta i utlottningen av två ”friluftspaket”. Friluftspaketen innehåller en ryggsäck, termos, ispik och sittunderlag. Vi lottar även ut 10 sittunderlag. Gåvan hämtas ut i Servicecenter i kommunhuset. Vinn­arna dras efter den 31 augusti 2013.

Fortsätt och tyck!

Nu vill vi ha fler förslag och idéer som rör de snöfria årstiderna. Du hittar webbenkäten på www.tyreso.se/attraktivaalby och den finns även i pappersform i Alby friluftsgårds kafé. Har du redan svarat på enkäten

kartan n Kommunkartan trycktes 2007 och det har hänt en del sedan dess när det gäller vägar och bostads­områden. Därför har kommunen tagit fram en ny karta som går att köpa i Servicecenter lagom till midsommar.

Hästhagens förskola på äventyr sid 6

fakta

Alby friluftsområde har varit na­ turreservat sedan 1975 med syfte att bevara naturen och för rekre­ ationsmöjligheter.

Prinssommar sid 2

missa inte tyreso.se full av nyheter, tjänster och information till dig som bor eller arbetar i Tyresö!


Karin Hassler, karin.hassler @tyreso.se Produktion

jun

2013

Informationsenheten, info@tyreso.se Tyresö kommun, 135 81 Tyresö

Marknadsgränd 2, Tyresö centrum Tel 08-5782 91 00 Fax 08-798 95 94 kommun@tyreso.se www.tyreso.se

Grattis Sebastian!

Kulturskolans avslutningsfest 1 juni

n Motorbranschen har utsett Sebastian Ålander, elev i FP10 på Tyresö gymnasium, till Sveriges bästa ungdomsbilmekaniker. Totalt 1618 elever från 119 gymnasieskolor deltog i tävlingen. I tävlingen får sex olika yrkes­ grenar möjlighet att visa att de behärskar de kunskaper som branschen efterfrågar.

n Kulturskolan i Tyresö har 1300 elever som på fritiden ägnar sig åt musik, dans, konst och teater. Som en rolig avslutning på terminen arrangerar de en stor avslutningsfest i Tyresö centrum den 1 juni med massor av "happenings". Vad sägs om rulltrappeduett, trolleriskola, bildutställning, dans-

och körföreställningar. Och så kan ni förundras över Mannen utan huvud och Dykare på torra land. Allt detta händer på stora inomhusscenen, i programrummet på biblioteket och utescenen vid Forellen mellan klockan 12 och 16. Alla är välkomna - en hel del överraskningar utlovas också . . .

En riktig

Bättre för cyklister Kommunen satsar på ökat cyklande i Tyresö och bygger nu ut nätet av cykelvägar och förbättrar cykelparkeringar.

n Under hösten 2012 hade invånarna i kommunen chansen att tycka till om vad som kan förbättras, förslag till nya cykelvägar och cykelturer inför en ny cykelplan. Nya planen fungerar som ett verktyg får kommunens cykel­ satsningar. Det var många som tyckte till. Bland annat saknar många bra kommunikationer till kranskommunerna, mot bland annat Stockholm, Älta, Slussen, Flaten och Farsta. Kommunen samarbetar med grannkommunerna och nu byggs cykelstråk på Stockholm stads mark och i Nacka kommun för att ansluta till våra cykelvägar.

Förra årets fotoutställning med bilder av Prins Eugen blev startpunkten för ett större samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde, Tyresö kommun, Tyresö församling och hembygdsföreningen. I sommar planeras en konstutställning på Waldemarsudde, en bok, prinspromenader, föredrag och en repris av fotoutställningen – det blir en riktig Prinssommar!

Satsningar 2013

Enligt cykelplanen ska de här åtgärderna vara avklarade innan årets slut: n 60 meter cykelväg på Töresjövägen från Linblomsvägen för att ansluta till Stockholm stad. n 560 meter cykelväg vid Tyresövägen från den nya infarten vid Bollmora allé till Bäverbäcken, för att ansluta mot Nacka. n 500 meter grusad cykelväg till Fiolvägen för att ansluta till Haninge. n Etapp 2 på Myggdalsvägen, cirka 3 kilometer. n Tak på cykelparkeringen på Strandtorget. n Utökad cykelparkering vid Töresjövägen. n Ny cykelparkering med plats för 86 cyklar på Rödingevägen. n Luftpump vid cykelparkeringen på Rödingevägen.

foto bengt elmerstad

Ansvarig utgivare

Kommunen har en plan för att underlätta för cyklister i Tyresö. FOTO calle bredberg

Smaka på skolmat från Tyresö

n Prins Eugen (1865–1947 ) var yngste son till Oscar II och han utbildade sig till konstnär i Paris. Från år 1894 och sexton somrar framåt hyrde prins Eugen villan Lilla Tyresö – idag vandrarhemmet Prinsvillan vid Tyresö slott. Det var om somrarna som prins Eugen på allvar kunde ägna sig åt sin konst. Med sin omväxlande natur och sitt sköna läge blev Tyresö den plats som frammanade hans finaste måleri. Prinsen målade flera av sina mest kända verk här, till exempel Molnet somidag finns på Prins Eugens Waldemarsudde, konstmuseet på Djurgården som bär hans namn. Hans konstnärsvänner besökte ofta Lilla Tyresö som blev en sorts samlingspunkt, flera av dem hyrde andra sommarhus i slottsområdet. Utställningar och bok

På Waldemars udde mellan 8 juni

På evenemanget Smaka på Stockholm kan man få smaka hemlagad skolmat från Mumsiga Draken på Fornuddens skola. FOTO peter backman/ smak a på stockholm

Snart har alla kommunala skolor i Tyresö egna tillagningskök som satsar på matglädje, råvaru­ kvalitet, näringsriktighet och hållbar utveckling. På evenemanget Smaka på Stockholm i Kungsträdgården den 5-9 juni kan du få dig ett smakprov!

n Skolkockar från Fornuddens skola i Tyresö kommun kommer att laga hemlagad skolmat från

grunden på plats i Kungsträdgården (evenemanget gick tidigare under namnet Restaurangernas Dag). På Fornuddens skola heter matsalen Mumsiga draken. Köksmästaren Gösta Rik med personal kommer laga till ett antal smak­assietter, bland annat Mumsiga Drakens köttbullar. De til�lagas av svensk eko-nötfärs i het lavasås och serveras med nystom-

pad obesprutad potatis. Tomat­ såsen är fylld med vitaminer, mineraler och antioxidanter från mixat grönt. Varje smakassiett kostar 30 kronor. Till samtliga rätter serveras råkost, en bit hembakat bröd och ekologisk lättmjölk. Håll utkik efter tältet ”Hemlagad skolmat” och kom och ta del av det senaste i svensk skolmatshistoria!

fakta

Sedan höstterminen 2010 har ombyggnader skett så att grund­ skolor har fått egna tillagnings­ kök och egna kockar. Nu är det bara köken i Sofie­ bergsskolans, Fårdalas skola och Hanvikens skolas som inte är klara. Arbetet beräknas vara fär­ digt till årsskiftet 2013/2014.

Miljöerna i Tyresö som prins Eugen målade i Ty "Vitsippor" (1895), och är en olja på duk.


Sommarkafé för ungdomar öppet hela sommarlovet n Under hela sommarlovet (17 juni – 18 augusti) kommer Nyboda fritidsgård ha sommarkafé öppet för alla ungdomar som ska börja årskurs 7 och äldre. Vi kommer att grilla, ha filmkvällar, fiska och bara njuta av sommaren. Vissa kvällar kanske verksam­ heten flyttar till Alby, slottet eller

annat ställe utifrån väder och verksamhet. Ungdomarna får själva vara med och påverka vad som ska hända de olika kvällarna. Du som har förslag på vad man kan göra under sommaren får gärna e-posta dem till rebecca.ericsson@tyreso.se

Så här kan en vecka på sommarkafét se ut:

Måndag: Grillning Tisdag: Sommarhäng Onsdag: Sommarbio Torsdag: Sommarhäng Fredag: Fredagsjam Söndag: Fiske

Nationaldag med medborgarceremoni n Nationaldagen firas den 6 juni kl 14–15. Medborgarskapsceremoni med tal av Fredrik Saweståhl, ordförande i kommunstyrelsen samt tal av Dick Bengtson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Musik med Tyresö kulturskola, dans med Kulturella Folkdansgillet, sång med Therese Badman Stenius, dans med Gab-

riel Aho och piano med Annika Dandanell. Tyresö kommun hälsar alla nya och gamla medborgare välkomna. Platsen för årets firande är mitt i Tyresö centrum, stora scenen.

prinssommar! och 15 september pågår en utställning vid namn Konstnärskolonin på Tyresö. I utställningen presenteras verk av prins Eugen tillsammans med verk av ett antal av hans konstnärsvänner som Richard Bergh, Oscar Björck, Teodor Lundberg och Viggo Johansen vilka också målade på Tyresö runt sekelskiftet 1900. I samband med utställningen kommer en bok att ges ut som också heter ”Konstnärskolonin i Tyresö”. Alla aktörer bakom Prinssommaren är tillsammans utgivare. I sommar blir det också repris på utställningen av ett 50-tal av prins Eugens fotografier från Tyresö. Utställningen har lånats in från Waldemars udde och den pågår hela sommaren på Tyresö kyrkas församlingshem. – Prins Eugen är ju känd för sina målningar, så det är väldigt roligt att få visa den här sidan av hans konstnärsskap, säger Uddbybonden och förra årets kulturpersonlighet Eric Magnusson som genom hembygdsföreningen initierat utställningen tillsammans med sin bror Göran. Promenader och föredrag

Landskapsfotona använde prinsen ibland som förlagor för målningar och kameran blev då ett alternativ eller komplement till skissblocket. Extra spännande är att de plat-

ser där prinsen målade några av sina verk finns inom gångavstånd från församlingshemmet och besökare bjuds in att i prinsens fotspår gå ut och besöka dessa. Både kyrkan och hembygsföreningen kommer att anordna historiska prinsvandringar i slottsområdet. Tyresö kommun arrangerar en specialanpassad naturguidning – landsskapets förändring sedan prins Eugens tid. En del föreläsningar, sagoläsningar och teatrar kommer också att ske under sommaren. I skrivande stund är inte programmet klart, men det kommer finnas saker att se och lyssna på både för barn och vuxna. Bland annat kommer Anna Meister, projektledare från Waldemarsudde berätta om konstnärskolonin – både i Tyesö och på Waldemarsudde. – Det är verkligen roligt att det goda samarbetet mellan Tyresö och Waldemarsudde fortsätter. Konstnärsepoken är en spännande del av vår fina historia i Tyresö och den är väl värd att lyfta fram. Tyresö ska vara en kommun där historia och kultur är levande. Jag hoppas att många Tyresöbor och många andra tar chansen att uppleva årets satsningar, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M). På sidan www.tyreso.se/prinssommar kommer all information om Prinssommaren finnas.

Man behöver inte besöka bibliotekets lokaler för att använda sig av bibliotekets tjänster.

FOTO ulf berglund

Att läsa hör sommaren till Sommaraktuellt på biblioteket: Nya e-tjänster:

Under maj månad utökar biblioteket sitt stora utbud av e-tjänster. Snart kan man skriva in sig som låntagare direkt från internet och börja låna till exempel e-böcker direkt. Dessutom kommer man att kunna betala sina reservationsavgifter och eventuella förseningsavgifter direkt via bibliotekets webbplats. En uppdaterad ny version av biblioteket populära app ”My library” kommer också under sommaren. E-böcker

E-bokslånen kommer att integreras med övriga lån och finnas synliga på låntagarens konto och p egna sidor på biblioteket webbplats. Fler leverantörer av e-böcker är på gång och utbudet breddas ännu mer. Antalet e-boksleveran-

törer, och därmed utbudet, kommer att breddas. Facebook

Många följer bibliotekets Facebooksida och ambitionen är att där berätta om saker som händer på biblioteken och ge inspirerande lästips. Ett inlägg om dagen skrivs och det har mottagits mycket positivt, allt fler följer sidan. Tidningar från hela världen

Under våren erbjöds databasen Library Press Display som ger åtkomst till tusentals tidningar i fulltext från hela världen. Fri åtkomst både från bibliotekets webbsida och på dator på biblioteket i Tyresö centrum. Ett flertal svenskspråkiga dagstidningar ingår. Brukarenkät

En kundenkät till bibliotekets

kunder om hur de upplever service och bemötande görs vartannat år. Senaste enkäten utfördes under sista kvartalet 2012. Tretton frågor om bibliotekets verksamhet ställdes. 70 procent av de som svarat är kvinnor, vilket är en ökning från förra årets 60 procent. Östra Tyresö har flest andel svarande. Självbetjäningen i bibliotekslokalerna upplevs som mycket positiv, 97 procent tycker att det fungerar bra eller mycket bra. 71 ro­cent tycker bibliotekets webbplats och app är bra eller utmärkt. Öppettider, lokaler, urval, låne­tider och avgifter tycker 73 procent är bra. Mest glädjande är resultatet av hur brukarna tycker sig bli bemötta. 96 procent tycker de blir bra eller mycket bra bemötta, 4 procent acceptabelt bemötta och endast en brukare tycker sig ha blivit dåligt bemött.

Gott betyg på Tyresös företagsklimat När Svenskt Näringsliv presen­ terar svaren från sin senaste ­enkätundersökning av det lokala företagsklimatet rankas Tyresö på plats 26 av landets 290 kommuner.

yresö för över hundra år sedan är lätta att känna igen idag. Den här målningen heter FOTO per Myrehed

n Tyresös företagsklimat har, jämfört med föregående års undersökning, fått bättre på flertalet parametrar. Resultatet från den senaste undersökningen för oss tillbaka till 2011 års nivå och rankingen 26. 2012 rankades vi på

plats 50. Därmed får Tyresö näst bäst ranking av Södertörnskommunerna, efter Salem med ranking 20. Toppar listan gör åter igen Solna kommun. – Det är både roligt och viktigt att Tyresös företagare trivs och känner att de får tillräckligt stöd ifrån kommunen. Kortare beslutsvägar, ökad dialog, bättre service och infrastruktursatsningar har gjort att vi klättrar på rankingen. Ett gott företagsklimat skapar arbetstillfällen, utveckling och

bidrar till hela Tyresös attraktionskraft. Vi har tagit ett jättekliv framåt men kan ännu bättre, säger Fredrik Fredrik Saweståhl (M), kom- Saweståhl munstyrelsens ordförande. Tyresö kommun fick det sammanfattande omdömet 3,7 att jämföra med kommunsnittet 3,34, Solnas 3,96 och Salems 3,87.


Sörmlandsleden Den gula streckade linjen visar Sörmlandsledens sträckning genom Tyresö.

Skatepark 135

Strandbadet Vid Erstaviken, Strandallén. Sandstrand, gräsytor, klippor, brygga, tc, p-plats. Buss 816 och 875.

Öringebadet

Skateparken ligger vid Wättinge gårdsväg i centrala Tyresö. Parken omfattar 700 kvadratmeter. Intill ligger en mycket populär, nybyggd lekpark.

Öringe Strandväg. Sandstrand, brygga, klippor, tc, p-plats 200 m. Buss 805, 815, 816 och 875.

tyresö strand

Hästhagsbadet Vid Drevviken, Persudde­vägen i Trollbäcken. Sandstrand, tc, p-plats 200 m. Buss 819 och 822.

Uddby gård

TYRESÖ C

Besök ett levande lantbruk med våra vanligaste lantdjur. I ett av de gamla stallarna finns bageri och kafé.

trollbäcken

Barnsjön Kumlabadet Vid Drevviken, Herrgårdsvägen i Trollbäcken. Kallas även Stenbadet. Sandstrand, bryggor, wc, ­kiosk, kanoter, liten P-plats 50 m. Buss 819 och 822.

Vid Banstigen söder om Farmarstigsområdet. Skogssjö, mindre brygga, endast gång- och cykelväg fram till badet. Motionsslingor på 1,2 och 2,3 km (kan kombineras till en 3,5 km lång slinga).

Albybadet

Nyfors Kumla herrgård Trollbäckens egen herrgård är uppförd under 1600-talet. Här kan du äta lunch eller middag i en lugn och inspirerande herrgårdsmiljö. Du kan också spela boule i trädgården. www.kumlaherrgard.se

Sommar i Tyresö!

Ett kulturhistoriskt minnesmärke. En av regionens större vattenfall, med en fallhöjd på mer än fem meter. Här fanns en gång i tiden hammarsmedja, såg, krutkvarn, kopparhammare, pappersbruk, väveri, valsverk och kvarn. Har du tur får du se strömstaren! Buss 813 och 873.

Vid Albysjön. Sandstrand, gräsytor, bryggor, hopptorn, badramp för rörelsehindrade, wc, handikapp-wc, omklädningsrum, p-plats 500 m, kiosk. Buss 873.

Alby friluftsgård Friluftsområdet vid Albysjön ligger i ett rikt kulturlandskap med vacker natur. Här finns vandrings­ leder, bad, grillplatser, kafé, bastu, beachvolleyplan, frisbeegolf, raststuga och motionsspår på 2 och 4 km. Kommunen vill utveckla om­ rådet, läs mer på sidan 1.

Tyresö är som ett enda stort friluftsområde – bara 19 procent av kommunens yta är bebyggd. Besök tornet på Telegrafberget som har milsvid utsikt över Stockholm och skärgården, eller ströva igenom några av våra naturreservat där Dyviks lövängar är det senaste. En lång kuststräcka mot havet och flera insjöar inbjuder till bad- och båtliv.


Kartor för att hitta, gå och cykla!

Tyresö kyrka En av Sveriges populäraste vigselkyrkor. Idylliskt läge på en kulle omgiven av ängar intill slottet. Här finns också Pilgrimscentrum Tyresö som är utgångspunkt för flera vandringsleder.

Tyresö slott Tyresös 1600-talsslott med omgivande slottspark ligger vackert vid Kalvfjärden. Här finns markis Claes Lagergrens hem som det såg ut vid sekelskiftet 1900. Information om visningar och ö ­ ppettider finns på Nordiska museets webbplats. Buss 805, 815 och 875. www.nordiskamuseet.se

Upptäck Tyresö med våra kartor – 2013 års kommunkarta blir färdig i sommar. Det finns också en gratiskarta och en utmärkt cykelkarta. De finns att hämta i Servicecenter och på biblioteken. Vill du ha förslag på promenadslingor och cykelturer, så kan du ladda ner flera olika kartblad i A4-storlek från kommunens webbplats. Några av dem är översatta till engelska och finska. www.tyreso.se/promenera www.tyreso.se/cykelkarta

Lilla Tyresö Vandrarhemmet och pensionatet Lilla Tyresö ligger på slottets mark. www.lillatyreso.se

Notholmen Den lilla ön Notholmen når du via en gångbro från Tyresö slottspark. En härlig skärgårdsidyll med kafé, gästhamn och klippor att fiska eller bada ifrån.

Waxholmsbåten till skärgården Från Tyresö brygga i Trinntorp kan du ta dig vidare ut i vår vackra skärgård med Waxholmsbolaget. På flera öar kan du hyra stuga eller bo på vandrarhem. Exempel på öar som trafikeras från Tyresö Trinntorp är Ornö, Utö, Nämdö, Fjärdlång, Kymmendö och Runmarö. Du kan också ta båten in till Stockholm. Tyresö brygga når du med bil eller buss. www.waxholmsbolaget.se

Trinntorpsbadet Vid Erstaviken, Breviksvägen/Tegelbruks­ vägen. Sandstrand, brygga, tc, p-plats. Buss 805 och 815.

brevik Sandholmarna Ligger långt ut på Brevikshalvön vid slutet av Öringehamnsvägen. Klippor, liten sandstrand. Buss 805, cirka 3 kilometer att gå.

Dyviks lövängar

tyresta

Naturreservat. Här sköts ängsmarkerna på traditionellt vis. Fina klippor vid Ällmora­ fjärden och liten badstrand. Läs mer på sidan 7.

Badfakta

Fiska och paddla

Vissvass

Illustration: Parisgrafik Foto: hasse saxinger, barbro nilsson, Eva karlsson och Tyresö kommun

Längst söderut i en havsvik finns den enda bevarade bymiljön i Tyresö. Vissvass ligger i ett orört kulturlandskap och är ett fint exempel på en bymiljö vid skärgårdskusten.

Tyresö fiskevårdsförening hyr ut båtar vid Albysjön, Sandholmarna, Tyresö-Flaten och Notholmen genom OK/Q8 i Bollmora, se www.tyresofiske.com Fiskekort kan du köpa i Servicecenter eller på OK/Q8. www.tyreso.se/fiskekort Vill du paddla kan du hyra kanadensare på Kanotboden vid Kumlabadet eller kajak på Kajakboden vid Gudö å. www.kanotboden.com www.kajakboden.com

Badplatserna på kartan drivs i kommunal regi, vilket innebär att Tyresö kommun iordningställer och underhåller baden. Under sommaren kontrolleras badvattnets kvalitet fortlöpande av Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund. Resultaten redovisas av Smittskyddsinstitutet. Samtliga kommunala friluftsbad har toalett utom badet vid Barnsjön. Det finns också badplatser som underhålls av villaägareller tomtföreningar. Där utför kommunen ingen provtagning av badvattnets kvalitet, men har viss tillsyn av dem. Exempel är Gimmerstabadet vid Albysjön, Noretbadet vid Kalvfjärden och Ällmora­badet vid Ällmora­fjärden. (Tc är förkortning för torr­ closett, oftast en så kallad bajamaja).


Missa inte Tyresöfestivalen! n Lördagen den 7 september ­arrangeras Tyresöfestivalen vid Tyresö kulturcentrum Kvarn­ hjulet. Fritt inträde och de flesta aktiviteterna är gratis! Det blir mycket musik och underhållning och Tyresös rika föreningsliv visar upp sig. Prova på, bokbord, loppis, pyssel, streetbasket och ponnyridning. För den

Tyresö som friluftskommun på plats 28

hungrige finns matvagn, korvgrillning och kafé. Läs mer på tyreso.se/tyresofestivalen.

n Naturvårdsverket har i sin rapport ”Sveriges friluftskommun 2013” rankat rikets 290 kommuner. Poäng har satts för tre områden: planer för friluftslivet, information och samarbete samt aktiviteter inom friluftslivet. Tyresö och Nacka hamnar på delad 28 plats, tredje bäst i länet efter Huddinge och Norrtälje.

– Ett bra resultat som visar att vi är på rätt väg. Tyresö avancerar 60 placeringar sedan förra enkäten. Min förhoppning är att det arbete som är igång med utvecklingen av Alby, ytterligare kommer stärka Tyresö som en förstklassig friluftskommun, säger Dick Bengtson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Förskolan Hästhagen på äventyr i Albyskogen

Vinnande skräpplockare! Under en vecka i april var närmare 4000 barn och ungdomar ute och städade kring förskolor och skolor under Skräpplockar­ dagarna. De som vann fick en äventyrsdag med Naturskolan.

n – Hej, vad heter du? Jag heter Vanessa, hälsar en pigg liten västförsedd flicka vid busshållplatsen och fortsätter att presentera sina kompisar: – Och det här är Tilda, Ragna, Alva, Olle, William, Ida, Ida, Maja, Lilly, Samuel, Klara . . Det är en hel förskoleavdelning, Vildhästen på förskolan Hästhagen, som väntar på bussen tillsammans med förskollärarna Pernilla, Linda och vikarien Johanna. Bussen tar gänget till Albyskogen där naturpedagogerna Jonas Hedlund och Eva Lindberg tar emot. En hel upptäckardag väntar! Ett pedagogiskt arbete

Upptäckardagen fick avdelningen som pris för att de deltog i Skräp­ plockardagarna tidigare i vår. I år är sjunde året i rad som kommunen deltar i Håll Sverige Rents kampanj som innebär att för­ skole- och skolbarn är ute och städar i sitt närområde. Skräpplockningen är inte i första hand ämnad att vara en städinsats utan mer ett pedagogiskt arbete. Att barnen ska få med sig miljöbudskapet redan i tidig ålder. I år deltog nästan 4000 barn och elever i Tyresö. Varje klass eller avdelning som deltog i skräpplockarveckan hade en lott

G

till dragningen i tävlingen "En äventyrsdag med Naturskolan". De yngre barnen vann en upptäckardag i Alby, och de större eleverna Jonas en grottkrypar- Hedlund dag i Klövberget. Mindre skräp i år

– Hör ni fågeln som kvittrar? frågar Jonas förskolebarnen i Albyskogen och fortsätter: – Det är en rödhake som vill tacka er för att ni har varit så duktiga och plockat skräp, ja, hela naturen vill tacka er. Jonas och Eva delar ut luppar till alla barn så att de kan studera alla detaljer på vitsipporna som slagit ut överallt i skogen. De berättar om de gula och vita delarna av blomman och att det behövs både "vitsippsmammor" och "vitsippspappor". Medan gruppen tar sig vidare på äventyrsstigen berättar förskoleläraren Linda Alveling om barnens skräpplockande. – I år blev vi förvånade och glada över att det var mindre skräp i Strandområdet än tidigare år. Det vi hittade mest var godispapper. Barnen var dock mycket bekymrade över allt krossat glas – der är oroade att djuren ska göra sig illa på. Glas är förstås bara vi vuxna som får plocka upp. – Men vi hittade en frisbee också, berättar en pojke som tyckte den var så fin att han tog med den tillbaka till förskolan.

rattis alla skräpplockare!

Övriga Skräpplockevinnare 2013 är förskolan Teddybjörnen, Njupkärrsskolan och Montessori Vintergatan. Tyresö kom på femte plats av alla kommuner i Stockholms län, om man ser till antalet "städare" - närmare 4000 barn och ungdomar deltog här.

Liv i döda stammar

– Efter att barnen fått titta på vitsippor, lyssnat på fåglar och smakat på blåbärsris berättar Jonas om hur mycket liv det kan finnas i en nerfallen trädstam – svampar, skalbaggar och diverse småkryp. – När en skalbaggetjej får barn, så blir det larver och de bor i stocken i flera år innan de blir vuxna och kan krypa ut, säger Jonas som har hjälp av handdockorna Myran och Skalbaggen. Barnen, som är i 4-5-årsåldern, fascineras av naturen under promenaden. ”Titta en fjäril”, ”titta en myra”, hörs med jämna mellanrum och stoppen blir täta. I skogsbackarna finns det många smådjur att upptäcka. På ”älgens berg” blir det fikastund, och sedan väntade dagens överraskning. Skogstrollet hade gömt skatter som barnen fick leta efter – russinpaket inslagna i guldfolie. Omelettlunchen tillagade barnen själva över öppen eld med hjälp av egenplockad kärs och ägg från Uddby gård. Dagen avslutades med en stund vid Uddby gård där det finns höns och lamm. Klimat- och miljöprojekt

Det var 19 nöjda men mycket trötta barn som promenerade tillbaka till sin förskola på eftermiddagen. – Vi har varit med på Skräp­ plockardagarna i flera år. Hela förskolan har ständigt olika klimat- och energiprojekt på gång, så det var roligt att just vi fick vinna den här härliga upptäckar­ dagen, säger Linda Aveling.

Naturpedagogen Jonas Hedlund berättar om de gamla tallarna i Albyskogen med hjäl

Säg nej till skräpet!

Delta med oss i Skräpplockardagarna. www.skrapplockardagarna.se


n Använder du fotoappen Instagram? Vill du då dela med dig av dina bilder från Tyresö? Använd gärna #tyreso eller #tyresokommun. Fotograferar du nere i Alby så tackar vi för hashtag #albytyreso. Tyresö kommun lägger också upp en del bilder via kontot tyresokommun. Följ oss gärna!

foto lars owesson

Dela Tyresöbilder på Instagram ­

Närpolisen på Facebook n Nu finns Närpolisen i Tyresö på Facebook.Vid sidan om att bekämpa brott är ett av polisens viktigaste uppdrag att synas, verka preventivt och finnas tillgänglig för allmän­ heten. På Facebook delar polisen brottsförebyggande information och tips, skriver om vardags­ betraktelser i arbetet som lagens

långa arm, informerar om olyckor samt svarar på frågor. Genom att berätta om arbetet som polis är det också tänkt att tryggheten ska öka. Polisen använder också sociala medier för att få in vittnesuppgifter med syfte att kunna lösa ett specifikt brott. Sök närpolisens sida på www.facebook.com.

Ditt bidrag: 64 kilo förpackningar om året Hur bra är du på att sortera ditt avfall och lämna till återvinning? Tyresöborna blir allt mer miljömedvetna. Men vi kan bli bättre.

n Den genomsnittlige svensken lämnar in 71,84 kg per år till förpackningsinsamlingen. Tyresöborna 64 kilo. Det kan man tolka på olika sätt. Antingen att vi gör mer miljömedvetna val, eller att vi lite slött slänger återvinningsbart avfall i hushållssoporna. Varför tror vi då att Tyresöborna blir allt mer miljömedvetna? Vi tror det för att vi vill tro det. 2012 års statistik visar att mängden insamlat material per fast boende invånare i Tyresö har ökat marginellt, tidningar och glas undantaget. Men visst är det väl så att allt fler undanber sig reklam och över­går till digitala prenumerationer på dagstidningar? Och allt fler kolsyrar själv sitt dricksvatten och säkert minskar antalet tömda vinflaskor… Det finns 26 återvinningsstationer i Tyresö. Välkommen dit!

Det finns 26 återvinningsstationer i Tyresö. Du hittar var de finns i kommunens webbkarta, www.tyreso.se/webbkarta. foto calle bredberg

Det här lämnar Tyresöbon till förpackningsinsamlingen:

… och 250 kg till avfalls­ återvinning

Glasförpackningar 17.4 kg Pappersförpackningar och wellpapp 8.5 kg Metallförpackningar 0.8 kg Plastförpackningar 2.8 kg Tidningar, kataloger och reklamutskick 34.7 kg

Kretsloppscentralen i Petterboda hade 107 843 besök och där lämnades 10 095 ton grovfall, 596 ton elavfall, 10,5 ton batterier och 157 kemikalier. Det betyder ungefär 250 kg per invånare! Tack för det!

Resa i tonåringarnas fotspår Den 22 och den 28 maj var Tyresös föräldrar inbjudna till en lite annorlunda guidad busstur – Tonårsresan.

N

lp av dockorna Myran och Skalbaggen.

foto christine salomonsson

aturskolan i Tyresö

Tyresö naturskola erbjuder Tyresös grundskoleklasser praktiska natur- och miljölektioner i Alby naturreservat. Naturskolan har sin bas vid Alby friluftsgård med hela reservatet som klassrum. Vid naturskolan får eleverna uppleva naturen med alla sinnen och själva upptäcka olika växter, djur och samband i naturen. Genom praktiska övningar får de en insikt om sin egen roll i kretsloppet och hur deras livsstil påverkar miljön.

n Det är Tyresö kommun, när­ polisen i Tyresö och Nobina, buss­ garaget i Tyresö, som bjuder på turerna, som alltså är gratis. Vid första turen var det ett 30tal föräldrar som tackat ja till att åka runt med en buss i Tyresö och besöka platser i olika kommun­ delar som det är bra för tonårsföräldrar att känna till. Det blev en spännande och händelserik resa. Tonårsföräldrarna fick på ett underhållande sätt veta vad Tyresös ungdomar brukar göra, var de har sina så kallade "hängställen" och de fick träffa dem som jobbar med tonåringar på olika sätt. "Reseledarna" berättade också om alkohol- och drogstatistik samt om olika aktiviteter som pågår. Det är ofta projekt i samarbete med flera aktörer och framför allt med hjälp av ungdomarna själva. Under resans gång spelades verklighetstrogna sketcher upp av ungdomar och polis. Ett fikastopp på en av Tyresös ungdomsgårdar ingick också, där det fanns gott om tid att ställa frågor.

På Tonårsresan visas många av de platser där Tyresös ungdomar brukar hålla till. Nya resor planeras i höst. foto susanne walström

Med på turen var närpolis Claes Stjernström, trafikchef Jonas Lindeskär från Nobina, Tomas Olausson från fritidsgårdarnas uppsökarverksamhet samt Linda Wikman, kommunens brotts- och drogförebyggande samordnare som är den som initierat resan. – Vi vill på ett lättsammare sätt presentera fakta kring ungdomar i Tyresö. Resan är tänkt som ett komplement till besök på föräldramöten. Idén till Tonårsresan fick jag från Stockholms stad som arrangerar liknande resor, säger hon och tillägger att nya resor planeras till hösten.

Tryggare ute tack vare föräldrar I Tyresö minskar antalet fall av misshandel utomhus. Sedan 2008 har det minskat med hela 38 procent. Föräldravandringar och ett aktivt arbete med krögare har bidragit till den positiva utvecklingen. 2008 kom föräldravandringarna igång på allvar i alla 6–9 skolor i Tyresö. Stort tack till alla föräldravandrare!


1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

210

3

4

5

6

7

8

11

12

13

14

15

16

917

10

11

12

13

14

15

18

19

20

21

22

23

1624

17

18

19

20

21

22

25

26

27

28

29

30

23

24

25

26

27

28

29

30

31

jun jul 2013

Nationaldagsfirande med medborgarskapsceremoni la och nya Tal, musik, sång och dans. Alla gam medborgare hälsas välkomna!

2013

Tor sdag 6 jun i, Kl 14, Tyr esö

cen tru m. ARr : Tyr esö komm

un.

annonsplats för tyresö kommun och föreningar. Nästa annons kommer vecka 31 – lämna ditt bidrag senast 10 juli på tyreso.se/evenemangstips

Lördag 1 juni

Kulturskolans dag Kulturskolans elever och lärare visar upp musik, dans, teater och bild. Massor av happenings: rulltrappeduetter, piruetter, sonetter. SEth Engström Trollkarlen Seth Engström trollar och håller trolleriskola. Abellis Magiska Teater visar ett dockspel och har dockverkstad. Kanske möter du mannen utan huvud från Varietéteatern! kl 12–16, Tyresö centrum, utescenen vid Forellen samt programrummet på Tyresö biblitotek. Arr: Tyresö kommun.

Växtmarknad Perenner, sommarblommor, grönsaksplantor 10-20 kr/styck (gratis för medlemmar, ta med medlemskort). Fika, tipsrunda, lotteri. kl 10–12, Vid El-Tjänst i Trollbäcken, Vendelsövägen 23. Arr: Tyresö Trädgårdssällskap.

Söndag 2 juni

Vandring i Erstavik Vi går mellan Slumnäs, Skomakartorp och Lindskär. Medtag matsäck. Info: Ronny Fors 070-896 36 07. kl 10–15, Samling Tyresö strands busshållplats kl 10, buss 816. Arr: Naturskyddsföreningen i Tyresö.

Sköna körklanger i försommartid Konsert med Tyresö Ungdomskör under ledning av Anne Aaltonen Samuelson. Biljetter säljs på plats fr 18.15. Entré: Vuxna 100 kr. Stud/ pensionär 60 kr. Upp till 12 år 40 kr. kl 19–20, Tyresö kyrka. ARr: Tyresö Ungdomskör.

Måndag 3 juni

Lättvandrad naturguidning Passar även dig med barnvagn. Vi vandrar runt den lilla skogssjön Barnsjön. Ta med matsäck. Gratis. kl 10–12.30, Samling vid busshållplats Koriandergränd kl 10 (buss 872 eller 824). Arr: Tyresö kommun.

LÖrdag 8 juni

Förslåtter på Dyviks Lövängar Lär dig mer om kulturlandskapets traditionella vård och ekologi. Högvuxen vegetation slås med lie. Presentation av lövängarna kl 10. Blomstervandring efter lunch. Medtag förtäring och dryck. Redskap finns. Ta med arbetshandskar. Info Harald Berg tel 770 70 61.

Tyresö Bikeshow Utställning av motorcyklar, custom och Chopper. Besökarna utser vinnarna! Mat, dryck, Tattoo, musik. kl 11–18, Tyresö Slott. Arr: Incognito Mc.

Söndag 9 juni

Allsångstund Med Jan Söderström, som ackompanjerar med sitt dragspel. Medtag matsäckskorg. Ställs in vid ösregn. kl 15–17, Ahlstorps båtsmanstorp, ca 1 km norr om Alby friluftsgård. Arr: Fårdalaegnahemsförening/SPF Tyresöseniorer/Tyresö Hembygdsförening.

Torsdag 13 juni

Sommarfest Sång av skolelever, ridning för barn, tipspromenad, fiskdamm och pyssel. Försäljning av mat och dryck. kl 10–17, Strandtorget. Arr: Tyresö bibliotek, Clara & co, Strandskolan, Way out of Tess.

LÖrdag 15 juni

Trädgårdsresa till Eskilstuna Besök i privata trädgårdar och en plantskola. Avgift: 380 kr (medlem 280 kr) + lunch 95 kr. Anmälan senast 7/6 tel 712 64 04, e-post: info@tyreso-tradgardssallskap.se. Anmälan blir bindande genom förskottsbetalning på PG 171 56-1. Märk med bussresa, namn och tel. kl 8–20, Avresa från Alléplan vid Coloramabutiken. Arr: Tyresö Trädgårdssällskap.

Prins Eugens Tyresö Kl 10.30 – förhandsvisning av prins Eugens egentagna Tyresöfoton. Kl 11.30 – vandring i prins Eugens fotspår till platserna där han målade några av sina mest kända verk bl a Molnet. Delvis kuperad terräng. Ta med matsäck. Guide: Eric Magnusson. SAmling vid Tyresö församlingshem, Kyrkvägen 6. ARr: Tyresö hembgydsförening.

Söndag 16 juni

Tur till blomsterängen Följ med Natursnokarna! Vi åker skrinda ut i naturlandskapet kring Alby och Uddby gård. Vi försöker hitta sju sorters blommor och äter medhavd matsäck i hagen. kl 11–13, Samling vid Uddby gård, Alby friluftsområde. Arr: Naturskyddsföreningen Tyresö.

Fredag 21 juni

kl 10–14, Samling vid busshållplats Solstigen (buss 873 från Gullmarsplan, byte till 805 i Tyresö centrum). Avslut vid hållplats Ällmora. Arr: Tyresö kommun.

Lördag 15 juni, kl 11–16, Tyresö slott. ARr: Tyresö komMun, SVenska kyrkan/Tyresö församling, Tyresö hembygDsförening.

Midsommar på Solsäter Traditionellt firande med dans runt stången, uppvisningar av gillets dansare. Lotterier, fika och tävlingar. Även 22/6 kl 12–16. Kl 12–18, Solsäter, Långsjöv 63. Arr: Kulturella Folkdansgillet.

Midsommar i slottsparken Fira midsommar på traditionellt vis vid havet i Tyresö slottspark! Kiosk, grill, lotteri. Kl 12.30 – blomning av stång. Kl 13 – stångresning. Dans och musik. Kl 16.30 – avslut. kl 12–17, Tyresö Slottspark. Arr: Söders Skid- och Orienteringslag.

Loppis på Tyresö Bygdegård Fynda gammalt och nytt! Boka bord via AnaMarija Källgren tel 0708-70 19 40 , info@tyresobygdegard.se kl 13–16, Tyresö Bygdegård, Kyrkv 7. Arr: Tyresö Bygdegård.

Utställningar

Prins Eugens fotografier Prins Eugen vistades sommartid på Lilla Tyresö, umgicks med vänner, fotograferade och målade. Se hans foton från Tyresö! 26 juni–11 augusti. Pilgrimscentrum/ Tyresö församlingshem, kyrkvägen 6. Arr: tyresö församling i samarbete med waldemarsudde och Tyresö hembygdsförening.

Skådespelerskan Marina Granlund berättar sagan ”Svanhamnen” för barn och familj. Gratis! Kl 13–13.45, samling utanför Prinsvillan, Kyrkvägen 5. Arr: Tyresö kommun.

Söndag 30 juni

Sommarmusik – från Piazolla till svenska folkmusik

Lördag 27 juli foto: barbro Åsby

Söndag 28 juli

Lördag 29 juni

Berättelser under träd: Svanhamnen

kl18, Trollbäckens kyrka, Vendelsövägen 38-40. Arr:Svenska kyrkan/Tyresö församling.

Gratis naturguidning vid Dyviks Lövängar Från Ällmora träsk till Dyviks lövängar där förslåttern pågår. Den traditionella lieslåttern ger upphov till en rik flora med en mångfald av olika ängsblommor.

Upptäck det praktfulla Tyresö slott och dess vackra omgivningar! Visning av Tyresö slott varje hel timme mellan kl 11-15 (fr 10 år). Familjevisning kl 11.30 och 13.30 (fr 5 år). Entré till visningarna: 30 kr. Förköp på tyreso.se/biljetter eller på Servicecenter i Tyresö centrum till och med dagen innan, resterande vid entrén. Musik, skattjakt/tipspromenad, visning av prins Eugens fotografier, vandring i prins Eugens fotspår, visning av Tyresö kyrka, frälsarkransvandring. Mat och café. Företagarna i området har öppet. Utförligt program om Slottets dag och andra kulturevenemang i sommar finns i broschyren ”Prinssommar”. Hämtas på biblioteken och Servicecenter i Tyresö centrum. Programmet finns också på tyreso.se/prinssommar.

Inger Lundberg, violin, Jerry Adbo, dragspel och accordeon, Kennet Odelstrand piano.

kl 10–15, Samling redskapsboden väster om Dyviksmaren. Arr: Arbetsgruppen Dyviks Lövängar.

foto: Bengt Elmerstad

Slottets dag

Slåtter på Dyviks Lövängar Lär dig mer om kulturlandskapets traditionella vård och ekologi. Ängarna slås med lie. Spelmansmusik. Kl 11 kurs i liehantering. Föreningen bjuder på slåtterlunch. Redskap finns. Medtag arbetshandskar. Info Harald Berg tel 770 07 61. Kl 10–15, samling redskapsboden väster om Dyviksmaren. Arr: Arbetsgruppen Dyvik Lövängar.

Prins Eugen ”vitsippor” 1895,olja på duk, 33x43cm. Foto: PerMyrhed

Konstnärskolonin på Tyresö Det var om somrarna som prins Eugen på allvar kunde ägna sig åt sin konst. Med sin omväxlande natur och sitt sköna läge blev Tyresö den plats som frammanade hans finaste måleri. I utställningen presenteras verk av prins Eugen tillsammans med verk av ett antal av hans konstnärsvänner som Richard Bergh, Oscar Björck, Teodor Lundberg och Viggo Johansen vilka också målade på Tyresö runt sekelskiftet 1900. 8 juni – 15 september 2013 Prins Eugens Waldemarsudde, Prins Eugens väg 6, Djurgården, Stockholm.

Anna Myhrman – Sinnenas landskap och andra bilder Målningar i tempera. Pågår t o m 24 augusti. TYRESÖ KONSTHALL

Inga-May Andersson – måleri Pågår t o m 21 augusti.

Trollbäckens bibliotek

se fler evenemang på tyreso.se/evenemang

Sommarbilaga 2013 Tyresö kommun  

Tyresö kommuns bilaga i tidningen Mitt i Tyresö. Bilagan kommer ut nio gånger om året och innehåller reportage, artiklar och evenemangskalen...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you