Page 1

2012/13

TYPOTeX eKIADÓ


OLVASÓK Boltja

INDEX Könyvesbolt

A Typotex Kiadó és a Holnap Kiadó közös könyvesboltja, ahol a két kiadó összes könyve megvásárolható.

A Typotex Kiadó irodája és könyvesbolt egyben, ahol saját kiadványaink mellett megvásárolhatja a Bolyai Intézet POLYGON jegyzettárának könyveit is.

• Cím: Budapest, V. kerület, Millennium Center üzletközpont (bejárat a Váci utca 19-21., illetve a Pesti Barnabás u. 4. felől) • Tel.: (06-1) 266-0018 • Nyitva tartás: H–P 11.00–19.00

• Cím: Budapest, II. kerület Retek u. 33–35. fsz. 2. • Tel.: (06-1) 315-0256 • Nyitva tartás: H–P 9.00–16.00

WEBSHOP

ELTE Egyetemi Könyvespult

• www.typotex.hu • www.interkonyv.hu

Elsősorban az egyetemi hallgatók igényeit követve megtalálhatók a Typotex által kiadott tankönyvek, de szinte valamennyi más kiadványunk is folyamatosan kapható.

Boltjainkban és weboldalunkon minden Typotex kiadvány 25% kedvezménnyel kapható.

• Cím: Budapest, XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/A. A épület, földszint, a Fizika és Kémia Intézet közötti átjáróban. • Tel.: 30/308-7384 • Nyitva tartás: H–Cs 9.00–16.00, P 9.00–15.00


A Kiadóról Tudás, információ és minőség: ez a három alapvetés formálja a Typotex Kiadó tevékenyégét. Koordináljuk és terjesztjük a tudást a könyvek nyomtatott és elektronikus világában egyaránt. Elismert akadémikusokkal és szerzőkkel működünk együtt a kölcsönös bizalom jegyében, s minden újra nyitottak vagyunk. Tudományos könyveink irányadónak számítanak. Egyetemi tankönyveket, elektronikus jegyzeteket és a legkorszerűbb tudományos munkákat adjuk a tanárok, diákok, szakemberek, valamint az érdeklődő laikusok kezébe. Mindig törekedtünk arra, hogy a szakkönyvek mellett legyenek a szélesebb olvasóközönségnek szánt, tudományt népszerűsítő kiadványaink is. Ennek legújabb példája a 2010-ben elindított Science in Fiction szépirodalmi sorozat, melyet az Európai Unió Kultúra programja támogatott. Noha a kiadó nevében már 1989-es megalakulása óta szerepel az elektronikus jelző, a mai értelemben vett elektronikus könyvkiadást a 2009-ben indított Interkönyv projekttel kezdtük meg, s azóta egyre több könyvünk jelenik meg elektronikusan is. Főbb publikálási területeink és legújabb könyveink a következő oldalakon találhatók.

„Irányuljon a figyelem szúrófénye egy »kis« kiadóra, mely azonban igen széles tudományos terepen teljesít, s eképpen a szúrófény máris szórófénnyé válhat: társadalmi ismeretek, matematika, szellemes »elmetornakönyvek«, emígy-úgy szépirodalmias határterületek…” Tandori Dezső

1

TYPOTeX eKIADÓ


Science in Fiction

Művészet és illúzió

Híres emberek

A hét főbűn

Nyelvek világa

A zenei szép

Filozófia & etika


Társadalmak és fátumaik

A világ számokban és képekben

Kommunikáció & kogníció

Edition 2.0

Matematika & logika

Műszaki tudomány

Tankönyvek


Science in Fiction

Azt a feltételezést, hogy az irodalmi beállítottságú embereket nem érdekli a tudomány, a tudósokat pedig nem érdekli az irodalom már a 20. században megcáfolták, s különösen így van ez az utóbbi évtizedben. A Science in Fiction sorozatba olyan könyveket válogattunk, melyek hátterében filozófiai, történelmi és tudományos szemlélet áll. Szerzőik nemzetközi irodalmi díjakkal elismert szépírók, akik iróniával tekintenek a tudományos gondolkodásra, ugyanakkor mély meggyőződésük, hogy a tudomány olyan alapzat, mely nem kerülhető meg. A sorozat első négy kötete az antikvitástól a jövő századok koráig átívelően ragadja meg az emberiség és a tudomány örök kérdéseit.

Égiek és földiek Ignacy Karpowicz

Zuzanna és a világmindenség Jacek Dukaj

Vegyünk egy csipet Bulgakovot, egy leheletnyi Rabelais-t és egy egészséges adag Kunderát. Máris közelebb kerültünk Karpowicz-hoz. A dolgok egyáltalán nem mennek valami jól a Földön: az emberek elszigetelődtek, és már régen elvesztették a sorsuk jobbra fordulásába vetett reményüket – egyik napról a másikra tengetik fásult és unott életüket… De egyszer csak az Istenek a tettek mezejére lépnek. Földre szállnak. Sikerül-e Nikének, Afroditének, Jézusnak, Ozirisznak, Lucifernek és a többieknek helyreállítani a régi rendet? Ignacy Karpowicz regénye briliánsan kidolgozott, ironikus értekezés a modernitásról. Egyszerre megdöbbentő és rémisztő. Provokatív és blaszfémikus. 2010-ben elnyerte vele a legrangosabb lengyel irodalmi díjat.

Fordította: Körner Gábor ~450 oldal | A/5 Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 2925 Ft Várható megjelenés: 2012. II. félév

4

Zuzanna Klajn tizennyolcadik születésnapján csomagot kap „a síron túlról”, régen elhunyt apja örökségét. A különleges medál és az üzenet azt sejteti, hogy apja mégsem halt meg, hanem eltűnt, és ennek köze van azon tudományos intézet titokzatos tevékenységéhez, amelynek apja dolgozott. Zuzanna rátalál a Városra, ki akarja deríteni az igazságot, és ezt sokan nem tartják kívánatosnak. • Milyen irányba tart civilizációnk? • Vezethet-e egy hirtelen előreugrás a teljes megsemmisüléséhez? • Vajon egy ember, aki saját tudatát egy virtuális világba „írja át”, továbbra is ember marad? Íme néhány az emberiség örök kérdései közül, melyeket Jacek Dukaj, a lengyel science fiction nagymestere jelen történetében nekünk szegez.

Fordította: Mihályi Zsuzsa 250 oldal | A/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875Ft E-könyv ár: 875 Ft


Plinius szerint a világ Harald Voetmann

Fordította: Soós Anita 152 oldal | A/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft E-könyv ár: 500 Ft

„A Typotex Kiadó új sorozatának hallatán rögtön felkaptuk a fejünket: egy olyan sorozat, ami nem kisebbre vállalkozik, mint hogy olyan könyveket mutasson be, ahol a tudomány nem csak a fantasztikum játékszere, és ahol a fantasztikum szépirodalmi szintre emelkedik? A Plinius szerint a világ Pliniusról, a legnagyobb ókori természettudósról szól, aki megpróbált egy műbe foglalni mindent, amit a természetről tudott, a rovaroktól a társadalomig. Plinius misztikus gondolkodó is volt: megrögzött pesszimistaként úgy vélekedett, hogy az embert szenvedésre alkotta a természet, aki egyébként istenség, és rettentő szórakoztatónak találja ezt a vergődést. Az elejétől fogva lenyűgöző volt számomra ez a groteszk világ, a mély pesszimizmus, az együttérzés és a humor keveredése, nem beszélve azokról a különös mitológiai szörnyekről, amelyeknek a létezésben a kortársakhoz hasonlóan Plinius is hitt – mondja a szerző, Harald Voetmann. (…) Regénye meghökkentő és abszurd, távolságtartó és sokszor vértől iszamos. Érdekes, egyedülálló írás.” Varga Balázs | Playboy

Extensa Regény az EPR-paradoxonra Jacek Dukaj

Fordította: Mihályi Zsuzsa 222 oldal | A/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft E-könyv ár: 790 Ft

„Az Extensa - Regény az EPR-paradoxonra a modern fizika egy érdekes téziséhez nyúl: az Einstein-Podolsky-Rosen-paradoxon szerint az elemi részecskék hatással vannak egymásra, még több száz fényévnyi távolságból is (megjegyezzük, ez egy valóban meghökkentő, napjainkra többszörösen bizonyított tétel: a részecskék egymástól szétválasztott és elkülönített összetevői még akkor is reagálnak az egymást ért behatásokra, ha a tér két különböző pontján helyezzük el őket). Jacek Dukaj könyve a távoli jövőben, a kihalt Földön játszódik: a fantasztikus háttér előtt azonban egy 19. századi családregény elemei elevenednek meg. Hőseink ismerősek, pszichológiailag hitelesek – a könyv felétől viszont a sci-fi elemek is előtérbe kerülnek, a tudományos elméletek mentén a főszereplő tudata kitágul, és a kozmoszt is magába fogadja. Dukaj rövid, tömör regénye erősen igénybe veszi az olvasót, minden részletére hangsúlyozottan érdemes odafigyelni!” Varga Balázs | Playboy

5


Jacek Dukaj (1974) számos regénye és novellája jelent meg, a legjelentősebb lengyel science fiction író Stanisław Lem óta. Számos irodalmi díj mellett 2009-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

Harald Voetmann (1978) klasszika-filológiát tanult, ókori latin szerzőket fordított, majd elvégezte a Dán Írói Kollégiumot. 2010-ben megjelent Plinius szerint a világ c. első regényéért az Északi Tanács Irodalmi Díjára jelölték.

Judith Schalansky (1980) szabadúszó író és tipográfus, Berlinben él. A zsiráf nyaka c. regényéért Wilhelm Raabe-díjra és Német Könyvdíjra jelölték.

6

Tomáš Zmeškal (1966) kongói és cseh származású író, műfordító, gimnáziumi angoltanár. Szerelmeslevél c. regényével 2011-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.


Janusz Leon Wiśniewski (1954) Toruńban született, tengeri halász, fizikus, informatikus doktor, a kémia habilitált doktora (az általa fejlesztett számítógépes programot használja a világ kémiai cégeinek nagy része). Legtöbb könyve a sikerlisták élére jutott. Honlapján (www. wisniewski.net) a következőt írja: „Uram, segíts, hogy olyan ember lehessek, amilyennek a kutyám tart”.

Ermanno Cavazzoni

A Science in Fiction sorozat szerzői szépirodalmi alkotásaikon keresztül bizonyítják be, hogy az emberiség örök kérdéseit tudományos megközelítés nélkül megfogalmazni sem lehet.

Ignacy Karpowicz (1976) lengyel író, prózaista, utazó. Az írás mellett angolból, spanyolból és amhara nyelvből fordít, Közép-Amerikában és Kelet-Afrikában utazgat. 2010 októberében a Wydawnictwo Literackie gondozásában látott napvilágot Égiek és földiek c. műve, mellyel 2010-ben elnyerte a Polityka hetilap Paszport díját.

(1947) olasz író és forgatókönyvíró. Költészetet és retorikát tanít a Bolognai Egyetemen. A holdkórosok eposza c. regénye ihlette Federico Fellini A Hold hangja c. filmjét . 7


Intim relativitáselmélet Janusz Leon Wisniewski Az emberi lélek legintimebb mélységeiről szólnak e történetek, az érző emberről, s egyszerre meglepő kapcsolatok tárulnak fel a biológia, a kémia és a pszichológia között. Mennyire kell a házassághoz a nitrogén-oxid? Mitől érez megkönnyebbülést a férfi az első szerelmi vallomása után? Milyen hatással van a T4-limfocita a szerelemre?

ELŐKÉSZÜ

Fordította: Mihályi Zsuzsa ~180 oldal | A/5 Bolti ár: ~2200 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

A zsiráf nyaka

Sosem lehet tudni

Judith Schalansky

Imma Monsó

Harcol a természet törvényeiért. Megfeszítve nyújtja a nyakát, hogy elérje a tiltott gyümölcsöt. Végül hitét veszti saját Darwin Istenében.

A friss diplomás Franz Hoozenberger, egy teljesen átlagos elzászi fiatalember, a nyári szünetre visszavonul családi otthonába, hogy nyugalomban tervezgesse jövőjét. Egy különös véletlen folytán kezébe kerül egy üveg igazi ritkaságnak számító 78-as évjáratú tramini, amelyen a következő figyelmeztetés olvasható: aki e borból kortyol, személyiséget cserélhet egy vállalkozó szellemű egyéniséggel egy rövid időre. Franz társat keres magának, még ha tisztában is van vele, a zamatos bor hatásának elmúltával egyikőjük sem fog emlékezni a különleges élményre. Végül sikerül találnia valakit, aki minden szempontból az ő tökéletes ellentéte. Amikor 15 évvel később Franz végigtekint az életén, a házasságán, felteszi magának a kérdést, vajon az egykori személycserének voltak-e hatásai. Még csak elképzelni sem tudja, hogy mennyire.

Három nap egy biológiatanárnő bőrében – aki utolsó a maga fajtájából, az egykori NDK élő relikviája. A fanyar humorú történet a világ egyik legabszurdabb helyszínén játszódik: az iskolában. Minden az adaptáción múlik – Inge Lohmark nagyon is tisztában van ezzel, hisz már több mint 30 éve biológiát tanít. Semmi sem változtathat azon a tényen, hogy az iskola 4 éven belül megszűnik – mert a kelet-németországi tartomány népessége egyre fogy, egyre kevesebb a gyerek. Az egykor szarvasmarhákat tenyésztő férj, most struccokat tenyészt, a lányuk pedig Amerikába vándorolt évekkel ezelőtt, és egyáltalán nem áll szándékában gyereket szülni. Mindenki szembe megy a természet rendjével, amit Inge az iskolában tanít. Inge biológiailag determinált világa egyszer csak meginog, és Inge valami eszeveszett módon próbálja menteni a menthetetlent. Fordította: Nádori Lídia ~220 oldal | A/5 Bolti ár: ~2500 Ft Várható megjelenés: 2013. II. félév

8

Fordította: Nemes Krisztina ~260 oldal | A/5 Bolti ár: ~2800 Ft Várható megjelenés: 2014. I. félév

A könyvek az Európai Unió Kultúra programjának támogatásával jelennek meg.


Szerelmeslevél Tomáš Zmeškal

ÜLETBEN

Történelmi és szerelmi regény, mely erkölcsi dilemmákat, mítoszokat és tudományos fantasztikumot egyaránt érint. Családregény, ami kollázshoz, mozaikhoz hasonlatos. Csehszlovákia az 1940-es és 1990-es évek között, a narratíva pedig egy család tragikus történetéről szól. Más szálak pedig más időszakokba, más országokba vezetnek, s a képzelőerő az emberi élet végérvényességére és páratlanságára mutat rá. Fordította: Stanek-Csoma Borbála ~350 oldal | A/5 Bolti ár: ~3800 Ft Várható megjelenés: 2013. II. félév

Ébredj, Mozart!

A holdkórosok eposza

Eva Baronsky

Ermanno Cavazzoni

1791. december 5. éjszakáján minden idők egyik legzseniálisabb zeneszerzője az ágyában haldoklik. Másnap reggel pedig egy nagyon furcsa szobában ébred, s azt tapasztalja, hogy nagyon furcsa ruhák vannak rajta. Nem talál magyarázatot az őt körülvevő bizarr dolgokra: fény világlik gyertya nélkül, muzsika szól zenekar nélkül, melegség van tűz nélkül, és fényes csövek vizet bocsátanak ki. Most a pokol tornácán van vagy a paradicsomban? Csak egyetlen magyarázata lehetséges az isteni küldetésnek, amely a 21. századba röpítette: meg kell komponálnia rekviemjét. Eva Baronsky ezen első regényével elnyerte a Friedrich Hölderlin Irodalmi díjat.

Főhősünk, Salvini – aki egyre riasztóbb történéseknek lesz tanúja holdtöltekor – a vidéki tájat járva egy különös jelenség nyomába ered: emberek palackpostát húznak fel a kutak mélyéről, és még hangokat is hallanak onnan. Ami eztán jön, az felteszi a pontot Salvini vizsgálódására: arra lesz figyelmes, hogy a helybéliek mind színészek, kartonból van a házuk, ebből előjönnek, előadják a showműsorukat, majd szétröhögik magukat azon, hogy milyen hülyére vették a közönséget. Aztán találkozik az elöljárójukkal. Végülis ez a regény egy teljesen szürreális fonata az epizódoknak, teljesen szürreális figurákkal és eseményekkel. Például: van benne egy férfi, aki intim viszonyt ápol a konyhai készülékeivel, és egy nő, aki képes fajdkakassá válni párzási rituáléja közben. A regény filmváltozatát nem is rendezhette volna más mint Federico Fellini.

Fordította: Nádori Lídia ~360 oldal | A/5 Bolti ár: ~3800 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

Fordította: Horváth Csaba ~300 oldal | A/5 Bolti ár: ~3200 Ft Várható megjelenés: 2014. I. félév

9


Művészet & illúzió

Médiamasszázs Marshall McLuhan Mikor először gyűjtötték egybe McLuhan profetikus kijelentéseit az elektronizált információs kor életéről, meglepetéssel tapasztalták, hogy megfigyelései négy évtized elteltével is milyen zavarba ejtően tiszták, mennyire meghökkentően pontosak és időszerűek. A Médiamasszázs egy visszapillantó tükör, amely a láthatatlan és a természeti környezet, az érzékszervi hatások, a tömegmédia mindennapjai, a fogyasztói javak, a sajtó, a reklámok, és a művészetek kaleidoszkópját mutatja számunkra. Kétségkívül tudománytörténeti jelentőségű mű. Quentin Fiore illusztrációi és Jerome Agel kiegészítései kísérik, melyek McLuhan tudás, eredetiség, provokáció és intuíció iránti szenvedélyességére reflektálnak.

„A Médiamasszázs körkép a történésekről. Az egymással kölcsönhatásban lévő szituációk hadronütköztetője.”

Egy világ választja el az integrált elektronikus információkkal ellátott modern otthoni környezetet az osztályteremtől. Korunk televíziós gyermekei ráhangolódtak az aktuális „felnőtt” hírekre – infláció, zavargás, háború, adók, bűnözés, fürdőző szépségek – és megzavarodnak, ha bekerülnek egy tizenkilencedik századi környezetbe, olyan oktatási rendszerbe, ahol még azt a gyér információmennyiséget is fragmentált és meghatározott minták, sémák és ütemtervek alapján rendszerezik. Mint egy gyárban, a maga leltáraival és futószalagjaival. A „gyermek” 17-ik századi találmány – nem létezett például még Shakespeare korában sem. Egészen addig a gyerekek a felnőtt világ részei voltak, és – legalábbis a mi fogalmaink szerint – nem volt gyermekkoruk. A ma gyermeke abszurd helyzetben cseperedik fel. Két világban él, és egyik sem készteti arra, hogy felnőjék. Felnőni! Ez az új feladatunk, s ez mindent magába foglal! A puszta okításnál több kell.

10

Marshall McLuhan kanadai tudós, filozófus, irodalomtanár és irodalomkritikus, rétor és kommunikáció-teoretikus volt. Munkássága a médiaelmélet egyik sarokköve, melyet a reklámés médiaipar a gyakorlatban is alkalmaz. Nevéhez fűződik „a médium maga az üzenet” („the medium is the message”) szlogen és a „globális falu” („the global village”) fogalom bevezetése, valamint a hozzájuk tartozó elméletek kidolgozása.

Fordította: Kiss Barnabás 160 oldal | A/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft


A művész a műben Daniel Arasse „Amit a kép elárul, de nem fitogtat” – erről szól minden műelemzés, ezért keres rendező elvet az ikonográfia, és ennek megtalálása a műélvezet legfőbb forrása. A kalandhoz pedig Arasse-nál jobb vezetőt nemigen találhatunk. Ebben a kötetben hét tanulmányát egy új vezérlő elv szerint írta meg, melyet analitikus ikonográfiának nevezett el. A kép szüzséje (sujet) és az alkotó szubjektuma (sujet) – ahogy a francia szó egybeesése is azt mutatja – egymásba épülését és egymásra utalásait vizsgálja.

Fordította: Vári Erzsébet – Várkonyi Benedek – Pataki Pál Képfilozófiák sorozat ~260 oldal | B/5 Bolti ár: 3600 Ft Webshop ár: 2700 Ft

„Arasse kíváncsisága és fantáziája kimeríthetetlen, nyelvi és vizuális humora lenyűgöző, természete nyughatatlan. De a naiv rácsodálkozás és az alázat kegyes adománya is az övé.” Vass Norbert | Fidelio

Raffaello látásmódja Daniel Arasse Raffaellót hagyományosan és megérdemelten tartjuk Leonardo da Vinci és Michelangelo mellett az érett reneszánsz harmadik legnagyobb művészének. Rendkívül termékeny alkotó volt, a grácia és a harmonikus egyensúly nagymestere, aki műhelyével megalapította a római „bella manierát”, melynek alapvető szerepe van ugyanúgy a manierizmus közeli létrejöttében, mint a klasszicizmus jóval későbbi meghatározásában. Dicsőségének ez a kettősége az elkövetkezendő századok alatt sem talál követőre, és nem homályosul el mindaddig, amíg gyakorlott és áttetsző művészi tökéletessége nem számít majd az akadémikus művészet egyik formájának – melynek kultúrája és formális fölénye végül maga fogja útját állni az őszinte kifejezésmódnak. Várható megjelenés: 2013. I. félév

3D a festészetben Nicolaas Matsier „Mi is az a trompe-l'oeil? Ha a legegyszerűbb választ adjuk, akkor az átverés művészete, hiszen a művész arra törekszik, hogy valamely módon becsapja alkotása szemlélőjét. (…) A kötet koncepciója, hogy a konkrét műveket és azok alkotóit állítja középpontba, a szerző szándéka szerint akár egy szuszra is végig lehet olvasni az alkotásokhoz tartozó felemlegetett anekdotákat, kitalált vagy hiteles, de mindenképp érdekes történeteket.” Vass Nóra | Spanyolnátha

Fordította: Balogh Tamás Képfilozófiák sorozat 380 oldal | B/5 Bolti ár: 4200 Ft Webshop ár: 3150 Ft 11


A fotográfia nagykönyve A fényképezés kultúrtörténete Mary Warner Marien „A könyv mindvégig kimerítő és lehengerlő eseménytörténeti és forrásanyagot nyújt. Ilyen bőséggel magyar nyelven mindeddig nem jelent meg egyetemes fotótörténeti munka. Forrásidézetek a szaklapoktól kezdve a parlamenti jegyzőkönyvekig, levelek, naplórészletek, intézmény- és technikatörténet – mindez emészthető struktúrába szerkesztve és páratlan képanyaggal társítva.” Jerovetz György | Műértő

Fordította: Gyárfás Vera Past in Pictures sorozat 574 oldal | A/4 Bolti ár: 8900 Ft Webshop ár: 6675 Ft

Harry Shunk Yves Klein ugrása a semmibe Párizs közelében, 1960. október 23. Zselatinos ezüstnyomat

Bár Klein elsősorban nem fényképészettel foglalkozott, lefotózta magát, amint kockázatkedvelő művészként leugrik egy magas kőfalról. Megváltoztatta az eredeti képet, amelyen látszottak a trambulint tartó segítőtársak is.

A tojás volt előbb, avagy Piero és Dalí Orosz István A kötetben egy gyakorló képzőművész az alkotás közben felmerült gondolatait rögzítette. A saját munkáira vonatkozó reflexiók mellett a művészettörténet olyan jelenségeivel foglalkoznak az írások, amelyekben Orosz is érdekelt (anamorfózisok, perspektivikus ábrázolás, optikai illúziók), illetve olyan alkotókat mutat be – olykor ismeretlen oldalukról –, akikkel szellemi közösséget érez (Brunelleschi, Piero della Francesca, Dürer, Piranesi). ~200 oldal | B/5 Bolti ár: ~3900 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév 12


Gaudí és a Sagrada Familia Armand Puig I Tarrech

Előkészületben • Martos Gábor: Hogyan lehet sok pénzt keresni egy cápával?

Ajánljuk még: • Daniel Atasse: Festménytalányok • Daniel Arasse: Festménytörténetek • Németh István: Az élet csalfa tükrei • Orosz István: A követ és a fáraó • Pavel Florenszkij: Az ikonosztáz • Tóth Imre: Montázsok

A Sagrada Família érzékennyé tesz, felemel, szakralitás árad belőle. Ugyanakkor igen emberi közeg is, az érzékelhető szereteté, amely megérteti velünk Isten Fia megtestesülésének nagyságát. Gaudí nem érzeteket kelt, hanem újrateremti a természetet és az embert, hívő lélek, aki kőbe mintázza az evangéliumot. Egy ég felé emelkedő és karjait anyaként mindenki felé kitáró épületben nem lehet semmi felesleges vagy nehézkes. A szerzőt követve megismerhetjük Gaudít, s megérthetjük szándékait. Fordította: Nemes Krisztina ~220 oldal | B/5 Bolti ár: ~3900 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

13


Híres emberek

Kedves Utókor! Ha nem lesztek igazságosabbak, békésebbek és egyáltalán okosabbak, mint mi vagyunk, illetve voltunk, vigyen el benneteket az ördög. Minden nagyrabecsülésem mellett ezzel a jámbor kívánsággal maradok a ti Einsteinetek sk. „Talán nincs is olyan ember kiskamaszkortól fölfelé, aki ne hallott volna Einsteinről. Ha említenünk kellene egy tudóst, tízből kilencen elsőre az ő nevét mondanánk, sőt azon kevés fizikusok egyike, akinek arcmását is könnyedén fel tudjuk idézni. Életrajz is született már róla nem egy, ám Neffe az újabb kutatások során előkerült dokumentumokat is felhasználta munkájához.” firkász | Pesti Est

„Milyen embernek is kell lennie a rendkívüli tehetséggel megáldott kutatónak ahhoz, hogy elegendő lehetőséget kapjon alkotóképességei kibontakoztatására? És milyennek kell lennie ahhoz, hogy tűzön-vízen keresztül, minden áron kikényszerítse magának ezeket a lehetőségeket? Moss e könyvét olvasva Szent-Györgyi Albert bonyolult és ellentmondásoktól sem mentes életéről, és nagyívű tudományos pályafutásáról, bőséggel kapunk okot és alkalmat, hogy ezen elgondolkodjunk. Kétségtelen, hogy Szent-Györgyi kiemelkedő zseni volt a laboratóriumban. Moss idézi életre szóló hitvallását: »Arra is rá kell jönni, ami másoknak nem jutott eszébe.« Aki már próbálta, tudja, hogy ez a legnehezebb – igaz, a kutatás legszebb része is. S az amerikai pályafutása meggyőző példával szolgál arra is, milyen sorsdöntő jelentőségű, ha egy ilyen rendkívüli és rendhagyó kutatóhoz egy igazán jó menedzser szegődik társként.” Dr. Osman Péter | MISZ

Albert Einstein igaz története Jürgen Neffe

Szent-Györgyi Albert Ralph W. Moss

Fordította: Gerner József No.1. Nemzetközi bestseller sorozat 595 oldal | A/5 Bolti ár: 4300 Ft Webshop ár: 3225 Ft

14

Fordította: Bakács Tibor No.1. Nemzetközi bestseller sorozat 341 oldal | B/5 Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 2925 Ft E-könyv ár: 1010 Ft


Brodsky, a Nobel-díjas költő élete nemcsak kész regény, Bolse Vita a nagy Bolsevikiában, ahol meghurcolták, elmegyógyintézetbe zárták, fogva tartották, el- és kiutasították, hanem egy szabad ember igaz története. Ő maga nem szerette, ha bátor ellenszegülését méltatták, és nem ellenállónak, hanem költőnek tartotta magát. Ebben bizonyos volt. És a bizonyosság elégséges volt a belső szabadsághoz. „A nyelv számomra sohasem a szabadsághoz vezető út volt. Az igazság az, hogy sosem éreztem magam úgy, mint akit megfosztottak a szabadságától. Mindig tökéletesen szabad voltam. (…) Tudtam, hogy rossz természetem van, és azt is tudtam, hogy erős vagyok és konok. Megpróbáltam kifejleszteni magamban valamit, ami valószínűleg csekélység volt, mégis megvédett a kívülről jövő hihetetlen nagy nyomással szemben.” A Brodsky életéről szóló könyvek és interjúkötetek közül kiemelkedik a svéd Bengt Jangfeldt írása, mert ő úgy tudta kérdezni Brodskyt, hogy nem kapott kitérő válaszokat.

„Amikor visszanézek életem hatvan évére, leginkább az lep meg, hogy mennyire komplikáció nélküli volt. Ami vagyok, amit gondolok és teszek, csaknem minden, ami velem történt, egy matematikai bizonyítás egyértelműségével vezethető le. Különös, szorongató érzés rendeltetést betölteni. Azt mondják, egyéni kezdeményezésekkel is befolyásolhatók az események, és ebben természetesen van is igazság. Mint a komponálás esetében: a szerző szimfóniája minden hangjáért megküzd, hogy végül – az utolsó akkordhoz érve – felismerje, csakis azokat a hangokat írhatta le és csakis abban a sorrendben. A dolgok menetének elkerülhetetlensége nem csökkenti az érdemeket, mert csak utólag lehet kiiktatni a felesleges hangokat, és csakis ő írhatta le, ami ott áll. Így van ez az életemmel is. ” Jehudi Menuhin Ennek a mesés művész-karriernek ismert a története. De ezidáig magánéletéről, fiatalkori álmairól, a barátkozásra való nyitottságáról nem sokat tudtunk. Ma különösen sokatmondó az a konokság, amellyel „békét akart hozni az emberiségnek”. Nem tágított attól az illúziótól, hogy a népeket zenével ki lehet békíteni egymással.

A nyelv az Isten Jegyzetek Joseph Brodskyról Bengt Jangfeldt

Befejezetlen utazás Életem emlékei Jehudi Menuhin

Fordította: Isztrayné Teplán Ágnes No.1. Nemzetközi bestseller sorozat 595 oldal | A/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft Várható megjelenés: 2012. I. félév

Fordította: Gáti István No.1. Nemzetközi bestseller sorozat 555 oldal A/5| Bolti ár: 4500 Ft Webshop ár: 3375 Ft

15


A hét főbűn

Kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség – ez a hét kifejezés a bűnök egész univerzumát foglalja össze. A hét főbűn kiemelt szerepet kapott az ókori világban, ahol a gonosz megtestesüléseként tekintették, és a zsidó-keresztény kultúrkörben az erkölcstelenség megfékezésének egyik alappillére lett. Mit mondanak ezek a kifejezések napjainkban? Mi maradt meg egykori végzetes és veszedelmes természetükből? Egy dolog biztos: vétekről és bűnről ismét időszerű beszélni. Ebben az új sorozatban hét tudós kutat az újabb válaszok után. A főbűnöket egészen szokatlan szemlélettel vizsgálják, amely távol áll attól a vallásos hagyománytól, amelyben eredetileg kifejlődtek. Kiállhatatlan szenvedélyként értelmezik őket, melyek az emberiség azon képességét fejezik ki, amellyel különbséget teszünk jó és rossz között.

Bujaság Giulio Giorello

Irigység Elena Pulcini A bujaság mindenekelőtt a megismerés szenvedélye is, a szó legtágabb értelmében. Ezért alkothatja egy nyílt és szabadelvű társadalom magját, mely nem tűri megszilárdult dogmák egyetlen csoportját sem. Így a könyv lapjain a bujaság tettestársaiként a legváratlanabb személyek tűnhetnek fel: Dante, Shakespeare, Giordano Bruno, Mozart, Buñuel… De vitathatatlanul a főszereplő mindig egy marad: Don Giovanni, aki újra egy örökös útra hív a bujaságon mint hatalmon, mint élvezeten, mint hazugságon és mindenekelőtt mint szabadságon keresztül.

Neki miért igen, és nekem miért nem? – kérdezi magától az ember, lapos pillantásokat vetve a másikra. Lucifer bűne, aki az embert irigyli. Káiné, aki Ábelre féltékeny. Jágóé, aki Othello irigye, de a gonosz királynéé is, aki Hófehérke miatt gyötrődik. Az ókortól a modern, demokratikus társadalmakig, ahol az irigység ideális táptalajra talál, a tündérmeséktől a mai sajtóközleményekig a szerző végigvezet bennünket e gyönyörmentes és sokszor könyörtelen szenvedély metamorfózisán.

Várható megjelenés: 2013. I. félév Fordította: Horváth Csaba A hét főbűn sorozat ~220 oldal | A/5 Bolti ár: 1800 Ft Webshop ár: 1350 Ft

Harag Remo Bodei Egy erős energiaáramlás, mely egy elszenvedett sérelem, megsebzett szerelem, egy megcsalt remény vagy szégyenérzet miatt törhet ki. Egy erőteljes szenvedély, mely felforgathatja az egyes ember életét vagy akár a történelem folyását is, és mely gyakorta kapcsolódik össze a gyűlölettel, a nehezteléssel és a gőggel a bosszúvágy és az okozott fájdalomért történő megfizetés kíséretében. 16

Fordította: Krivácsi Anikó A hét főbűn sorozat ~220 oldal | A/5 Bolti ár: 1800 Ft Webshop ár: 1350 Ft


Kevélység Laura Bazzicalupo „Laura Bazzicalupo Kevélység –  A létezés szenvedélye című könyve finom, mennyei prológussal indít, a gőg ősképének jelenetével. Lucifer, a legszebb, legokosabb, Istenhez legközelebb álló angyal, a fény hordozója átlépi a határt, és lebukik a csillagos égből. Megszületik a sátán. A gőg legelső megnyilvánulásakor a tökéletesség káosszá változik, a paradicsom mindörökre elvész. Bazzicalupo a „régi gőgtől” az új, modern kevélységig kalauzol, a kétkedés jogát mindvégig fenntartva, amiben útitársa és barátja, Ulrich is a segítségére van. Ez Dante óta nagyon megy az olaszoknak, és a forma is érdekesebb, mintha a szerző csak kinyilatkoztatna, vagy saját tévedhetetlenségének csapdájába esne. Veszélyes pálya ez, hiszen ott leselkedik az önteltség, esetleg az arrogancia. Nemhiába nevezi Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás a bűnök eredetének és királynőjének.” Hegyi Zoltán | Magyar Nemzet Fordította: Ecsedy Sarolta A hét főbűn sorozat 160 oldal | A/5 Bolti ár: 1800 Ft Webshop ár: 1350 Ft

Torkosság Francesca Rigotti A falánkság jellemzői, éppúgy, mint a többi bűné, érzékelhető változáson mentek át az idők folyamán. A bűntől a betegségig, a tudatos vétkezéstől az öröklött hajlamig, a gazdagok vétkétől a szegények bűnéig, a magányos eltévelyedéstől a társadalmi méretű jelenségig.

Fordította: Horváth Csaba A hét főbűn sorozat 225 oldal | A/5 Bolti ár: 1800 Ft Webshop ár: 1350 Ft

Jóra való restség Sergio Benvenuto A jóra való restség nemcsak lustaságot jelent, hanem szomorúságot, kétségbeesést, aggodalmat, közömbösséget, unalmat és főként depressziót. Mint végzetes bűn eredetileg a vallási kifejezések között merült fel, modern, világi változata pszichiátriai betegséggé vált.

Fordította: Horváth Csaba A hét főbűn sorozat 199 oldal | A/5 Bolti ár: 1800 Ft Webshop ár: 1350 Ft

Fösvénység Stefano Zamagni A fösvénység a megszerzett véges javakhoz való rendületlen ragaszkodás. E ragaszkodás megmutatkozhat a szerzés túlzó vágyában (kapzsiság) és a megszerzett dolgok birtoklásában. A birtoklás túlzottságát jelzi, hogy a fösvény a számára szükséges mértékben sem válik meg javaitól, nem költi pénzét, esetleg nagy vagyon birtokában is nyomorog. Azt hiszi, maga rendelkezik anyagi javaival, gazdagságát csak a saját ügyességének köszönheti. Ezért a fösvénység a kevélység édes gyermeke. Várható megjelenés: 2013. I. félév 17


Erik Satie

Fordította: Várkonyi Benedek Claves ad Musicam sorozat 205 oldal | B/6 Bolti ár: 2300 Ft Webshop ár: 1725 Ft

Ha van igazán megbántott zeneszerző a világban, akkor Erik Satie az. Nem tudni, miért és kire bántódott meg, de írásaiból, följegyzéseiből és odavetett gondolataiból az derül ki, hogy nagy baja lehetett a világgal. Írt mindenfélét: kritikusokról, akikre haragudott, zeneszerzőtársakról, akikre sokszor féltékeny volt, fantazmagóriákról, a párizsi élet villanásairól, a zenei világ furcsaságairól, társaságokról, esernyőiről. És sokszor bolondságokról, mert Satie nem tartozott a módszeresen élő polgárok közé. Hóbortos művész volt, kabarékban zongorázó finom zeneszerző. A töredékei mellett – mert szinte minden szava töredék – jellemzők rá a rajzai, ezek a furcsán odavetett gondolatok, mintha csak oda nem figyelve járna a keze – néhányuk illusztrálja a csapongó és mégis vonzó világot. Ezt a bohócvilágot, melybe beleolvasva alaposan irigyelhetjük ezt az alakot; aki magányában szabad volt, és ezért tudott szárnyalni muzsikában és prózában is.

Mi szól a lemezen? II. Operafelvételek Verdi és Wagner Fodor Géza

Claves ad Musicam sorozat 560 oldal | B/5 Bolti ár: 5600 Ft Webshop ár: 4200 Ft

18

Ma már jószerivel minden felvétel megszerezhető – ha nem a hanglemezboltban, akkor az interneten. De hogyan válogassunk a hatalmas kínálatból? Fodor Gézánál jobb kalauzt az igényes operarajongó aligha talál. Noha ő kritikusként elsősorban a hazai operaelőadásokkal foglalkozott (1986-ben kötetben is megjelent „operai naplója” mindössze négy év terméséből mintegy 600 oldalt tesz ki), 1981 óta rendszeresen írt lemezkritikákat, először a Hifi Magazinba, majd a Muzsikába, és az utolsó években az Élet és Irodalomba is. Az operalemezekről írt beszámolók közül csak tizenegy jelent meg kötetben, az Operai naplóban. Amikor a Typotex Kiadó elhatározta, hogy kiadja a többit, a szövegek egybegyűjtésekor kiderült, hogy hatalmas mennyiségről van szó, amit legcélszerűbben három kötetben tudunk elrendezni. Ezek az írások nemcsak az előadásokról, hanem a művekről, a szerzőkről és általában az opera történetéről is szólnak, ezért legjobb rendezési elvnek a szerzők/művek időrendjét találtuk.

A zenei szép

Egy ütődött (én) megfigyelései


Sándor Klára Sokan nem szívesen mondanak le az „Attila-örökségről”, bár elfogadják a finnugor nyelvészeti érveket. Igazuk van: a nyelvészet és a művelődéstörténet tényei nemhogy kizárják, sőt, kiegészítik egymást. Egy nyelv története nem azonos a nép történetével, s a nyelv csupán az egyik, de nem feltétlen a legfontosabb ismérve az etnikumnak. „Sándor Klára jól ír.” – valóban. Tudatosan kerüli a tudományos prózára jellemző nehézkességet. Hozzáértéssel és elfogulatlansággal válaszolja meg a kényessé vált kérdéseket és ebben bizonyosan egyedülálló.

467 oldal | B/5 Bolti ár: 4900 Ft Webshop ár: 3675 Ft E-könyv ár: 1650 Ft

Nyelvek társadalma

Nyelvrokonság és hunhagyomány Rénszarvas vagy csodaszarvas?

A székely írás nyomában Sándor Klára Természetesnek tartjuk, hogy ha a székely írás emlékeinek nyomába eredünk, Székelyföldet kell bejárnunk – a délkeleti csücsöktől egészen föl északra, sűrűn bejárva Székelyudvarhely környékét. Erődtemplomokba megyünk, lőrésablakba mászunk, keresztelőmedencét tanulmányozunk. De mit keresünk Bolognában, és Isztambulba miért nem érdemes elmenni, ha csak a székely emlékeket kutatjuk? Mit keresünk Mikulovóban, és mi köze a székely írásnak Mátyás udvarához? Miért hívták sokáig rovásírásnak a székely írást, és egyáltalán, mi fán terem? Sándor Klára új könyve a székely írás legfontosabb emlékeit mutatja be. ~500 oldal | B/5 | Bolti ár: ~4600 Ft Várható megjelenés: 2013. II. félév

Meghalt a latin, éljen a latin! Egy nagy nyelv rövid története Wilfried Stroh

Fordította: Dévény István 375 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft

NON VITAE SED SCHOLAE DISCIMUS! – Az a baj, hogy „az iskolának, nem az életnek tanulunk” – az eredetileg így fogalmazott mondás a filozófus Seneca szemrehányása volt az első században. Szavára ma is érdemes felfigyelni. Wilfried Stroh könyve nem „iskolás fokon” tekint vissza a latin nyelv által őrzött kincsek több mint 2000 esztendős múltjára. Meggyőződése, hogy az ősökkel való megismerkedés a most élők számára is segítség. LAUDAMUS VETERES, SED NOSTRIS UTIMUR ANNIS – „Dicsérjük az ősöket, de a jelenkorban élünk”. Ez Ovidius mondása időszámításunk fordulójának időszakából, amelyet így is értelmezhetnénk: Elismerő szavakkal tekintünk az ősökre, mert segítséget remélünk tőlük mai életünk számára is. Ebben az esetben talán igennel tudnánk felelni (ITA EST mondanánk), ha valaki ezzel a kérdéssel lepne meg bennünket: Do you speak Latin?

„Wilfried Stroh klasszika-filológus pompás könyvében a latin nyelv elsajátítására buzdít az angol nyelvi imperializmus szőnyegbombázásának idején. Így lesz egy nyugdíjas egyetemi tanárból gerillaharcos.” Hegyi Zoltán / Magyar Nemzet 19


Filozófia & etika

Szent Pál Az egyetemesség apostola Alain Badiou

Alain Badiou (1937) francia filozófus, dramaturg és regényíró, az École Nor­male Su­peri­eu­re ta­ná­ra. A filozófiai rendszer és a klas�szikus metafizika elkötelezettje. Badiou szerint nem a „másság”, hanem az „Egység” az, amire a filozófia törekszik.

Szent Pál alakjának korszerűsége az utóbbi évtizedek filozófusainak és művészeinek egyaránt kiindulópontjává vált, mai mondanivalójuk veretes hivatkozási alapjává. Szent Pál ugyan apostol, de nem tanítvány, nem beszéli el a Jézus-történetet, csak egyet állít: Jézus feltámadt és megváltott minket. Amiképpen az akkorit, azonképpen a mait, amiképpen a zsidókat, azonképpen a görögöket. „Meg kell magyaráznunk, miért tulajdonítunk ennek a távolinak filozófiai közelséget, a valós ilyen mesei megerőszakolása miért szolgál közvetítésként számunkra, amikor itt és most az egyetemes helyreállításáról van szó a maga tisztán világi mivoltában.” Ami Szent Pált illeti, eléggé nyilvánvaló, hogy személye sok szempontból a manapság divatos korszellem ellenmodelljének tekinthető: hívő ember és nem szkeptikus, elkötelezett harcos s nem pedig semleges megfigyelő. Badiou nemigen érdeklődik Pál leveleinek a jézusi tanításra visszamenő hittartalma iránt, ehelyett a megtérés eseménye áll a francia bölcselő figyelmének centrumában.

Fordította: Csordás Gábor | Radikális gondolkodók sorozat 211 oldal | A/5 | Bolti ár: 2500 Ft | Webshop ár: 1875 Ft

Marx filozófiája Étienne Balibar Balibar – az egyik legbefolyásosabb francia filozófus – briliánsan tömör Marx-portréja korai munkáitól kezdve minden kulcsfontosságú területet érint. Pedagógiai részekkel, kronológiával és útmutatókkal segíti az olvasást, a legbonyolultabb filozófiai gondolatokat is érthetővé teszi.

Étienne Balibar (1942) a francia marxista filozófia legjelentősebb képviselője.

20

Fordította: Mihancsik Zsófia Radikális gondolkodók sorozat 240 oldal | B/5 Bolti ár: 2400 Ft Webshop ár: 1800 Ft


Képes filozófiatörténet A gondolat képzelőereje

Jan Bor (1946) Amszterdamban született, ahol pedagógiát és filozófiát tanult az egyetemen. Egy meditációs központban dolgozott, majd a zen buddhizmus tanulmányozására Japánba utazott. Hazatérése után jelentette meg Errit Petersmával közösen írt, a nyugati és a keleti filozófiát is magába foglaló képes filozófiatörténetét.

Jan Bor – Errit Petersma „»A líra logika, de nem tudomány« – írta József Attila, s miért mondom ezt az ezerszer elismételt igazságot? Ha a filozófia története tudomány, a filozófia maga inkább a szellemtanhoz, a széptanhoz, olykor az esztétikához, az etikához áll közelebb, tehát a filozófusok nagy része a szellem üzemmérnöke, nem feltaláló. Vagy a kettő együtt, persze. A képes filozófiatörténet a sok-sok képpel eleve nem képtelenség, végeredményében pedig ragyogó alkotás, tanulni lehet belőle, üdülni vele-rajta. »Racionális világkép örökös újrarajzolásaként« értelmezhetjük, mondja a szerzőpáros (és a Kiadó), s így a gondolati képzelőerővel mindig újrateremtett világ a tárgya. Ám ez igaz is, túlzás is, kevés is. Szerencsére a kötet – fenomenálisan! – szerves életként ábrázolja a képzelőerővel újratermelt, meglatolt stb. »világot«, van leve, sava, borsa, ne mondjam, ezer íze és... így tovább annak, amiről szól. Szellemi szivárvány.”

Philosophy in Pictures sorozat 402 oldal | A/4 Bolti ár: 6500 Ft Webshop ár: 4875 Ft

Tandori Dezső | Könyvhét

Az etika rövid története

Mi helyes, illetve helytelen? Hogyan is döntünk? Döntéseinket jelentős mértékben meghatározza az általunk használt etikai fogalmak eredete és fejlődésük története. Az etika rövid története általánosan elismert kiváló bevezetés ehhez a témához – tömör formában mélyrehatóan és kivételes teljességgel mutatja be a nyugati erkölcsfilozófia történetét a görögöktől a jelenkorig. Alasdair MacIntyre, a jelenleg élő egyik legkitűnőbb filozófus, világos és olvasmányos szövegével segíti hozzá az olvasót annak jobb megértéséhez, hogy mi rejlik etikai döntéseink mögött.

Alasdair Macintyre

Fordította: Szabó P. Imre Radikális gondolkodók sorozat 340 oldal | A/5 Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 2925 Ft

„Nagyon meggyőző… ez a könyv jelentős hozzájárulás az etikai fogalmak jelentését érintő, véget nem érő érvelésünkhöz.” The Observer

Alasdair Macintyre (1929) filozófus, a Uni­ver­sity of Notre Dame (In­dia­na, USA) ku­ta­ tó­pro­fesszo­ra.

21


Mit kérdeznek tűlünk a nagy filozófusok? Leszek Kołakowski Ez a kötet Le­szek Ko­ła­kows­ki nép­sze­rű te­le­ví­zi­ós elő­adá­sa­i alapján készült. Szin­te egy mini le­xi­kon, amely a „böl­cses­ ség sze­re­te­té­re” bá­to­rít­ja ol­va­só­it. A benne sze­rep­lő mes­ te­rek, mint Szók­ra­tész, Pla­tón, Arisz­to­te­lész, Szent Ágos­ton, Aqui­nói Tamás, Eck­hart Mes­ter, Des­cartes, Pas­cal, Leib­niz, Hume, Kant, Ki­er­ke­ga­ard, Nietz­sche, Hus­serl, Hei­deg­ger – és sok más fi­lo­zó­fus – tesz fel ne­künk olyan kér­dé­sek­et, mint­hogy: • Megítélhetjük-e a történelem (fejlődését) eseményeit, ha le­mon­dunk az er­köl­csi jóhoz/rosszhoz való viszonyulásról? • El­kép­zel­he­tő-e, hogy a jó dol­gok csu­pán ne­ga­tív je­len­sé­gek: a szen­ve­dés, a fáj­da­lom hi­á­nyai? • Ha hin­nénk az örök vissza­té­rés el­mé­le­ té­ben, akkor ez vajon biz­ta­tó, ré­misz­tő vagy ér­dek­te­len volna-e? • Gya­ko­rol­juk-e a ha­ta­lom aka­rá­sát, ad­junk-e saját ér­tel­met az élet­nek nem tö­rőd­ve a ránk örökített jó és rossz befolyásától? • Kü­lön­bö­zik-e a nagy mű­vész a nagy bű­nös­től, ha mind a ket­ten ugyan­úgy, saját akaratuk szerint épí­tet­ték fel az éle­tüket? • Hi­he­tő-e, hogy az em­be­rek job­bak lesz­nek, ha meg­győ­zik őket arról, hogy az élet el­ke­rül­he­tet­len ve­re­ség­ gel vég­ző­dik, és nincs sem vi­gasz, sem meg­vál­tás? • Van-e ér­tel­me annak a kér­dés­nek, hogy mit je­lent lé­tez­ni? • Sza­bad-e ilyen kér­dést fel­ten­ni?

Előkészületben: • Barcsi Tamás: Az emberi méltóság filozófiája

Ajánljuk még: • Alain Badiou: A század • Alfred North Whitehead: A természet fogalma • Bertrand Russell: A hatalom. A társadalom újszerű elemzése • Giorgio Agamben: A profán dicsérete • Slavoj Žižek: A törékeny abszolútum • Xavier Rubert de Ventós: Minek filozofálni? 22

Leszek Kołakowski (1927–2009) Leszek Kołakowski Magyarországon jól ismert lengyel humanista, filozófus, író, nemzedékek nevelője és spiritus rektora volt, „a liberális értelmiség lelki mestere” (Józef Tischner), akit „jó ideje a lengyel humanisták legnagyobb koponyái közt tartunk számon” (Adam Michnik).

Fordította: Pálfalvi Lajos 256 oldal | A/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft


Paradoxonok R. M. Sainsbury A nehéz kő Képes-e egy mindenható lény olyan nehéz követ teremteni, amelyet ő maga sem képes felemelni? Képes, hiszen – mindenható lévén – bármit megtehet. Másrészt viszont nem lehet képes, hiszen ha képes lenne, akkor lenne valami, amire nem képes – ti. megemelni a követ.

Fordította: Csaba Ferenc 200 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft

Szabadság és igazság Tóth Imre A világhírű matematikafilozófus-történész utolsó kötetében is a dogmák nélküli gondolkodás legjelentősebb historikus próbájaként mutatja be a nemeuklideszi geometriát. Tudományos és filozófiai gondolkodás mérkőzését követhetjük nyomon.

Hierón, avagy dialógus a zsarnokságról

Fordította: Gosztonyi Katalin Radikális gondolkodók sorozat 207 oldal | A/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft

Leibniz Michale-Thomas Liske

Xenophón A ’jó szándékú’ türanniszt lelepleznő mű négy alapvető fontosságú kérdéskört tárgyal: 1) Xenophón politikai filozófiáját és a Hierónt: amely összekötő kapocs régiek és modernek között. 2) A lázadást a polisz ellen: a türannikus szellem újjászületését. 3) A Hierón intencióját, struktúráját és érvrendszerét, mely egy régi toposz (a bölcs és a türannosz) és a szókratikus dialógus találkozása. 4) A libertárius totalitarizmust. Fordította, a jegyzeteket és a kísérő tanulmányokat írta: Gelenczey-Miháltz Alirán 250 oldal | A/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft Várható megjelenés: 2012. I. félév

Leibniz neve jól ismert a nagyközönség körében, bár elsősorban a Candide révén, hiszen Voltaire szatirikus regényében gúnyolja Leibniz tételét, mely szerint „minden a legjobban van ezen a legeslegjobb világon”. Ugyan e mondatot Voltaire az eredeti szövegkörnyezet elhagyásával figurázta ki, Leibniz metafizikájában azt állítja, hogy a világot alkotó alapegységek (monaszok) istentől előre meghatározott összhangban vannak egymással. Koherens elméletet épített a monasz fogalma köré, mely alkalmas volt a differenciál- és integrálszámítás alapjaihoz épp úgy, mint a matematikai logika rendszerének kialakításához. Magyar nyelven első alkalommal jelenik meg Leibniz munkásságát szisztematikusan bemutató kötet. Fordította: Gosztonyi Katalin Radikális gondolkodók sorozat 330 oldal | A/5 Bolti ár: 4800 Ft Webshop ár: 3600 Ft Várható megjelenés: 2012. I. félév

23


Pulitzer-díjas író

A világhírű Pulitzer-díjas szerző régóta várt új könyvének magyar fordítása szinte egy időben fog megjelenni az amerikai kiadással. „Alapvetően az emberek mindig is egyformák.”

Várható megjelenés: 2013. I. félév 24

A világ tegnapig Mit tanulhatunk a hagyományos társadalmaktól?

Fordította: Vassy Zoltán ~ 600 oldal | B/5 Bolti ár: ~ 5500 Ft

Társadalmak és fátumaik

- Nem egészen. - válaszolja Diamond. A különbségek sokrétűek, másképp számolunk, másképp választunk férjet/feleséget, neveljük gyermekeinket, ápoljuk szüleinket, a veszélyre másképp reagálunk, mást eszünk, nem beszélve arról, hogy milyen különbségek vannak a társadalmi, szociális szokásokban. Az ipari államokban heterogén populáció él egymás mellett, és még sorolhatnánk. De a modern társadalmak viszonylag újak, ha arra gondolunk, hogy 60 millió évvel ezelőtt jelentek meg az első proto-humán fajok. A tradicionális társadalmak sok szempontból bepillantást nyújtanak abba a világba, ahogy tegnapig, több tízezer éven át éltek az emberek. Ez a hosszan tartó életmód pedig beépült biológiai lényünkbe, zsigereinkbe. Diamond nem másodkézből vagy hallomásból ismeri a tradicionális társadalmakat. 40 éven keresztül járt vissza Új-Guineába, ahol leginkább érintetlenül maradtak a hagyományos életformák, és ismeri az ausztrál, a polinéz, az afrikai és az Amazonas-menti indián törzsek világát. Posztindusztriális megfelelési kényszereink közepette és szorongva a jövő turbulens eseményeitől, nem tehetünk jobbat, mint Diamondot olvassuk, és levonjuk a magunk környezetében alkalmazható konzekvenciákat.


Jared Diamond könyvei

Háborúk, járványok technikák A társadalmak fátumai Fordította: Födő Sándor – Vassy Zoltán No.1. Nemzetközi bestseller sorozat Negyedik, bővített és javított kiadás 508 oldal | B/5 Bolti ár: 4800 Ft Webshop ár: 3600 Ft

A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása

Összeomlás Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

Fordította: Győrvári Borbála No.1. Nemzetközi bestseller sorozat Második kiadás 416 oldal | B/5 Bolti ár: 4800 Ft Webshop ár: 3600 Ft

Fordította: Vassy Zoltán No.1. Nemzetközi bestseller sorozat Második kiadás 580 oldal | B/5 Bolti ár: 4800 Ft Webshop ár: 3600 Ft

Darwin a szupermarketben Az evolúció hatása mindennapi viselkedésünkre Mark Nelissen • Miért kapnak a pincérnők nagyobb borravalót férfi kollégáiknál? • Mi értelme van a fájdalomnak? • Mindannyian homoszexuálisok vagyunk? • Diszkrimináljuk saját gyermekeinket? Mark Nelissen biológusként tekint a világra, és bármerre néz, minden az evolúciót juttatja az eszébe, majd a laikus olvasó számára meglepő következtetésekre jut. Rendkívüli humorral, ugyanakkor tudományos alapossággal írja meg azokat a mindennapi történeteket, melyekben az evolúció elmélete ott leselkedik körülöttünk minden sarkon. Az utcán és a boltokban, az újságokban és e-mailekben: Charles Darwin felbukkan mindenütt. Ez a könyv felnyitja szemünket, hogy rácsodálkozzunk Darwin lenyűgöző örökségére, hogy megértsük az emberi viselkedés okait.

Fordította: Bérczes Tibor Az evolúciós gondolat sorozat 190 oldal | A/5 Bolti ár: 2600 Ft Webshop ár: 1950 Ft

25


Mindörökké evolúció Csányi Vilmos – Kampis György – Mérő László – Pléh Csaba

NEXUS sorozat 124 oldal | A/5 Bolti ár: 2200 Ft Webshop ár: 1650 Ft

A Mindörökké evolúció című kötet a Darwin-év alkalmából 2009-ben a Kossuth Klubban tartott négy előadást tartalmazza Stöcker Gábor előszavával. Kampis előadásában sorra vette a kreacionisták érveit, és nagyon higgadtan, tárgyilagosan vezette le, hogy miért elfogadhatatlanok ezek. Csányi Vilmos a szociális szokások evolúciójával foglalkozott az ősi embercsoportoktól a mai társadalmakig. Fejbevágó kijelentése, hogy „az ember korlátja nem az, hogy nem elég nagy az agya, hanem az, hogy egy lusta állat.” Pléh Csaba visszautalt Csányira és a tanulás neurobiológiáját, kulturális vonatkozásait és öröklődését elemezte tudományos alapossággal. Mérő László szerint a darwini elmélet nem csak az élővilágban, hanem a gazdaságban, a vállalatok működésére is érvényes. Ez nem meglepő, az evolúcióelméletnek számos gyakorlati vonatkozása is van, a robotikától a hadiiparon át a mikrobiológiáig. Az evolúcióelmélet működik!

Fékevesztett evolúció Megszaladási jelenségek az emberi evolúcióban Csányi Vilmos – Miklósi Áádm (szerk.) „A könyvben magyar kutatók keresik a választ olyan kérdésekre, mint például a szexuális szelekció alakulása az emberi fajnál. A páváknál egyszerű a képlet, aki nem jó tollú, az magányos, ellenben az embernél gyakran fordul elő fordított helyzet, szép nők versengenek csúnya, de a társadalom által elismert férfiakért, gondoljunk például Woody Allenre. Érdekes párhuzam a madárének és a szónoki beszéd párhuzamainak vizsgálata, az állatvilágban megjelenő csajozós dumák nyomainak keresése az emberi közösségekben.” Horváth András Dezső | Népszabadság

Az evolúciós gondolat sorozat 180 oldal | B/5 Bolti ár: 2800 Ft Webshop ár: 2100 Ft

Kis dinókönyv nagyoknak David Norman A dinoszauruszok az emlékezetes entrée óta mit sem veszítettek vonzerejükből. Azóta is sokan találgatják, minek köszönhető ez a kitartó érdeklődés: talán azzal függ össze, hogy az embernek mindig fontosak voltak a mesék, amelyek beindítják a képzeletet és fejlesztik a kreatív képességeket.

Ajánljuk még: Fordította: Varró Zsuzsa 236 oldal | A/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft 26

• Bereczkei Tamás: Az erény természete • Charles Darwin: A fajok eredte • Daniel Dennett: Darwin veszélyes ideája • Miklósi Ádám: A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója • Steve Jones: Darwin szelleme


Tűsarkak és kamatlábak Mirja Tervo Antropólogus a cipőboltban. De ez a cipőbolt nem akármilyen: a New-York-i luxus cipőszalonok egyike. Egy különös, világ tárul az olvasó elé: miért van olyan sok nő – sőt férfi – aki kész több ezer dollárt is kiadni egy magas sarkú cipőért, melyben lehetetlen járni? A márkás magas sarkú lábbeli valóban státuszszimbólum és a szexuális vonzerő barométere?  Mit mond a lábfetisizmus a nőkről, a férfiakról és a társadalomról? Mirja Tervo (1971) finn néprajzkutató, hat évet töltött egy amerikai luxuscipő boltban, ahol a kávészünetben elkezdett naplót vezetni az ott látottakról.

Fordította: Bogár Edit ~ 250 oldal | A/5 Bolti ár: ~ 2800 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

Kulturális antropológia Elmélettörténet Letenyei László Ha egy társaságban kulturális antropológiáról kezdünk el beszélni, akkor a hallgatóság többnyire távoli helyszíneken élő, egzotikus népek közötti izgalmas kalandokat vár. Bár mára a kezdetek egzotikus varázsa talán végleg elenyészett, ám a sok kalandból kikeveredve egy szakszerű diszciplína bontakozott ki. Ennek a történetnek jellemző alakja Claude LéviStrauss, aki Brazíliában a bororók között kezdte pályafutását, hogy onnan eljusson az elméleti alapok kidolgozásához. Ezt a történetet tekinti át közérthető formában Letenyei László. Művében mindvégig szem előtt tartja, hogy leendő olvasója minden akadályon átjutva követhesse őt a természet dzsungeléből az elmélet dzsungelébe vezető úton.

310 oldal | A/5 Bolti ár: 3200 Ft Webshop ár: 2400 Ft E-könyv ár: 1045 Ft

200 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft

Megtalálni Japánt Radnai Tamás Ez a könyv nem útikönyv, nem is visszaemlékezés, ennél jóval több. A szerző, aki számtalanszor járt Japánban, történeteket mesél az országról és az ott élő emberekről. Mindeközben arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért nem érthetők meg a japánok európai észjárással. Vegyük például a fugut, vagyis a halálosan mérgező gömbhalat. Ne gondoljuk, hogy csak az íze miatt esznek meg egy olyan halat, melynek az elkészítésekor a szakács kezébe adják az életüket. De akkor mi másért? És vajon miért a reményről nevezték el a legújabb, leggyorsabb szuperexpresszt? Mi segítette át őket Fukusimán? És mi miért szeretjük annyira Murakami Haruki könyveit? Japán az az ország, mely a mai napig a legerősebben kötődik kultúrájának több ezer éves gyökereihez. De mi is szorosan kötődünk Japánhoz, több szálon is, legyen ez a zöld tea, a szamurájos mozi, az animecon vagy a Hello Kitty. Itt az idő, hogy egymásra találjunk, ebben lesz segítségünkre a könyv. 27


A világ számokban és képekben

A világ számokban 2013 The Economist Világunk a puszta tények és adatok tükrében: földrajz, népesség, demográfia, üzlet, pénzügy, gazdaság, közlekedés, turizmus, környezetvédelem, társadalom, kultúra, bűnözés – az adatok lenyűgöző aranybányája ez. Több mint 200 témakör, több mint 180 ország részletes jellemzése. Néhány megdöbbentő tény a több ezerből:

2013

• a fejlett gazdaságú országok a világ GDP-jének 69%-át adják, lakosságának viszont csak 15%-át, • a portugálok és a svájciak vásárolják a legtöbb bort fejenként, a finnek és az ausztrálok pedig a legtöbb alkoholt, • Kína és Norvégia után az Egyesült Királyságban élő házas nők használják a legmagasabb arányban a modern fogamzásgátlási módszereket,

Fordította: Jutai Péter ~ 260 oldal | A/5 Bolti ár: 2990 Ft Webshop ár: 2242 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

• Zimbabwe lakosságának évente több mint 1%-a hal meg AIDS-ben, • az amerikai nők és férfiak több mint 30%-a túlsúlyos • a svédeknek közel fele él egyedül, • a katariak fejenként két és félszer több energiát fogyasztanak évente, mint az amerikaiak, • Kína évente 6 milliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki, Amerika 5,7 milliárd tonnát, Oroszország 1,5 milliárd tonnát.

„Minden benne van, amit egy fotelvilágjárónak  tudnia kell a világról.” Daily Telegraph

A könyv a The Economist éves kiadványa.

Az információ gyönyörű Infografika David McCandless

Fordította: Rozsnyói Pál Numbers in Pictures sorozat 256 oldal | B/5 Bolti ár: 5300 Ft Webshop ár: 3975 Ft

„Színpompa...információkert...ötletességáradat...változatosság... Színes ábrákon illusztrálja érdeklődési területeink gazdag választékából az épp legaktuálisabbnak vélhető 250-et a szerző. A gyönyörű szép internetnek –  ez a könyv ajánlása. A rövid, célratörő bevezető megmagyarázza (ha első belenézésre nem látjuk magunk is rögvest), mi adta az ötletet a munkához, mert nem ám szénakazal ez az együttes. A témák egymást segítik kibontakozni, a tárgyakon belül az adatok, elemek, szempontok sokasága is nagyzenekari hatást ad, tündökletes szólókkal. Az információ szépségének dicsérete a lényeg. És sikeres a szándék! Semmi értelme kiemelni 2-3 címszót. Mégis: Rákkeltő anyagok... Kiotó... Mik az esélyeink? Milyen gyorsan halnak ki... kétéltű állatok? Mik a pénzviszonyok? A virtuális királyságok? Mik a legveszélyesebb kórokozók? A kozmetikumok összetevői? A rock családfája? Mely könyveket kéne okvetlen elolvasnunk? Mi a tiszta én? A boldog én? A megihletett én? A parancsoló én? A megbánó én? Hát én azt bánnám, ha ezt a könyvet nem vettem volna kezembe. Ráadásul kis alkalmi trilógiánkat polcom egyetlen helyén őrzöm majd, gyönyörű színességük okán, eltérő, de – módja szerint – elemi és fontos ismeretközlésüket áldva. (Az áldóját! Az áldó én.)” Tandori Dezső | Könyvhét

28


Fenntartható energia Mellébeszélés nélkül

A változó Európai Unió Válságról válságra

David J. C. MacKay

Moldicz Csaba

„MacKay számára a valóság az, amit mérni lehet és számokban kifejezni, minden más puszta vélekedés. Könyvében úgy tárgyalja az energiatermelés és -fogyasztás kérdéseit, hogy a számok tisztességesen, érthetően és összehasonlíthatóan mutassák a valós helyzetet.”

A kínai nyelvben a válság fogalmát két írásjel együttes használatával fejezik ki: az első a veszély, a második pedig a lehetőség fogalmát jelöli. Ez a könyv a 2008as gazdasági válság nyomán átalakult környezettel foglalkozik, mely az Európai Unió számára veszélyeket és lehetőségeket egyaránt hordoz magában. Az európai döntéshozók elsősorban a veszélyekkel, az akut válságkezeléssel foglalkoztak, de felvetődhet a kérdés, hogyan lehet kihasználni az átalakulással járó lehetőségeket?

Sümegi András | IPM A számszerű összevetéshez MacKay bevezeti a kWh/ fő/nap mértékegységet, amely lehetővé teszi, hogy bárki személyesen, vagy valamely ország sajátos viszonyai, adatai alapján jól érthető, érzékelhető képet alkothasson családja és országa energetikai lehetőségeiről.

Moldicz Csaba főiskolai tanár, a nemzetközi kapcsolatok szakértője.

Fordította: Both Előd Az ökológiai gondolat sorozat 416 oldal | B/5 Bolti ár: 6900 Ft Webshop ár: 5175 Ft E-könyv ár:

kWh/fő/nap A kapitalizmus kísértete Joseph Vogl A pénzpiacok jelenlegi viharos eseményeinek kapcsán Joseph Vogl a még jó okkal kapitalizmusnak nevezett társadalmi rendszer észlelési módjainak, elméleteinek és problémáinak elemzésére vállalkozik. Napjainkban a pénzügyi piacok számítanak a gazdasági események középpontjának. Mentesek a termelés nehézségeitől, és – az uralkodó gazdasági doktrína szerint – a tökéletes verseny és ideális gazdasági kiegyenlítő folyamatok színterei: megvalósul rajtuk a nyereségorientált, racionális és megbízható piaci szereplők üdvös összjátéka. A spekulációs lufik és csődök csupán az alkalmazkodási válságok jelei, vagy olyan kivételes helyzetek, amelyeket a túlzásba vitt spekuláció talán mohó, talán korlátolt vagy egyszerűen meggondolatlan kilengései okoznak. Ebből kiindulva teszi fel az írás a kérdéseket: vajon az irracionális kilengések tényleg kivételes helyzetek-e, vagy inkább a kapitalista gazdaságok rendszeres folyamatai? Elegendő-e még egyáltalán a racionális és irracionális megkülönböztetése, hogy felfogjuk a rendszer hatásait? Nem a gazdasági racionalitás szembesül-e a válságokban saját irracionalitásával? Valóban hatékonyan és racionálisan működi a rendszer?

210 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft E-könyv ár: 735 Ft

Ajánljuk még: Luuk van Middelaar: Valahogy Európába. Örökös átkelés

Fordította: Felkai Gábor Szokatlan szempontok sorozat ~ 320 oldal | A/5 Bolti ár: ~ 3500 Ft Várható megjelenés:2013. I. félév 29


Edition 2.0

Terepszemle Tanulmányok és feljegyzések az infokommunikációs világról Bőgel György Számítógép az asztalunkon, okostelefon a zsebünkben, állandóan fent vagyunk a világhálón... Az informatika korunk egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb iparága, ahol szinte minden nap történik valami fontos. Felhő-informatika, adatrobbanás, mobil rendszerek, vállalati és személyes alkalmazások, közösségi hálók, elektronikus kereskedelem – milyen logika szerint fejlődnek ezek a technológiák és rendszerek? Milyen következményekkel jár a terjedésük? A kérdésekre az Edition 2.0 szellemének megfelelően nemcsak a szerző tanulmányai és válogatott blogbejegyzései, hanem az infokommunikáció kiváló szakértőinek kommentjei adnak lehetséges választ.

Edition 2.0 sorozat 300 oldal | B/5 Bolti ár: 3000 Ft E-könyv ár: 1000 Ft

Bloghálózatos életfilozófiám Csermely Péter A CsermelyBlog (www.csermelyblog.hu) első bejegyzései 2009 végén jelentek meg. Az írások széleskörű figyelmet keltettek; a blog letöltéseinek száma két év alatt megközelítette az egymilliót. A legnépszerűbb írást, „A jó tanár”-ról szólót 20 ezernél többen olvasták el. Két év válogatott blogbejegyzéseit a kötet egymásra épülő sorrendben teszi közzé, és az egyes gondolatkörökhöz kapcsolódó interjúk egészítik ki. A hozzászólások egy részét az Edition 2.0 szellemének megfelelően szintén közzétesszük. Az egyes fejezetekhez Szűcs Édua készített illusztrációt.

Webergonómia Jakob Nielsen nyomán

Edition 2.0 sorozat 192 oldal | B/5 Bolti ár: 2900Ft Webshop ár: 2175 Ft E-könyv ár: 670 Ft

Leiszter Attila (szerk.) „A Webergonómia valódi kézikönyv – azt tanulhatjuk meg belőle lépésről lépésre, hogyan kell olyan webes felületet építeni, ami nemcsak jól néz ki, de használható is. A használhatóság nyilván mást jelent egy hírszájt és egy webáruház esetében, hiszen eltérő a funkcionalitás, az viszont közös, hogy a felhasználó a létező legkisebb energiabefektetéssel szeretné elvégezni azt a dolgot, ami miatt az oldalra látogatott. Jakob Nielsen a világ talán legelismertebb webergonómia szakértője, a könyv pedig nem puszta fordítás, hanem valódi magyarítás: a kiadó a külföldi szövegeket magyar szakértőkkel kommentáltatta és egészítette ki.” Szigeti Péter | Kreatív Magazin Edition 2.0 sorozat 250 oldal | B/5 Bolti ár: 3300 Ft Webshop ár: 2475 Ft

30

Ajánljuk még: • Bodó Balázs: A szerzői jog kalózai • Bernard Girard: A Google-modell • Nicholas A. Christakis – James H. Fowler: A kapcsolatok hálójában


Evolúciós és kognitív kultúratudomány

A kommunikatív állapot Diszciplináris rekonstrukciók

Horváth Márta

Bajnok Andrea – Korpics Márta – Milován Andrea – Pólya Tamás – Szabó Levente (szerk.)

A szellemtudományok hagyományos tárgya az ember mint kultúrlény. A szellemtudományoknak az 1990-es évek óta egyre erősödő kultúratudományi irányultsága azonban az emberi cselekvések jelentésének kontextusfüggőségét gyakran túlhangsúlyozza, sőt helyenként a kulturális meghatározottság kizárólagosságát állítja, és ezáltal a komplementerperspektívát, a kulturális jelenségek biológiai gyökereit figyelmen kívül hagyja. A kulturális termékeket, legyenek azok képi, nyelvi vagy zenei alkotások, szinte kizárólag társadalmi-kulturális szimbólumrendszerek manifesztációjaként vizsgálja, és azokat az összetevőket, amik a kulturálisan kódolt jelentésen túlmutatnak és a biológai-univerzális jegyek kérdését vetik fel, szinte teljes mértékben ignorálja. A pusztán néhány éve-évtizede színre lépett új tudomány az „evolúciós kultúratudomány“ ezt a hiányt igyekszik pótolni, és a kulturális antropológia kiegészítőjeként az ember kulturális viselkedésformáinak biológiai alapjait feltárni. A gyűjteményes kötet az evolúciós kultúratudomány innovatív, de Magyarországon még alig ismert tudományágát törekszik átfogóan bemutatni.

A kötet tisztelgés a 70 éves Horányi Özséb tudományos, tanári és tudományszervezői pályája előtt. Egy Festschrift tehát, mely elsősorban az ünnepeltnek, az ünnepeltről szól. Az írások túlnyomó többsége azonban mégsem az ünnepelt munkásságának bemutatásával foglalkozik. A szerkesztők ugyanis úgy vélték, hogy Horányi Özséb pályájáról pontosabb kép rajzolható egy olyan tanulmánykötettel, melyből egyrészt kiolvashatók azok a hatások, amik közte és pályatársai közt fennállnak, másrészt előtűnnek bizonyos tájékozódási pontok, melyek az ünnepelt egyénről, társadalomról, kommunikációról alkotott gondolatvilágának hatásaként összekapcsolják az általa – konkrét és átvitt értelemben – létrehozott iskola tagjainak tevékenységét, nyilvánvalóvá teszik szerteágazó érdeklődésük irányának közös eredetét. 451 oldal | B/5 Bolti ár: 4900 Ft Webshop ár: 3675 Ft

300 oldal | B/5 Bolti ár: ~3500 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

Kommunikáció és Kogníció

Megismeréstudomány alapfokon Pléh Csaba A megismeréstudomány nem valamiféle külön területet fed le a világ kertjéből, inkább egyfajta hozzáállás, mely mindenütt az ismeret rendezésére és szerveződésére kérdez rá. A könyv alapkérdése, hogy vajon kezelhető-e az emberi gondolkodás úgy, mint állandó fordítások sorozata, vagy éppen az evolúciós történetből, az agy felépítéséből és a kultúrából kell kiindulnunk a megismerő ember megértéséhez. A kognitív tudomány emberi és tudományos üzenete: egy másik értelmezés igénye. A könyv célja a széttöredezett tudás mesterséges határainak átlépése, a tudományos racionalizmus megtartásával. A könyvet elsősorban pszichológusoknak, filozófusoknak és biológusoknak ajánljuk.

Test és lélek sorozat ~300 oldal | B/5 Bolti ár: ~3200 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

Ajánljuk még: • Horányi Özséb (szerk.): A kommunikáció mint participáció 31


Gubancmese Lewis Carroll „Carroll e kötetében egy csokorba foglal néhányat a legbonyolultabb matematikai fejtörői közül. Az elragadó történet tíz fejezetét ugyanaz a varázslat és bűbáj jellemzi, mint legismertebb műveit. A mesék a szellemességnek és a matematikai bonyolultságnak egy olyan szokatlan kombinációját tartalmazzák, amellyel próbára tehetjük matematikai találékonyságunkat, és többórás agyserkentő kikapcsolódásban lehet részünk. Carroll biográfusa s levelezésének összegyűjtője így dicsérte a sorozatot: A matematika és a humor valaha volt legtökéletesebb kombinációja.” Máté András | ELTE BTK Logika Tanszék

Fordította: Csaba Ferenc 161 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft E-könyv ár: 600 Ft

Pipacska és Kockapaci kalandjai Vidám matematika 1. G. V. Szapir – L. A. Levinova

Fordította: Láng Rózsa 220 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft

Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik, akik még elég távol vannak az iskoláskortól, elsajátítanának néhány matematikai fogalmat. Bizonyára meglepődnek: matematika négyéves korban? Igen, így gondoljuk. Elsősorban azért, mert maga az élet támaszt a gyermekkel szemben ilyen követelményeket: tudnia kell, hány vendég jön a születésnapjára, és lesz-e elég szék mindannyiuknak, olykor el kell feleznie a süteményt, le kell rajzolnia egy bizonyos formájú tárgyat… Akár akarjuk, akár nem, ehhez bizony szükség van egy kis matematikára. A gyermek szeretné megérteni maga körül a világot, szeretne minél többet tudni arról, amit lát és hall, minél hamarabb kezdjük hát tanítani, annál jobb. A gyermek persze sok mindent megismer a felnőttek segítsége nélkül is, játék közben, pajtásainak társaságában. De ha mi, felnőttek nem segítünk, a gyermek tapasztalatai véletlenszerűek, rendezetlenek maradnak. Hiszen csak a felnőtt segíthet kiválasztani a környezet tarkaságából azt, ami a gyermek fejlődéséhez a legfontosabb. A gyermeki évek tapasztalataira épül majd a későbbi tudás.

Matek & logika 32


A csúfolórigó nyomában Egy lebilincselő kaland a kombinatorikus logika világában Raymond Smullyan „Raymond Smullyan képes arra, hogy a matematika legabsztraktabb témáit konkrét és bűbájos képekben tárja az olvasó elé. A Csúfolórigó a kombinatorikus logika alapjait olyan tréfás fogalmakon keresztül hozza közel az olvasóhoz, mint a Gödel-erdő, az inverz poszáta, a duplán csúfolórigó, a fantasztikus madár, a madárszociológus vagy éppen a meta-madárszociológus.” Douglas Hofstadter

Fordította: Csaba Ferenc A logika világa sorozat 216 oldal | A/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft

„Ha nem Smullyannek, akkor ugyan kinek juthatott volna eszébe, hogy a kombinatorikus logikát, amely jelenleg a számítástudományban és a mesterségesintelligencia-kutatásában is a kutatás homlokterében áll, madarakat megszólaltatva magyarázza el? A legjobb az egészben, hogy az olvasónak nem kell ismernie a modern logikát ahhoz, hogy megértse, miről is énekelnek ezek az okos madarak.” Martin Gardner

Kiberrejtvények 36 rejtvény hekkereknek és matematikus-nyomozóknak

„Smullyan figyelemre méltó leleményességgel, bájjal és »ördögi« hátsó szándékkal vezeti az óvatlan olvasót az erdő mélyére, egészen addig, amíg az ornitológiai logika lehetetlenné teszi számára, hogy lássa a madaraktól a fákat. És micsoda madaraktól! Bárcsak Smullyan minden érvelést ilyen élvezetessé tenne!” Dana Scott

Dennis E. Shasha Mint oly sokan, Dr. Ecco is imádja a fejtörőket. Ő azon szerencsések közé tartozik, akiknek emberek fizetnek, hogy meg is oldja őket. Régészek, űrállomás-tervezők, tábornokok, jó útra tért bűnözők és egyszerű állampolgárok fordulnak hozzá. A fejtörők némelyike matematikai gondolkodást kíván, de formális tudásra alig van szükség. Jól jöhet azonban egy-két ügyes kis számítógépes program, ami kiszűri a megoldási lehetőségeket. Ezért lett a könyv címe Kiberrejtvények. A legtöbb rejtvénynél az abszolút jó megoldás még Dr. Ecco számára sem ismert. Nyitva áll tehát az út a még jobb megoldások megtalálásához.

Fordította: Horváth Hedvig – Mónus Attila A logika világa sorozat Második kiadás 260 oldal |A/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft

33


Dr. Ecco talányos kalandjai Dennis E. Shasha Dr. Ecco matematikai módszerekkel dolgozó detektív és hivatásos problémamegoldó, aki éleslátó következtetéseivel segít ügyfeleinek elrejtett kincseket megtalálni, emberrablók eszén túljárni és kémeket leleplezni. Ebben van segítségére társa, Scarlet professzor, a kalandos történetek lejegyzője, aki kérdéseivel és észrevételeivel kapaszkodót nyújt az olvasó számára a feladatok önálló megoldásához. A rejtvényeket a számítástechnika és a matematika területén dolgozó kutatók módszerei és gondolkodásmódja ihlették.

Fordította: Rácz Judit A logika világa sorozat Második kiadás 175 oldal | B/5 Bolti ár: 1950 Ft Webshop ár:1460 Ft E-könyv ár: 550 Ft

Az atomoktól a sajttortáig Avagy fizika és kémia konyhaszerető gyerekeknek Hervé This Kürti Miklós ismert és különösen kedvelt fizikus volt nemcsak Magyarországon, hanem a nagyvilágban is. Budapesten született, a Trefort utcai Mintagimnáziumba, a párizsi, majd a berlini egyetemre járt, végül az Oxfordi Egyetemen lett professzor. A hőmérsékletnek az anyag szerkezetére gyakorolt hatását kutatta. Ez terelte érdeklődését a konyhaművészet felé is. Fizikus a konyhában című előadásai jó humora és az ízletes kóstolók miatt váltak népszerűvé az Angol Fizikai Társulatban, a Magyar Fizikai Társulatban és a budapesti iskolákban is. Az ő tanítványa, majd munkatársa volt e téren Hervé This párizsi professzor, aki tovább kutatta a szakácsművészet fizikai és kémiai alapjait, és aki Molekuláris gasztronómia címmel tudományos konferenciasorozatokat tartott. Ebben a könyvben, kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz.

Fordította: Morvay Sándor Második kiadás 128 oldal | B/5 Bolti ár: 1950 Ft Webshop ár: 1460 Ft

Számokról és alakzatokról Hans Rademacher – Otto Toeplitz „A XX. század második felének nagy magyar matematikusai számára valódi csemege, eddig nem ismert különlegesség volt ez a könyv. Visszaemlékezéseikben szinte mindnyájan megemlítik. (…) Sokat tanultam másoktól. Itt-ott kényszerítő erővel ötlött fel bennem valami hasonlat, aminek az eredetére is emlékeztem, pl. a remek Rademacher-Toeplitz könyvre…” Péter Rózsa

34

Fordította: Szívás János 321 oldal | A/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175Ft


A koordinátamódszer J. M. Gelfand – E.G. Glagoljeva – A.A. Kirillov – E.E. Snol Az 1960-as években Gelfand professzor szemináriumsorozatot indított a témából a tehetséges középiskolások számára. Fontosnak tartotta az egyszerű, tiszta nyelvet, illetve az intellektuális érdeklődés felkeltését. A koordinátamódszer azóta sem vesztett frissességéből, a matematikához vonzódó fiatalok és tanáraik számára éppoly szórakozást nyújt. A koordinátamódszer a geometriai ideáinkat formulákba transzformálja, a képeket számokkal és betűkkel jellemezzük. Ennek ismerete alapvető a kalkulus megértéséhez is. Általános iskola felső tagozatosai és középiskolások számára ajánljuk.

Fordította: Urbán János Reprint kiadás 166 oldal | B/5 Bolti ár: 2800 Ft Webshop ár: 2100 Ft E-könyv ár: 565 Ft

Israel Gelfand (1913–2009) a Moszkvai, majd 1989tól a Harvard és a Rutgers Egyetem legendás, Wolf-díjjal is kitüntetett professzora volt.

Ajánljuk még:

• Bóc István: A kriminális hetedik bé • Gál Péter: Ördöglakatok, pentomínók és társaik • Károlyi Zsuzsa: Csak LogIQusan! • Raymond Smullyan: A hölgy vagy a tigris? • Raymond Smullyan: Alice Rejtvényországban • Raymond Smullyan: A tao hallgat • Raymond Smullyan: Emlékek, történetek, paradoxonok • Raymond Smullyan: Gödel nemteljességi tételei • Raymond Smullyan: Seherezádé rejtélye • Raymond Smullyan: Sherlock Holmes sakkrejtélyei • Raymond Smullyan: Mi a címe ennek a könyvnek? • Róka Sándor: 137 számrejtvény • Róka Sándor: Hány éves a kapitány?

35


Tankönyvek és szakkönyvek

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

Baccalaureus Scientiae sorozat:

Tanulástechnika Kata János A jegyzet a tanulás következő területeit tekinti át: tanuló személyisége, tanulás folyamata, megfelelő tanulási környezet, különböző tanulási technikák. Jó speciális háttéranyagot szolgáltat a BME mérnök- és közgazdászhallgatói számára a Tanulástechnika választható tárgy tanulása során és természetesen más hallgatóknak számára is.

B/5 | 244 oldal Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft E-könyv ár: 855 Ft

Termékmenedzsment Antalovits Miklós – Süle Margit A könyv a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Termékmenedzsment című tárgyához készült. A szerzők nem csak a saját hallgatóik számára, hanem gyakorló termékmenedzsment szakembereknek is ajánlják. A könyv áttekintést ad a terméktervezéshez és a sikeres piaci bevezetéshez kapcsolódó termékmenedzsment feladatairól. Ismerteti az innovációmenedzsment, szellemi tulajdonvédelem, fogyasztóvédelem, dizájn és fenntarthatóság szerepét a termékmenedzsment folyamatában, mindvégig szem előtt tartva a felhasználó-központú tervezést és piaci magatartást.

B/5 | 360 oldal Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 2925 Ft E-könyv ár: 1370 Ft

Kompetenciaga(rá)zdálkodás I. Mennyi élet van éveidben? Laáb Ágnes „Eddig azt hittem, hogy a hibáim kijavításával érhetek el sikereket. Rengeteg energiámat emésztette fel, hogy rossz adottságaimat leplezzem, gyenge képességeimet javítgassam. Rájöttem, hogy ezt csak meglévő jó képességeim rovására tehetem, ami semmi jóra nem vezet. Senki sem küzdhet saját természete ellen, meg kell tanulni a rossz tulajdonságainkkal együtt élni, a jó adottságainkat hasznosítani, képességeinket fejleszteni!"

36

196 oldal | B/5 Bolti ár. 2300 Ft Webshop ár: 1725 Ft E-könyv ár: 609 Ft


Ergonómia és Pszichológia Tanszék Pszichológia Juhász Marta – Takács Ildikó 220 oldal | B/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft E-könyv ár: 675 Ft

Ergonómia Hercegfi Károly – Izsó Lajos (szerk.) 228 oldal | B/5 Bolti ár: 2700 Ft Webshop ár: 2025 Ft E-könyv ár: 740 Ft

Műszaki Pedagógia Tanszék Szakképzés-pedagógia Benedek András 220 oldal | B/5, Bolti ár: 200 Ft Webshop ár: 1650 Ft E-könyv ár: 650 Ft

Digitális pedagógia Tanulás IKT környezetben Benedek András (szerk.) 264 oldal | B/5 Bolti ár: 2700 Ft Webshop ár: 2025 Ft E-könyv ár: 870 Ft

Korszerű módszerek a szakképzésben Kata János 300 oldal | B/5 Bolti ár: 3400 Ft Webshop ár: 2550 Ft E-könyv ár: 1110 Ft Rehabilitációs támogató technológiák Jókai Erika – Koloszár Kata – Mogánné Tölgyesy Szilvia – Pataki Máté 236 oldal | B/5 Bolti ár: 3200Ft Webshop ár: 2400 Ft E-könyv ár: 785 Ft

A foglalkozási rehabilitáció támogatása pszichológiai eszközökkel Juhász Marta (szerk.) 332 oldal | B/5 Bolti ár: 3600 Ft Webshop ár: 2700 Ft E-könyv ár: 1120 Ft

Közgazdaságtudományok Intézet Környezetgazdaságtan Tanszék Környezetmenedzsment Kósi Kálmán – Valkó László 308 oldal | B/5 Bolti ár: 3200Ft Webshop ár: 2400 Ft E-könyv ár: 1025 Ft

Környezetgazdaságtan Szlávik János 260 oldal | B/5 Bolti ár: 2750 Ft Webshop ár: 2060 Ft E-könyv ár: 850 Ft

Regionális gazdaságtan Területfejlesztés Illés Iván 264 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft E-könyv ár: 890 Ft

Társadalomismeret Intézet Kognitív Tudományi Tanszék Látás, nyelv, emlékezet Kovács Ilona – Szamarasz Vera Zoé 184 oldal | B/5 Bolti ár: 2200 Ft Webshop ár: 1650 Ft E-könyv ár 590 Ft

A pszichológia örök témái Pléh Csaba 411 oldal | B/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft E-könyv ár: 1380 Ft

37


Szociológia és Kommunikáció Tanszék Szociológia közgazdászoknak S. Nagy Katalin 310 oldal | B/5 Bolti ár: 3200 Ft Webshop ár: 2400 Ft E-könyv ár: 1060 Ft

Szociológia mérnököknek S. Nagy Katalin 208 oldal | B/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft E-könyv ár: 700 Ft

Társadalmi kommunikáció mérnököknek Hamp Gábor – Horányi Özséb 220 oldal | B/5 Bolti ár: 2400 Ft Webshop ár: 1800 Ft E-könyv ár: 770 Ft

Cselekvéselmélet dióhéjban Syi 256 oldal | B/5 Bolti ár: 2600 Ft Webshop ár 1950 Ft E-könyv ár: 820 Ft

Művészettörténet I–II. Rajkó Andrea – S. Nagy Katalin 212 oldal | B/5 | Bolti ár: 2500 Ft | Webshop ár 1875 Ft | E-könyv ár: 721 Ft 201 oldal | B/5 | Bolti ár: 2500 Ft | Webshop ár 1875 Ft | E-könyv ár: 686 Ft

Üzleti Tudományok Intézet Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék A minőségmenedzsment alapjai Kövesi János – Topár József 252 oldal | B/5 Bolti ár: 2800 Ft Webshop ár: 2100 Ft E-könyv ár: 790 Ft

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Kövesi János 324 oldal | B/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft E-könyv ár: 1105 Ft

Minőség és megbízhatóság a menedzsmentben Kövesi János (szerk.) 360 oldal | B/5 Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 3900 Ft E-könyv ár: 1255 Ft

Gazdaságpolitika a globalizált világban Veress József (szerk.) 442 oldal | B/5 Bolti ár: 4900 Ft Webshop ár: 3675 Ft E-könyv ár: 1530 Ft

Pénzügyek Tanszék

Üzleti Jog Tanszék

Számviteli alapok Laáb Ágnes 346 oldal | B/5 Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 2975 Ft

Könyvelésmódszertan felsőfokon Karai Éva 250 oldal | B/5 Bolti ár: 2300 Ft Webshop ár: 1725 Ft E-könyv ár: 750 Ft

Vállalati pénzügyek Pálinkó Éva – Szabó Márta 392 oldal | B/5 Bolti ár: 3950 Ft Webshop ár: 2960 Ft E-könyv ár: 1280 Ft

A gazdaságpolitika nagy elosztórendszerei Veress József (szerk.) 200 oldal | B/5 Bolti ár: 2600 Ft Webshop ár: 1950 Ft E-könyv ár: 800 Ft

38

Termelésmenedzsment Koltai Tamás 280 oldal | B/5 Bolti ár: 2950 Ft Webshop ár: 2210 Ft E-könyv ár: 920 Ft

Üzleti jog Sárközy Tamás 250 oldal | B/5 Bolti ár: 2400 Ft Webshop ár: 1800 Ft E-könyv ár: 740 Ft


Matematika Valós analízis I–II.

Analízis és halmazelmélet

Laczkovich Miklós – T. Sós Vera A valós analízis, mint a matematika egyik leggazdagabb fejezete sokféle inteprációban tárgyalható, sokszor a gyakorlati alkalmazások miatt kevésbé elmélyült tárgyalásban. Ez esetben azonban a precíz, megalapozó szemléletmódban értheti meg az elmélyült tudásra kész diák a témakört. Elsősorban tehát matematikus és matematika tanár szakosok számára ajánlott. Jelen kiadás a szerzők 2006-ban megjelent, Analízis című könyvének javított bővített kiadása. Az akadémikus szerzőpáros a nemzetközileg ismert hazai matematikai iskola legkiválóbb képviselői. Könyvük több évtizedes oktatói munka letisztult összegzése. I.: 600 oldal | B/5 | Bolti ár: 5500 Ft | Webshop ár: 4125 Ft II.: 600 oldal | B/5 | Bolti ár: 4500 Ft | Webshop ár: 3375 Ft

Kis példányszámban kapható reprint kiadások:

Feladatok és tételek az analízis köréből I–II. Pólya György – Szegő Gábor „A könyvnek a fő célja, ami, reméljük, nem elérhetetlen, hogy a matematika iránt érdeklődő hallgatókat az analízis néhány fontos területéről vett, módszeresen elrendezett feladatok segítségével hozzászoktassa az önálló gondolkodás és kutatás módszereihez és eszközeihez. Úgy terveztük, hogy mind a diák, mind a tanár ki tudja elégíteni az egyéni, aktív tanulás iránti igényét… A tanárnak jó segédeszköz a gyakorlatokon vagy szemináriumokon” – írják a szerzők 1924-ben Berlinben.

Matematikai analízis

I.: 429 oldal | B/5 Bolti ár: 5500 Ft Webshop ár: 4125 Ft E-könyv ár: 1415 Ft II.: 493 oldal | B/5 Bolti ár: 5900 Ft Webshop ár: 4425 Ft E-könyv ár: 1680 Ft

B. P. Gyemidovics Ez a feladatgyűjtemény a számolási készséget fejlesztő, algoritmikus eljárások begyakorlását elősegítő, rutin jellegű feladatok mellett sok olyan feladatot is tartalmaz, amelyek a fogalmak jobb megértését szolgálják, egyes tételek feltételeinek szükséges vagy elégséges voltát illusztrálják, általánosításokat, ellenpéldákat tartalmaznak. Ezért kitűnően alkalmas arra, hogy feladatok kidolgozása során az olvasó szilárdan megalapozza és elmélyítse analízisbeli ismereteit.

Fordította: Petruska György 596 oldal | B/5 Bolti ár: 6400 Ft Webshop ár: 4800 Ft E-könyv ár: 2050 Ft

Mértékelmélet Paul R. Halmos Könyvem megírásakor az volt a fő célom, hogy egységes formába öntsem a mértékelméletnek azt a részét, amely az utóbbi évek tapasztalata szerint a modern analízisben a legtöbb alkalmazásra talált. Ha célomat elértem, akkor könyvemet az egyetemi hallgatók tankönyvként, a matematikában jártasabb olvasók pedig hivatkozási forrásként használhatják. Paul R. Halmos (1916-2006) magyar származású amerikai matematikus számos amerikai egyetem professzora.

Fordította: Kászonyi László 261 oldal | B/5 Bolti ár: 4700 Ft Webshop ár: 3525 Ft E-könyv ár: 860 Ft

∞ ε ∂ σ π Ω Σ ∫ √ ± ≥ ≠ 39


A függvényelmélet és a funkcionálanalízis elemei A. N. Kolmogorov – Sz. V. Fomin A világszerte ismert szerzők könyve címének megfelelően a valós függvénytan es funkcionálanalízis legfontosabb fejezeteit tárgyalja. A könyvet kiváló didaktikai érzék, logikus felépítés, matematikai precizitás, ugyanakkor szellemesség, egyszerűségre való törekvés jellemzi.

Fordította: Szigeti Ferenc 556 oldal | B/5 Bolti ár: 6200 Ft Webshop ár: 4650 Ft E-könyv ár: 1880 Ft

A matematikai analízis alapjai Walter Rudin Ezt a könyvet úgy tartják számon, mint a matematikai analízis világirodalmában az első igazán modern szemléletű bevezetést, amely figyelembe veszi a halmazelmélet, a modern algebra és a funkcionálanalízis eredményeit. Évtizedeken keresztül az Egyesült Államok egyetemein a bevezető analízis oktatásának tankönyve volt. Az osztrák származású Walter Rudin (1921–2010) a háború elől menekülve Amerikában telepedett le, s a Wisconsin–Madison Egyetemnek 32 éven át volt a professzora és a matematikai analízis oktatásának a nagymestere. Erdős-száma 2.

Ajánljuk még: • Sejtés és bizonyítás Laczkovich Miklós 106 oldal | B/5 Bolti ár: 3400 Ft Webshop ár: 2550 Ft

• Kombinatorikai problémák és feladatok Lovász László 668 oldal | B/5 Bolti ár: 7900 Ft Webshop ár: 5925 Ft

• Diszkrét matematika Lovász László – Pelikán József – Vesztergombi Katalin 296 oldal | B/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft E-könyv ár: 1005 Ft

• Modern alkalmazott analízis Járai Antal 700 oldal | B/5 Bolti ár: 6900 Ft Webshop ár: 5175 Ft E-könyv ár: 2270 Ft

• A differenciál- és integrálszámítás elemei 1–2. Szász Pál 1.: 703 oldal | B/5 | Bolti ár: 7900 Ft | Webshop ár: 5925 Ft | E-könyv ár: 2475 Ft 2.: 606 oldal | B/5 | Bolti ár: 7900 Ft | Webshop ár: 5925 Ft | E-könyv ár: 2095 Ft • Valós analízis előadások 1–2. Komornik Vilmos 1.: 266 oldal | B/5 | Bolti ár: 4500 Ft | Webshop ár: 2925 Ft | E-könyv ár: 840 Ft 2.: 336 oldal | B/5 | Bolti ár: 4500 Ft | Webshop ár: 2925 Ft | E-könyv ár: 1065 Ft

40

Fordította: Antos Péter – Somogyi Péter – Szabados Tamás 356 oldal | B/5 Bolti ár: 5200 Ft Webshop ár: 3900 Ft E-könyv ár: 1170 Ft


Kis példányszámban kapható reprint kiadások

δ

Közönséges differenciálegyenletek

Ajánljuk még:

L. Sz. Pontrjagin

• Differenciálegyenletek Bevezetés az elméletben és az alkalmazásokba Simon L. Péter – Tóth János 393 oldal | B/5 Bolti ár: 4100 Ft Webshop ár: 3075 Ft E-könyv ár: 1290 Ft

Ez a kötet mesteri tolmácsolásban tartalmazza a közönséges differenciálegyenletek klasszikus elméletének és megoldási módszereinek a természet- és műszaki tudományok szempontjából legfontosabb részeit, így a lineáris differenciálegyenletek és rendszerek tárgyalását és a stabilitáselméletet. L. Sz. Pontrjagin (1908–1988) szovjet akadémikus nevét számos tétel és fogalom őrzi. Az MTA is a tagjai közé választotta. 325 oldal | B/5 Bolti ár: 5000 Ft Webshop ár: 3750 Ft E-könyv ár: 1105 Ft

Véges dimenziós vektorterek Paul R. Halmos Véges dimenziós vektorterek c. könyv egyedülálló a tárgyalás eleganciájában, könnyedségében és abban, hogy az alkalmazás szempontjából igen fontos más, algebrára támaszkodó diszciplínákat is érint, valamint az első olyan mű, amely a lineáris algebra egészét felölelő feladatsorozatot is ad. A könyv Halmos első számú munkája, mellyel azonnal világhírűvé vált. 200 oldal | B/5 Bolti ár: 4400 Ft Webshop ár: 3300 Ft E-könyv ár: 650 Ft

Felsőbb algebra A. G. Kuros A felsőbb algebra minden képzett matematikus matematikai műveltségének lényeges alkotórésze. Tévedés volna azonban azt hinni, hogy egy felsőbb algebrai bevezetés tartalma vagy előadásának módja egyértelműen meghatározható. Különböző szerzők különböző utakat járnak, különböző országokban a felsőbb algebra oktatásának különböző hagyományai alakultak ki. A. G. Kuros (1908–1971) a Moszkvai Egyetem professzora 1930-tól haláláig.

Differenciálegyenlet és numerikus módszerek

Σ

• Numerikus matematika mérnököknek és programozóknak Stoyan Gisbert 204 oldal | B/5 Bolti ár: 3200 Ft Webshop ár: 2400 Ft E-könyv ár: 680 Ft

Algebra Ajánljuk még: • Bevezetés az algebrába Kiss Emil 716 oldal | B/5 Bolti ár: 6900 Ft Webshop ár: 4875 Ft E-könyv ár: 2080 Ft • Bevezetés a mátrixelméletbe Rózsa Pál 476 oldal | B/5 Bolti ár: 5175 Ft Webshop ár: 4425 Ft E-könyv ár: 1610 Ft • Algebra Igor R. Safarevics 271 oldal | B/5 Bolti ár: 3200 Ft Webshop ár: 2400 Ft • Lineáris algebra Viktor V. Prasolov 250 oldal | B/5 Bolti ár: 2700 Ft Webshop ár: 2025 Ft E-könyv ár: 840 Ft

476 oldal | B/5 Bolti ár: 5800 Ft Webshop ár: 4350 Ft E-könyv ár: 1620 Ft 41


Valószínűség és statisztika

σ A valószínűség interpretációi Szabó Gábor A könyv a valószínűség ötféle interpretációját (klasszikus, logikai, szubjektivista, frekventista, propensity) mutatja be. Ezen interpretációk egyike sem képes a valószínűség fogalmát teljes mértében megragadni; mindegyik a fogalomnak csupán egy-egy aspektusát tükrözi. De még ezek a tükrök is csorbák: akárhogyan tisztítjuk is meg a fogalmat a köznyelvi használat sugallta konnotációktól, akárhogyan szűkítjük is jelentését egy adott irányba, az így nyert interpretációk még így sem lesznek képesek koherens képet adni arról, hogy mi is az a valószínűség. A valószínűségnek egy vázlata és kerete a jelen kötet. 250 oldal | B/5 Bolti ár: ~3500 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

A valószínűségszámítás alapfogalmai A. N. Kolmogorov Kolmogorov könyve először 1933-ban német nyelven, majd 1936-ban orosz nyelven jelent meg. Ezt a művét azóta is mint a valószínűségszámítás modern matematikai megalapozását tartják számon. Bár tartalmának egy része megtalálható a tankönyvekben, változatlanul érdekes a valószínűségszámítással alaposabban foglalkozóknak, mert a valószínűségszámítás matematikai alapjait igen tömören és viszonylag kevés matematikai alapismeretet kívánóan foglalja össze. Megjelenése óta számos nyelvre lefordították, és a valószínűségszámítás szakembernek ma is ez a bibliája. Fordította: Zibolen Endre 130 oldal | A/5 Bolti ár: 3200 Ft Webshop ár: 2400 Ft E-könyv ár: 415 Ft

42

Újra kapható: • Statisztikai következtetések elmélete Bolla Marianna – Krámli András 2. javított kiadás 360 oldal | B/5 Bolti ár: 4200 Ft Webshop ár: 3175 Ft E-könyv ár: 1255 Ft • Matematikai statisztika A. A. Borovkov 2. kiadás Fordította: Michaletzky György 634 oldal | B/5 Bolti ár: 7900Ft Webshop ár: 5925 Ft E-könyv ár: 2025 Ft

Ajánljuk még: • Valószínűség-számítási feladatgyűjtemény Bognár Jánosné – Mogyoródi József – Prékopa András – Rényi Alfréd – Szász Domokos 337 oldal | B/5 Bolti ár: 3600 Ft Webshop ár: 2700 Ft E-könyv ár: 1125 Ft • Statisztika D. Freedman – R. Pisani – R. Purves Fordította: Kende Gábor – Szaitz Mariann 812 oldal | B/5 Bolti ár: 6000 Ft Webshop ár: 4500 Ft E-könyv ár: 2205 Ft • MATLAB - Frissített kiadás Stoyan Gisbert 421 oldal | B/5 Bolti ár: 4200 Ft Webshop ár: 3150 Ft E-könyv ár: 1450 Ft


Geometria

π

Csodálatos geometria G. Horváth Ákos „A geometria a kapcsolatteremtés legtermészetesebb módszere, kapcsolatot hoz létre a matematika különböző ágai között a szemléltetes gondolkozás útján; matematika, elméleti fizika és kísérleti fizika hármasában a modellalkotás segítségével ; matematika és mérnöktudományok között a tér szerkezetének leírása és ábrázolása útján; matematika és művészet között a logikai és esztétikai szépség együttes megjelenésének tárgyaként.” 500 oldal | B/5 Bolti ár: ~4900 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

Térinformatika Detrekői Ákos – Szabó György A könyv foglakozik a térnek a társadalomban betöltött szerepével. Bemutatja a térinformatika alapjául szolgáló információ, az ún. geoinformáció definícióját, s felhasználásának fejlődést a hagyományos térképektől a mobil rendszerekig.

Ajánljuk még: • Nemeuklideszi geometriák modelljei G. Horváth Ákos – Szirmai Jenő 125 oldal | B/5 Bolti ár: 1600 Ft Webshop ár: 1200 Ft E-könyv ár: 380 Ft • A tér alakja Jeffrey R. Weeks 213 oldal | B/5 Bolti ár: 3100 Ft Webshop ár: 2325 Ft E-könyv ár: 660 Ft Vektorok, koordinátageometria, trigonometria Pogáts Ferenc 324 oldal | B/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft E-könyv ár: 1000 Ft

B/5 | Bolti ár: ~6500 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

Kis példányszámban kapható reprint kiadások:

A geometriák alapjai

A geometriai térfogalom fejlődése

H. S. M. Coxeter

Lánczos Kornél

A matematika iránt érdeklődő olvasók – a matematikában nem teljesen „analfabéta” laikustól a matematikusig – a tudományos ismeretterjesztés magas szintű, érdekfeszítő remekeként élvezhetik a könyvet, amely az érdekes tartalmat lebilincselően szellemes, magával ragadó stílussal ötvözi. Coxeter, Harold Scott MacDonald (1907–2003) a 20. század legnevesebb geométere volt. Ezen könyvének 458 idézettségét tartja számon a Google.

Ez a könyv átdolgozott változata annak az előadássorozatnak, amelyet a szerző 1968 tavaszán, heti három órában (összesen kb. 40 előadásban) tartott Raleighben, az Észak-Karolinai Állami Egyetem Fizikai és Alkalmazott Matematikai Tanszékén. A tudomány minden ágából jöttek össze kutatók, és kérdéses volt: vajon a hallgatóság vegyes összetétele és a tárgyalandó anyag nagysága nem zár-e ki eleve mindent, ami túlmegy általánosságon és közhelyen. A szerző mégis megoldhatónak látta feladatát.

472 oldal | B/5 Bolti ár: 5800 Ft Webshop ár: 4375 Ft E-könyv ár: 1575 Ft

324 oldal | B/5 Bolti ár: 5000 Ft Webshop ár: 3750 Ft E-könyv ár: 1060 Ft 43


Döntéselméleti módszerek Ábrahám István A matematikai modellezést különösen sok helyen és sokféle célra használják a gazdasági élettől a nyelvészetig. A könyv bemutatja a modellezés technikáit és gyakorlati alkalmazásukat úgynevezett esettanulmányok formájában. A könyvhöz a részletesen kidolgozott példákat tartalmazó feladatgyűjtemény is megvásárolható. Könyv: 185 oldal | A/4 E-könyv ár: 650 Ft

Feladatgyűjtemény: 82 oldal | A/4 E-könyv ár: 280 Ft

Újra kapható: • Fuzzy rendszerek Kóczy T. László – Tikk Domonkos Javított kiadás 252 oldal | B/5 Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 2920 Ft • Pénzügyi kalkulus M. Baxter. – A. Rennie 292 oldal | B/5 Bolti ár: 4200 Ft Webshop ár: 3150 Ft E-könyv ár: 855 Ft

Alkalmazások

44

Ajánljuk még: • Operációkutatási modellek Vizvári Béla 293 oldal | B/5 Bolti ár: 3200 Ft Webshop ár: 2400 Ft E-könyv ár: 995 Ft • Egészértékű programozás Vizvári Béla 354 oldal | B/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft E-könyv ár: 1195 Ft


Matematikatörténet és filozófia Matematika Magyarországon Róka Sándor A matematika – ahogyan a kultúra is – olyan, mint az eleven fa: gyökérzete a görög-római korból szedi össze táplálónedveit, törzse soványan emelkedik a középkoron át, a reneszánsz idején ágakat hajt, az újkorban dús lombozat alakul ki, később gazdagon virágzik, bőséges termést hoz. Ebben a könyvben a népszerű szerző azokat az írásokat gyűjti egybe, amelyek ezt a fejlődést – az eleven fa egy-egy ágát bemutatja.

240 oldal | A/5 Bolti ár: ~2600 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

Történetek fizikusokról és matematikusokról Sz. G. Gindikin Cardano, Euler, Galilei, Gauss, Huygens, Klein, Lagrange, Laplace, Leibniz, Pascal, Penrose, Poincaré, Ramanujan – idegen hangzású nevek a köznapi ember számára, de a matematikát ismerők tudják nagyszerűségüket. Róluk és munkásságukról szól a Simon Gindikin könyve.

Fordította: Fordító Kollektíva Harmadik kiadás 448 oldal | B/5 Bolti ár: 4800 Ft Webshop ár: 3600 Ft E-könyv ár: 1195 Ft

Szimmetria

Kis példányszámban kapható reprint kiadások:

Herman Weyl

226 oldal | A/5 Bolti ár: 4500 Ft Webshop ár: 3150 Ft E-könyv ár: 717 Ft

A kissé ködös szimmetria = arányok harmóniája fogalomtól elindulva e négy előadás először fokozatosan kibontja különféle alakjaiban a szimmetria geometriai fogalmát: kétoldali, eltolási, forgási, ornamentális, valamint kristálytani szimmetriaként, majd a mindezekben az egyedi alakokban benne rejlő általános eszméhez emelkedik, nevezetesen valamely elemkonfigurációnak egy automorf transzformációk alkotta csoportra vonatkozó invarianciájáig. „Műveimben mindig az igazság és szépség egységességére törekszem, de ha választanom kell, a szépséget választom.”

A matematika élménye Philip J. Davis – R. Hersh 464 oldal | B/5 Bolti ár: 5700 Ft Webshop ár: 4275 Ft E-könyv ár: 1445 Ft

Újra kapható:

• A matematika természete Ruben Hersh 352 oldal | B/5 Bolti ár: 4900 Ft Webshop ár: 3675 Ft E-könyv ár: 1600 Ft

Ajánljuk még:

Válogatott fejezetek a matematika történetéből Simonovits András 222 oldal | B/5 Bolti ár: 3200 Ft Webshop ár: 2400 Ft

Ha valaki jó fizikus vagy mérnök akar lenni, akkor jó matematikusnak is kell lennie, de akik a biológia vagy a gazdaság területén akarnak dolgozni, azoknak is szükségük van átfogó matematikai látásmódra. A két neves matematikus azokra az igazán nem könnyű alapkérdésekre válaszol, hogy mi a matematika tárgya, módszere, milyen a természete, milyen szerepet tölt be a kultúrában. Igen izgalmas és eredeti a téma, s a megközelítése is sokoldalú. • Matematika, a láthatatlan megjelenítése Keith Devlin 326 oldal | B/5 Bolti ár: 4900 Ft Webshop ár: 3675 Ft E-könyv ár: 1070 Ft

• A tudományok királynője Filep László 512 oldal | B/5 Bolti ár: 5900Ft Webshop ár: 4425 Ft E-könyv ár: 1500 Ft

• Ars Mathematica Rényi Alfréd 326 oldal | A/5 Bolti ár: 3300 Ft Webshop ár: 2475 Ft E-könyv ár: 570 Ft

• Matematika nagyon röviden Timothy Gowers 238 oldal | B/6 Bolti ár: 2400 Ft Webshop ár: 1800 Ft 45


Példatárak, matematikai didaktika A problémamegoldás iskolája I–II. Pólya György A nemzetközi matematikai közvélemény szerint a matematikaoktatás és a matematikai problémamegoldás történetét két szakaszra lehet bontani: Pólya György előttire és utánira. Ez elmondható magyarországi viszonylatban is. Pólya György jelentős befolyással volt a magyar matematikatanítás megújulására, a problémamegoldó didaktika kialakítására, a 70-es évek „új matek” mozgalmára. I.: 228 oldal | B/5 Bolti ár: 4500 Ft Webshop ár: 3375 Ft E-könyv ár: 725 Ft

II.: 190 oldal | B/5 Bolti ár: 4400 Ft Webshop ár: 3300 Ft E-könyv ár: 610 Ft

Ajánljuk még: • Nemzetközi matematikai diákolimpiák (1959–2003) Dobos Sándor – Reiman István 800 oldal | B/5 Bolti ár: 5400 Ft Webshop ár: 4050 Ft • 2000 feladat Róka Sándor 380 oldal | B/5 Bolti ár: 3300 Ft Webshop ár: 2475 Ft

„Igenis, a matematikaóra lehet érdekes és hasznos, és még több is: amint azt Descartes olyan szépen mondta, »hozzászoktathatja szemünket, hogy lássa az igazságot tisztán és világosan«. Szívből kívánom, hogy hozzanak a matematikaórák a magyar tanulóknak és tanítóknak több örömet, mint nekem hoztak annak idején, és ha ehhez ezen könyv hozzájárulhatna, az nekem okozna örömet.” Pólya György Pólya György (1887–1985) a zürichi és a Stanford Egyetem magyar származású professzora, számos matematikai terület művelője, a matematikai heurisztika és tanítás nagyhatású személyisége, akiről világszerte több intézményt és díjat neveztek el.

Újra kapható: • Matematika didaktikusan Pálfalvi Józsefné 204 oldal | B/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft E-könyv ár: 560 Ft

Donald Knuth TeX & LaTeX

• Válogatott feladatok és tételek I–II. D. O. Skljarszkij – N. N. Csencov – I. M. Jaglom I.: 400 oldal | B/5 | Bolti ár: 5400 Ft | Webshop ár: 4050 Ft | E-könyv ár: 1360 Ft II.: 628 oldal | B/5 | Bolti ár: 6500 Ft | Webshop ár: 4875 Ft | E-könyv ár: 2110 Ft

46

Sergey Brin Larry Page Google


Információelmélet Optimalizálás evolúciós számításokkal Borgulya István Az evolúciós számítások a mesterséges intelligencia metaheurisztikái közé tartozó módszerek gyűjtőneve. Különböző problémamegoldó módszerek tartoznak e körbe, melyek fejlesztését elsőnek a biológiai evolúció ösztönözte. Napjainkban számos alkalmazásuk ismert, és fejlesztésük fontos kutatási terület. E szakkönyv a jelenleg leggyakoribb, legfontosabb evolúciós technikák áttekintése után az evolúciós számítások optimalizálásban való alkalmazását helyezi a középpontba. 378 oldal | B/5 Bolti ár: 4500 Ft Webshop ár: 3375 Ft E-könyv ár: 1195 Ft

IT

Információelmélet sorozat:

• Algoritmusok Ivanyos Gábor – Szabó Réka – Rónyai Lajos 350 oldal | B/5 Bolti ár: 3600 Ft Webshop ár: 2700 Ft

• Gráfelméleti feladatok Friedl Katalin – Recski András – Simonyi Gábor 300 oldal | B/5 Bolti ár: 3400 Ft Webshop ár: 2550 Ft E-könyv ár: 1005 Ft

• Rendszeroptimalizálás Jordán Tibor – Recski András – Szeszlér Dávid 190 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft E-könyv ár: 635 Ft

• A számítástudomány alapjai Katona Gyula – Recski András – Szabó Csaba 2. javított kiadás 190 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft E-könyv ár: 615 Ft

• Információ- és kódelmélet Györfi László – Győri Sándor – Vajda István 4. kiadás 373 oldal | B/5 Bolti ár: 4200 Ft Webshop ár: 3150 Ft

• Lambda-kalkulus Csörnyei Zoltán 316 oldal | B/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft E-könyv ár: 980 Ft

• Formális nyelvek Bach Iván 226 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft

• Kriptográfia és alkalmazásai Buttyán Levente – Vajda István 470 oldal | B/5 Bolti ár: 4600 Ft Webshop ár: 3450 Ft E-könyv ár: 1510 Ft

47


Fizika Biztos, hogy az energia megmarad? Hraskó Péter „Hraskó Péter a józan empíria oldalán áll, mindenfajta »empirista« túlfeszítés nélkül. Írásai éppen azt a lehetséges egyensúlyt mutatják be, ami a (tudományos) gondolkodás tapasztaló-kísérletező és következtető, elméletteremtő aspektusa között teremthető, új és a kreativitást elősegítő formában. Az írások egy olyan különleges szellemi atmoszférához tartoznak egyébként, ahogyan a komoly bölcsészműveltséggel rendelkező szerző a természettudomány felől járja körül a humánkultúrában nagy és gazdag (többek között posztmodern) hagyományra visszatekintő »könyvember«, »természet könyve« stb. könyvtári-tudományos metaforikáját.” Balassa Péter | Kritika 460 olda | A/5 Bolti ár: ~3900 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

Bevezetés a kvantumfizikába 6 előadás Feyman modorában Patkós András A XX. század utolsó negyedére jelentősen kiterjedt kvantumfizikát közvetlenül megalapozó kísérletek köre. Az elemi jelenségek számos olyan alkalmazási lehetőséget is felvetettek, amelyek megragadják a fizika művelése és tanítása iránt érdeklődő, tanulmányaikat éppen megkezdő fizika alapszakos hallgatók fantáziáját.

Elméleti fizika sorozat 126 oldal | B/5 Bolti ár: 2500Ft Webshop ár: 1875 Ft

Variációs elvek a fizika alaptörvényeiben Bíró Tamás Sándor A variációs elven alapuló tárgyalásmód abban különbözik a szokásostól, hogy például a mechanikában a Newton-törvények és az energiamegmaradás törvénye helyett a variációs-elven és szimmetria-elven keresztül építkezik. Így a fizika különböző területei közötti áthallások egységes keretbe foglalhatók és tudatosíthatók.

Táltos leszek... fizikából I–II. Horváth Gábor (szerk.) A válogatás elsősorban a tanulmányi versenyekre készülők tudásszintjét, gyakorlottságát kívánja növelni. A feladatok megoldásával a fizikai problémák iránt érdeklődő akár „táltossá” is válhat. I.: 190 oldal | A/4 | Bolti ár: 4350 Ft | Webshop ár: 3262 Ft | E-könyv ár: 654 Ft II.: 124 oldal | A/4 | Bolti ár: 4000 Ft | Webshop ár: 3000 Ft | E-könyv ár: 423 Ft

48

Elméleti fizika sorozat 184 oldal | B/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft E-könyv ár: 590 Ft


Kis példányszámban kapható reprint kiadások:

Elméleti fizika I–IX. L. D. Landau – E. M. Lifsic A Landau–Lifsic Elméleti fizika című könyvsorozat köteteit a világ legkiválóbb elméleti fizikatankönyveinek tartják. A Nobel-díjas Lev Landaunak és az egyik legkiválóbb tanítványának, E. M. Lifsicnek soraiból utolérhetetlen egyszerűséget és elevenséget érezhet az olvasó.

1

I. Mechanika 226 oldal | B/5 Bolti ár: 4500 Ft Webshop ár: 3375 Ft E-könyv ár: 770 Ft

2

II. Klasszikus erőterek 514 oldal | B/5 Bolti ár: 6000Ft Webshop ár: 4500 Ft E-könyv ár: 1770 Ft

3

III. Kvantummechanika Nemrelativisztikus elmélet 789 oldal | B/5 Bolti ár: 7300 Ft Webshop ár: 4745 Ft E-könyv ár: 2710 Ft

4

IV. Relativisztikus kvantumelmélet 763 oldal | B/5 Bolti ár: 7200 Ft Webshop ár: 5400 Ft E-könyv ár: 2530 Ft

5

6

VI. Hidrodinamika 684 oldal | B/5 Bolti ár: 6800 Ft Webshop ár: 5100 Ft E-könyv ár: 2315 Ft

7

VII. Rugalmasságtan 212 oldal | B/5 Bolti ár: 4500 Ft Webshop ár: 3375 Ft E-könyv ár: 720 Ft

8

VIII. Folytonos közegek elektrodinamikája 693 oldal | B/5 Bolti ár: 6900 Ft Webshop ár: 5175 Ft E-könyv ár: 2345 Ft

9

V. Statisztikus fizika 1. 625 oldal | B/5 Bolti ár: 6500Ft Webshop ár: 4875 Ft E-könyv ár: 2115 Ft

Landau és Lifsic

IX. Statisztikus fizika 2. 473 oldal | B/5 Bolti ár: 5800 Ft Webshop ár: 4350 Ft E-könyv ár: 1590 Ft

Ajánljuk még:

• Inflációs kozmológia Frei Zsolt – Patkós András 200 oldal | B/5 Bolti ár: 2400 Ft Webshop ár: 1800 Ft

• Klasszikus elektrodinamika John D. Jackson Fordította: Piróth Attila Elméleti fizika sorozat 887 oldal | B/5 Bolti ár: 9500 Ft Webshop ár: 7125 Ft

• A relativitáselmélet alapjai Hraskó Péter Elméleti fizika sorozat 154 oldal | B/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft

• Kondenzált közegek vizsgálata neutronszórással Cser László 188 oldal | B/5 Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 2925 Ft E-könyv ár: 600 Ft

• Sugárzás és részecskék Patkós András – Polónyi János Elméleti fizika sorozat 306 oldal | B/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft

• Kvantummechanika Geszti Tamás Elméleti fizika sorozat 300 oldal | B/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft

• Fizika összefoglaló és példatár Vannay László 395 oldal | B/5 Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 2925 Ft 49


Robottechnika Kulcsár Béla A robottechnika mint eszközrendszer a termelési folyamatok automatizálására fejlődött ki. Létrejöttét elősegítették a fejlett ipari államokban az ipari termelés volumenének növekedését akadályozó munkaerőgondok, a termelékenység növelésének igénye, a minőségre való fokozott törekvés, az egészségre ártalmas és veszélyes munkahelyeken az emberi munka kiváltására irányuló szociális igények. A könyv a fent körvonalazott feladatoknak és követelményeknek megfelelő robottechnikai ismereteket foglalja ös�sze. Tartalmi felépítését tekintve tananyagnak készült, de haszonnal forgathatják azok a mérnökök, akik a robotalkalmazás és robotüzemeltetés, illetve a fejlesztés területén dolgoznak. A könyv tartalmi strukturálódása a deduktív elvet követi, így BSc alapképzésben és MSc mesterképzésben résztvevő hallgatók is elegendő mélységű ismeretanyagot sajátíthatnak el.

Műszaki tudományok

372 oldal | B/5 Bolti ár: 3900 Ft Webshop ár: 2925 Ft

Az adattárház-készítés technológiája az architektúrától a dimenzionális modellezésen át az üzleti intelligencia alkalmazásokig Bánné Varga Gabriella Az elmúlt egy, másfél évtizedben sok projekt tűzte ki céljául adattárházak építését, üzleti intelligencia rendszerek készítését. A tapasztalat azt mutatja, hogy többféle megközelítés, értelmezés létezik az ilyen jellegű projektek megvalósításával kapcsolatban. Az alapfogalmak lassan bevonultak az informatikai köztudatba, de úgy érezzük, hogy továbbra is szükség van egy átfogó technológiai kézikönyvre, amely a teljes folyamatot ismerteti, részletesen tárgyalja a dimenzionális modellezés technikáját, bemutatja a különböző szoftvereszközöket. Bánné Varga Gabriella évtizedeken keresztül foglalkozott adattárházak és intelligens rendszerek fejlesztésével, különös tekintettel az Oracle alkalmazásokra.

~300 oldal | B/5 Bolti ár: 3800 Ft Webshop ár: 2850 Ft

Távhőellátás, hőszállítás Garbai László (szerk.) A könyv áttekinti a távhőellátás, távhőszállítás tervezésének és üzemeltetésének teljes ismeretanyagát. Ismerteti az alapvető definíciókat, a műszaki, technológiai és jogi fogalmakat, a rendszerek felépítését, alkotóelemeit, típusait. Bemutatja a hőigények valószínűségi, kockázati elvű meghatározásának módszertanát, a hőveszteség-számítást, a távhőellátó hálózatok hidraulikai analízisének feladatait, a keringetés tervezését. Foglalkozik a vezetékrendszerek létesítésével, a hőközpontok típusaival, kapcsolásával és értékelésével, bemutatja a rendszerek komplex tervezésének és üzemeltetésének optimalizációját, szabályozását, a DDC-technikákat, a telemechanikai és informatikai elemeket. A könyv a felsőoktatásban tankönyvként szolgálhat, de egyben a tervezőmérnök számára is a legkorszerűbb ismeretanyagot közvetíti. A könyv szerzője dr. Garbai László, a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Energetikai Társaság elnöke.

952 oldal | B/5 Bolti ár: 8000 Ft Webshop ár: 6000 Ft 50


System and Control Theory József K. Tar – László Nádai – Imre J. Rudas This book is recommended to Readers who – besides having general philosophical interests – also wish to attain deeper understanding in the subject area by carrying out numerical simulations for simple representative paradigms in creative manner. For this purpose small sample programs are available in program languages that require only minimal skills in programming and need hardware commonly available by students and free or widely used software packages. The fundamental mathematical tools are summarized, expounded, and geometrically interpreted in strict relationship with the needs of practical applications, too.

332 oldal | B/5 Bolti ár: 6000 Ft Webshop ár: 4500 Ft

Életutak sorozat: • A tudós és humanista Huzella Tivadar Balázs Endre – Hargittai István – Hargittai Magdolna ~200 oldal | A/5 Bolti ár: 3000 Ft Webshop ár: 2250 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév • Kihívások és megvalósulások Lepsényi István 177 oldal | A/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft • Körmendy Ágoston Egy alkotó mérnök az autóiparban Szentgyörgyi Zsuzsa 224 oldal | A/5 Bolti ár: 2900 Ft Webshop ár: 2175 Ft

Ajánljuk még: • Irányítástechnika járműdinamikai alkalmazásokkal Bokor József – Gáspár Péter 288 oldal | B/5 Bolti ár. 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft • Forgalomirányítás Luspay Tamás – Tettamanti Tamás – Varga István Közúti járműforgalom modellezése és irányítása 288 oldal | B/5 Bolti ár: 2500 Ft Webshop ár: 1875 Ft • A számítástechnika oktatásának kezdetei Magyarországon Sántáné-Tóth Edit ~420 oldal | B/5 Bolti ár: 4500 Ft Webshop ár: 3375 Ft Várható megjelenés: 2012. II. félév

• Az én egyetemem Bárczy Pál 246 oldal | A/5 Bolti ár: 3000 Ft Webshop ár: 2250 Ft

• Számítástechnika egyes szám első személyben Kornai András ~250 oldal | B/6 Bolti ár: 3800 Ft Webshop ár: 2850 Ft Várható megjelenés: 2013. I. félév

• Mérnök–tudós–iskolateremtő Michelberger Pál és kora Szentgyörgyi Zsuzsa 200 oldal | A/5 Bolti ár: 3250 Ft Webshop ár: 2435 Ft

• Ergonómia Hercegfi Károly – Izsó Lajos (szerk.) 228 oldal | B/5 Bolti ár: 2700 Ft Webshop ár: 2025 Ft E-könyv ár: 740 Ft

• Egy közép-európai mérnöksors: Benedikt Ottó Szentgyörgyi Zsuzsa 144 oldal | A/5 Bolti ár: 1400 Ft Webshop ár: 1050 Ft

• A repülés megszállottai Háy György 182 oldal | B/5 Bolti ár: 3500 Ft Webshop ár: 2625 Ft E-könyv ár: 640 Ft 51


Elektronikus könyvkiadás: epub, mobi, pdf INTERKÖNYV

www.interkonyv.hu

„Az olcsót megveszem, nem lopom.” anonim DRM-kritikus

• epub, mobi, pdf • alacsony oldalár • fejezetenkénti vásárlás • nyomtatási lehetőség • ingyenes részek • rugalmas fizetési lehetőségek • ajándékkuponok • social DRM

e-könyvek egy helyen, legálisan és olcsón

Nemzetközi fordítói portálok

www.babelmatrix.org A Bábelmátrix többnyelvű online antológia az európai nemzetek irodalmából nyújt válogatást. A Mátrix térkép egy-egy kockájában az eredeti művek és fordításaik párhuzamosan olvashatók. A klasszikustól a kortársig, a prózától a drámáig. A műveket szerzői és fordítói életrajzok, bibliográfiák, kritikák egészítik ki, e mellett hang- és videoanyagok gazdagítják az irodalmi élményt. Az oldal 2010-ben elnyerte a nemzetközi rangú European Seal of e-Excellence díjat!

www.visegradlitearture.net A Visegradliterature a Bábelmátrix testvé oldala, mely a visegrádi országok irodalmi kincseit mutatja be. A Visegrád Fund támogatásának köszönhetően tartalma folyamatosan bővül. Lengyel, cseh és szlovák irodalmi körökben ismert, sőt elismert.

www.magyarulbabelben.net A Magyarul Bábelben a Bábelmátrix web2 alapon működő portálja. Önkéntes szerzők, szerkesztők és fordítók számára kínál megjelenési lehetőséget. 2010 óta több mint 10 000 művel és fordítással gazdagodott. Regisztráljon Ön is!

facebook.com/babelweb.anthology 52


Sokszor kérdezik tőlünk, milyen könyveket is adunk ki. Általában nehéz, csapongóan körülményes felelet következik. Meg valami olyasmi, hogy sokfélét. Van művészettörténet, filozófia, életrajz, műszaki könyvek. Még regény is akad. Ezentúl azonban könnyű dolgunk lesz. A kedves érdeklődő kezébe nyomjuk a Különkiadást, mely sok jó könyvünk egy-egy részletét tartalmazza, s aztán nevetve még hozzátesszük: Ilyeneket! Mind jó!

A Különkiadás innen ingyenesen letölthető: • www.typotex.hu/konyv/kulonkiadas • www.issuu.com/typotex/docs/kulonkiadas_typotex


www.typotex.hu

Typotex Prospektus 2013  

A Typotex Kiadó 2013-es prospektusában a tudomány számos területén találhat izgalmas olvasnivalót.